Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

32Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

159Verzamelde opmerkingen

17 inch laptops behoren tot de grootste en krachtigste laptops op de markt. Ze zijn er in vele variaties en zijn de perfecte metgezel voor zowel stationair gebruik als onderweg voor langere tochten.

17 inch laptops zijn bijzonder geschikt voor gamen, productief werk en genieten van veelzijdige multimediatoepassingen. Met onze grote 17 inch laptop test 2023 willen we je helpen het juiste product voor je eisen te vinden. We hebben gaming laptops, multimedia laptops en ultrabooks vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit zou je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • 17 inch laptops zijn de grootste laptops op de markt en ze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Ze zijn geschikt voor alle mensen die rekenen op een groot scherm en hoge prestaties.
  • In principe worden 17 inch laptops onderverdeeld in gaming laptops, multimedia laptops en ultrabooks. Gaming laptops vallen op door hun prestaties, terwijl ultrabooks een lange batterijduur hebben en prettig zijn om mee te nemen onderweg omdat ze licht van gewicht zijn. Multimedia laptops zijn allrounders en overtuigen door hun veelzijdige toepassingsmogelijkheden.
  • Andere belangrijke aankoopcriteria zijn het besturingssysteem, het soort en de kwaliteit van het beeldscherm, het soort en aantal interfaces en de aanwezigheid van een DVD of CD drive.

Laptop 17 inch: Onze selectie

Laptop 17 inch: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke 17 inch laptops. De criteria die je kunt gebruiken om 17-inch laptops met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Batterijduur

Een belangrijk criterium bij de aanschaf van een laptop is de levensduur van de batterij. Dit verschilt naargelang het soort product. Bij gaming laptops is de batterijduur korter dan bij multimedia laptops of ultrabooks, vanwege het hoge stroomverbruik.

Ultrabooks hebben de beste batterijduur en zijn de ideale metgezel voor op reis. Hier moet je weten voor welk overheersend doel je een 17 inch laptop wilt kopen. De gemiddelde levensduur van de batterij vind je vaak in de productbeschrijving. Is dit niet het geval, dan wordt tenminste een aanduiding van de capaciteit van de batterij in watt-uren of milliampère-uren gegeven.

Deze hoeveelheden kunnen in elkaar omgerekend worden. Hoe hoger het aantal milliampère-uren, hoe langer de batterij meegaat. Lees voor de zekerheid de beoordelingen van de klanten over het betreffende product.

Prestaties

De processor is van cruciaal belang voor de werksnelheid van je laptop. De meeste laptops op de markt zijn uitgerust met AMD en Intel processors. Intel heeft i3, i5, i7 en i9 processoren. I3 en i5 processors zijn voldoende voor kantoortoepassingen en surfen. Voor intensieve grafische toepassingen zijn de i7 en i9 processoren belangrijk voor een soepele werking bij maximale instellingen.

Behalve de prestaties van de CPU zijn ook de grafische kaart en RAM van cruciaal belang voor de prestaties.

In het hoofdgeheugen worden gegevens opgeslagen die snel opvraagbaar moeten zijn. Dit is vaak 4 GB, 8 GB of 16 GB. Met 4 GB kunnen veel toepassingen niet gelijktijdig werken zonder vertragingen. Hoe hoger het RAM geheugen, hoe meer multitasking de laptop is. Vooral voor spellen met hoge resolutie is de ingebouwde grafische kaart van cruciaal belang.

Vaak worden Nvidia GeForce en AMD Radeon grafische kaarten in de producten geïnstalleerd. Er zijn talloze variaties. Er zijn benchmarks voor de respectieve grafische kaarten op het Internet die je laten zien welke toepassingen en spellen mogelijk zijn met welke grafische instellingen.

Scherm

Afhankelijk van het gebruik is de resolutie van het beeldscherm erg belangrijk voor 17 inch laptops. Voor grafisch-intensieve spellen moet het beeldscherm ten minste een Full HD resolutie hebben (1920*1080 pixels). Voor e-mail, kantoor en surfen is een lagere resolutie voldoende.

Toch is een Full HD resolutie aan te bevelen voor het bewerken van foto’s, video’s en films, want anders kan het beeld onscherp worden. De helderheid en het contrast van het scherm zijn ook belangrijke criteria bij het spelen van spelletjes of het bekijken van films. Het beeldscherm mag niet te donker zijn en mag niet te veel weerkaatsen, zodat alles ook bij fel licht te herkennen is.

Veel beeldschermen hebben een IPS paneel, dat zorgt voor kijkhoekonafhankelijkheid en kleurgetrouwheid bij het bekijken van het schermook TA panelen worden vaak geïnstalleerd.

Vergeleken met het IPS paneel worden deze gekenmerkt door een snelle responstijd van minder dan 1 ms bij het veranderen van kleuren en zijn ze daarom erg interessant voor gamers. Het scherm is echter kijkhoek-afhankelijk en de kleurgetrouwheid is beneden het gemiddelde vergeleken met IPS panelen.

Gewicht

Afhankelijk van het beoogde gebruik kan het gewicht van het product een belangrijk aankoopcriterium zijn. Zal de 17 inch laptop vooral onderweg of stationair gebruikt worden?

Ultrabooks wegen ongeveer 1,5 kg, zodat ze gemakkelijk te vervoeren zijn, maar gaming laptops behoren tot de zwaarste en kunnen tot 3 kg wegen. Wat gewicht betreft zitten multimedialaptops ergens tussen ultrabooks en gaming laptops in.

Hier moet je het juiste evenwicht vinden tussen prestaties en gewicht, hoewel ultrabooks ook sterke allrounders kunnen zijn. De aankoopprijs is echter navenant hoog.

Poorten en drive

Poorten zijn nodig om niet-draadloze accessoires zoals een computermuis, USB stick of micro SD kaart op de laptop aan te sluiten. In elke gewone laptop is een USB poort ingebouwd. Er zijn verschillende varianten, zoals USB 2.0 of 3.0, die verschillen in de snelheid van de gegevensoverdracht. Sommige producten hebben alleen USB-C poorten.

Let er bij de aanschaf op dat er voldoende USB poorten zijn voor je behoeften.

Sommige laptops hebben ook een Thunderbolt 3 poort.

Deze lijkt precies op een USB-C poort, maar heeft een bliksemschicht als symbool naast de poort. Met de juiste Thunderbolt kabel zijn overdrachtsnelheden van 40 Gbit/s haalbaar, viermaal hoger dan met USB 3.2 poorten. Een andere belangrijke poort is een HDMI interface om de laptop aan te sluiten op een beamer, monitor of TV. Veel laptops hebben geen optische drive omdat door verbeterde technologie gegevens digitaal kunnen worden opgeslagen, bijvoorbeeld via een USB stick. Een optische drive wordt gebruikt om CD’s en DVD’s op te slaan, te branden en af te spelen.

Als alternatief kan een externe schijf via een USB poort worden aangesloten. Als een optische drive belangrijk voor je is, kijk dan of er een in je laptop ingebouwd is.

Harde schijf

De harde schijf slaat gegevens zoals documenten, foto’s en spelletjes op je laptop op. Er is een basisonderscheid tussen een solid state drive (SSD) en een hard disk drive (HDD). In nieuwe laptops is bijna alleen een SSD harde schijf ingebouwd, omdat die robuuster zijn en minder gevoelig voor mechanische storingen.

Het grote voordeel ten opzichte van HDD harde schijven is dat ze 5 keer zo snel lezen en schrijven en een veel kortere toegangstijd hebben. Dit betekent dat het besturingssysteem met een SSD harde schijf in seconden opstart. Het voordeel van een HDD is echter de grotere opslagcapaciteit.

Voor normaal gebruik is een 512 GB SSD harde schijf helemaal voldoende. Als er veel gegevens moeten worden opgeslagen, is een laptop met 1 TB opslagcapaciteit aan te bevelen. Bovendien kan, als de opslagcapaciteit onvoldoende is, een externe SSD harde schijf worden aangesloten. Hiervoor is een USB 3.0 interface of hoger nodig om snelle gegevensoverdracht mogelijk te maken.

Besturingssysteem

Het overgrote deel van de 17-inch laptops is uitgerust met de Microsoft Windows 10 versie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Home en Pro versies. De Home versie is absoluut voldoende voor dagelijks gebruik. De Pro versie komt met een paar extra functies.

De belangrijkste daarvan zijn Bitlocker versleuteling, Remote Desktop Connection en een paar andere functies voor professioneel gebruik. Bitlocker versleuteling kan gebruikt worden om schijven te versleutelen en alle toepassingen in lock mode te zetten als het apparaat verloren gaat. Remote Desktop Connection geeft je toegang tot een ander Windows apparaat, bijvoorbeeld je werklaptop of -computer, vanuit huis. Opwaarderen naar de Pro versie is heel eenvoudig, maar er is een toeslag.

Laptop 17 inch: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende behandelen we de belangrijkste vragen over 17 inch laptops. Na het lezen van deze gids krijg je een meer uitgebreid inzicht in 17 inch laptops.

Voor wie is een 17 inch laptop geschikt?

Een 17 inch laptop is geschikt voor iedereen die een grote en krachtige laptop nodig heeft voor kantoorgebruik, surfen, multimedia en gamen, en die mobiel wil zijn. Het is ook de ideale metgezel voor je studie of opleiding.

17 inch laptops zijn ideaal voor zowel professioneel als privégebruik. (Image source: unsplash / Sincerely Media)

17-inch laptops overtuigen door hun prestaties, hun veelzijdige gebruik en hun schermgrootte en dienen dus ook als vervanging voor vaste computers. Draadloze netwerken maken het gemakkelijk om laptops met WLAN routers en andere apparatuur te verbinden en maken eenvoudige gegevensuitwisseling mogelijk.

Door hun beeldschermgrootte behoren deze laptops tot de grootste op de markt, waardoor ze ideaal zijn voor oudere mensen die moeilijk zien. Vaak is het verwijt dat ze te zwaar zijn om rond te dragen. Maar de markt is veranderd, want de zeer lichte ultrabooks hebben ook dit probleem uit de weg geruimd.

Welke soorten 17 inch laptops zijn er?

Als je een 17 inch laptop wilt, kun je kiezen tussen een gaming laptop, een multimedia laptop of een ultrabook. Om je te helpen beslissen zijn de voor- en nadelen van elk soort product in een tabel hieronder samengevat.
Type Voordelen Nadelen
Gaming laptop Krachtige processor en grafische kaart, minstens full HD scherm, uitstekende prestaties voor alle intensieve toepassingen zoals CAD programma’s en games met hoge resolutie Hoge prijs, vaak zwaar gewicht
Ultrabook Krachtig en licht van gewicht, ideaal voor langere reizen of lang woon-werkverkeer, zeer lange levensduur van de batterij, prestaties voldoende, zelfs voor complexe toepassingen Hoge prijs
Multimedia laptop xml-ph-2 Intensieve toepassingen zoals CAD programma’s en hoge-resolutie spelletjes draaien zonder vertragingen op de laptop. Het beeldscherm en de graphics zijn van hoge kwaliteit en ideaal om films en series te bekijken. Het ultrabook maakt indruk met zijn lage gewicht en is ideaal voor op reis. De levensduur van de batterijen is vaak erg lang en de prestaties zijn ook geschikt voor complexe toepassingen. Surfen, video’s en films kijken en werken is kinderspel met het Ultrabook. Ben je veel onderweg, dan is een ultrabook iets voor jou. Hoge prijs

Laptop 17 Zoll

Gaming laptops bieden de beste prestaties voor alle toepassingen en spellen en zijn ook voldoende verlicht in het donker. (Image source: Unsplash/ Fredrick Tendong)

De multimedia-laptop is een sterke alleskunner en geschikt voor alle toepassingen dankzij zijn hoge prestaties. De levensduur van de batterij is gemiddeld ongeveer 8 uur. Dit maakt de laptop zeer geschikt voor gebruik onderweg. Als je een laptop zoekt die alle toepassingen goed beheerst en een goede prijs-prestatie verhouding heeft, dan raden we een multimedia laptop aan.

Hoeveel kosten 17-inch laptops?

17 inch laptops kosten meer geld dan 13 en 15 inch laptops. Er zijn weinig nieuwe laptops onder de 500 euro, maar eerder gebruikte. In principe is het de moeite waard iets meer geld uit te geven voor een eenmalige aanschaf, om dan te kunnen profiteren van de kwaliteit en duurzaamheid.
Type Prijsklasse
Gaming laptops circa 1000 €-2000 €
Multimedia laptops circa 500 €-1000 €
Ultrabooks circa 800 €-1700 €

Gaming laptops kosten meestal het meest, maar door hun algemene prestaties hebben ze een voorsprong op de andere laptoptypes. Voor een goede gaming laptop die de nieuwste spellen vloeiend en grafisch op maximale instellingen kan spelen, moet je rekenen op een bedrag tussen €1000 en €2000. Multimedia laptops hebben de beste prijs-prestatie verhouding en kosten tussen 500 € en 1000 €. De prijsklasse voor ultrabooks is wat ruimer, met laaggeprijsde producten vanaf 800 € en duurdere vanaf 1700 €.

Welke alternatieven zijn er voor 17-inch laptops?

In principe zijn er ook gaming laptops, ultrabooks en multimedia laptops met een formaat van 15 inch, 13 inch of nog kleiner. Voor laptops kleiner dan 17 inch zijn er ook speciale zakelijke laptops en zogenaamde convertibles (ook wel 2-in-1 laptops genoemd). Deze zijn flexibel en functioneren tegelijk als laptop en als tablet

  • Zakelijke laptops: Zakelijke laptops zijn bijzonder dun en licht en zijn vooral geschikt voor je bedrijf, school of studie. Ze maken indruk met een lange levensduur van de batterij, snel opstarten en degelijke prestaties.
  • Convertibles: Convertibles onderscheiden zich van andere laptops door hun functionaliteit en fungeren ook als tablet. Ze brengen de eenvoud van een tablet en de prestaties van een laptop samen.

Door hun geringe gewicht zijn zowel zakelijke laptops als convertibles perfect om te vervoeren en maken ze flexibel werken mogelijk. Ze maken indruk met een goede levensduur van de batterij en snelle prestaties.

Wat zijn de minimale eisen die een 17-inch laptop voor bepaalde toepassingen moet hebben?

Naast de gebruikelijke toepassingen zijn er complexere programma’s die alleen goed werken met bepaalde systeemeisen. Daartoe behoren CAD programma’s, beeld- en videobewerkingssoftware en spelletjes.

Laptop 17 Zoll

CAD toepassingen kunnen gebruikt worden om computerondersteunde geometrische modellen te bouwen en te wijzigen, die gebruikt worden om een product zoals een vliegtuig te vervaardigen. (Image source: unsplash/ Sigmund)

Minimum vereisten

  • Voor CAD: De fabrikant van de bekende software AutoCAD beveelt een Windows besturingssysteem aan vanaf Windows 7, een processor van meer dan 3GHz en een werkgeheugen van minstens 8 GB. De grafische kaart moet minstens 1 GB GPU hebben met een bandbreedte van 29 Gbit/s en compatibel zijn met DirectX 11.
  • Voor gamen: Voor gamen is de geïntegreerde grafische kaart van cruciaal belang voor de prestaties. Het moet een eigen grafisch geheugen hebben met een grootte van minstens 4 GB. Bovendien moet je laptop minstens een i7 processor met 4 cores hebben. Het beeldscherm moet ten minste een Full HD resolutie hebben en een verversingssnelheid van ten minste 60 Hz.
  • Voor beeldbewerking: Voor Adobe Photoshop moet de laptop minstens een Intel of AMD processor hebben met 64 bit ondersteuning en een processorsnelheid van 2 GHz of meer. Bovendien zijn de 64-bit versie van Windows 10 en 8 GB RAM verplicht. De grafische kaart moet ook DirectX 12 ondersteunen en een geheugen van 2 GB of meer hebben. De beeldschermresolutie moet minstens 1280*800 pixels zijn.

Is een 17 inch laptop met 1600×900 pixels HD geschikt?

HD resolutie wordt gedefinieerd als 1280*720 pixels of hoger. Bijgevolg is een beeldscherm met een resolutie van 1600*900 pixels geschikt voor HD.

Conclusie

17-inch laptops zijn veelzijdig in hun gebruik en zijn in principe uitgerust met goede hardware. Door hun schermgrootte zijn ze bijzonder geschikt om te werken en spelletjes te spelen. Hun mobiliteit onderscheidt ze van desktop PC’s en is steeds meer in trek.

Er is een ruime keuze aan gaming laptops, multimedia laptops en ultrabooks, en de prijsklasse is hoog. Je kunt je 17 inch laptop kiezen volgens je voorkeuren op basis van de aankoopcriteria prestaties, gebruiksduur van de batterij en gewicht. Als je een krap budget hebt, kun je nog steeds een goede deal krijgen voor een gebruikt product.

Beeldbron: Guillem / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies