Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

68Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote pick-up test 2023. Hier stellen we alle pickups die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste pick-up voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een pick-up wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • De functie van een pickup, vaak een platennaald genoemd, is het opvangen van de trillingen in de groeven van de plaat om geluiden te produceren.
 • Er zijn twee verschillende ophaalsystemen. Het meest gebruikelijke pick-up systeem heet MM (moving magnet), gevolgd door het MC systeem (moving coil).
 • Bij het slijpen van de platennaald wordt onderscheid gemaakt tussen sferisch geslepen naalden en elliptisch geslepen naalden.

Pickups: Onze selectie

Dilwe Pickup

Ontdek de veelzijdige Dilwe pickup, speciaal ontworpen voor u en uw akoestische instrumenten zoals gitaar, ukelele, mandoline, banjo en nog veel meer. Met uitzonderlijke geluidskwaliteit zorgt deze pickup ervoor dat storende externe geluiden worden geëlimineerd en niet worden beïnvloed door geluidsreflecties van nabije objecten. Hierdoor kunt u genieten van een helder en puur geluid.

Bnineteenteam Pickup

Als het gaat om kwaliteitsborging, staan wij garant voor onze producten. Mocht u vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zullen u in de eerste tijd de perfecte oplossing bieden. Verbeter nu uw muzikale beleving met de Bnineteenteam pickup.

Alnicov Pickup

U zult versteld staan van het gebruiksgemak dat deze pickup biedt, en dankzij de lange levensduur kunt u erop vertrouwen dat u er jarenlang plezier van zult hebben. Het precieze ontwerp van de Alnicov pickup garandeert bruikbaarheid bij het leveren van hoge prestaties, zodat u altijd kunt rekenen op een geweldige geluidskwaliteit.

Imelod Pickup

Ontdek de ultieme geluidservaring met de Imelod Pickup, speciaal ontworpen voor uw muzikale wensen. Creëer de meest heldere en zuivere klanken met deze gitaar microfoon pick-up die rechtstreeks contact maakt met de geluidsbron. U zult versteld staan van het vermogen om vrijwel alle externe geluidsinterferentie te elimineren en niet beïnvloed te worden door geluidsreflecties van nabijgelegen objecten.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een patroon koopt

Hoe werken inktpatronen?

De cartridge is een op de toonarm van een platenspeler gemonteerde assemblage, bestaande uit een stylus, naalddrager, transducer en behuizing. De door de patroon opgevangen trillingen worden omgezet in elektrische signalen of elektrische spanning.

Deze spanning wordt doorgegeven aan de platenspeler, waar ze wordt omgezet om als geluid te worden weergegeven. Hier is de naald die in de groeven beweegt het kleinste deel van de pickup. Hij bestaat ook uit een transducer, een naalddrager en een behuizing. De stylus is meestal van diamant gemaakt, maar er zijn ook modellen van saffier of robijn. De verschillende materialen van de naald verschillen in hun duurzaamheid. De verbinding met de toonarm kan op verschillende manieren tot stand gebracht worden. Afhankelijk van het type pick-up.

Hier wordt onderscheid gemaakt tussen varianten die bevestigd zijn met behulp van een onderdeel dat headshell genoemd wordt. Vier pinnen zorgen voor de signaaloverdracht, terwijl de kop zelf met twee schroeven op de toonarm wordt vastgehouden.

Hoe stel ik de pick-up af?

De meeste draaitafels worden tegenwoordig geleverd met een voorgemonteerde toonarm, headshell en cartridge. Als dit bij jou niet het geval is, moet je de patroon bijstellen en in positie brengen. Eerst bevestig je hem aan de headshell, de kop van de toonarm. Je hoeft de schroeven maar een klein beetje aan te draaien, want we zullen de cartridge later preciezer afstellen op de draaitafel. Nu verbind je de kabels met de aansluitpennen van de toonarm om een elektronische verbinding tussen de twee componenten tot stand te brengen.

In de volgende stap kun je het gewicht van de cartridge op de draaitafel instellen. Dit kun je met de hand doen of met behulp van een weegschaal. Haal eerst de toonarmlift naar beneden en zet de anti-skating op de toonarm op nul. Balanceer dan het gewicht zo dat de toon vrij in de lucht zwaait. Je kunt nu een weegschaal gebruiken om het juiste steungewicht op de draaischijf in te stellen. Om ervoor te zorgen dat de naald in de optimale hoek ten opzichte van de plaatgroef staat, is het nu tijd om de pick-up af te stellen. Gebruik hiervoor een verstelsjabloon om de overhang op de pick-up in te stellen.

Tobi DeckertExperte für Musikequipment
“Behalve op de klank moet je ook letten op de robuustheid van de pickup. Vooral op feestjes gebeurt het van tijd tot tijd dat de gasten zich moeten laten gelden als krasse helden, en het beste systeem heeft geen zin als het meteen stuk gaat

De meeste draaitafels worden geleverd met een afstelmal. Nu beweeg je de pick-up in de koppenbus tot de naald de twee merktekens op het sjabloon ontmoet. Nu kun je de schroeven vastdraaien. De anti-skating gaat de kracht tegen die de toonarm naar binnen probeert te trekken. De meeste toonbogen hebben een voorziening om de schaatsende kracht tegen te gaan. De in te stellen waarde kun je vinden in de handleiding van je platenspeler.

Om te beginnen kun je niet fout gaan als je de anti-skating afstemt op het contragewicht. Als de contactkracht 1.75 is, kun je deze waarde ook instellen voor de anti-skating voorziening. Verlaag vanaf hier de waarde in kleine stapjes. De antislip kracht mag niet groter zijn dan die van het contragewicht. De naaldpunt moet aan het eind perfect in de groef van de plaat zitten. Bij de laatste stap moet je de hoogte van de toonarm op de draaitafel instellen. Als de naald in de groef staat, moet de toonarm horizontaal boven de plaat staan.

Welke platennaald is geschikt voor mij?

De naald is het enige onderdeel van de pickup dat in direct contact komt met de plaat om het spoor in de groef van de plaat af te tasten. Er zijn twee verschillende soorten naalden. De bolvormig geslepen naalden zijn puntig en liggen daardoor dieper in de groef. Dit minimaliseert het risico dat de naald uit de groef springt.

Door deze eigenschappen is dit type naald bijzonder wijd verbreid onder DJ’s, want ze zijn zeer geschikt om mee te scratchen. Een nadeel is dat de sferisch geslepen naalden moeite hebben een zuivere klank te produceren in het hoge-tonen bereik. Je kunt beter kiezen voor een elliptisch geslepen naald als het je vooral om de geluidskwaliteitgaat.

Door een wat botter slijpsel kan de naald elke diepte, midden en hoogte op de best mogelijke manier proeven. Daarom zijn ze minder geschikt voor DJ’s, maar des te meer voor fijnproevers. Deze soorten naalden zijn duurderdoor het complexere slijpproces.

Wist je dat de pickup naald de beweging van mechanische geluidsgolven imiteert? De pickup brengt dezelfde bewegingen van de luchtmoleculen teweeg die door geluidsgolven veroorzaakt worden. Daarom kun je wat op de plaat staat heel zacht horen als het volume van de versterker op het laagste niveau staat.

Je kunt hierover hieronder meer lezen bij “Koopcriteria”: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om inktpatronen te vergelijken en te evalueren”.

Hoeveel kost een cassette voor een platenspeler?

De prijsklasse is werkelijk enorm voor dit kleine apparaat. Je kunt cartridges krijgen voor zo weinig als 30 euro, maar je kunt meer dan 1000 euro betalen voor een high-end cartridge.

Natuurlijk, met zo’n fors prijskaartje moet je je echt afvragen of er misschien geen goedkopere dupes zijn die precies hetzelfde werk doen, bij de rest van je opstelling passen en je het geluid geven dat je wilt. Kleine vuistregel: Besteed ongeveer een tiende van de prijs van je platenspeler aan de cartridge.

Cartridge type Prijs
MM cartridge vanaf 30 €
MC cartridge vanaf 200 €
Piëzo cartridge vanaf 10 €

Besluit: Welke soorten pickups zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn verschillende manieren om de elektrische spanning op te wekken die dan via de toonarm naar het apparaat wordt gestuurd. Men kan onderscheid maken tussen drie verschillende soorten ophaalsystemen.

 • Elektromagnetische omvormer MM
 • Elektrodynamische omvormer MC
 • Piëzo-elektrische omvormer

Wat onderscheidt de elektromagnetische transducer en wat zijn de voordelen en nadelen?

MM staat voor Moving Magnet en verwijst naar de meest gebruikte pick-ups. Deze pick-ups zijn vrij goedkoop te maken en bieden het voordeel dat de naald afzonderlijk vervangen kan worden, zodat niet meteen de hele pick-up vervangen hoeft te worden. In de transducer wordt een klein ijzeren deel bewogen in de buurt van kleine spoelen met ijzeren kernen. De bewegingen en veranderingen in afstand wekken een spanning op in de spoelen.

Voordelen
 • Naald kan vervangen worden
 • Onbetaalbaar
 • Hoge uitgangsspanning
Nadelen
 • Gevoeligheid voor storingen
 • Gebrek aan pasnauwkeurigheid door vervangbare naald

MM pick-ups kunnen een hogere signaalspanning produceren dan andere systemen, maar ze zijn soms gevoelig voor vervorming. Ook moet opgemerkt worden dat draaitafels met MM systemen een voorversterkernodig hebben.

Wat onderscheidt de elektrodynamische transducer (MC) en wat zijn de voor- en nadelen?

Elektrodynamische pick-ups gebruiken bewegende spoelen, waarbij MC staat voor Moving Coil. Dit pick-up systeem wordt bepaald door de spoelen, die bewogen worden in een zo stabiel mogelijk magnetisch veld. MC systemen worden verdeeld in “low output” (rond 0,5 mV), “medium output” (rond 1 mV) en “high output” (2 mV en meer).

Met uitzondering van het High Output systeem, hebben alle MC pick-ups een voorversterker nodig. Het is niet mogelijk de naald zelf te verwisselen, behalve in een paar systemen. Sommige fabrikanten bieden echter ruilprogramma’s aan.

Voordelen
 • Weinig storingsgevoelig
 • Grote keuze aan verschillende systemen
Nadelen
 • Geen verwisselbare naalddrager
 • Duurder

Bijna alle MC pick-ups vereisen een gevoelige voorversterker of een bijpassende transformator vóór de equalisatie-voorversterker. Ook hier, net als bij de MM, wordt de signaalspanning elektromagnetisch opgewekt. In het MC systeem wordt een spoel die permanent met de naald verbonden is, bewogen in een magnetisch veld. In MM systemen beweegt de magneet zelf. MC systemen vind je vooral in de high-end sector, omdat je meestal de hele cartridge moet vervangen, wat kostbaar kan zijn. Anderzijds leveren MC cartridges een geluid van hogere kwaliteit.

Wat onderscheidt de piëzo-elektrische transducer (MC) en wat zijn de voor- en nadelen?

Hier wekken piëzo-elektrische keramische strips de signaalspanning op. Je hebt voor deze transducer geen voorversterker nodig. Dit systeem wordt gewoonlijk alleen gebruikt met zeer laag geprijsde draaitafels, omdat de pick-up de weergave beïnvloedt door zelfresonantie.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Geen voorversterker nodig
Nadelen
 • Resonantie van de pickup beïnvloedt het geluid

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om pickups te vergelijken en te evalueren

Nu heb je een overzicht van pickups. Nu is het tijd om nog een paar koopcriteria te bekijken, zodat je bij het nemen van je beslissing niets vergeet. De volgende factoren moeten in het volgende hoofdstuk in detail bekeken worden als je een pick-up koopt:

 • Verwisselbare naald
 • Naaldmateriaal
 • Geluidspatroon
 • Volgkracht
 • Uitgangsspanning
 • Naaldslijpsel

Verwisselbare naald

Zoals eerder gezegd, kan de naald na een bepaalde tijd verslijten en vervangen moeten worden. Als dit niet gedaan wordt, beïnvloedt dat de geluidskwaliteit en kan ook de slijtage van de plaat toenemen. Het is daarom niet aan te raden een platenspeler te kopen waarvan de naald niet vervangen kan worden. Anders zul je heel wat geld moeten investeren om de naald professioneel te laten vervangen als onderdeel van een vervangingsprogramma, of altijd een compleet nieuwe patroon moeten kopen.

Naaldmateriaal

De twee meest gebruikte materialen voor de naald op een pickup zijn saffier en diamant. Saffier naalden gaan meestal maar zo’n 50 speeluren mee voor ze langzaam verslijten en je merkt dat het geluid minder wordt. Diamantnaalden daarentegen hoeven meestal pas na ongeveer 1000 uur vervangen te worden, omdat ze veel harder en steviger zijn, hoewel ze uit kostenoverwegingen niet uit een geheel stuk gemaakt zijn, maar bestaan uit aan elkaar geplakt diamantstof.

Geluid

Pickups en hun naaldsneden kunnen er niet alleen heel anders uitzien, ze kunnen ook heel anders klinken. Afhankelijk van welk pick-up systeem en welke naaldsnede je kiest, merk je opvallende verschillen in de weergave van muziek. Een van de belangrijkste en beslissendste punten voor de geluidskwaliteit van de pick-up is de juiste afstelling van het systeem.

Als dit goed gedaan wordt, kun je er zeker van zijn dat je een geweldige geluidservaring hebt waar je steeds weer naar uit kunt kijken. Natuurlijk ervaart iedereen iets anders als goed of slecht. Het genieten van muziek is en blijft subjectief, maar met de juiste trucs kun je het beste uit je cassette halen.

Volgkracht

Waarom is het zo belangrijk om de juiste volgkracht op de pick-up in te stellen? Als je de volgkracht zo sterk minimaliseert dat hij zelfs onder de door de fabrikant opgegeven minimumwaarde komt, kan dit in feite fatale gevolgen hebben voor de naald en de plaat.

De naald zal het contact met de platengroef verliezen en ongecontroleerd klapperen. Zowel het plaatoppervlak als de naaldtip kunnen beschadigd worden. De diamant kan zelfs splinteren, ook al schijnt het een zeer hard materiaal te zijn.

Als de druk die op de plaat wordt uitgeoefend te hoog is dan de door de fabrikant aangegeven druk, zal dit de slijtage van de plaat alleen maar vergroten.

Bij sommige systemen kan het demperrubber echter vrij snel verslijten, zodat een vervangende naalddrager nodig is voor MM patronen en een compleet vervangingssysteem voor MC patronen. In de regel moet een goede platenspeler ingesteld zijn op een stylusgewicht van 1,5 tot 2,0 gram als het een diamanten stylus is. Als het een saffiernaald is, moet het contactgewicht in de buurt van 3,0 tot 5,0 gram liggen, want saffieren zijn meestal niet zo scherp geslepen als diamanten.

Uitgangsspanning

MM systemen hebben een relatief hoge uitgangsspanning. Typische waarden liggen tussen 2mV en 6mV bij 47kOhm. Systemen die op het bewegende spoel (MC) principe werken daarentegen vereisen een bijzonder hoog-versterkende MC ingang. MC systemen hebben typische uitgangsspanningen tussen 0.1mV en 0.5mV bij 30 ohm tot 500 ohm. Vaak wordt aangenomen dat MC systemen beter klinken omdat de bewegende massa (de spoel) minder is dan in MM systemen.

En welke aansluitingen heeft je versterker? Heeft hij een ingang met opschrift “platenspeler”, “phono” of iets dergelijks? Dan kun je een platenspeler op je versterker aansluiten. Controleer of de ingang ontworpen is voor MM en hoog uitgangs MC systemen. De meeste phono-ingangen zijn aangepast aan MM systemen.

Sommige fabrikanten bieden ook schakelbare ingangen aan of kunnen de ingang in een servicewerkplaats dienovereenkomstig laten omzetten. Als je versterker geen phono-ingang heeft, moet je ook een phono-voorversterker aansluiten tussen de platenspeler en de versterker.

Naaldsnede

Welke platennaald moet je gebruiken? De naald is het enige onderdeel van de cassette dat direct contact heeft met de plaat. Tijdens de werking bevindt hij zich in de groef van de plaat en tast daar het spoor af.

De conische naald

De conische naald is de meest verbreide, goedkoopste en eenvoudigste variant van naaldslijpen. De bolvormige punt van de conische naald raakt het midden van de flanken van de plaatgroef, meestal met een straal van ongeveer 0.6mil.

De conische snede wordt gebruikt voor cassettes die vooral voorkomen in draaitafels in het lage tot middenprijssegment. Ze bewijzen echter ook hun waarde voor oudere draaitafels waarvan de toonarmen met een grotere contactkracht werken en waarvan de helling van de arm niet kan worden aangepast.

De elliptische naaldslijping

In tegenstelling tot de kegelvormige naald heeft de elliptische naald aan de voorkant een grotere straal dan aan de zijkant. Dit betekent dat de elliptische naald het midden van de groef kan volgen, net als de conische naald, maar de hoogten preciezer kan aftasten omdat hij een kleinere zijradius heeft.

Merk de maten op die voor elliptische naalden gegeven worden. 0.3 x 0.7mil en 0.4 x 0.7mil geven deze aan, waarbij de eerste waarde de zijradius van de naald aangeeft. Hoe kleiner de zijradius, hoe beter de resolutie en dus de klank.

De lijncontactnaald

Deze snede biedt, net als de Micro Line Contact snede, de beste treble pick-up met slechts minimale schuring. Dit geeft je de laagst mogelijke vervorming en minimale plaatslijtage.

De Micro Line naald

De meest uitgewerkte naaldsnede, waarbij de naald bijna lijkt op de vorm van de snijstylus die gebruikt werd om de originele masterplaat te snijden. Het is duidelijk dat deze zeer uitgewerkte snede het meeste uit de “groef” haalt. door zijn speciale snede kan de Micro Line naald gebieden aftasten waar andere pick-up naalden niet bij kunnen. je krijgt de meest precieze weergave in het hoge frequentie bereik die maar mogelijk is.

De frequentierespons is bijna recht over het hele hoge tonen bereik. Het slijpen is heel ingewikkeld en gebeurt in verschillende stadia. Daarom is een pickup met een micro lijnnaald natuurlijk erg duur. Je krijgt er echter niet alleen de best mogelijke klank voor terug, maar ook een langere levensduur van zowel de naald als de afgespeelde platen, want de slijtage is gelijkmatig.

Wetenswaardigheden over inktpatronen

Kan ik zelf een pick-up bouwen?

Als een platennaald defect is, kun je een vervangende naald bestellen, maar het is veel ingewikkelder om zelf een cartridge te maken, want zo’n cartridge vereist een aanzienlijke hoeveelheid precisietechniek en diverse gereedschappen.

Wist je dat de basistechnologie van de platenspeler in 1888 werd uitgevonden? De eerste hardrubberen plaat werd in 1888 uitgevonden door Emil Berliner, een Duitser die naar de USA emigreerde.

Wil je de kwaliteit van een kant-en-klare patroon benaderen door er zelf een te bouwen, dan zou je de diamantnaald moeten kunnen slijpen en je eigen naalddragerbuisjes moeten kunnen tekenen, en dit zijn nog maar enkele van de eenvoudiger problemen die je kunt tegenkomen.

Het is altijd raadzaam een cartridge te bestellen en niet te proberen er zelf een te maken, want in het ergste geval kunnen niet alleen de platenspeler maar ook de platen beschadigd raken door de verkeerde fabricagemethode en wordt het hele apparaat onbruikbaar.

Afbeelding bron: pixabay.com / Ratfink1973

Recensies