videogamescontrollers op een blauwe achtergrond
Laatst bijgewerkt: 18-02-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

17Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Veel mensen zijn gefascineerd door de wereld van videospelletjes. Het begon allemaal met de klassieke arcadespelletjes, en in de loop der jaren heeft de technologie zich verder ontwikkeld. En niet alleen de graphics van de spelletjes hebben hiervan geprofiteerd, maar ook de controllers, de “afstandsbediening” om mee te gamen.

Daarom hebben wij in dit artikel over pc controllers de belangrijkste gegevens voor je verzameld om de juiste informatie over dit apparaat te krijgen. Onze shopgids geeft antwoord op de meest gestelde vragen en in “Waar moet je op letten bij je aankoop?” vind je de criteria voor een succesvolle aankoop.
Belangrijk om te weten

 • De controller is een apparaat waarmee je commando’s kunt geven aan je videospel. Je doet dit door knoppen te gebruiken. De joystick dient om je een vooraf bepaalde bewegingsrichting te geven.
 • De gamepad is een geavanceerde controller. Deze verschilt van de andere modellen doordat hij een groter aantal knoppen heeft en een thumbstick, in plaats van een joystick. De knoppen kunnen worden geconfigureerd voor specifieke bewegingen.
 • Het aansluiten van een controller op je pc kan via een USB-kabel of Bluetooth. Met USB-kabels kun je onbeperkt spelen en de Plug and Play-installatie is heel eenvoudig. Bij een Bluetooth-apparaat daarentegen moet je het regelmatig opladen.

Onze selectie: De beste pc controllers op de markt

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete controllers voor pc die op de markt verkrijgbaar zijn. Ieder product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Shopgids: Alles wat je moet weten over pc controllers

Het is een goed idee dat je voordat je een pc controller koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

vrienden die videogames spelen

Afgezien van de controller is een ander belangrijk hulpmiddel bij luchtvaartspelletjes het “gezichtspunt van de speler”. Daarom zie je in het spel alles vanuit je eigen perspectief, waarbij je simuleert alsof je in de cockpit van het vliegtuig zit. (Bron: serezniy: 113713688 / 123rf.com)

Wat is een pc controller en wat zijn de voordelen ervan?

Een pc-controller is een bedieningsapparaat dat wordt gebruikt om videogames of virtuele scenario’s op een pc te besturen.

Met knoppen en hendels kun je specifieke commando’s uitvoeren tijdens het gamen.

Dit apparaat is in de loop der jaren geëvolueerd en vandaag zijn er verschillende types, waarover wij het in de volgende segmenten zullen hebben. Maar voordat je het kunt gebruiken heb je het volgende nodig:

Je kunt de drie opties kiezen op basis van je smaak en voorkeuren. Maar er zijn verschillen tussen de merken Sony Play Station en Microsoft Xbox.

Dit zijn de voordelen van een controller:

Voordelen
 • Het ligt comfortabel in je handen.
 • Eenvoudig te vervoeren.
 • Het heeft speciale knoppen.
 • Levensechte sensatie door ingebouwde vibratie (DualShock).
 • Ingebouwde koptelefoon en microfoons
 • Eenvoudig aan te sluiten (Plug and Play).
Nadelen
 • Kan snel kapotgaan.
 • USB-kabelbeperking. 

Een van de belangrijkste voordelen is het comfort. Als je je pc aanzet en een videospelletje kiest, weet je dat je de komende uren op de bank gaat zitten. Daarom is de controller zo ontworpen dat hij je een comfortabele grip biedt. De controller kan worden gekozen naar gelang van je videospelletje, of het nu oorlogsspelletjes, sportspelletjes of andere games betreft.

De meeste moderne controllers zijn voorzien van een geluidsaansluiting. Je kunt hier dus je favoriete koptelefoon op aansluiten of hem via Bluetooth koppelen.

Een van de nadelen is echter dat ze gemakkelijk kunnen breken. Als je de controller laat vallen kan hij al snel kapot gaan. Bovendien is de USB-kabel niet lang, zodat je altijd op een bepaalde afstand van je pc moet blijven.

Welke soorten pc controllers zijn er?

Controllers zijn in de loop der jaren geëvolueerd. Daarom zijn er tegenwoordig verschillende soorten op de markt. In de volgende tabel laten we ze zien:

Kenmerken Type game Werking Verbinding
Digitale controller Met één hendel (beperkte richtingen) en weinig knoppen. Arcade games en vluchtsimulatoren. Met één hand. Meestal met USB kabel.
Analoge controller De joystick is vervangen door een thumbstick, en er zitten meer knoppen op. Single en multiplayer. Met beide handen. USB.
Gamepad Nieuwe generatie controllers, programmeerbare knoppen, touch screen. Alle soorten spellen. Met beide handen. USB en Bluetooth.
Speciale controllers Voor mensen met beperkte mobiliteit. Alles soorten spellen. Handen, voeten en schouders. USB en Bluetooth.

De digitale joystick is de eerste generatie van controllers. Daarom is het de meest beperkte van allemaal. De joystick geeft je bijvoorbeeld alleen de opties omhoog, omlaag, rechts en links. Ook de knoppen zijn beperkt. Dit type joystick is voor iedereen die een retrogevoel wil voor arcadespellen.

De volgende generatie is de analoge controller. Deze werden populair door de joystick te vervangen door een thumbstick, die klein van formaat is en die met je duim bediend kan worden.

De thumbstick geeft je meer beweging tijdens je videospelletjes.

Ten slotte zijn de Gamepads de evolutie van de vorige. Deze controllers hebben knoppen die je kunt programmeren voor specifieke aanwijzingen in je videospelletjes.

Deze kunnen zelfs worden aangepast met kleuren, hebben LED-verlichting, en komen met ingebouwde trillingen. Als je een beperkte mobiliteit hebt, bieden controllers zoals de Xbox Adaptive Controller je een spelervaring die je aan je behoeften kunt aanpassen.

Hoe sluit ik de controller aan op mijn PC?

Volg de onderstaande stappen om de controller op je PC aan te sluiten:

 1. Installeren: Download en installeer een van de volgende programma’s van het internet: Xpadder of JoytoKey.
 2. Toevoegen: Eenmaal gedownload, selecteer je je controller zodat je pc hem herkent.a.
 3. Configureren: Vervolgens moet je de knoppen met het programma configureren.
 4. Aanpassen: Afhankelijk van je spel, kun je elke knop aanpassen voor specifieke commando’s.

De controller kan het werk niet alleen doen. Voor een plezierige ervaring is je computer ook heel belangrijk. Tegenwoordig vereisen pc’s bepaalde prestatie- en geheugenvereisten om videospelletjes naar behoren te ondersteunen..

De programma’s Xpadder of JoytoKey zijn slechts twee programma’s die we aanbevelen. Maar online vind je meer programma’s. Probeer uit welk programma bij je past en welk programma ideaal is voor je pc.

Is de controller compatibel met al mijn pc-spellen?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk: nee. Op de markt vind je een verscheidenheid aan videospelletjes. Je moet echter wel opletten welke pc’s compatibel zijn. Je pc en het spel moeten compatibel zijn om het te kunnen gebruiken.

Als je een videospel hebt gekocht dat niet compatibel is met je pc, neem dan contact op met het filiaal waar je het hebt gekocht om te zien of het mogelijk is om het spel terug te brengen en of er een mogelijkheid is dat je het kunt ruilen voor een compatibel spel.

Waarin verschilt een controller van een toetsenbord?

Hoewel de controller comfortabel in je hand ligt, zijn er gamers die de voorkeur geven aan het pc-toetsenbord.

Dit hangt af van elke videogame, maar over het algemeen, als je met een toetsenbord speelt, zal één hand op het toetsenbord liggen en de andere op de muis. Met een toetsenbord geef je commando’s met de toetsen aan het spel, en met de muis maak je de gewenste bewegingen.

Een gemeenschappelijke eigenschap van een controller en een toetsenbord is dat beide programmeerbaar zijn. De toetsen op je toetsenbord kunnen worden geprogrammeerd voor specifieke commando’s, zoals: springen, schieten, rennen, hurken, enz.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een pc controller om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de pc controller die je nodig hebt:

Compatibiliteit

Compatibiliteit is een belangrijk punt waar je op moet letten. Je hebt er niets aan als je een controller koopt die niet compatibel is met je pc. Wat bedoelen we daarmee? Als je in een winkel of online een controller zoekt, moet je nagaan met welk besturingssysteem je pc compatibel is.

Sommige controllers zijn compatibel met het Windows-systeem, wat betekent dat je pc over een dergelijk systeem moet beschikken. Anderzijds, Maar als je bijvoorbeeld een Apple pc hebt, dan zal je controllers nodig hebben die compatibel zijn met het iOS systeem. Er zijn echter controllers die compatibel zijn met beide systemen. We raden je aan je goed te informeren voordat je je aankoop doet.

een groep vrienden in een arcade-videogamescentrum

Het Arcade-tijdperk (1980-1990) was aantrekkelijk voor liefhebbers van videospelletjes. Dat veranderde toen er thuisconsoles op de markt kwamen. (unsplash.com/ Liks Digital)

Verbinding

De controller kan op twee manieren worden aangesloten. De eerste is via een USB-kabel. Dit betekent dat je deze kabel moet aansluiten op je PC en op de controller. Daarna zal je pc de controller herkennen. De meeste van deze kabels zijn voorzien van Plug and Play technologie, wat betekent dat zodra je ze aansluit, de verbinding tot stand gebracht wordt. Meestal wordt de USB-kabel bij de controller geleverd.

Een tweede verbinding is via Bluetooth. Als je de controller koopt, krijg je er ook een USB-kabel bij. Deze zal worden gebruikt om de controller op te laden, die je ook op je pc moet aansluiten. Activeer na het opladen de Bluetooth-optie op je controller en pc. Een knippering op je controller betekent dat de verbinding geslaagd is. Een voordeel van een Bluetooth-verbinding is dat je kunt spelen zonder het ongemak dat een kabel soms kan veroorzaken.

Knoppen

De knoppen zijn de belangrijkste functies van de controller. En ze variëren naargelang het type controller. Zoals we al eerder zeiden heeft een joystick maar een beperkt aantal knoppen, en die zijn voor retrospelletjes. Daarom hebben ze slechts één hendel en 2-4 knoppen.

Met een analoge controller beschik je daarentegen over een groot aantal knoppen. Gewoonlijk vind je aan de linkerkant een joystick, en aan de rechterkant de knoppen voor verschillende besturingsfuncties, zoals selecteren, springen enzovoort. De functies van de controller zijn afhankelijk van je spel. De knoppen zijn perfect geplaatst voor je rechter- en linkerduim.

playstation-controller

Gamepads hebben niet alleen knoppen, maar ook een aanraakscherm. Het geeft je meer mogelijkheden tijdens het spelen van je video games. (unsplash.com/ Mélanie These)

Samenvatting

De controller is het perfecte apparaat om je videospel te besturen via het scherm van je pc. Tegenwoordig hebben controllers veel meer mogelijkheden dan een joystick met knoppen. Dit is te danken aan de technologie, die Gamepads heeft gecreëerd. Deze toestellen bieden je de mogelijkheid om de knoppen naar eigen smaak te configureren.

Het concept van de controller komt uit de luchtvaart. En dankzij luchtvaartvideospelletjes is het mogelijk om vluchten te simuleren en te leren vliegen. De joystick emuleert de commando’s van bepaalde vliegtuigen, zodat piloten kunnen leren en oefenen.

Vond je onze shopgids over pc controllers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

Bron van de header afbeelding: rawpixel: 85968829/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies