Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

78Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

204Verzamelde opmerkingen

Vinylplaten zijn vandaag de dag nog steeds erg populair. Of je nu een liefhebber bent van retro-esthetiek, een fan van oude muzikanten of misschien omdat je de platen van een familielid geërfd hebt of ze zelf verzamelt – er zijn veel redenen om een platenspeler te willen kopen.

In onze platenspeler test 2023 geven we je gedetailleerde achtergrondinformatie over het onderwerp platenspelers en beantwoorden we veel gestelde vragen. We laten je ook kennis maken met de verschillende soorten draaitafels en geven je enkele criteria waarmee je rekening moet houden als je er een koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Platenspelers stellen je in staat analoge muziekmedia af te spelen, d.w.z. vinyl platen af te spelen of te digitaliseren.
 • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen handmatige, halfautomatische en volautomatische platenspelers. Alle modellen zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van versies en uitvoeringen.
 • Met manuele draaitafels kun je de toonarm zelf op en van de plaat plaatsen. Halfautomatische platenspelers hebben de mogelijkheid om de toonarm automatisch op of van de plaat te zetten, en volautomatische platenspelers nemen elke stap voor je over.

Platenspeler: Onze selectie

Byron Statics Platenspeler

Met de geavanceerde 5.0 Bluetooth technologie biedt de Byron Statics Platenspeler een sterkere verbinding en snelle, stabiele overdracht over grotere afstanden naar stereoluidsprekers. Het aktetas ontwerp maakt deze compacte platenspeler ideaal voor beweging in huis of op reis, en biedt u de ultieme flexibiliteit om naar muziek te luisteren, waar en hoe u maar wilt. Dit is een geweldige keuze voor vinylliefhebbers.

1 By One Platenspeler

Ontdek de veelzijdigheid en het gemak van de 1 BY ONE platenspeler, een modern en stijlvol apparaat dat uw luisterervaring naar een hoger niveau zal tillen. Met een eenvoudige bluetooth-verbinding kunt u uw smartphone, tablet, pc en meer aansluiten, zodat u kunt genieten van uw favoriete muziek met de hoogwaardige geluidskwaliteit die een vinylplaat biedt.

Sony Platenspeler

Ontdek de Sony platenspeler, speciaal ontworpen in een minimalistische stijl voor eenvoudige bediening en optimaal luisterplezier. Met slechts één druk op de “play” knop begint uw vinyl draaitafel met het afspelen van uw favoriete opname, voortbouwend op het laatst aangesloten apparaat. U zult verheugd zijn te weten dat deze platenspeler twee bedrijfssnelheden heeft: 33 1/3 en 45 omwentelingen per minuut, zodat u moeiteloos kunt schakelen tussen verschillende platen en genres.

Denon Platenspeler

De precisie-aluminium spuitgietplaat zorgt voor een stabiele en solide basis, wat resulteert in een optimale geluidsweergave en minimale trillingen tijdens het afspelen van uw favoriete platen. De riemaandrijving garandeert een soepele en consistente rotatie, terwijl de volautomatische bediening u het hoogste comfort biedt.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een platenspeler koopt

Hoe werkt een platenspeler precies?

Behalve de verschillende modellen en aandrijvingen, is het natuurlijk ook belangrijk te weten hoe het apparaat in kwestie precies werkt. Op de draaitafel ligt de vinyl plaat waarop “de muziek staat”, die gecodeerd is in de groeven van de platen. Na het inschakelen van de draaitafel begint de toonarm te bewegen en draait de draaitafel.

De platennaald begint nu contact te maken met de plaat en leest de informatie, die bij de volgende stap door de pick-up wordt vertaald en in signalen omgezet: Vervolgens neemt de pickup de taak op zich om mechanische trilling om te zetten in elektrische spanning. Dit is wat de weergave van een geluid in de eerste plaats mogelijk maakt.

Om de muziek werkelijk hoorbaar te maken is nog steeds een geluidsversterker met luidsprekers nodig. Omdat de platenspeler in de meeste gevallen alleen een laagfrequent signaal uitzendt, moet dit versterkt worden met behulp van geschikte apparatuur.

Welke schijf is de juiste?

Er zijn drie soorten aandrijving die zowel de muzikale afspeelkwaliteit als de duurzaamheid van je toestel beïnvloeden:

 • Riemaandrijving
 • Directe aandrijving
 • Frictie wielaandrijving (zeldzaam)

In een draaitafel met riemaandrijving zijn de schotel en de motor verbonden door een platte rubberen riem die de schotel aandrijft. De snelheid van modellen met deze aandrijving kan ook geregeld worden met behulp van verschillende katrollen op de motor. De geluidskwaliteit van door riemen aangedreven platenspelers wordt hoger geacht, omdat er beduidend minder gerommel is door de scheiding van de motor en de schotel Bij directe aandrijving is de motor rechtstreeks met de plaat verbonden, wat tijdens het afspelen wel ruis kan veroorzaken, maar met een wat duurder apparaat kun je zeker verwachten dat de muziek net zo loepzuiver klinkt als met een apparaat met riemaandrijving.

In een draaischijf met directe aandrijving is de aandrijfas van de motor ook de as van de draaischijf. Dit type aandrijving komt vooral voor in de DJ sector vanwege de korte aanlooptijd. In een draaischijf met wrijvingsaandrijving brengt een rubberen rol, het zogenaamde wrijvingswiel, de kracht van de motor over op de draaischijf.

Deze bevindt zich tussen de motor en de schotel. Het frictiewiel is gewoonlijk in hoogte verstelbaar om verschillende afspeelsnelheden mogelijk te maken. De geluidskwaliteit van platenspelers met een wrijvingswielaandrijving wordt over het algemeen niet bijzonder hoog geacht, omdat de trillingen van het wiel lichte ruis veroorzaken

Waar staan 33, 45, 78 voor?

Welke platenspeler je ook kiest, je moet altijd letten op het aantal omwentelingen dat je speler ondersteunt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 33 (1/3), 45 en 78 omwentelingen per minuut. De spelsnelheid wordt altijd aangegeven in tpm – omwentelingen per minuut. Oude schellakplaten hebben meestal 78 toeren, maar veel platenspelers ondersteunen deze snelheid niet meer. Kleinere vinyl platen met singles en EP’s hebben 45 toeren.

Het meest gebruikelijke toerental is tegenwoordig 33 toeren per minuut, elke grote langspeelplaat loopt met deze snelheid. In combinatie met de al genoemde manuele, halfautomatische en volautomatische draaitafels, kun je kiezen of de gegeven snelheden door de automatische component van de draaitafels zelf worden gedetecteerd en dan aangepast, of dat je dat handmatig doet.

Termen die je gehoord moet hebben: versterker, aardingskabel, cinch & co

De platenspeler alleen geeft je niet de muziekervaring die je misschien zou willen. In het volgende tonen we je een kleine selectie van phono apparatuur accessoires die je niet mag missen.

De versterker

Platenspelers zenden een tamelijk zacht signaal uit. Daarom hadden vroeger bijna alle versterkers een zogenaamde phono-ingang. Tegenwoordig hebben alleen zeer hoogwaardige modellen deze ingang. Het signaal wordt via de phono-ingang versterkt en zo luid genoeg naar de luidsprekers gestuurd.

Dus als je een bestaand systeem met zo’n phono-ingang hebt of koopt, zit je aan de veilige kant. Wie geen phono-ingang op zijn bestaande apparatuur heeft, kan een extra phono-voorversterker aansluiten tussen de platenspeler en zijn stereo-installatie. Als je het je gemakkelijker wilt maken, kun je een platenspeler kopen met een geïntegreerde phonoversterker. In beide gevallen wordt de apparatuur dan aangesloten op een gewone AUX ingang (d.w.z. de aansluiting waarop ook MP3 spelers enz. kunnen worden aangesloten).

De aardingskabel

Een grote verscheidenheid van storingsfactoren, zoals het brommen van de draaischijfmotor, komt voor op de metalen delen van het chassis, de draaitafel en de toonarm. Om ze om te leiden is er een aparte aardingsdraad, de aardingskabel, die met de aardingsaansluiting verbonden wordt.

De cinchkabel

Dit is een audiokabel die, naast luidsprekerkabels, de meeste mogelijkheden biedt om het geluid van hifi- en home cinema systemen te verbeteren. In het geval van de platenspeler heet deze kabel ook wel een phonokabel, die speciaal voor signaaloverdracht ontworpen is.

Slingeren en overhangen

De moeilijkste opgave bij het afstellen van de speler is de juiste zwengelhoek en de eerder genoemde overhang. Een instelsjabloon kan gebruikt worden om deze hoek in te stellen. Lijn daartoe de pick-up uit met de parallelle lijnen op de sjabloon. Om de overhang af te stellen, controleer je gewoon of de lijn die op het sjabloon getekend is ook evenwijdig loopt met de pickup.

Voor hoeveel geld kan ik goede draaitafels kopen?

De prijsverschillen voor phono platenspelers zijn enorm. Je kunt ze krijgen voor minder dan 100 euro, en de sky’s the limit. Je kunt tot 4000 euro en waarschijnlijk nog meer uitgeven aan een platenspeler.

Type Prijs
Analoge platenspeler/handmatig/zonder voorversterker ca. 230 €
Analoge platenspeler/volautomatisch/met voorversterker ca. 300 €
Digitale platenspeler/volautomatisch/met voorversterker ca. 500 €
Analoge platenspeler/massa-aandrijving/meerdere cartridges ca. 1800 €
High-end platenspeler/zonder cartridge, toonarm, cinch-kabel ca. 5800 €

Bij deze prijsverschillen kun je je voorstellen hoe groot de kwalitatieve verschillen moeten zijn. Daarom moet je, als je een nieuwe platenspeler wilt kopen, beslist de tijd en de gemoedsrust hebben om hem eens goed te bekijken.

Wanneer is een platenspeler de juiste keuze voor jou?

Luisteren naar en genieten van muziek op een platenspeler hangt af van persoonlijke smaak en bereidheid tot wat aanvankelijk een onbekende zintuiglijke ervaring kan zijn. We hebben een korte checklist voor je gemaakt om te “testen” of je misschien van een platenspeler zou kunnen genieten:

 • Bereidheid tot investeren: draaitafels en hun toebehoren kunnen duur zijn, zowel in aanschaf als in onderhoud
 • Je wilt muziek ervaren in de beste kwaliteit met het beste geluid
 • Je muzieksmaak volgt niet de huidige hitlijsten, maar is onafhankelijk van tijd en artiest
 • Een gevoel voor technologie: platenspelers moeten van tijd tot tijd gerepareerd of opnieuw ingesteld worden. Een beetje technisch inzicht of belangstelling zou je moeten helpen.

De voors en tegens van een plaat tegenover een CD en MP3/AAC formaat?

Je bezit misschien een goede CD installatie, downloadt regelmatig muziek uit de iTunes Store, maar denkt na over wat nu precies de criteria kunnen zijn om in de toekomst een vinyl plaat te kiezen in plaats van andere fysieke of digitale geluidsdragers? Het moet van tevoren duidelijk zijn dat bij deze evaluatie zowel objectieve als subjectieve redenen voor een pro of contra van de respectieve geluidsdrager een rol spelen.

Met de juiste opslag kunnen zowel de plaat als de CD nog jaren volledig functioneren. Wat ruimte betreft, moet je, logischerwijze, voor grammofoonplaten aanzienlijk meer opslagruimte toestaan dan voor CD’s. Dit criterium geldt natuurlijk niet voor MP3 en AAC (iTunes) audio formaten, want die worden digitaal opgeslagen. Nu komen we bij het grote minpunt van de vinyl plaat. De gevoeligheid. Het wordt bekrast door de klanknaald als hij bespeeld wordt, wat een natuurlijk slijtageproces tot gevolg heeft en, in het ergste geval, onbruikbaar wordt na het 60ste gebruik.

Een CD wordt in software gestopt en door de laser gelezen, dus er is geen directe slijtage, maar een iets grotere kras maakt de schijf meteen onbruikbaar. Met audio formaten kan bijna niets gebeuren, tenzij ze op een lege schijf worden geperst, in welk geval de kwaliteit goed tot zeer goed moet zijn om de muziekkwaliteit te behouden en, vooral, om gegevensverlies tegen te gaan. Het is ook duidelijk dat de vroegere, maar nog steeds verkrijgbare, schellakplaat, tegenwoordig vooral vinylplaat, veel vatbaarder is voor vuil door de ophoping van stofdeeltjes in de platengroeven. Het gladde oppervlak van de CD heeft dit euvel niet.

Voordelen
 • Kwaliteit van de weergave, plastic geluid
 • Actiever luisteren naar muziek
 • Lange houdbaarheid van platen
 • Verhoogde waarde van verzamelobjecten
 • Vaak gratis mp3 downloads bij aankoop van vinyl
Nadelen
 • Gedeeltelijk hoge kosten
 • Hoge gevoeligheid
 • Veel ruimte nodig
 • Gedeeltelijk handmatige bediening
 • Voornamelijk voor thuisgebruik

Laten we ook de kostenfactor niet vergeten. De vinyl plaat zit in het hogere prijssegment. Als je nog geen grote platenverzameling hebt, maar er wel een wilt verwerven, is dit niet voor de kleine portemonnee. CD’s zijn goedkoper in aanschaf, laat staan MP3’s, die ook CD’s overtreffen. Ook uit een oogpunt van meting lopen de digitale media voorop. Dynamisch bereiken ze gemiddeld tot 90 dB, terwijl de analoge plaat al bij 40 dB afbreekt. Dit betekent dat de verschillen tussen hard en zacht met de eerste veel beter waargenomen kunnen worden.

Stiftung WarentestVerbrauchermagazin
In haar consumententest testte de Stiftung Warentest producten voor het digitaliseren van grammofoonplaten en cassettes. Voor digitalisering zijn de volgende mogelijkheden beschikbaar: Als je thuis nog een oude platenspeler hebt, kun je die aansluiten op een voor dit doel gemaakt apparaat en software downloaden om op te nemen. Als je geen platenspeler hebt, kun je gewoon een digitale platenspeler kopen. Nadelen: Het digitaliseren duurt minstens zo lang als de speelduur van de liedjes en de software kan moeilijk te begrijpen zijn voor niet-kenners.

Laten we overgaan tot de subjectieve redenen: Aan het geluid alleen kun je moeilijk horen of het een MP3, AAC, CD of LP bestand is. Niettemin komen hier duidelijk emotionele componenten om de hoek kijken, die de plaat in een positief daglicht stellen. Voor veel audiofielen, d.w.z. muziekliefhebbers, straalt de platenspeler gewoon charme uit. Ze genieten van de handmatige bediening van het elegante toestel, en ervaren de muziek in principe als aangenamer en klankrijker. Ze nemen de typische ruis, namelijk het gekraak en gepiep van de vuildeeltjes op de plaat, waar als een geluid moet (!).

Ook het feit dat de plaat, in tegenstelling tot de CD, zichtbaar gespeeld wordt, d.w.z. dat men visueel deel heeft aan de actie, maakt de ervaring van het spelen van een plaat voor hen uit. Evenzo zouden ze niet zonder de grote, liefdevol ontworpen platenhoes willen. Een digitaal bestand dat via de streamer wordt afgespeeld zou zeker een no-go zijn. Als je een van deze muziekliefhebbers zou vragen wat het pakket compleet maakt: investeer dan extra in goede platenspeler-apparatuur, d.w.z. een goede hoofdtelefoon, een goede stereo-installatie en goede luidsprekers, want dit is de enige manier om deze hobby te vervolmaken.

Hoe wordt een platenspeler opgebouwd?

Omdat er met een platenspeler van tijd tot tijd technische moeilijkheden kunnen ontstaan, moet je geen apparaat kopen als je niet op zijn minst de belangrijkste technische grondbeginselen en de opbouw van een platenspeler kent. Sommige onderdelen kunnen na verloop van tijd verslijten of breken. Om je te helpen met deze problemen om te gaan, willen we je een globaal overzicht geven van de constructie en werking van een draaischijf. De basis van een draaitafel is de plint.

Dit houdt de afzonderlijke delen bij elkaar en zorgt voor een stevige en stevige stand. De toonarm is verantwoordelijk voor het vasthouden van de pick-up en is dus verantwoordelijk voor de beweging van de naald. Het is ook verantwoordelijk voor het doorgeven van het elektrische signaal. Met behulp van de pick-up, ook wel de platennaald genoemd, wordt het opgenomen signaal bewerkt en hoorbaar gemaakt.

De aan de pick-up bevestigde naald vangt de trillingen van de plaatgroeven op om ze door te geven. De draaiende schotel is de basis voor de af te spelen plaat. Hij kan draaien met snelheden van 33,3 en 45 omwentelingen per minuut. In het verleden werd ook de snelheid van 78 toeren per minuut ondersteund.

Stand-alone of geïntegreerd? Wat moet je platenspeler nog meer kunnen?

De moderne technologie maakt het mogelijk: behalve de klassieke stand-alone spelers die de meeste mensen in gedachten hebben, zijn er tegenwoordig ook apparaten die veel extra’s bieden, of zelfs grote systemen die o.a. vinyl kunnen spelen.

Moderne platenspelers

Dankzij de voortschrijdende technologie zijn er tegenwoordig modellen met enkele extra functies. Je kunt bijvoorbeeld muziekstreamen van externe apparaten, ernaar luisteren via Bluetooth luidsprekers, je oude platen digitaliseren of opnemen en nog veel meer. Deze omvatten onder andere:

 • Bluetooth platenspeler
 • Draaitafels met AUX, USB en SD slot
 • Draaitafels voor DJ gebruik

Geïntegreerde platenspeler

Als je het niet zonder de voordelen van een moderne stereo-installatie wilt stellen, moet je stereosystemen met een platenspeler overwegen. Je kunt een speler ook aan je hifi-installatie koppelen. Je hebt hiervoor misschien wat accessoires en verbindingskabels nodig en natuurlijk voldoende ruimte. Deze omvatten bijvoorbeeld:

 • Speciale stereo-installaties met draaitafels
 • (Compacte) systemen die op een draaitafel kunnen worden aangesloten

Retro platenspeler

Als je bijzonder gesteld bent op de nostalgische flair van een platenspeler, dan ben je goed gediend met een toestel in retro uitvoering. Afhankelijk van het model hebben ze dezelfde mogelijkheden als een gewone platenspeler, maar tegelijk verfraaien ze je interieur. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Draagbare platenspeler
 • Muziekkisten
 • Diverse draagbare platenspelers
 • Platenspeler met grammofoon

Hoeveel meer wil je zelf doen?

Hoe werkt een volautomatische platenspeler? Is zo’n apparaat misschien omslachtiger dan handmatige bediening? Met een manuele platenspeler moet je alles met de hand doen. Je moet zelf de toonarm bewegen en de naald handmatig op en neer bewegen. Tenslotte speelt ook de haptische waarneming een rol.

Veel mensen vinden het prettig hun platenspeler zelf te bedienen, want de haptiek is heel bijzonder. Wel moet erop gelet worden dat de platen of de machine zelf een sneller slijtageproces vertonen. Bij halfautomatische werking wordt de toonarm aan het eind van de plaat zelf teruggetrokken en wordt de draaitafel automatisch uitgeschakeld. Dit voorkomt dat de naald onnodig blokkeert als hij niet meteen met de hand van het draaiplateau wordt getild.

De snelheid wordt ook gedeeltelijk door sensoren gedetecteerd, afhankelijk van het model. Dit zijn de zogenaamde revoluties, die later uitvoeriger besproken zullen worden. Vergeleken met een handmatig toestel moet je rekening houden met iets hogere kosten. Een volautomatische machine doet al het werk voor je, je stelt alleen de snelheid en de plaatgrootte in en drukt op start.

Bovendien is er soms een herhaalfunctie waarmee je de plaat steeds opnieuw kunt afspelen. De reikwijdte is echter niet helemaal exact. Hier en daar zijn er afwijkingen in diverse functies, die afhangen van de betreffende fabrikant. Let echter op de verhoudingsgewijs hoge prijs.

Besluit: Welke soorten draaitafels zijn er en welke is de juiste voor jou?

Nog afgezien van ontwerpvarianten of verschillende aandrijvingen, kunnen deze toestellen in principe in twee groepen verdeeld worden:

 • Analoge platenspelers
 • Digitale platenspeler

We willen je kort kennis laten maken met deze soorten en je hun voor- en nadelen laten zien. Op basis van dit onderscheid kunnen sommige criteria helemaal niet relevant voor je zijn, afhankelijk van wat je beslist.

Wat onderscheidt een analoge platenspeler en wat zijn de voordelen en nadelen?

Als je gewoon van je muziek op vinyl wilt genieten, maar je verwacht ook top muziekkwaliteit, dan moet je een analoge platenspeler aanschaffen en wat geld investeren voor goede kwaliteit.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Goed geluid
Nadelen
 • Weinig functionaliteit
 • Slijtage aan de plaat
 • Geen digitale kopie

Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat elke plaat uiteindelijk tekenen van slijtage zal vertonen. Als hij onbruikbaar wordt, kun je met de analoge speler niet op tijd een digitale kopie maken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een digitale platenspeler?

Als je je oude grammofoonplaten wilt digitaliseren, d.w.z. ze in andere muziekformaten wilt omzetten, dan helpt een digitale platenspeler, ook wel een USB platenspeler genoemd, je daarbij. Met behulp van de USB verbinding kun je de oude vinyls op je PC opslaan en ze in digitaal formaat laten archiveren. Hiervoor is ook de software voor het digitaliseren nodig. Dit is meestal bij de aankoop inbegrepen.

Voordelen
 • Mogelijkheid tot digitaliseren
 • Multitasking mogelijkheid
Nadelen
 • Extra software
 • Kostenintensief

Als je alles in één keer wilt, moet je wat dieper in je portemonnee graven. Muziek digitaliseren en je heilige platen in een hoogwaardige, afgeronde klank op je phono apparaat afspelen is niet noodzakelijk goedkoop.

Koopcriteria: Je kunt platenspelers vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

Nu heb je wat basiskennis en een overzicht van de voor- en nadelen van het kopen van een platenspeler. Nu is het tijd om enkele concrete koopcriteria te bekijken, zodat je bij het nemen van je beslissing niets over het hoofd ziet. In het volgende gedeelte gaan we dieper in op de volgende factoren bij het overwegen van de aanschaf van een platenspeler:

 • Componenten
 • Drive
 • Producttype
 • Snelheid
 • Afmetingen / Gewicht
 • Geïntegreerde luidsprekers
 • Geluidskwaliteit
 • Verbindingen
 • Ontwerp / Omslag
 • Omvang van de levering

Componenten

Als het om componenten en afwerking gaat, zijn er een paar kenmerken waarmee je rekening moet houden om een goede platenspeler te kopen zonder onaangename verrassingen. Wat de sokkel betreft, moet je beslist een stabiel en hoogwaardig materiaal zoeken om een stevige stand en een onvervormd geluid te garanderen.

De toonarm is essentieel voor de muziekweergave en moet daarom stabiel zijn. Toonbogen van plastic of hout zijn mooi om te zien, maar ze vervormen gemakkelijker dan toonbogen van metaal of koolstofvezel. Het is vooral belangrijk dat de cartridge een MM of MC convertor heeft om problemen met de versterker te voorkomen.

Hetzelfde geldt voor de draaitafel als voor de toonarm. Materialen als plastic of hout zijn mooi, maar ongeschikt. Het is een voordeel dat de naald van je platenspeler van diamant gemaakt is. Daardoor is hij veel duurzamer dan andere soorten. Maar omdat het hier om geld gaat, kunnen ook naalden van robijn en vooral van saffier overwogen worden.

Drive

Bij het kiezen van een loopwerk moet je vóór de aankoop nadenken over je eisen die je aan de platenspeler stelt en waarvoor je hem wilt gebruiken. Als je een platenspeler vooral voor gebruik in je eigen huis wilt kopen, is een door een riem aangedreven platenspeler aan te bevelen. Omdat dit type aandrijving veel minder moeite kost om te maken, zijn deze modellen over het algemeen goedkoper, maar ze bieden nog steeds waar voor je geld.

De riemen verslijten echter na verloop van tijd en moeten op een gegeven moment vervangen worden. Je moet voor een direct drive gaan als je een robuust toestel wilt dat ook geschikt is om mee te scratchen, d.w.z. voor DJ gebruik . Bovendien is de synchronisatie beter met deze aandrijving omdat er geen slip is door de riem. Draaitafels met directe aandrijving zijn meestal iets duurder, maar ze zijn duurzamer en gaan langer mee omdat er geen riem is om te slijten.

Producttype

Het kiezen van de juiste productsoort is vooral een kwestie van smaak. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen halfautomatische en volautomatische draaischijven. Bij volautomatische toestellen hoef je alleen maar de plaat op te zetten en op de startknop te drukken. Bij sommige modellen moet je de snelheid en de opnamegrootte instellen, maar dit verschilt van fabrikant tot fabrikant.

Bij half-automatische machines kun je de toonarm zelf op de plaat plaatsen en hem verwijderen wanneer je wilt. Bovendien kunnen de snelheid en de opnamegrootte naar wens worden ingesteld.

Snelheid

Als je een platenspeler koopt, let er dan op dat hij zowel grote langspeelplaten kan spelen als kleine singletjes, zoals die in jube dozen zitten. 12-inch langspeelplaten worden afgespeeld met een snelheid van 33,3 toeren per minuut, terwijl singles worden afgespeeld met 45 toeren per minuut.

Je toestel moet in elk geval beide snelheden ondersteunen. Af en toe zijn er vinyls die op 78 toeren worden afgespeeld. Dit waren de eerste platen die op de markt kwamen. Maar omdat deze tegenwoordig erg zeldzaam zijn, is deze snelheid niet nodig, tenzij je precies dit soort platen wilt spelen.

Afmetingen / Gewicht

Deze criteria zijn niet absoluut noodzakelijk voor een aankoopbeslissing, maar je moet toch nagaan hoe groot en zwaar je toekomstige platenspeler moet zijn. De afmetingen en het gewicht van veel produkten kunnen een aanwijzing zijn voor hun kwaliteit, maar voor platenspelers zijn ze waarschijnlijk van ondergeschikt belang.

Er zijn veel verschillende versies van dit apparaat. De meeste spelers zijn ongeveer 40 cm breed, 17 cm hoog en 35 cm diep. Het gewicht laat veel manoeuvreerruimte over. Natuurlijk suggereert een licht toestel slecht vakmanschap, maar ook al is deze veronderstelling niet vergezocht, het hoeft niet per se het geval te zijn. Een kleine kanttekening: high-end toestellen wegen in werkelijkheid echter iets meer, omdat bijzondere waarde wordt gehecht aan goed materiaal.

De ingebouwde luidsprekers

Er zijn veel verschillende soorten draaitafels. Sommige hebben een intern geluidssysteem, andere niet. Zo kan muzikaal genieten snel veranderen in een uithoudingsproef. Het voordeel van een platenspeler met ingebouwde luidsprekers is beslist dat je zonder veel werk een plaat kunt opzetten en meteen kunt horen. Er zijn ook minisystemen die direct op het phono-apparaat kunnen worden aangesloten.

Een groot voordeel is ook dat het toestel door de ingebouwde luidsprekers niet gebonden is aan een hifi-installatie, en dus misschien toch onooglijk in de kamer moet staan. Zo kan het er op zichzelf goed uitzien op een aparte plaats. Bovendien kan het bedradingsproces behoorlijk ingewikkeld zijn.

Maar iedereen weet waarschijnlijk dat de geluidskwaliteit van de plaat vervolmaakt kan worden door een extern geluidssysteem, en daarom kiezen veel mensen voor de meer omslachtige manier, niettemin kunnen de geïntegreerde luidsprekers er tegen op.

Geluidskwaliteit

De juiste afstelling van een pick-up – ongeacht de klasse van de uitrusting – is heel belangrijk. Als de naald niet recht en precies in een rechte hoek in de groef van de plaat zit, kunnen onaangename verrassingen optreden. De gevolgen van een slechte afstelling zijn vaak ongelijkmatige slijtage, vervorming bij het afspelen en beschadiging van de plaat en de naald.

Wist je dat het geluid van een platenspeler ook afhangt van de kleur van de plaat? Gekleurde platen, vooral glinsterende of lichtgevende platen, produceren vaak meer achtergrondruis dan zwarte platen. Daarom zijn de standaard platen zwart.

Het is essentieel dat de toonarm en de plaat evenwijdig aan elkaar staan. De toonnaald moet loodrecht in de spoorgroef staan. De krukhoek, d.w.z. de hoek tussen de pickup en de drager voor de pickup moet ook evenwijdig aan elkaar zijn. Het eerder genoemde sjabloon helpt hierbij.

De contactkracht van de naald in de groef moet ook juist zijn. Sommige platenspelers hebben een anti-skating functie die de krachten tegengaat die de naald vervormen. Demping is ook belangrijk. De platenspeler moet nooit op een glazen plaat geplaatst worden, maar bij voorkeur op een dikke houten plaat.

Verbindingen

Theoretisch kunnen platenspelers zonder speciale kabels op een versterker worden aangesloten, maar het is de vraag of ze ook echt werken. Vaak is het signaal van de apparaten te zwak, zodat gebruikers van moderne versterkers alleen een paar zachte geluiden kunnen horen – als ze al iets horen. De oplossing is een voorversterker. Deze kan ofwel in de draaitafel zelf geïntegreerd zijn, ofwel deel uitmaken van de versterker.

Als de voorversterker in de draaitafel zit, kan de AUX ingang van de versterker zonder problemen gebruikt worden. Als de voorversterker in de versterker is ingebouwd, is er naast de AUX ingang een zogenaamde phono-ingang, die gebruikt moet worden om platenspelers zonder ingebouwde voorversterker aan te sluiten. Als noch de versterker noch de platenspeler een geïntegreerde voorversterker heeft, moet een phonoversterker gebruikt worden. Sommige fabrikanten maken de verwarring nog groter door talloze verschillende namen te gebruiken voor de audio ingangen van hun toestellen.

Dan zijn er op de versterker audio-ingangen met de opschriften Line In, CD of Tuner. Maar maak je geen zorgen: al deze aansluitingen zijn in principe AUX ingangen, behalve de al genoemde phono ingang. De verschillende benamingen dienen vooral om de afzonderlijke toestellen te ordenen. Zo kun je later snel naar het overeenkomstige kanaal overschakelen en precies het apparaat gekozen hebben dat bij de overeenkomstige ingang staat. Dit kan bijvoorbeeld ook een smartphone zijn.

Als je een manier zoekt om de muziek van de vinyls direct op te slaan, moet je op zoek gaan naar een SD gleuf waarin een gewone SD kaart kan worden gestoken om als directe opslagplaats te dienen. Als je van plan bent de muziek van de platen op je PC te verwerken, moet je er zeker van zijn dat de platenspeler van je keuze een USB ingang heeft.

Ontwerp / omslag

Retro, hout of elegant wit? Een platenspeler is een prachtige aanwinst voor elke kamer en zal zeker een of twee afgunstige blikken trekken. Natuurlijk is niet elk model qua inrichting geschikt voor elk interieur. Kijk maar eens naar de verschillende ontwerpen en beslis wat je het mooist vindt. Er is nu een enorme variëteit aan model-types.

Behalve de ongewone verticale platenspelers, waarbij de plaat verticaal tegen de draaitafel staat, zijn er nu ook zeer vervreemdende versies met organische vormen, waarbij je niet meer zou verwachten dat het een muziekapparaat is, maar eerder een sculptuur. Maar niet alleen het toestel zelf, maar ook een nuttig beschermend gebruiksvoorwerp, het deksel, kan deel uitmaken van het totale ontwerp.

Dit helpt de draaitafel te beschermen als stof en vuil zich op de draaitafel willen nestelen en in de precisiemechanieken van de toonarm. Er zijn echter ook toestellen die deze bekleding helemaal niet hebben. Als je het niet hebt, kun je het bestellen of zelf bouwen. Als alleen een deel van het deksel defect is, zoals het scharnier van het deksel, kun je dat natuurlijk ook bestellen.

Er zijn ook beschermhoezen van doorzichtig plastic die over de platenspeler gelegd kunnen worden als je de precieze afmetingen in acht neemt.

Omvang van de levering

Het is belangrijk dat alle basiscomponenten bij de levering inbegrepen zijn, zoals de sokkel, de cartridge of de naald. In principe zou je niets anders moeten bestellen, maar de platen moeten kunnen beluisteren of digitaliseren nadat je je platenspeler hebt aangesloten.

Als je een phono platenspeler koopt, moet je er ook op letten dat er een gebruiksaanwijzing in het Duits bij zit. Zo kun je je vertrouwd maken met het product. Idealiter wordt een USB platenspeler geleverd met software waarmee je de platen kunt digitaliseren. Let er altijd op dat het apparaat een ingebouwde voorversterker heeft, want die versterkt het aanvankelijk zwakke geluidssignaal van de platenspeler. Anders zou je alleen een lage brom horen.

Deze voorversterker is ingebouwd in de meeste (goedkope) apparaten. Als het toestel geen ingebouwde luidsprekers heeft, zorg dan dat je een geluidsinstallatie hebt. Alle benodigde verbindingskabels moeten ook aanwezig zijn. Kijk ook of de platenspeler met een stofhoes geleverd wordt.

Wetenswaardigheden over platenspelers

Van de grammofoon tot de DJ platenspeler

Emil Berliner wordt beschouwd als de uitvinder van de grammofoonplaat. De grammofoon kon geluidsgebeurtenissen opnemen op een platte, met was beklede zinken schijf via een geluidstrechter. Later werden de zinken schijven vervangen door schijven van zuivere was.

Wist je dat de teksten van de opnamen op de achterkant van de eerste door Emil Berliner geproduceerde grammofoonplaten geplakt werden? De reden hiervoor was dat de kwaliteit van deze eerste platen zo slecht was dat de teksten nauwelijks begrepen zouden zijn zonder opgeschreven te zijn.

Daarvan werd dan door een elektrolyseproces een zogenaamde “moeder” gemaakt. Dit diende als matrix voor het persen van schellakplaten. Anders dan tegenwoordig werden vroege grammofoonplaten niet van vinyl maar van schellak gemaakt. Ze zijn niet alleen veel zwaarder dan vinyl platen, maar ook veel breekbaarder. Schellak platen zijn 10 of 12 inch groot en draaien met een snelheid van 78 RPM (rondjes per minuut).

Wat je op deze platen hoort is een mono signaal dat opgenomen is met de side-script methode. Schellak platen werden geproduceerd van 1895 tot 1957. In het begin van de jaren 1920 kwamen de eerste grammofoons met elektrische aandrijving en pickups op de markt. De invoering van de vinyl plaat in het begin van de jaren vijftig bracht een kwantumsprong in geluidskwaliteit. Bovendien maakten de lagere afspeelsnelheden van 33 of 45 toeren per minuut langere geluidsopnamen mogelijk; met de oude schellakplaten was de afspeellengte beperkt tot ongeveer vier minuten.

Met de invoering van de hifi-standaard en het vullere opnameproces in de jaren ’60 verbeterde de geluidskwaliteit van de plaat opnieuw aanzienlijk. Van 1920 tot 1960 was het, om zo te zeggen, uniek als commerciële geluidsdrager. Dit werd eerst doorbroken door het medium compact cassette (CC) en in het midden van de jaren 1980 door de compact disc (CD), die nu nog alomtegenwoordig is. Hoewel het marktaandeel van platenspelers sinds de jaren negentig laag is geweest, zit het sinds enkele jaren weer in de lift.

Dit is vooral te danken aan muziekliefhebbers en hifi-fanaten die de klank van vinyl platen verkiezen boven die van MP3’s en audio CD’s. Natuurlijk mag in dit verband het dj’s gilde niet vergeten worden. Hier wordt nog vaak de platenspeler gebruikt, vanwege het gevoel en het directe contact met de geluidsdrager.

Kan ik zelf een platenspeler bouwen?

Zelf een platenspeler bouwen is niet bijzonder ingewikkeld. De aanschaf is alleen wat ingewikkelder als je niet wilt dat het te duur wordt. Belangrijke gebruiksvoorwerpen voor dit project zijn de draaitafel, de motor, de toonarm, de cartridge en de naald. Ook nodig is het “chassis” of “subchassis”, d.w.z. het frame van het toestel. Dit wordt gebruikt om de onderdelen vast te zetten en om storende trillingen of schokken te isoleren of te dempen.

Als je heel slim bent, kun je geprefabriceerde elementen van goedkope platenspelers gebruiken en ze combineren met onderdelen van hoge kwaliteit. Het resultaat is een toestel van topklasse.

Wat kunnen Bluetooth draaitafels precies?

De ingebouwde Bluetooth functie maakt het mogelijk om platen draadloos af te spelen via bestaande luidsprekers die ook met Bluetooth zijn uitgerust. Kabels worden overbodig en de luidsprekers kunnen flexibel geplaatst worden. Je bent vrij om te beslissen waar en hoe je naar de klanken van de platenspeler luistert.

Bovendien kunnen externe toestellen zoals smartphones of tablets via een 3.5 mm aux ingang gedigitaliseerd worden en zo ook naar Bluetooth toestellen gestreamd worden. Deze functie is uiterst praktisch voor mensen die geen grote platenverzameling hebben maar toch naar gevarieerde muziek willen luisteren.

Wat kunnen platenspelers met USB, AUX en SD slot precies?

Met dit moderne type platenspeler kun je de muziek niet alleen spelen, maar ook op verschillende manieren ontwikkelen. Met een aux ingang kun je muziek in mp3 formaat van externe apparaten zoals smartphones of tablets via een audiokabel afspelen, d.w.z. afspelen met de platenspeler, maar ook opnemen en direct opslaan op een USB stick of SD kaart.

Er kan ook een USB stick op de USB ingang worden aangesloten om er muziek mee af te spelen of om hem te gebruiken als directe opslagplaats voor opnamen. Maar ook externe apparaten, zoals een laptop, kunnen via USB op de platenspeler worden aangesloten om platen te digitaliseren en ze dan in mp3 formaat op te slaan.

Je kunt de muziek van de plaat ook op je PC knippen , kopiëren en anderszins bewerken. Alles wat je nodig hebt is de juiste software. Net als de USB poort kan de SD gleuf gebruikt worden om muziek op te slaan en om reeds opgeslagen audiobestanden af te spelen als externe bron.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een platenspeler?

Samengevat: De belangrijkste kenmerken die een draaitafel voor DJ-gebruik moet hebben zijn geluid, mobiliteit, functionaliteit en, uiteindelijk, prijs. Bovendien is het belangrijk dat alle schakelaars snel en gemakkelijk bereikt kunnen worden om een vloeiende voorstelling te garanderen. Het is van essentieel belang een platenspeler met een uitstekende geluidskwaliteit aan te schaffen als je van plan bent voor een publiek op te treden.

De muziek zal immers waarschijnlijk luid door luidsprekers worden gespeeld, en een ruisend of onzuiver geluid zal nog beter hoorbaar zijn. De afwerking van de draaitafel is ook uiterst belangrijk. Als je van plan bent met je platenspeler op te treden in clubs en dergelijke, raden we je aan veel nadruk te leggen op robuust en hoogwaardig vakmanschap, want voortdurend transport zal sporen van gebruik achterlaten. Bovendien moet de speler gemakkelijk te vervoeren zijn, d.w.z. hij moet een behuizing hebben die zo bestendig mogelijk is.

Beeldbron: pixabay.com / pexels

Recensies