satellite navigation system in use in a car on a highway.
Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Navigatiesystemen zijn tegenwoordig het beste reismaatje van iedereen die onderweg is, omdat je met enige precisie kunt bepalen waar je je bevindt en wat de handigste route naar je bestemming zal zijn. In de afgelopen jaren zijn er daarnaast interessante en verrassende functies aan toegevoegd.

Gegeven de populariteit van navigatiesystemen, zijn er steeds meer mensen die besluiten er een te kopen. Kiezen van het juiste model GPS navigatie is echter nog geen simpele taak, want het vraagt om enige kennis van de technische specificaties van deze apparaten. Om het je te vergemakkelijken, hebben we deze complete gids voor je gemaakt, om tot de beste aankoop te komen.
Belangrijk om te weten

  • Het systeem van locatiebepaling door middel van GPS leunt op het feit dat er ongeveer 24 ruimte satellieten om de aarde cirkelen. Op iedere plek op aarde, zijn er minimaal 6 te traceren met een GPS tracker in je navigatiesysteem.
  • Om te kunnen bepalen welk GPS systeem het beste bij jou past, kijk je naar het gebruik dat je eraan wilt geven. Je hebt een ander apparaat nodig als je van stad naar stad rijdt in je auto, internationale reizen maakt in je vrachtwagen of om te gebruiken op je motorfiets tijdens de vakantie.
  • Men verwacht dat vanaf het jaar 2020 het complete Europese navigatiesysteem middels satellieten werkt op volle kracht. Dit navigatienetwerk heet Galileo. Dit systeem zal ervoor zorgen dat je met grote precisie je positie kunt bepalen. Nauwkeuriger nog, dan met de huidige systemen. Bovendien is Galileo het eerste satelliet navigatiesysteem voor burgers.

Onze selectie: De beste navigatiesystemen op de markt

In het vervolg presenteren we je de vijf beste navigatiesystemen van dit moment. We hebben hele verschillende apparaten gekozen, waarbij de enige overeenkomst een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit is. Alle hieronder getoonde GPS trackers zijn van bekende merken.

Garmin Navigatiesysteem

Maak uw rit eenvoudiger en plezieriger met het gebruiksvriendelijke Garmin Drive 52 GPS-navigatiesysteem. Het heldere 5-inch scherm zorgt voor een optimale navigatie-ervaring. U profiteert van live verkeers- en kaartupdates, waardoor u altijd over de meest actuele informatie beschikt en veiliger kunt rijden.

Garmin Navigatiesysteem

Om veiliger rijden te bevorderen, ontvangt u als bestuurder waarschuwingen voor scherpe bochten, snelheidsveranderingen, spoorwegovergangen en meer, zodat u zich altijd bewust bent van de situatie op de weg. Met de ingebouwde wifi-connectiviteit kan u uw kaarten en software gemakkelijk bijwerken zonder computer. U krijgt een melding op het scherm wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn, zodat u nooit achterloopt op de nieuwste technologie.

Garmin Navigatiesysteem

Ontdek een zorgeloze rijervaring met het Garmin DriveSmart 65 MT-S GPS-navigatiesysteem, speciaal ontworpen voor uw comfort en veiligheid. Het 6,95-inch scherm biedt u duidelijke en nauwkeurige routebegeleiding, terwijl de meegeleverde live verkeers- en kaartupdates ervoor zorgen dat u altijd op de hoogte bent van de beste routes en de laatste verkeersinformatie.

Garmin Navigatiesysteem

Blijf verbonden met handsfree bellen, smartphone meldingen en deel moeiteloos GPX-bestanden voor groepsritten. Bovendien ontvangt u gratis live verkeersinformatie en weersomstandigheden met de Smartphone Link-app. Garmin Adventurous Routing vindt voor u de meest bochtige of heuvelachtige wegen en beperkt belangrijke snelwegen, zodat u optimaal kunt genieten van uw rit. Handige waarschuwingen voor de bestuurder geven u tijdig informatie over naderende scherpe bochten, flitsers en meer. Het systeem biedt zelfs automatische incidentmeldingen voor uw veiligheid en gemoedsrust.

1e plaats: TomTom VIA 62

De TomTom VIA 62 is ideaal voor vakantiegangers en mensen die vaak in de auto zitten. Je zet je TomTom aan en je bent klaar om op reis te gaan. Het grote 6 inch scherm zorgt ervoor dat je de aanwijzingen makkelijk kan volgen. Je ontvangt live verkeersinformatie via je smartphone zodat je altijd op de hoogte bent van files en wegwerkzaamheden.

Daarnaast is de VIA 62 te besturen met je stem, zodat je de handen niet van het stuur hoeft te halen. De TomTom bevat kaarten van Europa, je ontvangt levenslang gratis kaartupdates en je kunt updates zelf downloaden via de website van TomTom.

2e plaats: TomTom Start 52 Europe  GPS navigatiesysteem

Gebruik altijd de meest actuele kaart. Gratis kaartupdates gedurende de levensduur van uw apparaat. Rijstrook assistent, voor rijden over kruispunten en in de bergen. Waarschuwt voor flitspalen 3 maanden lang. Eenvoudig schakelen tussen de voorruit bevestiging en het dashboard.

Bij de levering inbegrepen: TomTom START 52-apparaat met omkeerbare, geïntegreerde houder, autolader met TMC-ontvanger, USB-kabel voor de computer en productinformatie. Eenvoudige, betrouwbare navigatie. TomTom Start biedt basisnavigatie. Doelen zijn gemakkelijk te vinden – via de zoekfunctie of door op een punt op de kaart te tikken. Zeer goed beoordeeld in een consumenten vergelijkingstest.

3e plaats: Garmin eTrex Touch 25 – outdoor navigatie West-Europa

eTrex is al 15 jaar het meest populaire en succesvolle GPS-toestel voor recreatief gebruik. eTrex Touch 25 is het nieuwste model in de serie, dat nu nog gemakkelijker te gebruiken is. Het toestel wordt geleverd met vooraf geïnstalleerde TopoActive Europe kaarten en geoptimaliseerde activiteitenprofielen voor diverse recreatieve activiteiten en, niet te vergeten, 250.000 geocaches voor leuke outdooravonturen.

Ook een fietssteun wordt meegeleverd, zodat je direct op pad kunt. Trek erop uit en geniet met het hele gezin! eTrex wijst je de weg, waar je ook gaat.

4e plaats: TomTom Go 620 GPS navigatiesysteem

Het upgraden van je navigatiesysteem is nog nooit zo eenvoudig geweest: download de kaarten en de nieuwste software voor je TomTom GO via de ingebouwde Wi-Fi. Er is geen computer vereist. Blijf verbonden terwijl u rijdt zonder afgeleid te worden door verkeer: uw TomTom GO kan tekstberichten van uw telefoon lezen, uw handen blijven aan het stuur en uw ogen op de weg.

Praat met Siri of Google: u hebt directe toegang tot uw persoonlijke smartphone-assistent en uw telefoon kan veilig opgeborgen blijven. Profiteer van de krachtige handsfree-functie tijdens het rijden: uw TomTom GO is ontworpen voor eersteklas handsfree bellen in de auto. Maak gewoon verbinding met de telefoon via de USB-poort of Bluetooth. Bij de levering inbegrepen: GO 620, actieve magnetische houder, autolader, USB-kabel, documentatie.

5e plaats: Garmin Drivesmart LMT-S EU navigatiesysteem

Met de Garmin DriveSmart 61 LMT-S EU beschikt u over een navigatiesysteem met een intuïtief bedieningsconcept. Het biedt niet alleen betrouwbare navigatie, maar ook levenslange realtime verkeersinformatie via een smartphone-link en levenslange kaartupdates voor Europa in 46 landen.

Rij veilig met de DriveSmart. Het waarschuwt voor scherpe bochten, informeert over snelheidsbeperkingen of oversteekplaatsen en herinnert je aan pauzes. Garmin Real Directions, Rijstrook Assistent, 3D-kruispunten en stembesturing. Koppel je smartphone, voor handsfree bellen en voorlezen van berichten. De Garmin brengt u als een goede vriend naar uw bestemming.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over een navigatiesysteem

Op het moment dat je een GPS navigatiesysteem gaat kopen, moet je rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Vergeet niet dat er zeer verschillende modellen GPS navigatiesystemen bestaan, met verschillende functies en toepassingen. Om deze reden, doen we in de onderstaande alinea’s ons best om de belangrijkste en meest gestelde vragen over een navigatiesysteem te beantwoorden.

Man in the car and holding black mobile phone with map gps navigation

GPS navigatieapparaten laten je kiezen tussen 2D of 3D kaartweergave, of stembegeleiding naar je bestemming.
(Bron: Rostislavsedlacek: 74792461/ 123rf.com)

Wat is precies een navigatiesysteem?

De letters GPS staan voor Global Position System. Het gaat om een systeem waarmee je je locatie kunt bepalen, daarmee de route naar je bestemming. Je kunt je ermee oriënteren door middel van satellieten die rond de aarde draaien. GPS navigatiesystemen zijn vaak nauwkeurig op een paar meter. Oorspronkelijk was GPS navigatie voorbehouden voor militaire doeleinden.  Tegenwoordig kunnen ook burgers genieten van deze techniek.

GPS locatiebepaling werkt door contact met een een aantal satellieten die in een netwerk een baan om de aarde maken. Voor iedere GPS tracker moeten minimaal zes satellieten zichtbaar zijn voor goede ontvangst. Het apparaat dat jij in jouw auto of vrachtwagen gebruikt is eigenlijk niet meer dan een GPS tracker. Een ontvanger voor signalen vanuit de ruimte.

Waartoe dient een navigatiesysteem?

Door middel van een GPS apparaat, kun je tot een paar meters nauwkeurig je locatie bepalen. Dit vergemakkelijkt het reizen. Vooral wanneer je de omgeving niet goed kent en je toch je bestemming wilt bereiken. Moderne navigatiesystemen, bieden je naast handige routes ook andere informatie over je locatie en reis. Bijvoorbeeld je aankomsttijd, de drukte op de weg of bezienswaardigheden langs de route. In het Engels vaak afgekort tot POI, wat staat voor Points Of Interest.

Op dezelfde manier waarschuwen GPS trackers je voor de aanwezigheid van flitspalen, veranderingen in de maximumsnelheid, nabijheid van scholen of wegwerkzaamheden. Met speciale navigatiesystemen voor de landbouw, kun je grip houden op de te bewerken grond en op die manier de kosten drukken.

Aitor Álvarez RodríguezToezichthouder bij het Europese Service Centrum voor Satellietnavigatie
“Hoewel GPS technologie voortdurend verandert, is de nu al in Galileo aanwezige technologie vele malen vernieuwender.”

Wat zijn de voordelen en nadelen van een navigatiesysteem?

Het gebruik van een GPS navigatiesysteem brengt een aantal voordelen met zich mee. Om te beginnen, kun je met een navigatiesysteem je precieze locatie bepalen. Hierdoor is het mogelijk om mogelijke routes te bepalen en de aankomsttijd in te schatten. Helaas kan GPS navigatie je ook afleiden van de weg tijdens het rijden.

Voordelen Nadelen
Je precieze locatie bepalen. Soms kan het je afleiden, met alle risico’s van dien.
Sommige navigatiesystemen zijn zonder internetverbinding te gebruiken. Zo werkt het op plaatsen met slechte netwerkdekking. Het updaten van de verschillende landkaarten kan aardig in de papieren lopen.
Laten interessante punten en objecten zien langs de route.  
Je kunt ermee inschatten wanneer je aankomt.
Ze geven informatie over langs de weg aanwezige flitsers.  
Vol zelfvertrouwen rijden en je comfortabel voelen, omdat je onderweg ook een deel van de functies op je mobiele telefoon kunt gebruiken.

Loont het kopen van een GPS navigatiesysteem de moeite?

Als je vaak onderweg bent en je in onbekende omgevingen bevindt, dan is het kopen van een navigatiesysteem een goed idee. Het bespaart je reistijd en frustraties. Deze systemen voor navigatie bieden je bovendien vaak extra functies, ze kunnen je zelfs verkeersboetes helpen besparen.

Wie zou er echt een navigatiesysteem moeten hebben?

Zonder twijfel, iedereen die veel reist door onbekende gebieden. Logistieke professionals hebben ook baat bij een goed navigatiesysteem. Denk aan taxichauffeurs, truckers, distributeurs en auto-, fiets- en motorkoeriers. Vooral wanneer zij niet altijd hetzelfde rondje rijden.

Een GPS ontvanger kan ook zeer nuttig zijn, wanneer je in gebied reist, waar het internet van slechte kwaliteit is of totaal ontbreekt. Tenslotte zijn navigatiesystemen ook bruikbaar voor landbouwdoelstellingen. Ze helpen je als boer om je land efficiënt te bewerken en de kosten binnen de perken te houden.

GPS Was used in the car

Sommige GPS navigatiesystemen bieden je gratis updates van landkaarten voor de levensduur van het apparaat.
(Bron: Chockchai Paralart: 38778182/ 123rf.com)

Welke soorten GPS navigatiesystemen zijn er?

GPS navigatiesystemen kun je in twee categorieën verdelen: draagbare navigatiesystemen en systemen voor in je voertuig. De eerste kun je gebruiken in meerdere auto’s, de tweede zijn bevestigd in het dashboard van je auto of vrachtwagen. In de volgende tabel kun je de belangrijkste kenmerken zien.

Draagbare GPS Geïnstalleerde GPS
Installatie Zijn licht en makkelijk mee te nemen. Bevatten een beugel om aan het voertuig te bevestigen. Normaalgesproken zitten zij bevestigd in het dashboard van de auto.
Baterij Je moet ze inpluggen in het stopcontact in de auto, om ze tijdens lange reizen op te laden. Je hoeft je geen zorgen te maken over een leeglopende accu.
Snelheid De opstart duur verschilt per model. Je zult af en toe moeten wachten tot het navigatiesysteem opgestart is. Springen aan, zodra je de auto start, waardoor de opstart snelheid nihil is.
Gebruik Te gebruiken in meerdere vervoersmiddelen. Alleen te gebruiken in het vervoersmiddel waarin het bevestigd is.
Kans op diefstal Gezien zijn kleine maat van dit apparaat, is de kans op diefstal aanwezig als je hem in de auto laat. Kan niet zomaar gestolen worden, omdat ze vastzitten in de auto of vrachtwagen.

Wat zijn de belangrijkste functies van een navigatiesysteem?

In GPS navigatiesystemen zitten normaal gesproken veel interessante functies. Te beginnen bij de keuze tussen 2D of 3D weergave van de landkaart. Vrijwel ieder navigatiesysteem biedt stembegeleiding. Daarmee ben je niet aan het beeldscherm gebonden voor aanwijzingen. Sommige navigatiesystemen waarschuwen je daarnaast voor drukte op de weg, of gevaarlijke situaties.

Een andere veel voorkomende functionaliteit is de melding van aanwezige vaste radars langs de weg. Niet dat je GPS de flitsers detecteert. Jouw navigatiesysteem herkent ze vanuit een grote database op basis van jouw locatie. Er zijn ook navigatiesystemen die je wijzen op leuke of bijzondere plaatsen langs de route, of de meest rustige rijstrook. Minder gebruikelijk zijn navigatiesystemen die tevens muziek kunnen afspelen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je overweegt om een GPS navigatiesysteem aan te schaffen, dan is het alvast handig om over een aantal zaken na te denken. Om je te helpen bij je keuzeproces, hebben we onze beoordeling van de belangrijkste zaken hieronder opgeschreven. We hebben dit vooral gedaan om je te helpen de juiste aankoopbeslissing te nemen. Daarnaast om het kaf van het koren te scheiden.

Gebruik van het navigatiesysteem

Logischerwijs is het eerste gebruik dat je geeft aan een navigatiesysteem, is navigeren. Als je daarover iets verder nadenkt, dan kan je je afvragen voor welk soort vervoersmiddel je deze wilt gebruiken. Meestal gaat het om een navigatiesysteem voor een auto. Er bestaan echter ook navigatiesystemen speciaal voor vrachtwagens of motoren.

Een navigatiesysteem voor vrachtwagens geeft vaak informatie over de breedte van de rijbaan of de hoogte van doorgangen. Op motoren afgestemde navigatiesystemen kunnen vaak tegen regen en koude en zijn meestal robuust ingepakt. Jouw gebruik van een navigatiesysteem is ook anders wanneer je zo nu en dan reist, of rondrijdt als beroep.

Een GPS navigatiesysteem werkt met behulp van minimaal 24 satellieten die in een baan om de aarde draaien.

Beeldscherm

Op het moment dat men een navigatiesysteem gaat kiezen, kiezen de meeste mensen voor een systeem met een zo groot mogelijk beeldscherm. Helaas zijn deze vaak duurder, naarmate het display groter is. De grootte van het beeldscherm is niet het enige aspect, noch het belangrijkste, als het gaat om het scherm van je navigatiesysteem.

Net als het formaat van het beeldscherm, is de resolutie en de vermindering van glans en weerspiegeling belangrijk. Het komt voor dat in situaties waarin veel natuurlijk licht is, je je behoorlijk moet inspannen om op het beeldscherm te kunnen kijken. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken.

Image of a person using GPS

GPS trackers waarschuwen je bij flitspalen, veranderingen in de maximumsnelheid en de nabijheid van scholen of wegwerkzaamheden.
(Bron: Dolgachov: 52257259/ 123rf.com)

Updates van plattegronden

Bij sommige navigatiesystemen behoort de mogelijkheid om, voor de levensduur van het apparaat, gratis de landkaarten te kunnen updaten. Andere modellen en aanbieders vragen om een betaald abonnement op eventuele updates die uitkomen. Logisch dat het eerste soort navigatiesysteem meestal een wat hogere prijs heeft. Op de langere termijn is deze optie echter de meest voordelige.

Het is dan ook belangrijk om er rekening mee te houden, dat je verschillende updates nodig zult hebben tijdens de gebruiksduur van jouw navigatiesysteem. Echter, als je vaak dezelfde routes rijdt, is het niet per se nodig om de allernieuwste versie te installeren. Overweeg dus of je liever investeert in een navigatiesysteem waar levenslange updates bij zitten. Of dat jouw voorkeur toch uitgaat naar een navigatiesysteem waarbij je per update betaalt.

Landkaarten

Ieder GPS navigatiesysteem bevat een bepaalde set landkaarten, de ene uitgebreider dan de ander. Welke set landkaarten heb je precies nodig? Dit is een nuttige vraag om jezelf voor je aankoop alvast te stellen. Je kan kiezen voor landkaarten van Nederland en de Benelux, of van heel Europa, of landkaarten over de hele wereld. De landkaarten in een navigatiesysteem, kunnen de prijs daarvan mede bepalen.

Vandaag de dag bestaan er in principe twee leveranciers van navigatielandkaarten: Navteq en Teleatlas. In zijn algemeenheid zijn de functionaliteiten hiervan vrijwel gelijk. Je zou nog extra kunnen inzoomen op de precisie en actualiteit van de landkaarten. En de extra informatie, over trekpleisters langs de route bijvoorbeeld.

Nachtmodus is een interessante mogelijkheid op een navigatiesysteem, evenals touch screen.

Autonomie van de accu

Meestal is de gebruiksduur van de accu op jouw navigatiesysteem tussen de twee en drie uur. Gelukkig is het opladen van de batterij in de auto betrekkelijk eenvoudig. Het kan natuurlijk echter altijd voorkomen dat je in een ander type vervoersmiddel rijdt. Dat daarin het opladen niet zo gemakkelijk gaat. In deze gevallen is dit aspect van een navigatiesysteem behoorlijk belangrijk.

Extra accessoires

Vrijwel nooit krijgen de extra accessoires bij een GPS navigatiesysteem de aandacht die ze verdienen. Deze accessoires kunnen je echter een hoop hoofdbrekens besparen. Denk bijvoorbeeld aan een robuuste en flexibele steunbeugel. Ditzelfde geldt voor de aanwezigheid van een kwalitatieve oplader, meestal van het type autoaansteker. Deze zijn behoorlijk comfortabel en simpel in gebruik.

Een andere interessante extra op een navigatiesysteem is de mogelijkheid tot Bluetooth verbinding. Dankzij deze extra kun je sommige functies en apps van je telefoon blijven bedienen tijdens het rijden. Middels het navigatiesysteem dus. Dit kan je reis aanzienlijk veraangenamen. Een aantal moderne navigatiesystemen bevatten een WiFi verbinding, om direct en snel landkaarten te kunnen updaten.

Smartphone with map gps navigation app on the screen in female hand

Female driver sitting in the car and holding black mobile smart phone with map gps navigation application with planned route on the screen. Blurred car interior on the background.

Samenvatting

Kunnen rekenen op een goed navigatiesysteem kan het reizen aanzienlijk prettiger maken. Niet alleen voor het plannen van je routes en het kunnen bepalen van je precieze locatie, maar ook voor het vinden van interessante plekken en bezienswaardigheden langs de route. En niet te vergeten, waarschuwingen voor verkeersdrukte of flitspalen. GPS navigatie is niet voor niets immens populair.

Om het navigatiesysteem te kiezen die het beste bij je past, moet je allereerst bedenken hoe je het navigatiesysteem denkt te gaan gebruiken. Als je dat eenmaal weet, dan kun je andere zaken overwegen. Denk aan technische specificaties zoals het soort beeldscherm, de verzameling landkaarten die het bevat, de zelfstandigheid van de batterij en de extra accessoires die bij het navigatiesysteem zitten.

Ten slotte, beschouw je dit als een interessante gids bij jouw keuzeproces? Laat ons dan hieronder jouw reactie achter en deel deze gids via verschillende sociale netwerken.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Moreno Soppelsa: 10480474/ 123rf.com)

Recensies