Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

49Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

195Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Leica Camera Test 2022. Hier stellen we alle Leica camera’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste Leica Camera voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een Leica Camera wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een Leica Camera heeft, afgezien van zijn zware gewicht, alleen maar positieve argumenten, want zijn compacte en kleine vormgeving en zijn lichte uitrusting maken hem uniek. Hij heeft een groot bereik aan lenzen en een zeer stille sluiter.
 • Leica biedt zowel analoge als digitale camera’s aan, zoals: spiegelreflexcamera’s, spiegelloze systeemcamera’s, meetzoeker camera’s, compact camera’s, buitencamera’s en instant camera’s.
 • De Leica Camera’s zijn heel gemakkelijk te bedienen met slechts vier knoppen op de achterkant, waardoor ze ideaal zijn voor professionele fotografen, gevorderde fotografen en beginners.

Leica Camera: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Leica Camera koopt

Wat zijn de voordelen van een Leica Camera boven gewone camera’s?

Leica kwam in de Mart met het S systeem en ging verder met de digitale M, gevolgd door de X serie en de Q serie. Tenslotte bracht Leica de SL (spiegelloze systeemcamera) en de APS-C op de markt. De Leica SL lijkt een van de beste Leica Camera’s te zijn, want hij heeft alle positieve kenmerken van een Leica Camera. Hij biedt beeldkwaliteit, prestaties en veelzijdigheid. De autofocus van de Leica SL is snel en helder, en je kunt kiezen tussen punt, veld en full-area.

Wist je dat Leica camera’s, hun objectieven, accessoires en verkoopsliteratuur verzamelobjecten zijn? Er zijn tientallen Leica boeken en verzamelaarsgidsen, vooral het driedelige Leica, een geïllustreerde geschiedenis door James L Lager. Vroege of zeldzame camera’s en accessoires kunnen zeer hoge prijzen opbrengen. Zo kocht een anonieme koper op een veiling in Wenen een zeldzame Leica camera uit 1923 voor 2,6 miljoen euro.

De voordelen van een Leica SL zijn, ten eerste, dat zijn elektronische zoeker een heel helder en natuurlijk beeld laat zien en geeft, dankzij een sensor met een statige ⅔ inch en een resolutie van 4,4 megapixels. Bovendien is een Leica SL heel gemakkelijk te bedienen, want er zitten maar vier knoppen op de achterkant die je moet weten te gebruiken, wat maar heel weinig tijd kost om te leren.

Ook de 24-megapixel CMOS sensor, ter grootte van een 35mm negatief (24×36 millimeter), is opmerkelijk. Hij heeft ook een buffergeheugen voor de Maestro II serie beeldprocessor, dat twee gigabyte groot is, dus als alleen ruwe gegevens in dng formaat zijn opgeslagen, kan hij 33 opnamen aan zonder te pauzeren. Een Leica SL bevat Wi-Fi en GPS, dat gebruikt wordt om beelden van de camera naar de mobiele telefoon over te brengen.

Kamera von Leica

Het kleine rode logo met witte letters is wereldberoemd. (Foto: FlannelCamerasFilm / pixabay.com)

Hoeveel kost een Leica Camera?

Leica biedt camera’s in verschillende soorten. De prijzen van de nieuwe Leica modellen zijn echter aanmerkelijk hoger dan die van de oudere, zo hoog zelfs dat veel mensen dit als een negatief kritiekpunt beschouwen. De goedkoopste prijs begint bij 299 euro, terwijl de duurste oploopt tot 30.000 euro.

Leica Camera systemen Prijzen
Leica S systeem Van 3.000 tot 20.000 euro
Leica SL systeem Van 5.000 tot 11.000 euro
Leica M systeem Van 4.000 tot 30.000 Euro
Leica Q-System van 4.100 tot 5.000 Euro
Leica APS- C van 500 tot 4.000 Euro
Leica X-Systems van 3.000 tot 3.500 Euro
Leica Kompakt van 990 tot 1.200 Euro
John NaughtonFotograf und Fotografie Schriftsteller
Leica’s zijn nooit goedkoop geweest, maar als je er een hanteert zie je waarom. Het zijn prachtig gebouwde precisie-instrumenten, en die precisie kost geld. Ze hebben een geruststellend gewicht en stevigheid en een vergrendelende actie die evenwichtig en stil is. En ze gaan eeuwig mee, en Leitz repareert ze altijd als ze stuk gaan. (Bron: theguardian.com)

Besluit: Welke Leica Camera modellen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Leica Camera is al sinds 1913 op de markt en heeft in de loop der jaren nieuwe cameramodellen geïntroduceerd. Modellen die al in de gids besproken zijn zijn: het Leica M-Systeem, het Leica S-Systeem, Leica Camera Kompakt, het Leica APS-C-Systeem, het Leica X-Systeem en het Leica SL-Systeem.

Hier krijg je een overzicht van de nieuwe modellen van Leica en kun je vergelijken welke beter aan je eisen voldoet door alle Leica Camera systemen hieronder te presenteren.

Het Leica M-Systeem

De Leica M modellen zijn 35mm camera’s die heel flexibel en gemakkelijk in het gebruik zijn. Het Leica M systeem biedt zowel analoge als digitale cameramodellen en staat bekend om zijn zeer lange levensduur en weerbestendige constructie. Het M systeem biedt ook camera’s zonder kleurenfilters, zoals de Leica Monochrom, die alleen voor zwart-wit opnamen is ontworpen, en tijdloze camera’s in uiterst compacte bodies, waarbij de boven- en onderkappen uit massief aluminium zijn gefreesd. Voor beroepsfotografen is de Leica M (type 262) perfect, met zijn 24 megapixels biedt hij een uitstekende beeldkwaliteit en hoge lichtgevoeligheid.

De CMOS volformaat sensor heeft een grotere hoek, wat betekent dat hij een groter deel van de beeldcirkel van een lens bestrijkt. Met zijn bedieningsconcept voldoet deze camera aan alles wat veeleisende fotografen van een Leica M verwachten. Tot de digitale modellen van Leica M behoren de Leica MP, de eerder genoemde Leica M Monochrom en Leica M Type 262, de Leica MD, de Leica M Type 240 en de Leica M10. Een Leica M-D, bijvoorbeeld, heeft ISO, diafragma en tijdinstellingen, plus digitale afstandszoeker fotografie op het hoogste niveau. Maar het heeft geen display.

Hij registreert zijn opnamen uitsluitend in DNG formaat. Als je veel belang hecht aan de videofunctie, moet je een Leica M (type 240) aanschaffen, want die heeft een 1080p Full HD videofunctie.Hij heeft een krachtige lithium-ion batterij (1800 mAh) die de tijd voor het maken van foto’s aanzienlijk verlengt. Maar als het je meer om de afmetingen en breedte van de body gaat, kun je beter een Leica M10 kopen, die door zijn ontwerp slechts 38,5 millimeter dik is en daarmee de slankste van alle andere Leica’s, en dankzij het nieuwe sensorontwerp een groter bereik van ISO waarden heeft.

Kamera, Film, Zubehör

Oude filmtechniek met klassieke films blijft een comeback maken. (Foto; FlannelCamerasFilm / pixabay.com)

Het Leica Q systeem

De Leica Q is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, titanium grijs en zilver. Zijn nieuwe vormgeving met een klassieke combinatie van zwart en zilver is een echte blikvanger. In maart 2018 lanceerde het een nieuwe speciale editie genaamd Leica Q “Snow”, die gemaakt is van hoogwaardig leer of wit echt leer.

Hij heeft een klassieke brandpuntsafstand van 28 mm en is zeer geschikt voor straat-, architectuur- en landschapsfotografie. Hij heeft een snel objectief dat is gekoppeld aan een speciaal afgestelde 24 MP CMOS volbeeldsensor om beelden van onovertroffen kwaliteit te leveren tot ISO 50000.

Het Leica SL systeem (perfect voor professionele fotografen)

De Leica SL is een spiegelloze systeemcamera met een elektronische zoeker en een elektronische sluiter. Hij is voorzien van innovatieve technologie en is veelzijdig, gemakkelijk te gebruiken en zeer robuust gebouwd. Hij heeft een uitstekende en constant hoge beeldkwaliteit met hoge ISO waarden die tot 50.000 ingesteld kunnen worden. Hij is gemaakt van een hoogwaardig, weerbestendig, machinaal bewerkt aluminium huis.

De Leica SL onderscheidt zich vooral door de elektronische zoeker die EyeRes© heet. Het Leica SL systeem heeft twee cameratypes, de Leica SL (Type 601), body en de Leica SL (Type 601), DEMO met Vario-Elmarit-SL 1:2.8-4/24-90 mm. Ze hebben een 24 MP volbeeld CMOS sensor, een Leica Maestro II beeldprocessor met 11 fps en een 0.66″4.4MP 0.8x EyeRes elektronische zoeker. In het aanraakscherm hebben ze een 2,95″1.04M-dot LED achtergrondverlichting met een 49-velds contrast AF systeem en ze halen tot 11 fps. Ze hebben ook twee SD kaartsleuven en een 1.3″ LCD bovenscherm met bewerkte aluminium behuizing. Er is ook Wi-Fi en GPS.

De Leica APS-C

De Leica APS-C omvat de Leica CL en Leica TL cameratypes. De Leica CL heeft drie cameratypes Leica CL, zwart, Leica CL Prime KIT 18mm en de Leica CL Vario KIT 18-56mm. Leica CL Kit is een model dat Leica in november 2017 op de markt bracht. Hij heeft 24,2 megapixels, een APS-C CMOS sensor en een Maestro II beeldprocessor.

Hij heeft een Elektronische Zoeker met 2.36 m-dots en het 3″ LCD aanraakscherm, plus een 49-punts Contrast Detect AF systeem en ook UHD 4K30. Hij heeft een Full HD met 1080p60 video, en hij heeft een Wi-Fi, een USB 3.0 Inclusief Elmarit-TL 18mm f/2.8 ASPH. objectief. Leica TL heeft één model, de Leica TL2 die verkrijgbaar is in zwart en zilver.

Hij heeft 24 megapixels, een unibody ontwerp van stevige aluminiumlegering en ISO waarden van 100 tot 50.000. Bovendien heeft een processor Maestro-II serie naast Full HD ook 4K opnamen en kan tot 20 beelden per seconde opnemen. Het is een APS-C systeemcamera en behalve 32 GB geheugen heeft hij ook Wi-Fi & een Leica App.

Het Leica S-Systeem (SLR camera’s)

Leica bouwt hun spiegelreflexcamera’s heel compact en stijlvol. De spiegelreflexcamera is een DSLR model met een sensorformaat van 45 x 30 mm, dat tussen kleinbeeld en middenformaat in ligt. De Leica spiegelreflexcamera is erg populair om zijn ongecompliceerde bediening, geweldige beeldkwaliteit en extreme robuustheid. Andere belangrijke kenmerken van de Leica S zijn de Maestro II beeldprocessor 3.0″921.6k dot LCD monitor en zijn Pentaprisma 0.87x-Mag optische zoeker.

Hij heeft 4K video bij 24 beelden per seconde met 4:2:2 kleur. Hij kan tot 3,5 beelden per seconde maken en zijn ISO kan tot 6400 ingesteld worden. Het heeft een DNG bestandsformaat met 16-bits kleurdiepte. Hij heeft ook Wi-Fi en GPS. Wat hem bijzonder maakt is zijn weerbestendige behuizing van magnesiumlegering en zijn Live View functie.

Leica Compact

Leica’s compact camera’s bieden de beste snelheid in lenzen en de krachtigste CMOS sensor. Door hun geringe afmetingen vallen ze ook op, want je kunt ze bijna overal mee naar toe nemen en ze zonder problemen over lange afstanden vervoeren. Ze zijn zeer geschikt voor beginners of amateurfotografen, want ze hebben een automatische kiekstand.

De Leica V-Lux en Leica D-Lux behoren tot de compacte familie en nemen video’s op in het digitale high-definition videoformaat 4K, waarbij de resolutie van de video’s viermaal hoger is dan bij Full HD. Hun verschillende handmatige instellingen maken ze gemakkelijk te gebruiken, of je nu een ervaren fotograaf bent of een beginner.

Het Leica X-Systeem

De Leica heeft een bijzonder cameramodel, de Leica Camera X-U. Hij is perfect voor zelfs de vreemdste avonturen, want hij is schokbestendig, stofdicht en waterdicht. Hij is heel gemakkelijk te gebruiken dankzij zijn intuïtieve bedieningsconcept en biedt je vrijheid en de mogelijkheid om zelfs op de snelste situaties te reageren.

De Leica X-U is uitgerust met een extra grote 16 megapixel CMOS sensor in APS-C formaat en de eersteklas Leica Summilux 1:1.7/23 mm ASPH lens met de beeldhoek van de 35 millimeter brandpuntsafstand. Hij bevat ook een 3,0″ 920k-dot LCD monitor en kan Full HD 1080p video opnemen met 30 fps. Vooral voor duikers is het een geschenk van Leica, want hij heeft ook een onderwater opnamestand.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Leica Camera?

De voordelen en nadelen van de Leica M

Een Leica M is praktisch en zeer geschikt voor reizigers, want hij heeft een compacte vormgeving en kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Maar in het volgende zetten we enkele voor- en nadelen van de Leica M op een rij, zodat je kunt beslissen in hoeverre een Leica M geschikt voor je is.

Voordelen
 • Compacte vormgeving
 • Lichtgewicht uitrusting
 • Veelzijdig gebruik
 • Uitstekende zoeker
 • Snel en nauwkeurig scherpstellen
 • Ruime keuze aan lenzen
 • Stille sluiter
 • Stabiele waarde
Nadelen
 • Zeer hoge prijs
 • Handmatig scherpstellen
 • Moeilijke beeldcompositie bij langere brandpuntsafstanden
 • 35mm formaat
 • Terugspoelen niet ergonomisch
 • Onpraktische filmwissel

De voordelen en nadelen van de Leica S

Zelfs een Leica S heeft sterke en zwakke punten. Het lijkt erop dat het S systeem de afstandszoeker camera aanvult, want de Leica S scoort door de zwakke punten van de Leica M heen. SLR camera’s zijn meer geschikt voor wie fotografie niet alleen als een eenvoudige hobby heeft, maar voor wie een camera echt onder de knie wil krijgen en fotografie als meer wil zien dan alleen maar wat rondklikken.

Voordelen
 • Zoekerbeeld komt overeen met sensorbeeld
 • Uitstekende autofocus
 • Geen “extra zoekers” voor korte brandpuntsafstanden
 • Langere levensduur van de batterij
 • Zeer goede beeldkwaliteit
Nadelen
 • Grootte en onscherpte
 • Ondiepe scherptediepte
 • Onderhoud/Reiniging

De Leica S biedt talloze instelmogelijkheden, en het is belangrijk die onder de knie te krijgen. De lenzen ervan kunnen verwisseld worden, zodat je ze kunt aanpassen aan je gebruiksgebied.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om de Leica Camera te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien op welke factoren je moet letten bij het vergelijken en beoordelen van een Leica. Deze criteria zijn belangrijk om in overweging te nemen bij de aanschaf van een digitale Leica Camera:

 • ISO waarden
 • Resolutie
 • Grootte en onscherpte
 • Zoom
 • Brandpuntsafstand
 • Diafragma waarden

In het volgende leggen we de criteria meer in detail uit, zodat je uiteindelijk zelf kunt oordelen.

ISO waarden

ISO waarden hebben betrekking op de lichtgevoeligheid van de camera. Hoe lager de ISO waarde, hoe geschikter een camera is voor plaatsen met voldoende licht, zoals buiten met zonlicht. Voor plaatsen met weinig licht zijn camera’s met hoge ISO waarden daarom meer aan te bevelen.

Het Leica M systeem en het SL systeem hebben, zoals hierboven uitgelegd, ISO instellingen van 100 tot 50.000, wat betekent dat ze heel geschikt zijn om opnamen te maken op plaatsen met heel weinig licht. De Leica S, daarentegen, heeft lagere ISO waarden die van 100 tot 6.400 ingesteld kunnen worden.

Resolutie

De resolutie van een camera is ook belangrijk, het is wat een film, sensor en lens geschikt maakt. Voor digitale camera’s wordt de resolutie gegeven in lijnparen per millimeter. Een resolutie wordt gegeven in megapixels, dit verwijst naar de weergave van de kleinste structuren van een camera.

Dit hangt echter niet alleen af van de megapixels, maar ook van de grootte van de sensor van de camera. De Leica M werkt met een hoge-resolutie CMOS volformaat sensor. Zijn 24 megapixels garanderen zijn geweldige beeldkwaliteit. De Maestro beeldprocessor wordt gebruikt voor snelle verwerking van de beelden en de camera blijft ook altijd klaar om te fotograferen.

Wist je dat Leica’s eerste 35mm camera’s door hun vele gebruiksmogelijkheden een revolutie in de fotografie teweegbrachten? In 1945, bijvoorbeeld, gebruikte Jevgeni Khaldej een Leica om twee soldaten van het Rode Leger te fotograferen die de Sovjetvlag hesen bij de Reichstag in Berlijn. En de fotojournalist Alfred Eisenstaedt drukte op de ontspanner toen Japan zich net had overgegeven en een Amerikaanse matroos in New York een verpleegster hartelijk kuste.

De Leica SL heeft een 24 megapixel CMOS sensor die 4000 x 6000 pixels bevat met een 6 µm pixelafstand in een actief gebied van 24 x 36 mm. Om een maximale scherpte te garanderen, heeft de Leica SL geen laagdoorlaatfilter. Intussen heeft het Leica S systeem een innovatieve Leica Max CMOS beeldsensor in Leica Pro formaat van 30 bij 45 mm. Dit betekent dat de sensor meer dan 50 procent groter is dan die van een 35 mm camera. Het is belangrijk te weten dat de megapixels in een camera belangrijk zijn voor de scherpte en helderheid van je beeld.

Grootte en gewicht

Grootte en gewicht zijn ook belangrijke factoren die je beslissing om een camera te kopen kunnen beïnvloeden. Voor evenementen die langer duren, is het zinvoller een lichtgewicht camera mee te nemen. Hoewel Leica camera’s heel compact en klein zijn, zijn ze niet de lichtste. Als je op gewicht en afmetingen in een Leica let, moet je weten dat een Leica M 139 mm breed, 80 mm hoog en 42 mm diep is, en ongeveer 680 g weegt.

Een Leica SL is 147 mm breed, 104 mm hoog en 39 mm diep en weegt ca. 847 g. In tegenstelling tot de Leica M en SL is de Leica S nog zwaarder met een afmeting: 160 mm breed, 80 mm hoog en 120 mm diep en weegt ca. 1.260 g. De Leica Q (type 116) is ook iets kleiner en lichter dan de Leica S. Zijn afmetingen zijn 130 x 80 x 93 mm (B x H x D) en hij weegt ca. 660 g.

Het nieuwste model van Leica, de CL, is iets lichter en bijna even groot als zijn andere familieleden. Hij weegt slechts 396 g en is 131 mm breed, met een hoogte van 78 mm en een diepte van slechts 45 mm is hij beslist kleiner dan de andere Leica modellen.

Zoom

De zoomfunctie wordt gebruikt om de onderwerpen op de foto te vergroten zonder de camera te hoeven bewegen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een optische en een digitale zoom. Het verschil tussen een optische en een digitale zoom is dat je met de optische zoom opnamen kunt maken van verschillende brandpuntsafstanden zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat.

Met de digitale zoom wordt slechts een deel van het beeld uitgerekt tot de volledige grootte, maar de beeldkwaliteit gaat er aanzienlijk op achteruit. De Leica camera’s hebben hun eigen lenzen voor het betreffende cameramodel. Ze vormen een goed geoefend team.

Bij de M camera modellen bijvoorbeeld zijn de sensoren speciaal geoptimaliseerd voor het gebruik van lenzen. De moderne M camera’s herkennen het gebruikte objectief door middel van 6-bits codering en evalueren deze informatie voor verdere verwerking. Zo ben je er zeker van dat je je onderwerp het beste op de foto krijgt.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand van een camera is de afstand tussen de lens en je brandpunt. Hij hangt altijd af van de lens van de camera, die uit verschillende lenzen en/of spiegels bestaat. De brandpuntsafstand bepaalt hoe groot de beelddoorsnede moet zijn. De keuze van de brandpuntsafstand hangt af van je voorkeuren en je onderwerp en is geheel aan jou. Er zijn drie categorieën brandpuntsafstanden:

 • Groothoek < 40 mm
 • Normale brandpuntsafstand > 40 – 60 mm
 • Telefoto brandpuntsafstand > 60 mm

Hoe kleiner de waarde van de brandpuntsafstand, hoe groter de gezichtshoek. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen variabele brandpuntsafstand (zoom) en vaste brandpuntsafstand. Als je meer flexibiliteit nodig hebt, kies dan voor de variabele brandpuntsafstand, de vaste brandpuntsafstand past heel goed bij bepaalde motieven zoals portretten, landschappen, enz.

Diafragma

Het diafragma bepaalt de scherptediepte van een foto en is het belangrijkste ontwerpmiddel in de fotografie. Lenzen met een groot diafragma zijn bijzonder snel. Een goed voorbeeld is het LEICA DG SUMMILUX 12mm / F1.4 ASPH groothoekobjectief, dat een diafragma van F1.4 heeft, waardoor het onderwerpen kan benadrukken door die op de achtergrond te vervagen en zelfs bij weinig licht prachtige opnamen oplevert.

Hij is zeer geschikt voor landschappen of voor sport en actie. Hij kan meer scherptediepte produceren bij een diafragma van F4.0. Wil je bijvoorbeeld dat zowel de voorgrond als de achtergrond even scherp zijn, dan moet je lenzen gebruiken met een snelheid tussen F8.0 en F11.0.

Wetenswaardigheden over de Leica Camera

Wie vond de Leica Camera uit?

Leica Camera AG is een Duitse onderneming in de optische industrie die in 1986 door Ernst Leitz werd opgericht en haar hoofdkantoor in Wetzlar heeft.

Wist je dat Henri Cartier-Bresson – de vader van de fotojournalistiek – alleen Leica camera’s gebruikte? Hij beschouwde Leica camera’s als een “verlengstuk van zijn oog”.

In 1913 stichtte Leitz Leica Camera AF in Wetzlar, waar hij ook de naam LEItz CAmera afkortte en zo Leica creëerde. In dit jaar werd de eerste Leica camera uitgevonden door Oscar Barnack, de oorspronkelijke Leica. Het is waarschijnlijk de duurste camera ter wereld, hij wordt beschouwd als het prototype van alle klein-formaat camera’s en heeft een verzekering van 2 miljoen euro. Slechts een paar kilometer van Wetzler ligt de stad Solms, waar tegenwoordig Leica Camera’s worden gemaakt. Als je dus wilt zien hoe een Leica gemaakt wordt, kun je dat, want ze worden nog steeds grotendeels met de hand gemaakt, dus het zou een bezoekje waard zijn.

FitForMoney RedaktionFinanzierung einer Leica Kamera
Je zou graag een Leica camera kopen, maar je komt nog geld tekort? Vind de juiste lening voor jou met behulp van fitformoney.com. (Bron: www.fitformoney.de)

Welke accessoires zijn er voor een Leica Camera?

Adapter

Elke Leica Camera heeft een geschikte adapter. Een adapter wordt gebruikt voor de beeldverhouding, verkort de dichtstbijzijnde scherpstelafstand en vergroot de afstand van het objectief tot de sensor.

Batterij

Een tweede batterij, vooral voor reizigers, is niet zo’n slecht idee. Een lithium-ion batterij bijvoorbeeld biedt een capaciteit voor ongeveer 400 opnamen, en kan in 200 minuten opgeladen worden.

Flitsers

Een flitser is heel handig voor portretfotografie, bijvoorbeeld. Het is nodig een flitser te gebruiken als het omgevingslicht niet voldoende is en/of als je meer controle over de belichtingssituatie wilt hebben.

Lensdop

Leica biedt intelligente lensdoppen die bij het nemen van een foto niet verwijderd hoeven te worden, want de lensdop klapt open zodra het objectief wordt uitgeschoven.

Filter

Een filter wordt gebruikt om ultraviolet licht van de camera tegen te houden, want UV-licht kan bij het fotograferen een storend effect hebben, omdat een groot deel van het UV-licht het beeld onscherp kan maken.

Handgrepen

Een handgreep is zeer aan te bevelen, want hij biedt een stevige houvast voor de camera en heeft als voordeel dat je er zelf foto’s mee kunt maken. Hij is ook zeer compatibel met optionele vingerriemen.

Kabels

Leica biedt kabels met afstandsbedieningen die geschikt zijn voor Leica SL digitale camera’s. Ze voorkomen ongewenste cameratrillingen en zijn zeer geschikt voor lange belichtingen.

Opladers

Bij de aankoop van een Leica M wordt een netsnoer geleverd. Leica biedt echter ook de BC-SCL2 batterijlader aan, die geschikt is voor de BP-SCL2 lithium-ion batterijen voor de Leica M digitale camera’s. Hij werkt op 100-240 VAC stroom, zodat de batterij overal kan worden opgeladen. Het duurt maar 2 uur om volledig op te laden.

Zoeker

De zoeker is een optioneel Leica accessoire dat je eenvoudig in de flitsschoen van de nieuwe Leica M camera steekt en aan de camera koppelt. Hij is voor X2/X-E/X-Vario/M modellen en heeft een resolutie van 1.4 megapixels. Hij kan 90° gekanteld worden zonder de beeldkwaliteit te beïnvloeden en helpt bij de beeldcompositie vóór de opname.

Draagriem

De draagriem is ontworpen om het dragen van de camera praktischer te maken door hem aan de metalen clips van de camera te bevestigen. Het is een nylon riem die voorzien is van een antislip schouderstuk met rubber.

Geheugenkaarten

Leica biedt een serie geheugenkaarten van 32GB tot 128GB.

Foto credits: Gwen24 / pixabay.com

Recensies