Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Luidsprekers zijn er in vele vormen en kleuren. Sommige zijn het meest geschikt voor het zwembad, andere voor de computer in de studeerkamer. In het volgende artikel vind je een overzicht van het onderwerp luidsprekers, belangrijke punten voor je aankoopbeslissing en de meest gestelde vragen over dit onderwerp in onze gids.

Met onze luidsprekertest 2023 willen we je een compleet beeld geven van de beschikbare luidsprekers, zodat je de juiste voor je kunt vinden. We presenteren ook alle producten die we in detail onderzocht hebben. Om je beslissing te ondersteunen vind je ook video’s en tabellen die de relevante informatie duidelijk voor je samenvatten.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Luidsprekers kunnen ruwweg onderscheiden worden in stationaire en draagbare toestellen. Stationaire luidsprekers hebben meestal een stroombron nodig om te kunnen werken, anders kunnen ze niet het volle vermogen uit de batterij halen.
 • Vooral bij draagbare luidsprekers moet je erop letten hoe robuust ze zijn. Als je je luidspreker in de buurt van water wilt gebruiken, moet hij waterdicht zijn. Zoek naar de “IPX” rating van de fabrikant.
 • Defecte luidsprekers mogen niet bij het huisvuil worden gegooid. Je kunt je defecte toestel het beste naar een winkel brengen die luidsprekers verkoopt, of naar je plaatselijke recyclingcentrum.

Luidsprekers: Onze selectie

Anker Luidspreker

Ontdek de ongeëvenaarde luisterervaring die de Anker Soundcore 2 Bluetooth-luidspreker u biedt. Met een stabiele en betrouwbare verbinding geniet u altijd van een glashelder, vervormingsvrij klankprofiel. Met de krachtige Anker BassUp-technologie maakt u kennis met een diepe en gedetailleerde bas zoals u nog nooit eerder hebt ervaren, en dat in vergelijking met andere luidsprekers in dezelfde prijsklasse.

Jbl Luidspreker

In de doos vindt u de JBL Flip 6 Bluetooth luidspreker in zwart, een USB Type-C oplaadkabel, garantie- en waarschuwingsinformatie, evenals een beknopte handleiding en veiligheidsinformatieblad. Om de fabrieksinstellingen van het apparaat te herstellen, houdt u simpelweg de knoppen voor volume omhoog en play/pauze ingedrukt terwijl het apparaat aan staat, totdat het apparaat wordt uitgeschakeld.

Anker Luidspreker

Ervaar veelzijdig geluid met de Anker luidspreker, die u meerdere afspeelopties biedt, zoals Bluetooth-signaal, FM-radio, AUX-ingang en micro SD-kaart. Hierdoor kunt u zonder problemen schakelen tussen uw favoriete afspeelmethoden en genieten van een nog flexibelere luisterbeleving.

Jbl Luidspreker

Ontdek de wereld van draagbaar geluid met de JBL Go 3, de ideale luidspreker voor al uw avonturen buitenshuis. Neem hem mee naar het zwembad, het park of onderweg zonder zorgen, want zijn duurzame, waterdichte constructie en compacte ontwerp maken hem klaar voor al uw escapades. Verbaas uzelf over de JBL Pro Sound die deze mini Bluetooth luidspreker levert, inclusief een krachtige bas waar u gegarandeerd enthousiast van zult worden.

Koop- en beoordelingscriteria voor luidsprekers

Voordat je een nieuwe luidspreker koopt, moet je goed nadenken over de eisen waaraan hij moet voldoen. Er zijn veel verschillende fabrikanten, die allemaal verschillende apparaten aanbieden. Met de volgende criteria kun je de verschillende luidsprekers met elkaar vergelijken en hulp krijgen bij de grote keuze, zodat je geen spijt krijgt van de aankoop.

In het volgende deel leggen we de afzonderlijke criteria meer in detail uit en vertellen we je wat belangrijk is.

Gewicht

Er is de laatste jaren veel veranderd, vooral op het gebied van luidsprekers. Voordat je een nieuw toestel koopt, moet je je afvragen welke rol het gewicht speelt. Laat je de luidspreker altijd op dezelfde plaats staan, of wil je ook onderweg naar muziek kunnen luisteren?

Gewicht is van cruciaal belang voor schokbestendigheid.

De gewichtsverschillen van de diverse modellen zijn betrekkelijk groot: de lichtste draagbare toestellen zijn in de buurt van 150 gram en de zwaarste stationaire luidsprekers gaan tot 34 kilo. Als je een luidspreker koopt, zorg dan dat je de juiste specificaties krijgt. Fabrikanten vermelden vaak zowel het gewicht inclusief verpakking als het gewicht van de luidspreker alleen.

Afmetingen L x B x H

Behalve het gewicht spelen ook de afmetingen van een luidspreker een belangrijke rol. De vuistregel is dat kleinere toestellen stiller zijn, terwijl grotere toestellen meer vermogen kunnen leveren. Voorzichtigheid is hier echter geboden, want je moet altijd letten op het vermelde vermogen in watt. Informatie over stroom vind je in de bijbehorende paragraaf. Het is goed om de flexibiliteit te hebben om de plaats te kiezen waar je naar muziek wilt luisteren.

Maar het is vervelend als je er na aankoop van je luidspreker achter komt dat hij niet in je reistas past. Zoek dus altijd naar de opgegeven afmetingen in de aangeboden producten. Deze worden meestal in centimeters (cm) gegeven en geven lengte, breedte en hoogte in die volgorde aan. Uitzonderingen worden meestal gemarkeerd.

Nood aan een extra stroomvoorziening

Sommige toestellen hebben ingebouwde oplaadbare batterijen, andere niet. Dit hangt in elk geval af van het feit of het toestel al dan niet met een kabel rechtstreeks op het stopcontact moet worden aangesloten. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen drie soorten:

 1. Luidsprekers alleen op batterij: Sommige luidsprekers zijn ontworpen om opgeladen te worden, zodat je ze mee kunt nemen en overal kunt gebruiken. Zo’n product geeft de levensduur van de batterij aan, die aangeeft hoe lang je de luidspreker kunt gebruiken zonder de batterij te hoeven opladen.
 2. Luidsprekers alleen via externe stroomvoorziening: Anderzijds zijn er luidsprekers die met een kabel op een stroombron moeten worden aangesloten om te kunnen werken. Voor deze toestellen wordt geen gebruiksduur gespecificeerd omdat ze geen ingebouwde batterij hebben, maar ze kunnen oneindig lang gebruikt worden zolang ze van stroom worden voorzien.
 3. Spreker Hybride: De derde categorie is een mengsel van de eerste twee. Deze toestellen hebben een batterij die de eigenaar in staat stelt het toestel flexibel te gebruiken. Maar ze hebben ook een snoer dat op een stroombron aangesloten kan worden. Op deze manier kan het apparaat gebruikt worden als een stationair apparaat.

De meeste beschikbare luidsprekers kunnen hybride gebruikt worden, maar de meeste zijn iets beter geschikt voor één type tegelijk

Vermogen in watt

Het vermogen van een luidspreker wordt uitgedrukt in watt. Hoe meer vermogen een luidspreker kan produceren, hoe luider je er muziek op kunt spelen.

Watt geeft de hoeveelheid energie aan die per tijdsperiode verbruikt wordt. Deze eenheid wordt afgekort met een “W”. Ter illustratie: 1 watt komt overeen met het verwarmen van 1 gram water van 15 °C tot ongeveer 29,3 °C in één minuut.

Grotere apparaten kunnen vaak meer vermogen produceren dan kleinere. Daardoor hebben ze meer elektriciteit nodig en moeten ze dus vaak op een stroombron aangesloten worden.

Omgevingsinvloeden

Als je naar muziek wilt luisteren in een omgeving die stoffig is, zanderig of die niet noodzakelijk droog blijft, ga dan na of je luidspreker al dan niet waterdicht en stofdicht is. Sommige producten hebben het etiket “waterdicht”, “schokbestendig” en “stofdicht”. Deze labels geven aan welke omgevingen je luidspreker niet mogen schaden. Soms vind je echter specificaties als “IPX5”. Wat je met deze IPX specificaties kunt doen wordt in de volgende tabel uitgelegd met de gebruikelijke afkortingen:

Afkorting Betekenis
IPX0 Geen bescherming
IPX1 Bescherming tegen druppelend water
IPX2 Bescherming tegen vallend druppelend water wanneer de behuizing tot 15° gekanteld is
IPX3 Bescherming tegen opspattend water tot 60° van verticaal
IPX4 Bescherming tegen spatwater van alle kanten
IPX5 Bescherming tegen waterstralen
IPX6 Bescherming tegen sterke waterstralen
IPX7 Bescherming tegen korte onderdompeling
IPX8 Bescherming tegen permanente onderdompeling

De IP staat voor “internationale beschermingscodes” voor luidsprekers. Je kunt er maar beter voor zorgen dat je toestel altijd voldoet aan de normen die je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld alleen binnenshuis naar muziek luistert, hoeft je luidspreker niet beschermd te zijn tegen permanente onderdompeling.

Bekabelde of draadloze verbinding

Deze categorie beschrijft of je luidspreker via Bluetooth gebruikt kan worden of dat je bijvoorbeeld je telefoon met een kabel moet verbinden.

Bluetooth is gebruikelijk bij moderne apparaten.

Je moet echter naar luidsprekers voor je PC kijken om te zien of ze draadloos verbonden kunnen worden of niet. In de regel zijn dit nog steeds de enige apparaten die alleen via een kabel verbonden kunnen worden. De meeste tegenwoordig geproduceerde apparaten hebben een Bluetooth functie. Dit betekent dat je je favoriete muziek draadloos kunt afspelen.

Gids: Veel gestelde vragen over luidsprekers in detail beantwoord

In de volgende gids beantwoorden we de belangrijkste vragen over luidsprekers. We hebben de meest gestelde vragen voor je uitgezocht en proberen de belangrijkste informatie zo beknopt mogelijk over te brengen. Na het lezen van de gids zou je de basiskennis moeten hebben om het beste product voor je te vinden.

Voor wie is een luidspreker geschikt?

Een luidspreker kopen is de moeite waard voor wie naar muziek of ander geluid wil luisteren dat op een smartphone alleen te zacht zou zijn, of als de terminal geen audio-uitgang kan maken. Bij desktop computers, bijvoorbeeld, is het vaak zo dat ze extra luidsprekers nodig hebben als je muziek wilt spelen.

Lautsprecher-1

Als je lange tijd te hard naar muziek luistert, kan dat je gehoor aantasten. Je moet altijd de gezondheidsadviezen van de fabrikant opvolgen
(Image source: SJ Objio / unsplash)

Speakers zijn ook geschikt voor mensen die een grotere groep mensen willen toespreken. Met behulp van een microfoon en luidsprekers kan de stem luider worden weergegeven.

Welke soorten luidsprekers zijn er en welke is geschikt voor mij?

Bij de aanschaf van een luidspreker kun je een onderscheid maken tussen talloze verschillende kenmerken. We hebben twee overkoepelende categorieën gevonden waarin alle sprekers kunnen worden ingedeeld. Deze twee categorieën en hun voor- en nadelen worden in de volgende tabel toegelicht.

Type Voordelen Nadelen
Draagbaar Kan flexibel op verschillende plaatsen gebruikt worden, meestal goedkoper, onafhankelijk van stroombronnen, lichter dan stationaire luidsprekers Beperkte runtime, heeft meestal minder vermogen, risico op beschadiging is groter
Stationair Onbeperkte runtime, heeft meestal meer vermogen, risico op beschadiging is gering Heeft een stopcontact nodig voor de stroomvoorziening, meestal zwaarder, meestal duurder

Lees ook het volgende deel als je meer wilt weten over de verschillende soorten luidsprekers.

Draagbare luidspreker

Draagbare luidsprekers zijn geschikt voor mensen die geen vaste plaats hebben voor hun luidspreker, maar flexibiliteit willen in de plaats waar ze naar hun muziek luisteren. Draagbare luidsprekers worden gekenmerkt door het feit dat ze een oplaadbare batterij hebben, waardoor ze onafhankelijk zijn van stroombronnen als ze opgeladen worden. Je moet je er alleen van bewust zijn dat niet alle batterijen dezelfde levensduur hebben en dat een batterij maar een beperkte levensduur biedt.

Voordelen
 • Flexibel op verschillende plaatsen te gebruiken
 • Meestal goedkoper
 • Onafhankelijk van krachtbronnen
 • Lichter dan stationaire luidsprekers
Nadelen
 • Beperkte looptijd
 • Heeft de neiging minder vermogen te hebben
 • Risico op schade is groter

Draagbare luidsprekers zijn meestal kleiner en handzamer dan stationaire. Dit voordeel in grootte brengt echter ook enkele nadelen met zich mee. Kleine apparaten kunnen meestal niet zoveel vermogen produceren, wat een probleem kan zijn, vooral buitenshuis. Het is mogelijk dat je de muziek niet kunt horen als je niet in de onmiddellijke nabijheid van het toestel bent. Draagbare luidsprekers zijn niet afhankelijk van een kabel en wel op twee manieren: ze hebben geen permanente stroomvoorziening nodig, waardoor ze vaak beter beschermd zijn tegen stof, water en schokken.

Bovendien kunnen tegenwoordig zo’n beetje alle apparaten via Bluetooth verbonden worden. In veel gevallen is een draagbare luidspreker ook goedkoper dan een stationaire luidspreker, omdat ze kleiner en minder krachtig zijn. Dit is echter slechts een tendens en geldt natuurlijk niet voor alle toestellen.

Stationaire luidspreker

Stationaire luidsprekers zijn geschikt voor mensen die graag van hun muziek genieten op een bepaalde plaats die idealiter ook beschermd is tegen weersinvloeden en schadelijke omgevingsinvloeden. Stationaire luidsprekers bieden onbeperkte runtime zolang ze op een stroombron aangesloten zijn. Zo hoef je je muziekgenot nooit meer te laten onderbreken door een lege batterij.

Voordelen
 • Onbeperkte looptijd
 • Neigt beter te presteren
 • Risico op schade is gering
Nadelen
 • Heeft een stopcontact nodig voor stroom
 • Meestal zwaarder
 • Meestal duurder

Een ander voordeel van stationaire luidsprekers is dat ze meestal een hoger uitgangsvermogen kunnen leveren dan de draagbare versies. Stationaire luidsprekers worden niet door een batterij gevoed, en daarom zijn ze vaak groter en zwaarder. Maar je kunt nog steeds op afstand naar je muziek luisteren. Vanwege hun afmetingen, gewicht en prestaties zijn stationaire toestellen vaak duurder dan draagbare. Nogmaals, dit geldt niet voor alle producten zonder uitzondering. Maar omdat je ze meestal niet vaak verplaatst, is het risico op beschadiging kleiner en kan de levensduur langer zijn.

Wat kost een luidspreker?

De verschillen in prijs zijn erg groot voor luidsprekers. Zoals hierboven al gezegd, spelen het merk, de grootte en de prestaties een belangrijke rol.

Type Prijs
Draagbaar ongeveer 15 tot 250 euro
Stationair ongeveer 150 tot 4.500 euro

De prijzen variëren van 15 euro tot ongeveer 4.500 euro. Dit gamma omvat echter alle soorten luidsprekers. Afhankelijk van het type luidspreker liggen de prijzen in een smaller bereik.

Wat is een luidsprekerchassis?

De term “chassis” wordt vaak gelijkgesteld met de hele kast. Dit is echter technisch niet helemaal juist: Een “luidsprekerchassis” omvat alle onroerende delen van de eigenlijke geluidstransducer, maar niet de kast zelf.

Vertaald uit het Frans betekent “chassis” niets anders dan “frame”

Voor een beter begrip zou je kunnen zeggen dat een geluidstransducer overeenkomt met een raam, het chassis met het raamkozijn. De hele kast in dit voorbeeld zou dan de muur van het huis met de ramen zijn.

Wat is een subwoofer?

Een subwoofer is een monofone luidsprekerkast. Monofone luidsprekers kunnen slechts één geluidskanaal weergeven. Subwoofers zijn door hun constructieprincipe geoptimaliseerd voor de weergave van laagfrequente geluidsgolven en worden gewoonlijk gecombineerd met speciaal aangepaste luidsprekers, zogenaamde satellieten. Deze satellieten kunnen frequenties in het middelste en hogere frequentiegebied uitstralen.

Waar kan ik een luidspreker weggooien?

Voor luidsprekers geldt – net als voor alle elektrische apparaten – dat je ze niet zomaar bij het huisvuil mag gooien.

Er bestaat brandgevaar als een batterij beschadigd is.

Kleine elektrische apparaten kunnen ingeleverd worden bij winkels, waar ze ook gekocht kunnen worden. Meestal hoef je niets te kopen of er een bonnetje voor te laten zien, want je betaalt altijd de recyclingkosten als je een elektrisch apparaat koopt. Grotere apparaten kun je inleveren bij een recycling centrum.

Verwijder, indien mogelijk, altijd batterijen en oplaadbare accu’s uit de toestellen en werp ze apart weg op de daarvoor bestemde plaatsen. Bij veel luidsprekers kun je de batterijen echter niet verwijderen zonder speciaal gereedschap. Dit moet je in dit geval niet proberen te doen, want het kan gevaarlijk zijn.

Welke luidspreker is geschikt voor welke kamergrootte?

Afhankelijk van de grootte van de kamer moet je, als je de mogelijkheid hebt, een geschikte luidspreker gebruiken. Met kleine luidsprekers met een laag vermogen merk je vrij snel dat je in te grote ruimten niet veel van de muziek meekrijgt als je te ver weg staat.

Lautsprecher-2

Afhankelijk van de grootte en kwaliteit van je luidspreker, zal de kwaliteit van bijzonder hoge of lage tonen beter of slechter zijn. Grotere toestellen zijn meestal beter in staat om een groot bereik van toonhoogten te bestrijken.
(Image source: Jesman Fabio / unsplash)

Bij grote toestellen met veel vermogen is het wat ingewikkelder om een ideaal klankresultaat te krijgen. Ten eerste moet je bedenken dat de muren geluidsgolven terugkaatsen, waardoor luide muziek des te intenser wordt. Je moet er ook voor zorgen dat de luidspreker niet te dicht bij een muur staat, anders kunnen er overlappingen van lage tonen ontstaan.

Dit is merkbaar aan een onaangenaam dreunend geluid als de geluidsgolven elkaar overlappen en versterken. De beste manier om de positie van je luidspreker in de kamer te testen is hem geleidelijk te verplaatsen. Zorg er ook voor dat de luidsprekers niet te dicht bij elkaar staan en niet te ver uit elkaar.

Foto bron: Popov/ 123rf

Recensies