Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

61Verzamelde opmerkingen

Luidsprekerkabels worden gebruikt om de luidsprekers van stroom te voorzien met behulp van een versterker. Ze zijn gemaakt van koper, want dit materiaal kan elektriciteit het best geleiden. Wil de versterker optimaal presteren, dan moeten de lengte en de doorsnede van de kabel juist zijn.

De juiste aansluiting van de kabel is ook een heel belangrijke factor, zodat je uiteindelijk de best mogelijke geluidskwaliteit krijgt. Met onze luidsprekerkabel test 2022 willen we je helpen de juiste kabel te kiezen. Er zijn drie soorten luidsprekerkabels, elk met hun eigen voor- en nadelen. We willen deze voor- en nadelen graag met je delen en je helpen de juiste luidsprekerkabel voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De meeste luidsprekerkabels zijn van koper omdat het een zeer goede geleiding heeft, waardoor elektriciteit beter kan stromen. Luidsprekerkabels worden gebruikt om luidsprekers van stroom te voorzien met een versterker. Ze bestaan uit twee draden, elk gemarkeerd met een plus en een min. Dit vereenvoudigt de aansluiting op de betreffende versterker.
 • Om de aansluiting op de versterker te vergemakkelijken zijn er bepaalde stekkers, bijvoorbeeld banaanstekkers. Ze worden aan het uiteinde van de kabel bevestigd en vereenvoudigen de verbinding heel sterk. Bij sommige pluggen kan dat echter heel omslachtig en tijdrovend zijn.
 • Om de volledige prestatie naar voren te brengen en de beste geluidskwaliteit te bereiken, moet je ervoor zorgen dat de kabel de juiste lengte en doorsnede heeft. Ze moeten altijd bij elkaar passen, zodat de versterker zijn vermogen goed kan gebruiken. Idealiter moet de kabel altijd heel kort en dik zijn

Luidsprekerkabel: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een luidsprekerkabel koopt

Wat is een luidsprekerkabel?

Een luidsprekerkabel wordt ook wel een luidsprekerkabel genoemd. Luidsprekerkabels worden gebruikt om luidsprekers of luidsprekers van stroom te voorzien, zodat zachte of harde geluiden kunnen worden weergegeven.

De luidsprekerkabel ontvangt de stroom van de versterker. De meeste luidsprekerkabels zijn van koper omdat het een zeer goede geleider van elektriciteit is. Zo kan de luidspreker zijn volle vermogen uitoefenen en de beste geluidskwaliteit hebben.

Voor wie is een luidsprekerkabel geschikt?

Luidsprekerkabel is geschikt voor iedereen. Hij is bijzonder geschikt voor iemand die veel belang hecht aan geluidskwaliteit. Het is belangrijk aandacht te besteden aan het type luidsprekerkabel dat je koopt.

Welke lengte moet ik een luidsprekerkabel kopen?

De lengte van de luidsprekerkabel heeft grote invloed op de prestaties. Je moet ervoor zorgen dat het niet te lang is. Hoe langer de kabel, hoe groter de weerstand. Om een zeer goede geluidskwaliteit te bereiken, moet de doorsnede overeenstemmen met de lengte. Je kunt luidsprekerkabels kopen van 1 meter tot 50 meter lang.

Wat kost een luidsprekerkabel?

Je kunt heel goedkoop luidsprekerkabels kopen als je niet veel waarde hecht aan een goede en langdurige geluidskwaliteit. Er zijn echter ook luidsprekerkabels in het topsegment.

De prijs van een luidsprekerkabel varieert sterk omdat ze van verschillende materialen gemaakt zijn, die een sterke invloed op de prijs hebben. De prijs varieert van ongeveer 5 euro tot 120 euro.

Besluit: Welke soorten luidsprekerkabels zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een luidsprekerkabel wilt kopen, zijn er drie soorten waaruit je kunt kiezen:

 • Met koper bekleed aluminium (CCA)
 • Zuurstofvrij koper (OFC)
 • Verzilverd Zuurstofvrij Koper (SPOFC)

Het belangrijkste materiaal van de binnenste geleider van de Bozen kabel is koper. Hiervoor wordt zuurstofvrij koper met een zeer hoog elektrisch geleidingsvermogen gebruikt. Als alternatief wordt ook aluminium kabel of zilverkabel gebruikt. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. In het volgende deel zullen we deze opnoemen en de verschillende materialen beschrijven om je keuze te vergemakkelijken.

Wat zijn de kenmerken van het type Copper Clad Aluminium (CCA) luidsprekerkabel en wat zijn de voor- en nadelen?

De Copper Clad Aluminium soort is gemaakt van met koper bekleed aluminium. Het is heel goedkoop te produceren. Hij heeft ook een zeer hoge weerstand, wat een zeer goede klank oplevert.

Voordelen
 • Zeer goedkoop
 • Zeer goed geluid
Nadelen
 • Geleidt elektriciteit slecht
 • Kabel heeft een hoge doorsnede nodig

Wat zijn de kenmerken van het type Oxygen Free Copper (OFC) luidsprekerkabel en wat zijn de voordelen en nadelen?

De Zuurstofvrije kopersoort (OFC) bestaat uit 99.99% zuiver koper. Dit materiaal wordt in veel technische apparaten gebruikt. Door zijn zeer hoge koperzuiverheid geleidt het zeer goed elektriciteit.

Voordelen
 • Zeer hoge geleidbaarheid
 • Zeer goed geluid
Nadelen
 • Duur materiaal

Wat zijn de kenmerken van de Silver Plated Oxygen Free Copper (SPOFC) luidsprekerkabel? (SPOFC) en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Het Silver Plated Oxygen Free Copper (SPOFC) type is de OFC kabel die met zilver gecoat is. Daarom geleidt het elektriciteit beter dan zuiver koper. Het is ook erg duur om te produceren.

Voordelen
 • Uitstekende kwaliteit
 • Zeer hoge geleidbaarheid
Nadelen
 • Prijs-intensief
 • Geen speciale geluidsfuncties

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om luidsprekerkabels te vergelijken en te evalueren

Type verbinding

Om het aansluiten van de luidsprekerkabel te vergemakkelijken zijn er speciale stekkers. Dit maakt het gemakkelijker en veiliger om verbinding te maken. De drie meest gebruikte verbindingsstukken zijn adereindhulzen, kabelschoenen en banaanstekkers.

Type Beschrijving
Adereindhulzen Ze worden aan het uiteinde van de kabel bevestigd en samengeperst. Dit is gemakkelijk te doen, zelfs voor beginners. We raden je aan een krimptang te gebruiken om het geheel netjes samen te persen. Ferrules die verguld zijn hebben een zeer lange levensduur.
Kabelschoenen Kabelschoenen zijn een heel goed alternatief als je geen aansluiting voor een banaanstekker hebt. Ze zijn met draadeinden aan elkaar verbonden en onder schroefklemmen bevestigd.
Banaanstekkers Banaanstekkers zijn bijzonder goedkoop, maar ze vereisen wat geduld om aan te sluiten. Ze worden aan draadeinden bevestigd en op hun plaats geschroefd. Ze zien er niet alleen heel chic uit, maar hebben ook een uitstekend geluid.

Doorsnede

De doorsnede is heel belangrijk voor de klank. Hij moet zich ook aanpassen aan de lengte van de kabel. De doorsnede komt dan ook in verschillende maten. Om de weerstand niet op te merken, moet de doorsnede heel groot zijn, zodat de stroom heel goed kan stromen. De weerstand hangt af van hoe lang de kabel is. Als de kabel te lang is, zal de weerstand ook groter zijn. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat de kabel kort en dik is om het best mogelijke geluid te krijgen.

Webp.net-resizeimage-1.jpg

Om de best mogelijke geluidskwaliteit uit je luidsprekers te halen, moet je luidsprekerkabel de juiste maat hebben.
(Beeldbron: unsplash.com / Paul Esch-Laurent)

Om de juiste doorsnede voor je te bepalen, moet je niet alleen rekening houden met de lengte, maar ook met het vermogen van de luidspreker en de versterker. In het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe groter de doorsnede. Als de kabellengte of het vermogen van de versterker de doorsnede overschrijdt, moet je een grotere doorsnede kiezen.

Zorg er ook voor dat je voor verschillende luidsprekers dezelfde kabellengte gebruikt, zodat je een gelijkmatig geluid krijgt. Hieronder vind je een lijst met het vermogen van de versterker en de aanbevolen doorsnede:

vermogen doorsnede
tot 40 watt 0.75 mm²
tot 80 watt 1.50 mm²
tot 120 watt 2.50 mm²
tot 200 watt 4.00 mm²
tot 400 watt 6.00 mm²

Lengte

Als je een luidsprekerkabel wilt kopen, speelt de lengte een heel belangrijke rol. De lengte moet altijd aangepast zijn aan de doorsnede, zodat de best mogelijke klank bereikt wordt. In de regel geldt: hoe dikker en korter de kabel, hoe beter de geluidskwaliteit. Hieronder vind je een lijst met de lengte van de kabel en de overeenkomstige doorsnede:

lengte doorsnede
tot ca. 5 m 2 x 0,75 mm²
tot ca. 5-10 m 2 x 1,5 mm²
tot ca. 10-20 m 2 x 2,5 mm²
tot 20 m 2 x 4 mm²

Wetenswaardigheden over het onderwerp luidsprekerkabels

Wat betekenen de plus en min op de luidsprekerkabel?

De plus en min op de afzonderlijke luidsprekerkabelstekkers zijn er om het aansluiten te vergemakkelijken. De stekker met de min wordt verbonden met de aansluiting van de versterker, die ook met een min gemarkeerd is.

Hoe verleng ik een luidsprekerkabel?

In principe kun je een luidsprekerkabel verlengen, maar je moet hem wel solderen. Het is erg tijdrovend en kan ook tot een slechtere klank leiden. Een nieuwe luidsprekerkabel van de juiste maat kopen is minder tijdrovend.

Hoe sluit ik een luidsprekerkabel aan?

Hifi-installaties hebben twee stereoluidsprekers. Deze moeten op de versterker worden aangesloten en daar is de luidsprekerkabel voor.

 1. Snijd het plastic van de Bozen kabel af, zodat de koperen leiding zichtbaar en bloot ligt.
 2. Verbind de blootliggende koperdraad met de juiste aansluiting op de versterker.
 3. Verbind de andere draden van de koperen kabel zo dat er geen draden meer uitsteekt en alles goed verbonden is.

Wat is de beste manier om een luidsprekerkabel te leggen?

De luidsprekerkabel moet verborgen worden, zodat hij niet in de weg zit. Dit ziet er niet alleen mooier uit, het voorkomt ook dat je er per ongeluk over struikelt en de kabel beschadigt of jezelf verwondt. Meubels zijn hiervoor de beste keuze. Zo zijn ze goed verborgen en zitten ze niet in de weg. Tapijten zijn een alternatief voor meubels, maar je moet er rekening mee houden dat ze kunnen omkrullen.

Er zijn echter ook platte luidsprekerkabels die niet zichtbaar zijn onder tapijten. Deze platte luidsprekerkabels kunnen zelfs onder behang gelegd worden als je aan het verbouwen bent. Als je de kabel helemaal niet wilt zien, zijn plinten de beste keuze. Je kunt de holle ruimte van de plinten gebruiken om de kabel in te leggen.

Foto bron: Claudiodivizia/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies