Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

35Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Denk je aan een nieuwe koffer? De keuze is enorm en de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom zijn er online computer configurators. Er zit zeker iets voor je bij. Er zijn zo veel fabrikanten met verschillende modellen dat het moeilijk lijkt de juiste PC kast te vinden. Met zo veel keuzemogelijkheden is het begrijpelijk dat je veel vragen in gedachten hebt.

We helpen je wat antwoorden te vinden met deze PC case review 2022 en hopen je te helpen bij het vinden van de juiste case. In het volgende leggen we de verschillende soorten PC-behuizingen uit en waar je op moet letten voor je ze koopt. We vertellen je welke koelmogelijkheden er zijn en welke materialen geschikt zijn. Verder laten we je een paar verschillende modellen zien en vergelijken ze.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een PC behuizing biedt je elektronische hardware bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals stof, vuil en water. De koffer is praktisch, moet voldoende ruimte bieden voor al je elementen en ze optimaal koelen. Daarom moet het zorgvuldig gekozen worden, want het kan ook het meest duurzame onderdeel zijn.
 • Het kiezen van de juiste behuizing is geen gemakkelijke opgave. Er zijn veel verschillende modellen, maten en combinaties. De grootte van je moederbord beïnvloedt automatisch de keuze van de afmetingen van je kast, want het is essentieel dat het voldoende ruimte heeft in de kast. Je kunt kiezen uit de Mini ITX kast, de Micro ATX kast, de Midi Tower of de Big Tower.
 • Als je eenmaal de afmetingen van je PC kast hebt bepaald, moet je de verschillende uitrustingsmogelijkheden bekijken, zoals de aansluitingen. Je moet beslissen wat belangrijk voor je is en waar je waarde aan hecht. Dit hangt altijd af van je individuele toepassing en gebruik.

PC behuizingen: Onze selectie

PC behuizingen: koop- en beoordelingscriteria

Om de perfecte PC kast voor je te vinden, hebben we een paar koopcriteria uitgezocht die een belangrijke rol spelen bij de beslissing. Met deze volgende criteria willen we je de best mogelijke vergelijking van de afzonderlijke modellen bieden.

Nu je vertrouwd bent met de criteria, gaan we hieronder kort op elk criterium in.

Koeling

Koeling is een heel belangrijk onderdeel bij de keuze van een PC kast. Het is belangrijk om de temperatuur in een PC kast laag te houden. Tijdens het gebruik van de computer warmen de afzonderlijke onderdelen (voedingseenheid, processor, grafische kaart en moederbord, enz.) op. Om te hoge en gevaarlijke temperaturen voor de computer te vermijden, zijn er verschillende koelmogelijkheden. Er is luchtkoeling en waterkoeling.

Waterkoeling is duurder en vereist meer verbouwingswerk.

Laten we hier eerst de waterkoeling bespreken. Dit is de duurdere variant, waarin de processor, de grafische kaart en het moederbord gekoeld worden met water of koelvloeistof. Het belangrijkste voordeel van deze koeling is dat verschillende grafische kaarten en ook de andere elementen optimaal gekoeld worden en ook geruisloos werken.

Voor de hardcore gamer die maximale prestaties wil, maar niet wil inboeten aan een stil systeem, is waterkoeling de perfecte keuze. Je hebt verschillende onderdelen nodig voor een waterkoelsysteem:

 • Eerst heb je een slang nodig. Het wordt gebruikt om de afzonderlijke elementen in de schakeling met elkaar te verbinden. Je kunt kiezen tussen een zachte buis of een harde buis. Hoe stabieler de buis, hoe langer hij meegaat.
 • Koelen doe je het best met koelvloeistof, want dat heeft de volgende voordelen boven gedestilleerd water: corrosiebescherming (voorkomt roest) en biologische remmers (verhinderen de vorming van algen).
 • Een ander belangrijk onderdeel is de pomp. Hij zorgt ervoor dat de koelvloeistof met de juiste snelheid circuleert.
 • In een waterkoelingscircuit mag ook het expansievat (reservoir) niet ontbreken. Zodra water opwarmt, zet het in volume uit en krimpt weer in zodra het water afkoelt. Bij deze schommelingen komt het reservoir in het spel.
 • Dan is er de radiator. De radiator is een van de belangrijkste, omdat hij de koeling het meest beïnvloedt. Hij absorbeert de warmte van het koelwater als het verwarmde water erdoor stroomt. Het metaal warmt op en het water koelt af. Hoe meer oppervlak er van de radiator is, hoe beter de koeling. Nu is het metaal verhit en moet het afgekoeld worden met een radiatorventilator. Deze ventilator geeft de hitte van het metaal af aan de omgevingslucht.

Zoals je ziet, moet je bij deze variant op verschillende dingen letten. Als je besluit dit koelsysteem te gebruiken, heb je voldoende ruimte in je behuizing nodig om alle benodigde elementen een plaats te geven.

Ventilatie

Nu komen we bij luchtkoeling of ventilatie. Wat de ventilatie betreft, kan onderscheid gemaakt worden tussen verticaal geplaatste ventilatoren (de torenkoeler) en de bovenblaaskoeler, wanneer de propellers horizontaal geplaatst zijn. De torenkoeler is de meer klassieke variant, waarin de rotators aan de voor- en achterkant van de kast zijn aangebracht en een directe luchtstroom hebben. In een standaard kast worden 3 tot 4 ventilatoren geplaatst.

Meestal 2-3 propellers vooraan om verse lucht in het interieur te zuigen en 1-2 propellers achteraan om de hete lucht eruit te halen. Hoe meer fans, hoe beter, natuurlijk. De mogelijkheden zijn echter beperkt, want ze nemen veel ruimte in in de behuizing. De grootte van je koffer speelt een rol, evenals het geluidsniveau. Hoe meer roterende ventilatoren draaien, hoe luider het wordt. Je moet beslissen waar je geluidstolerantie ligt of wat belangrijker voor je is.

Normaal zijn vier propellers voldoende voor optimale koeling.

Bij top-blow koeling zitten de propellers in het deksel en zuigen de frisse lucht aan. Je moet overwegen om extra propellers in de bodem te plaatsen of propellers voor of achter om de toevoer van verse lucht of de afvoer van gebruikte lucht te ondersteunen. Voor een betere koeling dragen ook de honingraatstructuur-elementen (zoals de gaasstructuur) aan de zijkant, de voorkant en/of in het deksel hun steentje bij. Maar ook de geluidsemissie neemt toe door de luchtdoorlatende delen.

Uitrusting

Bij de keuze van de juiste behuizing speelt ook de uitrusting een belangrijke rol. Het hangt er allemaal vanaf waar je waarde aan hecht. Er zijn veel verschillende componenten en upgrade mogelijkheden, dus je moet zelf beslissen wat je wilt gebruiken. Belangrijke hoofdcomponenten zijn, bijvoorbeeld, een processor, een grafische kaart, een moederbord, een voeding en een aangesloten koelsysteem.

Wil je naast je ventilator of waterkoeling ook een extra CPU koeler of GPU koeler, zodat je processor en grafische kaart de beste koeling krijgen? Zorg er dan voor dat er voldoende ruimte in de koffer is om ze later te installeren of let bij de aanschaf op deze uitrusting.

Je hebt in je koffer ook veel ruimte nodig voor de bijbehorende apparatuur. Wees je vóór de aankoop bewust van de eigenschappen die je graag wilt hebben en pas de maat daaraan aan.

Belangrijke extra uitrusting in je behuizing kan zijn: Harde schijven, SSD’s of optische schijven (zoals Blu-ray / DVD of branders). Je moet er ook voor zorgen dat je de juiste verbindingen hebt.

Heb je beslist een USB-C aansluiting nodig of geef je de voorkeur aan de standaard type A? Kijk uit naar deze componenten in je nieuwe aankoop en vraag je af wat je nodig hebt. Hier is een kleine lijst van waaruit je kunt kiezen:

 • Ruimte voor uitbreiding (schijven, GPU risers)
 • Aantal ventilatorsleuven en CPU / GPU koelers
 • Board grootte (ITX, MATX, ATX)
 • Ventilatie / waterkoeling
 • Diverse poorten vooraan (USB A)
 • Kabelbeheer (ingebouwde stroomvoorziening, kabelgoten)
 • Stoffilter
 • Zijruiten / RGB verlichting
 • Isolatie

Zoals je ziet is er een lange lijst van mogelijke combinaties om de perfecte PC kast voor je samen te stellen.

Materiaal

Momenteel zijn er vier belangrijke materialen die gebruikt worden om PC-behuizingen te maken. Veel koffers zijn van staal omdat ze een stevige basis vormen. De uitvoerig vormgegeven elementen zijn echter meestal van plastic gegoten. Het lichte metaal aluminium wordt gebruikt als een hoogwaardiger alternatief voor staal en kunststof.

In tegenstelling tot staal is aluminium veel lichter en heeft het een zeer hoogwaardig uiterlijk.

Dit kan je echter ook duur komen te staan, en daarom kiezen fabrikanten meestal voor een compromis. Ze maken het frame van de overdekking van goedkoop, robuust staal en bekleden het aan de buitenkant met aluminium panelen om de waarde ervan te verhogen.

Bovendien is glas de laatste jaren erg populair geworden als typisch materiaal voor overdekkingen. Zijramen van glas of plexiglas bieden je een blik in het interieur van de overdekking. Maar ook de fronten van de kast of het deksel van glas bieden een optimale mogelijkheid om de geïnstalleerde hardware te laten zien. Deze variant geeft je de gelegenheid om je PC kast op een opvallende manier te ontwerpen.

Ontwerp

Tegenwoordig is de klassieke computer zoals we die kennen ver achterhaald. Er zijn nu zoveel verschillende varianten en onbegrensde mogelijkheden met de mogelijkheid om je eigen kast te bouwen. Maar als je geen hobbyist bent, heb je nog steeds een ruime keuze uit fabrikanten met verschillende modellen en uitvoeringen. Er zijn heel ongewone vormen met hoeken en randen of zelfs helemaal rond.

Tegenwoordig is vormgeving voor veel gamers een belangrijk kenmerk om zich van anderen te onderscheiden.

Voor wie het liever eerder sober en stijlvol heeft, is er bijvoorbeeld een matzwarte kast met een zwart gehard glas of plexiglas als kijkvenster naar het inwendige van het toestel. Daartegenover staat bijvoorbeeld een volledig beglaasde kast met een volledig doorzicht op het interieur. Of een doorzichtig front of glazen deksel. Voor de extra pretfactor is er de mogelijkheid om het interieur te verlichten met RGB verlichting.

Wat dacht je van RGB of ARGB verlichting van de afzonderlijke propellers? Of RGB LED strips verdeeld over de hele kast? Als je een waterkoelsysteem hebt, kun je de koelvloeistof ook in een kleur kopen als je dat wilt. Met doorzichtige slangen of harde buizen kan dit heel spannend zijn. Verder kun je de radiatoren ook met RGB LED’s bedekken. Gamers installeren hun grafische kaart ook graag rechtop en maken er het middelpunt van de aandacht van met bevestigde LED’s.

PC-behuizingen: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over PC koffers beantwoorden. Zo word je een expert over het onderwerp!

Wat is een PC kast?

Een PC-behuizing biedt de afzonderlijke hardware componenten binnenin bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals stof, vuil, water en druk. Het houdt je computer bij elkaar en geeft de elementen ruimte om te werken. Bovendien beschermt de behuizing het binnenwerk tegen mechanische schade door stoten, vallen en schokken.

De kast is soms het meest duurzame onderdeel, maar helaas wordt hij bij het samenstellen van een computer meestal lager op de lijst geplaatst. Een goede behuizing is echter essentieel voor de optimale bescherming van je processor, moederbord, grafische kaart en voeding. Als ze goed beschermd zijn, gaan ze langer mee.

PC Gehäuse

De RGB ventilatoren zijn niet alleen onmisbaar voor optimale koeling, maar zien er stiekem ook heel cool uit. (Beeldbron: christian wiediger/ unsplash)

Je kast is onder andere de basis voor optimale koeling. Hij biedt de nodige ruimte om de elementen van de ventilatie of de elementen van de waterkoeling onder te brengen. De koffer is verantwoordelijk voor het bij elkaar houden van alles.

Je kunt je PC kast ook gebruiken als styling element. Door gehard glas of plexiglas te gebruiken en er RGB verlichting aan te bevestigen, kun je opvallende lichtshows maken. Zelfs de propellers zijn nu met RGB verlichting te koop.

Voor wie is een PC kast geschikt?

Een PC kast is voor iedereen die zijn elektrische hardware optimaal wil beschermen. Het is hardware die alleen thuis of op kantoor gebruikt kan worden. Een PC koffer is niet geschikt voor op reis, maar wordt altijd ter plaatse gebruikt. Je doet er goed aan een PC kast te kopen als je een computer in elkaar gezet hebt, maar nog geen geschikte plaats gevonden hebt om je elektronische hardware in op te bergen. Een PC kast biedt bescherming aan je gevoelige onderdelen en geeft ze als het ware een thuis.

Welke soorten PC koffers zijn er?

Het grootste verschil in PC koffers is de grootte, en daarom definiëren we de verschillende soorten in grootte categorieën.

Type Voordelen Nadelen
Mini – ITX– Behuizing Gering plaatsgebruik, geringe geluidsemissie Er kunnen alleen kleine borden in, beperkte ventilatie / koeling
Micro – ATX – Behuizing Compact toestel Minder ruimte voor hardware, beperkt aantal ventilatoren, waterkoeling is twijfelachtig, bezuinig op andere hardware elementen, kleine printplaat
Midi Tower (tot ATX) Ruimte voor hardware, mogelijk waterkoeling (radiatoren, expansievat), normale ventilatoruitrusting Niet alle componenten voor waterkoeling, mogelijk slechts één grafische kaart, mogelijk hoge geluidsemissie.
Big Tower (tot XL-ATX) Ruimte voor hardware, uitgebreide waterkoeling (met warmtewisselaar, pomp, radiatoren, expansievat), meerdere grafische kaarten, hoge ventilatorconfiguratie Hoge geluidsemissie.

Elk type PC kast heeft zijn voor- en nadelen. We hebben de afzonderlijke onderdelen hier voor je samengesteld. Misschien beschouw je sommige ervan niet eens als negatief of positief. Het kan zijn dat je aan sommige details meer waarde hecht dan aan andere. Daarom kun uiteindelijk alleen jij beslissen welke overdekking het beste bij je past. Bedenk van tevoren aan welke eisen de behuizing moet voldoen en beslis dienovereenkomstig.

Wat kost een PC kast?

De kosten voor een PC kast zijn net zo verschillend als wij. De prijs begint bij ongeveer 30 euro en er is geen bovengrens. Natuurlijk is een goedkopere versie niet erg hoog in kwaliteit en prestaties vergeleken met een duurdere behuizing. Zeer goede toestellen zijn echter te koop voor tussen de 60 en 130 euro.

Natuurlijk hangt het allemaal af van de fabrikant, het materiaal, de afmetingen en de eigenschappen. Er zijn nog enkele PC koffers voor tot 215 euro, maar die zijn meestal in de minderheid. Daarentegen staat een PC kast die je zelf in elkaar kunt zetten op utopische hoogten. Zulke apparaten kunnen je een paar duizend euro kosten. Dit is bijvoorbeeld het geval met de Caseking.de PC configurator.

Type Prijsklasse
Mini – ITX – Behuizing 45 tot 450 Euro
Micro – ATX – Behuizing 35 tot 1.125 Euro
Midi toren 25 tot 190 Euro
Grote Toren 70 tot 900 Euro

Zoals je ziet, kan in het algemeen niet gezegd worden dat een kleinere koffer minder kost dan een Big Tower. Kleine koffers kunnen meer kosten dan midi-torens, bijvoorbeeld. De afwerking en kwaliteit van de afzonderlijke onderdelen spelen hier een doorslaggevende rol.

Welke alternatieven zijn er voor een PC kast?

Grofweg is een PC kast het huis van de afzonderlijke componenten binnenin en biedt bescherming. Een alternatief zou bijvoorbeeld een laptopkoffer zijn. Deze variant biedt de elektronische hardware ook bescherming tegen invloeden van buitenaf en geeft de computer een vorm.

PC Gehäuse

Een gamer PC is veel mobieler dan een PC behuizing. Een laptop kun je onbeperkt overal mee naartoe nemen. (Beeldbron: logan wever/ Unsplash)

Het verschil tussen de twee is dat de laptop mobieler is qua plaats. Je kunt hem meenemen naar elke kamer of naar het huis van een vriend. Als je nu denkt dat een laptopbehuizing niet dezelfde prestaties biedt als een PC-behuizing, dan kun je gelijk hebben. Het biedt de gebruiker echter een heel goed alternatief.

 • Laptopkoffer: Goede rekenkracht in evenwicht met het gemak van mobiliteit.
 • Tablet behuizing: Voldoende rekenkracht in evenwicht met het gemak van flexibel gebruik.

Verder kan een tablethoes ook een alternatief zijn. Natuurlijk is een tablet nog kleiner dan een laptop en waarschijnlijk niet zo krachtig qua rekenkracht als de printplaat en grafische kaart in een PC-behuizing. Maar als je misschien een vervangend product zoekt voor onderweg, kan een geschikte tablet het alternatief zijn.

Hoe kan ik mijn PC kast isoleren?

Je PC kast kan heel goed bekleed worden met isolerende matten, bijvoorbeeld om de geluidsemissie te verminderen of om de kast beter te beschermen tegen stof en vuildeeltjes. Deze matten moeten echter met voorzichtigheid gebruikt worden, want ze hebben een negatief effect op de temperatuur binnenin de kast.

Wees je ervan bewust dat isolatiematten de temperatuur tot 10 % kunnen verhogen. Veel gebruikers merken dit niet echt. Als je echter veel tijd op je PC doorbrengt en spellen speelt die veel rekenkracht vergen, moet je dit in gedachten houden. Vooral in de zomer.

Isolatie kan de temperatuur in de koffer met tot 10% verhogen.

Laten we overgaan tot de juiste isolatiemat. Er zijn veel fabrikanten die isolatiematten aanbieden. Er zijn ook verschillende functies. Het is het beste ervoor te zorgen dat de mat heel gemakkelijk aan het verblijf vast te maken is. En let erop dat de mat goede kleefeigenschappen heeft, zodat de mat ook na herhaald gebruik nog heel goed aan de muren blijft kleven. Hecht ook veel belang aan de dikte van de mat.

Met heel dunne matten wordt de temperatuur in de kamer maar weinig verhoogd, zelfs bij langdurig gebruik. Dit betekent dat je de matten bijna onbeperkt aan je omheining kunt bevestigen. Uiteindelijk moet je zelf beslissen in hoeverre het zin heeft om een isolatiescherm op je behuizing te monteren. Je moet de geluidsemissie afwegen tegen de temperatuursinvloed. In jouw geval kan het ook voldoende zijn om de luchtstroom te optimaliseren om lawaai te voorkomen.

Je kunt het dreunen van de plaatstalen behuizing voorkomen met dempende matten.

Als eerste stap is het meestal zinvoller om de binnenkant van de behuizing te ontkoppelen met de juiste apparatuur. Of de koelelementen verbeteren, vooral door stillere propellers in te bouwen. Dempende matten of bitumen matten zijn geschikt voor de lage trillingen of ook een dreunend geluid van het plaatwerk.

Het is aan te bevelen eerder de wortel van het probleem aan te pakken dan de symptomen. Als je veel wrijving hebt, bijvoorbeeld van de processor (CPU), zou een poreuze schuimmat in het beste geval helpen, maar niet een glad oppervlak. Absorptie door wrijving wekt echter warmte op, in tegenstelling tot weerkaatsing van geluid. Dit is iets om uit te proberen.

Hoe bescherm ik de PC kast tegen stof?

Om de levensduur van je computer te verlengen, is het raadzaam regelmatig stof uit je PC kast te verwijderen. Sommige fabrikanten bouwen al een stoffilter in hun behuizing in. Dit kan op de voorkant en/of in het deksel geplaatst worden. Als je kast geen stoffilter heeft, raden we je aan je PC kast dienovereenkomstig te upgraden.

Je kunt zo’n filter gemakkelijk online bestellen. De magnetische stoffilters zijn het meest geschikt. Een andere en minder dure optie is een panty. Panty’s hebben heel fijne poriën en zijn bij uitstek geschikt als een soort stoffilter. We raden je aan een stoffilter of panty te gebruiken overal waar propellers zijn die frisse lucht aanzuigen. Natuurlijk moeten beide regelmatig schoongemaakt worden. Ook de netheid van de kamer waarin de PC staat speelt een rol.

Om de behuizing schoon te maken, raden we je aan een fijn borsteltje (geen borstel) te gebruiken om stof van de binnenkant te verwijderen. Ondanks stoffilters en andere trucjes is de computer als het ware een stofzuiger die enkele uren (per dag) draait.

Het borsteltje is een goede oplossing om de pluisjes te verwijderen zonder schade aan te richten. Je weet waarschijnlijk uit ervaring dat er altijd wel ergens scheurtjes in de kast zitten waar het stof doorheen kan dringen. Regelmatig schoonmaken is dus onontbeerlijk. Maar wees voorzichtig met de kleine metalen houder die de borstelharen met het houten handvat verbindt.

Wat gebeurt er als de PC kast te warm is?

Als je PC kast, en dus ook de afzonderlijke onderdelen, bij langdurig gebruik te warm worden, kan dat tot oververhitting leiden. Dit kan schade aan de hardware veroorzaken. Daarom is goede tot zeer goede koeling essentieel voor een PC kast. Als je bijvoorbeeld meerdere grafische kaarten in je kast hebt en maar één ventilatie gebruikt, kan de temperatuurlimiet van de grafische kaarten heel snel bereikt worden. In dit geval klokt de grafische kaart automatisch af om schade door oververhitting te voorkomen.

PC Gehäuse

Als de PC te heet wordt, kan de elektronica binnenin ernstig beschadigd raken. (Beeldbron: luis cornejo/ Pixaby)

Dit proces heet thermische throtteling. De gewenste rekenkracht van je computer wordt niet meer bereikt als gevolg van het downclocken. Om dit te voorkomen is waterkoeling aan te bevelen. Als je alleen een grafische kaart gebruikt en over het algemeen niet zoveel extra apparatuur in je kast hebt, kun je ook denken aan het plaatsen van een extra propeller of een ventilatie-element. Dit verhoogt de directe luchtstroom en zorgt ervoor dat er meer verse lucht in het inwendige van je kast komt.

Hoe verwijder ik een PC kast?

Elektronisch afval wordt niet bij het huisvuil gedaan. Daarvoor zijn er inzamelpunten, grofvuil- en recyclingcentra. Bovendien is elke fabrikant verplicht zorg te dragen voor de verwijdering van oude toestellen. Dit wordt voorgeschreven door de Wet op Elektrische en Elektronische Apparatuur. Een volledig lege PC kast kun je echter in de meeste gemeenten in de gele vuilnisbak deponeren. Dit komt omdat metaal en plastic vaak wel in de Yellow Bin mogen, maar e-waste niet.

We raden je aan op de homepage van je gemeente te kijken om te zien wat toegestaan is. Anders kun je naar een nabijgelegen recyclingcentrum gaan. Je zou je huisvesting daar zonder problemen moeten kunnen lozen. De schroothandel zou ook een optie zijn, afhankelijk van het materiaal waarvan je overdekking gemaakt is. Misschien kun je er zelfs een paar euro verdienen. Een ander alternatief zou zijn om je computer op Ebay te verkopen.

Conclusie

De PC kast is belangrijk voor je thuisuitrusting als je er je afzonderlijke hardware elementen in wilt opbergen, zoals de printplaat, de processor of de grafische kaart. Alvorens te kopen moet je nagaan aan welke eisen de overdekking moet voldoen. Een tweede overweging moet de grootte van je moederbord zijn.

De grootte ervan bepaalt als het ware de grootte van je behuizing. In alle omstandigheden moet je erop letten dat het goed past, anders kan het beschadigd raken. Natuurlijk moet je ook letten op het materiaal en de afwerking. Een goede koeling is ook essentieel. Je kunt ook overwegen of je je kast visueel wilt opwaarderen met een glazen kijkvenster en RGB verlichting. Er zijn veel manieren om je zaak in te richten.

Beeldbron: 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies