Laatst bijgewerkt: 05-12-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Als je documenten hebt die vernietigd moeten worden, kan een papierversnipperaar je daar bij helpen. Een papierversnipperaar, ook wel shredder of papiervernietiger genoemd, zorgt dat jouw documenten tot kleine stukjes verscheurd worden. Hoewel we tegenwoordig eigenlijk liever ecologischer zouden werken, maakt briefpapier namelijk nog steeds deel uit van ons leven.

Soms hebben we te maken met vertrouwelijke informatie of gevoelige gegevens en komt er een punt waarop we het document willen vernietigen. Gelukkig hebben tegenwoordig bijna alle bedrijven papiervernietigers die helpen te voorkomen dat gevoelige documenten in de verkeerde handen terecht komen. In deze shopgids vertellen we je alles over wat je moet weten over papierversnipperaars.
Belangrijk om te weten

 • Papierversnipperaars helpen om documenten en allerlei andere soorten geschreven materiaal te vernietigen. Dit kan handig zijn als je wilt voorkomen dat het papier op kantoor of thuis teveel ophoopt, of dat vertrouwelijke informatie in de verkeerde handen valt.
 • Hoewel papierversnipperaars oorspronkelijk uitsluitend mechanisch waren, zijn de nieuwe modellen bijna allemaal elektrisch. Je hebt dus stroom nodig om ze te laten werken.
 • Als je een papierversnipperaar wilt kopen, is het belangrijk om de apparaten op diverse kenmerken te beoordelen, zoals de snelheid, motorcapaciteit, hoeveelheid afval die de zak toelaat en andere functies en kenmerken.

Onze selectie: De beste papierversnipperaars op de markt

Op veel kantoren bestaat er een ongeschreven regel: Alles wat niet langer nodig is en een handtekening, rekeningnummer of gevoelige gegevens bevat, moet worden vernietigd. Papierversnipperaars helpen om deze taak gemakkelijk uit te voeren. Als je twijfelt over welk model je moet kiezen, raden we je aan om een kijkje te nemen in de onderstaande selectie, die de beste modellen van de markt toont:

De beste veelzijdige papierversnipperaar

Papiervernietiger voor het kantoor, thuis of op de werkplek voor het fijnsnijden van papier, credit cards of klantenpasjes alsook CDs. Het apparaat doet ook afzonderlijk CD-snijwerk en heeft een aparte CD-opvangbak voor het naar soort scheiden van het versnipperde materiaal. Verder heeft de papierversnipperaar LED-indicaties voor stand-by, bak vol, vastgelopen papier en oververhitting.

Ook beschikt het apparaat over een automatische start-/stopfunctie met geïntegreerde terugloopfuncti, een schakelaar voor permanent bedrijf en terugloopschakelaar, een vulstandindicatie door kijkvenster en een uitneembare opvangbak.

De beste papierversnipperaar voor thuis

Deze praktische papiervernietiger voor thuis van Rexel snijdt in grote stroken voor algemene veiligheid (veiligheidsniveau P-1). Voorzien van een veiligheidsfunctie om oververhitting tegen te gaan en vernietigt 5 vellen (80 grams papier) per keer.

De opvangbak van 14 liter is gemakkelijk te legen, doordat de kop eenvoudig opgelicht kan worden. De papierversnipperaar vernietigt in stroken van 7,2 mm (P-1). Een klein en compact apparaat dat eenvoudig te bedienen is in ieder huishouden.

De beste papierversnipperaar met veiligheidsniveau P-4

Papier- en documentenvernietigers zijn geclassificeerd op basis van de mate van vernietiging. DIN 66399 omvat drie klassen van bescherming en zeven niveaus van beveiliging. Het gemiddelde niveau is niveau P-4, waarbij vertrouwelijke documenten moeilijk te herstellen en lezen zijn. De shredder die in deze categorie het beste uit onze test komt is de 580 XCD-papierversnipperaar van Genie. De shredder vernietigt maximaal 10 A4-vellen per bewerking met een betrouwbare cross-cut.

Het apparaat heeft een ingebouwde bescherming tegen oververhitting en een aparte snij-eenheid en opvangbak voor CD’s, DVD’s en creditcards. De afvalbak heeft een capaciteit van 21 liter waar ongeveer 220 vernietigde vellen in passen. Dankzij het geïntegreerde venster kun je goed in de gaten houden wanneer de bak vol raakt. De papierversnipperaar snijdt het papier in deeltjes van 4 x 18 mm.

De beste papierversnipperaar met veiligheidsniveau P-5


Tijdelijk niet leverbaar

Bij een hogere veiligheid, hoort vaak ook een hoger prijskaartje. Maar wees niet bang, de investering zal op de lange termijn zeker uitbetalen in kwaliteit. Als jij veel met zeer gevoelige documenten werkt, is de aanschaf van een papierversnipperaar met veiligheidsniveau P-5 (of hoger) zeker de moeite waard. De shredder van Bonsaii is een professionele papiervernietiger met een micro-cut, tegen een betaalbare prijs.

De papierversnipperaar snijdt de papieren in deeltjes van 2 x 10 mm. Het apparaat heeft een krachtige motor en koelingstechnologie voor maximaal 2 uur onderbroken werking, wat gelijk staat aan het vernietigen van ongeveer 4500 vellen. De Bonsaii papiervernietiger is een ideaal hulpmiddel om je gegevens te beschermen vanwege de grote functionaliteit en betrouwbaarheid van het apparaat.

Shopgids: Alles wat je moet weten over papierversnipperaars

Papierversnipperaars zijn van die typische apparaten waarvan we, als we ze aanschaffen, niet kunnen geloven hoe we zonder ze hebben geleefd. Ze helpen ons om meer georganiseerd te worden en stellen ons gerust dat gevoelige documenten niet in de verkeerde handen terecht komen. Wil je meer weten over papierversnipperaars? Lees dan snel verder! Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen rondom dit product.

De mens versnippert een stuk papier

Papierversnipperaars kunnen verschillende soorten snedes hebben.
(Bron: loganban: 25910937/ 123rf.com)

Wat zijn papierversnipperaars precies?

Naast scanners en printers, zijn papierversnipperaars handige apparaten die niet mogen ontbreken in op ieder kantoor of bij jou thuis. Papierversnipperaars, ook wel shredders of papiervernietigers genoemd, zijn apparaten die papieren of ander materiaal in kleine stukjes snijden, zodat de informatie die deze documenten bevatten ontoegankelijk wordt. De belangrijkste functie, naast het helpen organiseren van persoonlijke of werkruimtes, is ervoor te zorgen dat vertrouwelijke gegevens niet langer bekeken kunnen worden.

Hoe werken papierversnipperaars?

Oorspronkelijk waren papiervernietigers volledig mechanisch. Tegenwoordig zijn de meeste van deze apparaten, zowel thuis als op het werk, elektrisch. Dit betekent dat je het apparaat aan de stroom moet kunnen leggen. Het is daarom raadzaam om de shredder in de buurt van een stopcontact te plaatsen.

Javier Areitio BertolínHoogleraar aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen (Universiteit van Deusto)
“Shredders of papiervernietigers zijn tools die de vertrouwelijkheid van gegevens beschermen en ons beschermen tegen aanvallen op onze privacy.”

Wat voor soort sneden maken papiervernietigers?

Zoals vaak het geval is met kantoorapparatuur, zijn niet alle papiervernietigers hetzelfde. Met name de manier waarop de apparaten het papier vernietigen kan verschillen. Er zijn verschillende soorten sneden mogelijk. Afhankelijk van jouw behoeften, kies je voor de ene of de andere snede. Het is mogelijk om 4 soorten sneden te identificeren, zoals weergegeven wordt in de volgende tabel:

Strip-cut versnipperaar Cross-cut versnipperaar Micro-cut versnipperaar Crypto-cut versnipperaar

Versnippert het papier in lange stroken.

Ideaal voor eenvoudig en incidenteel vernietigen.

Genereert brede stroken papier.

Versnippert het papier in onleesbare snippers.

Veiliger dan recht gesneden stroken.

Sneller dan micro-cut versnipperaars.

Biedt het hoogste beveiligingsniveau.

Versnippert het papier in zeer kleine stukjes ter grootte van confetti.

Reduceert papier tot de kleinste deeltjes.

Worden meestal gebruikt door regeringen en militaire operaties.

Hoe weet je welke papierversnipperaar je moet kopen?

Er zijn apparaten die we alleen kunnen gebruiken als we heel duidelijk weten wat we ermee willen doen. Papiervernietigers zijn hier een voorbeeld van. Het meest geschikte apparaat is het model dat het beste bij onze behoeften past. Het is daarom de moeite waard om jezelf de volgende vragen te stellen voor je een papierversnipperaar uitkiest:

 • Hoeveel papier wil ik per dag kunnen versnipperen?
 • Hoe groot is het papier dat ik wil vernietigen?
 • Moet het apparaat naast papier andere materialen kunnen vernietigen?
 • Wil ik de papierversnipperaar op een vaste plek zetten of moet hij worden verplaatst?
 • Verwacht ik de papiervernietiger vaak te gebruiken of zal enkel dit af en toe zijn?

Vergelijk de verschillende modellen met elkaar op basis van de antwoorden op deze vragen, en je zult het model vinden dat aan al je verwachtingen voldoet.

Kan ik ander materiaal dan papier in een papierversnipperaar plaatsen?

Hoewel je het misschien niet meteen verwacht, is het antwoord op deze vraag ‘ja’. Hoewel logischerwijs papier bij uitstek het materiaal is dat je met een papiervernietiger kunt vernietigen, bieden de nieuwste modellen ook de mogelijkheid om andere materialen onbruikbaar te maken. Een voorbeeld zijn dunne kartonnen bladen, pasjes en transparante vellen. De meeste moderne shredders hebben bovendien speciale sleuven voor het vernietigen van CD’s en DVD’s.

Wat is de reverse functie van een papierversnipperaar?

Als je dagelijks met grote hoeveelheden papier werkt, komt het wel eens voor dat er papierstoringen optreden. Storingen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een nietje of paperclip in het apparaat vast komt te zitten. Met de reverse functie kan het snijmechanisme teruggedraaid worden om storingen te verhelpen en het apparaat opnieuw te kunnen gebruiken.

het vernietigen van papier in de machine

Papierversnipperaars zijn handige apparaten die onmisbaar zijn in kantooromgevingen.
(Bron: Belchonock: 99569239/ 123rf.com)

Hoe meet je het veiligheidsniveau van papierversnipperaars?

Als je een document wilt verwijderen om zo zeker te zijn van de privacy en vertrouwelijkheid van de informatie, is het logisch dat je op zoek bent naar een model dat de hoogste normen voor gegevensbeveiliging biedt. Dit kenmerk wordt gemeten op basis van het aantal stukjes waarin een papiervernietiger een DIN-A4-vel genereert.

Papiervernietigers hebben een classificatie per niveau, variërend van P-1 tot P-7. Deze classificatie geeft de grootte van de gesneden stukken aan. De volgende tabel geeft meer informatie over de verschillende classificaties:

Veiligheidsniveau Geschat aantal stukjes wanneer gesneden Ideaal voor&#8230
P-1 36 stuks Basis documenten.
P-2 75 stuks Incidenteel huishoudelijk gebruik.
P-3 312 stuks Vertrouwelijke documenten.
P-4 421 stuks Vertrouwelijke documenten, waarvan je wilt dat ze moeilijk te herstellen zijn.
P-5 2000 stuks Zeer gevoelige documenten, zoals bijvoorbeeld bankgegevens.
P-6 6000 stuks Zeer gevoelige documenten, zoals bijvoorbeeld overheidsgegevens.
P-7 15000 stuks Documenten met de maximale vertrouwelijkheid.

Welke veiligheidsmaatregelen bieden papierversnipperaars?

Papierversnipperaars zijn relatief eenvoudig te gebruiken, zoals we eerder in deze shopgids hebben uitgelegd. Dit betekent echter niet dat je niet op de werking van het apparaat hoeft te letten. Zoals elk elektrisch apparaat is er altijd de mogelijkheid dat er ongelukken of storingen ontstaan. Om deze reden zijn er bepaalde beveiligingsmaatregelen die je in acht moet nemen:

 • Papierversnipperaars die een reverse functie hebben, voorkomen papierstoringen.
 • De prullenbak moet een veiligheidsdeksel hebben dat het versnipperen stopt als deze vol is.
 • De shredder moet automatisch stoppen wanneer het apparaat te heet wordt.
 • De veiligste modellen hebben toegangscodes om toegang te krijgen tot de prullenbak, zodat ook de vernielde stukken niet in de verkeerde handen kunnen vallen.

Dragen papierversnipperaars bij aan de zorg voor het milieu?

Op een zekere manier wel, ja. Papierversnipperaars helpen recyclen. Bedrijven en kantoren genereren veel afval, meestal in de vorm van papieren documenten of kartonnen artikelen. Met een papierversnipperaar kunnen we papieren, vellen en andere materialen die ruimte innemen, vernietigen om ze gemakkelijker te recyclen.

Vrouw vernietigen document met shredder in kantoor

Papierversnipperaars zijn handige apparaten die onmisbaar zijn in kantooromgevingen.
(Bron: Belchonock: 99569239/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Papierversnipperaars zijn handige apparaten die onmisbaar zijn in kantooromgevingen. Ook thuis kan een papiervernietiger helpen om je administratie georganiseerder te houden en minder onnodige papieren te bewaren. Om het juiste model te kiezen, is het belangrijk om precies te weten waar je het apparaat voor nodig hebt. Hieronder vind je een overzicht met de fundamentele aankoopcriteria waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een papierversnipperaar;

Veiligheid

Zoals bij alle elektrische apparaten het geval is, is het eerste waar we voor moeten zorgen dat de papierversnipperaar veilig is voor onze omgeving. De meest veilige modellen hebben functies zoals vergrendelingssystemen, een reverse- en een beschermende functie tegen oververhitting van het apparaat. Dit zijn kenmerken die ongevallen in onze werk- of thuisomgeving kunnen voorkomen.

Zakenman die documenten versnippert

Sommige papiervernietigers hebben een stille modus-optie.
(Bron: loganban: 25911002/ 123rf.com)

Vertrouwelijkheid van gegevens

Als het belangrijkste doel van een papierversnipperaar is om de vertrouwelijkheid van de informatie te beschermen, moet je een model kiezen waarvan je zeker weet dat deze dit doet. Afhankelijk van de mate van beveiliging en privacy die je nodig hebt, is het noodzakelijk om te controleren welke soorten sneden het apparaat biedt, in hoeveel stukjes het vel wordt versnipperd en of je bijvoorbeeld een toegangscode voor de prullenbak nodig hebt om deze te kunnen openen.

Formaat en mobiliteit

Het ontwerp van een papiervernietiger kan op basis van hun dagelijkse capaciteit voor documentbeheer erg verschillend zijn. Het idee is dat het apparaat als accessoire werkt en daarom ook als zodanig zo onopgemerkt mogelijk blijft. Het is raadzaam om naar een discreet model te zoeken dat niet teveel ruimte inneemt. Waar mogelijk, raden we je bovendien aan om naar een model met wieltjes te zoeken, zodat je het apparaat indien nodig gemakkelijk kunt verplaatsen.

Jesús Valor RamónKwaliteitscoördinator bij DestruPack
“Door middel van goed gebruikte papiervernietigers zorgen we voor de natuur en respecteren we het milieu met maximale garanties in de bioveiligheid.”

Stille modus

Onafhankelijk van of je de papiervernietiger thuis of op kantoor gebruikt, is het van essentieel belang dat het apparaat ons werkklimaat niet verstoort. Lawaaierige machines kunnen ons afleiden en ons uit onze concentratie halen. Het is daarom de moeite waard om naar een model te zoeken dat een stille modus biedt. Geloof ons, na een tijdje zul je ons zeer dankbaar zijn voor deze tip.

Capaciteit

Niet alle papierversnipperaars hebben dezelfde dagelijkse capaciteit voor het vernietigen van documenten. Omdat dit de hoofdfunctie van het apparaat is, raden we aan dat je goed nadenkt welk volume voor dagelijks beheer je nodig hebt, zodat je niet per ongeluk een apparaat koopt dat te klein is waardoor je om de haverklap de afvalbak moet legen.

Bedenk bovendien van tevoren met hoeveel mensen je gebruik gaat maken van het apparaat, en zorg ervoor dat de afvalbak voldoende capaciteit biedt om alle vernietigde papieren van jou en je collega’s of huisgenoten te bewaren.

Samenvatting

Papierversnipperaars, ook wel bekend als shredders of papiervernietigers, zijn hulpmiddelen die worden gebruikt om vellen papier te vernietigen, hoewel ze vaak ook geschikt zijn voor ander materiaal. Met een papierversnipperaar ben je af van onnodig veel stapels papier en, nog belangrijker, bescherm je de vertrouwelijkheid en privacy van gevoelige gegevens.

Papiervernietigers zijn er in verschillende soorten en maten. De apparaten kunnen verschillen op basis van de soorten sneden die ze bieden, hun vernietigingscapaciteit en de verschillende beveiligingsniveaus, afhankelijk van de mate van vertrouwelijkheid van de documenten die worden vernietigd. Over het algemeen hebben de modellen beveiligingssystemen om ongevallen te voorkomen. Papierversnipperaars dragen bovendien bij aan eenvoudiger recyclen.

Vond je onze shopgids over papierversnipperaars interessant? Deel het dan met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij ontdekken wat er allemaal te weten valt over papiervernietigers. Misschien kunnen ze van deze informatie profiteren voordat ze een aankoop doen. Of laat hieronder je reactie achter. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Jelena Ivanovic: 26811401/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies