Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Sommige mensen hebben al het volgende probleem ondervonden. Spannende vakantiefoto’s of hoge-resolutie foto’s zijn beschikbaar, maar het blijkbaar enige afspeelapparaat is je eigen laptop. Op de betrekkelijk kleine schermen gaat de kwaliteit van deze mediaformaten vaak verloren of is ze slechts beperkt beschikbaar.

In plaats van een nieuw apparaat te kopen, ligt een geschikte oplossing vaak meer voor de hand. Er zijn verschillende manieren om je laptop op je TV aan te sluiten en de beste resolutie uit je media te halen.

Dit artikel is bedoeld om je belangrijke informatie te geven over het aansluiten van je laptop op de TV. We geven ook twee instructies hoe je zelf de verbinding kunt maken. Dus niets mag je hoogwaardige mediaconsumptie in de weg staan.
Belangrijk om te weten

 • TV’s en laptops kunnen op verschillende manieren verbonden worden. Er zijn geschikte benaderingen voor zowel eenvoudige als meer complexe behoeften.
 • TV’s en laptops kunnen zowel met kabels als draadloos verbonden worden. Ook hier zijn er verschillende voor- en nadelen, afhankelijk van je eigen voorkeuren.
 • Voor je een variant kiest, is het essentieel dat je de compatibiliteit aan beide kanten controleert. Anders krijg je te maken met ongewenste financiële en logistieke uitgaven.

Wat is de bedoeling van het aansluiten van een laptop op een televisie?

Het verbinden van een TV en een laptop kan heel voordelig zijn. Verschillende media formaten die je alleen op je laptop hebt, kunnen tegelijk op een grotere speler worden afgespeeld. Bestandsformaten in hogere resoluties, zoals Full HD video’s, kunnen veel beter afgespeeld worden.

Dit proces kan ook de moeite waard zijn om vakantiefoto’s en -video’s af te spelen. De opnamen kunnen zo in hogere kwaliteit bekeken worden vanuit het comfort van de bank. (Beeldbron: 123rf.com / Mark Bowden)

De verbinding van laptop en TV kan ook lonen in verband met videospelletjes. Als het enige wat aan je opgewaardeerde gaming laptop ontbreekt een geschikt uitvoermedium is, zou je hier je geld kunnen krijgen. Naast gamen onderweg kun je nu ook binnen je eigen vier muren een bijzondere spelervaring beleven.

Achtergronden: Wat je moet weten over het aansluiten van laptop en TV

Voor we je onze gids voor het aansluiten van laptop en TV presenteren, willen we je eerst wat achtergrondinformatie over het onderwerp geven. Dit wordt in de volgende paragrafen uitgesplitst.

Hoe kan ik mijn laptop via een kabel op de TV aansluiten?

Laptop en TV kunnen met verschillende soorten kabels op elkaar worden aangesloten. Ze verschillen vaak niet alleen in uiterlijk, maar ook in kwaliteit. We willen deze verschillen in het volgende overzicht meer gedetailleerd voorstellen.

HDMI verbinding

HDMI kabels bieden het voordeel van hoge resolutie gecombineerd met gebruiksgemak. Door de verschillende toepassingsmogelijkheden en functies heb je een ruime keuze aan kabeltypes waaruit je kunt kiezen. De juiste versie moet aan je specificaties voldoen.

HDMI kabel type Beschrijving
HDMI standaard Gegevensweergave bij 2,25 Gbit per seconde. Deze versie is voldoende voor het afspelen van video en audio in full HD.
HDMI High-Speed Gegevensweergave met tot 10,2 Gbit per seconde. Weergave van 3D, 4K of HD audio formaten.
HDMI Premium High-Speed Gegevensweergave met tot 18 Gbit per seconde. Dit maakt het gemakkelijker om audio en video in hogere resolutie af te spelen.

Maar als je besluit een HDMI kabel te kopen, is er een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden. HDMI kabels zijn er met verschillende aansluitingen. Zorg ervoor dat de interface compatibel is met je laptop.

Waarschijnlijk het grootste nadeel van HDMI kabels is de kwaliteit van de contacten. Als de kabels te vaak in en uit elkaar gestoken worden, kunnen ze snel verslijten.

VGA verbinding

Een andere op kabels gebaseerde mogelijkheid om laptop en PC met elkaar te verbinden is VGA. Deze optie is ook voordelig voor minder gespecialiseerd of uitgebreid gebruik. Als je bijvoorbeeld alleen foto’s op een groter scherm wilt weergeven, is dit misschien de juiste optie voor je.

In principe vind je hier een verhoudingsgewijs lagere beeldkwaliteit en geen keuzemogelijkheden wat betreft geluid. Omdat deze variant nu ook minder vaak gebruikt wordt, kan de keuze voor jou mogelijk kleiner zijn.

Bij het aansluiten op de TV is de juiste aansluiting vaak gemarkeerd met “PC”. Dit komt omdat verbindingen met desktop PC’s vaak mogelijk gemaakt worden met dit type verbinding.

USB verbinding

Als zowel je TV als je laptop voorzien zijn van een USB interface. Deze variant is normaal ook mogelijk zonder extra installatieprocedures. Op deze manier kunnen video’s of foto’s zonder problemen via de laptop op de TV worden afgespeeld.

USB kabels zijn vaak ook verkrijgbaar met stekkers voor andere interfaces. Je kunt bijvoorbeeld USB combineren met HDMI. (Image source: pixabay.com / seagul)

Wat de weergavekwaliteit betreft, speelt je besturingssysteem een belangrijke rol. Afhankelijk van of je 32-bit of 64-bit gebruikt, kun je je mediabestanden beter of slechter uitvoeren.

DVI verbinding

De DVI interface is een van de oudere versies van dit type interface. Hoewel het de eerste in zijn soort was toen het uitkwam, heeft HDMI het sindsdien vervangen als de standaard voor het aansluiten van laptops en TV’s.

Omdat deze verbinding niet meer helemaal van deze tijd is, raden we hier een adapter aan voor het gebruik van een andere verbinding

.
Als alternatief voor een adapter zijn er ook kabels met een HDMI en een DVI aansluiting. Over het algemeen vind je hier echter een kleinere selectie. Zowel de kabels als de adapters zijn in dit geval niet bijzonder duur.

SCART aansluiting

Net als DVI aansluitingen zijn er ook SCART interfaces op veel laptops te vinden. Dit is ook een variant die je niet echt de standaard van HDMI kan bieden. Ondanks het feit dat dit een wat oudere uitvinding is, is SCART nog steeds te vinden op veel TV-toestellen, waarvan sommige nog nieuwer zijn.

Behalve de lagere beeldkwaliteit is er ook een nadeel aan het gebruik ervan. SCART stekkers bestaan uit vele kleine naaldjes die bij onvoorzichtig gebruik gemakkelijk kunnen verbuigen. Een grote mate van handigheid is vereist voor de reparatie.

Hoe kan ik mijn laptop zonder kabel op de TV aansluiten?

Behalve methodes met kabels zijn er ook benaderingen om laptop en TV met elkaar te verbinden die daar niet van afhankelijk zijn. Welke dat zijn, leggen we later meer gedetailleerd uit.

Bluetooth verbinding

Bluetooth is een uitstekende manier om laptop en TV met elkaar te verbinden. Hoewel hiervoor geen kabel nodig is, zijn er toch beperkingen. Daarom moet je goed opletten met welke Bluetooth klasse je werkt.

Bluetooth klasse 1 Beschrijving
Klasse 1 Gegevens worden overgedragen bij 100 milliwatt. Het maximale bereik is ongeveer 100 meter.
Klasse 2 Hier is het maximale zendvermogen ongeveer 10 milliwatt. Dit maakt een maximaal bereik van 50 meter mogelijk.
Klasse 3 Deze klasse maakt transmissie met één milliwatt mogelijk. Het maximale bereik is hier ongeveer 10 meter.

Je vindt meestal een klasse 2 of 3 zender of ontvanger op je laptop. Als je TV geen ingebouwde Bluetooth heeft, kun je er een adapter voor krijgen. Deze werken meestal op basis van een USB interface.

WLAN verbinding

Je laptop kan ook met de TV verbonden worden via een draadloze Internet verbinding, of kortweg WLAN. In sommige gevallen hebben TV’s zelfs een specifieke ingebouwde functie om de verbinding te vergemakkelijken.

Als je deze optie kiest, moet je er zeker van zijn dat de verbinding stabiel is. Draadloos internet is gevoelig voor storingen en kan daardoor de ervaring bederven. (Image source: pixabay.com / methodshop)

Er zijn nu speciale draadloze versies voor dit soort verbinding die dit proces ongecompliceerd maken. De bekendste vorm is waarschijnlijk “Miracast”. Met een optimale verbinding kun je video’s, foto’s en andere mediabestanden afspelen in de hoogste resolutie.

Welk besturingssysteem moet ik gebruiken om mijn laptop op de TV aan te sluiten?

In principe zijn er verschillende manieren om je laptop op de TV aan te sluiten. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, raden we je aan om bij voorkeur het besturingssysteem “Windows 10” te gebruiken. Het voordeel hier is dat de nieuwste interfaces en software drivers eerder ondersteund worden.

De eerder genoemde draadloze variant “Miracast”, bijvoorbeeld, kan optimaal gebruikt worden met “Windows 10”. Als je HDMI aansluitingen wilt gebruiken, is dit ook geen probleem. De verbindingen vereisen geen extra activering van jouw kant.

In principe kun je ook de vorige versie “Windows 7” gebruiken. Maar ondanks de mogelijkheid om hoge-resolutie bestanden af te spelen, moet je wel enkele extra stuurprogramma’s installeren of bijwerken.

Wat kan ik doen als ik problemen heb met het aansluiten van mijn laptop op de TV?

In sommige gevallen werkt de verbinding tussen laptop en TV niet goed. Dit kan zich uiten in verschillende kwaliteitsbeperkingen. We zullen dan uitleggen welke bijwerkingen er zijn en wat je ertegen kunt doen.

Beeld

Wanneer je je laptop op de televisie aansluit, kunnen er vaak problemen met het beeld optreden. Flikkeren kan voorkomen, net als een beeld dat te klein of te groot is, of een totale uitval. Dit kan het gevolg zijn van verschillende gebreken.

 • Het beeld is niet de juiste grootte. Als het beeld of te groot of te klein is, kun je dit op verschillende manieren verhelpen. In de systeembesturing van je laptop heb je de mogelijkheid om de specificaties van de weergave te veranderen. Als alternatief kun je dit misschien ook doen via het instellingenmenu van je televisie.
 • Het afspelen werkt niet goed. Dit kan veroorzaakt worden door een fout in je kabel of in een van de kabelaansluitingen. Als je het probleem niet met een nieuwe kabel kunt oplossen, is het de tweede soort en kan een professionele reparatie nodig zijn.
 • Het beeld verschijnt helemaal niet. De fout kan ook in de kabels of de contactdozen liggen. Als de contactdozen de oorzaak van het defect zijn, is het waarschijnlijker dat een reparatie helemaal niet mogelijk is. Het alternatief is een nieuw apparaat of een adapter via een andere interface.

Geluid

Behalve visuele moeilijkheden kunnen zich in dit geval ook problemen met de geluidsweergave voordoen. Hier heeft het geluid ofwel niet het juiste volume, is het ruisend of is het helemaal niet aanwezig. Ook in dit geval zijn er vergelijkbare benaderingen om een oplossing voor je te vinden.

Hoewel deze variant misschien erg voor de hand ligt, moet je eerst de volumeregelaar op beide toestellen controleren. Vaak kan een verkeerde configuratie op slechts één apparaat de oorzaak van het probleem zijn. (Image source: pixabay.com / Republica)

Als de configuratie van de volumeregelaar niet de oorzaak van het probleem is, moet je nu ook tests uitvoeren met andere kabels, aansluitmogelijkheden en interfaces. Als je een externe geluidsbron voor je TV gebruikt, is het de moeite waard de ingebouwde luidspreker te testen.

Kan ik mijn laptop sluiten terwijl hij op de TV is aangesloten?

Als je je laptop op de TV aansluit en het enige wat je wilt doen is achterover leunen en video’s bekijken, kun je in een gedragspatroon terechtkomen. Veel laptopgebruikers hebben de neiging hun laptop dicht te klappen als ze hem langere tijd gebruiken. Hierdoor gaat hij standaard in stand-by en wordt het afspelen onderbroken.

Om dit te voorkomen kun je de configuratie van je laptop veranderen. Ga hiervoor naar het configuratiescherm en stel de vermogensopties in. Gewoonlijk vind je hier ook een bediening die gespecialiseerd is in aan- en uitschakelen in verband met sluiten.

Deze instelling is gelijk voor zowel nieuwere als oudere besturingssystemen. Zelfs met het “Windows XP” besturingssysteem is deze procedure in dit opzicht betrekkelijk ongecompliceerd.

Kan ik twee monitoren tegelijk op mijn laptop aansluiten?

In principe kun je twee monitoren op je laptop aansluiten als je voorkeuren dat vereisen.

Hiervoor kun je werken met verschillende ingebouwde interfaces voor de verbinding. Voor optimaal gebruik raden we je echter aan een adapter te gebruiken die verschillende aansluitmogelijkheden combineert.

Voor een optimale verbindingskwaliteit moet je in dit geval de “HDMI” variant gebruiken. Er zijn ook HDMI splitters voor dit doel, waarmee je verschillende schermen op de televisie kunt aansluiten.

Omdat het signaal hier vaak gesplitst moet worden, ondervind je hier misschien het minste kwaliteitsverlies. Voor een optimale kijkervaring raden we het gebruik van speciale software aan.

Speciaal ontworpen programma’s kunnen zowel de gebruikerservaring verbeteren als problemen oplossen bij het verbinden van meerdere schermen. Bekende voorbeelden zijn “Display Fusion” en “Dual Monitor Taskbar”.

Verbind de laptop met de TV: Met deze twee gidsen werkt het

Nu je genoeg weet over de achtergrondinformatie, laten we onze gidsen voor het verbinden zien. Ze zijn gebaseerd op een HDMI kabel en een WLAN verbinding. Als je onze stappen volgt, zou je geen problemen moeten ondervinden.

Je laptop en TV met een kabel verbinden

Hier vind je een korte handleiding over hoe je je laptop met behulp van een kabel op je TV kunt aansluiten

 1. De eerste stap is om de kabel aan te sluiten op de HDMI interface van de laptop.
 2. De tweede stekker van de kabel moet nu op de TV aangesloten worden.
 3. Dan moet je op je televisie de juiste bron kiezen. De afstandsbediening heeft meestal een “Source” knop voor dit doel.
 4. Als je televisie meerdere HDMI uitgangen heeft, moet je nu de juiste kiezen.
 5. Nu moet je de instellingen op je laptop maken. Onder de weergave-instellingen gebeurt dit door te kiezen voor “Dupliceer deze weergave”.
 6. Als de media alleen op de TV moet worden afgespeeld, kun je dit ook instellen. Een ander item met de naam “Show only on device X” maakt dit mogelijk.

Verbind je laptop en TV draadloos

Het is ook mogelijk om je laptop en TV draadloos te verbinden. Alles wat je hoeft te doen is de onderstaande stappen te volgen

 1. Open het instellingenmenu van je laptop.
 2. Ga naar de categorie “Apparaten”.
 3. Het menu item “Add Bluetooth or other device” brengt je naar de volgende stap.
 4. Kies vervolgens het item “Wireless display or docking station”.
 5. Kies dan je TV uit de lijst die verschijnt om het afspelen te starten.

Wat je nog meer moet weten over het aansluiten van laptops op TV’s

Nu je genoeg achtergrondkennis hebt om zelf je apparaten aan te sluiten, sluiten we af met wat meer informatie. Onder licht wisselende voorkeuren kan het heel nuttig zijn.

Hoe verbind ik mijn laptop met een smart TV?

Net als een gewone TV kun je ook een zogenaamde smart TV op je laptop aansluiten. Hier kun je ook aansluitmogelijkheden met of zonder kabels gebruiken. Idealiter raden we HDMI of WLAN aan voor optimaal gebruik.

In dit geval moet je ervoor zorgen dat zowel je smart TV als je laptop DLNA-compatibel zijn. Dit maakt de compatibiliteit van apparaten van verschillende fabrikanten mogelijk. (Image source: 123rf.com / Sergey Rasulov)

Smart TV’s worden meestal draadloos verbonden via een app. Verder moet je ook DLNA op je laptop activeren voor de tweerichtingsverbinding. Je kunt dit vinden met het zoekvenster in de startbalk. Hier moet je de term “media streaming options” invoeren.

Kan ik ook een desktop PC op mijn TV aansluiten?

Je kunt ook zonder problemen een desktop PC op je TV aansluiten. Omdat deze toestellen krachtiger zijn dan laptops, is deze variant vaak erg populair in de gaming sector, bijvoorbeeld.

Omdat de besturingssystemen hetzelfde zijn, kun je dezelfde instellingen en verbindingsmethoden gebruiken als bij een laptop. Het voordeel hiervan is dat de desktop PC niet per ongeluk in stand-by gaat of helemaal uitgeschakeld wordt.

Conclusie

Het aansluiten van de laptop op de TV biedt allerlei mogelijkheden. Zowel eenvoudige als hoge-resolutie media die verder gaan dan Full HD kunnen op de juiste manier worden afgespeeld. De aansluitmogelijkheden zijn zeer uitgebreid.

Laptop en TV kunnen zowel met als zonder kabels verbonden worden. Welke optie voor jou het beste is hangt van veel factoren af. Behalve de kwaliteit van de media zijn ook de ruimtelijke condities en de afstand tussen de twee uitvoerapparaten doorslaggevend.

De grote verscheidenheid aan mogelijkheden kan ook op andere manieren positief uitvallen. Als je met de ene optie geen succes hebt of als er beperkingen zijn, kun je een andere aanpak proberen. Een nieuw apparaat kopen vanwege een defecte interface is gegarandeerd duurder dan overschakelen op een draadloze verbinding.

Beeldbron: 123rf.com / 85669080

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies