Laatst bijgewerkt: 01-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

41Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

128Verzamelde opmerkingen

Of het nu is voor streaming, een podcast, een videoblog of andere opnamen met een geluidsspoor – een microfoon is voor veel taken onmisbaar. Maar welke is de juiste voor het project dat ik gepland heb?

En zijn er goede microfoons die nog redelijk geprijsd zijn? Waar moet ik precies op letten? In onze microfoontest 2023 beantwoorden we deze vragen en geven we je gedetailleerde achtergrondinformatie over microfoons. Verder stellen we enkele soorten microfoons meer gedetailleerd voor en lichten enkele criteria toe die je kunnen helpen het juiste toestel voor je te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een goede microfoon is een onmisbaar instrument voor elke geluidsopname. Met een externe microfoon kun je echter ook de geluidskwaliteit van communicatietoepassingen op je PC aanzienlijk verbeteren.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen dynamische microfoons en condensatormicrofoons. De eerste zijn meer geschikt voor podiumgebruik, de tweede voor studio-opnamen. De condensatortechnologie wordt echter ook gebruikt in electretmicrofoons voor PC toepassingen.
 • De richtingskarakteristiek is ook belangrijk – hij bepaalt of een microfoon geluid meer van voren ontvangt of gelijkmatig uit alle richtingen.

Microfoon Test: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een microfoon koopt

Wat kost een (goede) microfoon?

Je kunt heel eenvoudige microfoons – bijvoorbeeld als accessoires voor je smartphone – voor minder dan 10 euro krijgen, bijvoorbeeld bij Amazon. De situatie is vergelijkbaar voor dynamische microfoons, die je online of in muziekwinkels kunt kopen.

Voor condensatormicrofoons voor vocale opnamen ligt de laagste prijsgrens rond de 50 euro. Als je echter waarde hecht aan goede kwaliteit, moet je meer uitgeven: Dynamische microfoons beginnen bij ongeveer 100 euro, voor een condensatormicrofoon moet je 200 euro of meer uitgeven.

Type Prijs
Eenvoudige microfoon vanaf ongeveer 10€
Goede dynamische microfoon vanaf ongeveer 100€
Goede condensatormicrofoon vanaf ongeveer 200€

Een alternatief is tweedehands kopen:

Zo wordt de populaire Shure SM57 live microfoon (nieuwprijs meer dan 100€) op eBay aangeboden voor zo weinig als ca. 60€. Een nadeel is dat je een gebruikte microfoon niet van tevoren kunt uitproberen als je hem online koopt – tenzij je in de buurt van de leverancier woont. Je kunt dus ook op zoek gaan naar regionale aanbiedingen.

Kan ik een microfoon huren?

Ja, als je maar af en toe een microfoon nodig hebt, of het nu een condensator of een dynamische is, dan kun je die goedkoop huren bij een muziekhandelaar naar keuze. Je kunt bijvoorbeeld de SM57 huren voor slechts €5 per dag.

Polair patroon: omnidirectioneel, cardioïde, directioneel

Het richtingspatroon is ook belangrijk voor microfoons – het verwijst naar het bereik waarin een microfoon geluiden oppikt, b.v. rondom van alle kanten of hoofdzakelijk “van voren”.

Omnidirectionele microfoon

Een omnidirectionele microfoon is de juiste keuze voor een “all-round geluid”. Als je bijvoorbeeld niet je stem wilt opnemen, maar wel omgevingsgeluiden (golfgeluiden, vogelgezang, stationshall-sfeer…), dan is deze richtingskarakteristiek de juiste keuze.

Spraakopname werkt ook als je als spreker of zanger dicht genoeg bij de microfoon staat – dan overheerst je stem de omgeving, vergelijkbaar met iets rechtstreeks in het oor van een ander zeggen. Een ander voordeel van omnidirectionele microfoons is hun ongevoeligheid voor ruis, zoals wind of vingerbewegingen op de microfoonhouder.

Omnidirectionele microfoons zijn uitstekend geschikt om zang op te nemen. (Foto bron: pixabay.com / TheAngryTeddy)

Cardioïde microfoon

Het opnamegebied van een cardioïde microfoon, daarentegen, kan meer vergeleken worden met een trechter. Een cardioïde microfoon reageert hoofdzakelijk op geluid “van voren”, waarbij het bereik van de pick-up groter wordt naarmate de afstand groter wordt.

Dit type microfoon wordt het meest gebruikt voor muziekopnamen en live versterking. Verwant met de cardioïde is de supercardioïde, die geluid ook iets sterker van achteren oppikt.

Richtmicrofoon

Het opstraalbereik van een richtmicrofoon is nog kleiner. Deze vangt vooral geluid direct van voren op, d.w.z. alles wat zich direct “in de vuurlijn” van deze buisvormige microfoon bevindt. Dit is vooral handig als je een spreker of musicus wilt opnemen die zich op enige afstand van je bevindt, zonder dat de opname al te zeer wordt verstoord door omgevingsgeluid.

Vanwege deze eigenschap moet je een richtmicrofoon echter heel precies op de geluidsbron richten, anders wordt de geluidskwaliteit sterk verminderd. Zo’n microfoon is ook erg gevoelig voor windruis, en daarom is hij vooral geschikt voor opnamen binnenshuis. Een (maar duur!) windscherm kan helpen. Bij close-up opnamen hebben richtmicrofoons de neiging de lage frequenties te overaccentueren, wat een gedempt geluid oplevert. Dit heet het nabijheidseffect.

Aansluitingen: Jacks, minijacks en XLR’s

Er zijn veel verschillende soorten aansluitingen voor microfoons. XLR contactdozen zijn ingeburgerd in de beroepspraktijk. Goedkope microfoons (bv. voor laptops of camcorders) gebruiken daarentegen de kleine mini-jacks die in de aansluitingen van PC geluidskaarten passen. In de hi-fi sector worden ook grote jack pluggen gebruikt.

Sluit je een microfoon rechtstreeks op de PC aan?

Er zijn 3 manieren om een microfoon direct op de PC aan te sluiten:

 • Aansluiten op de geluidskaart (XLR)
 • Het gebruik van een USB microfoon
 • Een draadloze microfoon met Bluetooth transmissie

Als je je microfoon op de geluidskaart van je computer wilt aansluiten, moet de microfoon een mini-jack stekker hebben. Als hij een ander type aansluiting heeft, kan een verloopkabeltje (bv. een XLR mini-jack kabel) helpen. Een alternatieve optie is een microfoon met een USB verbinding. In dit geval is de geluidskaart in de microfoon zelf ingebouwd.

Er zijn ook USB microfoons verkrijgbaar in hogere kwaliteit, die ruim voldoende is voor goede podcasting of karaoke. Voor het laatste zijn ook draadloze microfoons aan te bevelen – ze zenden hun gegevens via Bluetooth naar de PC. Ze zijn ook verkrijgbaar als clip-on microfoon, in welk geval ze lavalier-microfoon genoemd worden.

Nuttige accessoires

Schuimbekleding tegen windgeruis

Bij buitenopnamen veroorzaakt wind vaak ruis in de microfoon – een soort diepe donder. Hetzelfde geldt voor ademhalingsgeluiden als een zanger of spreker dicht bij de microfoon staat. Om dit effect te verzachten hebben microfoons al een schuimrubberen inzetstuk binnenin om luchtbewegingen te dempen.

Als dit niet voldoende is, is een extern windscherm nodig: Hier wordt een schuimrubberen hoes gebruikt die aan de microfoon bevestigd kan worden. Je kunt zo’n windscherm vrij goedkoop kopen – het wordt vaak als accessoire bij de microfoon geleverd. Bij het opnemen verzwakt hij echter ook de hoge frequenties. Windschermen die de hele microfoon omsluiten hebben een lagere hoge tonen demping – maar ze kosten veel!

Popschilden tegen popgeluiden

Een variant op het windscherm is het popscherm (ook wel “pop protection” genoemd). Dit is een rond membraan dat voor de microfoon geplaatst wordt. Het beschermt tegen de luchtontploffing die optreedt bij explosieve klanken zoals “p”, “t” of “k”. Een plopscherm wordt vooral gebruikt in opnamestudio’s waar bescherming tegen windgeruis verder niet nodig is. Een plopscherm kan ook vrij goedkoop verkregen worden.

Ze zijn er zowel met enkele als met dubbele bekleding. Het plopscherm wordt gewoonlijk met een zwanenhals aan het microfoonstatief bevestigd en 5 tot 20 cm voor de microfoon geplaatst. Je hebt ook een plopschild nodig als je natte uitspraak wilt voorkomen of onderscheppen. In de volgende video kun je horen en zien wat voor geluid popgeluiden in de microfoon produceren en hoe een popschild daartegen helpt:

Besluit: Welke soorten microfoons zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende soorten microfoons, elk met verschillende klankeigenschappen. Het is niet simpelweg een kwestie van “beter” of “slechter” – het hangt af van het beoogde gebruik. In principe werken echter alle microfoons op dezelfde manier. Geluid brengt een membraan aan het trillen, dat de mechanische energie van het geluid omzet in elektrische energie. Hierdoor ontstaan elektrische impulsen, die dan via een microfoonkabel naar het opname-apparaat getransporteerd worden.

In het kort is een microfoon een geluidstransductor. Naargelang je met je band een liedje wilt opnemen, betrouwbare versterking nodig hebt bij het zingen op een live evenement of gewoon het geluid van je camera wilt versterken met een externe microfoon, kun je belangstelling hebben voor heel verschillende microfoons. De meest voorkomende soorten microfoons zijn:

 • De dynamische microfoon
 • De condensatormicrofoon
 • De electret microfoon

Al deze microfoontypes hebben bijzondere eigenschappen en zijn bijzonder geschikt voor specifieke toepassingen.

Hoe werkt een dynamische microfoon en waar is hij bijzonder geschikt voor?

In deze microfoon wordt een membraan in een magnetisch veld geplaatst, dat door geluid in trilling wordt gebracht. Hierdoor ontstaan verschillende spanningen. Er zijn twee soorten dynamische microfoons: de bewegende spoelmicrofoon en de minder vaak gebruikte lintmicrofoon.

Microfoon met bewegende spoel

Dit type microfoon wordt vaak gebruikt bij live-evenementen en is veruit de meest voorkomende dynamische microfoon. Bewegende spoelmicrofoons zijn bestand tegen hoge geluidsdrukniveaus en zijn ook vrij robuust. Daarom zijn ze ideaal als zangmicrofoon en ook om te rappen. Een microfoon met bewegende spoel is niet bijzonder gevoelig – hij kan vallen zonder schade op te lopen. Dit, en de ongevoeligheid voor hoge geluidsniveaus, maakt dit type microfoon ideaal voor live gebruik.

Voordelen
 • Ideaal voor live gebruik
 • Is bestand tegen hoge geluidsdrukniveaus
 • Is zeer robuust
 • Relatief goedkoop
Nadelen
 • Niet zo’n goede geluidskwaliteit als condensatormicrofoons
 • Geen hoge impulsrespons

Technisch is een bewegende-spoelmicrofoon vrij eenvoudig: aan de achterkant van het membraan is een spoel van draad bevestigd, die met het membraan mee resoneert als het aan geluid wordt blootgesteld. Een ringvormige magneet wordt rond de spoel aangebracht. De beweging van de spoel in het magnetisch veld wekt stroom op – vergelijkbaar met een fietsdynamo, maar van veel geringere sterkte.

Lintmicrofoon

De lintmicrofoon komt meer voor in de studio, waar hij de specialist is voor een bijzonder warme klank. De lintmicrofoon heeft een heel dun aluminium lint als diafragma. Omdat aluminium zelf een elektrische geleider is, is geen extra draadspoel nodig om de trillingen in elektriciteit om te zetten. Door zijn geringe massa reageert het aluminium lint veel gevoeliger op geluidsgolven dan het membraan in een bewegende spoelmicrofoon, en het reageert ook sneller.

Voordelen
 • Heeft een bijzonder warme klank
 • Goede respons
Nadelen
 • Zwakke respons op hoge tonen
 • Is buitengewoon gevoelig voor schokken

De spanning die op deze manier wordt opgewekt is echter erg laag, en daarom is een goede voorversterker nodig. Bovendien is zo’n lintmicrofoon erg gevoelig voor schokken. Daarom worden lintmicrofoons vooral gebruikt in opnamestudio’s en niet op het podium, en daar – vanwege de lage gevoeligheid voor hoge tonen – vooral wanneer een bijzonder warme klank gewenst is.

Hoe werkt een condensatormicrofoon en waar is hij bijzonder geschikt voor?

Condensatormicrofoons zijn de standaard voor studio-opnamen en hebben een bijzonder hoge geluidskwaliteit. Condensatormicrofoons genieten de voorkeur in opnamestudio’s vanwege hun goede geluidskwaliteit, die ze te danken hebben aan hun zeer dunne diafragma.

Groot-diafragma microfoons zijn zowel geschikt voor rap en vocale opnamen als voor instrumenten, terwijl klein-diafragma modellen meer voor instrumentale opnamen gebruikt worden. Ze vervormen echter gemakkelijker dan dynamische mics bij blootstelling aan hoge geluidsniveaus. Ze zijn ook aanzienlijk duurder. Deze microfoon is gebaseerd op het principe van de elektrische plaatcondensator: Het membraan van een condensatormicrofoon is elektrisch geleidend – althans aan het oppervlak.

Voordelen
 • Uitstekend geluid
 • Zeer weinig ruis
Nadelen
 • Niet zo robuust
 • Hoge prijs

Vaak wordt een met goud bekleed kunststof diafragma gebruikt. Deze wordt enkele duizendsten van een millimeter tegenover een geperforeerde metalen schijf geplaatst. Het membraan en de metalen schijf vormen de twee elektroden van de condensator, waarvan de spanning veranderd wordt door de trillingen van het membraan.

In tegenstelling tot een dynamische microfoon heeft een condensatormicrofoon externe spanning nodig om te kunnen werken. Mengpanelen of audio interfaces met microfooningangen kunnen deze spanning leveren, die fantoomvoeding wordt genoemd. Er zijn echter ook condensatormicrofoons met een ingebouwd batterijcompartiment.

Hoe werkt een electret microfoon en waar is hij bijzonder geschikt voor?

De electretmicrofoon is verreweg de meest voorkomende microfoon en wordt vooral gebruikt in communicatie-apparatuur zoals mobiele telefoons. De electret microfoon lijkt qua ontwerp erg op de condensatormicrofoon. In deze microfoon is een electretfolie bevestigd aan de condensorplaat, die permanent onder spanning staat.

Deze spanning wordt ofwel intern door een batterij geleverd, ofwel extern door fantoomspanning. Net als bij de condensatormicrofoon bevindt het trillende membraan zich tegenover de plaat, waarbij de trillingen door de condensator in spanningsschommelingen worden omgezet.

Voordelen
 • Zeer goedkoop om te hebben
 • Zeer kleine vormgeving mogelijk
Nadelen
 • Lage geluidskwaliteit met eenvoudige consumentenmicrofoons

Deze microfoon is zeer goedkoop te produceren – vooral in extreem kleine ontwerpen – en heeft minder vermogen nodig om te werken dan een condensatormicrofoon. Daarom wordt het vaak gebruikt in smartphones of headsets, en komt het vaak voor in de lagere prijsklasse. Er zijn echter ook heel goede electretmicrofoons van bekende fabrikanten.

Koopcriteria: Je kunt microfoons vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

Wil je een microfoon kopen? In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om microfoons te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • De geluidskwaliteit
 • Het type transducer
 • De richtingskarakteristiek
 • Het soort verbinding
 • De noodzaak van een extra stroomvoorziening
 • De plaats (clip-on, desktop, podium)
 • Het ontwerp van de microfoon
 • De prijs-prestatie verhouding

In de volgende paragrafen kun je nagaan wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Er zijn verschillende soorten microfoons, elk met verschillende klankeigenschappen.

Geluidskwaliteit

Naargelang je een microfoon gebruikt voor video-opnamen, podcasting, documentaires, karaoke of professioneel klinkende muziekopnamen, zal de geluidskwaliteit een grotere of kleinere rol spelen bij je aankoopbeslissing. De geluidskwaliteit van een microfoon hangt o.a. af van de signaal-ruisverhouding, de frequentierespons, de impulsgetrouwheid en de vervormingsfactor (het laatste speelt echter, zoals gezegd, tegenwoordig niet meer zo’n belangrijke rol). Als je een (semi-)professionele microfoon voor muziekopnamen wilt, kun je die in veel muziekwinkels direct uitproberen en verschillende producten vergelijken.

Wist je dat je gemakkelijk kunt nagaan of een fabrikant gezakt is voor de specificaties voor eigen ruis en signaal-ruisverhouding? Als beide waarden gegeven zijn, tel je ze gewoon bij elkaar op en je zou een waarde van 94dB moeten krijgen. Als je een andere waarde krijgt, is er iets mis met de specificaties van de fabrikant.

Afgezien daarvan zijn er ook veel vaktijdschriften (bv. “Sound & Recording”) waarin je gedetailleerde microfoontests kunt lezen, inclusief de door onafhankelijke testers gemeten technische bijzonderheden, zoals frequentie-respons en signaal-ruisverhouding. Een andere mogelijkheid zijn opnamefora waar je de artikelen kunt doorbladeren en zelf vragen kunt stellen over het geluid van bepaalde microfoons – soms schrijven daar zeer deskundige mensen.

Je kunt vaak niet vooraf naar goedkope microfoons luisteren. Bovendien worden technische specificaties in deze prijsklasse vaak niet door de fabrikanten gegeven. Maar je vindt talloze beoordelingen van klanten op het internet, bijvoorbeeld op Amazon. Je vindt er veel verklaringen van klanten, vooral over vaak gekochte goedkope microfoons, zodat je kunt beoordelen of een microfoon een goed geluid heeft of niet.

Type omvormer

Het type transducer – b.v. condensator of dynamische microfoon – is hierboven al besproken. Dit is vooral belangrijk als je een microfoon van hogere kwaliteit wilt, want je bent meer geïnteresseerd in de klankeigenschappen. Voor opnamen in de thuisstudio is de condensatormicrofoon ideaal, omdat hij de hoogste geluidskwaliteit heeft.

Wil je echter live optreden (b.v. met een band of om te rappen), kies dan voor de robuustere dynamische microfoon, want condensatormicrofoons kunnen snel kapot gaan als ze gestoten of gevallen worden. Goedkope microfoons voor mobiele telefoons, camera’s of laptops hebben allemaal electret-transducers.

Het polaire patroon

We hebben de richtingskarakteristiek hierboven al uitvoerig besproken. Doorslaggevend is of je het geluid in de kamer rondom wilt opvangen of liever wilt afzwakken. Voor het laatste zijn cardioïde microfoons en vooral richtmicrofoons meer aan te bevelen dan die met een omnidirectioneel patroon. Bij omnidirectionele microfoons is het belangrijk te bedenken dat zelfs zo’n microfoon gewoonlijk alleen een mono-opname van de omgeving van de kamer produceert. Voor stereo-opnamen heb je of 2 microfoons nodig, of een speciale stereomicrofoon.

Als je in je kamer opnamen van goede kwaliteit wilt maken en geen PC ruis of voorbijrijdende auto’s buiten wilt opnemen, kun je het beste een richtmicrofoon kopen, want dat is de meest effectieve manier om ruis “van opzij” te dempen.

Ook hier is het het beste om microfoons met verschillende polaire patronen eerst in een muziekwinkel te testen en advies in te winnen bij een deskundige handelaar.

Type verbinding

Ook de soort verbinding zal voor jou belangrijk zijn. Naargelang je alleen een PC met een geluidskaart hebt, of een mengtafel of een professionele audio interface, komen verschillende soorten aansluitingen in aanmerking: Een gewone PC geluidskaart heeft meestal aansluitingen voor mini-jack pluggen. De aansluiting voor microfoons is meestal roze gekleurd.

Als je een microfoon op je PC gebruikt om te twitteren of te podcasten, kun je een microfoon met een mini-jack kabel gebruiken. Of je kunt een microfoon met een USB verbinding gebruiken. Je PC hoeft zelfs geen geluidskaart te hebben, want de convertor is al in de microfoon zelf geïntegreerd. Met een goed klinkende USB microfoon heb je het voordeel dat je hem op verschillende apparaten kunt aansluiten (bv. op een tablet met een USB aansluiting naast je PC) en altijd goed geluid hebt – zelfs als die apparaten een slechte onboard geluidskaart hebben.

Ben je een ambitieuze zanger of musicus en wil je je zang live versterken of in je thuisstudio opnemen, dan zul je een microfoon in de hogere prijsklasse willen. Deze hebben bijna altijd een XLR aansluiting. Zo’n connector kan niet op een PC geluidskaart aangesloten worden, dus heb je een mengpaneel of een speciale audio interface nodig.

Deze zijn heel goedkoop verkrijgbaar, bv. bij de firma Behringer. Eventueel kun je ook een XLR mini-jack adapter gebruiken, maar onboard geluidskaarten van PC’s hebben meestal een erg slechte geluidskwaliteit. In een notendop: Als je een goede microfoon koopt, zou de audio interface het geluid niet moeten verpesten.

Gebruik Aansluiting
Thuisgebruik op de PC Mini-jack, USB
Voor goede muziekopnamen XLR jack
Als je je vrij wilt bewegen Draadloze microfoon, Bluetooth microfoon

Als je je vrij wilt bewegen bij het opnemen, bv. voor een video-opname of een live reportage, kun je beter een draadloze microfoon uitproberen. Deze zijn verkrijgbaar als conventionele radiomicrofoons – de microfoon is via de radio verbonden met een ontvangststation. Sinds enkele jaren is er echter ook de mogelijkheid van een verbinding met de PC via Bluetooth. Er zijn twee soorten draadloze systemen: Die met handzenders en die met zakzenders. Bij microfoons met handzenders is de zender direct in de microfoon ingebouwd. Zoals de naam al doet vermoeden, moet je deze microfoons in je hand houden of op de gebruikelijke manier op een standaard bevestigen.

Het alternatief is de zakzender: hiermee wordt een kleine clip-on microfoon via een microfoonkabel met de zender verbonden. De laatste kun je bijvoorbeeld in een jaszak dragen. De kwaliteit en het bereik van draadloze microfoons zijn afhankelijk van de prijsklasse. Goede Bluetooth microfoons, bijvoorbeeld, zijn vrij duur. Bij de Bluetooth versie moet je er ook rekening mee houden dat andere digitale zendapparatuur, zoals mobiele telefoons of WLAN modems, storingsruis in de microfoon kunnen veroorzaken. Een duidelijk voordeel van Bluetooth microfoons is echter dat ze gemakkelijk op bijna alle moderne toestellen kunnen worden aangesloten en dat er dus geen extra apparatuur nodig is.

Extra stroomvoorziening nodig? (batterij, fantoomvoeding)

De onafhankelijkheid van een aparte voeding kan ook belangrijk zijn voor je aankoopbeslissing. Dit is vooral waar als je snel en gemakkelijk iets wilt opnemen via je geluidskaart, zonder dat je bijvoorbeeld op een opgeladen batterij moet vertrouwen. Zoals gezegd kunnen condensatormicrofoons alleen werken met een extra voedingsbron, de zogenaamde fantoomvoeding. Dit wordt niet geboden door gewone PC geluidskaarten.

Als je geen mengpaneel of audio interface hebt die dit kan leveren, zorg dan dat je microfoon geen fantoomvoeding nodig heeft. Sommige microfoons kunnen echter met een gewone batterij gevoed worden. Als je niet het risico wilt lopen dat de microfoon plotseling uitvalt als de batterij leeg is, koop dan een microfoon die uitsluitend door de geluidskaart van stroom wordt voorzien. Dit is het geval met de meeste goedkope consumentenmicrofoons.

Type microfoon Stroomvoorziening?
Condensatormicrofoon ja (via fantoomvoeding of batterij)
Dynamische microfoon nee
Electretmicrofoon nee

Waar is je microfoon voor?

Afhankelijk van hoe je je microfoon wilt gebruiken, speelt de manier waarop hij geplaatst of bevestigd wordt een grote rol in je aankoopbeslissing. Als je vrij wilt kunnen bewegen – bijvoorbeeld tijdens een optreden of een reportage – en niet de hele tijd “voor de microfoon” wilt staan, is een clip-on microfoon de juiste keuze voor jou. Je kunt hem aan je kleding vastmaken met een clip of gesp. Zulke microfoons zijn meestal heel klein, zodat ze niet visueel afleiden (b.v. tijdens een lezing).

Omdat ze ter hoogte van de borst en dus dicht bij de mond bevestigd worden, hebben clip-on microfoons ook een goede spraakkwaliteit. Er zijn ook modellen die je met een hangertje om je hals kunt hangen. Clip-on microfoons kunnen heel flexibel gebruikt worden, omdat ze onafhankelijk van de kleding van de spreker bevestigd kunnen worden en geen kabels hebben die in de weg zitten. Als je thuis stemopnamen maakt op je PC – voor podcasting bijvoorbeeld – of als je een betere geluidskwaliteit wilt bij het skypen, kies dan voor een microfoonstandaard.

Ze zijn ook verkrijgbaar met een kleine standaard, zodat je hem comfortabel voor je op je bureau kunt zetten. Veel modellen hebben ook een zogenaamde zwanenhals, waarmee je de microfoon in elke gewenste richting kunt buigen. Als je een tafelstatief koopt voor een duurdere microfoon, let er dan op dat hij voldoende stabiel is. Tafelmicrofoons zijn vooral nuttig voor PC toepassingen zoals YouTube video’s, gamen of podcasts, want je hebt je handen vrij. Zelfs op een iets grotere afstand van de microfoon wordt de geluidskwaliteit niet nadelig beïnvloed en hoeft hij dus niet direct voor de mond geplaatst te worden. De meeste tafelmicrofoons hebben een USB aansluiting.

Een voordeel is een standaard met een betrekkelijk stevige bodemplaat. Zulke statieven zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de firma’s Samson of König & Meyer. Bij een optreden op het podium is er meestal geen tafel beschikbaar, dus heb je een groot statief nodig om de microfoon op de grond te zetten. Een statief wordt meestal niet bij podiummicrofoons geleverd, je moet er een apart kopen. Zorg ervoor dat hij stabiel is.

Ontwerp

Het uiterlijk van een microfoon is voor veel gebruikers misschien niet belangrijk, maar misschien wil je een microfoon die niet alleen goed klinkt maar er ook cool uitziet. Om de zwarte of zilveren microfoons wat op te pimpen zijn er op het Internet diverse ontwerpbedrijven die je microfoon een visuele make-over kunnen geven.

Wetenswaardigheden over microfoons

Nuttige technische termen

Frequentiebereik

De frequentierespons geeft aan in welke mate een microfoon bepaalde frequenties versterkt of verzwakt. Lintmicrofoons, bijvoorbeeld, pikken – zoals hierboven vermeld – hoge frequenties enigszins verzwakt op, terwijl sommige andere microfoons lage frequenties niet zo goed oppikken.

Ook kan een bepaald type microfoon bijzonder sterk reageren op bepaalde frequentiebereiken. De frequentierespons is ook sterk afhankelijk van de richting waaruit het opgenomen geluid komt.

Nuttig signaal

Dit betekent het signaal dat je “eigenlijk” wilt opnemen, b.v. je stem, maar geen ongewenst gerommel of ruis. Dit laatste wordt ruis genoemd.

Signaal-ruisverhouding

Dit is de verhouding van het volume van een storende ruis tot dat van het bruikbare signaal: hoe meer je stem door ruis gestoord wordt, hoe lager de signaal-ruisverhouding. De signaal-ruisverhouding neemt niet alleen af als de ruis luider is, maar ook als – omgekeerd – je stem zachter is, maar de ruis gelijk blijft.

Impuls getrouwheid

De pulsgetrouwheid geeft aan hoe nauwkeurig een geluid dat bij de microfoon aankomt, “vertaald” wordt in elektrische trillingen. De pulsgetrouwheid wordt sterk beïnvloed door de gevoeligheid van het diafragma. Als het membraan van een microfoon langer nodig heeft om tot rust te komen, wordt de oorspronkelijke impuls verzwakt en klinkt een drumbeat, bijvoorbeeld, op de opname niet meer zo kernachtig als in het origineel.

Vervormingsfactor

Vervormingsfactor heeft betrekking op de hoeveelheid ongewenste vervorming van het audiosignaal, d.w.z. hoeveel vervormt de golfvorm tijdens de opname? Althans in het geval van microfoons die voor muziek gebruikt worden is de vervormingsfactor tegenwoordig erg laag, dus oriënteer je liever op andere factoren als je een microfoon koopt.

Geschiedenis van de microfoon

De microfoon werd oorspronkelijk uitgevonden in 1860 als onderdeel van een telefoontoestel. De uitvinder was de Italiaan Antonio Meucci, die naar de USA was geëmigreerd. De microfoon werd daarna voortdurend verder ontwikkeld – een belangrijke stap was de uitvinding van de koolstofmicrofoon in 1877.

Deze bestond uit een stroomgeleidende capsule achter een membraan van metaal. De capsule bevatte geleidende koolstofstaafjes die als omvormers dienden. De staafjes werden later vervangen door gegranuleerde koolstof. In deze vorm bleef de koolstofmicrofoon lange tijd standaard – in opnamestudio’s tot in de jaren 1940. Het werd zelfs nog in de jaren 1970 in telefoons gebruikt.

De microfoon kreeg een nieuw belang als gevolg van de radio, die in de jaren 1920 ingang vond. In de jaren 1930 vond Georg Neumann de condensatormicrofoon uit. Deze microfoons hadden een veel hogere kwaliteit dan carbonmicrofoons – bewaarde modellen uit deze periode kunnen ook nu nog voor opnamen gebruikt worden. De condensatormicrofoon verving de koolstofmicrofoon als de studiostandaard in de jaren 1940. De door Neumann opgerichte firma is ook vandaag nog een van de meest vermaarde microfoonfabrikanten.

De electret microfoon werd in 1962 geïntroduceerd. Hoewel het functionele principe ervan al sinds de jaren 1920 bekend was, mislukte de uitvoering lange tijd door gebrek aan geschikte materialen. De huidige electretmicrofoons werken op basis van teflonfolie. Vermelding verdient ook de onlangs ontwikkelde lasermicrofoon, die waarschijnlijk bijzonder interessant is voor spionagedoeleinden. Het “membraan” is hier bijvoorbeeld een ruit waar de laserstraal op gericht wordt. Als er in de kamer erachter gesprekken plaatsvinden, worden er zeer zwakke trillingen in het glas opgewekt. Deze kunnen met het laserlicht gescand worden en de gesprekken kunnen beluisterd worden.

Foto bron: pixabay.com / vanleuven0

Recensies