Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

27Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Als je groot liefhebber bent van fotografie, kan het zijn dat je op een bepaald moment erachter komt dat je iets mist om net die ene perfecte foto te maken. Dat kan gebeuren, ongeacht of je net om de hoek komt kijken of er al enige tijd mee bezig bent. Er is een grote kans dat hetgeen dat je mist de lens is, waarmee je het beeld precies zo vast kunt leggen op de manier zoals jij dat wilt.

In deze shopgids vertellen we je alles over Nikon lenzen. Nikon lenzen vallen op vanwege hun compatibiliteit en optische kwaliteit. Ook als je een Canon of een ander soort camera hebt, kun je een Nikon lens gebruiken. Je hebt dan niets meer dan een simpele adapter nodig. In deze shopgids vind je deze en meer handige tips die je nodig hebt om de perfecte Nikon lens te vinden.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn Nikon lenzen met 3 verschillende soorten vattingen: Nikon DX-, Nikon FX- en Nikon Z-vatting. De DX en FX vattingen zijn geschikt voor spiegelreflexcamera’s en de Z-vatting is voor systeemcamera’s.
 • Er bestaan nog andere merken die lenzen op de markt brengen die compatibel zijn met Nikon camera’s, zoals Tamron, Sigma, Tokina en Samyang, naast het onbetaalbare Zeiss. Er gaat echter niets boven een Nikon lens. Hiermee ben je er 100% zeker van dat alle accessoires passen en heb je de beste beeldkwaliteit.
 • Als je een lens gaat kiezen moet je altijd in je achterhoofd houden wat je precies nodig hebt. Dit is afhankelijk van het soort foto’s dat je maakt en het type camera waar je mee werkt. Andere belangrijke criteria zijn de grootte van de sensor, de brandpuntafstand en of je een vaste focus of een zoom-camera wilt.

Onze selectie: De beste Nikon lenzen op de markt

In de lijst hieronder vind je een selectie met de beste Nikon lenzen die je op de Nederlandse markt kunt vinden. De producten zijn geselecteerd vanwege de verschillende behoeften die iedere fotograaf kan hebben, of je nu beginner of geavanceerd bent. Van gebruikersvriendelijke standaardlenzen, die voor bijna elke situatie te gebruiken zijn, tot hele heldere lenzen die je helpen je fotografische creativiteit te verkennen.

Nikon Nikon Lens

Deze Nikon lens is geschikt voor zowel FX- als DX-formaat camera’s, en kan ook worden gebruikt in FX in DX crop mode. Wat betreft autofocus, profiteert u van de geruisloze en nauwkeurige SWM (Silent Wave Motor) die u in staat stelt om in alle stilte prachtige momenten vast te leggen. Kies tussen twee focusmodi: M/A (handmatige prioriteit autofocus) voor snelle schakeling tussen autofocus en handmatige focus en de M-modus voor puur handmatige scherpstelling.

Nikon Nikon Lens

De stille Silent-Wave-Motor (SWM) zorgt voor een snelle en stille autofocus, waardoor u de perfecte momenten kunt vastleggen zonder enige verstoring. Kies uit twee focusmodi: “M” (autofocus met prioriteit van handmatige scherpstelling) voor de mogelijkheid om snel te schakelen tussen automatische en handmatige scherpstelling of “M” (handmatige scherpstelling) voor volledige controle over uw creatieve proces.

Sigma Nikon Lens

Bij aankoop van deze uitzonderlijke Sigma Nikon lens ontvangt u niet alleen de lens zelf, maar ook diverse handige accessoires voor een optimale gebruikservaring. De levering omvat een zonnekap LH1050-01 om ongewenste schitteringen tegen te gaan, een frontdeksel LCF 95 mm en achterklep LCR II om uw lens te beschermen tegen stof en krassen, een statiefklem TS-71 voor extra stabiliteit tijdens het fotograferen, en een rubberen afdekking om uw lens veilig op te bergen als hij niet in gebruik is.

Jintu Nikon Lens

Of u nu een natuurliefhebber bent die onopgemerkt wilt blijven tijdens het vastleggen van bijzondere momenten, of iemand die verre objecten helder in beeld wil brengen, deze JINTU Nikon lens is de perfecte keuze. Laat u niet beperken door zware en onpraktische lenzen wanneer u vogels, dieren in het wild, sportevenementen of zelfs de maan wilt fotograferen. Kies voor deze veelzijdige, lichte en efficiënte JINTU Nikon lens, en zie hoe uw foto’s tot leven komen.

De beste Nikon lens voor Nikon spiegelreflexcamera’s

De prachtige Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR is een zoomlens die geschikt is voor allround fotografie. Dit houdt in dat deze lens geschikt is voor verschillende situaties waarin je niet verplicht bent om van lens te verwisselen. De lens is geschikt voor Nikon spiegelreflexcamera’s.

Je kunt 4.3x inzoomen met de lens. Het heeft een variabele brandpuntsafstand van 18-55 mm en beeldstabilisatie. De lens is relatief zwaar.

De beste Nikon lens met een 35 mm-lens

Dit is een zeer heldere 35 mm vaste focale lens. Een perfecte lens voor groepsfoto’s, evenementen, landschappen, straatfotografie en het maken van documentaires. De lens biedt een hoge optische kwaliteit en is vanwege het lichte gewicht zeer gemakkelijk mee te nemen in je rugzak of schoudertas.

Deze Nikon-lens is ook ontworpen voor APS-C-camera’s. Het heeft geen beeldstabilisator, iets dat met een vaste brandpuntsafstand van 35 mm niet nodig is.

De beste Nikon lens voor Nikon 1 systeem camera’s


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Vanwege het zoombereik kan de Nikon 1 NIKKOR VR 10-100mm – f/4.0-5.6 lens fungeren als een macro en telelens. Hierdoor hoef je niet van lens te verwisselen en heb je een lens voor elke situatie. Het is mogelijk is om 10x in te zoomen met deze lens. De lens heeft een variabele brandpuntsafstand van 10-100mm.

Hij is wat zwaarder dan zijn broertjes en zusjes, maar deze lens heeft wel elektrische zoom en geen handbediening, dit maakt hem heel gebruiksvriendelijk.

De beste Nikon lens met een groot zoombereik van 80-400mm

De Nikon AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR is een krachtig telezoomobjectief ideaal om op een FX-formaat spiegelreflexcamera’s te gebruiken. Het objectief is ook op DX-formaat spiegelreflexen te gebruiken.

Met een groot zoombereik van 80-400mm en een voortreffelijk optisch ontwerp is dit objectief zeer geschikt voor uiteenlopende onderwerpen zoals het fotograferen van dieren en diverse sporten. Wij zijn fan! De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is echt uitstekend.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over Nikon lenzen

Het kan zijn dat je op zoek bent naar een specifiek apparaat of lens voor een bepaald soort fotografie. Hoe het ook zij, het is altijd handig om een aantal standaardzaken duidelijk te hebben op het moment van aankoop. Een Nikon lens is een investering. We helpen je daarom graag onduidelijkheden weg te nemen en alle informatie te geven die je nodig hebt om het model te vinden dat het beste bij je past.

Nikon-lens

Nikkor lenzen zijn ontworpen om de prestaties van een Nikon camera te optimaliseren.
(Bron: Rido: 29864343/ 123rf.com)

Wat is een Nikkor lens precies?

Nikkor is niets anders dan het merk van lenzen geproduceerd door de Nikon Corporation. De Nikkor-lenzen werden in 1932 geïntroduceerd door Nippon Kogaku K.K., Nikons oorspronkelijke naam. Alle Nikon lenzen vallen tegenwoordig onder dit merk. Denk daarom dus niet dat als je ‘Nikkor’ ziet staan, in plaats van ‘Nikon’, het om namaak-apparatuur gaat. Dit is de naam die Nikon zelf aan haar lenzen heeft gegeven.

Wist je al dat het type lens afhangt van de brandpuntsafstand? Zo heeft een ‘fisheye’ een klein brandpunt en een extreem grote beeldhoek.

Waarom een Nikon lens?

We raden de aankoop van een Nikon lens aan voor scherpte, focusnauwkeurigheid, prestaties en betrouwbaarheid. Nikkor lenzen zijn ontworpen om de prestaties van een Nikon camera te optimaliseren. Dat geldt niet alleen voor de technische kenmerken van de camera, maar ook voor de werking van de accessoires zoals de flitser, zodat je de meest geavanceerde functies kunt gebruiken.

Bovendien zijn de lenzen erg compatibel. Nikkor-lenzen, zelfs de meest geavanceerde, worden nog steeds ontworpen met de Nikon F-mount, die is vervaardigd in de late jaren ’60. Deze houder is de meest compatibele camera op de markt, waardoor je ook oude lenzen van analoge camera’s kunt gebruiken, met digitale SLR-camera’s (DSLR).

Voordelen: Nikon lenzen zijn van uitstekende optische kwaliteit op het gebied van scherpte en definitie. Ze zijn zeer betrouwbaar, bieden hoge prestaties en werken nauwkeurig. Ze optimaliseren de werking van je Nikon camera, zodat je alles uit de meest geavanceerde functies van de camera en de bijbehorende accessoires kunt halen.

De Nikon F-mount is het meest compatibele model op de markt, met een breed scala aan oudere en nieuwe lenzen. Met een simpele en betaalbare adapter kun je ze ook met andere cameramerken gebruiken.

Nadelen: Niko lenzen zijn niet goedkoop en zelfs duurder dan andere merken die lenzen fabriceren voor Nikon camera’s, zoals Sigma, Tamron, Tokina en Samyang. Hoewel Nikon de grootste compatibiliteit biedt, zijn er een aantal camera’s waar bepaalde lenzen niet oppassen.

Profesional nikon lens

Er zijn veel soorten objectieven. Een hoofdindeling kan gemaakt worden in: objectieven met vaste brandpuntsafstand en objectieven met variabele brandpuntsafstand.
(Bron: Monticello: 17546045/ 123rf.com)

Hoe moet je de specificaties van een Nikon lens lezen?

Als je een Nikon lens koopt, vind je op de verpakking en in de beschrijving van het product een aantal nummers en codes die de kenmerken van het apparaat beschrijven. Om het juiste model te kiezen is het belangrijk te begrijpen wat de getallen betekenen. Hieronder vind je uitleg over de meest voorkomende kenmerken, zonder daarbij teveel in de technische details te treden:

 • Afstand of brandpuntsafstand. Dit kenmerk wordt uitgedrukt in ‘mm’. Er zijn objectieven met een vaste focus (een enkel getal) of een variabele focus (numeriek bereik). Het getal geeft een idee van de gezichtshoek van de lens. In grote lijnen betekent een kortere brandpuntsafstand, een grotere kijkhoek. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe kleiner de hoek.
 • Diafragmawaarde (F of f). Geeft het maximale diafragma van de lens aan. Hoe kleiner het getal is, hoe meer je het diafragma kunt openen, hoe helderder de lens. Daar het diafragmagetal de verhouding tussen twee lengtes is, is het dimensieloos. Het diafragmagetal heeft niet alleen invloed op het lichtverzamelend vermogen van een lens of lenzenstelsel, maar ook op de scherptediepte en de bokeh.
 • Sensorgrootte (DX of FX). De objectiefvatting van een camera is de open ring aan de voorkant. Hierop bevestig je een lens met dezelfde objectiefvatting. Een full frame camera van Nikon heeft een FX-vatting. APS-C camera’s van Nikon hebben een DX-vatting. Voor systeemcamera’s heeft Nikon een Z-vatting ontwikkeld.
 • Autofocus. Dit kenmerk wordt aangegeven met de letters ‘AF’ en geeft aan dat het mogelijk is om de lens automatisch te laten focussen. Moderne Nikon lenzen zijn meestal AF-S of AF-P, waarbij de focusmotor zich op de lens zelf bevindt. Ook bestaan er nog steeds een aantal modellen zonder focusmotor (AF of AF-D) waarbij een camera nodig is die geschikt is voor de autofocus.
 • Beeldstabilisator. Als je de afkorting ‘VR’ ziet staan, betekent dit dat de lens een beeldstabilisator heeft. Er zijn ook modellen met de afkortingen ‘VR’ of ‘VR II’. Met de eerst genoemde kun je fotograferen met tot 3 keer lagere snelheden. De VR II-modellen maken opnamen mogelijk tot 4 langzamere lichtstappen.
 • Andere afkortingen. De letter ‘G’ geeft aan dat het diafragma wordt bestuurd vanuit de camera en dit dus niet handmatig kan worden gedaan vanaf de lens zelf. Het acroniem ‘ED’ (Extra Low Dispersion) geeft aan dat de lens een optische coating heeft om chromatische aberraties te corrigeren, vooral in het geval van telelenzen en zoomlenzen.
Minor White
Fotograaf en oprichter van Aperture magazine, een internationaal fotografisch tijdschrift
“Ik fotografeer altijd alles mentaal om te oefenen.”

Welke soorten Nikon lenzen zijn er?

Je kunt lenzen op verschillende manieren van elkaar onderscheiden. De makkelijkste manier om dit te doen is op basis van de brandpuntsafstand. Hieronder vind je een handig overzicht van de verschillende soorten Nikon lenzen. Het geeft je een idee van de manieren waarop je deze kunt gebruiken:

Soort lens o.b.v. brandpuntsafstand Kenmerken Gebruik en soorten fotografie
Groothoek (35 mm) Grote kijkhoek, ongeveer tussen de 180 en 60 graden.

Vergroot de afstand tussen de objecten.

Het perspectief wordt schijnbaar uitgerekt.

Biedt breedte en een meer globaal beeld van de gefotografeerde scène.

O.a. voor landschappen, interieurontwerp en architectuur.

Standaard (ongeveer 35 – 50 mm) Normale beeldhoek van ongeveer 45 graden.

Lijkt het meest op het gezichtsvermogen van het menselijk oog en wordt daarom ook “normaal’ genoemd.

Biedt een visie die erg lijkt op die van onze eigen ogen.

O.a. straat- en documentairefotografie.

Telelens (70 mm of meer) Gesloten kijkhoek van 30 graden of minder.

Een objectief met een grote brandpuntsafstand en een kleine beeldhoek, hierdoor kunnen objecten op grotere afstand beeldvullend op film of sensor worden geprojecteerd.

Verkleint de afstand tussen objecten.

Vervlakt het beeld, waardoor we dichterbij verre details kunnen komen.

O.a. in de sport en natuur, bijvoorbeeld voor het fotograferen van dieren in het wild.

Portretfotografie. 

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een nieuwe lens wilt kopen, is het altijd belangrijk om na te denken over wat voor soort foto’s je wilt maken. Ook moet je goed controleren of de lens op je camera past. Hieronder vind je belangrijkste aankoopcriteria die gelden bij de aanschaf van een Nikon lens.

Objectiefvatting

Het eerste waar je aan moet denken bij het kopen van een nieuwe lens is de sensorgrootte van je camera. Een full frame camera van Nikon heeft een FX-vatting. APS-C camera’s van Nikon hebben een DX-vatting. Voor systeemcamera’s heeft Nikon een Z-vatting ontwikkeld.

 • FX-lens: Geschikt voor full frame camera’s. Kunnen ook worden gebruikt in DX-camera’s, maar er moet rekening worden gehouden met de clipping-of multiplier-factor. Zonder complete sensor wordt de brandpuntsafstand met een FX-lens op deze camera’s vermenigvuldigd met 1,5. Een FX-lens van 50 mm die op een DX-camera is gemonteerd, heeft dus een brandpuntsafstand van 75 mm.
 • DX-lens: Geschikt voor APS-C camera’s. Kunnen ook worden gebruikt in full-frame camera’s, hoewel dit niet wordt aanbevolen omdat ze wat donker worden aan de randen, de zogenaamde vignettering. DX-lenzen zijn meestal goedkoper dan FX-lenzen, die zijn ontworpen voor de professionele sector, net als full frame camera’s.

Nikon-lens

Als je een nieuwe lens wilt kopen, is het altijd belangrijk om na te denken over wat voor soort foto’s je wilt maken.
(Bron: Mr.Bundit Chailaipanich: 40606132/ 123rf.com)

Zoomlens of lens met een vast brandpunt

Nikkor-lenzen met een variabele focus zijn veelzijdig te gebruiken. Je kunt ermee in- en uitzoomen zonder te hoeven bewegen. Ze worden daarom ook wel ‘zoomlenzen’ genoemd. Bovendien kun je met dit soort apparaten eenvoudig de kijkhoek en het perspectief veranderen. Ze zijn echter minder helder, laten niet zoveel opening van het diafragma toe en hebben een minder scherpe beeldkwaliteit.

Als je op zoek bent naar een lens met meer beeldkwaliteit en helderheid, is een lens met een vaste focus daarom een goed idee. Wanneer de lens een vast brandpunt heeft, wordt dit ook wel een ‘primelens’ genoemd. Een vast objectief is weliswaar minder veelzijdig dan een zoomobjectief, maar daar staat tegenover dat het vaak van superieure optische kwaliteit is.

Diafragma

De diafragma is een opening in de lichtbaan van een lens die een bepaalde hoeveelheid licht door kan laten of tegenhouden. De diafragma hangt samen met de helderheid van het apparaat. Een kleinere diafragma betekent dat deze meer open is en dus meer licht vangt. Een kleiner diafragma zorgt bovendien voor minder scherptediepte, oftewel het bokeh-effect, een interessant effect voor bijvoorbeeld de portretfotografie.

Soort fotografie

Hieronder vind je een tabel met de meest geschikte lenzen voor bepaald soorten fotografie. Bij het maken van deze tabel, is er gedacht vanuit een fotograaf op gemiddeld niveau, die werkt met een DX-formaat camera:

Soort fotografie Algemene aanbevelingen Aanbevolen Nikon lens
Reizen We raden aan op zoek te gaan naar een all-terrain en een zoomlens met een breed brandpuntbereik. Nikon AF-S DX 18-200 mm of 18-300 mm
Nikon AF-S DX 18-55 mm + Nikon AF-S DX 55-200 mm
Sport en natuur (zoals wilde dieren) Ga op zoek naar een krachtige telelens waarmee je deze objecten kunt benaderen. Nikon AF-S DX 55-200 mm
Nikon AF-P DX 70 – 300 mm

Alternatieven:

Nikon AF-S DX 18-200 mm
Nikon AF-S DX 18-300 mm

Portret Heldere lens met vaste focus, een korte telelens. Nikon AF-S 85 mm
Nikon AF-S 50 mm
Evenementen Een zoomlens met een telefoto-bereik om te kunnen fotograferen zonder dichtbij te hoeven zijn. Nikon AF-S DX 55-200 mm
Nikon AF-S 85 mm
Documentaries en straatfotografie Normale lens met vaste en heldere focus. Nikon AF-S DX 35 mm
Nikon AF-S 50 mm
Landschappen, architectuur en interieurontwerp Groothoeklens om een zo groot mogelijke beeldhoek te krijgen van bijvoorbeeld een weidslandschap. Nikon AF-P DX 10-20 mm

Samenvatting

Nikon lenzen, ook wel Nikkor lenzen genoemd, zijn de ideale keuze als je een Nikon cameragebruiker bent. Ze bieden een geweldige beeldkwaliteit en ongeëvenaarde betrouwbaarheid en optimaliseren het gebruik van alle functies van je camera en bijbehorende accessoires zoals de flitser. Ook als je een ander merk camera gebruikt kun je met een simpele adapter een Nikon lens gebruiken.

Nikon lenzen zijn veelzijdig en compatibel met veel verschillende soorten camera’s. Bij het kiezen is het belangrijk duidelijk te hebben waarvoor je de lens gaat gebruiken, het soort foto’s dat je wilt maken en wat de specificaties van je camera zijn. Kijk ook welk soort lens het beste past bij het soort fotografie dat je beoefent.

Vond je onze shopgids over Nikon lenzen interessant? Deel het artikel met je vrienden en familie op social media of laat hieronder je reactie achter.

(Bron van de header afbeelding: Lightpoet: 49271874/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies