Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Een polaroid camera is een fototoestel dat de foto meteen na het nemen ontwikkelt of afdrukt. Met instant camera’s kun je spontane kiekjes in je hand houden, ze cadeau geven of ze in een gastenboek plakken, bijvoorbeeld. Tegenwoordig zijn Polaroid camera’s weer in de mode en nieuwe produkten bieden een hoge beeldkwaliteit, beeldschermen en zelfs een videofunctie.

Met onze Polaroid camera test 2022 willen we je helpen de beste instant camera te kiezen. We hebben analoge polaroid camera’s vergeleken met digitale en laten je de voor- en nadelen van elk zien. Dit artikel helpt je beslissen welke camera je moet kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een polaroid camera is een andere naam voor een instant camera. Onmiddellijk na het afdrukken wordt de foto ontwikkeld of afgedrukt en uitgeworpen.
 • De Polaroid camera komt niet in de buurt van moderne digitale camera’s in termen van beeldkwaliteit en prestaties. Hij is echter niet ontworpen om kwaliteitsfoto’s te maken. Het doel is momenten authentiek vast te leggen en de herinnering onmiddellijk af te drukken.
 • In principe worden twee soorten Polaroid camera’s vergeleken: analoge en digitale. Analoge modellen werken net als vroeger en brengen een nostalgisch effect teweeg. Digitale Polaroid camera’s bieden daarentegen meer technische mogelijkheden, zoals een geheugenkaart.

Polaroid camera: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Polaroid camera’s

Dit gedeelte geeft enkele koop- en beoordelingscriteria voor Polaroid camera’s om je te helpen bij je beslissing. De criteria die je kunt gebruiken om instant camera’s te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen wordt dieper ingegaan op de beoordelingscriteria voor Polaroid camera’s.

Gewicht en afmetingen

Een camera is alleen nuttig en leuk als je hem overal mee naartoe kunt nemen. Daarom moet hij zo klein mogelijk zijn en ook licht. De grootte van de camera heeft echter ook te maken met de grootte van de foto’s en de afdruktechniek. Ten eerste kun je met een grotere camera grotere foto’s maken.

Toch moet opgemerkt worden dat foto’s van analoge Polaroid camera’s een witte rand hebben en dus niet noodzakelijk groter zijn. Ten tweede vereist het foto-ontwikkelingsproces van de analoge camera een zekere omvang van het lichaam. Zowel digitale als analoge Polaroid camera’s zijn er in heel verschillende maten en gewichten. De afmetingen van de behuizingen variëren sterk, van ongeveer 2,5 × 12 × 7,5 cm (225 cm3) tot 15 × 11 × 9,5 cm (1567,5 cm3). Een Polaroid camera weegt tussen 250 en 650 gram.

Beeldkwaliteit

Het is duidelijk dat de beeldkwaliteit die een camera bereikt een heel belangrijk beoordelingscriterium is. Toch is de beeldkwaliteit niet het belangrijkste aandachtspunt voor de meeste liefhebbers van Polaroid camera’s. Om te beginnen moet gezegd worden dat foto’s van Polaroid camera’s in kwaliteit niet kunnen wedijveren met die van hoogwaardige digitale camera’s.

De laatste tijd hebben de fabrikanten echter grote vorderingen gemaakt op het gebied van de beeldkwaliteit. Vooral nieuwe digitale Polaroid camera’s, maar ook analoge, bereiken een zeer goede fotokwaliteit.

Als je een Polaroid camera koopt, leg je je ook vast op een fotoformaat.

Om de perfecte camera voor je te vinden, moet je je afvragen wat voor jou belangrijk is. Wil je de hoogst mogelijke beeldkwaliteit? En de mogelijkheid om het beste beeld te kiezen voordat je je beelden afdrukt of bewerkt? Of is de vintage look en de spontaniteit en echtheid van analoge foto’s belangrijker voor je? Wat het beeld betreft, is het ook belangrijk op te merken dat als je een Polaroid camera koopt, je je ook vastlegt op een beeldformaat. Voor zowel analoge als digitale camera’s is er meestal maar één film die past.

Functies

De huidige Polaroid camera’s op de markt hebben veel meer te bieden dan alleen foto’s maken. De moderne analoge camera’s bieden vaak verschillende standen voor geslaagde macro- of landschapsfotografie, zelfontspanner of dubbele belichtingen.

Sommige analoge Polaroid camera’s bieden ook de mogelijkheid de helderheid aan te passen, de flitser te onderdrukken, kleurenfilters te gebruiken en hebben een ingebouwde selfie spiegel.

Een heel cruciaal kenmerk van digitale Polaroid camera’s is de geheugenkaart. Hiermee kun je foto’s opslaan en ze selecteren en bewerken voor ze worden afgedrukt.

Met digitale camera’s zijn ook veel andere functies mogelijk, zoals een zoom, een (aanraak)scherm, een WLAN en Bluetooth verbinding of zelfs een HD video functie. Vaak kan een app ook gebruikt worden om foto’s van de smartphone naar de camera te sturen en ze af te drukken.

Ontwerp

Natuurlijk speelt ook het ontwerp van je Polaroid camera een rol. Er zijn veel verschillende ontwerpen op de markt, van oud en retro tot modern en chic. Polaroid camera’s zijn bekend om hun kleurrijke en iconische uiterlijk.

Of het nu roze, geel, rood, groen, blauw, turkoois, wit of zwart is – de meeste fabrikanten bieden hun camera’s in veel verschillende kleuren aan. Het merk Polaroid Originals biedt een opwindende vormgeving. De behuizingen van hun modellen komen overeen met de originele Polaroid camera’s uit 1977. Tegenwoordig is het moderne retro ontwerp weer in de mode en erg populair bij Polaroid fans.

Prijs-prestatie verhouding

Last but not least is er de prijs-prestatie vergelijking. In principe variëren de prijzen voor een Polaroid camera tussen 60 en 300 euro – er zijn dus grote verschillen. Zoals reeds besproken hebben duurdere producten echter ook veel meer te bieden.

Tip: Bekijk de prijzen voor film of fotopapier voordat je een camera kiest.

Een ander punt om bij het vergelijken van prijzen rekening mee te houden is de prijs per foto. Ook al zijn Polaroid camera’s tamelijk goedkoop, er zijn altijd extra kosten voor film of fotopapier. De prijs per foto varieert sterk. De goedkoopste films beginnen bij 0,60 euro per plaatje.

De duurste daarentegen kosten tot 5 euro, maar die zullen eerder door professionele fotografen gebruikt worden. Als herinneringen je voornaamste zorg zijn en je graag spontane kiekjes maakt, zijn de goedkope analoge modellen perfect voor jou. Ben je echter bereid iets meer geld uit te geven voor hoge beeldkwaliteit en technische snufjes, dan zijn er veel geschikte opties voor je. In dit geval zijn de iets duurdere modellen de hogere prijs waard.

Besluit: Welke soorten polaroid camera’s zijn er en welke is geschikt voor mij?

Er zijn in principe twee soorten Polaroid camera’s:

Type Beschrijving
Analoge Polaroid cameraa Nostalgisch effect van de foto’s, verrassingseffect, gemakkelijkere bediening
Digitale Polaroid cameraa Geheugenkaart, beeldbewerking, technische mogelijkheden

Als je meer over de twee productsoorten wilt weten, kun je meer lezen in de volgende twee hoofdstukken.

Analoge Polaroid Kamera

Analoge Polaroid Camera

Analoge Polaroid camera’s – afgezien van enkele nieuwe modi en kleine functies – werken nog net als vroeger. Het mechanisme van de foto-ontwikkeling is zuiver chemisch. Na het uitwerpen kun je vol opwinding toekijken hoe de foto langzaam tevoorschijn komt.

Voordelen
 • Nostalgisch effect van de foto”s
 • Verrassingseffect
 • Gemakkelijker in gebruik
 • Goedkoper
Nadelen
 • Geen opslagmogelijkheid
 • Geen selectie van foto”s mogelijk
 • Geen fotobewerking

De analoge foto’s van een Polaroid camera brengen een nostalgisch effect teweeg. Ze hebben een witte rand en typische Polaroid kleuren, die wat verzacht en pixelig zijn. De foto’s zijn echte kiekjes en het resultaat blijft een verrassing tot het eind. Bij analoge polaroidfoto’s gaat het niet om hoge kwaliteit, maar om leuke fotografie en authentieke herinneringen. Niettemin zijn er ook analoge modellen op de markt die een zeer hoge beeldkwaliteit bieden. Omdat analoge camera’s niet veel extra mogelijkheden bieden, is hun bediening meestal eenvoudig en voor iedereen gemakkelijk te begrijpen. De camera is goed geschikt voor beginnende fotografen. De analoge Polaroid camera’s zijn meestal goedkoper dan hun digitale concurrenten. Er moet echter ook rekening gehouden worden met de prijs per foto, die sterk afhangt van de fabrikant.

Digitale Polaroid Kamera

Digitale Polaroid camera

De digitale instant camera is een poging om bepaalde nadelen van de analoge Polaroid camera te verhelpen. Maar enige spontaniteit en het verrassingseffect gaan daarbij verloren.

Voordelen
 • Geheugenkaart
 • Beeldbewerking
 • Technische mogelijkheden
 • Kan gedeeltelijk als printer gebruikt worden
Nadelen
 • Geen analoog uiterlijk van de foto”s
 • Ingewikkelder bediening
 • Duurder

Digitale camera’s bieden meestal een zeer hoge beeldkwaliteit. In sommige gevallen kunnen helderheid en scherpstelling beter ingesteld worden en sommige modellen bieden zelfs een zoomlens. Bovendien kun je op de geheugenkaart en het beeldscherm de gemaakte foto’s bekijken en bewerken. De beste kunnen dan uitgekozen en afgedrukt worden. Een andere leuke eigenschap is de mogelijkheid om de camera te bedienen via een app op de smartphone. Dit betekent dat foto’s van mobiele telefoons ook naar de camera kunnen worden gestuurd en afgedrukt. Zo doen sommige digitale modellen tegelijk dienst als camera en printer. De digitale Polaroid camera’s zijn vaak iets duurder dan de analoge. Anderzijds is het benodigde fotopapier meestal goedkoper dan de analoge films, wat de vervolgkosten lager houdt.

Gids: Veelgestelde vragen over Polaroid camera’s in detail beantwoord

Deze gids geeft antwoord op al je vragen over Polaroid camera’s.

Wat is een polaroid camera?

De Polaroid camera werd uitgevonden in de jaren 1950 en was vooral populair in de jaren 1970 en 1980. Het principe ervan is eenvoudig en overtuigend: je hoeft alleen maar op een knop te drukken en even later heb je de ontwikkelde foto in je hand.

Het origineel heeft noch een geheugen, noch een beeldweergave. Deze functies zijn vandaag mogelijk – dankzij de digitale Polaroid camera.

Polaroid Kamera-1

De Polaroid camera dateert uit de jaren 1950. Met zijn hippe retro uiterlijk en het nostalgische effect van de foto’s is het ook vandaag weer uiterst populair.
(Image source: unsplash.com / Marc Müller)

De naam “Polaroid camera” komt van het merk “Polaroid”, de eerste en lange tijd de grootste fabrikant van instant camera’s. In het hedendaagse gebruik wordt de naam “Polaroid camera” echter synoniem gebruikt met de term “instant camera”.

Hoe werkt een polaroid camera?

Bij zowel analoge als digitale Polaroid camera’s wordt het beeld ontwikkeld door belichting van een lichtgevoelig oppervlak. Bij analoge Polaroid beelden wordt de film op dezelfde manier belicht als bij analoge camera’s. Alle chemicaliën die nodig zijn om het beeld te ontwikkelen zitten al in het frame van de zogenaamde integrale film. Dit verklaart de typische witte rand van Polaroid foto’s.
Het ontwikkelingsproces begint wanneer het beeld wordt uitgeworpen. De ontwikkelvloeistof in het kader wordt door de druk van twee rollers over de film verdeeld en fixeert zo het beeld.

De meeste van de huidige digitale instant camera’s werken met zero-ink technologie (zinktechnologie).

Vergeleken met gewone printers hebben ze geen inkt nodig omdat de kleurpigmenten al in het zinkpapier zitten. Het papier bestaat uit drie lagen kristallen die de drie primaire kleuren geel, magenta en cyaan bevatten. De kleurpigmenten worden tijdens de belichting geactiveerd door thermische impulsen en doen het beeld verschijnen.

Voor wie is een Polaroid camera geschikt?

Een polaroid camera is geschikt voor iedereen die graag creatieve kiekjes en souvenirfoto’s maakt. Behalve door gelegenheids- en hobbyfotografen wordt de Polaroid camera ook door beroepsfotografen gebruikt.

Verder kan het gebruikt worden voor schadebeoordeling of voor het documenteren van juridische of medische gebeurtenissen.

Polaroid Kamera-2

De Polaroid camera is geschikt voor iedereen; kinderen en volwassenen, beginners en professionele fotografen.
(Image source: unsplash.com / Annie Spratt)

De polaroid camera is ideaal voor persoonlijk gebruik of voor gebruik bij evenementen zoals bruiloften of verjaardagen. Polaroid foto’s kun je cadeau geven, als ansichtkaart versturen of gebruiken om gastenboeken en aandenkens te maken.

Polaroid camera’s zijn perfect voor het maken van een gastenboek.

Tijdens het evenement kunnen de gasten zelf foto’s maken, ze inplakken en er commentaar op schrijven.

Hoeveel kost een Polaroid camera?

Er zijn erg grote verschillen in de prijs van instant camera’s. Van elk type zijn er vrij eenvoudige modellen die minder technische mogelijkheden bieden, die dan ook goedkoper zijn. De duurdere modellen komen echter ook met meer mogelijkheden. We vinden de verschillende prijzen voor Polaroid camera’s dan ook redelijk.

De goedkoopste analoge instant camera kost ongeveer 60 euro, terwijl modernere modellen veel mogelijkheden hebben en daarom een hogere prijs. Digitale Polaroid camera’s zijn over het algemeen iets duurder dan de analoge. De goedkoopste versie is verkrijgbaar vanaf ongeveer 100 euro. Er zijn echter ook grote prijsverschillen in deze categorie. De bovengrens van de prijs kan in geen van beide productcategorieën nauwkeurig bepaald worden. Maar we schatten dat de meeste analoge producten minder dan 200 euro kosten en de meeste digitale minder dan 300 euro.

De meeste Polaroid camera’s liggen in de volgende prijsklasse:

Typ prijsklasse
Analoge Polaroid camera a ca. 60-200 €
Digitale Polaroid camera a ca. 100-300 €

De Polaroid camera prijsklasse is dus erg breed. Daarom is het aan jou om te schatten hoeveel je Polaroid camera en zijn technische mogelijkheden je waard zijn.

Hoe goed is de beeldkwaliteit van een Polaroid camera?

Zoals eerder gezegd is de beeldkwaliteit geen prioriteit bij het analoge origineel. Hij komt niet in de buurt van de kwaliteit van moderne digitale camera’s.

Polaroid Kamera-3

Moderne Polaroid camera’s hebben een steeds hogere beeldkwaliteit. Het is dus niet langer zo dat foto’s van een instant camera automatisch van mindere kwaliteit zijn.
(Image source: unsplash.com / Jakob Owens)

De huidige modellen, zowel analoge als digitale, bieden echter een steeds betere beeldkwaliteit die bijna vergelijkbaar is met die van een mobiele telefooncamera.

Wat is het alternatief voor een polaroid camera?

Natuurlijk zijn allerlei soorten fotocamera’s mogelijke alternatieven voor Polaroid camera’s. Maar we hebben ons beperkt tot twee mogelijkheden die één belangrijke eigenschap gemeen hebben met de instant camera.
Alternatief Geschikt als,
Analoge cameraa je van analoge foto’s houdt, maar ze graag wilt reproduceren.
Mobiele telefoon printer wil je je foto’s onmiddellijk afdrukken maar verkies je ze op je mobiele telefoon te selecteren.

In de volgende twee paragrafen worden de twee alternatieven kort voorgesteld.

Analoge camera

Als je een liefhebber bent van analoge camera’s en foto’s, is de traditionele analoge camera ook een goed alternatief voor jou. De foto’s worden niet direct afgedrukt. In plaats daarvan kun je de film laten ontwikkelen of zelfs zelf ontwikkelen in het lab, wat erg leuk is.

Het grote voordeel ten opzichte van analoge Polaroid camera’s is het vermogen om beelden te reproduceren. Na het ontwikkelen kun je met de negatieve film de foto’s steeds opnieuw vergroten. Bovendien kun je de foto’s gemakkelijk bewerken in het lab. Vooral de helderheid en het contrast zijn gemakkelijk in te stellen.

Mobiele telefoon printer

Een mogelijk alternatief voor polaroid camera’s zijn kleine printers die je op je mobiele telefoon kunt aansluiten. Hiermee kun je foto’s direct vanaf je smartphone afdrukken. Sommige printers hebben ook een Polaroid functie, die de foto’s afdrukt met de typische witte rand.

Enerzijds hebben de digitale en afgedrukte foto’s natuurlijk niet dezelfde charme als echte analoge Polaroid foto’s. Het mist de opwinding om de genomen foto langzaam uit het niets te zien verschijnen zonder hem eerder gezien te hebben.

De printer heeft echter ook veel voordelen: Je kunt de perfecte foto’s op je smartphone selecteren, ze bewerken en ze zo vaak afdrukken als je wilt. Een mobiele telefoon printer geeft je de kans om eindelijk al die verborgen foto’s op je smartphone zichtbaar te maken.

Hoe bedien ik een Polaroid camera?

De werking van een Polaroid camera hangt sterk af van het model en de mogelijke functies. De klassieke analoge modellen hebben nauwelijks extra functies en zijn daarom heel gemakkelijk te bedienen – gewoon de trekker overhalen en je bent klaar.
De klassieke modellen zijn heel gemakkelijk te bedienen – gewoon de trekker overhalen en je bent klaar.

Andere nieuwere camera’s hebben standen voor verschillende lichtomstandigheden of onderwerpen, die je moet kiezen voordat je de trekker overhaalt. Met digitale polaroid camera’s kun je je foto’s naderhand bewerken. Bij het maken van foto’s moet je ook op de volgende punten letten

 • Vermijd direct tegenlicht
 • Vermijd talrijke lichtbronnen
 • Gebruik binnenshuis altijd de flitser

Tip: Als je de gebruiksaanwijzing voor je Polaroid camera nodig hebt, zoek dan op Google naar “gebruiksaanwijzing” en het model van je camera.

Welke accessoires heb ik nodig voor mijn Polaroid camera?

Om met je Polaroid camera foto’s te kunnen maken, heb je dringend bepaalde accessoires nodig.
Accessoires Beschrijving
Films Voor analoge camera’s, in filmcassettes, camera-specifieke soorten
Fotopapier Voor digitale camera’s, verkocht in cassettes die soms ook inkt bevatten.
Bag Beschermt tegen vuil en beschadiging
 • Filmcassettes: Natuurlijk kan een analoge Polaroid camera alleen met de juiste film gebruikt worden. Deze wordt in een cassette in de camera gestoken. Filmcassettes zijn niet gestandaardiseerd en variëren naar gelang de fabrikant en het model.
 • Fotopapier: Fotopapier is nodig voor het gebruik van digitale Polaroid camera’s. Het wordt verkocht in cartridges, waarvan sommige ook inkt bevatten. De soort instant camera cartridge bepaalt zwart-wit of kleur, zelfklevende of beschrijfbare beelden, glazuur en belichtingstijd.
 • Cameratas: Een stevige draagtas beschermt de Polaroid camera tegen vuil en beschadiging. Ze zijn er in verschillende prijsklassen en uitvoeringen.
 • Flitser: Bijna alle huidige instant camera’s hebben een ingebouwde flitser. Helaas kan dit op sommige modellen niet handmatig worden uitgeschakeld, wat bij bepaalde lichtomstandigheden een groot nadeel kan blijken te zijn.

Is een Polaroid camera milieuvriendelijk?

Eenvoudige analoge Polaroid camera’s in het bijzonder zijn milieuvriendelijk omdat ze maar weinig elektronica bevatten. Complexere digitale camera’s, daarentegen, vergen veel energie om te maken en te gebruiken.

Bovendien is het kopen van nieuwe batterijen en het weggooien van oude slecht voor het milieu. Als je op een milieuvriendelijke manier foto’s wilt maken, raden we een instant camera met oplaadbare batterijen of met oplaadbare batterijen aan.

Maakt het zwaaien met een Polaroid foto verschil?

Nee. Je moet nooit waggelen met de polaroidfoto die je net ontwikkeld hebt. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, helpt het het ontwikkelingsproces niet, maar belemmert het. Als de foto te veel bewogen wordt, kunnen de chemicaliën zich niet gelijkmatig verspreiden. Dit leidt tot een lage beeldkwaliteit. In plaats daarvan moet je het plaatje meteen in je zak stoppen. Ten eerste bevordert je lichaamstemperatuur het ontwikkelingsproces van de foto. En ten tweede moet de foto uit de buurt van licht ontwikkeld worden.

Het duurt ongeveer een half uur om het grootste deel van de foto te ontwikkelen. Het volledige proces duurt echter een volle acht uur. Gedurende deze tijd verbetert de kwaliteit van de foto nog meer en hij moet dus uit het licht gehouden worden.

Hoe lang blijft de kleur van een Polaroid foto behouden?

Het is onmogelijk precies te voorspellen hoe lang de kleur van een Polaroid foto blijft. De duurzaamheid hangt echter af van de opslag en de UV-blootstelling van de foto. Om te voorkomen dat je foto’s verbleken, moet je ze beschermd tegen UV-straling bewaren, en idealiter in albums.

Foto bron: lisala/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies