Laatst bijgewerkt: 01-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Je hebt een PC monitor nodig voor de gegevensuitvoer van diverse bronapparaten. Je kunt hem op de klassieke manier op een computer aansluiten, maar hij is ook geschikt voor diverse spelconsoles. We hebben een aantal monitoren bekeken met verschillende aankoopcriteria.

We geven je deze informatie in het volgende artikel. Met onze grote PC monitor test 2022 willen we je helpen de juiste PC monitor voor je te vinden. We brengen allemaal veel tijd door voor een PC monitor, dus je moet de juiste voor je vinden. Of het nu voor kantoorgebruik of voor gamen is, ieder van ons heeft specifieke voorkeuren voor de juiste monitor.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • PC monitoren zijn er in verschillende maten, die worden aangegeven in inches. De best verkochte zijn 22 of 24 inch.
 • De resolutie van een PC monitor is bijzonder belangrijk. Met een goede resolutie is je foto scherp en niet pixelig.
 • Er zijn verschillende aansluitingen voor PC monitoren. Als je een monitor koopt, let er dan op dat hij dezelfde aansluiting heeft als het apparaat waarmee je hem wilt verbinden.

PC Monitor: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor PC monitoren

Om je te helpen de juiste PC monitor voor je te vinden, tonen we je in dit gedeelte enkele criteria die je kunt gebruiken om onderscheid te maken tussen monitoren voor je PC. Je kunt de verschillende PC monitoren aan de hand van deze criteria onderscheiden:

Hier vind je verdere uitleg over de afzonderlijke categorieën.

Maat

De afmetingen van PC monitoren worden aangegeven in inches. Er is een ruime keuze aan afmetingen voor PC monitoren.

1 inch komt overeen met 2,54 centimeter.

Kleinere toestellen zijn verkrijgbaar vanaf 19 inch. Deze zijn voldoende als je je PC niet vaak gebruikt. Vaker kopen mensen modellen met 22 of 24 inch, dat zijn 56 of 61 centimeters. Veel mensen kiezen steeds vaker voor nog grotere modellen tussen 26, 27 of 28 inch. Zulke PC monitoren zijn ideaal voor thuiskantoor doeleinden of voor beeldbewerking. Want je werkoppervlak is veel groter en je kunt het ook goed delen.

Resolutie

De resolutie hangt af van het aantal pixels. Hoe meer pixels een PC monitor heeft, hoe beter de resolutie. Je weet dat als je heel dicht op een foto inzoomt en je ziet alleen afzonderlijke vakjes, er maar heel weinig pixels op de foto staan.

Hoe meer pixels een monitor heeft, hoe kleiner ze zijn, waardoor het beeld veel scherper is.

Om de resolutie aan te geven, worden de pixels op de horizontale lijn vermenigvuldigd met die op de verticale lijn. Afhankelijk van het aantal pixels zijn er verschillende termen, zoals HD of Full HD. Je bent waarschijnlijk meer vertrouwd met deze termen. In de volgende tabel hebben we de meest voorkomende termen opgesomd en hun aantal pixels.

Pixel Benaming
720 x 576 Standard Definiton (SD)
1280 x 720 High Definition (HD)
1920 x 1080 Full HD
3840 x 2160 UHD / 4K

Verbinding

Er zijn verschillende soorten aansluitingen voor PC monitoren. Vergelijk van tevoren welke aansluiting het betreffende apparaat heeft waarmee je de monitor wilt verbinden. Als alternatief zijn er verbindingsstukken voor de verbindingen, maar je moet rekening houden met kwaliteitsverlies. De VGA en DVI aansluitingen zijn al verouderd en tref je eerder aan op oudere toestellen. HDMI verbindingen zijn het meest gangbaar.

Reactietijd

De responstijd wordt gegeven in milliseconden. De monitor heeft het opgegeven aantal milliseconden nodig om de toestand van de afzonderlijke pixels te veranderen. Een snelle reactietijd zorgt voor een vloeiend beeld. Vooral bij gamen of het kijken naar snelle balsporten zoals tennis, is een hoge responstijd belangrijk voor een optimale ervaring.

Besluit: Welke soorten PC monitoren zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een PC monitor koopt, zijn er verschillende modellen waaruit je kunt kiezen:

PC Monitor functie
All-round PC Monitor voor alledaagse doeleinden
Gaming PC Monitor voor een geweldige game-ervaring
Graphics PC Monitor voor professionele beeldbewerking
Gebogen PC Monitor gekenmerkt door zijn kromming

In het volgende gedeelte worden de verschillende modellen nader toegelicht.

All-round PC Monitor

All-round PC monitor

Een all-round PC monitor is geschikt voor dagelijks gebruik, maar heeft geen specialisatie. Als je je PC monitor vooral gebruikt voor kantoortaken zoals tekstverwerking of e-mail communicatie, dan zijn deze toestellen de beste keuze.

Niet iedereen heeft een gespecialiseerde monitor nodig.

Het belangrijkste voordeel is dat deze PC monitoren niet duurder hoeven te zijn dan gemiddeld. Voldoende functionele apparaten zijn al voor weinig geld verkrijgbaar. Het is waar dat je op deze schermen ook films kunt streamen en een spelletje of twee kunt spelen. Maar deze monitoren zijn niet geschikt voor urenlang gamen. Deze toestellen zijn ook tamelijk ongeschikt voor beeldverwerking.

Voordelen
 • is geschikt voor dagelijks gebruik
 • goedkoop
Nadelen
 • niet geschikt voor gamen
 • ongeschikt voor hoogwaardige beeldbewerking
Grafik PC Monitor

Grafische PC monitor

Grafische PC monitoren zijn in de eerste plaats geschikt voor beeldverwerking. Het voordeel is dat ze vooral geschikt zijn voor beeldverwerking. Deze monitoren bieden een uitstekende kleurverwerking en geven kleuren natuurgetrouw weer. Aangewezen grafische PC monitoren hebben meestal een hoge resolutie, zodat de beelden haarscherp zijn. Het nadeel is het hoge stroomverbruik. Professionele apparaten zijn ook duur.

Voordelen
 • uitstekende kleurverwerking
 • goede resolutie
Nadelen
 • hoog energieverbruik
 • duur

Grafische PC monitoren zijn vooral de moeite waard voor professionele toepassingen, zoals in grafische ontwerpbureaus of voor fotografen. Als je alleen je laatste Instagram foto’s wilt bewerken, is een hoogwaardige grafische PC monitor niet nodig.

Gaming PC Monitor

Gaming PC monitor

Een monitor die geschikt is voor een optimale spelervaring moet een goede resolutie hebben. Monitoren die geschikt zijn voor gamers hebben een snelle responstijd, zodat het beeld niet streept. Gaming monitoren hebben een hoge verversingssnelheid, zodat het beeldverloop vloeiend is. De verversingssnelheid wordt gegeven in hertz. De functies zijn duur en je moet een budget van minstens 150 euro hebben. Omdat goedkopere toestellen minder functies hebben, wordt je spelervaring verpest.

Voordelen
 • snelle responstijd
 • hoge verversingssnelheid
 • goede resolutie
Nadelen
 • duur
 • goedkopere alternatieven hebben minder mogelijkheden
Curved PC Monitor

Gebogen PC monitor

Gebogen PC’s zijn licht naar binnen gebogen, deze kromming is aangepast aan het menselijk oog. Daardoor wordt ons gezichtsveld optimaal benut. Dit is ook zacht voor onze ogen. Gebogen PC monitoren zijn iets duurder dan platte monitoren, vanwege de complexere productie. Gebogen PC monitoren nemen ook meer ruimte in beslag.

Voordelen
 • optimale kijkervaring
 • gemakkelijk voor de ogen
Nadelen
 • duur
 • vereisen veel ruimte

Gids: Veelgestelde vragen over PC monitoren in detail beantwoord

Nu komt het gids gedeelte voor PC monitoren. In dit deel hebben we de belangrijkste vragen op een rijtje gezet en beantwoord.

Wat kost een PC monitor?

De prijsklasse voor PC monitoren is breed. Afhankelijk van de functies kun je een monitor krijgen in elke prijsklasse.

PC Monitor-1

PC monitors zijn geschikt voor visuele gegevensweergave van diverse toestellen.
(Beeldbron: National Cancer Institute / unsplash)

Er zijn al goedkope aanbiedingen voor iets minder dan 80 euro. Er is geen bovengrens. Uitgewerkte technische apparaten kunnen meer dan 10.000 euro kosten.

Welke alternatieven zijn er voor PC monitoren?

TV toestellen kunnen gebruikt worden als alternatief voor PC monitoren. Het belangrijkste voordeel is dat TV-toestellen veel groter zijn. Vanaf ongeveer 27 inch is de keuze aan PC monitoren beperkt en ze zijn duur. TV’s, daarentegen, kunnen veel groter en goedkoper zijn dan een even groot PC-scherm. Het nadeel is echter dat TV’s veel trager reageren. Je bent ook aangewezen op de softwarefuncties van de TV fabrikant.

Kan ik een TV gebruiken in plaats van een PC monitor?

Ja, in principe is dit mogelijk. Maar als een snelle beeldsequentie belangrijk voor je is, is dit niet aan te bevelen. Beeldschermen van PC’s reageren sneller dan TV-toestellen. Het voordeel hiervan is echter dat grote TV’s goedkoper zijn dan vergelijkbare PC monitoren. Dit komt omdat de meeste PC monitoren niet groter zijn dan 27 inch. Je bent afhankelijk van de software van je TV fabrikant. Deze zijn meestal ongeschikt voor kantoordoeleinden.

Voordelen
 • Grotere toestellen
 • Grote TV”s zijn goedkoper
Nadelen
 • trage beeldsequentie
 • afhankelijk van software van fabrikant
 • ongeschikt voor kantoordoeleinden

Welke monitor is geschikt voor gamers?

Om een geweldige spelervaring te hebben, heb je een krachtige PC monitor nodig. Het moet een hoge resolutie hebben. De reactietijd moet ook zo kort mogelijk zijn, zodat je beeld scherp is.

Welke monitor is geschikt voor een kantoor?

Matte monitoren zijn bijzonder geschikt voor kantoorgebruik. Omdat kantoren meestal goed verlicht zijn, zorgen matte oppervlakken ervoor dat er minder licht weerkaatst wordt.

Welke monitor is geschikt voor goede beeldbewerking?

Er zijn speciale grafische PC monitoren voor een goede beeldverwerking. Deze hebben een geweldige kleurverwerking en geven ze zo natuurgetrouw mogelijk weer.

Hoe sluit je een PS4 of Xbox aan op je monitor?

Je kunt in een paar stappen een Playstation of Xbox op je monitor aansluiten:

 1. Connectiviteit: Zorg ervoor dat je monitor dezelfde connectiviteit heeft als je apparaten. Een PS4 of Xbox heeft een HDMI poort. Als je monitor geen HDMI poort heeft, heb je een adapter nodig.
 2. Verbinding: Neem nu een HDMI kabel, meestal wordt er een bij je PS4 of Xbox geleverd. Steek het ene uiteinde van de HDMI kabel in de monitor en het andere in de Playstation of Xbox.
 3. Stroomvoorziening: Zorg er tenslotte voor dat de apparaten op het stopcontact aangesloten zijn.

PC Monitor-2

Verschillende spelcomputers, zoals de Playstation, kunnen in een paar stappen op een monitor worden aangesloten. Het is alleen belangrijk dat de apparaten dezelfde verbinding hebben of dat je een adapter hebt.
(Image source: Glenn Carstens-Peters / unsplash)

Hoe verbind je een PC monitor met een laptop?

Als je je laptop of tablet op een monitor aansluit, krijg je gewoon een tweede scherm. Dit geeft je veel meer ruimte. Dit kan in slechts een paar stappen:

 1. Zorg ervoor dat je monitor dezelfde verbinding heeft als je apparaten.
 2. Is dat niet het geval, dan heb je een adapter nodig.
 3. Verbind nu de twee apparaten met de juiste kabel.
 4. Start nu je laptop of tablet op.
 5. Zorg ervoor dat je monitor aan staat.
 6. Klik nu met de rechtermuisknop op het bureaublad van je laptop
 7. Kies het menu item “Schermresolutie”.
 8. Een ander venster wordt geopend. Daar vind je het item “Detect” en selecteer het.
 9. De tweede monitor zou nu moeten verschijnen.
 10. Je kunt hier ook instellingen maken. Bijvoorbeeld, of je op beide monitoren hetzelfde beeld wilt zien of dat je alleen de PC monitor wilt gebruiken.

Hoe kan ik mijn tablet als tweede monitor gebruiken?

Je kunt je tablet als tweede monitor gebruiken.

 1. App: Download de app Spacedesk op je tablet.
 2. Netwerk: Zorg ervoor dat je PC en je tablet op hetzelfde wifi-netwerk zitten.
 3. Software: Download nu de juiste software op je PC.
 4. IP adres: Open de app op je tablet en voer het IP adres van je PC in. Druk hiervoor op de Windows toets en ook op de R toets. Er opent een zwart venster, waarin je “ipconfing” invoert en dit met Enter bevestigt. Je vindt je IP adres onder IPv4 address.
 5. Klaar: nu kun je je tablet als monitor gebruiken.

Je kunt je tablet gebruiken als draadloze monitor.

Hoe kan ik mijn PC monitor schoonmaken?

PC monitoren zijn echte stofvangers. Daarom moet je ze regelmatig met een doek afvegen. Microvezeldoeken zijn bijzonder geschikt. Een keukenrol is echter ook geschikt om af te stoffen.

PC Monitor-3

Er zijn speciale reinigers verkrijgbaar om vuil van PC monitoren te verwijderen. Deze zorgen ervoor dat er geen uitstrijkjes ontstaan.
(Image source: JESHOOTS.COM / unsplash)

Als je monitor meer vuil is, moet je speciale reinigers voor PC monitoren gebruiken, zogenaamde TFT reinigers. Zorg ervoor dat je de monitor eerst losgekoppeld hebt van de stroomvoorziening. Spuit wat reiniger op je doek en veeg het beeldscherm voorzichtig schoon. Wees voorzichtig dat je niet te veel druk uitoefent. Je doek mag nooit echt nat zijn, alleen een beetje vochtig.

Doen niet doen
Microvezeldoek stevige druk
TFT-reiniger extreem natte doek

Hoe bevestig ik mijn PC monitor aan de muur?

Vooral grote monitoren nemen veel bureauruimte in beslag. Een muurbevestiging kan hier praktisch zijn. Je kunt de monitor gemakkelijk aan de muur bevestigen. Dit geeft je meteen meer ruimte op je bureau. Muurbeugels zijn er in verschillende maten en uitvoeringen.

Let er bij het kopen op dat de muurbeugel geschikt is voor de afmetingen van je PC monitor. Afhankelijk van hoeveel je bereid bent uit te geven, hebben wandsteunen verschillende functies en kunnen ze gekanteld of gedraaid worden.

Hoe zet ik de nachtmodus (gele tint) uit in Windows?

Het beeld op je scherm lijkt een beetje gelig? Maak je geen zorgen, het is alleen de nachtstand. In Windows 10 wordt dit standaard vanaf 21:00 geactiveerd. Je kunt dit probleem gemakkelijk verhelpen. Voor Windows ga je als volgt te werk:

 1. Klik op het Windows symbool, dat je links onderaan vindt.
 2. Kies nu de instellingen. Je herkent dit gemakkelijk aan het tandwiel symbool.
 3. Klik nu op Systeem.
 4. Kies Display uit het menu aan de linkerkant.
 5. Daar vind je de nachtstand.
 6. Wil je dit niet, deactiveer het dan.
 7. Onder het item Instellingen voor de nachtstand kun je die individueel plannen.

De volgende video laat je zien hoe je dat doet.

Foto bron: Sutarmjam/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies