Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Laser printers zijn dagelijkse metgezellen van werknemers in bedrijven. Met hun snelle afdrukken en overeenkomstige kwaliteit zorgen ze voor een efficiënt werkproces in veel bedrijven. Maar laserprinters schitteren niet alleen met hun voordelen in de werkwereld.

Door de uitdroogvrije toner zijn de toestellen ook ideaal als occasionele printers in particuliere huishoudens. Met onze grote laser printer test 2021 willen we je een overzicht geven van de verschillende soorten laserprinters en hun voor- en nadelen. Of je nu af en toe of vaak drukt, we hebben de belangrijkste criteria voor je op een rijtje gezet, zodat je een laserprinter kunt vinden die bij jou en je eisen past.
De belangrijkste feiten in het kort

 • In tegenstelling tot een inkjet printer belooft een laserprinter een perfecte werking en goede afdrukkwaliteit, zelfs na een lange periode van inactiviteit. Dit wordt gegarandeerd door de uitdroogvrije toner cartridges.
 • Laser printers zijn er in verschillende soorten. Van kleine modellen die alleen in zwart-wit afdrukken tot grote professionele multifunctionele laserprinters die behalve in kleur ook kunnen scannen, faxen en kopiëren.
 • Laserprinters staan bloot aan fijn stof en worden bij voorkeur niet bewaard in ruimten waar je tijdens het gebruik vaak aanwezig bent. Ruimtes moeten ook goed geventileerd worden om de concentratie van fijn stof zo klein mogelijk te houden.

Laser printer: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor laser

printers Hier vind je de criteria die je nodig hebt om je beslissing over de perfecte laser printer te nemen:

In het volgende gedeelte laten we je zien wat je in de afzonderlijke evaluatiecriteria kunt zoeken en wat belangrijk is.

Afdrukkwaliteit

Bij de aanschaf van een laserprinter is het belangrijkste waar je naar zoekt de dpi prestatie. Dpi staat voor pixels per inch. Dit geeft aan hoeveel pixels het apparaat per inch kan afdrukken.

In principe geldt: hoe hoger het dpi getal, hoe hoger de kwaliteit van de afdrukken.

Gemiddeld hebben laserprinters 600 x 600 dpi, wat ruim voldoende is voor kleurenafdrukken. Voor zwart-wit afdrukken moet je echter een hoger dpi getal zoeken. Om ze in goede kwaliteit te krijgen is 1200 x 1200 dpi beter.

Afdruksnelheid

De afdruksnelheid wordt door de fabrikant opgegeven in pagina’s per minuut. Gemiddelde laserprinters halen een snelheid van 20 pagina’s per minuut.

De specificaties variëren tussen zwart-wit en kleuren afdrukken.

Dat is genoeg voor de meeste thuiswerkers en toevallige drukkers. De snelste laserprinters daarentegen kunnen tot 35 pagina’s per minuut halen. Zo’n hoge afdruksnelheid wordt echter pas merkbaar als het aantal afdrukken erg groot is. Je moet er zeker rekening mee houden of je teksten of foto’s wilt afdrukken.

Compatibiliteit

De meeste printers hebben tegenwoordig ten minste wifi en een USB verbinding. Als je vanaf Apple of je mobiele telefoon wilt afdrukken, moet je op zoek gaan naar aanvullende specificaties van de fabrikant.

Als je een Apple toestel hebt, kun je je beter richten op laserprinters die met Airprint ondersteund worden. Sommige fabrikanten bieden nu speciale apps voor mobiele telefoons waarmee je documenten onderweg kunt afdrukken.

Papierlade

Afhankelijk van je behoeften is het ook belangrijk aandacht te besteden aan het formaat van de papierlade. Bij grotere afdrukvolumes kan het hinderlijk zijn om steeds nieuw papier te moeten toevoegen. De afmetingen van de papierlade kunnen variëren, afhankelijk van de compactheid van de laserprinter. Kleine zwart-wit laserprinters hebben meestal een capaciteit van 100 pagina’s. Industriële laserprinters kunnen tot 2300 vel bevatten met extra papierladen.

Size

Als je een printer voor je thuiskantoor nodig hebt, is het meestal verstandiger om voor een compacte laserprinter te gaan.

De belangrijkste factor hier is hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt.

Professionele laserprinters, daarentegen, kunnen een meter hoog zijn en op de vloer staan. Bij de keuze van een printer moet je altijd op zoek gaan naar de juiste capaciteit en extra functies. Een grotere papiercapaciteit en verschillende extra functies vertalen zich in een groter formaat van de laserprinter.

Besluit: Welke soorten laserprinters zijn er en welke is geschikt voor jou?

Hier volgt een kort overzicht van de voor- en nadelen van elk type laserprinter. ;

Type Voordelen Nadelen
Zwart-wit laserprinters Compact, goedkoper Geen kleurenafdrukken, weinig extra functies
Kleurenlaserprinters Goede kleurkwaliteit, goede compatibiliteit Kleurenlaserprinters zijn slechts beperkt aan te bevelen voor foto’s
Multifunctionele laserprinters _COPY Grote papiercassettes veel extra functies, zeer goede compatibiliteit Veel ruimte nodig, relatief duur

Als je nog steeds niet su

Schwarz-Weiß-Laserdrucker

Zwart-wit laser printer

De zwart-wit laser printer is veruit het goedkoopst van de drie productsoorten. De compacte vormgeving van de laserprinter wordt mogelijk gemaakt door het weglaten van de extra functies en de enkele tonercartridge.

Voordelen
 • Compact
 • Voordelig
Nadelen
 • Geen kleurenafdrukken mogelijk
 • Weinig extra functies
 • Beperkte compatibiliteit

Hier kun je echter geen kleurenafdrukken maken. Je moet daarom van tevoren goed nadenken over het doel waarvoor je je laserprinter nodig hebt. Zwart-wit teksten daarentegen worden door deze laserprinters haarscherp weergegeven. Door de compacte vormgeving is niet elk apparaat altijd compatibel met de laserprinter, omdat de benodigde hardware soms niet beschikbaar is. Beperk je je echter tot tekst, heb je geen kleurenafdrukken en extra functies nodig, dan is de zwart-wit laserprinter precies goed voor je.

Schwarz-Weiß-Laserdrucker

Kleurenlaserprinter

Kleurenlaserprinters zijn niet zo compact als zwart-wit laserprinters. Ze vereisen extra toner cartridges. Anderzijds zijn ze meestal meer compatibel. Ze hebben de nodige ruimte voor de bijbehorende hardware.

Voordelen
 • Goede kleurkwaliteit
 • Goede compatibiliteit
Nadelen
 • Kleurenlaserprinters worden slechts in beperkte mate aanbevolen voor foto”s

Behalve teksten kunnen kleurenlaserprinters ook kleurenafbeeldingen in goede kwaliteit weergeven. Kleuren laserprinters zijn echter niet geschikt om de glans van professionele foto’s te bereiken. De doorslaggevende factor hier is de natuurlijke glans van het papier. Dit wordt volledig gemaskeerd door de eigenschappen van de toner in laserprinters. De foto krijgt een matte toon.

Multifunktions-Laserdrucker

Multifunctionele laserprinter

Multifunctionele laserprinters zijn echte alleskunners geworden. Faxen, scannen, kopiëren, afdrukken en zelfs de gescande bestanden direct per e-mail verzenden. Dit zijn allemaal functies die een multifunctionele laserprinter tegenwoordig kan vervullen.

Voordelen
 • Grote papiercassettes
 • Veel extra functies, zeer goede compatibiliteit
Nadelen
 • Veel ruimte nodig
 • Relatief duur

Deze laserprinters zijn echter pas vanaf een relatief hoge prijs in de handel verkrijgbaar. Ze zijn ook minder handzaam dan de andere soorten producten. De extra benodigde technologie maakt een grotere behuizing noodzakelijk. Wie deze ruimte ter beschikking heeft en al deze extra functies nodig heeft, is goed gediend met een multifunctionele laserprinter. Uiteindelijk is het zelfs goedkoper en ruimtebesparender dan afzonderlijke apparaten kopen.

Gids: Veelgestelde vragen over laserprinters in detail beantwoord

Hier vind je alle aanvullende informatie die je over laserprinters moet weten.

Wat is een laserprinter en waar wordt hij voor gebruikt?

Een laserprinter werkt door de beelddrum plaatselijk te ontladen. De ontlading wordt veroorzaakt door een laser. Het af te drukken bestand bepaalt waar geen inkt nodig is.

De laser wordt op deze gebieden gericht en ontlaadt ze. De nog geladen gebieden van de afbeeldingsdrum trekken de inktdeeltjes uit de tonercassette aan. Deze inktstippen worden dan door verhitting op het papier vastgezet.

Laserdrucker-1

Iedereen is blij als hij een mooie wenskaart ontvangt. Met een kleuren-laserprinter kun je ze in hoge kwaliteit afdrukken.
(Image source: 123rf.com/ Lukianova)

Een laserprinter wordt vooral gebruikt voor het afdrukken van tekst en grafiek. Deze manier van afdrukken is minder geschikt voor foto’s. Laserprinters zijn ook ideaal voor kantoorwerk met veel tekstafdruk, vanwege hun afdruksnelheid en de vaste kleur.

Wat kost een laserprinter?

Goedkope laserprinters koop je al vanaf € 50. Deze drukken echter meestal alleen in zwart-wit af en bieden slechts een lage afdrukkwaliteit.

Laserdrucker-2

Zelfs goedkope laserprinters hebben tegenwoordig wi-fi of een internetverbinding, wat betekent dat je je documenten vanuit je bed kunt afdrukken.
(Image source: 123rf.com/ Guillem)

Goede kleurenlaserprinters en de eerste multifunctionele laserprinters zijn al verkrijgbaar voor € 100 en meer. Professionele multifunctionele laser printers voor gebruik in kantoren, daarentegen, zijn nog steeds een stuk duurder. Het is echter ook mogelijk om een laserprinter te leasen. De voorwaarden zijn echter afhankelijk van de leverancier en het specifieke apparaat.

Wat zijn de alternatieven voor een laserprinter?

Inkjet printers zijn momenteel het enige alternatief voor laserprinters. Inkjet printers schieten inktpigmenten door een printkop op het papier.
Type Kenmerken
Inkjetprinter Weinig fijn stof, minder energieverbruik, niet-gepigmenteerde inkt vervaagt onder zonlicht, hoge kosten van inktpatronen
Laserprinter Hogere afdruksnelheid, inkt droogt niet op, ook niet als hij lange tijd niet gebruikt wordt, vereist meer onderhoud, produceert fijn stof

De inkjetprinter is bijzonder geschikt voor hoogwaardige afdrukken van foto’s. Hiervoor moet echter glanzend papier gebruikt worden. Inkjet

printers moeten regelmatig gebruikt worden om te voorkomen dat de inktpatronen uit

drogen. Bovendien moet gepigmenteerde inkt gebruikt worden. Niet-gepigmenteerde inkt is gevoelig voor UV-straling en vervaagt daarom bij blootstelling aan zonlicht. Niet-gepigmenteerde inkt is veel goedkoper in aanschaf.

Zijn laserprinters schadelijk voor de gezondheid?

Laserprinters zenden deeltjes uit. Of deze deeltjes werkelijk ziekte veroorzaken is nog steeds een punt van discussie. Het is echter raadzaam de laserprinter uit voorzorg in een aparte ruimte te zetten en de ruimte tijdens of na gebruik goed te ventileren. Je kunt in de winkel ook een fijnstoffilter voor laserprinters kopen.

Waarom maakt mijn laserprinter vlekken?

Na langdurig gebruik kunnen zelfs laserprinters last krijgen van een verminderde afdrukkwaliteit. Dit komt meestal door vervuiling van de onderdelen van de printer. Maar vastzittend papier kan ook tot slechtere afdrukken leiden. Je moet eerst controleren of er papierresten in de transferrollen zitten.

Als dit het geval is, verwijder ze dan en druk opnieuw een testvel af.

Als de fout nog steeds niet verholpen is, is schoonmaken van de laserprinter meestal de enige oplossing. Een grondige reiniging van de laserprinter na langdurig gebruik is altijd aan te bevelen om de kwaliteit te behouden.

Als je niet genoeg tijd hebt om de printer helemaal schoon te maken, kun je te werk gaan volgens het uitsluitingsprincipe. Hoe je dit doet kom je te weten in de volgende vraag.

Hoe maak ik een laserprinter schoon?

Voordat je de printer schoonmaakt, moet hij uitgeschakeld en van het stroomnet losgekoppeld zijn. Als je net iets afgedrukt hebt, moet je de temperatuur van de machine controleren en hem zo nodig laten afkoelen.

Laserdrucker-3

Microvezeldoekjes zijn pluisvrij en daarom perfect voor het schoonmaken van je laserprinter.
(Image source: 123rf.com/ Ermak)

Hier hebben we de stappen op een rijtje gezet die je kunt nemen om je laserprinter schoon te maken.

 • Verwijder eerst de papierlade en de tonercartridge.
 • Ga dan met een microvezeldoek rond de binnenkant van de printer en verwijder het grove vuil.
 • Voor hardnekkiger vuil kun je speciale printerreinigers gebruiken of je microvezeldoek licht bevochtigen. Je moet het doekje echter niet helemaal doordrenken, want dat kan de elektronica van de laserprinter beschadigen.
 • Als je laserprinter nog een beetje vochtig is, laat hem dan eerst drogen voor je hem gebruikt.
 • Nu kun je je printer weer aansluiten en controleren of de afdrukfouten zijn verholpen.

Soms ligt de bron van het probleem dieper in de technologie. Je kunt je printer dan nog verder uit elkaar halen en schoonmaken.

Hoe kan ik mijn oude laserprinter weggooien?

Er zijn veel manieren om van je oude laserprinter af te komen. We hebben hier een korte lijst voor je samengesteld

 • Verkopen: Als je laserprinter nog in werkende staat is, kun je hem doorverkopen. Je kunt gemakkelijk reclame maken voor je oude printer op Internet portalen zoals Ebay Kleinanzeigen en een beetje geld verdienen.
 • Stuur het terug: Je kunt je printer ook rechtstreeks naar de fabrikant terugsturen. De meeste fabrikanten bieden aan defecte printers terug te nemen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je meestal de verzendkosten moet betalen.
 • Verwijdering: Tenslotte kun je je laserprinter gewoon naar je plaatselijke recyclingcentrum brengen of bij het grofvuil dumpen.

In elk geval moet je je printer niet gewoon bij het huisvuil gooien, want dat kan duur uitvallen.

Foto bron: baloon111/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies