Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

41Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Logitech muis test 2023. Hier stellen we alle Logitech computermuizen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste Logitech muis voor je te vinden. Ontdek wat een Logitech muis zo bijzonder maakt, wat de grootste voordelen en nadelen zijn en wat hem onderscheidt van muizen van andere fabrikanten.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Logitech is een van de bekendste fabrikanten van computeraccessoires ter wereld. Ze zijn bekend voor muizen en toetsenborden
 • Logitech biedt muizen voor een grote verscheidenheid aan doelgroepen: De standaard muis, de ergonomische muis, de muis voor creatieve werkers en de gaming muis. Dus sneller werken of spelen is gegarandeerd
 • Afhankelijk van je voorkeur kun je een bedrade muis kiezen of een draadloze of Bluetooth muis

Logitech muis: Onze selectie

Logitech Logitech Muis

Het compacte formaat en de soepele cursorbesturing maken deze muis ideaal voor kleine tot middelgrote handen, krappe werkplekken, kantoren en drukke desktops. Bent u op zoek naar extra comfort en functionaliteit? Overweeg dan de Logitech M235 draadloze muis met zijn zachte rubberen grepen, USB-ontvanger voor het koppelen van meerdere apparaten en een handig batterijstatuslampje.

Logitech Logitech Muis

Ervaar ultieme productiviteit met de Logitech M705 Marathon Mouse, speciaal ontworpen voor topprestaties, comfort en energiezuinigheid. Met een indrukwekkende batterijlevensduur van drie jaar(1) kunt u meer doen zonder u zorgen te maken over het vervangen van de batterijen. De Logitech M705 verbruikt immers veel minder energie dan vergelijkbare draadloze muizen van andere merken.

Logitech Logitech Muis

Ontdek de voordelen van de Logitech MX Master 3S draadloze computermuis, waarmee u op elk oppervlak kunt werken, zelfs op glas(1), dankzij de verbeterde 8000 dpi-sensor met aanpasbare gevoeligheid. Ervaar de rust die de stille klikken u bieden, met hetzelfde aangename feedback-gevoel dat u gewend bent, maar dan met 90% minder klikgeluid(2).

Logitech Logitech Muis

Kies de connectiviteit die het beste bij u past, met de mogelijkheid om verbinding te maken via Bluetooth Wireless of de bijgeleverde kleine USB-ontvanger. De lange batterijduur van de Logitech Pebble muis betekent dat u tot 18 maanden kunt werken op een enkele AA-batterij (batterijduur kan variëren afhankelijk van gebruik).

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Logitech muis koopt

Wat maakt een Logitech muis onderscheidend?

Logitech is een van de bekendste fabrikanten van computeraccessoires ter wereld. Vooral Logitech muizen zijn populair. Ze worden gemaakt in een grote verscheidenheid van uitvoeringen en voor verschillende behoeften. Er zijn veel bekende modellen en series computermuizen van Logitech. Het belangrijkste onderscheid moet echter gemaakt worden tussen standaard muizen en gaming muizen.

Logitech is een van de grootste fabrikanten van computermuizen ter wereld. Logitech biedt alles van standaard muizen tot gaming muizen en ergonomische muizen (Foto: pixabay.com / LeeJeongSoo)

Standaard muizen zijn meer voor dagelijks gebruik. Hier zijn er kleinere, compactere modellen die ook ideaal zijn voor op reis. Dan zijn er de middelgrote maten en de grote muizen, die bedoeld zijn voor mensen met grote handen. Daaronder zijn er ook trackballs of verticale of ergonomische muizen.

Gaming muizen zijn er ook in verschillende maten. Hier wordt vooral de nadruk gelegd op de snelle sensor en een aangename vormgeving. De prijsklasse is hier bijzonder breed. Afhankelijk van de prijs heeft je Logitech gaming muis meer mogelijkheden, zoals programmeerbare knoppen of een verstelbaar gewicht.

Er zijn ook muizen die via radio of Bluetooth met de computer verbonden zijn, of via een kabel. Draadloze muizen hebben geen eigen stroombron, dus ze werken op batterijen of zijn oplaadbaar. Ze worden meestal verbonden via de zogenaamde “dongle”, een accessoire dat in de USB poort wordt gestoken.

Welke modellen Logitech muizen zijn er en voor wie zijn ze geschikt?

In principe zijn Logitech muizen geschikt voor iedereen. Er zijn echter zo veel verschillende modellen Logitech muizen dat je ze misschien uit het oog verliest. Maar je kunt aan de doelgroep zien of de muis geschikt voor je is. Bij Logitech kun je de volgende doelgroepen herkennen:

 • Gaming muis van Logitech
 • Logitech muis voor creatieve werkers
 • Logitech muis voor dagelijks gebruik
 • Logitech ergonomische muis voor ongemak

De muizen voor gamers of creatieve werkers hebben veel meer functies dan de klassieke computermuizen. Als je een gaming muis mooier vindt dan de klassieke muis, kun je natuurlijk ook zo’n muis aanschaffen. De Logitech MX Master serie onderscheidt zich vooral door zijn ergonomische vorm.

De muizen zijn bijna geruisloos en hebben zelfs een duimwiel en gebarenknoppen. Ze zijn vooral gericht op creatievelingen en programmeurs. De zogenaamde G-serie van Logitech zijn gaming muizen. Ze worden gekenmerkt door hun uiterst nauwkeurige spelsensor. Bovendien bevatten veel modellen in de serie ook programmeerbare toetsen.

Ergonomische muizen bieden verlichting voor wie elke dag aan de PC werkt. Deze muizen hebben een beter aangepaste vorm, zodat de gebruikte arm ontlast wordt. Er kan hier onderscheid gemaakt worden tussen verticale muizen en trackball muizen.

Een verticale muis wordt gekenmerkt door zijn hoge en aangepaste vorm. Een trackball muis, daarentegen, wordt alleen door de vingers bediend via een geïntegreerde bal.

Welke functies hebben Logitech muizen?

Logitech biedt een grote verscheidenheid aan computermuizen. Veel ervan hebben extra functies die je dagelijks leven of werk gemakkelijker kunnen maken. Afhankelijk van hoeveel functies de muis heeft, stijgt ook de prijs. In de volgende tabel informeren we je over de meest voorkomende eigenschappen van Logitech muizen:

Functie Beschrijving
Oplaadbaar Draadloze muizen hebben geen eigen stroombron – dat wil zeggen dat ze op batterijen werken of oplaadbaar zijn. Een oplaadbare muis heeft het voordeel dat je geen batterijen nodig hebt, die de muis zwaarder kunnen maken.
Stil klikken Vooral goedkope modellen hebben vaak het probleem dat het klikken erg luid is, wat als hinderlijk kan worden ervaren, vooral bij geconcentreerd werken.
Easy Switch technologie Als je een Bluetooth Logitech muis hebt, kan die een Easy Switch knop bevatten. Hiermee kun je gemakkelijk van computer wisselen als je je muis op verschillende computers hebt aangesloten.
Programmeerbare toetsen Vooral bij gaming muizen zijn programmeerbare toetsen op de muis een echt voordeel.
Donkerveld technologie Donkerveld technologie verwijst naar de (laser) sensor. De zogenaamde Darkfield Laser Tracking is een scantechnologie die zelfs op spiegelgladde oppervlakken een soepel gebruik garandeert. Zo behoort de muismat tot het verleden.
Thumbwheel Maakt horizontaal scrollen mogelijk. Vooral creatieve mensen die met beeldbewerkingsprogramma’s werken, bijvoorbeeld, kunnen hiermee sneller werken.

Hoeveel kost een Logitech muis?

Logitech muizen zijn er in een groot aantal prijsklassen, afhankelijk van het beoogde gebruik. Je kunt bijvoorbeeld een heel eenvoudige en compacte snoerloze muis krijgen voor maar ongeveer 16 euro. Als je echter een echt goede gaming muis wilt kopen, zijn er modellen die meer dan 100 euro kosten. In het volgende laten we je zien hoeveel je voor je Logitech muis zult moeten betalen.

Type Prijs
Standaard Logitech Muis 10 – 70€
Ergonomische Logitech Muis Ca. 70€
Logitech Gaming Muis 70 – 170€
Logitech Muis MX Serie voor Creatieve Professionals 80 – 110€
Logitech Set met Muis en Toetsenbord 25 – 110€

Het is ook mogelijk van Logitech een set te kopen waarin naast de muis ook het toetsenbord zit. Ook hier is er een brede prijsklasse. De muizen van de MX serie zijn vooral geschikt voor creatieve mensen die, bijvoorbeeld, veel met beeldbewerkingsprogramma’s of bewerkingsprogramma’s werken.

Wat zijn de alternatieven voor een Logitech muis?

Logitech maakt zo veel verschillende modellen computermuizen dat het vaak niet nodig is een alternatief te zoeken. Ze zijn er in elke prijsklasse en voor elke doelgroep. Natuurlijk zijn er nog alternatieve fabrikanten van computermuizen, zoals Microsoft of Apple en hun verschillende functies (bv. draadloos).

Maar omdat Logitech een betrekkelijk gevestigd merk is met een grote keuze, zijn de alternatieven meestal niet echt de moeite waard. Een alternatief voor de klassieke muis die we in gedachten hebben zijn ergonomische muizen. Logitech maakt er ook een paar. Er zijn ook speciale muizen voor linkshandigen.

[su_divder]

Besluit: Welke soorten Logitech muizen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een Logitech muis wilt aanschaffen, zijn er drie verbindingstypes waaruit je kunt kiezen:

 • Logitech draadloze muis
 • Bedrade Logitech Muis
 • Bluetooth Logitech Muis

Deze drie verbindingstypen vind je zowel in standaard- als in gamingmuizen. De bediening en het gebruik van de verschillende Logitech muizen hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van waar je voorkeur naar uitgaat en waar je de Logitech muis voor wilt gebruiken, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte zal je helpen beslissen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een bedrade muis van Logitech?

Je kunt niet ver misgaan met een bedrade muis van Logitech. Je kunt er zeker van zijn dat het altijd werkt.

Bedrade muizen zijn vooral populair bij gamers. De kabel zorgt voor een optimale zendtijd (Foto: unsplash.com / Emiliano Cicero)

Vooral gamers geven de voorkeur aan bekabelde muizen, omdat die een optimale transmissietijd garanderen. Vooral online spelletjes mogen niet uitvallen door een transmissie-vertraging van de muis.

Voordelen
 • Gegarandeerd dat het werkt
 • Geen verbindingsproblemen
 • Optimale transmissietijd
Nadelen
 • Minder flexibiliteit
 • Kabel kan als hinderlijk ervaren worden

Wat zijn de voordelen en nadelen van een draadloze muis?

Met de Logitech draadloze muis kun je draadloos werken. Een draadloze muis is vooral voordelig als je geconcentreerd werkt en veel ruimte nodig hebt op je werk of bij het gamen. De Logitech draadloze muis heeft geen eigen stroombron.

Dit betekent dat je hem óf steeds moet opladen, óf dat hij batterijen heeft. De batterij gaat meestal vrij lang mee: de meeste Logitech muizen gaan 70 dagen mee zonder op te laden. Muizen op batterijen kunnen ook tussen 1,5 – 3 jaar meegaan zonder te vervangen.

Voor draadloze muizen is meestal een zogenaamde “dongle” nodig, die je in een USB poort van je computer moet steken. Het is een platgeslagen ontvanger die je gewoon op je laptop aangesloten kunt laten.

Dit maakt een bereik van ongeveer 10 meter mogelijk.

Voordelen
 • Flexibiliteit
 • Meer ruimte en bewegingsvrijheid
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Dongle/ontvanger zit in de weg bij het opbergen van de laptop
 • Batterijen veroorzaken afval
 • Batterij of batterijen kunnen onverwacht leeg raken
 • Mogelijke vertraging in de transmissie

Omdat Logitech naast computermuizen ook andere accessoires zoals toetsenborden aanbiedt, heeft de fabrikant iets praktisch bedacht: De Unifying ontvanger maakt het mogelijk om tot zes apparaten op één computer aan te sluiten. Je hoeft dus niet voor elk draadloos apparaat een extra dongle aan te sluiten – één is genoeg.

Wat onderscheidt een Bluetooth muis en wat zijn de voordelen en nadelen?

Net als de draadloze muis is de Bluetooth muis draadloos. Je hebt echter geen ontvanger nodig voor de Bluetooth muis – je verbindt de muis via Bluetooth met je computer. Dit heeft dezelfde voordelen als een draadloze muis. Bovendien heb je geen dongle die in een USB compartiment moet worden gestoken.

Dit kan hinderlijk zijn en gemakkelijk verloren gaan. Zelfs als je een laptop hebt met weinig USB poorten, is het een voordeel als je die niet hoeft op te offeren voor de verbinding met je muis.

Voordelen
 • Flexibiliteit
 • Meer ruimte en bewegingsvrijheid
 • Geen ontvanger meer nodig die kwijt kan raken
 • Meer vrije USB poorten
Nadelen
 • Mogelijke verbindings- en koppelingsproblemen
 • Batterij of batterijen kunnen onverwacht leeg raken
 • Mogelijke vertraging in de transmissie

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om een Logitech muis te vergelijken en te evalueren

Voordat je een Logitech muis koopt, moet je de volgende criteria in overweging nemen:

 • Standaard, Gaming of Ergonomisch
 • Kenmerken
 • Sensor
 • Verbinding
 • Prijs

Standaard, Gaming of Ergonomisch

We kennen allemaal standaard muizen. Logitech biedt echter muizen speciaal voor gaming of creatieve professionals, die ook handige functies hebben. Afhankelijk van waar je je Logitech muis voor nodig hebt, moet je hier een keuze maken tussen de categorieën.

De klassieke Logitech muis is het populairst. Je kunt er een voor een betrekkelijk lage prijs krijgen. Natuurlijk kun je een klassieke muis ook gebruiken om te gamen, bijvoorbeeld. Een op maat gemaakte muis is echter veel comfortabeler en bespaart je veel tijd en moeite.

Functies

De functies van Logitech muizen variëren al naar gelang de prijs. Natuurlijk hangt het ervan af waarvoor je de muis wilt gebruiken – sommige functies kunnen het werken op de PC beslist vergemakkelijken. Hier is een overzicht van de meest voorkomende kenmerken van Logitech muizen:

 • Oplaadbaar
 • Easy-Switch-Technology
 • Stromingstechniek
 • Programmeerbare toetsen
 • Donkerveld technologie
 • Duimwiel
 • Aanpassing van het gewicht

Afhankelijk van waar, hoe en waarom je een Logitech muis wilt gebruiken, moet je goed op de eigenschappen letten. Het is zeker de moeite waard iets meer geld te betalen voor nuttige functies.

Sensor

De sensor op je Logitech muis is verantwoordelijk voor het waarnemen van beweging. Tegenwoordig gebeurt dat meestal door met een licht onder de muis op het onderliggende oppervlak te schijnen. De sensor beïnvloedt de gevoeligheid van de muis, d.w.z. de afstand die de muis op het oppervlak moet afleggen om de muisaanwijzer op het scherm te verplaatsen.

Tegenwoordig zijn optische muizen gangbaar, wat betekent dat ze met LED’s of lasers werken. In het verleden werden vaker muizen gebruikt die een rollende bal hadden. Muizen werken vaak met twee verschillende sensoren:

 • LED-sensor
 • Lasersensor

Logitech heeft ook een verbeterde sensortechnologie ontwikkeld: Donkerveld technologie. Dit detecteert zelfs de geringste veranderingen in het oppervlak. Muis-sensor technologie is vooral belangrijk bij gamers. Hier moet je letten op de “DPI”: Dit betekent “dots per inch” en beschrijft de gevoeligheid van de muis.

Verbinding

Of je je Logitech muis via een dongle of een kabel aansluit, hangt natuurlijk af van het model. Je moet goed nadenken over wat je verkiest voor je koopt.

Geen kabel in zicht: draadloze muizen worden steeds populairder. Veel gebruikers waarderen de bewegingsvrijheid en het strakke uiterlijk (Image: unsplash.com / cetteup)

Veel mensen vinden een kabel aan de muis vervelend. Gebruikers blijven ermee zitten, de muis kan niet zonder beperkingen verplaatst worden, enz. Anderen, daarentegen, stellen een bedrade muis bijzonder op prijs, bijvoorbeeld gamers. De onmiddellijke zendtijd is hier gegarandeerd.

Of je dan een draadloze muis of een Bluetooth muis wilt kopen is iets waar je goed over na moet denken. Koppelingsproblemen zijn niet ongewoon met een Bluetooth muis. De ontvanger van draadloze muizen heeft echter de neiging verloren te gaan.

Prijs

Als je alleen een muis wilt voor dagelijks gebruik en zonder veel extra’s, zit je in een veel lagere prijsklasse. Logitech biedt alles, van de eenvoudigste muizen tot de meest comfortabele computermuizen. Ergonomische muizen die ontworpen zijn om je arm te ontlasten zijn in een iets hogere prijsklasse.

De speciaal voor creatieve werkers ontwikkelde muizen zijn ook iets duurder. Maar Logitech gaming muizen zijn er ook in een grote verscheidenheid aan prijsklassen. Hoe hoger de prijs, hoe meer functies er zijn.

Wetenswaardigheden over het onderwerp Logitech muizen

Welke Logitech muis heb ik?

Als je niet zeker weet welke Logitech muis je nu bezit, is dat niet erg. Het kan echter belangrijk zijn te weten welk model je hebt als je een stuurprogramma voor je muis wilt downloaden. We leggen uit hoe je kunt achterhalen welke Logitech muis je hebt. Een manier is om het serienummer, dat meestal op de onderkant van de muis gedrukt is, te gebruiken om het model te vinden.

Logitech support zal je dan vertellen welke muis je hebt. Als het serienummer onleesbaar is, kun je ook Logitech Support gebruiken om alle muizen en aanwijspennen met een foto te zoeken. Hier kun je je zoekactie verfijnen door naar specifieke categorieën te kijken, zoals “draadloze” of “gaming muizen”.

Hoe repareer ik mijn Logitech muis?

Als je muisaanwijzer zich vreemd gedraagt, kun je aannemen dat er iets mis is met je muis. Als de aanwijzer niet meer goed reageert of ongewenste dubbelklikken uitvoert, is het tijd om je Logitech muis te repareren.

Vaak is het de chauffeur. Je moet het bij de tijd houden. Je kunt ook proberen het stuurprogramma te verwijderen en het opnieuw te installeren.

Als dat niet werkt, moet je verschillende USB poorten proberen, want sommige ontvangers zijn niet compatibel met elke USB poort. Een laatste oplossing kan zijn om de sensor van de muis schoon te maken – er zijn veel instructies op het internet. Als niets van dit alles helpt, is er een hardwarefout. Je kunt je muis het beste naar een specialist brengen.

Welke andere producten biedt Logitech aan?

Logitech biedt behalve computermuizen ook allerlei andere computeraccessoires aan. Enkele van de meer populaire producten zijn de volgende:

 • Muizen
 • Toetsenborden
 • (Gaming) Headset
 • Luidspreker
 • Webcam
 • Wijzer of presentatie-afstandsbediening

Je kunt vaak toetsenborden kopen die bij je muis passen.

Wat moet ik doen als ik linkshandig ben?

Als linkshandige moet je er zeker van zijn dat de muis die je wilt kopen niet speciaal voor rechtshandigen ontworpen is. Dit is vaak het geval met ergonomisch aangepaste muizen voor betere hanteerbaarheid. Als je een symmetrische muis wilt kopen, kun je de knoppen gemakkelijk herprogrammeren. In dit geval hoef je er niet op te letten dat de muis geschikt is voor linkshandigen.

Hoe lang maakt Logitech al muizen?

Logitech produceerde zijn eerste computermuis al in 1985: de populaire LogiMouse C7 drie-knops bal muis. Deze had een ingebouwde bal en had geen lichtsensoren. Maar natuurlijk werden computermuizen voortdurend verder ontwikkeld. Een van de eerste muizen voor de USB verbinding die gemaakt werd was de Logitech Pilot in 1998, die al een optische muis was.

In 2004 introduceerde Logitech de eerste lasermuis: De Logitech MX 1000 Laser. Als het om computeraccessoires gaat, is Logitech een innovatieve en beproefde fabrikant.

Afbeelding bron: Pixabay.com / CastoroGabriele

Recensies