Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

44Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote etikettenprinter test 2021. Hier stellen we alle labelprinters die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste labelprinter voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een labelprinter wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De labelprinter is een apparaat dat je kunt gebruiken om etiketten af te drukken. Etiketten worden vooral gebruikt om allerlei producten, toestellen, levensmiddelen, enz. te etiketteren.
 • Het benodigde etiketpapier kan van verschillende lengte en breedte zijn en kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Het hangt vooral af van de soort printer en de afdrukmethode. Niet elke machine herkent elk papier.
 • In feite zullen, afhankelijk van de grootte van een toestel, de prijs en de prestaties variëren. In de regel zijn de kleinste toestellen geschikt voor beginners omdat ze minder kosten en gemakkelijker te bedienen zijn. Voor professioneel gebruik zou je een industriële printer nodig hebben.

Label printer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een labelprinter koopt

Welke software gebruik je voor een labelprinter?

De software wordt meestal met de machine meegeleverd. Er zijn echter een heleboel freeware programma’s die je altijd kunt bekijken. De Avery Zweckform Design & Print heeft bewezen het gemakkelijkste gereedschap te zijn om etiketten mee te drukken.

Voorwelk OS is een labelprinter geschikt?

De etikettenprinters ondersteunen zowel Windows OS als Mac OS, op sites als Vikingdirekt.at kun je meer te weten komen over de systeemeisen van dit of dat apparaat.

Hebben de apparaten een USB poort?

De meeste labelprinters hebben een USB verbinding, maar er zijn ook apparaten die een WLAN / LAN verbinding hebben. De volgende tabel geeft je een overzicht van de respectieve voordelen:
Soorten verbindingen Voordelen
USB verbinding Met deze variant kun je duidelijk sneller verbinding maken, de overdracht verloopt ook gemakkelijker en vlotter.
W-Lan Deze optie geeft je de mogelijkheid om etiketten af te drukken via je mobiele telefoon. Bovendien hoef je je computer niet direct aan te sluiten, maar kun je hem eventueel handiger plaatsen.

Welke soorten etikettenprinters zijner?

Eerst en vooral willen we kort uitleggen welke soorten etikettenprinters er bestaan en wat ze onderscheidt.

 • Mobiele etikettenprinter: lichtgewicht, draagbaar, op batterijen werkend apparaat.
 • Desktop etikettenprinter: kleiner, compact toestel voor kleine afdrukvolumes.
 • Industriële etikettenprinter: gebruikt in de industrie; is groot en moeilijk te verplaatsen, maar zeer krachtig; moet aan speciale eisen voldoen.
 • Groot formaat etikettenprinter: kan grotere etiketten afdrukken (bijvoorbeeld 168 of 216 millimeter)

Op onze site vind je de mobiele en de desktop etikettenprinters, omdat de vraag naar deze producten groter is.

Wie zijn de populairste fabrikanten van etikettenprinters?

Er zijn op het internet meer dan 20 verschillende namen van fabrikanten van etikettenprinters. Maar welke zijn betrouwbaar en bieden waar voor je geld? Bedrijven als Zebra, TSC, Dymo, Toshiba of Brother zijn momenteel de bekendste op de markt. Zebra is momenteel de marktleider en biedt professionele toestellen aan. Voor beginners zijn etikettenprinters van DYMO aan te bevelen.

Waar worden labelprinters het meest gebruikt?

Er is een grote verscheidenheid aan toepassingen voor labelprinters. De meest voorkomende behoeften aan etikettenprinters liggen echter op de volgende gebieden

 • Kantoor en administratie
 • Industrie
 • Etikettering
 • Magazijn
 • Marketing
 • Postkamer
 • Kwaliteitsborging en -controle
 • Workshop

Hoeveel kost een labelprinter?

De prijs hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld van het toepassingsgebied, de prestaties, de afdrukkwaliteit, enz. Dit betekent dat de kleinste en eenvoudigste labelprinters te koop zijn voor 20-50 euro. Voor de professionele toestellen (industriële modellen, bijvoorbeeld) moet je honderden, zo niet duizenden euro’s uitgeven.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om labelprinters te vergelijken en te evalueren

Deze paragraaf moet je helpen begrijpen welke criteria je moet gebruiken om een labelprinter te kiezen. Het gaat niet om de prijs of de kleur van een product, maar om factoren als

 • Afdrukproces
 • Afdrukvolume
 • Afdrukresolutie
 • Afdruksnelheid
 • Gewicht en afmetingen van het product
 • Labels (formaat, breedte, hoogte)
 • Barcode en verticaal afdrukken

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk van deze factoren betekent, zodat je het beter weet en gemakkelijker een beslissing kunt nemen.

Afdrukmethoden

Er zijn twee belangrijke afdrukmethoden: Direct thermisch en thermisch transfer printen. Direct thermische printers worden gebruikt als het etiket maar korte tijd gebruikt zal worden (tot drie maanden). Deze methode vereist een speciaal thermogevoelig materiaal, maar de verwerking is bijzonder gemakkelijk omdat alleen de etiketrollen verwisseld hoeven te worden.

Dit maakt dit drukproces ook kosteneffectief. Een typisch toepassingsgebied is bijvoorbeeld het afdrukken van verzendetiketten, ontvangstbewijzen waarvan de levensduur beperkt is, tickets, parkeerkaarten, enz.

Voordelen
 • vereist geen extra verbruiksgoederen
 • eenvoudige hantering
 • minder afval en lagere kosten
Nadelen
 • materiaalkeuze is zeer beperkt
 • kan slechts in één kleur gedrukt worden (zwart op wit)
 • geringe duurzaamheid van de afdruk

Met het thermotransfer procédé daarentegen kunnen etiketten gemaakt worden die veel langer meegaan. Bedrukte etiketten zijn zelfs bestand tegen sterk zonlicht.

Thermische overdracht procédés worden vaak gebruikt voor het etiketteren van wijnflessen, zodat de etiketten lang meegaan. (Image source: pixabay.com / Steve Buissinne)

Daarom wordt het vaak gebruikt voor het etiketteren van produkten, apparaten en levensmiddelen, of voor het maken van barcode-etiketten.

Voordelen
 • zeer duurzame afdruk
 • geschikt voor verschillende materialen
 • hij kan in vele kleuren bedrukt worden
 • zeer veelzijdig
Nadelen
 • heeft een lint nodig
 • moeilijker te hanteren
 • hogere prijs
 • er is extra afval

Afdrukvolume

Het afdrukvolume is het aantal etiketten dat je per dag afdrukt. Als je het hebt over 500 (of minder) etiketten per dag, dan heb je het over een apparaat voor kleine afdrukvolumes (bv. desktop etikettenprinter). Een middelgrote etikettenprinter kan tot 3000 etiketten per dag verwerken, en alles daarboven wordt afgehandeld door hoog-volume etikettenprinters.

Afdrukresolutie

De resolutie van een labelprinter geeft aan hoe fijn het beeld wordt. Hier verschijnt steeds weer het acroniem dpi – maar wat betekent het? Het zijn punten per inch (waarbij een inch 2,5 centimeter is), d.w.z. hoeveel puntjes de printer afdrukt op een lengte van een inch.

De hoge dpi waarden betekenen een hoge afdrukkwaliteit. Labelprinters hebben verschillende afdrukresoluties, maar gangbaar zijn de volgende:

DPI count Usage
203 dpi Ideaal voor het afdrukken van 1D barcodes, zoals streepjescodes of stickers.
300 dpi Ideaal voor 2D streepjescodes of QR codes.
600 dpi Zeer geschikt voor grafiek.

Afdruksnelheid

Dit is een ander belangrijk criterium dat je zeker in overweging moet nemen. Waar zal je labelprinter gebruikt worden? Hoe vaak zul je het gebruiken? Het antwoord op deze vragen helpt je te begrijpen hoe snel je de etiketten wilt laten afdrukken.

De mobiele etikettenprinters bijvoorbeeld hebben een lage afdruksnelheid, d.w.z. ze kunnen afdrukken met ongeveer 6-10 mm/s. De grotere modellen, zoals desktop-, grootformaat-, en kleinformaatprinters, hebben een lage afdruksnelheid. De grotere modellen, zoals desktop, groot formaat of industriële printers, kunnen tot 150 mm/s drukken.

Gewicht en afmetingen van het product

Zoals eerder gezegd verschillen de afmetingen, en dus ook het gewicht, afhankelijk van het type printer. Als je een compacte, mobiele labelprinter wilt kopen, is dat duidelijk een klein apparaat dat ongeveer een halve kilo weegt en gemakkelijk meegenomen kan worden. Gemiddeld zijn zulke printers 10 x 20 cm groot. De desktop of groot formaat etikettenprinters blijven meestal staan, wegen meestal minder dan 2 kilo, maar zijn veel dieper dan de mobiele toestellen. De industriële modellen daarentegen zijn groot, diep en zwaar om te verplaatsen.

Etiketten: Formaat, breedte, hoogte

Dit zijn meestal zelfklevende etiketten op een rol, waarvan het materiaal zowel gestanst als doorlopend kan zijn. Het voorgesneden etiketpapier heeft altijd hetzelfde formaat. Als een etikettenprinter echter een snijfunctie heeft (ook wel cuttergenoemd), worden de etiketten afzonderlijk gesneden en afgedrukt. Waar je op moet letten is de juiste breedte of hoogte van de etiketten die je gaat afdrukken. De maximale afmetingen variëren van machine tot machine.

Barcodes en verticaal afdrukken

Let op dat niet elke printer barcodes of verticale etiketten kan afdrukken. Er zijn ook apparaten die alleen geschikt zijn voor het afdrukken van streepjescodes. Als er verticaal of met streepjescodes gedrukt moet worden, informeer dan van tevoren of het gekozen product zo’n functie heeft.

Wetenswaardigheden over labelprinters

Hoe lang kun je een apparaat gebruiken?

Net als elk ander elektronisch apparaat moet een labelprinter regelmatig onderhouden en schoongemaakt worden, zodat hij langer dienst kan doen. Sommige onderdelen moeten ook vervangen worden, wat je zelf kunt doen of aan specialisten kunt overlaten.

Waar kan ik een labelprinter laten repareren?

Gewoonlijk geven fabrikanten garantie dat je je machine binnen een bepaalde tijd (ongeveer twee tot drie jaar) kunt repareren. Als deze al verlopen is, kun je contact opnemen met etimark.de, bijvoorbeeld.

Werkt etiketten afdrukken zonder een PC?

Ja, sommige fabrikanten (zoals Intermec of Datamax) produceren apparaten die geen computer of netwerkverbinding nodig hebben.

Beeldbron: pixabay.com / Brett_Hondow

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies