Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Polaroid. Intussen is het een synoniem geworden voor de instant camera. We hebben hier samengevat waar het woord precies vandaan komt en wat nog meer met dit merk te maken heeft.
Wat is Polaroid? Wanneer werd het uitgevonden?

De Polaroid camera is de eerste soort instant camera. Met de vernieuwing van de firma Polaroid werd de term instant camera vervangen door Polaroid. Het merk Polaroid is wereldwijd bekend om de instant camera, maar produceert ook andere artikelen voor consumentenelektronica en wegwerpcamera’s.

De uitvinder van de Polaroid camera en tevens de eerste eigenaar van dit merk was de natuurkundige Edwin Herbert Land. Hij slaagde erin alle noodzakelijke chemische processen voor de filmontwikkeling in de camera zelf te laten plaatsvinden.

Polaroid

Iedereen kent de vierkante kleine plaatjes, meestal met een licht kader en een mogelijkheid voor inscripties. Aan de onderrand kon je ze veilig vastgrijpen en uit de camera trekken, nog voor de ontwikkeling voltooid was. Image source: Pixabay.com / Free-Photos

Waar kan ik Polaroid films kopen? Hoeveel kosten ze?

Er zijn niet veel fabrikanten van Polaroid films, maar je kunt ze in elke elektronicawinkel vinden en natuurlijk ook online. Je kunt Amazon, eBay of de websites van elektronicawinkels zoals Saturn of Media Markt gebruiken om je bestelling te plaatsen.

Fuji of Impossible zijn momenteel de bekendste fabrikanten. De prijs voor Fuji Instax Filmis 13 euro voor 10 opnamen, terwijl je voor Onmogelijke Filmiets meer moet investeren. Acht shots kosten 20 euro.

Al met al is deze versie van de Polaroid camera natuurlijk niet de goedkoopste vorm van fotografie. Maar het maakt dit goed met het nostalgische gevoel en de onmiddellijke ontwikkeling. Instant camera’s zijn populair voor speciale gelegenheden, niet om het hele jaar door foto’s te maken.

Vooral tegenwoordig, nu foto’s bijna alleen nog maar digitaal gemaakt worden en dan thuis afgedrukt worden, is het prettig om meteen iets tastbaars in je hand te hebben en het in een album te kunnen plakken, bijvoorbeeld.

Hoe kan ik Polaroid foto’s laten ontwikkelen?

Er is geen ontwikkelapparaat of printer nodig. Alles wat je nodig hebt is al in de camera ingebouwd. Dankzij Lands uitvinding vindt de foto-ontwikkeling automatisch plaats nadat de ontspanknop is ingedrukt, want het belichte beeld komt dan in contact met zuurstof.

De ontwikkelingstijd hangt altijd af van de temperatuur en de soort film. In het algemeen kun je je echter herinneren dat zwart-wit foto’s meestal binnen een paar seconden klaar zijn. Kleurenfoto’s kunnen één tot drie minuten duren.

Wat is een Polaroid printer?

Polaroid maakt ook stand-alone printers die je op je smartphone of tablet kunt aansluiten. Hieronder stellen we je voor aan twee van hen.

De Polaroid Socialmatic

Deze zogenaamde feestcamera is vormgegeven als een app-icoon. Met zijn 14-megapixel frontcamera is hij een liefhebber van selfies en spontane kiekjes op feestjes. Zijn 4 GB intern geheugen is uitbreidbaar tot 32 GB en de batterijduur van twaalf uur moet lang genoeg zijn voor elk feestje.

Naast deze sterke punten heeft dit model ook een paar zwakke punten. Door de slechte software duurt het in het begin lang om in te stellen. Bovendien wordt de afdruk later ook iets anders bijgesneden dan in het origineel wordt weergegeven. De prijs van het fotopapier is voor veel klanten erg hoog met 30 euro per 50 vellen.

De Polaroid ZIP

Deze zakfotoprinter zonder kabels en inkt heeft een zeer compacte en lichte vormgeving. Je kunt je foto in slechts 30 seconden in je hand hebben. Hij is ook volledig draadloos en een goedkoper alternatief voor de Polaroid Socialmatic.

Maar waar je ook rekening mee moet houden als je dit model koopt, is dat het hoge afdrukkosten heeft van 60 cent per foto. Ook op de software is hier wat aan te merken.

De app, waarmee je je smartphone of tablet met de printer kunt verbinden, is tot nu toe niet al te best beoordeeld en vindt dat hij voor verbetering vatbaar is. Het lijkt erop dat Polaroid’s kracht niet in de software ligt. Ook kun je geen optimale afdrukkwaliteit verwachten met dit vrij goedkope model.

Wat zijn polaroid brillen?

In de zomer overkomt het je bijna elke dag: het daglicht valt op een oppervlak als water en je wordt verblind. Waarom is dat? Het antwoord ligt in polarisatie.

Daglicht is gepolariseerd en beweegt in twee richtingen: verticaal en horizontaal. Dankzij verticaal licht kunnen we met onze ogen kleuren en contrasten waarnemen en onderscheiden.

Sonnenbrille

Alleen met een goede zonnebril kun je echt van de zon genieten! Image source: Pixabay.com / Pexels

Daarentegen hebben we last van optische ruis en verblindend licht door horizontaal licht. Dit hinderlijke vervloeiingseffect kan alleen selectief geblokkeerd worden met een polariserend filter van goede kwaliteit. Zonnebrillen met polariserende glazen geven een niet-verblindend zicht en stellen je in staat contrasten duidelijk te zien.

Met deze bril maak je het je ogen gemakkelijker om te werken en worden ze minder snel moe. De juiste zonnebril is vooral belangrijk voor mensen die lange uren buiten werken. Met 100% UV 400 bescherming zit je met een Polaroid bril aan de veilige kant.

Conclusie

De firma Polaroid begon met de wereldberoemde en nog steeds geliefde instant camera. De term werd dan ook al snel synoniem, hoewel er intussen verschillende andere fabrikanten zijn en geweest zijn.

Polaroid foto’s worden automatisch ontwikkeld door luchtcontact, maar er zijn ook externe printers op de markt waarmee je snel foto’s op zakformaat kunt maken. Polaroid glazen maken gebruik van de wetten van de fysica en bieden je ogen optimale bescherming tegen zonlicht.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies