Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Fotografie is als schilderen met licht. Maar om de mooiste momenten vast te leggen en stemmingen te kunnen vastleggen, heb je ook de juiste camera nodig. Met een Olympus camera lukt het je om uitstekende foto’s te maken, of je nu een beginner bent of al een fotoprofessional. Zelfs voor meer ongewone projecten zijn Olympus camera’s een goede keuze.

De fabrikant biedt bijvoorbeeld ook accessoires voor onderwaterfotografie. Met onze Olympus camera test 2023 willen we je een overzicht geven van de Olympus camera serie. Of je uiteindelijk een Olympus OM-D, PEN of Tough camera kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en plannen. Aan de hand van de aankoopcriteria kun je de Olympus camera’s vergelijken en evalueren en hopelijk de juiste beslissing voor je nemen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Olympus camera’s onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit en worden geleverd met 24 maanden garantie. De lichte en compacte camera’s hebben een krachtige beeldstabilisatie en uitstekende optische prestaties.
 • Er zijn drie verschillende cameratypes van Olympus, de Olympus camera’s OM-D, PEN en Tough. Daaronder zijn cameramodellen die geschikt zijn voor zowel beginners als professionele fotografen.
 • Je kunt verschillende accessoires voor je Olympus camera kopen, waarvan sommige ook heel stijlvol zijn. Olympus combineert fotografie met mode. Er zijn ook accessoires voor onderwaterfotografie.

Olympus camera: Onze selectie

Olympus Olympus Camera

Ontdek de ongeëvenaarde prestaties van de Olympus Tough TG-6 camera, ontworpen om alle uitdagingen van de outdoorfotografie aan te gaan. U zult onder de indruk zijn van de geavanceerde tough prestaties, met een schokbestendigheid tot 2,1 m, waterdichtheid tot 15 m, vervormbaarheid tot 100 kg, vorstbestendigheid tot -10 graden en stofdichtheid. U hoeft zich nooit zorgen te maken over het beslaan van de lens bij temperatuurschommelingen.

Olympus Olympus Camera

Laat uw creativiteit de vrije loop met de 4K-video-opnamefunctie en diverse soorten filters, waardoor u alle mogelijkheden heeft om uw verhaal in beeld te brengen. Of u nu een gepassioneerde amateurfotograaf bent of op zoek bent naar een nieuwe camera om uw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen, de OLYMPUS OM-D-camera is de perfecte keuze voor u. Mis geen enkel bijzonder moment en leg het vast met de ongeëvenaarde kwaliteit van deze indrukwekkende camera.

Olympus Olympus Camera

Maak met gemak fantastische selfies met behulp van het uitklapbare touchscreen en deel uw beelden direct met vrienden en familie via de geïntegreerde wifi en bluetooth-functionaliteit. U zult met veel plezier en trots ervaren hoe uw fotografische vaardigheden zich ontwikkelen en hoe deze veelzijdige, gebruiksvriendelijke camera geliefde herinneringen voor u vastlegt. Trakteer uzelf op de OLYMPUS camera uit de Olympus-serie en zie uw wereld door een geheel nieuw perspectief.

Olympus Olympus Camera

Dankzij de high-speed beeldverwerking met de nieuwe TruePic-IX-processor bent u in staat om verbluffende high-res shots uit de hand te maken. Ook kunt u gebruikmaken van de Live ND-functie voor indrukwekkende landschapsfoto’s. Laat uw creativiteit de vrije loop, zelfs in de meest ruwe omstandigheden, met de geruststelling dat uw camera veilig is in zijn weerbestendige, aluminiumlegering behuizing.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om Olympus camera’s te vergelijken en te evalueren

Om je te helpen beslissen welke Olympus camera voor jou geschikt is, kun je de volgende koopcriteria als leidraad gebruiken. Je kunt deze gebruiken om Olympus camera’s te vergelijken en te evalueren:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat er bij de afzonderlijke criteria precies toe doet.

Technische aspecten en uitrusting

Als het om camera-uitrusting gaat, zijn er een paar punten en nuttige informatie om rekening mee te houden. Bij Olympus systeemcamera’s wordt meestal een objectief meegeleverd. Als het nodig is, kun je later extra (krachtigere) lenzen kopen en die dan gewoon omruilen. Wat het diafragma van de lens betreft, hoe groter het diafragma, hoe meer scherptediepte bereikt kan worden. Een grotere scherptediepte geeft een mooier bokeh effect.

Wat betekent bokeh eigenlijk?

In de fotografie beschrijft bokeh (Japans voor onscherp) de kwaliteit van onscherpe gebieden in de foto. Dit effect maakt dat bijvoorbeeld portretten er bijzonder mooi uitzien, want de lichte onscherpte in de achtergrond leidt niet af van het hoofdonderwerp. Bovendien hebben bijna alle Olympus camera’s nu een aanraakscherm, waarvan sommige ook draaibaar zijn.

Als je unieke nachtopnamen wilt maken, zorg dan dat de Olympus camera van je keuze de Live Bulb, Live Time of Live Composite functie heeft voor de beste resultaten. Alle OM-D camera’s en sommige modellen uit de PEN serie zijn met deze functies uitgerust.

Olympus Kamera-3

Dankzij de Live Bulb, Live Time of Live Composite functie kun je met Olympus camera’s nachtopnamen van hoge kwaliteit maken.
(Image source: unsplash.com / Victor Grabarczyk)

Bijna alle Olympus camera’s zijn nu geschikt voor RAW. Dit aspect is handig, want als je je foto’s in RAW formaat maakt, kun je ze naderhand op je PC bewerken zonder dat het beeld verloren gaat. Als je een microfoon of een krachtiger flitser op de camera wilt aansluiten, zorg dan dat je Olympus systeemcamera een accessoireschoen heeft.

Uiteindelijk hebben alle Olympus camera’s goede mogelijkheden en moderne technologieën. Over de subtiele individuele verschillen kun je altijd in detail lezen op de Olympus website bij de respectieve producten.

Connectiviteit

Goede verbindingsmogelijkheden zijn een belangrijke factor in een camera, want je wilt je beelden gemakkelijk naar je laptop of mobiele telefoon kunnen overbrengen om ze met anderen te delen. Daarom heeft Olympus de OI.Share app (Olympus Image Share), waarmee je je beelden gemakkelijk met anderen kunt delen.

Als je de app wilt gebruiken, let er dan op dat de Olympus camera van je keuze ermee compatibel is. Anders hebben de meeste Olympus camera’s een Bluetooth en WiFi functie. Je kunt ook verbinding maken met andere apparaten, zoals een PC of TV, via een HDMI of USB kabel.

Doel

Bij de keuze van de juiste Olympus camera hangt het natuurlijk af van wat je ermee wilt doen en waar je hem voor wilt gebruiken. Vooral de Tough camera’s zijn gemaakt voor het extreme. Je kunt met elke camera foto’s maken, maar geen enkele camera is perfect voor alles. In de volgende tabel kun je lezen welk Olympus model voor welk doel bijzonder geschikt is.

Olympus camera Type primaire geschiktheid
Olympus camera OM-D all-round camera, geschikt voor bijna elk terrein
Olympus camera PEN diverse motieven zoals detailfoto’s of portretten, camera als mode-accessoire perfect voor bloggers
Olympus camera Tough fotografie onder extreme omstandigheden, onderwaterfotografie, sport, actie enz.

Afhankelijk van wat je van plan bent, moet je bedenken of je Olympus camera weerbestendig moet zijn of dat dit aspect niet zo relevant is voor je plannen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Olympus camera koopt

De juiste camera vinden is niet eenvoudig. Als je overweegt een Olympus camera te kopen, willen we je in deze gids wat belangrijke informatie en tips geven en hopen je beslissing te vergemakkelijken.

Wat onderscheidt Olympus camera’s van andere fabrikanten?

De Japanse firma Olympus bestaat al vele jaren en kan dus bogen op veel ervaring in het maken van camera’s. Olympus staat garant voor zijn hoge kwaliteit en zoekt steeds naar innovatieve oplossingen die het fotograferen met Olympus camera’s verder optimaliseren. Olympus cameralenzen zijn uitgerust met speciaal ontwikkelde lenzen (“Micro-Four-Third”). Deze cameralenzen kunnen veel licht opvangen en maken de Olympus camera’s tot iets bijzonders.

De camera’s worden vooral gekenmerkt door hun krachtige beeldstabilisatoren en eersteklas optische prestaties. Bovendien zijn Olympus camera’s klein en compact. Zelfs met systeemcamera’s heb je niet te maken met omvangrijke toestellen en kun je je creatieve vrijheid uitleven.

Olympus Kamera-1

Olympus streeft ernaar nieuwe technologieën voor camera’s te ontwikkelen, zodat fotografen op een kwalitatief hoogwaardiger en productievere manier kunnen werken.
(Image source: unsplash.com / Goh Rhy Yan)

Olympus blijft zich specialiseren in het maken van camera’s die er goed uitzien, naast hoogwaardige technische kwaliteit. Dit spreekt vooral vrouwelijke klanten aan. Zo biedt Olympus cameratassen en riemen aan die niet alleen de apparatuur beschermen, maar ook als mode-accessoires kunnen doorgaan. De hoge kwaliteit in combinatie met het praktische aspect en tegelijk mooie vormgeving maken van Olympus camera’s een volledig afgerond product. Last but not least is Olympus er ook na de aankoop voor zijn klanten met zijn uitgebreide service.

Voor wie is een Olympus camera geschikt?

De fabrikant Olympus heeft verschillende systeemcamera’s, maar ook compactcamera’s in zijn gamma. Of je nu een beginner of een professionele fotograaf bent, bij Olympus vind je de juiste camera voor jou. De kleinere compact camera’s zijn bijzonder robuust en zijn vooral geschikt voor beginnende fotografen.

De systeemcamera’s van Olympus zijn meer ontworpen voor mensen met gevorderde fotografische vaardigheden. Je kunt de lens verwisselen als dat nodig is. Bovendien hebben de camera’s veel functies, dus voorkennis over het gebruik ervan is beslist een voordeel.

Olympus Kamera-2

Olympus camera’s zijn ook populair bij bloggers en influencers. Velen gebruiken ze voor hun Instagram foto’s of hun blog.
(Image source: unsplash.com / Rosie Kerr)

In welke prijsklasse zitten Olympus camera’s?

Olympus camera’s variëren in prijs van ongeveer 400 euro tot 2900 euro.

Olympus cameramodellen prijsklasse
Instapmodellen ca. 400 euro tot 1400 euro
Professionele modellen ca. 1400 euro tot 2900 euro

Omdat Olympus veel met influencers werkt, zijn er vaak kortingscodes en promoties op bijvoorbeeld Instagram, waarmee je een paar procent op je camera-aankoop kunt besparen. Het is ook de moeite waard om op Ebay Classifieds naar gebruikte Olympus camera’s te zoeken om een betere prijs te krijgen.

Welke accessoires kan ik voor mijn Olympus camera kopen?

Olympus biedt zijn klanten een ruime keuze aan camera accessoires. De volgende lijst geeft je een overzicht van de accessoires die je voor je Olympus camera kunt kopen:

 • Tassen en riemen
 • Accessoires voor stroomvoorziening
 • Kabels en adapters
 • Onderwateraccessoires
 • Flitsinstallaties
 • Accessoire-aansluitingen
 • Modeaccessoires

Olympus combineert fotografie en mode. Naast gewone cameratassen zijn er bijvoorbeeld ook speciaal ontworpen modieuze tassen voor je camera verkrijgbaar. Functionaliteit en mode worden gecombineerd.

Olympus biedt ook camera accessoires voor onderwaterfotografie.

Het is ook mogelijk onderwaterfoto’s te maken met Olympus camera’s. De fabrikant biedt speciale onderwateraccessoires aan waarmee je prachtige foto’s kunt maken die eruit zien alsof ze uit een andere wereld komen. Je vindt ook allerlei conventionele camera accessoires in de Olympus winkel.

Wat zijn de alternatieven voor Olympus camera’s?

Behalve Olympus zijn er natuurlijk nog veel andere bedrijven die camera’s maken. Hiertoe behoren de bekende merken Sony, Nikon, Canon en Panasonic. Als je in het Olympus gamma camera’s niet vindt wat je zoekt, bv. omdat je specifiek een spiegelreflexcamera zoekt die Olympus niet aanbiedt, kun je ook bij een van de genoemde fabrikanten kijken.

Besluit: Welke soorten Olympus camera’s zijn er en welke is de juiste voor jou?

De fabrikant Olympus heeft drie verschillende camera categorieën in zijn assortiment. Deze zijn als volgt:

 • Olympus Camera OM-D
 • Olympus PEN Camera
 • Olympus Camera Stoer

In de volgende paragrafen laten we je meer in detail kennismaken met deze drie soorten. We leggen uit wat elke Olympus camera serie inhoudt, zodat je de juiste Olympus camera voor jou kunt vinden.

Wat zijn de Olympus OM-D camera’s en wat zijn hun kenmerken?

De camera’s uit de Olympus OM-D serie zijn krachtige cameramodellen met alle geavanceerde functies die je nodig hebt. De OM-D camera’s van Olympus liggen goed in de hand door hun compacte vormgeving, zijn lichter dan de gemiddelde camera’s van dit type en zijn ook robuust.

Deze camera’s worden beschouwd als stofdicht en vorstbestendig.

Bovenal worden ze gekenmerkt door uitstekende beeldstabilisatoren, die het fotograferen vergemakkelijken, vooral voor beginners. Professionals krijgen ook de uitrusting die ze nodig hebben. De OM-D camera’s van Olympus combineren de nieuwste technologieën. Het snelle autofocus systeem zorgt onder andere voor steeds scherpe beelden. Je bereikt met deze cameramodellen een top beeldkwaliteit en ze zijn geschikt voor bijna alle toepassingsgebieden. Een ander positief kenmerk zijn de meer dan 40 verwisselbare lenzen die op een OM-D camera passen. Deze omvatten groothoek-, tele-, macro- en fisheye-objectieven.

Wat zijn de Olympus PEN camera’s en wat onderscheidt ze?

De Olympus camera’s uit de PEN serie worden allereerst gekenmerkt door hun prachtige optiek. Ze combineren tijdloze vormgeving en esthetiek met de nieuwste technologieën. Dankzij de talrijke mogelijkheden zijn er geen grenzen aan je creativiteit. Er zijn bijvoorbeeld kunstfilters in de camera geïntegreerd. Er zijn ook modieuze accessoires die bij de camera’s passen. Daarom zijn de PEN camera’s bijzonder populair bij de blogger lifestyle.

Maar de Olympus PEN camera’s zijn niet alleen visueel erg aantrekkelijk. Ze hebben een hoogwaardige afwerking en zijn goed uitgerust. Een draaibaar aanraakscherm optimaliseert de fotografie. Bluetooth en WiFi connectiviteit zorgen voor probleemloze beeldoverdracht. Bovendien zijn de PEN camera’s compact en worden ze beschouwd als intuïtief te bedienen. Met een camera van de PEN generatie krijg je een uitstekende beeldkwaliteit, zelfs ’s nachts. Als je de automatische scherpstelling instelt, kiest de camera zelf de juiste opnamestand op basis van het onderwerp. Je kunt ook lenzen verwisselen op PEN camera’s.

Er is een ruime keuze aan compatibele lenzen. Zo kun je een grote verscheidenheid aan onderwerpen perfect vastleggen, zoals detailopnamen of portretten. Ook video-opnamen van hoge kwaliteit zijn geen probleem, want de Olympus PEN camera’s hebben naast de geïntegreerde beeldstabilisatoren ook een 4K videoformaat.

Wat zijn Olympus camera’s Taai en wat onderscheidt deze camera’s?

De naam van de Stoere serie geeft hier al veel weg. De Tough camera’s van Olympus zijn uiterst robuust en geschikt voor elk avontuur, of je nu onderwaterfoto’s wilt maken, bergen wilt beklimmen of door de woestijn wilt reizen. Stoere camera’s zijn ontworpen voor het extreme.

Daarom zijn ze vorstbestendig, waterdicht en stofdicht, en ook schok- en breukvast. Toch hebben ze de moderne technologieën en mogelijkheden, net als de andere cameraseries van Olympus. De camera’s zijn zeer krachtig en leveren een uitstekende beeld- en videokwaliteit. De opnamelocaties kunnen via GPS worden gevolgd en de beelden kunnen moeiteloos worden overgebracht of gedeeld dankzij Olympus Image Share.

Er is ook de Microscoop stand, waarmee je zelfs de kleinste onderwerpen zeer gedetailleerd kunt vastleggen.

Ongeacht de serie krijg je met een Olympus camera altijd geweldige beeldkwaliteit en mogelijkheden. Als je een allrounder Olympus model zoekt, overweeg dan een camera uit de OM-D serie. Als je een krachtige camera zoekt die ook als modeaccessoire kan dienen, dan is een PEN camera iets voor jou. De Tough modellen zijn voor jou als je van actie houdt en extreme foto’s wilt maken.

Wetenswaardigheden over Olympus camera’s

In dit hoofdstuk geven we je meer algemene informatie over Olympus camera’s. We beantwoorden ook alle vragen die je hebt na de aankoop van je Olympus camera.

Waar worden Olympus camera’s gemaakt?

Olympus is een Japanse firma. Olympus heeft de produktie van zijn camera’s over verschillende Aziatische landen gespreid om te profiteren van de respectieve sterke punten van de afzonderlijke produktie-vestigingen. Zo produceert de fabriek in China onderdelen die speciale of ingewikkelde technologieën vereisen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de lenzen en andere technische onderdelen. De assemblage van de camera’s, daarentegen, gebeurt gedeeltelijk in de fabriek in Vietnam.

Hoe kan ik mijn Olympus camera op mijn smartphone of PC aansluiten?

Je smartphone en Olympus camera kunnen via WiFi met elkaar verbonden worden. Je kunt de beelden van de camera gemakkelijk overbrengen naar je mobiele telefoon via de WiFi verbinding. Om dit te doen heb je de app OI.Share nodig, die je gratis op je smartphone kunt installeren. Deze video legt in detail uit hoe je beelden van de camera naar je iPhone of iPad kunt overbrengen met de Olympus Image Share app (OI.Share).

Wil je je foto’s van de Olympus camera overbrengen naar een PC of laptop, dan kun je de camera eenvoudig via een USB kabel op het apparaat aansluiten. Op deze manier kun je de foto’s gemakkelijk overzetten, ongeacht of je PC of laptop voor Windows of Mac ontworpen is.

Hoe kan ik mijn Olympus camera naar fabrieksinstellingen terugzetten?

Als je Olympus camera om een of andere reden helemaal afgesteld is, is het doeltreffender om van voren af aan te beginnen en je persoonlijke instellingen stap voor stap opnieuw te maken. In dit geval is het zinvol om een technisch apparaat zoals je camera eerst naar de fabrieksinstellingen terug te zetten.

Welke garantie geeft Olympus me op mijn camera en kan ik hem laten repareren?

Olympus geeft je 24 maanden garantie op je camera. De fabrikant biedt ook een verlengingsoptie van drie jaar voor de Olympus OM-D camera’s. Dus als je een OM-D camera bezit, kun je je product binnen de gewone garantieperiode registreren en nog drie jaar langer van de garantie profiteren.

Olympus camera’s hebben een garantieperiode van 24 maanden waarin je je camera gratis kunt laten repareren.

Als je nog binnen de garantieperiode van Olympus valt, kun je je camera door de fabrikant laten repareren. Je moet je camera eerst online registreren voor de reparatiedienst. Dan kun je de camera gewoon gratis inzenden. Je Olympus camera wordt dan gerepareerd of vervangen. Een andere mogelijkheid is de Olympus camera naar de winkelier te brengen waar je hem kocht of naar een Olympus service centrum. Het is belangrijk dat je altijd je originele factuur of aankoopbewijs bewaart, zodat je kunt bewijzen dat je Olympus camera nog binnen de garantieperiode valt. Je hebt ook het garantiebewijs nodig. Merk ook op dat de Olympus garantie alleen geldig is als je camera niet beschadigd is door je eigen schuld, onjuist gebruik of overmacht.

Foto bron: claudiodivizia/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies