white mouse on a blue background
Laatst bijgewerkt: 08-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

112Verzamelde opmerkingen

De muis of mouse, is niet meer weg te denken als complement van de pc. In de loop der jaren hebben muizen zich steeds verder ontwikkeld en zijn ze nauwkeuriger en comfortabeler geworden. Met het verbeteren van de technologie zijn er er steeds meer nieuwe soorten muizen op de markt in Nederland. Toch krijgen ze vaak niet de aandacht die ze verdienen.

De typische balmuizen van een paar jaar geleden zijn alweer bijna in de vergetelheid geraakt. Tegenwoordig hebben muizen optische sensoren of lasersensoren. Iets vergelijkbaars, zij het in mindere mate, gebeurt met muizen met kabels, die vanwege de draadloze technologie steeds minder worden gebruikt. Maar dat neemt niet weg dat muizen voorlopig nog lang niet uit ons leven verdwenen zijn.
Belangrijk om te weten

  • Sinds de eerste muis in de jaren zestig verscheen, zijn ze enorm geëvolueerd.
  • Muizen zijn instrumenten waar we vele uren mee werken. Het is de moeite waard om er één van goede kwaliteit te kopen. En kies het liefst een ergonomisch model.
  • Het gebruik van de muis bepaalt in grote mate het type muis dat je nodig heeft. Sommige muizen hebben de laatste technische snufjes, met een ongelofelijke nauwkeurigheid.

Onze selectie: De beste muizen op de markt

Hieronder vind je een selectie van de beste  vijf muizen op de Nederlandse markt. We hebben een zo gevarieerd mogelijke selectie gemaakt. Ze hebben allemaal een goede prijs-kwaliteitverhouding. Op die manier kun je de muis kiezen die bij je past.

De beste muis voor de Apple-fans onder ons

Als echte Apple-fan kun je deze muis niet laten liggen. Dankzij de ingebouwde batterij is Magic Mouse 2 niet alleen lichter maar heeft hij ook minder bewegende onderdelen. Combineer dit met de geoptimaliseerde, naadloze onderkant en je krijgt een muis die gemakkelijk in het gebruik is en soepeltjes over je bureau glijdt.

De muis kan veel meer dan de gemiddelde muis: heerlijk scrollen, switchen tussen programma’s, het handige overzicht snel weergeven en meer. Geschikt voor Windows en Mac OS X.

De muis met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Logitech B100 is een eenvoudige muis voor het dagelijkse computergebruik. Met deze muis houd je de controle met soepele, responsieve optische tracking die de cursor beweegt precies waar je hem wilt hebben. De muis heeft een nauwkeurige cursorbesturing en doet precies wat een standaardmuis moet doen.

Als je de muis aansluit op je USB-poort, kun je deze dankzij het Plug & Play-systeem direct gebruiken. De muis ligt comfortabel in de hand, zowel links- als rechtshandig.

Een goede draadloze muis voor een zeer voordelige prijs

Deze Logitech M185 muis met Plug-and-play draadloze verbinding heeft als bijzonderheid dat het ontworpen is voor zowel links- als rechtshandige mensen. Het ontwerp is comfortabel en de batterij die bijgeleverd wordt heeft een levensduur van maar liefst een jaar.

De aan/uit-schakelaar en een intelligente slaapstand helpt je ook om energie te besparen. De USB nano-ontvanger is eenvoudig te installeren en kan in de muis zelf opgeslagen worden. Fabrieksgarantie van 3 jaar. Kleur: Zwart/rood.

De beste gaming muis

De Trust GXT 130 draadloze gaming muis is voorzien van 9 game-knoppen, LED verlichting op de scroll-button en knoppen om de snelheid van de muis aan te passen. Er zit ook een knop op de muis voor 2x schieten met 1 klik.

De muis heeft een bereik van 8 meter. Na 20 minuten inactiviteit gaat het apparaat op slaapstand om batterij te besparen. Ook kun je ervoor kiezen om de LED-verlichting uit te schakelen, om zo de batterij te besparen.

De beste muis voor op het werk

Deze HP muis is zeer geschikt voor iedereen die op zoek is naar een stijlvolle muis voor op het werk. Dit is een handige, draadloze muis. Het is wellicht een klein model, maar dat stoort niet. De muis is zeer handig in gebruik, licht en ‘klikt’ goed.

Waar de batterij zit in de muis, kun je ook het usb-contact steken wanneer je de muis en laptop wilt opbergen. HP is specialist op het gebied van goede, kwalitatieve technologie, en dat is ook te merken bij deze muis.

Shopgids: Alles wat je moet weten over muizen

Niet alle muizen zijn hetzelfde. Daarom moet je jezelf bij de aanschaf van een muis voor je computer een aantal vragen stellen. Om het je gemakkelijker te maken, beantwoorden we in deze sectie de meest gestelde vragen van kopers. Op deze manier is de kans veel groter dat je de meest geschikte muis zal kunnen vinden.

Pretty Office Woman Sitting at her Desk, Using the Computer

Ondanks het verschijnen van enkele alternatieven zal het gebruik van de muis nog lange tijd wijdverbreid blijven.
(Bron: Racorn: 42088289/ 123rf.com)

Wat is een muis precies?

De muis of mouse, zoals het ook wel genoemd wordt, is het apparaat dat het mogelijk maakt om de cursor en de grafische weergave van een computer te bedienen. Tegenwoordig is het een essentieel hulpmiddel voor bijna elke computergebruiker. Over het algemeen zijn muizen samengesteld uit twee of meer knoppen en optioneel met andere onderdelen, zoals een draaischijfje.

Welke soorten muizen zijn er?

Muizen kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën. Enerzijds kan een onderscheid worden gemaakt tussen muizen met een optische sensor en muizen met een lasersensor. Ze kunnen ook worden ingedeeld op basis van hun gebruiksdoel. Dit is het geval voor gaming muizen, speciaal ontworpen voor spelers van videogames.

Ze kunnen ook worden ingedeeld op basis van de manier waarop de muis met de computer met elkaar verbonden zijn. In die zin kan een onderscheid worden gemaakt tussen muizen die rechtstreeks op de USB-poort aansluiten, met een kabel, en muizen die een draadloze verbinding hebben. Er is ook de trackball muis, die een bal aan de bovenkant heeft die de cursor kan verplaatsen.

Of de multi-touch muis, die een ééndelige bovenkant heeft

Waar worden muizen voor gebruikt?

Muizen hebben vele en uiteenlopende functies. Ze worden gebruikt voor bijna elke computertaak. Ze worden zowel bij het surfen op het internet als voor kantoorwerkzaamheden gebruikt. Ze worden ook gebruikt om vrijwel alle videogames te spelen. Ze kunnen zelfs worden verbonden met consoles, tablets of smartphones.

computer mouse on laptop keyboard

Met de komst van de draadloze mouse hebben we geen lastige kabels meer nodig.
(Bron: Yemelyanov: 21858366/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van muizen?

Muizen zijn kleine, hanteerbare apparaten die vereist zijn voor een groot aantal toepassingen. Ze maken het mogelijk om de cursor of aanwijzer van de computer snel en nauwkeurig te bedienen. Op dit moment zijn er verschillende types, afhankelijk van het gebruik dat je ervan gaat maken. Dit heeft de veelzijdigheid van dit apparaatje nog vergroot. Bovendien is de prijs van dit product niet erg hoog.

Het is zeker moeilijk om een nadeel te vinden met betrekking tot het gebruik van muizen. Hooguit moet worden opgemerkt dat ze bij te veelvuldig gebruik blessures aan het polsgewricht kunnen veroorzaken. En misschien ook dat sommige muizen voor zeer specifieke toepassingen vrij duur kunnen zijn.

Hoe moet je een muis gebruiken?

Het is zeer belangrijk dat je de muis op de juiste manier gebruikt. Dit betekent dat je de  meest geschikte muis moet kiezen en de juiste houding moet aannemen wanneer je ermee werkt. Een slechte houding kan uiteindelijk leiden tot overmatige vermoeidheid. Of erger nog, op lange termijn kan het uiteindelijk het carpaal tunnel syndroom veroorzaken.

Een ander belangrijk en vaak over het hoofd gezien aspect is de configuratie. Muizen kunnen worden geconfigureerd om zich aan te passen aan de behoeften van de gebruiker. Je kunt de scrollsnelheid van de cursor, de gevoeligheid van de knoppen en andere factoren instellen.

Vergeet niet dat je de muis het beste kunt gebruiken met een mousepad.

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Dit is de perifere neuropathie die optreedt wanneer de mediane zenuw wordt samengeperst in een carpale tunnel bij de pols. De meest voorkomende symptomen zijn een warm gevoel, kramp of gevoelloosheid in de handpalmen en vingers.

Een goede manier om dit te voorkomen is door de hele onderarm op het bureau te plaatsen of een ergonomische muis te gebruiken

Voor wie is het aan te raden om een muis te kopen?

Voor vrijwel iedereen die gebruik maakt van een desktop computer, evenals voor de meeste mensen die een laptop gebruiken. Voor degenen die dagelijks met computers werken en een snel en vooral accuraat hulpmiddel nodig hebben. En ook voor de meeste spelers van videogames.

Voordelen
  • Klein
  • Handig en veelzijdig
  • Redelijke prijs
  • Soepele bewegingen
Nadelen
  • Langdurig gebruik kan polsblessures veroorzaken.

Waar moet ik bij een muis op letten?

Over het algemeen hebben muizen doorgaans geen speciale aandacht nodig. Natuurlijk is het, zoals bij elk elektronisch apparaat, noodzakelijk om te voorkomen dat ze in contact komen met water of dat ze vallen. In het geval van draadloze muizen met batterijen is het aan te raden deze te verwijderen als ze voor langere tijd niet worden gebruikt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Waar moet je op letten bij je aankoop?Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een muis om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de muis te vinden die het beste bij jou past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de muis die je nodig hebt:

Gebruik

De muis die het beste voor je is hangt nauw samen met de manier waarop je dit apparaatje gaat gebruiken. Een muis voor videogames moet vooral snel en nauwkeurig zijn. Een mouse die hoofdzakelijk voor kantoorwerkzaamheden wordt gebruikt, kan beter een ergonomische vorm hebben. Maar als de muis bij een laptop gebruikt gaat worden, is het beter dat hij klein en hanteerbaar is.

Aan de andere kant zijn trackball muizen een interessante optie voor mensen die niet veel ruimte op hun bureau hebben. Hetzelfde kan gezegd worden, zij het in mindere mate, van draadloze muizen. Het is ook belangrijk om te bedenken hoe lang en hoe vaak je de mouse gaat gebruiken.

female hands using computer

Muizen besparen je tijd bij je werkzaamheden, want de computers zijn hiermee makkelijker te gebruiken. 
(Bron: Awrangler: 15616207/ 123rf.com)

Comfort

Aan de andere kant zijn trackball muizen een interessante optie voor mensen die niet veel ruimte op hun bureau hebben. Hetzelfde kan gezegd worden, zij het in mindere mate, van draadloze muizen. Het is ook belangrijk om te bedenken hoe lang en hoe vaak je de mouse gaat gebruiken.

In ieder geval, als je intensief van de muis gebruik gaat maken, zou het beter zijn om te kiezen voor een muis met een ergonomische vorm. Dit verkleint de kans op ongemak na langdurig gebruik. Of nog erger, mogelijke polsverwondingen. Het spreekwoord luidt: Voorkomen is beter dan genezen.

Verbindingswijze

Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen voor een muis met gebruik van een kabel of een draadloze muis. Als je de mouse denkt te gebruiken op een bureau met weinig ruimte, zal je waarschijnlijk de voorkeur geven aan een muis dat met Bluetooth of RF verbinding kan maken.  Aan de andere kant zal je voorkeur geven aan een muis met kabel als je je geen zorgen wilt maken over het vervangen van de batterijen van het apparaat.

Vorm en grootte

Je hebt niet dezelfde muis nodig wanneer je deze altijd thuis gebruikt dan wanneer je veel reist. Als je de mouse altijd thuis of op kantoor gaat gebruiken, kun je misschien kiezen voor een grote, ergonomische muis. Als je vaak reist, heb je waarschijnlijk een kleinere, draadloze muis nodig omdat deze minder ruimte in je bagage inneemt.

De vorm van de muis die je kiest kan het beste worden bepaald door de vorm van je hand. Natuurlijk is elke hand anders. Het is ook belangrijk dat de textuur van de muis lekker aanvoelt.

Als je linkshandig bent, hebben we goed nieuws voor je: er zijn speciaal voor linkshandigen ontworpen muizen.

Knoppen

Over het algemeen hebben de meeste muizen twee knoppen en een scrollwiel voor verticaal verschuiven. Soms hebben we echter een extra knop nodig voor bepaalde taken of toepassingen. Bij het kiezen van de muis is het ook een goed idee om te kijken naar de vorm, positie en grootte van de knoppen.

DPI – gevoeligheid

Bij muizen is DPI het aantal punten dat een sensor kan herkennen in de beeldschermruimte. Dus hoe hoger het aantal DPI’s, hoe meer punten de muis zal onderscheiden. DPI wordt vaak gebruikt als synoniem voor muisgevoeligheid. Daarom is het belangrijk dat deze waarde hoog genoeg is.

Bij muizen is DPI het aantal punten dat een sensor kan herkennen in de beeldschermruimte. Dus hoe hoger het aantal DPI’s, hoe meer punten de muis zal onderscheiden. DPI wordt vaak gebruikt als synoniem voor muisgevoeligheid. Daarom is het belangrijk dat deze waarde hoog genoeg is.

https://www.instagram.com/p/BuOC8AGgotj/

Type sensor

Jaren geleden werd gedacht dat muizen met een lasersensor veel beter waren dan optische muizen. Tegenwoordig is de technologie van deze laatste aanzienlijk verbeterd en het verschil is van goed merkbaar. In het algemeen biedt de lasermuis meer precisie. Aan de andere kant nemen lasersensoren soms te veel onvolkomenheden aan het oppervlak waar

Merk

Het merk is een van de belangrijkste factoren bij het maken van een aankoop. Het is niet verrassend dat het merk nauw samenhangt met belangrijke aspecten zoals kwaliteit, garantie, duurzaamheid en prijs. Enkele van de meest erkende merken van muizen zijn: Logitech, Apple, Corsair en Asus, onder andere.

Aan de andere kant zijn er in elke sector een aantal fabrikanten die er uitspringen. Logitech is bijvoorbeeld meer gericht op muizen voor algemeen gebruik. Maar dat betekent niet dat ze geen modellen voor gaming maken. Corsair en Razer van hun kant zijn meer gericht op muizen voor gamers.

Samenvatting

We gebruiken dagelijks computermuizen, vaak urenlang. Maar meestal besteden we er niet de aandacht aan die we zouden moeten.  Dat doen we alleen als de mouse, om welke reden dan ook, stopt met werken. Of wanneer onze polsen pijn beginnen te doen na enkele uren aan de computer gewerkt te hebben.

Het kiezen van de juiste muis is niet zo eenvoudig als je zou denken. Het is belangrijk dat je aandacht besteed aan een aantal aspecten, zodat je de juiste aankoop kunt doen. Natuurlijk is de prijs een factor waar je altijd rekening mee zult houden. Je mag echter ook niet voorbijgaan aan kwesties als grootte, merk, gevoeligheid en verbindingswijze.

Vond je ons artikel over muizen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste mouse kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: 46881909/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies