Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

27Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote onderwatercamera test 2023. Hier stellen we alle onderwatercamera’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste onderwatercamera’s voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een onderwatercamera wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met onderwatercamera’s kun je de mooiste herinneringen in en op het water vastleggen in foto’s en video’s.
 • In principe worden camera’s met onderwaterbehuizing in drie soorten verdeeld: Onderwatercamera als digitale camera, actiecamera en wegwerpcamera. Alle drie de soorten zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen en uitvoeringen.
 • Terwijl de onderwatercamera als digitale camera en de wegwerpcamera vooral geschikt zijn om foto’s te maken, overtuigt de actiecamera met video-opnamen in hoge resolutie.

Onderwatercamera: Onze selectie

Wolfang Onderwatercamera

Ontdek de WOLFANG GA200 onderwatercamera, speciaal ontworpen voor al uw avonturen. Deze geavanceerde actiecamera is uitgerust met een innovatief dubbel kleurenscherm, waardoor u eenvoudig kunt schakelen tussen het voorste en achterste scherm. Het levendige voorste scherm is perfect voor uw selfies en het 2-inch touchscreen aan de achterkant zorgt voor een gemakkelijke bediening.

Jadfezy Onderwatercamera

Ontdek de onderwaterwereld als nooit tevoren met de Jadfezy onderwatercamera. Met deze ultra HD 1080p actiecamera legt u moeiteloos video’s vast met een resolutie van 1080p/30 fps en maakt u foto’s van 12MP. Het 2 inch high-definition display zorgt ervoor dat u gemakkelijk de prachtige momenten kunt bekijken die u heeft opgenomen met deze sportcamera.

Exprotrek Onderwatercamera

Met de twee meegeleverde oplaadbare 1350 mAh-batterijen hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de opnametijd van deze actiecamera. De ingebouwde wifi en HDMI stellen u in staat om de camera eenvoudig te verbinden met uw telefoon of tablet. Met een wifi-bereik van 8 tot 15 meter buitenshuis zijn draadloze verbindingen met slimme apparaten kinderspel.

Wolfang Onderwatercamera

Dankzij de meegeleverde multifunctionele montage-accessoires kunt u de WOLFANG GA100 watercamera eenvoudig gebruiken voor diverse toepassingen en sporten zoals fietsen, motorrijden, paardrijden, duiken en skiën, zonder extra accessoires aan te schaffen. De geavanceerde functies zoals anti-vibratie EIS, timeropname, loopopname en slow-motion zorgen ervoor dat u in elke situatie de perfecte opname kunt maken.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een onderwatercamera koopt

Wat zijn de voordelen van een onderwatercamera boven een gewone compactcamera?

Onderwatercamera’s leggen de mooiste ervaringen onder of op het water vast. Terwijl compacte of digitale camera’s op het land de mooiste herinneringen vastleggen in foto’s of video’s, biedt de onderwatercamera in het koele water een breed scala aan gebruiksmogelijkheden. Samengevat biedt een onderwatercamera je de volgende voordelen

 • Prachtige opnamen in / op het water
 • Robuust in het water en op het land
 • Goede kwaliteit van onderwateropnamen
 • Breed scala aan toepassingen

Behalve onderwaterfoto’s maken tijdens een duikvakantie, kan de onderwatercamera ook punten scoren in het waterglijbanenpark, tijdens een joyride op een jetski of tijdens watersport.

Welke opslagcapaciteit biedt een onderwatercamera?

Onderwatercamera’s hebben geen intern geheugen. De opslagcapaciteit hangt dus af van de gebruikte geheugenkaart. Het gebruikte geheugenkaart formaat is ofwel een SD kaart of een micro SD kaart.

Unterwasserkamera Schildkröte

Met een onderwatercamera kun je op vakantie prachtige kiekjes maken. (Foto: Jeremy Bishop / unsplash.com)

Geheugenkaarten bieden verschillende hoeveelheden opslagcapaciteit, te beginnen bij 4 GB. De meeste modellen laten een maximale opslagcapaciteit van 32 GB toe, hoewel in uitzonderlijke gevallen ook geheugenkaarten tot 64 GB compatibel zijn.

Wat kost een onderwatercamera?

Onderwatercamera’s zijn er in bijna alle prijsklassen. Afhankelijk van het doel waarvoor een waterdichte camera gekocht wordt, zijn er veel verschillende mogelijkheden. Over het geheel genomen zijn de prijzen heel aanvaardbaar als je onder water mooie herinneringen wilt vastleggen.

Soorten Dichtheid Prijs
Wegwerp onderwatercameraa 15 m ca. €15 – €20
Onderwater digitale cameraa 25 m ca. €30 – €300
Actioncam / Outdoorcam 30 m ca. €30 – €520

De eenvoudigste versie, de wegwerp onderwatercamera’s, zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer tien euro. De prijsklasse is hier betrekkelijk klein en gaat tot ongeveer 20 euro. Voor een digitale onderwatercamera moet je iets meer uitgeven. Een eenvoudig model is verkrijgbaar vanaf 29 euro, en er is nauwelijks een bovengrens.

Action cams zijn er ook in alle prijsklassen, vanaf 30 euro voor een eenvoudig instapmodel, waarbij je het al zonder sommige functies moet stellen, tot en met een professioneel model, waarvoor je zo’n 200 tot 300 euro moet betalen.

Kan ik een onderwatercamera huren?

Ja, het is mogelijk om een camera met onderwaterbehuizing te huren. Je kunt vooral dure onderwatercamera’s huren in de grote Duitse steden of via het internet. Je kunt ook onderwatercamera’s huren op vakantie, bijvoorbeeld in waterglijbanenparken in Dubai.

De prijs moet echter niet onderschat worden. Je kunt je vaak een goede instapcamera veroorloven voor een dag huur. Bovendien moet je vertrouwd zijn met de werking van de onderwatercamera om optimale opnamen te kunnen maken. Dit is vaak niet het geval bij een huurauto. De prijstrend is uiterst schommelend.

Hoe maak ik een onderwatercamera

schoon? Het schoonmaken van een onderwatercamera is heel eenvoudig. De camera zelf hoeft niet schoongemaakt te worden. Het onderwaterhuis moet echter na elk gebruik met helder water worden afgespoeld. Er zijn enkele schoonmaaksetjes waarmee je het kunt schoonmaken.

Bij gebruik van de camera in zout, chloor of zoet water komen kleine deeltjes op de camerabehuizing vast te zitten, daarom moet je hem na elk gebruik schoonmaken. Het is belangrijk dat je het onderwaterhuis goed droogt voor je het weer gebruikt. Als er ook maar een druppel water in de behuizing komt, kan dat tot slechte opnamen leiden en, in het ergste geval, tot een defect van de onderwatercamera.

Hoe zet ik foto’s en video’s van mijn onderwatercamera over naar mijn PC of smartphone?

Je kunt foto’s en video’s overzetten naar je PC of smartphone via een app, Bluetooth, kabel of geheugenkaart

Overzetten van een wegwerpcamera is echter niet mogelijk. De verschillende apparaten bieden verschillende verbindingen.

Unterwasserkamera Fels

De gemakkelijkste manier om foto’s en video’s naar je PC over te zetten is via een kabel. De onderwatercamera’s hebben een mini-USB aansluiting, zodat de camera via USB of HDMI op de PC kan worden aangesloten. (Foto: Jeremy Bishop / unsplash.com)

Er moet op de PC een kaartsleuf beschikbaar zijn voor de overdracht met de geheugenkaart. De geheugenkaart wordt in de kaartsleuf gestoken zodat de opnamen naar de PC overgebracht kunnen worden. Nog niet alle fabrikanten en modellen bieden overdracht via app of Bluetooth.

Met een app voor de smartphone kan de camera via WLAN met het mobiele toestel verbonden worden. Zo kunnen foto’s en video’s bekeken en overgebracht worden naar de smartphone. Bij overdracht via Bluetooth is het niet nodig een app te downloaden; de overdracht gebeurt via Bluetooth, wat het voordeel heeft dat er geen WLAN beschikbaar hoeft te zijn.

Welke accessoires zijn handig voor een onderwatercamera?

Er zijn talloze accessoires, vooral voor actiecamera’s. In het volgende laten we je enkele handige accessoires zien

 • Borst- of hoofdband
 • Selfie stok
 • Handheld
 • Polsband als afstandsbediening
 • Tas

Borstband of hoofdband

Een borstband of hoofdband is erg handig als je video’s wilt opnemen zonder te schudden. Een ander voordeel is dat je tijdens de film je handen vrij hebt. Een borst- of hoofdband is daarom een goede keuze voor het opnemen van een glijbaan of een ritje op een jetski.

Selfiestick

Als je ook foto’s van jezelf wilt maken, is een selfiestick een goed idee. Met deze “armverlenging” kun je gemakkelijk foto’s en video’s van jezelf maken. Zo’n gadget is verkrijgbaar voor bijna alle onderwatercamera modellen. Camera’s voor eenmalig gebruik hebben echter geen bevestiging voor een selfie stok.

Handheld

Om de vrij kleine onderwatercamera beter vast te houden, is een handheld een goed idee. Deze waterdichte handheld is ook heel handig bij het duiken, want hij maakt het hanteren uiterst gemakkelijk. De handheld wordt ook aan de pols bevestigd met een kleine armriem.

Polsband als afstandsbediening

Een polsband als afstandsbediening is uiterst handig als je vaak filmt met een borst- of hoofdband. Als je de onderwatercamera eenmaal in het montuur geschroefd hebt, is het uiterst moeilijk hem te bedienen zonder afstandsbediening.

Een polsbandje is ook geschikt als afstandsbediening bij het duiken, omdat het anders uiterst moeilijk is de camera via de duikuitrusting te bedienen. De polsband heeft twee knoppen: de ene activeert de foto-opname, terwijl de andere knop gebruikt kan worden om video-opnamen te starten en te stoppen. De knoppen zijn zeer ruim bemeten, zodat ze gemakkelijk te gebruiken zijn.

Tas

Een cameratas voor de camera en de accessoires is altijd een goed idee. Sommige van deze tassen kun je voor heel weinig geld kopen. Omdat je bij sommige onderwatercamera’s veel accessoires kunt kopen, is het toch de moeite waard een opslagmogelijkheid te kopen.

Kleine voorwerpen zoals extra batterijen, geheugenkaarten of verbindingskabels kunnen gemakkelijk zoekraken als je ze niet samen in een tas bewaart.

Andere accessoires

Er zijn nog talloze andere accessoires. Afhankelijk van het doel waarvoor je een onderwatercamera wilt kopen, zijn de extra’s meer of minder nuttig. Behalve allerlei bevestigingen en hulpstukken zijn er ook kleine statieven voor gebruik boven water.

Onze deskundige Jürgen Donauer heeft nog meer belangrijke tips voor je:

“Onder water wordt het zichtbare rode licht relatief snel geabsorbeerd. Daarom zien foto’s er vaak erg kleurloos uit. Tot een zekere diepte kun je jezelf helpen met een roodfilter dat wat van de kleuren terugbrengt. Voor mooie foto’s zoals die in tijdschriften, kun je niet zonder sterke flitsen.

De camera en de behuizing moeten daarvoor geschikt zijn. Als je veel geld uitgeeft aan een onderwatercamera, kan het resultaat toch nog erg tegenvallen. Een goede flitser kost echter al gauw 500 euro. Als je met het onderwerp wilt experimenteren, kun je misschien beter voor een goedkoop model gaan en dan een professionele versie kiezen als die je bevalt. Bij video is er natuurlijk hetzelfde probleem met het licht. Voor matige diepten is een rood filter voor de GoPro aan te bevelen. Als je een camera hebt die je uit de behuizing kunt halen, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Het is het beste de camera nooit te openen tussen duiken of tussen bezoeken aan het water. Je kunt hem het beste openen in een schone omgeving, beschermd tegen de wind.

De reden is dat zich anders vuil, haar of iets dergelijks op de O-ring kan verzamelen. Eén haar is genoeg en je camera zal lekken. Als je duikt, is het uiteinde van de camera verzegeld. Controleer altijd nauwkeurig of de O-ring schoon en niet droog is voor je hem sluit. Als de camera in RAW formaat kan fotograferen, heeft dat een enorm voordeel. Onder water heb je vaak maar één kans en dan is de vis weg. Als de belichting of witbalans niet goed is, kun je die tot op zekere hoogte corrigeren met gratis software zoals RawTherapee, Darktable of een HDR procedure”

Besluit: Welke soorten onderwatercamera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er drie verschillende soorten onderwatercamera’s

 • Onderwatercamera als digitale camera
 • Actiecamera / buitencamera
 • Camera voor eenmalig gebruik

Alle drie de soorten onderwatercamera’s bieden individuele voor- en nadelen, die we hieronder voor je op een rijtje gezet hebben. De camera’s bieden heel verschillende functies.

Afhankelijk van het doel waarvoor je een onderwatercamera wilt kopen, laten we je zien welk type voor jou het meest geschikt is. Hieronder laten we je kennismaken met de verschillende soorten, zodat je gemakkelijk de perfecte onderwatercamera voor je kunt vinden.

Hoe werkt een onderwatercamera als digitale camera en welke voor- en nadelen heeft hij?

Een onderwatercamera als digitale camera heeft het grote voordeel dat hij gemakkelijk te bedienen is zonder dat je belangrijke functies hoeft over te slaan. De waterdichte compact camera richt zich echter duidelijk op fotografie. Als je vooral onder water foto’s wilt maken, is een onderwatercamera absoluut geschikt voor je.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • onmiddellijke weergave van de foto’s op het digitale scherm
 • voordelige aanschaf
Nadelen
 • Deels zwakke videofunctie
 • weinig accessoires

De onderwatercamera als digitale camera is bijzonder geschikt voor beginners omdat hij zo gemakkelijk te gebruiken is. Er is een grote keuze aan digitale compact camera’s die ook voor weinig geld te koop zijn.

Het onderwaterhuis is permanent geïnstalleerd en kan niet verwijderd worden. In tegenstelling tot actie- en buitencamera’s zijn er maar weinig accessoires voor onderwater digitale camera’s. Bovendien bieden de meeste toestellen slechts een zwakke videofunctie, zodat de actiecamera meer geschikt is voor video-opnamen met hoge resolutie.

Welke functies heeft een actiecamera en welke voor- en nadelen heeft hij?

De actioncam wordt steeds populairder en is het type met de meeste functies. Behalve met zeer goede video’s overtuigt hij ook met een goede beeldkwaliteit. Een zogenaamde action cam of outdoor cam is nu bij veel fabrikanten verkrijgbaar en biedt een breed scala aan mogelijkheden.

Behalve voor het maken van foto’s is een actiecamera bijzonder geschikt voor video-opnamen met hoge resolutie, zodat er een of twee natte dia’s mee gefilmd kunnen worden.

De Actioncam scoort met een breed scala aan functies. Behalve foto’s maken zijn ook video’s van hoge kwaliteit mogelijk. Sommige action cams kunnen via WLAN met een smartphone verbonden worden, zodat het video- en fotomateriaal direct naar de smartphone overgebracht kan worden.

Voordelen
 • Veel functies
 • Goede videoresolutie
 • Veel accessoires
Nadelen
 • Moeilijker te bedienen
 • Zwakke batterijprestaties
 • Geen optische zoom

Bovendien bieden sommige modellen ook een digitaal scherm, dat de bediening aanzienlijk vereenvoudigt. De ruime keuze aan accessoires, van een borstriem tot een helmbevestiging tot een waterdichte handgreep, opent vele mogelijkheden. De vele functies en de compactheid van deze buitencamera’s maken ze echter iets moeilijker te bedienen.

Voor je echt aan de slag gaat, moet je beslist een blik werpen op de gebruiksaanwijzing. De batterij van actiecamera’s is erg zwak en gaat maar ongeveer één tot twee uur video- en foto-opnamen mee, daarom moet je altijd een reservebatterij bij je hebben. Actiecamera’s hebben geen optische zoom. Lees

voor het eerste gebruik van je onderwatercamera eerst de gebruiksaanwijzing. Zo word je je bewust van veel belangrijke punten.

In elk geval biedt de action cam de meeste mogelijkheden: Of het nu gaat om een duikvakantie in Egypte, een bezoek aan het waterglijbanenpark of een ritje op een jetski, een actiecamera scoort punten bij alle activiteiten. Een actiecamera is daarom wonderwel geschikt als reiscamera. Zo’n buitencamera is op de markt te vinden van vele fabrikanten.

De prijsklasse is zeer breed, maar ook voor de kleine portemonnee zijn goede modellen verkrijgbaar voor minder dan 100 euro.

Welke functies heeft de wegwerpcamera en wat zijn de voor- en nadelen?

Wegwerpcamera’s zijn, zoals de naam al zegt, bedoeld voor eenmalig gebruik. Dit type onderwatercamera is het goedkoopste maar ook het eenvoudigste alternatief. Hij is bijzonder geschikt als reiscamera. De wegwerpcamera biedt alleen een fotofunctie die aan een gewone camera doet denken.

Hij heeft geen andere aansluitingen, dus de foto’s kunnen niet naar de laptop overgebracht worden. Nadat de foto gemaakt is, wordt het wiel steeds een stukje verder gedraaid tot het stopt. Een wegwerpcamera kan tussen de 20 en 27 foto’s maken voor de film vol is.

Voordelen
 • Goedkoop in aanschaf
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Slechte beeldkwaliteit
 • Geen digitale foto’s
 • Geen verbindingen

Een wegwerp onderwatercamera wordt na gebruik bij een drogist ingeleverd voor ontwikkeling. Er is geen manier om de foto’s digitaal te krijgen. Hoewel de wegwerpcamera gemakkelijk te gebruiken is, is de kwaliteit van de foto’s nogal slecht. Met een aankoopprijs van tussen de tien en 15 euro is de wegwerp onderwatercamera de goedkoopste versie van de onderwatercamera’s.

Wegwerpcamera’s bieden geen perfecte beeldkwaliteit, maar je kunt je voor weinig geld aan onderwaterfotografie wagen.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om onderwatercamera’s te vergelijken en te evalueren

Onderwatercamera’s bieden verschillende functies die meer of minder belangrijk zijn, afhankelijk van hun doel. In het volgende hebben we de factoren samengesteld die je kunt gebruiken om onderwatercamera’s te vergelijken en te evalueren

 • Doel van de camera
 • Gewicht
 • Resolutie
 • Waterdicht
 • Scherm
 • Zoom
 • Video-opnamefunctie
 • Levensduur van de batterij
 • Kleur
 • WLAN en GPS

In de volgende paragrafen hebben we de afzonderlijke koopcriteria opgesomd.

Doel van de camera

De verschillende onderwatercamera’s bieden een grote verscheidenheid aan functies en toepassingsgebieden. Afhankelijk van het doel waarvoor je een camera wilt kopen, is een speciaal model bijzonder geschikt voor je. Vraag je dus eerst af waarvoor je een onderwatercamera wilt kopen.

Unterwasserkamera Fischschwarm

Voor eenmalig gebruik op vakantie is een wegwerp onderwatercamera voldoende als je geen belang hecht aan een bijzonder goede kwaliteit van de foto’s. (Foto: Johnny Chen / unsplash.com)

Een digitale onderwatercamera is geschikt voor jou als je vooral foto’s wilt maken. Het voordeel ten opzichte van een wegwerpcamera is duidelijk: je kunt de camera vaker gebruiken en de kwaliteit van de foto’s is veel beter. Als je de onderwatercamera wilt gebruiken voor spectaculaire video-opnamen en foto’s van goede kwaliteit, dan is een actiecamera de juiste keuze voor jou. Het is de onderwatercamera met de meeste functies en is daarom geschikt voor een groot aantal doeleinden.

Bedenk wat je met je onderwatercamera wilt doen en hoe vaak je hem wilt gebruiken. Afhankelijk hiervan kan een bepaald type geschikt voor je zijn.

Wist je dat een onderwatercamera in sommige opzichten meer biedt dan een gewone camera? Onder water is er veel minder trilling of andere verstoring, maar dankzij hun stevige constructie tegen stof, schokken en koude temperaturen zijn onderwatercamera’s ook op het land voldoende beschermd – in sommige gevallen zelfs beter dan gewone camera’s.

Gewicht

Het gewicht van de camera speelt ook een rol. Hij varieert van ongeveer 55 tot 300 gram. Op het eerste gezicht lijkt dit niet veel, maar het moet niet helemaal veronachtzaamd worden. Als je bijvoorbeeld een hoofdriem wilt gebruiken, kan dat bij een zwaardere camera op den duur vermoeiend zijn. Actiecamera’s zijn veel compacter dan digitale onderwatercamera’s, dus ze zijn ook lichter.

Resolutie

De resolutie van de onderwatercamera is een belangrijke aanwijzing voor de beeldkwaliteit. Het aantal megapixels varieert van model tot model. In principe kan gezegd worden dat niet alleen de resolutie een rol speelt bij de kwaliteit, maar ook de groothoek en de optische zoom. Het aantal megapixels moet echter minstens 10 megapixels zijn om aanvaardbare foto’s en video’s te kunnen maken.

Waterdichtheid

Er moet beslist aandacht besteed worden aan de waterdichtheid van de onderwatercamera. Afhankelijk van het doel is een andere waterdichtheid vereist. De waterbestendigheid varieert meestal van drie tot 40 meter. Als je alleen foto’s van dia’s wilt maken, is een waterbestendigheid van drie meter meestal voldoende. Maar als je foto’s en video’s wilt maken tijdens het duiken, heb je natuurlijk een veel hogere waterbestendigheid nodig.

Scherm

Een scherm is niet altijd het belangrijkste kenmerk van een onderwatercamera. Sommige modellen hebben helemaal geen scherm nodig. Als er een is, is de grootte natuurlijk belangrijk. Wegwerp onderwatercamera’s hebben meestal geen digitaal scherm.

Dit betekent dat er geen mogelijkheid is om de foto’s die je maakt te bekijken voor ze ontwikkeld worden. Actiecamera’s zijn soms uitgerust met een scherm. Er zijn verschillende modellen met en zonder scherm. Digitale onderwatercamera’s hebben allemaal een scherm waarop de foto’s bekeken kunnen worden. Een ander voordeel van een scherm is het gebruiksgemak. Met een scherm hoef je niet door de zoeker te kijken; je kunt het onderwerp comfortabel op het scherm zien.

De grootte van het beeldscherm varieert van model tot model en hangt natuurlijk af van de totale afmetingen van de camera. Onderwatercamera beeldschermen variëren van 1.5 tot 3.0 inch. Actiecamera’s hebben meestal een kleiner scherm dan digitale onderwatercamera’s.

Zoom

De zoom speelt een rol bij de kwaliteit en moet dus overwogen worden. Terwijl actiecamera’s meestal geen optische zoom bieden, doen goede digitale onderwatercamera’s dat wel. Mechanische aanpassingen in de lens veranderen de opgenomen gezichtshoek.

Een bijzonder groot zoombereik biedt meer instelmogelijkheden, maar objectieven met een zeer hoge zoomfactor leveren vaak een zichtbaar slechtere beeldkwaliteit dan die in het middelhoge zoombereik.

Video-opnamefunctie

Actiecamera’s hebben allemaal een video-opnamefunctie, die meestal van zeer goede kwaliteit is. Digitale onderwatercamera’s bieden ook een video-opnamefunctie. Maar omdat de nadruk bij deze camera’s op fotografie ligt, is de kwaliteit niet helemaal zo goed. Camera’s voor eenmalig gebruik hebben geen video-opnamefunctie.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij van de onderwatercamera is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Wegwerpcamera’s hoeven niet opgeladen te worden en kunnen ook niet opgeladen worden, dus de levensduur van de batterij is bij deze optie geen probleem. Je kunt de levensduur van de batterijen van digitale onderwatercamera’s beïnvloeden door batterijen van een hogere kwaliteit te kopen.

Unterwasserkamera Seestern

De meeste modellen werken met oplaadbare batterijen. Als je batterijen gebruikt, kun je verwachten dat je ze vaak moet vervangen. (Foto: Amy Humphries / unsplash.com)

Omdat de nadruk van digitale onderwatercamera’s op het maken van foto’s ligt, gaat de batterij langer mee. De gebruiksduur van action cams is daarentegen kort omdat het opnemen van video’s veel batterijvermogen vergt. In het beste geval gaat de batterij twee uur mee als hij in gebruik is.

Omdat de batterijen van de action cams beperkt zijn en een langere looptijd dus niet mogelijk is, is de enige optie hier om verschillende batterijen te kopen en ze te vervangen.

Kleur

Onderwatercamera’s zijn er in allerlei kleuren. Natuurlijk doet het ontwerp er voor het gebruik niet toe. Je moet je toestel echter wel mooi vinden, en daarom moet je je op de hoogte stellen van de verschillende kleurvariaties. De meeste onderwatercamera’s zijn er in zwart, blauw of zilver. Maar trendy kleuren als groen, roze of oranje worden steeds populairder.

WLAN en GPS

Met de WLAN functie kun je de onderwatercamera verbinden met je smartphone. Sommige camerafabrikanten bieden apps voor smartphones aan, zodat je foto’s en video’s in het Wi-Fi-netwerk direct met de app naar je smartphone kunt uploaden. Dit is een heel handige functie, want je hebt vaak geen laptop bij je, vooral op vakantie. Slechts enkele onderwatercamera’s bieden de GPS functie.

Met deze functie registreert de camera de plaats, hoek en diepte bij het nemen van een foto. Voor veel duikers is de GPS functie echter onmisbaar, want daarmee kunnen ze lokaliseren waar en op welke diepte ze bepaalde opnamen maakten. De GPS functie is daarom een leuke toevoeging die beginners kunnen missen.

Interessante feiten over onderwatercamera’s

Hoe lang zijn onderwatercamera’s al verkrijgbaar en hoe hebben ze zich ontwikkeld?

De duiker William Thopsen slaagde er in 1856 voor het eerst in onder water foto’s te maken. In 1893 sloeg de Fransman Louis Boutan de handen ineen met Joseph David om meer foto’s onder het wateroppervlak te maken. Tot op de dag van vandaag wordt Louis Boutan beschouwd als de uitvinder van de onderwaterfotografie. Nikon bracht in 1963 de eerste onderwatercamera op de markt.

In die tijd was het echter nog een SLR camera in een waterdichte behuizing. In de volgende jaren, toen digitale camera’s in de mode raakten, werden steeds meer waterdichte behuizingen gebruikt. De technologie is steeds geavanceerder geworden, zodat er nu vele modellen onderwatercamera’s zijn in bijna alle kwaliteits- en prijsklassen. De fabrikant GoPro bracht in 2004 de eerste actiecamera op de markt, die tot vandaag voortdurend verder ontwikkeld en verbeterd wordt.

Hoe kan ik de bedieningsknoppen van de onderwatercamera bedienen met duikuitrusting?

Tijdens een duik draag je, behalve het wetsuit en de persluchtfles, meestal ook handschoenen die het moeilijk maken een duikcamera te bedienen. In de meeste duikgebieden zijn deze handschoenen echter verboden! Hier bevelen we het gebruik aan van een armband waarmee de onderwatercamera kan worden bediend. Deze polsbandjes bieden meestal twee knopen die zeer royaal gevormd zijn.

De grootte van de knoppen maakt ze uiterst gemakkelijk te bedienen, zelfs als je handschoenen draagt. De ene knop kan gebruikt worden om foto’s te maken, de andere om video-opnamen te starten en te stoppen. Zo’n polsband is niet alleen geschikt voor duikers: bij gebruik met een borst- of hoofdgordel is de polsband ook uiterst gemakkelijk in het gebruik.

Er zijn afstandsbedieningen die het gemakkelijker maken om foto’s te maken tijdens het duiken.

Is het gebruik van een onderwatercamera toegestaan in waterglijbanenparken?

Elk park beslist zelf of gebruik in het glijbanenpark is toegestaan. Hier is dus geen definitieve uitspraak mogelijk. Het gebruik van actiecamera’s is geregeld in de huisregels van de parken en kan dus vóór het bezoek bekeken worden.

Vaak is het gebruik van een actiecamera op de glijbanen alleen toegestaan met een passende borst- of hoofdgordel, zodat de glijders nog steeds de mogelijkheid hebben zich vast te houden of zich aan de voorgeschreven glijbaanpositie te houden. In elk geval moet je voor de zekerheid vooraf bij het waterpark informeren.

Is het mogelijk om onderwaterfoto’s te bewerken?

In principe kan elke foto op de computer bewerkt worden met de juiste programma’s. Natuurlijk is bewerken wat gemakkelijker als de foto’s van goede kwaliteit zijn. Om je onderwaterfoto’s te bewerken, raden we je de gratis software Gimp aan, die geweldige resultaten geeft.

Als alternatief kun je natuurlijk ook het bekende programma Adobe Photoshop gebruiken, dat tegen betaling verkrijgbaar is.

Beeldbron: Varin Rattanaburi / 123RF.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies