The guy is playing on the console play
Laatst bijgewerkt: 04-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

In de jaren zeventig van de vorige eeuw maakte de gaming-industrie een grote sprong en sindsdien is de entertainmentindustrie voorgoed veranderd. Van de geweldige accessoires die door deze uitbreiding werden ontwikkeld, waren er maar weinig zo resonant als de komst van de controller. Weet je waar we het over hebben? In deze shopgids geven we je de belangrijkste informatie over dit onderwerp.

Dankzij videogames kunnen we meerdere virtuele realiteiten vastleggen op een pc. Maar het gebruik van het toetsenbord als interactiemiddel was niet voldoende. Daarom is de pc-controller geboren; een soort joystick om de speelervaring te verbeteren, het makkelijker te maken en natuurlijk om echt ongelofelijke innovaties toe te voegen.
Belangrijk om te weten

 • Een pc-controller is een bedieningsapparaat dat wordt gebruikt om videogames of virtuele scenario’s op een pc te besturen.
 • Veel van deze joysticks zijn bedraad. De modernste zijn draadloos (ze hebben batterijen). Ze zijn niet alleen ontworpen om de op de pc geïnstalleerde videospelletjes beter te controleren, maar ook om hun realisme te vergroten en de ervaring te verbeteren. Het is belangrijk om hun compatibiliteit met je computer te testen.
 • De pc-controllers zijn er in verschillende vormen, maten en uitvoeringen. Ook vervullen ze, afhankelijk van de modellen, verschillende functies, zoals de mogelijke bewegingen, het aantal knoppen en andere zeer waardevolle functies.

Onze selectie: De beste PC game controllers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste pc game controllers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste joystick voor je pc een stuk eenvoudiger.

De meest comfortabele draadloze PC game controller

De Gembird draadloze game controller ondersteunt verschillende apparaten zoals je PC, de Playstation 2 en Playstation 3. De draadloze transmissietechnologie van 2,4Ghz zorgt voor een stabiele verbinding en geen vertraging.

De game controller biedt je volledige bewegingsvrijheid om zonder draden door je huis te bewegen. De comfortabele gamepad heeft vibratie voor een levenssechte ervaring. Dit product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Wat wil je nog meer als gamer?

De beste PC game controller om je gamepad te configureren

Wie nog steeds zijn gamepad wil configureren, heeft met de nieuwe QUINOX onmiddellijk de mogelijkheid hiertoe. Het gamepad heeft, naast twee analoge sticks met geïntegreerde toetsen en het D-pad, extra toesten aan de onderkant.

Alle extra toetsen zijn via software in meerdere profielen programmeerbaar en beschikken over macro-mogelijkheden. Ook de gevoeligheid van de analoge stick en trigger-deadzones zijn instelbaar. De controller ligt bovendien goed in de hand en heeft een mooi design.

De meest retro PC game controller

Herbeleef de unieke GameCube-ervaring op elke PC of MAC met deze USB-controller. Dankzij de unieke compatibiliteit kan de game controller heel eenvoudig worden ingesteld. De Retro-Bit controller ziet er niet alleen erg funky uit, hij werkt ook nog eens heel goed.

De knoppen voelen fijn aan en zijn erg responsive. De joysticks zijn ook van goede kwaliteit, ze doen precies wat ze moeten doen. Wij zijn fan!

De beste “plug-and-forget” pc-controller

De Logitech F710 maakt gebruik van een draadloze 2,4GHz-verbinding door middel van een plug-and-forget nano-ontvanger die zo klein is, dat je deze in een USB-poort van je computer kunt steken en hem daar gewoon in kunt laten zitten, ook in een laptop of TV.

Deze gamepad heeft dezelfde knoppen als een consolecontroller. Bovendien is de D-pad extra accuraat, omdat deze is voorzien van vier afzonderlijke schakelaars waar hij overheen glijdt voor een meer responsief en tastbaar gevoel. Een meeslepende en realistische game-ervaring.

Shopgids: Alles wat je moet weten over controllers voor pc-gaming

Het is van groot belang dat je voordat je een game controller voor je pc koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Attractive young men are playing video-game

Er zijn controllers in vele modellen en maten, we raden je aan de controller te kiezen die het beste bij je smaak en behoeften aansluit.
(Bron: Olena Yakobchukt: 55379472/ 123rf.com)

Wat zijn pc gaming controllers precies?

PC game controllers zijn ingangsrandapparatuur die worden gebruikt om het apparaat waarop ze zijn aangesloten te bedienen. Hoewel ze oorspronkelijk gebruikt werden in vliegtuigcabines om civiele en militaire vliegtuigen te helpen, werden ze al snel populair in de wereld van de gaming (videogameconsoles en personal computers).

Wat zijn de karakteristieke elementen van een pc-controller?

Sinds het begin van de implementatie op videogameconsoles en later op pc’s, zijn de pc controllers geëvolueerd in ontwerp, functies en mogelijkheden. Afhankelijk van het type spel en de compatibiliteit met verschillende besturingssystemen, bevatten controllers verschillende elementen. Dit zijn een aantal van de verschillende mogelijkheden:

 • Hendel
 • Basis
 • Trigger knop
 • Richtingstoets
 • Extra toetsen
 • Versneller

Waarom een pc-controller gebruiken in plaats van het toetsenbord?

Hoewel het toetsenbord het accessoire bij uitstek is om met een personal computer te gebruiken, gelden in de wereld van gaming niet dezelfde regels als voor andere computerfuncties. Veel mensen gebruiken het toetsenbord nog steeds voor hun videogames, maar het gebruik van de pc-controllers groeit gestaag. De volgende tabel vergelijkt beide randapparatuur:

PC-controllers PC-toetsenborden
Voordelen Nadelen Voordelen Nadelen
Ze zijn compact en draagbaar. Ze moeten geïnstalleerd en geconfigureerd worden op de pc. Ze zijn al geïntegreerd in onze pc. Ze hebben geen hendels of stuurwielen die nodig zijn voor veel spellen.
Ze passen zich aan je handen aan vanwege het ergonomische ontwerp. Je moet de compatibiliteit met de besturingssystemen controleren. Het gebruik ervan is universeel: iedereen weet hoe het werkt. Overmatige toetsaanslag kan slijtage veroorzaken.
De knoppen en hendels zijn gemakkelijk te bereiken. Het zijn extra apparaten die we aan de PC toevoegen.
Ze zijn speciaal ontworpen voor videospelletjes. Als ze niet draadloos zijn, heb je nog meer kabels nodig.

Wat betekent het dat de pc-controllers het Plug&Play-systeem hebben?

Dit betekent dat de controller met een technologie werkt die je in staat stelt om verbinding te maken met de desktop computer zonder dat er een configuratie nodig is. Plug&Play betekent “Aansluiten en gebruiken”. De overgrote meerderheid van de pc-joysticks detecteren automatisch met één druk op de knop het apparaat waarop ze kunnen worden aangesloten. Dit verhoogt het gebruiksgemak uiteraard.

Fred ChesnaisCEO van Atari
“De volgende controllers zullen worden aangepast aan nieuwe consoles waarmee je films kunt bekijken en naar muziek kunt luisteren, om een breder publiek te bereiken.”

Hoe worden pc-controllers zonder een Plug&Play-systeem geconfigureerd ?

De meeste pc-controllers hebben het Plug&Play-systeem, dus ze worden automatisch herkend wanneer ze worden aangesloten en zijn direct klaar voor gebruik. Onder deze omstandigheden zijn geen extra configuraties of downloads nodig. Als je pc-joystick dit systeem echter niet heeft, moet je een aantal stappen volgen:

 • Sluit het USB-uiteinde van de controller-kabel aan op een USB-poort van de computer.
 • Klik op het startmenu van de controller
 • Zoek op de computer naar de optie “Configuratiescherm” om naar aangesloten externe apparaten te zoeken.
 • Klik op de “OK”-knop van de controller om de verbinding te accepteren.

Zijn draadloze pc-controllers beter?

Er zijn enkele pc controllers die gebruik maken van kabels, maar er zijn ook draadloze modellen. Hoewel iedereen de voordelen kent van elektronische apparaten die geen kabels nodig hebben, betekent dit niet dat de eerste niet nuttig zijn. Dit is afhankelijk van de behoeften van elke gamer. In de volgende tabel tonen we je enkele kenmerken van beide typen pc game-controllers:

Criteria Pc controllers met kabel Draadloze pc controllers
Voordeel Ze werken altijd goed, omdat je nooit zonder batterijen komt te zitten. Er zijn geen kabels die storen tijdens het spelen.
Batterij Je hoeft geen batterijen te kopen na verloop van tijd. Als je oplaadbare batterijen gebruikt, hoef je geen nieuwe te kopen.
Werking De datatransfersnelheid is altijd hoog. Je kunt je gemakkelijk verplaatsen en je kunt je tot 10 meter van de pc verwijderen.

Welk draadloos verbindingssysteem gebruiken pc-controllers?

Sommige pc-controllers hebben een draadloze USB-ontvanger en andere gebruiken bluetooth-technologie. Terwijl de laatste heel nuttig zijn voor de verbinding met smartphones, tabletten en computers, zijn sommige niet compatibel met dezelfde versie van bluetooth die het apparaat heeft. Dit betekent dat je dit aspect moet controleren voordat je een model koopt.

Beide soorten draadloze verbindingen zijn effectief. Om te weten te komen welke versie van bluetooth je hebt, moet je de configuratie of instellingen van je apparaat controleren. Als je niet zeker bent van de compatibiliteit, kun je het beste kiezen voor de pc-joysticks met kabel, via USB, die vaak bij de aankoop is inbegrepen.

Playing computer game on laptop with joypad

Je kunt kiezen tussen bekabelde en draadloze controllers, het belangrijkste is dat ze comfortabel zijn bij het spelen.
(Bron: Ymgerman: 54430038/ 123rf.com)

Hoe belangrijk zijn de knoppen op de pc-controllers?

Na de hendel zelf zijn de knoppen de belangrijkste elementen van een pc-controller. In feite, met het evolueren van de videogames zijn er modellen gekomen die alleen knoppen hebben. Daarom moet je controleren of de gevoeligheid bij het indrukken voldoende is zodat ze bij langdurig gebruik niet gaan slijten.

In het algemeen is de verdeling van de knoppen heel praktisch. Aan de linkerkant zijn er meestal de klassieke knoppen die worden gebruikt om het personage van het spel te laten springen, rennen of schieten. De bovenste knoppen dienen om waardevolle functionaliteiten toe te voegen aan de spellen. En de select-, start- en homeknoppen zijn uiteraard noodzakelijk voor instellingen en gebruik.

Kunnen pc-controllers worden gebruikt voor andere doeleinden dan videogames?

Dat is zeker mogelijk! Hoewel het gaming universum de meest populaire omgeving is voor joysticks, willen de fabrikanten tegenwoordig rekening houden met andere soorten gebruikers. Daarom zijn aan veel modellen multimediaknoppen toegevoegd om muziek of films af te spelen, om het geluidsvolume harder en zachter te zetten of zelfs als afstandsbediening voor een smart tv.

Duncan IronmongerCEO en oprichter van Scuf Gaming
“In de wereld van vandaag, waar gamen zo competitief is, is het toenemende gebruik van joysticks essentieel, of het nu gaat om een gevecht of om het voortouw te nemen bij een autorace.”

Welke autonomie hebben pc-controllers meestal?

Draadloze controllers gebruiken over het algemeen lithiumbatterijen. Deze hebben niet altijd dezelfde autonomie. In die zin bieden sommige modellen meer dan 10 uur onafgebroken gebruik, andere meer dan 20 uur, en er zijn modellen die niet meer dan 5 uur duren, en er zijn er ook die geen 5 uur bereiken. Een aspect waarmee rekening moet worden gehouden is het voordeel van oplaadbare batterijen, waarmee je niet steeds nieuwe hoeft te kopen.

Als je een professionele gamer bent of vele uren per dag speelt, heb je misschien een model nodig dat meer autonomie heeft. Als je de kabels niet erg vindt, kun je ook een pc-joystick met een USB-kabel kopen. Dit garandeert ononderbroken uren gamen en je hoeft je geen zorgen te maken over het stroomverbruik of het opraken van de batterijen.

Father and son dressed casual having fun at home while playing computer games.

Eén van de voordelen van pc-controllers is dat de hendels en knoppen gemakkelijk bereikbaar zijn.
(Bron: Vadim Guzhva: 40996540/ 123rf.com)games.

Wat betekent het als pc-controllers xInput of DirectInput connectiviteit hebben?

Ze verwijzen naar de drivers die de verbinding mogelijk maken. De xInput-connectiviteit wordt bijvoorbeeld aangeboden door de Xbox 360-videospelconsole. Het wordt gebruikt voor Microsoft-spellen die knoppen hebben die lijken op de Xbox. De DirectInput-modus is voor de computer om de pc-controller te herkennen als generiek, waardoor het compatibel is met bijna elk spel.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een controller voor pc-gaming om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de controller te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de pc game joystick die je nodig hebt:

Ontwerp

De pc-controllers worden met je handen bediend, dus het eerste waar je rekening mee moet houden is dat het ontwerp ergonomisch is, gemakkelijk vast te pakken is en geen vermoeidheid veroorzaakt na urenlang gebruik. Ze moeten slipvrij zijn en de verdeling van de knoppen en hendels moet optimaal zijn voor de controle om de hoogste normen van kwaliteit en comfort te bieden.

Playing video game with gamepad, close-up

We raden je aan te controleren of de door jou gekozen controller compatibel is met je computer.
(Bron: Brizmaker: 94844824/ 123rf.com)

Autonomie

Als je kiest voor een draadloze pc-controller, wat de meest gangbare modellen zijn, moet je ervoor zorgen dat ze je een aanzienlijke mate van autonomie in het gebruik geven. Niemand houdt ervan om zijn spel te onderbreken omdat de batterij opraakt. Daarom is het raadzaam om joysticks aan te schaffen waarvan de autonomie meer dan 5 uur gebruikstijd bedraagt.

Knoppen

Zoals eerder vermeld, zijn de knoppen op een pc-controller fundamentele elementen van de game-ervaring. Je moet niet alleen aandacht besteden aan het aantal beschikbare knoppen (hoewel dit een belangrijk aspect is), maar ook aan de verdeling ervan op de controller en de functies die ze bieden tijdens het gebruik.

Multimedia functies

Er is leven buiten de wereld van het gamen. De pc-controllers moeten aan deze realiteit beantwoorden. Tegenwoordig gebruiken we onze computers voor veel dingen, maar ook voor videogames. Om deze reden is het een pluspunt om een pc-joystick te kopen waarmee je muziek of films kunt reproduceren, dus dat is iets waar je op moet letten.

Draadloze verbinding

In een wereld die gehyperconnecteerd is en door draden wordt overspoeld, is het een verademing om een extra elektronisch apparaat te hebben dat geen kabel gebruikt. Hoewel de pc-controllers met USB-kabel geen concessies doen aan de kwaliteit en zeer nuttig en effectief kunnen zijn, is het gemak van draadloze modellen onmiskenbaar. Let ook op het type draadloze technologie dat wordt gebruikt.

Compatibiliteit

Een belangrijk aspect voor de aanschaf van een pc-controller is het controleren van de compatibiliteit van het apparaat met je computer. In de productbeschrijving worden meestal de besturingssystemen vermeld waarmee het compatibel is. Deze informatie is heel belangrijk, want als je de gegevens niet verifieert, kan het zijn dat je de joystick niet kunt configureren.

Samenvatting

De game-industrie zou nooit hetzelfde zijn geweest zonder de opkomst en evolutie van de controllers. Toen dit soort entertainment ook werd uitgebreid naar personal computers, schoot het aanbod van de joysticks van goede kwaliteit omhoog. Vandaag de dag gebruiken we deze waardevolle apparaten om onze spelervaring te verbeteren en het realisme te verhogen.

De pc-controllers hebben verschillende ontwerpen en functies, volgens je profiel als speler. Sommige werken met een USB-kabel en andere, de modernste, zijn volledig draadloos, maar met een verschillende mate van autonomie. De installatie en configuratie van de controllers is zeer eenvoudig, vooral als ze een Plug&Play-systeem hebben.

Vond je ons artikel over pc-game controllers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte pc-joystick kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Valeriy Tsimbalyuk: 96513457/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies