Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

44Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote mini laptop test 2023. Hier stellen we alle mini-laptops die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste minilaptop voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een mini laptop wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Met een mini-laptop kun je vrijwel overal en altijd aan je computer werken.
 • Er zijn standaard mini laptops, 2 in 1 convertibles en 2 in 1 detachables.
 • Mini laptops zijn kleiner, lichter en minder krachtig dan standaard notebooks. Ze zijn echter goedkoper en hebben vaak een langere levensduur van de batterij. Ze zijn bijzonder geschikt voor leerlingen en studenten.

Mini laptop: Onze selectie

Tibuta Mini Laptop

Geniet van ultieme draagbaarheid dankzij het dunne en lichte ontwerp, met een gewicht van slechts 2,16 pond. Het afneembare toetsenbord maakt het eenvoudig om te schakelen tussen werk- en entertainmentmodus, terwijl u profiteert van hogere snelheden en grote opslagcapaciteit, zodat u moeiteloos al uw documenten, films, muziek en games kunt opslaan en openen.

Pipo Mini Laptop

De PIPO Mini Laptop heeft een batterijduur van maximaal 10 uur bij eenvoudig gebruik (4 uur bij intensief gebruik) en wordt geleverd met een DC 12V 2A oplader, inclusief een Europees stopcontact. Vertrouw op de officiële PIPO-verjager, die u 2 jaar garantie en technische ondersteuning biedt, waardoor u met een gerust hart kunt genieten van deze ongelooflijk draagbare en functionele laptop.

Droix Mini Laptop

U zult versteld staan van de krachtige 32 GB LPDDR5 RAM en de indrukwekkende 1 TB M.2 NVMe 1.4 opslag: uw software wordt snel geladen, en u hoeft zich geen zorgen te maken over vertraging bij het gebruik van meerdere vensters. Bewonder uw werk en multimedia op het haarscherpe 10,1-inch IPS-touchscreen met een hoge resolutie van 1920×1200, dat zelfs tot 2560×1600 ondersteunt. Sluit uw laptop eenvoudig aan op uw TV of monitor via de HDMI-uitgang.

Apple Mini Laptop

Ontdek de indrukwekkende nieuwe Apple mini-laptop, speciaal ontworpen voor u om uw digitale wereld naar een hoger niveau te tillen. Met het prachtige 8,3-inch Liquid Retina-display, voorzien van True Tone en een brede kleurweergave, ervaart u de meest heldere en levensechte beelden die u ooit heeft gezien op een mini-laptop.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een mini laptop koopt

Wat is een minilaptop?

Een minilaptop is een extra kleine en lichte notebook die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen en opbergen. Mini laptops worden meestal tegen relatief lage prijzen aangeboden.

Hybride apparaten zoals de 2 in 1 convertible kunnen zowel als laptop en als tablet gebruikt worden. (Image source: unsplash.com / freestocks.org )

Dit is mogelijk omdat de hardware die erin is ingebouwd minder krachtig is dan in andere computers. In tegenstelling tot tablets hebben mini-laptops een toetsenbord. Daarom is het ook mogelijk langere teksten te schrijven. Bij sommige modellen kan het toetsenbord naar behoefte bevestigd of losgemaakt worden. Dit zijn 2-in-1 mini laptops – convertible of afneembaar.

Waarin verschilt een minilaptop van een netbook en een notebook?

Het onderscheid tussen een mini-laptop en een laptop is – zoals de naam al doet vermoeden – een kwestie van grootte. Mini laptops zijn kleine notebooks, meestal zo’n 10 inch tot 12 inch groot, hoewel sommige kleiner zijn. De term netbook wordt meestal gebruikt als synoniem van minilaptop. De termen subnotebook of ultrabook verwijzen meestal ook naar kleine laptops. Op zijn laatst wordt een beeldschermdiagonaal van meer dan 15 inch als een normale notebook beschouwd.

Mini laptops zijn kleine notebooks die meestal een beeldschermdiagonaal van 25 tot 30 cm hebben.

Hoe groot is een mini laptop?

Het overgrote deel van de aangeboden mini-laptops heeft een beeldschermdiagonaal van ofwel 10.1 inch of 11.6 inch. De kleinste laptops die verkrijgbaar zijn hebben een beeldschermdiagonaal van 7 inch; kleinere computers worden eerder handhelds genoemd. Naar boven toe is de grens naar een normaal notitieboekje vloeiend of een kwestie van interpretatie.

Een 13-inch netbook kan echter nog steeds als een mini-laptop beschouwd worden. Verreweg de meeste mini-laptops zijn kleiner dan een A4 notebook en kunnen gemakkelijk met één hand gedragen worden. Volgens informatie van de fabrikant wegen de aangeboden mini-laptops tussen 0,5 en 1,5 kilo.

Is er een Mini Laptop met een CD of DVD drive?

De kleine, lichtgewicht Mini Slim Laptops zijn ontworpen voor compactheid en mobiliteit, en daarom zijn de optische drives weggelaten. Als je toch nog een CD, DVD of Blue-ray drive of een CD, DVD of Blue-ray brander nodig hebt, kun je externe versies kopen en die via USB aansluiten.

Welke mini laptop is geschikt voor studenten?

In principe zijn mini-laptops het perfecte compromis voor studenten. Enerzijds zijn ze klein genoeg dat je ze gemakkelijk mee naar school of campus kunt nemen – een ideale kleine laptop voor op de universiteit. Anderzijds bieden ze je ook een toetsenbord om goed te kunnen typen, verschillende USB poorten om gegevens uit te wisselen, bijvoorbeeld, en HDMI of tenminste VGA uitgangen om een monitor aan te sluiten voor presentaties op een beamer.

Als vervoerbaarheid voor jou het belangrijkste criterium is, moet je een heel klein model kiezen. Natuurlijk zal het toetsenbord ook kleiner zijn, wat het typen wat moeilijker kan maken. Je moet ook nagaan welke van de bovenstaande eigenschappen je nodig hebt, of je de computer in tablet-stand wilt gebruiken of niet, en hoeveel uur batterij je nodig hebt.

Zijn mini-laptops geschikt voor gamers?

Mini laptops zijn meestal niet ontworpen om te gamen. Het hangt af van de specifieke hardware, natuurlijk, maar de slanke subnotebooks kunnen niet concurreren met grotere gaming laptops of zelfs gaming PCs.

Minispelletjes en licht gamen onderweg zijn vaak mogelijk.

Door de lichte en compacte vormgeving en de lage prijs zijn de lichte, kleine notitieboekjes geschikt voor leerlingen en studenten en voor kinderen in het algemeen als educatief instap- en leerhulpmiddel. Voor gamen zijn mini-laptops echter nogal ongeschikt, vanwege hun prestaties.

Zijn mini laptops geschikt voor kinderen?

Mini laptops zijn ook ideaal voor kinderen tussen 7 en 14 jaar om te leren omgaan met computers. Omdat ze kleiner zijn en minder wegen, kunnen de lichtgewicht laptops veel beter door de kinderen gedragen worden.

Hun lagere prijs maakt ze ook perfect als instapmodel en geschikt voor kinderhanden. Met de juiste hulpmiddelen kun je ervoor zorgen dat de kleintjes geen websites kunnen bezoeken die schadelijk zijn voor minderjarigen.

Wat zijn de voordelen van LTE op mini laptops?

Tegen meerprijs zijn sommige netbooks ook verkrijgbaar met LTE of WLAN. Hiermee kun je via het mobiele netwerk internet gebruiken, zelfs op plaatsen waar je geen WLAN kunt ontvangen.

Met LTE geschikte mini laptops kun je via het mobiele netwerk internetten zonder de batterij van je smartphone onnodig te verbruiken in hot-spot modus. (Beeldbron: unsplash.com / Tyler Franta)

Alles wat je hoeft te doen is een simkaart in de bestaande simkaartsleuf te steken. Afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt, koop je beter een prepaid kaart of een data-only plan.

Hoeveel kost een Mini Laptop?

De meeste minilaptops koop je voor tussen de 100 en 500 euro, waarbij de meeste minilaptops rond de 150-250 euro kosten.

Om je een overzicht te geven, deden we een groot prijsonderzoek van 210 producten in de categorie Mini Laptops. Je ziet de resultaten hier in onze grafiek. Ontdek in onze gids of een product in de hogere of lagere prijsklasse meer geschikt voor je is.
(Bron: Eigen voorstelling)

Je kunt 7-inch modellen met Android besturingssysteem krijgen voor minder dan 100 euro, en losse netbooks met een grotere schermdiagonaal en meer mogelijkheden kunnen meer dan 500 euro kosten.

Wat zijn de alternatieven voor een mini laptop?

Als een mini-laptop te klein voor je is, kun je kiezen voor een grotere notebook of – als de laptop niet mobiel hoeft te zijn – een desktop PC. Als je niet per se een toetsenbord nodig hebt, is een tablet ook geschikt voor jou.

Besluit: Welke soorten mini laptops zijn er en welke is de juiste voor jou?

Je hebt in principe drie keuzes als het om mini laptops gaat:

 • Standaard minilaptop
 • 2 in 1 Cabriolet
 • 2 in 1 Afneembaar

De term mini-laptop is op zichzelf al heel bijzonder. Het wordt vooral bepaald door de grootte van het notebook. Ze kunnen het best verdeeld worden in een standaard versie en een afneembare variant die in een tablet veranderd kan worden. In het volgende zullen we de kenmerken, voordelen en nadelen van de drie soorten nader bekijken.

Wat onderscheidt een standaard mini-laptop en wat zijn de voordelen en nadelen?

Dit zijn gewoon degelijke laptops in een klein formaat. Standaard netbooks bieden vaak betere hardware en mogelijkheden dan los verkrijgbare, bijvoorbeeld. Hun constructie is ook steviger, maar ze zijn vaak ook wat zwaarder en minder compact. Ze zijn ook gemakkelijker op te waarderen.

Voordelen
 • Vaak betere apparatuur
 • Beter op te waarderen
Nadelen
 • Minder compact of mobiel
 • Meestal geen aanraakscherm
 • Niet bruikbaar als tablet

In tegenstelling tot de andere twee varianten kun je deze laptop niet als tablet gebruiken, en hij heeft meestal ook geen aanraakscherm.

Wat onderscheidt een 2-in-1 convertible en wat zijn de voordelen en nadelen?

Apparaten die zowel als minilaptop en als tablet gebruikt kunnen worden, worden meestal ofwel 2-in-1 notebooks ofwel convertibles genoemd. Met deze apparaten kun je kiezen naargelang je stemming: kleine laptop of tablet. Voor de verandering worden verschillende mechanismen gebruikt.

De meer gangbare variant heeft een 360-graden scharnier. Hiermee kun je het beeldscherm zo ver naar achteren klappen dat de achterkant ervan op de onderkant van de rest van de computer rust. Hierdoor kun je de laptop met aanraakscherm bedienen als een iets dikkere tablet.

Voordelen
 • Mini notebook met aanraakscherm en peninvoer
 • Flexibiliteit: laptop en quasi-tablet
 • Betere hardware dan afneembaar
Nadelen
 • Minder mobiel dan afneembaar
 • Toetsenbord kan gemakkelijker beschadigd worden
 • Inklapmechanisme moet stabiel zijn

Bij deze variant ligt de nadruk duidelijk op de laptop. Een ander voordeel van veel 2-in-1 toestellen is dat je er vaak met een stylus handgeschreven notities, schetsen of illustraties mee kunt maken. De constructie kan minder stevig zijn.

Enerzijds rust het toetsenbord in tablet-stand direct op de tafel en loopt het dus meer kans beschadigd te raken, en anderzijds moet het 360 graden scharnier goed gemaakt zijn om de belasting op lange termijn te weerstaan.

Wat onderscheidt een 2-in-1 uitneembaar en wat zijn de voordelen en nadelen?

In de tweede variant van hybride toestellen is de meeste hardware achter het scherm aangebracht. Het is in feite een tablet die zo nodig aan een toetsenbord gedockt kan worden, waardoor het een mini notebook wordt met een aanraakscherm. Deze variant heet in principe een Detacahble, maar gaat in de handel verwarrend vaak onder de naam Convertible door het leven. Het grote voordeel ervan is dat je ze kunt gebruiken als volwaardige, slanke tablets en dat ze bijzonder gemakkelijk te vervoeren zijn.

Voordelen
 • Flexibiliteit: quasi-laptop en tablet
 • touch screen en peninvoer
 • maximale mobiliteit met pure tablet
Nadelen
 • Minder krachtig
 • kortere batterijduur
 • meer gericht op tablet dan op laptop

Omdat de meeste hardware in het tabletgedeelte moet passen, zijn de toestellen soms minder krachtig dan de andere twee varianten. De batterij is ook minder krachtig omwille van de ruimte. In principe is de tabletfunctie in deze variant meer uitgesproken.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om mini laptops te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien waar je op moet letten als je een mini laptop koopt. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend apparaat te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria:

 • Type en grootte
 • Batterij
 • Weergave
 • Processor
 • Geheugen
 • Besturingssysteem
 • Harde schijf

Hieronder lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is een toestel met deze functie te kopen of niet.

Type en grootte

Je kunt zelf kiezen of je een standaard mini laptop verkiest of een 2-in-1 convertible of 2-in-1 detachable. De twee meest voorkomende formaten van mini laptops zijn 10.1 inch en 11.6 inch.

Natuurlijk zijn er ook kleinere en grotere laptops. Grotere versies maken het gemakkelijker om te werken omdat er plaats is voor meer schermruimte en een iets groter toetsenbord. Ze zijn echter moeilijker te vervoeren.

Batterij

Omdat je mobiele toestellen ook wilt kunnen gebruiken als er geen stroombron is, is de levensduur van de batterij erg belangrijk.

Netbooks zijn minder krachtig dan gewone laptops, en daarom gaan hun batterijen vaak nog langer mee.

De opgegeven levensduur van de batterij varieert van 4 tot 12 uur. Veel van de geïnstalleerde batterijen hebben maar twee cellen. Als je meer looptijd nodig hebt, zoek dan naar modellen met meer cellen. Deze zijn echter ook zwaarder.

Weergave

De beste netbooks bieden Full HD resolutie (1920×1200), wat prima voldoet voor dit schermformaat. Andere modellen zijn verkrijgbaar met WXGA (1366 x 768) of HD (10280 x 800) resolutie. Als je je kleine laptop bij minder dan optimale lichtomstandigheden wilt gebruiken, moet je beeldscherm een helderheid van ongeveer 200 cd/m² hebben. Als je vaak buiten werkt, is een mat scherm sterk aan te bevelen.

Processor

Veel subnotebooks hebben de energiebesparende processors van de Intel Atom serie, die bijzonder geschikt zijn voor mobiele toestellen. Je vindt er echter ook vaak Intel Celeron en Intel Pentium CPU’s.

Wist je dat softwareprogramma’s in de autostart je laptop enorm kunnen vertragen? Beperk je tot een paar programma’s tegelijk. Skype, Dropbox, Drive, antivirusprogramma’s en meer in de autostart vertragen je netbook. Het is het beste alleen die programma’s te starten die je onmiddellijk wilt gebruiken of zonder welke het niet mogelijk is ze te starten. Anders loopt het hoofdgeheugen van meestal 2 GB extreem snel vol, wat dan tot “schokken” leidt.

Kijk ook naar de kloksnelheid (in GHz) en naar het aantal kernen en eventueel een turbo boost. Als je toch een bepaald prestatieniveau wilt, zijn er ook mini-laptops met quad-core processors.

RAM

Geheugen is belangrijk, vooral als je verschillende programma’s tegelijk wilt draaien. Mini laptops hebben vaak minder geheugen dan andere. Veel netbooks hebben maar 2 GB RAM. Hoogwaardige modellen komen echter met een behoorlijke 8 GB RAM. In het midden staan mini-notebooks met 4 GB RAM.

Besturingssysteem

De nieuwste mini-laptops worden meestal geleverd met Windows 10 Home (64-bit) of Chrome OS. Als je dat liever hebt, kun je ook enkele modellen vinden zonder besturingssysteem, met Linux of met Windows 7. Goedkope 7-inch laptops draaien vaak op Android. Apple’s MacBook Air subnotebooks draaien op iOS en de Google Chromebook is uitgerust met de Linux distributie Chrome OS.

Harde schijf

Veel mini-laptops hebben eMMC geheugen. Dit is een flash geheugen dat trager en goedkoper is dan het geheugen van SSD notebooks. De duurdere Mini Notebooks met SSD zijn echter het beste. Je kunt er ook vinden met een klassieke harde schijf (HDD). De meeste hebben een totale harde schijf capaciteit van 32 of 64 gigabyte. Er zijn echter ook toestellen met 128 gigabyte.

Wetenswaardigheden over de Mini Laptop

Hoe installeer ik een besturingssysteem op een Mini Laptop?

Het besturingssysteem is meestal voorgeïnstalleerd. Mocht het nodig worden het systeem opnieuw te installeren, dan bieden sommige notebooks herstelpartities. In het opstartmenu kun je dan in herstelmodus kiezen of je Windows wilt repareren of opnieuw installeren.

Windows 8 en Windows 10 bieden ook de mogelijkheid om het hele systeem eenvoudig naar de fabrieksinstellingen terug te zetten. (Beeldbron: unsplash.com / rawpixel )

Wil of moet je echter een besturingssysteem helemaal handmatig installeren, dan heb je een bootable USB stick nodig met een image van het besturingssysteem voor mini-laptops. Je kunt instructies vinden op het internet.

Waarom is mijn mini laptop zo traag?

Je moet netbooks niet vergelijken met gewone laptops. Ze zijn ontworpen als zeer compacte en tamelijk goedkope modellen. Componenten als de processor, het hoofdgeheugen of de grafische processor zijn hier zwakker. Daarom kun je met deze toestellen meestal niet talloze taken parallel laten lopen, en ook geen bijzonder rekenintensieve taken zoals video coderen of nieuwe spellen. Dit leidt tot vertragingen. De werkelijke prestaties hangen af van je model, natuurlijk.

Wist je dat er ook laptops met UMTS zijn? Het Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) is een mobiele telefoonnorm van de derde generatie (3G) die aanzienlijk hogere gegevensoverdrachtsnelheden mogelijk maakt dan de GSM norm van de tweede generatie (2G). Laptops krijgen nu pas weer vaste voet op de markt, en modellen met mobiel internet zullen waarschijnlijk binnenkort ruimer aangeboden worden dan nu het geval is. Anders kun je je met internet uitgeruste smartphone ook instellen als hotspot voor je mini-laptop.

Als je toestel over het algemeen trager is dan voorheen, kun je eerst proberen een paar applicaties te verwijderen. Hoewel mini-laptops krachtiger zijn dan vroeger, kun je ze niet op dezelfde manier gebruiken als grotere computers. Te veel taken tegelijk kunnen al snel vertragingen veroorzaken.

Welke minilaptop accessoires zijn er?

Er zijn natuurlijk veel accessoires verkrijgbaar voor kleine, lichtgewicht laptops. Voor beter vervoer kun je mini-laptoptassen, rugzakken, etuis of hoezen krijgen. Als je je niet op je gemak voelt met het touchpad, is een mini of laptop muis heel zinvol.

Externe (Bluetooth) minilaptop luidsprekers voor mobiel muziekgenot of koelkussens voor minilaptops zijn ook het overwegen waard. Om onderweg en op reis comfortabeler te kunnen werken, kun je ook een mini laptoptafel (bureau) of laptopstandaard kopen.

Beeldbron: 123rf.com / 81285732

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies