Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

55Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote oplaadbare batterijen test 2023. Hier stellen we alle oplaadbare batterijen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste oplaadbare batterijen voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je oplaadbare batterijen wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Oplaadbare batterijen of accu’s zijn bijzonder handig omdat je ze na eenmalig gebruik gemakkelijk weer kunt opladen en ze oneindig vaak kunt gebruiken.
 • Als het om oplaadbare batterijen gaat, zijn er veel batterijen van verschillende fabrikanten met verschillende eigenschappen. Laad deze batterijen ook op volgens de juiste procedure om een zo lang mogelijke levensduur te verzekeren.
 • De laadstroom, duurzaamheid, tentspanning en zelfontlading zijn belangrijke kwaliteitscriteria waarmee je rekening moet houden als je oplaadbare batterijen koopt.

Oplaadbare batterijen: Onze selectie

Bonai Oplaadbare Batterijen

BONAI oplaadbare batterijen hebben een stabiele stroom en spanning, zodat uw apparaten ononderbroken werken. Bovendien zijn deze 1,2V Ni-MH batterijen gemaakt van unieke hoogwaardige materialen met een hoge capaciteit van 2800 mAh, ideaal voor apparaten met een hoog stroomverbruik. Dankzij de mix-beschermingsadditieven in de kathode van de batterijen, kunnen BONAI AA oplaadbare batterijen tot wel 1200 keer worden opgeladen.

Amazon Basics Oplaadbare Batterijen

Deze oplaadbare batterijen hebben een zeer lage zelfontlading, waardoor ze tot wel 80% van hun capaciteit behouden. Zo weet u zeker dat ze ook na langere tijd nog voldoende energie hebben om uw apparaten van stroom te voorzien. Dankzij de slimme combinatie van de beste eigenschappen van zowel aa alkaline (klaar voor gebruik) als oplaadbare (herbruikbare) batterijen, heeft u altijd een duurzame en betrouwbare energiebron bij de hand.

Duracell Oplaadbare Batterijen

Ontdek de kracht en het gemak van de Duracell Oplaadbare AA 2500 mAh batterijen, dé nummer 1 keuze voor de meeste duurzame accu’s per oplading in apparaten met AA-formaat. U zult versteld staan van de prestaties die deze batterijen leveren, zelfs na een jaar in ongebruikte toestand. Dat klopt, deze Duracell Oplaadbare AA 2500 mAh batterijen behouden hun lading tot wel 12 maanden lang.

Amazonbasics Oplaadbare Batterijen

Ontdek de kracht en het gemak van AmazonBasics oplaadbare AAA-batterijen met hoge capaciteit. U ontvangt een pakket van 24 AAA-batterijen die stuk voor stuk een indrukwekkende capaciteit hebben van 850 mAh (milliampère-uur), met een minimum van 800mAh. Hiermee kunt u zorgeloos al uw apparaten van stroom voorzien, wetende dat u over betrouwbare en krachtige batterijen beschikt.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je oplaadbare batterijen koopt

Wat zijn de verschillende soorten oplaadbare batterijen?

Hier tonen we je een overzicht van de soorten oplaadbare batterijen om je te helpen je weg te vinden in de batterijen jungle.

Type Korte beschrijving
Micro oplaadbare batterijen en Mignon oplaadbare batterijen Voor kleine elektronische apparaten (bv. afstandsbedieningen), spanning van 1.2 V of 1.6 V en capaciteiten tot 1100 mAh (AAA) of 2750 mAh (AA)
Baby (C) oplaadbare batterijen Iets groter dan Mignon oplaadbare batterijen, capaciteiten tot 5500 mAh bij een spanning van 1.2 V, meestal verkrijgbaar als NiMH oplaadbare batterijen
Mono (D) oplaadbare batterijen Voornamelijk gebruikt in krachtige toestellen (radio’s of groter speelgoed), grote capaciteiten van tot 11.000 mAh
9 V blok oplaadbare batterijen Capaciteiten tot 500 mAh (rookmelders of meettoestellen)
Battery packs Energiebron met hoge capaciteit, capaciteiten tot 2600 mAh en spanningen tot 14,8 V
Energieopslag voor thuis Samengesteld uit verschillende oplaadbare batterijen en met loodgel-technologie Capaciteiten tot 330 Ah en spanningen tot ca. 55 V of als alternatief met Li-Ion technologie met batterijcapaciteiten van 116 Ah
Zonnebatterijen Afzonderlijke elementen in grote energieopslagunits, diverse uitvoeringen (bv. loodgel of loodvlies) met capaciteiten tot 330 Ah en spanningen tot 12 V, diverse aansluitingen beschikbaar voor het systeem
Loodzuurbatterijen Speciale toepassingsgebieden zoals veiligheidstechniek, industrie of het gebruik van meetinstrumenten, capaciteiten van 0,8 Ah tot 575 Ah

Wat kosten oplaadbare batterijen?

Er is een ruime keuze aan verschillende oplaadbare batterijen. Afhankelijk van welk product je kiest, verschillen de prijzen.

In een groot prijsonderzoek hebben we in totaal 225 producten uit de categorie Oplaadbare Batterijen onderzocht om je een overzicht te geven. Je ziet de resultaten hier in onze grafiek. Ontdek in onze gids of een product in de hogere of lagere prijsklasse geschikt voor je is. (Bron: eigen voorstelling)

Er zijn goedkope oplaadbare batterijen vanaf een paar euro tot merk-apparaten waarvoor je met een drie-cijferig bedrag moet rekenen.

Merk echter op dat batterijen met een lage prijs van een fabrikant zonder naam niet van bijzonder hoge kwaliteit zijn en dus geen lange levensduur kunnen hebben.

De volgende tabel geeft je een overzicht van de verschillende oplaadbare batterijen en de verwachte prijzen:

Type Prijs
Micro oplaadbare batterijen en Mignon oplaadbare batterijen ca. 5 – 50€
Baby (C) oplaadbare batterijen ca. 15 – 50€
Mono (D) oplaadbare batterijen ca. 8 – 50€
9V blok oplaadbare batterijen ca. 15 – 50€ Mono (D) oplaadbare batterijen ca. 8 – 50€ 9V blok oplaadbare batterijen ca. 6 – 35€
Accupacks ca. 15 – 30€
Energieopslag voor thuisgebruik ca. 3000 – 10000€
Zonnebatterijen ca. 1000 – 2000€
Loodaccu’s ca. 10 – 100€

Hoe laad ik oplaadbare batterijen goed op?

Tegenwoordig zijn er veel oplaadbare batterijen, of accu’s (accumulatoren), die nu overal verkrijgbaar zijn. Om een zo lang mogelijke levensduur te krijgen, is het gunstig ze goed op te laden. Hieronder vind je belangrijke informatie over het oplaadproces van oplaadbare batterijen.

Veel toestellen hebben al oplaadbare batterijen, zoals een smartphone of een notebook. Optimaal opladen is dus van bijzonder belang, zodat je je product zo lang mogelijk kunt gebruiken. Let er echter op dat je de batterij niet bij elk gebruik opnieuw oplaadt, want dan is hij al ontladen tegen de volgende keer dat je hem gebruikt en kun je hem niet zo lang gebruiken als je gepland had.

Je kunt de batterij van je toestel het beste opladen voor je het product gebruikt.

Om een lange levensduur te verzekeren, moet de batterij niet helemaal vol zijn en niet helemaal ontladen. Samenvattend kun je het beste streven naar gedeeltelijke ontlading en gedeeltelijke oplading. Men moet echter niet vergeten de batterij na verloop van tijd volledig te ontladen en ook weer volledig op te laden.

Hoe lang gaan oplaadbare batterijen mee?

De duurzaamheid van batterijen varieert sterk en hangt af van veel externe factoren, zoals de constructie van de batterij zelf, het gebruik en ook de opslag van de batterij. Het is merkbaar dat de duurzaamheid van batterijen met de tijd toeneemt, maar het is niet mogelijk een algemene uitspraak te doen. Zo hebben lithium batterijen een lange houdbaarheid van tien tot bijna twintig jaar, terwijl alkaline batterijen tussen de vijf en tien jaar meegaan. Hieronder vind je een overzicht van enkele batterijtypes en hun levensduur.

Type Levensduur
Lood-zuur batterij 5-8 jaar
Lood-zuur batterij 4-6 jaar
NiCd batterij 15 jaar+
NiMH batterij 7-10 jaar
Li-ion batterij 10-15 jaar
LiPo batterij 7-10 jaar
NiFe batterij 20-60 jaar

Hoe vaak kan ik een batterij opladen?

Bij het opladen moet je letten op correct opladen. In het algemeen hebben veel moderne oplaadbare batterijen tegenwoordig een lange levensduur van meer dan 2000 laadcycli. Je moet aandacht besteden aan optimaal opladen en een geschikte lader gebruiken. Als er een restlading van 20% is, bijvoorbeeld, moet de batterij bijgeladen worden en af en toe is een diepe ontlading nodig.

Besluit: Welke soorten oplaadbare batterijen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten oplaadbare batterijen voor thuisgebruik:

 • Ni-MH (nikkel-metaalhydride oplaadbare batterij)
 • Ni-Cd (nikkel-cadmium accumulator)
 • Li-Ion (oplaadbare lithium-ion batterij)

Door de verschillende constructie en chemische samenstelling is de werking van deze accumulatoren in elk geval anders. Er zijn dus voordelen en nadelen aan elk van deze soorten constructie. Afhankelijk van je gebruik en voorkeuren zijn bepaalde batterijen het meest geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we je meer in detail kennis laten maken met de afzonderlijke types om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Daartoe hebben we je de belangrijkste informatie gegeven en de afzonderlijke voor- en nadelen beschreven die zich bij het gebruik van de batterijen voordoen. Behalve deze drie soorten oplaadbare batterijen zijn er nog andere soorten oplaadbare batterijen. Dit zijn echter zeer gespecialiseerde types die niet algemeen gebruikt worden om huishoudelijke apparatuur van stroom te voorzien. Daarom gaan we in dit hoofdstuk niet verder in op deze soorten of beschrijven we ze niet nader.

Wat zijn de eigenschappen van Ni-Cd (nikkel-cadmium) accumulatoren en wat zijn hun voor- en nadelen?

De nikkel-cadmium accumulator is een batterij die bekend staat om zijn lange levensduur. Vanwege het hoge cadmiumgehalte in de cel werd dit type accumulator in de EU al in 2009 verboden voor privégebruik, op enkele uitzonderingen na.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Geen lui-batterij effect
Nadelen
 • Geheugeneffect
 • Hoge milieubelasting

De nikkel-cadmium accumulator lijdt echter aan het zogenaamde geheugeneffect. Dit effect kan optreden bij zeer frequente gedeeltelijke ontladingen en veroorzaakt een verlies van capaciteit van de gebruikte batterij. In het ergste geval kan deze toestand tot totale uitval leiden.

Wat zijn de eigenschappen van Ni-MH (nikkel-metaalhydride) oplaadbare batterijen en wat zijn hun voor- en nadelen?

De nikkel-metaalhydride accumulator is een accumulator die vooral bekend is om zijn grote laadcapaciteit. In tegenstelling tot de nikkel-cadmium accumulator heeft deze accumulator geen last van een geheugeneffect. Dit betekent dat de batterij niet ontladen hoeft te worden voor hij weer opgeladen wordt.

Voordelen
 • Geen geheugeneffect
 • Gering milieueffect
Nadelen
 • Lui batterij effect
 • Neiging tot oververhitting

De nikkel-metaal hydride batterij lijdt echter aan het zogenaamde luie-batterij-effect. Dit traagheidseffect van de batterij is er verantwoordelijk voor dat de prestaties na een paar laadcycli afnemen. De toestand kan echter opgeheven worden door een paar volledige ontlaad- en oplaadcycli.

Wat zijn de eigenschappen van Li-Ion (Lithium-Ion) oplaadbare batterijen en wat zijn hun voor- en nadelen?

De lithium-ion accumulator is een batterij die nu in bijna alle moderne technische multimedia-apparaten zit. Niet alleen smartphone-ontwikkelaars, maar ook fabrikanten van spelconsoles vertrouwen op dit type batterij. Een groot voordeel is de geringe zelfontlading van de batterij.

Voordelen
 • Geen geheugeneffect
 • Hoge oplaadcapaciteit
 • Lage zelfontlading
Nadelen
 • Relatief duur
 • Lagere levensduur

Bekende sub-types van de lithium-ion accumulator zijn de lithium-polymeer accumulator (Li-Po) en de lithium-mangaan accumulator (Li-Mn). Deze accu’s zijn populair voor mobiele telefoons, MP3 spelers en – in grote vorm – ook voor elektrische auto’s.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om oplaadbare batterijen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om oplaadbare batterijen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat geschikt voor je is of niet. Let op de volgende punten voordat je oplaadbare batterijen koopt. Samengevat zijn dat:

 • Laadstroom
 • Houdbaarheid
 • Celspanning
 • Zelfontlading

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen. Dit geeft je een eerste overzicht.

Oplaadbare batterijen zijn energie-opslagsystemen die voor veel elektronische apparaten gebruikt worden. Deze batterijen kunnen opgeladen worden en weer gebruikt worden om op te laden. (Beeldbron: pixabay.com / magica)

Er zijn oplaadbare batterijen met verschillende voltages en capaciteiten, die hieronder aan de hand van verschillende criteria worden onderzocht.

Laadstroom

De verschillende oplaadbare batterijen hebben verschillende samenstellingen en kunnen dus ook verschillende functies hebben. Daarom hebben ze ook verschillende maximale laadstromen of verschillende laadcycli. Hoe hoger de laadstroom, hoe sneller het apparaat opgeladen kan worden.

Bijgevolg wordt de snelheid waarmee een apparaat kan worden opgeladen enerzijds beïnvloed door de capaciteit van de batterij, maar ook door de lader.

Duurzaamheid

Hoe lang een batterij gebruikt kan worden hangt enerzijds af van hoe hij gebruikt wordt en anderzijds van de constructie van de batterij zelf. Duurzaamheid is ook van bijzonder belang voor oplaadbare batterijen. Natuurlijk wil je alleen oplaadbare batterijen kopen die na het eerste gebruik geen defect vertonen, maar ook een langere tijd beschikbaar hebben om op te laden. Daarom hebben we de verschillende looptijden van de batterijen onderzocht.

Wist je dat de eerste oplaadbare batterijen gebruikt werden om treinwagons te verlichten? Als de ijzeren wagons bij een station stopten, werden de lichten erin aangedreven door oplaadbare batterijen.

Celspanning

Een andere waarde die van belang is en voor oplaadbare batterijen vergeleken kan worden, is de celspanning. We willen je ook graag nuttige informatie geven over de celspanning van de afzonderlijke batterijen. Maar wat is de celspanning? Het geeft de spanning van een enkele batterijcel aan. Deze waarde hangt af van de constructie van de batterijen en van het materiaal dat voor de batterijen gebruikt wordt.

Zelfontlading

Zelfontlading van oplaadbare batterijen betekent dat batterijen of oplaadbare accu’s kunnen ontladen, zelfs als ze niet worden opgeladen. De snelheid waarmee de batterij zich ontlaadt hangt af van de functies van de batterij. Zelfontlading treedt echter bij elke batterij op en kan dus niet helemaal vermeden worden.

In principe is het zo dat hoe hoger de zelfontlading van je batterij is, hoe groter het energieverlies. De batterij verliest dus een deel van zijn opgeslagen energie na enige tijd zonder gebruik.

Bij het vergelijken van batterijen is daarom vooral de zelfontlading van belang, en je moet er beslist op letten voor je koopt.

Wetenswaardigheden over oplaadbare batterijen

Hoe moeten oplaadbare batterijen worden weggegooid?

Oplaadbare batterijen mogen niet bij het huisvuil, want ze bevatten gevaarlijke stoffen. Ze kunnen worden ingeleverd bij winkeliers of worden opgevangen in inzameldozen voor draagbare batterijen, die tegenwoordig in bijna elke supermarkt verkrijgbaar zijn.

Hoe lang bestaan oplaadbare batterijen al?

Wist je dat de ontwikkeling van oplaadbare batterijen teruggaat tot de 19e eeuw? De wetenschapper Gaston Planté ontwikkelde in 1859 de “lood-zuur batterij”. Deze zou opgeladen kunnen worden door een retourstroom toe te voeren.

Het onderzoek naar en het gebruik van de oplaadbare batterij begon in de 17de en 18de eeuw.

Alessandro Volta en Luigi Galvani zijn persoonlijkheden van de elektrochemische energieopslag. Volta ontwikkelde de eerste batterij rond 1800, en de eerste oplaadbare batterij werd uitgevonden door de Franse natuurkundige Gaston Planté in 1859.

Afbeelding bron: pixabay.com / PublicDomainPictures

Recensies