Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

14Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Nikon is de nummer 2 op de cameramarkt, achter Canon. Nikon biedt spiegelreflexcamera’s (DSLR), systeemcamera’s en compactcamera’s. Omdat Nikon sinds 1959 alle camera’s met dezelfde aansluiting maakt, zijn alle lenzen onderling compatibel.

Dankzij Nikon’s lange bestaan op de markt genieten Nikon camera’s het vertrouwen van hun klanten. Met onze grote Nikon camera test 2022 willen we je helpen de beste Nikon camera voor jou te vinden. We hebben verschillende modellen met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Nikon is een wereldberoemde camerafabrikant sinds 1948.
 • Nikon produceert systeem-, compact- en spiegelreflexcamera’s. Dankzij de grote keuze kan iedereen het juiste model vinden, of je nu een hobbyfotograaf of een beroepsfotograaf bent.
 • Nikon camera’s liggen goed in de hand, zijn gemakkelijk te bedienen en maken perfecte foto’s.

Nikon camera: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een Nikon camera koopt

Voor je beslist over een Nikon camera zijn er een paar punten en vragen die je moet bekijken om je tijd en moeite te besparen bij het nemen van je beslissing.

Wat maakt Nikon anders dan andere fabrikanten?

Nikon camera’s zijn heel bekend en populair. Aanvankelijk werden alleen professionele modellen gemaakt, maar daarna produceerde Nikon ook modellen voor beginners en de verkoop nam snel toe door het positieve imago. Nikon camera’s hebben een langere batterijlevensduur en een lager gewicht dan camera’s van sommige andere fabrikanten.

Nikon maakt het ook mogelijk om met een lager budget een camera te kopen zonder dat de functies minderwaardig zijn. Als het om continu-opnamen gaat, zijn Nikon camera’s onverslaanbaar, zelfs bij de goedkope modellen. Nikon camera’s zijn ook heel gebruiksvriendelijk.

Nikon Kamera-1

Nikon camera’s zijn erg populair. Nikon scoort punten bij zijn gebruikers vanwege de zeer goede continu-opnamen.
(Image source: unsplash.com / Warren Wong)

In welke prijsklasse zitten Nikon camera’s?

Hobby SLR camera’s zijn verkrijgbaar voor ongeveer 250 euro. Deze camera’s zijn prima geschikt voor hobbyfotografen. Nikon camera’s in de middenprijs kosten tussen 400 en 700 euro en zijn zeer geschikt voor gevorderde en professionele fotografen. Luxe spiegelreflexcamera’s van hoge kwaliteit kosten tot 5000 euro en zijn alleen aan te bevelen voor professionele fotografen.

Type prijsklasse
Nikon camera’s voor amateurfotografen 200 – 300 euro
Nikon camera’s voor gevorderde en professionele fotografen 400 – 700 euro
Luxe Nikon camera’s voor professionele fotografen tot 5000 euro

Wat zijn de voordelen en nadelen van Nikon camera’s?

 • Sensortechnologie: Nikon camera’s zijn uitgerust met sensortechnologie. Hiermee bereiken Nikon camera’s een uitstekende beeldkwaliteit. Het nieuwe sensorontwerp, zonder laagdoorlaatfilter, maakt opnamen zonder vervorming mogelijk.
 • Snelheid: De snelste Nikon camera haalt 14 beelden per seconde. Omdat dit in het hogere prijssegment is, is er een alternatieve camera die 6,8 beelden per seconde haalt. Nikon biedt dus een hogere snelheid in de instapmodellen dan camera’s van andere fabrikanten. In het hogere prijssegment hebben andere fabrikanten een voorsprong wat snelheid betreft.
 • Batterijduur: Nikon camera’s hebben gemiddeld een langere (soms dubbele) batterijduur dan vergelijkbare producten van de concurrentie.
Voordelen
 • uitstekende beeldkwaliteit dankzij sensortechnologie
 • lange levensduur van de batterij
Nadelen
 • Snelheid in het hogere prijssegment eerder middelmatig
 • bij video-opnamen staat Nikon in het middenveld

Wat zijn de alternatieven voor Nikon camera’s?

De twee belangrijkste concurrenten van Nikon zijn Sony en Canon. Sony: Sony is een concurrent van Nikon en Canon en probeert naam te maken bij de bekende fabrikanten in de wereld. Sony introduceert daarom vaak nieuwe modellen. Het grote voordeel van Sony camera’s? De beeldsensoren.

Ze zijn zelfs zo goed, dat Nikon ze al jaren gebruikt. Het aanbod van accessoires van derden is betrekkelijk klein. Het menu kan Canon’s goed gestructureerde niet bijhouden, maar het is best goed. De beeldschermen van sommige modellen zijn te weerspiegelend in zonlicht.

Nikon Kamera-2

De beeldsensoren van de concurrent Sony zijn zo goed dat Nikon ze zelf al jaren gebruikt.
(Beeldbron: unsplash.com / Leon Seibert)

Canon: Is de grootste fabrikant van fototoestellen ter wereld. Biedt een ruime keuze aan verschillende cameramodellen en een goedkope reeks accessoires van derden. Qua prijs variëren de camera’s van 300 tot 5000 euro. Het menu is gemakkelijk te gebruiken en heel duidelijk. Zelfs in zonlicht is alles goed te zien op het scherm. Vergeleken met Sony/Nikon zijn het aantal lichtwaarden/openingen en het ruisgedrag slechter.

Type Voor- en nadelen
Sony camera’s Voordeel: zeer goede beeldsensoren Nadelen: Gering aanbod van accessoires van derden, sommige modellen zijn te weerspiegelend in zonlicht
Canon camera’s Voordeel: betaalbaar aanbod van accessoires van derden, duidelijk menu, alles is op het scherm te zien, zelfs bij zonlicht Nadelen: Aantal lichtwaarden/openingen en slechter ruisgedrag

Besluit: Welke soorten Nikon camera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

In het volgende deel tonen we je 3 Nikon camera modellen om je te helpen de juiste camera voor je te vinden:

 • Nikon camera Coolpix B500
 • Nikon camera Coolpix W100 voor kinderen
 • Nikon reflexcamera D5600

Wat onderscheidt de Nikon Coolpix B500 camera en wat zijn de voor- en nadelen?

De lens van de Coolpix B500 camera heeft een 40x zoom, waardoor zelfs de kleinste onderwerpen scherp gefotografeerd kunnen worden. De camera heeft ook een 16 megapixel CMOS sensor. Met een resolutie van 994 bij maximaal 1.392 lijnparen per beeldhoogte is de Coolpix B500 meer in het middenveld.

De camera neemt video’s op in Full HD. De camera is uitgerust met een beeldstabilisator en een kantelbaar scherm. De functieknop vergemakkelijkt de beeldinstellingen. De continue opnamesnelheid van dit model is bijzonder hoog, met 9,1 beelden per seconde. Met een volle batterij kunnen 240 foto’s en 88 minuten video opgenomen worden.

De Nikon Coolpix B500 is ideaal voor beginners en amateurfotografen, want het is een van de betaalbaarste camera’s in zijn klasse.

Wat onderscheidt een Nikon camera voor kinderen en wat zijn de voor- en nadelen?

De Nikon Coolpix W100 is robuust, waterdicht en schokbestendig, zodat hij ideaal is voor gebruik door kinderen. De camera overleeft duiken, stoeien en graven zonder problemen. De Coolpix W100 is verkrijgbaar in 5 kleuren. Hij maakt scherpe foto’s en neemt video’s op in Full HD, die hij met SnapBridge direct naar een smartphone of tablet kan sturen.

Het menu heeft cartoon effecten en decoratieve elementen. De directe functietoetsen maken de camera gemakkelijk te bedienen, zelfs voor kinderen. De camera heeft 13,2 megapixels en een 3x groothoek zoom, wat foto’s van hoge kwaliteit mogelijk maakt.

Wat onderscheidt een Nikon SLR camera en wat zijn de voor- en nadelen?

Met de Nikon D5600 zijn gedetailleerde opnamen mogelijk dankzij de CMOS sensor in DX formaat en een resolutie van 24,2 megapixels. De camera gebruikt geen laagdoorlaatfilter, waardoor structuren en patronen ongestoord de beeldprocessor bereiken, wat een superieure scherpte oplevert. Dankzij het ISO gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 25.600 zijn de opnamen haarscherp, zelfs bij weinig licht. Met SnapBridge kan de camera op een mobiel toestel worden aangesloten om sneller beelden te delen.

Thomas George Fotograf
De ISO waarde geeft de gevoeligheid van de camera voor licht aan. ISO waarden van 200, 100 of minder staan voor lage lichtgevoeligheid en zijn goed geschikt om foto’s te maken bij voldoende licht. Bij slecht licht moet je de ISO waarde verhogen. Hoe hoger de ISO waarde, hoe gevoeliger de sensor is voor licht. ISO waarden tussen 400 en 800 zijn goed voor binnenfotografie. Met ISO waarden vanaf 1600 kun je ook goede foto’s maken in slechte lichtomstandigheden, bv. in een theater. (Bron: richtig-fotografiert.de)

De camera heeft een draaibaar en roteerbaar 8,1 cm (3,2 inch) LCD aanraakscherm, waarmee je vanuit alle perspectieven foto’s kunt maken. 9 kruis-type sensoren detecteren onderwerpen nauwkeurig. Hiermee kun je opnamen maken van bewegende onderwerpen.

Koopcriteria: Je kunt Nikon camera’s vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

Megapixel/resolutie

Het aantal megapixels bepaalt de resolutie van het beeld en is daarom een belangrijk criterium bij de aanschaf van een camera. Naarmate het aantal megapixels toeneemt, neemt ook het detail van het beeld toe. Maar ook factoren als helderheidsinstellingen en scherpstelling dragen bij tot een betere beeldkwaliteit. Nikon spiegelreflexcamera’s hebben 16,2 – 24,3 megapixels. Spiegelloze camera’s 24,5 tot 45,7 megapixels.

Het aantal megapixels bepaalt de diepte van de opnamen.

Voor gelegenheidsfoto’s is een megapixel aantal van ca. 4 voldoende. Pas als je inzoomt op de foto’s merk je de onscherpte op. Een Nikon compact camera met maximaal 16 MP is hier voldoende. De situatie is anders met foto’s die afgedrukt moeten worden. Hier is een hoge resolutie belangrijk, vooral omdat veel aanbieders zoals meinfoto.de de foto alleen accepteren als hij een bepaalde minimum resolutie heeft. Een Nikon spiegelreflex- of spiegelloze camera is hier aan te bevelen. Voor beroepsfotografen of gevorderde fotografen is een hoger megapixel aantal van ca. 16- 20 megapixels aan te bevelen. Voor haarscherpe beelden zijn er ook Nikon modellen met tot 45 MP.

Wist je dat een zeer hoog aantal megapixels het beeld kan beïnvloeden? Boven een bepaald aantal megapixels neemt de beeldkwaliteit niet meer toe, maar in feite af. Dit komt omdat de pixels heel klein gemaakt moeten worden. Dit resulteert in beeldruis of defecte pixels.

Zoom

De minimumuitrusting van een camera moet een 3x zoom zijn. Camera’s van hoge kwaliteit hebben een zoom van tot 30x. Hiermee kunnen voorwerpen zelfs in de verre verte gefotografeerd worden. Het Coolpix P1000 model van Nikon heeft zelfs een 125x zoom. Een te grote zoom beperkt echter de lichtsterkte van de camera en deze camera’s zijn meestal ook groter en zwaarder. Voor incidentele foto’s is een 3x zoom voldoende.

Lens verwisselbaar?

Bridge camera’s en compact camera’s van Nikon hebben een vaste lens. Bij spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s kun je de lens verwisselen. Je hoeft alleen op de objectiefvatting te letten, want objectieven van een andere fabrikant dan Nikon passen niet op een Nikon camera. Daarom moet je een camera kopen van een bekende fabrikant als Nikon, om veel verwisselbare mogelijkheden te hebben. Nikon heeft een ruime keuze aan verwisselbare lenzen, kleinere fabrikanten niet.

WLAN

Als de camera een Wi-Fi functie heeft, hoef je geen geheugenkaart te gebruiken. Foto’s overbrengen gaat op deze manier gemakkelijker en sneller. De D-SLR en COOLPIX modellen van Nikon zijn uitgerust met een Wi-Fi-functie. Wil je dus het gedoe met een geheugenkaart vermijden, dan maakt de Wi-Fi functie op deze Nikon cameramodellen je het werk gemakkelijker. Download eenvoudig de Nikon Wireless Mobile Utility app uit de iTunes of Google Play Store en verbind je smartphone of PC met de camera.

Gewicht

Nikon spiegelreflexcamera’s kunnen al gauw een paar kilo wegen met uitrusting. Hiervoor zijn camerariemen of rugzakken verkrijgbaar. Spiegelloze systeemcamera’s zijn lichter dan spiegelreflexcamera’s. Nikon compact camera’s zijn licht en vereisen geen uitrusting.

Als deze camera je niet aanspreekt, zijn er ook Nikon brugcamera’s die qua gewicht tussen de compacte en spiegelreflexcamera’s in zitten.

Wetenswaardigheden over Nikon camera’s

Kan ik een Nikon camera als webcam gebruiken?

Je kunt ook een Nikon camera als webcam gebruiken.

Theoretisch kun je ook een Nikon camera als webcam gebruiken, maar dit vereist een paar instellingen. De video-opnametijd is bij bijna alle modellen beperkt tot ca. 20 – 30 minuten.

Om dit te omzeilen kun je rechtstreeks op je computer opnemen via HDMI. De meeste camera’s hebben deze verbinding. Om te voorkomen dat Liveview na 10 minuten automatisch uitschakelt, moet je in de instellingen de uitschakeltijd van Liveview op oneindig zetten.

Hoe registreer ik een Nikon camera?

Om je Nikon camera te registreren, moet je eerst een account aanmaken op de Niko website. Dan kun je je product registreren en van een aantal voordelen profiteren. Je kunt bijvoorbeeld de garantie van je camera of objectief met nog eens 4 jaar verlengen, vragen stellen aan de klantenservice of je gegevens bijwerken.

Hoe laad ik een Nikon camera op zonder oplader?

Met een Powerbank kun je je camera opladen zonder oplader. Alles wat je nodig hebt is een USB kabel en een Powerbank. Je laadt hem op aan het stopcontact, stopt hem in je zak en als de camera onderweg zonder stroom komt te zitten, kun je hem gebruiken.

Wist je dat de CIPA waarde het aantal foto’s per batterijlading aangeeft? Dit vertelt je hoeveel foto’s de camera kan maken op één batterijlading. Je kunt deze waarde als leidraad gebruiken en dan overwegen of je een reservebatterij/stroombank mee moet nemen.

Als je een camera koopt, kun je er ook op letten dat hij een verwisselbare batterij heeft. Zo kom je niet in de situatie dat je een foto wilt maken maar dat niet kunt omdat de batterij leeg is.

Nikon Kamera-3

Met een powerbank kun je je camera onderweg opladen zonder dat je een stopcontact nodig hebt.
(Beeldbron: unsplash.com / Markus Winkler)

Hoe maak ik een Nikon camera schoon?

 1. Verwijder vuil en stof op de sensor met een blazer. (Gebruik geen blaasbalg met een borstel, want de borstelharen kunnen het filter beschadigen)
 2. Gebruik, indien nodig, speciale reinigingsmiddelen uit de fotohandel.
 3. Waarschuwing: De sensor is gevoelig en kan gemakkelijk beschadigd worden.
 4. Als het vuil niet verwijderd kan worden, wrijf of kras dan niet over de sensor, maar laat hem reinigen door de Nikon klantenservice.

Foto bron: bier5020/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies