Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

6Onderzochte producten

36Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

120Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Playseat test 2023. Hier stellen we alle Playseats die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste Playseat voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een Playseat wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Playseats zijn in de loop der jaren een interessante manier geworden om de spelervaring naar een nieuw niveau te tillen.
 • Nu de prijzen blijven dalen, zijn er al playseats die iedereen zich kan veroorloven.
 • Ondanks weinig ruimte zijn er ook kleine versies die in elk huishouden passen en nauwelijks plaats innemen.

Playseat: Onze selectie

Next Level Racing Playseat

De duurzame en verstelbare naven zorgen ervoor dat u in een handomdraai van positie kunt wisselen, zodat u altijd comfortabel zit tijdens die lange racesessies. De Next Level Racing Playseat is compatibel met alle belangrijke wielen en pedalen, zoals Thrustmaster, Logitech en Fanatec, en werkt perfect op alle gangbare platforms – PlayStation, Xbox, Wii, pc, en Mac.

Vevor Playseat

Ontdek nu de ultieme race-ervaring met de VEVOR playseat. Dankzij de hoge compatibiliteit van deze universeel ontworpen stuurstandaard, kunt u genieten van een naadloze integratie met bekende racesturen, pedalen en versnellingshendels, zoals de Logitech G25, G27, G29, G920, Thrustmaster T300RS, TX F458, T500RS, T3pa-Pro (F1/GT), Fanatec ClubSport en CSR pedalen. Houd er wel rekening mee dat het stuur, de versnellingspook en de pedalen niet zijn inbegrepen.

Logitech G Playseat

Maak u klaar voor uiterst responsieve pedalen. De G29 wordt geleverd met een afzonderlijke vloerpedaleneenheid die u in staat stelt om comfortabel te remmen, optrekken en schakelen, net zoals u in een echte auto zou doen. Duurzaamheid en precisie staan centraal bij de kwaliteitsconstructie van deze playseat – robuuste stalen kogellagers in de stuuras en roestvrijstalen versnellingsregelaars en pedalen zorgen voor betrouwbaar racen op de lange termijn.

Thrustmaster Playseat

Of u nu een beginner bent die net in de wereld van de racesimulatie duikt, of een doorgewinterde racer die zich onderdompelt in de diepgaande en realistische gameplay, de Thrustmaster Playseat stelt niet teleur. Dit is het ultieme racestuur voor iedereen die zijn snelheidsdromen wil beleven en als eerste de finish wil bereiken. Trakteer uzelf op het beste en beleef een spannende en adrenalinerijke rit met de Thrustmaster Playseat.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Playseat koopt

Voor wie is een Playseat geschikt?

Een sportstoel is geschikt voor elke gamer die racespelletjes naar een hoger niveau wil tillen en daarbij kosten noch moeite spaart. Een Playseat opent een geheel nieuwe manier om racespellen te beleven. Met een racestoel krijg je het gevoel dat je in een echte auto zit. In combinatie met monitors, versnellingspook en pedalen lijkt de Playseat op een auto en is hij ideaal voor beginnende bestuurders die willen leren autorijden.

Dit bereidt ze voor op het echte leven en stelt ze in staat met meer vertrouwen in de auto te stappen. Maar een gamestoel is niet voor iedereen geschikt. Een gamestoel is een dure aanschaf en kan snel in jaren oplopen. Voor occasionele gebruikers die niet veel tijd besteden aan het spelen van racespelletjes zal deze investering niet de moeite waard zijn. Een Playseat is daarom alleen aan te bevelen voor hardcore gamers die gespecialiseerd zijn in racespellen. Ze zullen waar voor hun geld krijgen en genieten van een geweldige sportstoel.

Waarvoor heb ik een Playseat nodig?

Als je overweegt een gamestoel aan te schaffen, moet je weten dat die veel geld kost en alleen geschikt is voor een kleine doelgroep. In de loop der jaren zijn Playseats goedkoper en praktischer geworden. Door verschillende programma’s wordt dit product steeds aantrekkelijker voor verschillende gebruiksgebieden. Een van deze toepassingsgebieden is de rijschool.

Met goede programma’s die een rijles simuleren, kunnen beginnende bestuurders leren autorijden. Behalve saaie theorielessen worden deze aangevuld met spannende simulatielessen. Dit biedt een gemakkelijke kennismaking met autorijden zonder grote schade aan te richten. Een andere doelgroep zijn gamers.

Hardcore gamers die gespecialiseerd zijn in racespellen zullen hier veel plezier aan beleven, want de vele accessoires geven een realistisch gevoel. Een speelstoel is dus niet geschikt voor iedereen, maar slechts voor een fractie van de mensheid. Niettemin is hij erg leuk en kan het iedereen alleen maar aangeraden worden om er een race in te rijden.

Hoeveel kost een Playseat?

De kosten van een sportstoel zijn vrij hoog omdat hij gemaakt is van hoogwaardige materialen en dure accessoires vereist.

Type Prijsklasse
Playseat zonder alles € 130-400
Playseat met stuurwiel € 400-1000
Playseat volledig pakket € 1250+

Waar kan ik een Playseat kopen?

Je kunt een Playseat kopen op het Internet. Maar als je er daar geen vindt, of als je er eerst een wilt uitproberen, zul je een plaatselijke winkel moeten zoeken, want de meeste elektronicawinkels verkopen ze niet.

Welke accessoires heb ik nodig voor een speelstoel?

Een speelstoel heeft enkele accessoires nodig om goed te kunnen functioneren. Je hebt een stuur nodig, een versnellingspook, pedalen en monitors. Deze kosten allemaal veel geld, maar zijn essentieel voor een goede race-ervaring.

Monitor

Een beeldscherm is een van de belangrijkste onderdelen van een gamestoel. Daardoor kun je de rit zien en je oriënteren. Daarom moet hij idealiter groot zijn en een hoge resolutie hebben. Als je het nodige geld hebt, kun je ook drie monitoren monteren die je een goed surround zicht bieden. Gebogen monitoren zijn hiervoor het meest geschikt.

Stuurwiel

Een stuurwiel is essentieel voor een goede race-ervaring. Deze kunnen meestal op de speelstoel geïnstalleerd worden. Je kunt deze meestal voor weinig geld kopen, wat ze ook zonder sportstoeltje nuttig maakt. Als een stuurwiel te duur voor je is, is een controller voor race-spelletjes ook geschikt.

Versnellingspook

Een ander element is de versnellingspook. Dit is bevestigd aan de zijkant van de gamigseat, zodat niets in de weg zit. Een versnellingspook geeft je het gevoel van een raceauto en helpt je ook om te leren rijden. Dit deel is echter niet per se nodig. In de Formule 1 wordt het stuurwiel gebruikt om van versnelling te veranderen, wat je ook kunt doen.

Pedalen

Pedalen zijn het belangrijkste onderdeel naast een stuurwiel. Ze zijn verantwoordelijk voor optrekken en afremmen. Zo kun je het optrekken en afremmen beter onder controle houden. Dit vergemakkelijkt preciezer rijden en geeft je een beslissend voordeel. Omdat gewone stuurwielen alleen volgas kennen, heb je hier een duidelijk voordeel omdat je alles heel precies kunt regelen.

Wat zijn de alternatieven voor een speelstoel?

Als een echte speelstoel te duur voor je is en je zoekt nog een goed alternatief, dan stellen we je in de volgende alinea’s een paar alternatieven voor die je veel plezier kunnen bezorgen. Een logisch alternatief zou zijn om alleen een spelstuur te kopen, zodat je een realistische ervaring hebt. In de meeste gevallen leidt een spelstuur al tot de gewenste prestaties en brengt het veel plezier met zich mee.

Voor de meeste gamers zal deze optie voldoende zijn voor vele uren spelplezier. Een uitbreiding op het spelstuur zouden pedalen zijn. Deze tillen je race-ervaring naar geheel nieuwe hoogten. Uitgebreide racegamers zullen deze geweldig vinden en niet meer zonder willen. Betere gasrespons en remwerking zijn hier het verkoopargument en zullen veel gamers inspireren.

Besluit: Welke soorten gamestoelen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kunnen spelstoelen in drie categorieën verdeeld worden

 • Playseat standaard model
 • Speelstoel met stuur
 • Playseat volledig pakket

De verschillende soorten speelstoelen hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van het doel waarvoor een speelstoel nodig is, is een andere voor jou geschikt. In het volgende gedeelte worden de verschillen, voordelen en nadelen uitgelegd.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Playseat Standard model?

Een sportstoel waar verder niets bij inbegrepen is, is het goedkoopst. Bovendien kun je accessoires kopen van verschillende merken, zodat je niet op dure producten aangewezen bent. Zo kun je goedkopere accessoires kopen die anders veel geld zouden kosten.

Voordelen
 • goedkoop
 • verschillende accessoires verkrijgbaar voor een lagere prijs
Nadelen
 • extra investering nodig
 • geen direct spel mogelijk

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Playseat met stuurwiel?

Een Playseat die al met een stuurwiel geleverd wordt laat je meteen in de races springen. Dit betekent dat je geen verdere investeringen hoeft te doen en meteen aan de slag kunt. Bovendien zorgt hij er ook voor dat dit spelstuur perfect op je sportstoel past.

Voordelen
 • je kunt meteen spelen, stuurwiel reeds inbegrepen
Nadelen
 • extra investering vereist
 • dure prijs

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Playseat volledig pakket?

Een volledig Playseat pakket omvat alles wat een hardcore gamer nodig heeft. Hier krijg je de sportstoel, een bijpassend stuur, pedalen en een versnellingspook. Dit betekent dat je niets anders hoeft te doen dan van je races te genieten en dat je alles geleverd krijgt.

Voordelen
 • het kan direct gespeeld worden, alles is al inbegrepen
 • geen verdere accessoires nodig
Nadelen
 • erg duur
 • installatie kost tijd

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om spelstoelen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om Playseats te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaalde Playseat geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Plaats van gebruik
 • Materiaal
 • Uitrusting

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Plaats van gebruik

De plaats van gebruik is bepalend voor het type Playseat dat je nodig hebt. Er zijn verschillende Playseats voor alle verschillende locaties. Als je een gewone gamer bent, zijn er versies die je in gewone winkels kunt kopen. Dit zijn de goedkoopste versies en zijn perfect voor de race-ervaring thuis.

Vóór een praktijkrit in de rijschool kunnen beginnende bestuurders er in een simulator op voorbereid worden. (Foto: jeshoot.com / pexels.com)

Andere versies, zoals voor een rijschool, zijn duurder omdat ze verschillende sensoren vereisen die controleren of het schouderaanzicht of de blik in de spiegel uitgevoerd is. Behalve deze twee versies zijn er ook professionele playseats, die in de Formule 1 gebruikt worden.

Deze simulators zijn erg duur en hebben meestal ook G krachten die een echte race simuleren. Voor de meeste mensen zal een gewone sportstoel in aanmerking komen, omdat deze een lagere prijs hebben en daardoor meer klanten kunnen overtuigen.

Materiaal

De afwerking speelt een grote rol in een speelstoel. Er worden verschillende materialen gebruikt, die dus ook een verschil maken in de kwaliteit. In de volgende paragrafen hebben we de conventionele materialen opgesomd en verklaard.

Alcantara

Alcantara is een mengsel van de synthetische vezels polyester en polystyreen. Het wordt vaak geassocieerd met leer, hoewel dit niet juist is.

In tegenstelling tot gewone stof is Alcantara gemakkelijker te onderhouden. Licht afvegen is voldoende om vuil te verwijderen.

In tegenstelling tot leer warmt dit materiaal, net als stof, snel op in de winter en is het gemakkelijk schoon te maken. Het is dus een mengsel van stof en leer, maar kost meestal veel geld.

Stof

Stof is het goedkoopste materiaal in onze vergelijking. Je zult dit zelden in speelzittingen aantreffen, want het is te gevoelig voor vuil. Net als Alcantara is het oppervlak van de zitting snel vervuild. Stof is echter niet zo gemakkelijk schoon te maken als Alcantara. Het is daarom moeilijker te onderhouden en kan niet worden aanbevolen.

Leer

Leer is het duurste van onze materialen. Het overtuigt door zijn duurzaamheid en is een verstandig materiaal voor een Playseat. Het is gemakkelijk te onderhouden en vertoont weinig tekenen van slijtage, waardoor leer het meest populaire materiaal is.

Imitatie leer

Kunstleer is het goedkope alternatief voor gewoon leer. Het is een materiaal dat gemaakt is van verschillende kunstmatige stoffen, zoals PVC. Daardoor krijgt het de eigenschappen die leer heeft. Het is echter veel robuuster en begint niet te schimmelen als het met te veel water in aanraking komt. Daarmee is het, samen met Alcantara, het meest gebruikte materiaal in de sector van de Playseats.

Kenmerken

Playseats zijn te onderscheiden door hun kenmerken. Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende mogelijkheden. Als je al een gamestuur hebt, kun je het op een gewone sportstoel installeren. De kenmerken verschillen van Playseat tot Playseat. De meeste Playseats hebben nauwelijks extra uitrusting. Dit betekent dat je zelf extra uitrusting moet kopen. Natuurlijk zijn er ook complete pakketten, maar die worden tegen een hogere prijs verkocht.

Wetenswaardigheden over het onderwerp speelstoelen

De geschiedenis van gamingseats

Gamingseats werden voor het eerst ontwikkeld voor Formule 1 coureurs, omdat die niet altijd de gelegenheid hebben om op een racecircuit te rijden. Daarom ontwikkelden ingenieurs hoogwaardige simulators die G-krachten simuleren en allerlei soorten sensoren hebben. In de loop der jaren werden deze simulators voor een lagere prijs aangeboden, met minder uitrusting, zodat een race-achtige ervaring ook thuis bereikt kan worden.

Foto bron: 123rf.com / Mariia Boiko

Recensies