Laatst bijgewerkt: 01-08-2021

Onze selectiecriteria

50Onderzochte producten

15Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Met de juiste Lan kabel kunnen de netwerkprestaties thuis en op kantoor enorm verhoogd worden. Als je de verkeerde kabel gebruikt, kan het ook gebeuren dat er storingen optreden en, in het ergste geval, kruiselings kabels of ingegraven kabels opnieuw gelegd moeten worden.

Hier presenteren we onze Lan kabel test 2022. We willen je helpen de juiste kabels voor je netwerk te vinden. We hebben de verschillende Lan kabels op een rijtje gezet en vergeleken met hun bandbreedtes. We willen je graag steunen bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Goed afgeschermde LAN kabels maken hoge transmissiesnelheden en een storingsvrije verbinding mogelijk.
  • Er zijn nu zeer flexibele netwerkkabels met hoge bandbreedte en goede afscherming.
  • Hoogwaardige kabels maken transmissie van hoge kwaliteit mogelijk in de multimediasector.

Lan kabel: Onze selectie

Lan kabel: aankoop- en evaluatiecriteria

Vervolgens tonen en verklaren we de belangrijkste criteria die van belang zijn bij het kopen van een kabel. Zo kun je de juiste kiezen uit de enorme reeks Lan kabels.

In de volgende paragrafen laten we je zien waar je op moet letten.

Maat

Lan kabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Niet elke kabellengte is echter aan te bevelen, want de lengte speelt een belangrijke rol voor een goede transmissiesnelheid.

Vanaf een kabellengte van 100 m is de verzwakking een belangrijk aspect bij het kiezen van de juiste lengte.

CAT 5 en CAT 6 netwerkkabels mogen bijvoorbeeld niet langer zijn dan 100 m. Kabels zonder afscherming moeten maximaal 10 m lang zijn, anders lijdt de kwaliteit van de transmissie eronder. De verzwakking moet zo laag mogelijk gekozen worden, zodat de maximale kabellengte gebruikt kan worden. De transmissiekwaliteit en -snelheid zijn dan op hun hoogst. Verder is de doorsnede van de kabel van het grootste belang. Ronde kabels zijn stabiel, terwijl platte erg onstabiel zijn omdat ze niet goed kunnen afschermen. Vlakke kabels worden niettemin vaak gelegd op plaatsen waar geen plaats is.

Bandbreedte

Hoe hoger de gekozen frequentie, hoe meer gegevensmateriaal tegelijk wordt uitgezonden. Cat 5 met 100 MHz wordt zowel in thuisnetwerken als in kantoren gebruikt. De gebruikelijke huishoudelijke apparatuur is echter slechts ontworpen om standaard 1 gigabit per seconde te ontvangen.

Cat 6 met 250 MHz wordt gebruikt bij de transmissie van gegevens, multimedia, ATM en spraak. CAT 6a kan al 10 Gigabit Ethernet bereiken met 500 MHz. Cat 7 met 600 MHz wordt gebruikt in videobewakingssystemen. Cat 8 met 1600 MHz wordt meer gebruikt in datacentra.

Afscherming

Een goede afscherming is ook een essentiële factor om ervoor te zorgen dat een bevredigende gegevensoverdracht aan het eind aankomt. De niet-afgeschermde kabels zijn gemarkeerd met een U of UTP en moeten gelegd worden met een maximale lengte van 10 m met afstand tot andere kabel.

Lan kabels zonder afscherming mogen niet in de buurt van stroomkabels gelegd worden, omdat dit interferentie kan veroorzaken.

Ze hebben een omhulsel van plastic. Het is flexibeler en gemakkelijker om kabel te leggen. De letters S of UTP of FTP betekenen lichte afscherming. Hier gebeurt de afscherming met koper of aluminium. De kabel is echter stijver en slecht buigbaar. Deze afscherming is een goed alternatief voor een niet-geïsoleerde kabel.

Bovendien biedt de dubbele bekleding tweemaal zoveel bescherming. Deze kabels worden S/STP of S/FTP genoemd. Hier zijn de afzonderlijke kernen dubbel ommanteld met koper of aluminium en bieden daardoor de beste bescherming.

Flexibiliteit

AWG staat voor “American wire gauge” en beschrijft de dikte van een draad in de netwerkkabel. Hoe kleiner de waarde, hoe groter de binnenkern in de kabel. Een UTP kabel, bijvoorbeeld, heeft een waarde van AWG 23 of 24. Ze worden als bijzonder flexibel beschouwd, helaas met een zeer slechte afscherming. Flexibel heet “gestrand” en stijf heet “massief”.

Je kunt deze waarden en aanduidingen als leidraad gebruiken. Soms helpt het om de kabel in je hand te nemen en hem te buigen. Bij een stijve kabel moet je nagaan of de buigzame radius voldoende is. Deze worden ook gebruikt voor de installatie.

Lan kabel: veel gestelde vragen en antwoorden

In de volgende sectie beantwoorden we de belangrijkste vragen over Lan kabels. We hebben de belangrijke vragen hieronder voor je gebundeld. We zullen ze kort beantwoorden.

Voor wie is een Lan kabel geschikt?

Voor wie een stabiel netwerk wil, is een LAN kabel het meest geschikt. In tegenstelling tot WLAN is de Lan kabel veiliger, stabieler en sneller. Bovendien zijn de prestaties beter dan die van de WLAN. Als het WLAN systeem juist is ingesteld, is het ook veiliger. Aan de andere kant is het aftappen van gegevens via een Lan kabel onmogelijker dan van radiosignalen.

De LAN kabel zou moeten worden “afgetapt”. Wat snelheid betreft kan een LAN kabel tot 10 gigabits per seconde aan gegevens overbrengen. De WLAN, daarentegen, kan maar maximaal 2,5 gigabits per seconde aan. Radiosignalen kunnen verstoord worden door andere signalen die niet met de LAN kabel voorkomen. Om deze reden is het gebruik van de LAN kabel de betere keuze.

Welke soorten Lan kabel zijn er?

Lan kabels worden ingedeeld in “CAT” categorieën. Ze zijn verdeeld in de klassen 1 tot en met 8 en gestandaardiseerd. Hoe hoger de categorie, hoe krachtiger de netwerkkabel. Cat 5, Cat 6, Cat 7 en Cat 8 worden gebruikt voor het opzetten van een ruimtelijk netwerk. CAT 5 is de klassieker. Hier vindt de gegevensoverdracht al plaats met een frequentie van 100 MHz.

Dit betekent dat 1 Gitabit per seconde kan worden overgebracht. Het bijzondere voordeel is: geen gegevensverlies en de gegevensoverdracht kan over verschillende afstanden plaatsvinden. Hoewel Cat 6 een hogere frequentie heeft van 250 MHz, kan het ook 1 Gitabit per seconde aan gegevens overbrengen. De maximale afstand is echter beperkt tot 100 m. Omdat de kwaliteit van de gegevensoverdracht afneemt met grotere afstanden, moet de kabel goed geïsoleerd zijn.

lan-kabel-test

Krachtige Lan kabels maken hoge transmissiesnelheden mogelijk en dus snel en soepel Internet. (Beeldbron: Stephen Phillips /unsplash)

Cat 7 bereikt 10 gigabits per seconde met een frequentie tot 600 MHz. CAT 8 bereikt 40 gigabit Ethernet met een werkfrequentie van 1600 tot 2000 MHz. Om storing te verminderen is het belangrijk de kabel goed te isoleren en hem op de juiste afstand van andere kabels te houden.

Categorie snelheid frequentie in megahertz
CAT 5 1 Gitabit per seconde 100
CAT 6 1 Gitabit per seconde 250
CAT 7 10 Gitabit per seconde 600
CAT 8 40 Gitabit per seconde 1600 – 2000

Wat kost een Lan kabel?

De verschillende marktprijzen hebben een groot prijsbereik. De prijzen voor Lan kabels variëren van 0,30 tot 30,00 euro per meter. De doorslaggevende factor is of de kabel een ingegraven kabel, een cross-over kabel of een patchkabel is. Je kunt een hoogwaardige Lan kabel met een lengte van 10 m krijgen voor 10.00 euro. Installatiekabels daarentegen worden eerder aangeboden in lengten van 100 of 50 m. Er zijn ook high-end streaming kabels voor 30,00 euro per meter.

Type prijsklasse Euro per meter
Lan kabel ca. 0,30 – 30,00
CAT 5 ca. 0,29 – 0,33
CAT 6 ca. 0,90 – 1,50
CAT 7 ca. 0,70 – 8,00
CAT8 ca. 0,80 – 10,00

Welke alternatieven zijn er voor Lan kabels?

Als alternatief kun je altijd eerst nagaan of de bestaande verbinding verbeterd kan worden. Als dat zo is, kun je de verbinding verbeteren door een kabel van betere kwaliteit te gebruiken. Anders hebben we hieronder drie alternatieven opgesomd.

Alternatief Beschrijving
W-LAN Wireless Local Area Network of ook wel Wireless Lan of WLAN genoemd. Een draadloos lokaal netwerk wordt gebruikt om een verbinding van de router naar de computer tot stand te brengen.
DLAN Bij direct-Lan wordt de verbinding via de voedingskabel geleid. Deze methode is geschikt om op kabelmateriaal te besparen.
Surfstick De surfstick is een praktische mobiele oplossing. Als radiomodem brengt het een verbinding met het Internet tot stand. Het bijzondere voordeel is dat het bijna overal snel gebruikt kan worden, maar de transmissiesnelheden zijn laag.

Wat is een Lan kabel?

Lan of Local Area Network is een netwerk dat een specifieke kabel nodig heeft om een lokaal netwerk op te zetten. Lan kabel wordt ook wel netwerkkabel, patchkabel, computerkabel, internetkabel of twisted pair kabel genoemd.

lan-kabel-test

Met de juiste Lan kabel kunnen de netwerkprestaties thuis en op kantoor enorm verhoogd worden. (Beeldbron: Markus Spiske / unsplash)

Deze kabel wordt gebruikt om verschillende apparaten aan te sluiten, bijvoorbeeld: router, printer en PC. De kabel bevat een RJ45 stekker. Hij heeft een vergrendelingslip en zodra hij in de fitting wordt gedrukt, klikt hij vast. De knikbeveiliging zit tussen de stekker en de kabel. Dit beschermt de kabel op het gevoelige punt tussen de kabel en de kop.

Als je de kabel echter bijna nooit beweegt, kun je de knikbeschermer weglaten. De volgende types zijn beschikbaar: Patchkabel, cross-over kabel en installatiekabel. De patchkabel is de klassieke en meest voorkomende soort kabel. Het wordt gebruikt om computers, schakelaars en routers met elkaar te verbinden en zo een basis netwerk te vormen.

De uitvoering is zowel met koperen kabel als met glasvezel verkrijgbaar. De gekruiste kabel wordt gebruikt om verschillende PC’s rechtstreeks met elkaar te verbinden, zonder een schakelaar of router. De lay-over kabel wordt gebruikt bij het opzetten van een wijdverspreide netwerkinfrastructuur.

Waar moet ik rekening mee houden met Lan kabels?

Het loont om na te denken voor je koopt. Want als je de verkeerde netwerkkabel neemt, kan het al gebeuren dat je de kabel moet vervangen wegens storende factoren. Dat zou heel vervelend zijn. Verder kan het zijn dat bepaalde kabels of bandbreedtes nodig zijn vanwege de aanschaf van nieuwe apparatuur. Er kunnen elektromagnetische velden in de buurt zijn of de kabelgeleiding kan vlak langs je elektriciteitskast lopen. Het is daarom aan te bevelen goed afgeschermde kabels te gebruiken.

lan-kabel-test

Ronde Lan kabels zijn stabieler dan platte. (Beeldbron:Allan Gavin / Unsplash)

Als de kabel vaak verplaatst wordt, is knikbescherming een goed idee. Het is ook belangrijk te weten welk type kabel gebruikt moet worden. De soorten worden kort beschreven in het laatste hoofdstuk. Bovendien is het van doorslaggevend belang hoeveel gigabits per seconde er overgebracht moeten worden. Daarom rijst de vraag naar de kabelcategorie. Deze zijn in de tabel opgesomd. Dan moet je opzoeken welke stekkers nodig zijn.

Hoe leg ik een Lan kabel?

Voorbereiding: Maak eerst een plattegrond van waar de kabels het best gelegd kunnen worden. Korte afstanden zijn aan te bevelen. Kies nu aan de hand van de bovenstaande criteria welke kabels voor jou geschikt zijn. Als het om lange afstanden tot 100 m gaat, kun je een CAT 5 netwerkkabel gebruiken. Is de route bezet door elektromagnetische velden, dan moet je aandacht besteden aan een goede afscherming.

Als hoge snelheden en probleemloos netwerken belangrijk voor je zijn, kun je ook een CAT 6 of CAT 7 kabel kiezen. Afhankelijk van hoeveel gigabits je netwerk nodig heeft. Implementatie: Je moet je router op een centrale plaats in huis zetten. Controleer eerst in alle kamers of de verbinding werkt. De routes kunnen al bedekt zijn met kabelgoten of buizen. Zodra je de Lan kabels hebt aangesloten en je een positief signaal krijgt, kunnen de kanalen gesloten worden.

Conclusie

Een netwerk installeren met een LAN kabel heeft duidelijke voordelen boven WLAN. Stabiliteit, veiligheid en snelheid zijn belangrijke criteria om bijvoorbeeld streaming diensten en downloads mogelijk te maken.

Wie hoge eisen stelt aan zijn netwerk moet bij de aanschaf rekening houden met enkele aspecten, maar ook naar de toekomst kijken. Belangrijke aankoopcriteria zijn bandbreedte, afmetingen, afscherming en flexibiliteit. We hopen dat dit je een goed overzicht gegeven heeft.

Foto: 123rf.com/ 13558007

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies