Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

25Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Vanaf het populair worden van de spelcomputer, hebben alle grote merken geprobeerd om aantrekkelijke modellen aan te bieden. Dit is geen merk zo goed gelukt als Sony, met de PlayStation. De PlayStation is wereldwijd geaccepteerd geraakt als spelcomputer, onder alle lagen van de bevolking. Heb jij al een PlayStation in huis?

In dit artikel vertellen we je alles over de PlayStation videoconsole, zodat je de volgende keer mee kunt praten met jouw vrienden. Ook vergelijken we de verschillende modellen met elkaar, zodat je die PlayStation kunt kiezen die het beste bij jou past.
Belangrijk om te weten

  • De PlayStation, afgekort als PS, is sinds de introductie in de jaren ’90 een enorm populair videoconsole. Vanaf de eerste versie van de PlayStation, wilde iedereen er een hebben. Ook vandaag de dag is de PlayStation een koploper in Nederland.
  • Zoals ieder videoconsole, is de PlayStation een elektrisch apparaat waarmee je allerlei spellen kunt spelen. De meeste gamers koppelen de PlayStation aan een groot beeldscherm, voor de ultieme spelervaring.
  • De prestaties van de PlayStation zijn er in de afgelopen jaren sterk op vooruit gegaan. Tegenwoordig kun je met de PlayStation veel meer dan alleen spellen spelen. Zo kun je met een PlayStation op internet, apps gebruiken en het als multimediaal platform gebruiken, compleet met virtuele winkels.

Ranking: De beste versies PlayStation op de markt

Hoewel het misschien vreemd klinkt, is niet alleen de laatste versie van de PlayStation de moeite van het overwegen waard. Sony heeft zich er in de afgelopen jaren op toegelegd, om verschillende modellen op de markt te brengen die bij verschillende gamers passen. Om deze reden presenteren we je hieronder 4 modellen van de PlayStation. Welk model PlayStation past het beste bij jou?

1e plaats: Sony, PlayStation 4, de beste PS in compact formaat

Alle kracht van die je van de PlayStation gewend bent, maar dan in compact formaat. Inclusief 2 dual shock controllers. Sony denkt aan gamers in Nederland, die niet groot wonen en dus een kleine spelcomputer zoeken, die niet onder doet voor de groten.

Ondersteunt ongelooflijke HDR-graphics en verbluffende kleuren. Geschikt voor PlayStation VR Virtual Reality! Ga helemaal op in je spel met deze sterke mini. Met 500 GB of 1 TB heb je genoeg ruimte voor al je apps en media.

2e plaats: Sony, PlayStation VR pack, het beste virtual reality pakket

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Wees de hoofdrolspeler in 5 sensationele spellen, met het PlayStation VR pack. Het virtual reality pakket bestaat uit een vr bril met koptelefoon, een camera en 5 vr spellen, waaronder Skyrim en Astrobot.

Sluit de onderdelen aan op jouw PlayStation en voeg een extra dimensie toe aan jouw spel. Bevat alle nodige kabels voor aansluiting op jouw PS en televisie.

3e plaats: Sony, PlayStation Vita, de beste handheld spelcomputer

No products found.

Voor gamers die niet stil kunnen zitten, of voor speelse reizigers, ontwikkelde Sony de PlayStation Vita. Volgens ons de beste handheld spelcomputer die er bestaat. Met Wlan, om online te spelen, of jouw PlayStation te koppelen aan een groter beeldscherm.

Geniet onderweg van uitmuntende beeldkwaliteit en interactiviteit. Ook kan je met de PlayStation Vita apps bedienen, zoals YouTube, en met meerdere spelers wereldwijd je uitleven in een spel.

4e plaats: Sony, PlayStation Classic, de beste vintage spelcomputer

No products found.

De PlayStation Classic is er voor de gamer die warme herinneringen wil doen herleven. Herinneringen aan de eerste generatie PlayStation. Deze vintage spelcomputer bevat 20 klassiekers, waaronderDestruction Derby, Final Fantasy VII en Grand Theft Auto.

Omdat je natuurlijk niet in je eentje oude tijden wilt doen herleven, doet Sony er 2 controllers bij. Een tikje kleiner dan het originele formaat, maar wel met net iets meer mogelijkheden, zoals het opslaan van je spellen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de PlayStation

Een PlayStation is een veelzijdige spelcomputer, want Sony stemt de verschillende modellen PlayStation af op de verschillende gamers. Wil je weten welke PlayStation het beste bij jou past? Lees dan verder, want we beantwoorden hieronder een aantal veel gestelde vragen.

Boys playing video games

Sony heeft verschillende modellen PlayStation op de markt gebracht. Van grote tot handheld modellen.
(Bron: Katarzyna Białasiewicz: 65429262/ 123rf.com)

Wat is een PlayStation?

Een PlayStation is een console voor videospellen, ontwikkeld door Sony. Sinds de lancering van de PlayStation in 1994, is deze spelcomputer immens populair. De modellen zijn heel verschillend, maar de meeste mensen refereren bij een PlayStation aan een desktop spelcomputer. Het meest recente model van de PlayStation, de PlayStation 4, werd in 2013 gelanceerd.

Zoals we hierboven al schreven, zijn de desktop spelcomputers niet de enige PlayStations die Sony op de markt bracht. Er zijn ook draagbare, of handheld modellen, zoals de PlayStation Vita en nu dus modellen die compatibel zijn met VR, virtual reality. Kijk in de selectie hierboven om deze variatie te zien.

John KoderaCEO bij Sony
“We moeten de traditionele manier van het kijken naar spelcomputers loslaten. Zeker, de hardware blijft, maar ook software kan onderscheidend zijn zoals in netwerken en services. Bij de PlayStation zie je beide in elkaar overlopen.”

Waarom ontketende de PlayStation een revolutie?

Men ziet Ken Kutaragi als de vader van de PlayStation. Hij leerde van de samenwerking met Nintendo en ontwikkelde zijn eigen game console. Deze kwam op 3 december 1994 op de markt in Japan. De lancering van de PlayStation wereldwijd, ontketende een revolutie. Voor het eerst bevatte een spelcomputer een CD-ROM station en een grafische 3D chip.

De PS is de eerste spelcomputer van de moderne tijd. Dankzij het feit dat een PlayStation mooie 3D graphics kan weergeven en ruimte biedt voor opslag. De spelervaring is sterk verbeterd door de speciale effecten die nu weergegeven konden worden, bijvoorbeeld bij futuristische spellen zoals Wipeout. Dit had een gigantische impact op de game scene.

Andere spelcomputers, zoals de Sega, beschikten ook over deze mogelijkheden. Maar, vrijwel alle spellen hadden een Japans thema. Dit sprak niet alle gamers wereldwijd aan. PlayStation won het van andere spelcomputers, omdat Sony in staat was om spellen te ontwikkelen met universeel aansprekende thema’s. Sony werkte hiervoor samen met ontwikkelaars uit onder andere de VS, UK en Frankrijk.

Wat is het verschil tussen de verschillende modellen PlayStation?

Naarmate de tijd verstrijkt, worden er nieuwe generaties PlayStation uitgebracht. Deze ontwikkelen zich mee met de nieuwst beschikbare technologie, zoals het aantal bits of geavanceerde grafische kaarten. De eerste generatie PlayStations viel samen met de vijfde generatie spelcomputers. In de volgende tabel, vergelijken we de verschillende generaties PlayStation.

Naam PlayStation Generatie spelcomputers Technische hoogstandjes Aantallen verkocht
PS Vijfde Apparaten die vergelijkbaar zijn met de PC, 32 of 4 bits. 3D Omgevingsweergave 104 miljoen
2 PS Zesde Met ergonomische joysticks en externe geheugens. Verbinding met het internet, 128 bits Meer dan 150 miljoen
3 PS Zevende Multi core technologie in de processor integratie van Blu-Ray technologie en draadloze controllers, ditigale spellen Rond de 70 miljoen
4 PS Achtste Online gamen, gebruik van apps en streaming, integratie van VR Tot nu toe meer dan 82 miljoen

Wat betekent DualShock op de PlayStation?

DualShock is de naam van de controllers of joysticks van PlayStation. Het waren niet de originele afstandsbedieningen bij de PlayStation, maar wel de meest succesvolle. Deze controller is een onmisbaar onderdeel van de PlayStation. DualShock controllers zijn zo populair onder gamers, omdat ze robuust zijn en speciale effecten (trillingen) doorgeven aan de handen.

Naast dat de DualShock controllers draadloos zijn, liggen ze lekker in de hand, waardoor je lang achter elkaar kunt spelen. Ze bevatten een interne trilfunctie en bevatten knopjes als joysticks. Als je ze indrukt, dan nemen ze de functie in van knoppen: L3 voor de linker joystick en R3 voor de rechter stick. De DualShock 4 controllers beschikken ook over speciale knopjes om mee te internetten en films te kijken.

Smiling african man enjoying virtual reality glasses while sitting on sofa.Happy young guy with vr headset or 3d spectacles and controller gamepad

De PlayStation kreeg naar verloop van tijd steeds meer en betere functies, zoals virtual reality.
(Bron: Kantver: 69949499/ 123rf.com)

Wat is de PlaySation Store?

PlayStation Store (virtuele PS winkel) is een online voor bezitters van de PlayStation 3, PlayStation 4 en de draagbare PlayStation Vita. De winkel biedt via het PlayStation Network (PSN) een breed aanbod extra content voor de gamer. Zowel gratis als betaald.

Om toegang te krijgen tot de Playstation Store heb je een PSN account nodig. Iedere gebruiker heeft via zijn of haar account inzicht in eerder aankopen. Denk hierbij aan speciale wapens, auto onderdelen of kledingstukken voor de hoofdpersonages uit een spel.

Je kunt een PSN account op maximaal 2 spelcomputers gebruiken. Om toegang tot de PlayStation Store te houden, moet je ervoor zorgen dat je de software regelmatig opfrist. De virtuele winkel beschikt over de mogelijkheid om content te kopen in de lokale valuta. Zo weet je altijd wat je betaalt voor je producten, want in Nederland betaal je gewoon met Euro’s in de PS Store.

Toshihiro NagoshiOntwerper bij Yacuza
“De volgende generaties van Sony zullen sterk verbeteren op het gebied van artificial intelligence en automatic learning.”

Kan ik met een PlayStation nog meer dan gamen?

Zeker weten! Het goede nieuws van de laatste PlayStation generaties, is dat ze toegang hebben tot internet. Er gaat daarmee een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden open voor gamers. Omdat de meeste spelcomputers werken met wifi, concentreren spellen makers zich vaak alleen nog op videogames. PlayStation is hierop geen uitzondering, zoals blijkt uit de onderstaande tabel.

Functie van de PS Waartoe dient het?
Multimedia De PlayStation kan multimedia bestanden afspelen vanaf harde schijven en USB sticks, zoals muziek, foto’s en video’s. Je kunt ermee surfen op internet. Dankzij de virtuele toetsenborden, aan te sturen met de controllers, kun je ook berichten sturen en ontvangen
Apps Naast spellen, films en series, kunnen we apps gebruiken met de PlayStation. Met een PS heb je toegang tot apps als Netflix, Spotify, HBO en Amazon Prime Video, om een paar vooraanstaande te noemen
Services online en virtuele winkels Dankzij de virtuele winkel, de PlayStation Store, kunnen gebruikers op een digitale manier een breed aanbod aan inhoud kopen

Hoe zit het met PlayStation en VR en draagbare spelcomputers?

De grotere modellen PlayStation zijn de populairste en meest verkochte spelcomputers. Maar, om tegemoet te komen aan de vragen in de Nederlandse markt, heeft Sony ook andere PlayStation functionaliteiten ontwikkeld. Beide onderstaande varianten hebben elk op hun eigen gebied de weg vrijgemaakt op het gebied van gaming. Hieronder vind je twee van de laatste ontwikkelingen aan de PlayStation.

  • Draagbare handheld PlayStation: Ook de PlayStation doet mee met de trend dat computers steeds kleiner en mobieler worden. De PlayStation Vita is een draagbare spelcomputer met een uitstekende grafische beeldkwaliteit. Hij is gemakkelijk mee te nemen en robuust genoeg voor onderweg. Deze draagbare spelcomputer kan, wat vele grote spelcomputers en mobiele telefoons kunnen.
  • Virtual Reality op de PlayStation: Een van de nieuwste mogelijkheden met de PlayStation, is het spelen van VR games. Het maakt niet uit welke versie van de PlayStation 4 je bezit. Koppel simpelweg het masker en de camera aan de PS en je bent in de virtuele werkelijkheid. Je hebt dan een OLED beeldscherm van 5,7 inch en een 360 graden vizier. Een spectaculaire toevoeging aan jouw spelervaring.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je graag een spelcomputer wilt kopen, dan is een PlayStation een uitstekende keuze. De geschiedenis van deze consoles vertellen je genoeg, net als de geschiedenis en de prestige van de PS. Het kan natuurlijk wel zijn, dat je niet precies weet waar je op moet letten bij je aankoop. Daar gaan we je in het onderstaande gedeelte bij helpen, want we hebben de belangrijkste criteria op een rij gezet.

Capaciteit van de schijf en de processor

De PlayStation van jouw keuze kan het beste beschikken over minimaal 500 GB opslagcapaciteit. Dit, om te voorkomen dat je je zorgen moet maken, of je bepaalde computerspellen wel zult kunnen opslaan en spelen. En als je eenmaal een spelcomputer hebt gekozen, dan wil je natuurlijk de allerbeste beeldkwaliteit en speciale effecten. Hiervoor zijn een krachtige processor en een geavanceerde grafische kaart nodig. Kijk daarom bij het kiezen van een spelcomputer naar de capaciteiten van de harde schijf en de verwerkingssnelheid van de processor.

Internetverbinding

Als het niet online staat, dan bestaat het niet. Deze uitspraak wordt vaak gebezigd tegenwoordig. Omdat vrijwel ieder modern apparaat via wifi werkt, wil je daar ook bij de keuze voor een PlayStation niet aan voorbij gaan. Het internet geeft je toegang tot allerhande digitaal materiaal en zorgt ervoor dat je ook online kunt spelen. Voor als je graag samen speelt, maar je vriend of vriendin heeft geen tijd of zin.

Press release van Sony21 mei 2019
“De nieuwe PlayStation biedt verbeterde grafische weergave en hogere snelheid, dankzij verbeteringen aan de technologie en de persoonlijke instellingen op harde schijven van SSD formaat. Je speelt hiermee op ultrasnelle breedband.”

DualShock controllers

Een PlayStation is een fantastische spelcomputer, maar zonder een paar goede DualShock controllers, maak je niet optimaal gebruik van de magie. Koop dus een PlayStation die een paar DualShock controllers bevat, of schaf ze apart aan. Het liefst draadloos, voor de ultieme bewegingsvrijheid. Deze maken jouw game avonden veel comfortabeler en intenser.

Multimediale functies

Entertainment is meer dan alleen computerspellen. Vandaag de dag kun je met jouw PlayStation veel meer dan alleen maar gamen. Profiteer van deze handige multimediale functies. Via verschillende nuttige apps, het internet en de PS Store kun je profiteren van nog meer plezier. Je kunt met jouw PlayStation op sociale media, muziek en films streamen en shoppen. De laatste modellen beschikken allemaal over deze multimediale functies, en vervangen daarmee een paar oudere apparaten.

Compatibiliteit met videospellen

Soms zijn oudere spellen niet meer compatibel met de nieuwere modellen PlayStation. Dat wil zeggen, je kan ze niet, of niet goed meer spelen. Als je gehecht bent aan je wat oudere spellen, controleer dan in hoeverre ze compatibel zijn met jouw nieuwe PlayStation.

Samenvatting

De PlayStation is een model spelcomputer van Sony, die doorbrak in de game industrie van de jaren ’90. De lancering van de PS viel samen met het uitkomen van de vijfde generatie spelcomputers en was vrijwel direct een groot succes. Er zijn tot nu toe 4 generaties PlayStation uitgebracht, naast de draagbare versies en die met Virtual Reality functionaliteit.

Je hoeft een PlayStation alleen maar te verbinden met elektriciteit en een goed beeldscherm, om los te kunnen gaan. Uitgezonderd de PlayStation Vita, die draagbaar is. Je speelt gemakkelijk online door de mogelijkheid tot wifi verbinding en hebt met de PlayStation een nieuw item voor je smart home. De nieuwste modellen PlayStation zijn namelijk ook complete multimedia stations voor films en muziek.

Vond je dit artikel over de PlayStation leuk? Deel hem dan met jouw vrienden via social media. Zo vinden ook zij de PlayStation die het beste bij hen past.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: fabian Albert-ePJUCF48vgo/ Unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies