Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

32Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

De wereld van de fotografie is een fascinerende en creatieve kunst op zich. Wat veel beginners echter niet weten, is het belang van lenzen voor opnamen van hoge kwaliteit. Om je volledig te kunnen uiten en alle facetten van de fotografie te leren kennen, heb je een lens nodig.

Ze zijn er in veel verschillende soorten voor elke soort foto. Door de verscheidenheid aan lenzen zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden om de juiste voor je te vinden. In onze sc_jaar test hebben we de meest populaire lenzen met elkaar vergeleken. Uiteindelijk kun je gemakkelijk beslissen welke lens voor jou de beste is.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Lenzen zijn belangrijker voor de kwaliteit van de foto’s dan de eigenlijke camera. Daarom zijn ze vaak relatief duurder. Voor beginners is een goedkopere lens meestal voldoende om er een gevoel voor te krijgen.
 • De brandpuntsafstand en het diafragma van een lens hebben de grootste invloed op de beeldkwaliteit. Ze zijn verantwoordelijk voor de zoom en de hoeveelheid licht die je lens binnenkomt.
 • De keuze aan lenzen en hun verschillende functies is enorm. Daarom is het in de eerste plaats belangrijk te weten wat voor soort foto’s je wilt maken.

Lens: Onze selectie

Camkix Lens

Haal het maximale uit onze lensreinigingspapieren. Met 50 vellen in totaal zijn deze papieren ideaal voor het reinigen van camera- en camcorderlenzen, telescopen, vergrootglazen, microscopen en andere precisie-optica. Deze zachte, veilige en sterke papieren zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal en absoluut veilig voor gecoate lenzen.

Kuuzuse Lens

Ontdek de ultieme KuuZuse professionele camera-reinigingsset, speciaal ontworpen om aan al uw reinigingsbehoeften te voldoen. Deze complete set bevat: 1 x 30 ml lensreiniger, 1 x luchtventilator, 1 x dubbelzijdige lensreinigingsstift, 1 x reinigingsborstel, 1 x microvezel-reinigingsdoek (9 inch x 9 inch), 1 x microvezelreinigingsdoekje (6 inch x 6 inch), 5 x depuratiesponsstrepen, 4 x 16 mm sensorreinigingsdoekjes, 1 x 24 mm sensorreinigingsdoekje en 1 x KuuZuse-draagtas.

Jjc Lens

Deze innovatieve lens blower is uiterst nuttig bij het verplaatsen van alcohol en pigment over een nat oppervlak, waardoor uw creatieve proces soepeler en efficiënter verloopt. De ergonomisch ontworpen blower is eenvoudig vast te pakken en te bedienen, zodat zelfs krachtige luchtstromen gemakkelijk zijn te richten om uw gewenste object te blazen en streeploos te reinigen.

Lenzen: Koop- en beoordelingscriteria

Om je te helpen de juiste lens voor je te vinden, hebben we hieronder de belangrijkste koopcriteria samengevat. Met deze criteria kun je, zelfs als beginner, het overzicht bewaren:

Je moet de volgende paragrafen zorgvuldig lezen. Hier leggen we in detail uit waar je op moet letten bij de bovengenoemde aankoopcriteria en welke aspecten het belangrijkst zijn.

Beoogd gebruik

De belangrijkste vraag die je je moet stellen voor je een objectief koopt, is voor welk doel je er een nodig hebt. Er is een bijzonder geschikt objectief voor elke soort fotografie. Heb je een voorkeur voor bepaalde onderwerpen, zoals architectuur, landschappen of portretten? Misschien fotografeer je graag dieren of zelfs insecten?

Er zijn ook lenzen voor meer ongewone en creatieve fotografen, zoals de fisheye lens. Omdat het de randen van de motieven extreem verandert, is het niet voor iedereen geschikt. Een ander belangrijk punt is de professionaliteit van je foto’s. Als je een hobbyfotograaf bent, zul je een eenvoudiger model nodig hebben om mee te beginnen. Zo kun je het eerst uitproberen en er kennis mee maken. Als je fotografische vaardigheden al gevorderd zijn, moet je iets meer geld investeren.

Lensvatting

Om het objectief op je camera te bevestigen, heb je het juiste vatting nodig. Er zijn talloze lensbevestigingen en elke fabrikant heeft zijn eigen. Dit maakt het bijna onmogelijk om elk objectief op elke camera te bevestigen. Dus als je al een camera hebt, zorg dan dat je een objectief koopt met het juiste vatting. De meest gebruikelijke term voor lensvatting is bajonet. Veel fabrikanten gebruiken echter ook de term mount, wat monteren betekent.

De lensvatting moet op je camera passen.

Omdat camera’s verschillende afmetingen sensoren hebben, moet je weten welk type camera je hebt. Elke fabrikant heeft verschillende soorten in zijn gamma. Zo heeft een full-frame camera een heel grote sensor, terwijl een APS-C (Advanced Photo System Type C) camera een kleinere sensor heeft. Je kunt vaak een full-frame objectief op een APS-C camera bevestigen, maar niet omgekeerd. Als je probeert een APS-C objectief op een full-frame camera te monteren, zul je de sensor bedekken.

Dit zijn de meest voorkomende lensbevestigingen: A-mount, E-mount (Sony); EF, EF-S, EF-M (Canon); F- en Z-bajonet (Nikon); K-bajonet (Pentax)

Er zijn echter ook enkele fabrikanten die lenzen voor verschillende vattingen aanbieden. De zogenaamde leveranciers van derden verkopen lenzen die op de meest gangbare merken camera’s kunnen worden aangesloten. De bekendste leveranciers van derden zijn Sigma, Tamron en Samyang. Het voordeel van deze modellen is vooral de prijs. Hun kwaliteit is echter niet noodzakelijk minderwaardig en ze zijn een goed alternatief, vooral voor beginners. Verder zijn er enkele adapters voor aansluitingen.

Gewicht en afmetingen

Voordat je een lens koopt, moet je nadenken over het gewicht en de afmetingen, want ze zijn er in vele soorten. Of het nu handig en licht is of omvangrijk en navenant zwaar. Als je graag op vakantie fotografeert, moet het objectief wat handzamer en lichter zijn.

Vooral voor hobbyfotografen die graag backpacken, telt elke centimeter en elke kilo. Maar als je een objectief zoekt met een bijzonder grote zoom of hoge kwaliteit, zal het waarschijnlijk veel groter en zwaarder zijn. Er zijn echter tassen en etuis voor deze lenzen.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand van een lens vertelt je hoe ver je kunt in- en uitzoomen. Het wordt gemeten in millimeters en staat meestal op de lensbehuizing. Objectieven waarmee je kunt zoomen hebben een brandpuntsafstand van 24-70 mm, bijvoorbeeld. Dit betekent dat je de beeldhoek of het beelddetail direct op het objectief kunt veranderen.

Er zijn echter ook lenzen die een vaste brandpuntsafstand hebben en dus niet kunnen zoomen. Op de lens staat dan alleen een brandpuntsafstandsgetal, bijvoorbeeld 50 mm. Hier moet je zelf met de afstand spelen door dichterbij of verder weg van het voorwerp te gaan staan.

 • Brandpuntsafstanden onder 16 mm: Ze hebben een extreem groot beeldveld. De fisheye lens en de GoPro zijn daar voorbeelden van.
 • Brandpuntsafstand 16 – 35 mm: De groothoeklenzen vallen in dit bereik. Ze hebben een zeer grote beelddoorsnede, maar krullen de randen niet om zoals de fisheye.
 • Brandpuntsafstand 35-70 mm: Deze brandpuntsafstand komt overeen met het normale bereik, dat vergeleken kan worden met het gezichtsveld van het menselijk oog. Standaardlenzen liggen binnen dit brandpuntsafstandsbereik
 • Brandpuntsafstand meer dan 70 mm: Alle objectieven die boven de waarde van 70 mm gaan hebben een extreme zoom. Maar hoe hoger de waarde, hoe groter en zwaarder de telelenzen worden.

Lenzen met een lage brandpuntsafstand geven daarom grote en groothoekbeelden. Je krijgt meer beeld of landschap in je foto. Om verre voorwerpen dichtbij te krijgen, zijn brandpuntsafstanden met hoge getallen nodig. Zo kun je bijvoorbeeld een geit hoog op een berg heel dichtbij krijgen.

Lichtsterkte

De lichtintensiteit wordt geregeld door de mechanica van het diafragma. Je kunt het diafragma openen of sluiten door aan de lens te draaien. Op deze manier verander je met de hand hoeveel licht er in je lens komt. Het diafragma neemt als het ware de functie van de pupil van het menselijk oog over.

De lichtsterkte van de lens beïnvloedt de helderheid en de scherptediepte.

Je vindt de lichtsterkte op de buitenkant van de lens (b.v. F1.4) en die beschrijft het maximale vermogen. Deze figuur laat zien hoeveel licht er door kan als het diafragma helemaal open is. Hoe kleiner deze waarde, hoe meer licht er door de lens kan. Hoe groter het diafragma open staat (laag getal), hoe onscherper de achtergrond.

Dit betekent ook dat er minder natuurlijk of kunstmatig licht nodig is om foto’s te maken. Maar als je een groot gebied wilt fotograferen dat zo scherp mogelijk moet zijn, heb je een klein diafragma (hoog getal) nodig. Kleine diafragma’s, op hun beurt, vereisen meer natuurlijk of kunstmatig licht, zodat de foto niet te donker wordt.

Beeldstabilisatie

De beeldstabilisator stabiliseert het beeld en compenseert onscherpte veroorzaakt door onvaste handen. Dit betekent dat de foto scherp blijft en niet wazig lijkt. Niet alle objectieven hebben echter een beeldstabilisator en het is niet altijd nodig. In het vorige deel leerde je dat de lichtintensiteit van de lens ook invloed heeft op de scherpte van de foto. Daarom zijn er vier verschillende soorten lenzen:

 • lage snelheid en zonder stabilisator
 • lage snelheid en met stabilisator
 • hoge snelheid en zonder stabilisator
 • hoge snelheid en met stabilisator

Objectieven die heel dicht kunnen inzoomen op verafgelegen onderwerpen, zoals telelenzen, vervagen sneller. Hier is het belangrijk dat je een heel vaste hand hebt of een beeldstabilisator. Voor objectieven zonder beeldstabilisator kun je ook een statief gebruiken. Merk echter op dat een statief nogal omvangrijk en onbuigzaam is.

Als je een landschap of een gebouw fotografeert, is een statief een voordeel. Als je echter dieren wilt fotograferen die voortdurend in beweging zijn, moet je flexibel blijven. In dit geval is het de moeite waard om een beeldstabilisator in het objectief te hebben.

Laat je niet verwarren door de verschillende namen, want ze betekenen één en hetzelfde. Dit dient de fabrikanten alleen maar om zich van elkaar te onderscheiden en zo betere marketing te bedrijven.

De verschillende merken hebben ook verschillende namen en afkortingen voor de beeldstabilisator. Canon gebruikt de afkorting IS, wat Beeldstabilisatie betekent. Nikon, daarentegen, gebruikt een heel andere term. Hier heet het Vibration Reduction, wat in het Engels trillingreductie betekent en afgekort wordt als VR. De firma Sigma noemt het optische stabilisatie (OS).

Lenzen: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende beantwoorden we de meest gestelde vragen over lenzen. Zo kun je nog eens nagaan of je aan de belangrijkste punten gedacht hebt vóór of na de aankoop.

Wat is een lens?

Een lens is een beeldveranderend hulpstuk voor camera’s dat je gebruikt om de afstand, helderheid en scherpte van je foto’s te veranderen. Het is van cruciaal belang voor de beeldkwaliteit van je foto’s en daarom belangrijker dan de camera.

Objektiv

Lenzen kunnen de kwaliteit van elk onderwerp verbeteren. Het is dus de moeite waard ze in elk geval te kopen. (Beeldbron: Alif Ngoylung/ Unsplash)

Daarom zijn goede lenzen veel duurder dan de camera’s zelf. Dus als je niet helemaal tevreden bent met je huidige camera, kun je hem enorm verbeteren met behulp van een goede lens.

Welke soorten lenzen zijn er?

Er zijn talloze soorten lenzen voor verschillende doeleinden. In principe zijn er twee categorieën lenzen, een voor foto’s en een voor films. We concentreren ons hier echter op de meest voorkomende foto-objectieven, omdat die ook vaak voor filmen gebruikt worden.

Type Functie Voordelen Nadelen
Standaard objectief Alledaags, reizen, natuur Snel, voor beginners, veelzijdig Geen groothoek, geen extreme zoom
Groothoeklens Landschap, architectuur Grote beeldhoek, snel Vervorming op korte afstand
Telelens Sport, landschap, dieren Extreme zoom, kleine scherptediepte Omvang, weinig licht
Vaste brandpuntsafstand Portretten, kunst, dagelijks leven Snelle, hoge resolutie Geen zoom
Macro objectief natuur, insecten ultra close-up, nauwkeurige resolutie trillingsgevoelig, eenzijdig te gebruiken
Fisheye lens panorama, 360 graden speciaal effect, extreme groothoek eenzijdig te gebruiken

Aan de hand van de voor- en nadelen kun je gemakkelijk beslissen welke lens het beste bij jou en je behoeften past. Als het budget goed is, kun je later meer kopen.

Hoeveel kost een lens?

Er zijn ontelbare lenzen van verschillende fabrikanten en de meest uiteenlopende modellen. Dit komt tot uiting in de prijzen, die beginnen bij ongeveer 100 euro en onmetelijk kunnen oplopen. Professionele lenzen kunnen gemakkelijk de prijs van een kleine auto bereiken.

Model Prijs
Beginners en gevorderden 100 – 1.000 euro
Professionals 1.000 euro en meer

Er is echter één vuistregel die bijna altijd voor lenzen geldt. Hoe duurder het product, hoe hoger de kwaliteit. Natuurlijk zijn er ook hier uitzonderingen, maar in de regel kun je er op vertrouwen.

Welke alternatieven zijn er voor lenzen?

In principe zijn er geen echte alternatieven voor een objectief, want het verhoogt de kwaliteit van de foto’s enorm en stelt je in staat gevarieerder te fotograferen. Voor amateurfotografen en vooral voor profs is er geen ontkomen aan een of meer lenzen.

Type Alternatief
Digitale camera’s zonder lenzen Ze kunnen een mogelijk alternatief zijn voor lenzen. De gelijksoortige functies zoals zoom of verschillende scherpstelinstellingen zijn daar een reden voor. Een ander criterium kan de prijs zijn, want de meeste camera’s zijn veel goedkoper dan lenzen van hoge kwaliteit
GoPro De bekende sport- en reiscamera GoPro, kan een goedkoop alternatief zijn voor de fisheye lens. Hij heeft hetzelfde extreme groothoek effect en rondt de randen af.

De functies van deze alternatieven komen echter niet echt in de buurt van die van de lenzen in termen van kwaliteit. Zo zijn de foto’s en video’s van de respectieve producten nauwelijks vergelijkbaar voor getrainde ogen.

Wat betekenen de cijfers op de lens?

Er staan verschillende cijfers, letters en woorden op de lenzen. Om je te helpen de betekenis van deze afkortingen te begrijpen, hebben we ze hieronder samengevat:

 • Hetcameratype: De letters aan het begin laten je zien welk cameratype je kunt gebruiken. Het zijn de afkortingen van de aansluitingen, bijvoorbeeld E of A (Sony), EF-M (Canon), DX of F (Nikon). Dit zijn de benamingen voor APS-C camera’s, d.w.z. meestal SLR camera’s. Objectieven met de afkortingen EF (Canon), DG (Sigma) of Di (Tamron) zijn ook geschikt voor volautomatische camera’s.
 • De scherpstelling: De fabrikanten Nikon en Tamron gebruiken ook de afkortingen AF of AF-S op hun objectieven. Als je zo’n model hebt, weet je direct dat je objectief een autofocus heeft. Dit is verantwoordelijk voor het automatisch scherpstellen van je foto’s.
 • De brandpuntsafstand: De brandpuntsafstand wordt altijd aangegeven met cijfers en millimeters. Bij vaste brandpuntsafstanden is er maar één getal, bijvoorbeeld 50 mm, omdat het niet variabel is. Voor alle andere modellen met een brandpuntsafstandsbereik staat er bijvoorbeeld 28-70 mm. De brandpuntsafstand is een van de belangrijkste specificaties en vertelt je hoe ver je kunt zoomen.
 • Het diafragma: Het regelt de lichtintensiteit en bepaalt hoeveel licht er in je lens valt. Je herkent het op de lens aan cijfers (1:3.5-6.5 of 1:1.4) en soms aan de letter F (f/1.4). Als er maar één aanduiding op het objectief staat (1:1.4), geeft dit altijd het maximale diafragma aan. Als er een van-tot-aanduiding is, beschrijft die het volledige bereik van openen en sluiten.
 • De beeldstabilisator: Als je objectief een letter heeft zoals IS (Canon), VC (Tamron), OS (Sigma) of VR (Nikon), dan heeft het een ingebouwde beeldstabilisator. Dit voorkomt dat je foto’s trillen en compenseert voor trillende handen bij het maken van foto’s.
 • De motor: Veel lenzen zijn uitgerust met een standaard micro-motor. Wil je echter een krachtigere en stillere motor, dan vind je een extra snelkoppeling op het objectief. Ook hier zijn er verschillende benamingen, afhankelijk van de fabrikant. Nikon gebruikt SWM (Silent Wave Motor) en Canon gebruikt USM (Ultrasonic Motor) of STM (Stepper Motor). Sigma daarentegen gebruikt de afkorting HSM (Hyper Sonic Motor) en bij Tamron heet het USD (Ultrasonic Silent Drive).

Er zijn nog een paar afkortingen die van fabrikant tot fabrikant verschillen. Speciale professionele lenzen, bijvoorbeeld, worden aangeduid met L (Canon) of een EX (Sigma). De Romeinse cijfers geven de generatie van het model aan.

Welke accessoires heb ik nodig voor een objectief?

Er zijn veel accessoires voor lenzen, maar welke zijn echt nuttig? Er zijn een paar dingen die je beslist bij de lens moet kopen en sommige zijn meer een kwestie van smaak.

Een schoonmaakset is onmisbaar en moet altijd in je tas zitten.

Als je lens niet met een kapje geleverd wordt, moet je er zeker een aanschaffen. Vooral als hij verloren of beschadigd is, is het raadzaam zo snel mogelijk een nieuwe te kopen. Het beschermt de lens doeltreffend tegen krassen en andere beschadigingen. Voor grote en dure lenzen is het beslist de moeite waard een tas of rugzak te kopen.

Dit beschermt al je apparatuur en maakt het gemakkelijker te vervoeren. Er zijn ook veel verschillende filters voor lenzen. Ze hebben functies als het elimineren van reflecties van spiegelend water of het versterken van kleuren (polariserende filters). Of je een filter nodig hebt of niet is een kwestie van smaak.

Hoe maak ik mijn lens schoon?

Na enige tijd fotograferen zul je merken dat je lens schoongemaakt moet worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, je kunt speciale reinigingskits kopen en je lens zelf schoonmaken. Als je niet het vertrouwen hebt om dit te doen, kun je je lens ook door een vakman laten schoonmaken. Goede lensreinigingssets zijn verkrijgbaar voor ongeveer 10 euro. Ze bevatten een blaasbalgje, een flesje speciale lensreiniger, een schoonmaakpen en een microvezeldoekje.

Objektiv

Fotoshoots op het strand kunnen je lens snel vuil maken. Vooral zout water en zand mag je alleen met reinigingskits verwijderen. (Beeldbron: Tim Mossholder/ Unsplash)

Bij de eerste stap moet je voorzichtig het grove vuil met de blaasbalg verwijderen. Hiermee verwijder je stof, pluisjes of ander grof vuil van het lensglas. Het is heel belangrijk dat je deze stap eerst doet. Zo voorkom je kleine krasjes op het glas door er met een borstel of microvezeldoek over te wrijven. In de tweede stap kun je de reinigingsvloeistof op het microvezeldoekje of de pen aanbrengen. Een of twee druppels zijn meestal genoeg.

Breng de vloeistof niet rechtstreeks op de lens aan, anders kan het in het mechaniek lopen. Je kunt nu met zachte bewegingen het glas van de lens schoonmaken. Schoonmaken bij een fotohandelaar kost meestal tussen 50 en 60 euro. Sommige maken je lens direct ter plaatse schoon, andere sturen hem eerst op. Je kunt zelf beslissen welke van de twee mogelijkheden je verkiest.

Conclusie

Met behulp van een lens kun je je creativiteit de vrije loop laten als het om fotografie gaat. Deze toestellen hebben een ongelooflijke meerwaarde voor je foto’s. Vooral beginners kunnen zich in de kunst van het fotograferen verdiepen met een allrounder standaard objectief.

Als je voldoende ervaring hebt opgedaan, kun je een goede set samenstellen met de diverse modellen. Zo ben je op elke soort fotografie voorbereid. Nu is het tijd om wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen en te gaan fotograferen.

Foto bron: Luchschen / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies