Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

37Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

133Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote microfoon voor de PC test 2023. Hier stellen we alle microfoons voor de PC voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste microfoon voor je PC te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een PC microfoon wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een microfoon van hoge kwaliteit is een must voor alle soorten geluidsopnamen. Met microfoons voor de PC zijn er allerlei manieren om de geluidskwaliteit te verbeteren.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen condensatormicrofoons en dynamische microfoons, en beide hebben hun voor- en nadelen. Condensator wordt beschouwd als “fijner” en dynamisch robuuster.
 • PC microfoons vallen vaak op door hun snelle opzet en de flexibiliteit om ze voor veel toepassingen te gebruiken, zoals muziek, podcast, youtube, streaming, enz.

Microfoon voor PC:Onze selectie

Fifine Microfoon Voor De Pc

Ontdek de perfecte microfoon voor uw pc, de FIFINE plug-and-play USB-microfoonkit. Geen extra plug-ins of ingewikkelde installatiestappen vereist, deze microfoon is direct compatibel met Windows, Mac en PS4 PS5. De type-c-interface aan het microfoonuiteinde is omkeerbaar, zodat u nooit problemen zult hebben om de juiste kant aan te sluiten, zelfs in donkere gameomgevingen. Met een royale 2,5 meter lange USB-kabel kunt u deze probleemloos vanaf de achterkant van de host naar uw bureaublad leiden voor audio-opnames.

Agptek Microfoon Voor De Pc

Ontdek het gemak van de AGPTEK condensatorclip microfoon, speciaal ontworpen voor een moeiteloze en professionele geluidservaring. U zult merken dat deze veelzijdige microfoon niet alleen geschikt is voor uw PC, computer en camera (let op: niet voor GoPro-camera), maar ook voor uw iPhone, iPad, iPod touch en Android-smartphones. Met de bijgeleverde adapters kunt u deze microfoon eenvoudig op al uw apparaten aansluiten en direct genieten van kraakheldere opnames.

Hyperx Microfoon Voor De Pc

De QuadCast is uitgerust met een ingebouwde trillingsdempende schokdemper die ongewenste geluiden vermindert, zodat u altijd kunt rekenen op een kristalhelder geluid. Bovendien wordt storend achtergrondgeluid tot een minimum beperkt dankzij het geïntegreerde popfilter. De meegeleverde adapter zorgt ervoor dat u de microfoon op de meeste standaards kunt monteren.

Fifine Microfoon Voor De Pc

Tot slot zijn er nuttige accessoires bijgevoegd: het mesh-popfilter blokkeert effectief pops tijdens het opnemen en helpt uw microfoonoppervlak schoon te houden, terwijl de schokdemperhouder mechanische geluiden vermindert. Dit alles zorgt voor een nog zachtere en mooiere stem. Haal vandaag nog uw FIFINE microfoon in huis en ervaar het verschil.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een microfoon voor je PC koopt

Wat maakt een PC microfoon onderscheidend?

Of je nu muzikant bent, youtuber, streamer, zanger of podcaster, ze hebben allemaal te maken met stem- of muziekopname. Als je je op dit professionele terrein begeeft, moet je liever vroeg dan laat naar microfoons en microfoons voor de PC gaan kijken. PC microfoons zijn meestal USB microfoons en daarom vooral geschikt voor thuisgebruik. Door de gemakkelijke verbinding met de PC kun je heel snel en gemakkelijk beginnen met opnemen.

Microfoons voor de PC bieden een eenvoudige en goede oplossing om geluid van hoge kwaliteit op te nemen.(Image source: unsplash.com/CoWomen)

Maar als je nog beter geluid wilt omdat je muziek produceert of veel belang hecht aan goede geluidskwaliteit, kun je beter gaan voor een microfoon met een jack of een XLR aansluiting. Als je besluit een microfoon voor je PC te kopen, heb je veel mogelijkheden om uit te kiezen, die we je in dit artikel gemakkelijker willen maken.

Welke soorten microfoons zijn er?

Microfoons worden vaak onderscheiden naar hun richtkarakteristiek. Als je naar een microfoon kijkt, zie je vaak een van de termen omnidirectioneel, cardioïde of directioneel. Hier leggen we uit wat de verschillen zijn.

De richtingskarakteristiek geeft aan uit welke richting de microfoon geluiden en tonen opvangt.

Cardioïde

Cardioïde microfoons zijn de meest voorkomende soort. Het geluid wordt vooral van voren opgepikt, dus je moet er recht voor gaan staan om het beste geluid te krijgen.

Omnidirectioneel

Omnidirectionele microfoons pikken geluid gelijkmatig uit alle richtingen op. Dit is natuurlijk een voordeel als verschillende mensen rond een microfoon zitten en allemaal met dezelfde kwaliteit opgenomen moeten worden. Dit type wordt vaak gebruikt in lavalier-microfoons om alles gelijkmatig op te pikken.

Directioneel

Deze microfoons pikken alleen geluiden op uit de richting waarop ze gericht zijn, andere richtingen worden gewoonlijk door de microfoon onderdrukt. Dit is nuttig bij veel omgevingsgeluiden, want alleen het gerichte voorwerp wordt opgepikt.

Microfoons van hoge kwaliteit hebben ook verschillende instellingen om van de ene richtingskarakteristiek op de andere over te schakelen.

Welke soorten verbindingsstukken zijn er?

In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen eenvoudige en professionele microfoonaansluitingen en waar ze worden ingeplugd. In het algemeen hebben de meeste PC’s een of beide van deze aansluitingen, namelijk de 3.5 mm jack aansluiting, waar je ook je koptelefoon op kunt aansluiten, en een USB aansluiting. De 3.5 mm jack aansluiting is op de achter- en voorkant van tower PC’s meestal gemarkeerd met een roze ronde aansluiting, op laptops kun je hier ook gewoon de hoofdtelefoonaansluiting gebruiken.

Microfoontype Verbindingstypes
Eenvoudige microfoons 3,5 mm jack of Usb connector
Professionele microfoon Kwart-inch of XLR connector

Als een USB stekker gebruikt wordt, moet die gewoon in de bijgeleverde rechthoekige connector gestoken worden. Helaas is het niet mogelijk om hoogwaardige muziekmicrofoons met een kwart-inch of XLR stekker zonder problemen op de PC aan te sluiten. Je moet ofwel een adapter kopen voor het gewone achtste inch formaat, of er een stekker in steken als die bij het product geleverd wordt, om het apparaat te kunnen aansluiten.

Wat kost een PC microfoon?

Zeer eenvoudige lavalier of kleine bureaumicrofoons zijn voor zo weinig als €15 te koop bij websites als amazon.com.

Type Prijsklasse
Eenvoudige PC microfoon vanaf ca. 15€
Goede PC microfoon vanaf ca. 55€
Professionele PC microfoon vanaf ca. 100€

Voor een goede microfoon uit de middenklasse, die meestal geleverd wordt met extra’s als een popschild of een tafelstatief, krijg je meestal een heel goede geluidskwaliteit voor weinig geld. Heb je echter een voorkeur voor goed en helder geluid, of wil je je onderscheiden van de massa, dan zul je iets dieper in de buidel moeten tasten. Zulke microfoons leveren een zeer goede geluidskwaliteit voor alle gebieden en zijn een absolute must voor muziekproducenten.

Wat zijn de alternatieven voor een PC microfoon?

Behalve microfoons voor de PC zijn er in de muzieksector ook microfoons die rechtstreeks op versterkers of andere toestellen worden aangesloten. Als je op je PC veel koptelefoons gebruikt, kun je ook een combinatie van beide gebruiken, d.w.z. een koptelefoon. Dit combineert beide, maar heeft vaak niet de kwaliteit van een extern aangesloten microfoon. Als je echter veel op je computer speelt of je ook met de microfoon door de kamer wilt bewegen.

Een koptelefoon kan de juiste oplossing voor je zijn. Als je veel videoconferenties hebt en ook een webcam zoekt, kun je ook een combinatie van webcam en microfoon kopen. Deze hebben vaak hetzelfde kwaliteitsprobleem als koptelefoonmicrofoons, maar zijn uiterst nuttig op hun gebied omdat je geen twee verschillende toestellen hoeft te kopen.

Besluit: Welke soorten PC microfoons zijn er en welke is de juiste voor mij?

Voordat je een microfoon voor je PC koopt, is het belangrijk dat je beslist wat voor soort microfoon je wilt hebben:

 • Condensatormicrofoon
 • Dynamische microfoon

Er is geen “beter” type, beide types hebben hun eigen bestaansrecht en zijn alleen beter of slechter geschikt, afhankelijk van de situatie. In het volgende onderscheid kom je meer te weten over de voor- en nadelen van beide soorten.

Wat is een condensatormicrofoon en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Een condensatormicrofoon heeft een heel dun diafragma en een tegen-elektrode (meestal een metalen plaat). Het geluidssignaal raakt het membraan en trilt zo heen en weer in de afstand tussen het membraan en de tegen-elektrode. Zo ontstaan verschillende afstanden en dus capaciteiten en elektrische energie. Condensatormicrofoons kunnen op enige afstand van je geplaatst worden en je kunt nog steeds verstaan worden, omdat ze veel van het geluid in de omgeving oppikken. Natuurlijk blijkt dit een uitdaging te zijn als er werkelijk veel omgevingslawaai de opname stoort.

Voordelen
 • Zeer robuust
 • Beter voor muziekproductie
 • Goed voor luide opnamen
Nadelen
 • Minder gedetailleerd
 • Rustiger dan dynamisch
 • Niet zo’n hoge-resolutie geluid

Als je in een stille ruimte opneemt, is dit beslist de juiste keuze voor je, vooral voor stemopnamen zoals bij skypen, gamen, streamen en podcasts.

Wat zijn de kenmerken van een dynamische microfoon en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De dynamische microfoon werkt met een zogenaamd plunjerspoel principe. Net als de condensatormicrofoon heeft hij een diafragma, maar in plaats van een metalen plaat heeft hij een magneet. De geluidsgolven raken opnieuw het membraan en creëren ditmaal een magnetisch veld dat op en neer trilt. Hierdoor ontstaan elektrische signalen die gereproduceerd kunnen worden.

Voordelen
 • Hoge-resolutie geluid
 • Gevoelig
 • Klinkt natuurlijker
Nadelen
 • Kan zich snel haasten
 • Niet erg robuust
 • Vangt veel achtergrondgeluid op

Met een dynamische microfoon heb je geen last van omgevingslawaai, het wordt er gewoon uitgefilterd en pikt alleen op wat voor velen belangrijk is, je stem. Maar helaas is hij ook zwakker qua output en daarom moet er vaak een versterker tussen geschakeld worden. Het moet ook dicht bij de mond gehouden worden wil het probleemloos werken. Zoek je een microfoon vooral voor zang, of voor live-opnamen, dan is de dynamische microfoon beslist beter, maar je moet wel een versterker aanschaffen om een beter eindproduct te krijgen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om microfoons voor je PC te vergelijken en te evalueren

Hier laten we je zien welke soorten microfoons voor PC’s je kunt onderscheiden en waar je bij aankoop op moet letten:

 • Geluidskwaliteit
 • Verbindingstypes
 • Accessoires
 • Extra stroomvoorziening
 • Plaats in de kamer

In de volgende paragrafen geven we meer uitleg over de afzonderlijke criteria.

Geluidskwaliteit

Op het eerste gezicht klinkt het logisch om de geluidskwaliteit als belangrijkste criterium voor de aankoop te nemen, maar het is nog belangrijker dat je nagaat wat voor geluidskwaliteit je in de eerste plaats nodig hebt. Als muziekproducent heb je zeker iets professionelers nodig dan een YouTube video. Veel goedkope microfoons kun je nergens beluisteren of testen, dus is het raadzaam een overzicht te krijgen van de kwaliteit van de opname op basis van recensies.

Veel mensen schrijven ook op forums over hun ervaringen met bepaalde microfoons en wisselen informatie uit over de kwaliteit, dus als je je oog op een bepaald model hebt laten vallen, is het een goed idee om het op z’n minst uit te proberen. Wil je een professioneel toestel kopen dat ook in een hoog prijssegment zit, dan kun je in plaatselijke muziekwinkels deze toestellen ook uitproberen. Of verschillende vaktijdschriften schrijven uitvoerige recensies over deze producten.

Verbindingstypes

Een belangrijke beslissing die genomen moet worden, we hebben dit onderwerp al behandeld in de gids. Het is echter belangrijk dat je weet wat je wilt en wat je van de verschillende soorten kunt verwachten.

3.5mm jack

Dit is de standaard aansluiting die iedereen aantreft op hoofdtelefoons en vooral op microfoons in de lagere prijsklasse. Je sluit dit aan op de geluidskaart van je PC en laat het de omzetting van analoge naar digitale signalen doen.

USB

De meeste microfoons voor de PC hebben tegenwoordig een USB aansluiting, want die is een grote stap vooruit in kwaliteit ten opzichte van de klassieke jack aansluiting. Ook is hier absoluut geen geluidskaart nodig, want de microfoons zelf zorgen al voor de omzetting van akoestische naar digitale signalen.

XLR

Als je dit type verbinding kiest, zul je extra hardware moeten kopen. Op zijn minst een aansluitstekker om hem op je PC aan te sluiten. Je zult ook software of hardware moeten kopen om de analoge signalen om te zetten. Deze soort verbinding biedt echter veel ruimte voor verbetering, want de geluiden en muziek kunnen nog beter en persoonlijker verwerkt worden.

Veel microfoons, veel aansluitingen, begin liever met een gemakkelijk op te zetten USB microfoon en als je er meer vertrouwd mee bent schakel je over op XLR. (Image source: unsplash.com/Adam Winger )

Accessoires

Als je eenmaal besloten hebt welk type microfoon je wilt gebruiken, kun je een paar handige accessoires kopen die je net dat beetje extra opnamekwaliteit geven. Hier hebben we de nuttigste verzameld en beschreven:

Accessoires Beschrijving
Pop shield Als je een condensatormicrofoon hebt, moet je hem dicht bij je mond houden, maar daardoor kunnen bepaalde T, P en B klanken vervelende lage tonen voortbrengen. Om dit tegen te gaan zijn er meestal zeer goedkope poppenstoters verkrijgbaar.
Dode Kat Dit extraatje helpt tegen veel hinderlijke geluiden in je omgeving, zoals een winderige omgeving, het probeert ze weg te filteren, maar het maakt het geluid ook wat stiller.
Microfoonspin Met deze extra wordt de microfoon gespannen in een net van elastiekjes om trillingen te compenseren. Als je condensatormicrofoon zonder geleverd wordt, moet je er zeker een bestellen.
Microfoonarm Met een microfoonarm kun je je microfoon aan een tafel bevestigen. De flexibiliteit van de arm maakt het mogelijk de microfoon veel te verplaatsen en in verschillende posities te monteren.
Tafelstandaard Zeer plaatsbesparend en eenvoudig, de tafelstandaard helpt bij het plaatsen van de microfoon. Het kan echter gemakkelijk ruis in het geluid veroorzaken door trilling en beweging.

In elk geval is het raadzaam een soort standaard of bevestiging te nemen als die niet al bij de microfoon geleverd is. Vaak worden condensatormicrofoons geleverd met een microfoontiller er al bij, dus kijk altijd naar de produktdetails voor je er een te veel bestelt.

Extra stroomvoorziening

Als je een condensatormicrofoon koopt, kan hij ook een extra voeding nodig hebben. Dit is vaak nodig om in de microfoon analoge in digitale signalen om te zetten.

Tafelstandaards kunnen op de meeste tafels bevestigd worden, en verschillende microfoonmodellen kunnen op dezelfde standaards gemonteerd worden. (Beeldbron: unsplash.com/Austin Distel)

Bij het kopen van een microfoonstatief moet je op de beschrijving letten, want er zijn er ook veel die uitsluitend via de verbinding met de PC in deze behoefte voorzien. Wil je minder gedoe met je apparaten, dan kies je beter een variant zonder extra stroomvoorziening of batterijen.

Plaats in de kamer

Voordat je je microfoon in de kamer plaatst, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Het doel is het geluid in je kamer te optimaliseren. Veel firma’s bieden allerlei schuimrubberen en andere soorten muurbevestigingen aan met de belofte van optimale geluidsisolatie en goed geluid. Deze zijn echter meestal erg duur en, als je maar in een klein gebied opneemt, tamelijk onbelangrijk. De beste manier om je geluidskwaliteit te verbeteren (zelfs zonder veel uitgaven) is je opnameruimte in te richten met donzige kleden en kussens, en misschien gordijnen.

Stoffen en bekleding helpen om het geluid in je kamers te optimaliseren.

Alles van bekleding en stoffen helpt echt, en het is niet te veel een inbreuk op de stijl van je kamer, want je kunt ze kiezen naar je eigen stijl.

Wetenswaardigheden over microfoons voor de PC

Welke software heb ik nodig na aankoop?

Na aankoop zijn veel microfoons voor de PC zeer gebruiksvriendelijk en is er maar heel weinig software voor nodig. Je kunt er vaak meteen mee beginnen opnemen, maar waar neem je mee op? We hebben voor elk voordeel een software voorbeeld gekozen:

Voordelen Software
Gaming Geen software nodig
Streaming/Youtube Open Broadcaster Software(Gratis)
Muziek opnemen Audacity(Gratis)/Ableton(Betaald)
Zang opnemen Audacity(Free)/Sound Forge(Paid)
Driver Varieert naargelang het model zie gebruiksaanwijzing

De microfoon van mijn PC is zo stil hoe kan ik hem versterken?

Als de microfoon van je PC te zacht is, kun je hem op verschillende manieren versterken: Met een dynamische microfoon heb je eigenlijk altijd een soort versterker nodig om te voorkomen dat je een product krijgt dat te zacht is Met een condensatormicrofoon:

 1. Dit komt meestal door de instellingen van de PC. Om deze instellingen te veranderen ga je eerst naar je Windows -> Configuratiescherm.
 2. Onder de categorie “Hardware en Geluid” kies je “Geluid”.
 3. Ga naar het tabblad “Recording” en kies de microfoon die je wilt veranderen.
 4. Hier kun je het niveau instellen met de schuifregelaar.
 5. Verder naar rechts wordt de microfoon luider. Verder naar links wordt het stiller.
 6. Klik op “OK” om de instellingen te accepteren en het venster te sluiten.
 7. Klaar

Hoe plaats je je microfoon op de juiste manier?

Ieders stem is anders en iedereen klinkt beter of slechter, dus is het belangrijk dat je je microfoon goed instelt. Allereerst moet je de microfoon in de juiste richting gebruiken, wat vooral belangrijk is voor cardioïde en directionele microfoons.

Meestal is de voorkant van je microfoon de plaats waar het bedrijfslogo staat.

Maar als je het niet zeker weet, kijk dan even op het internet of in de handleiding. Nu komen veel aspecten samen, dat zijn afstand, kanteling en houding. Bij het afstellen van je microfoon is het een goed idee om software te downloaden waarmee je je audio kunt beluisteren en de verschillende instellingen kunt horen. Afstand en kanteling van de microfoon zijn ook belangrijk. Als je te ver weg staat begint hij te “clippen”, wat betekent dat hij de hele tijd een beetje overbelast, en als je te dichtbij staat is hij te luid en meer baszwaar.

Zoek dus een goede positie waar je gewoonlijk staat of zit en stel de microfoon daarop in. De hoek verandert ook het geluid, maar er is hier geen goed of fout, je moet kiezen naar je voorkeur. Het andere is de houding, die nog belangrijker is voor het zingen. Bij het opnemen moeten het middenrif en de longen optimaal kunnen werken en niet platgedrukt worden. Ga daarom rechtop zitten of staan en je zult zien dat het beter zal klinken.

Foto bron: unsplash.com / Jacek Dylag

Recensies