Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Steeds vaker zien mensen de televisie niet meer als de enige manier om van een goede film te genieten. Het gebruik van apparaten met een beeldscherm van 40, 50 en maximaal 60 inch wordt steeds minder populair. Tegenwoordig kun je ook met een projector enorm van een film genieten. Natuurlijk is het dan wel noodzakelijk om een goed projectiescherm te hebben.

De wereld van de cinema en entertainment hebben in de projectoren en projectieschermen een nieuw interessant medium op de markt gevonden. Ze bieden dezelfde geluids- en audiokwaliteit als moderne televisies. Als je op zoek bent naar een projectiescherm maar nog niet erg bekend met deze technologie, lees dan deze shopgids en leer alles over projectieschermen.
Belangrijk om te weten

  • Projectieschermen zijn schermen waarmee je thuis een soort bioscoop kunt opzetten. Je kunt er alle gewenste multimedia-inhoud op projecteren. In tegenstelling tot een televisie die zijn eigen signaal uitzendt, hebben projectieschermen een projector nodig om inhoud te weergeven.
  • De schermen worden zodanig ontworpen dat het licht er niet op weerkaatst, waardoor de beeldkwaliteit zo min mogelijk wordt beïnvloed. Projectieschermen zijn er in verschillende formaten en vormen. Elk scherm biedt een bepaalde weergave-indeling.
  • Je kunt een projectiescherm op verschillende plaatsen in je huis zoals bijvoorbeeld je woonkamer installeren. Dit hangt allemaal af van de ruimte die je hebt. Er zijn ook zeer goede accessoires die de kijkervaring nog beter maken, zoals standaards, statieven en audioapparatuur.

Onze selectie: De beste projectieschermen op de markt

Als je op zoek bent naar meer dan een gewone tv, kun je thuis met een projectiescherm je eigen bioscoop opzetten. Je zult al snel ontdekken dat de markt veel en gevarieerde opties biedt. Het is daarom niet gek om niet direct te weten welk model je precies moet hebben. Om je keuze makkelijker te maken, vind je hieronder een selectie met de beste projectieschermen op de markt.

Bestine Projectiescherm

Ontdek het BESTINE projectiescherm – het ideale scherm voor een onberispelijke visuele ervaring. Zoals u zult ontdekken, is ons scherm vervaardigd uit hoogwaardig polyesterweefsel, wat zorgt voor een dik en glad oppervlak. Het beste is dat er geen vouwen ontstaan, zelfs niet na opvouwen of comprimeren. Wat betekent dit voor u? Een perfect en helder beeld, elke keer weer.

Tiardey Projectiescherm

De extra oogjes aan de buitenrand maken een eenvoudige installatie mogelijk, zodat u het scherm binnen of buiten met haken of touwen aan een muur kunt ophangen. Vervaardigd uit natuurlijk polyesterweefsel, levert het Tiardey projectiescherm een scherpere en helderdere projectie dan vele andere projectiewanden, blijft het vrij van vouwen bij het opvouwen en knijpen.

Propvue Projectiescherm

Het lichtgewicht projectiescherm van PropVue is geassembleerd met een stabiele statief steunstandaard, voorzien van brede poten die de betrouwbaarheid en veiligheid garanderen voor een comfortabele kijkervaring. De uitstekende kijkcapaciteit maakt het scherm bruikbaar op allerlei locaties, zoals thuis, op school, op kantoor, in de kerk of in het klaslokaal. Het is ideaal voor verschillende evenementen, zoals presentaties, conferenties, bruiloften, feesten, sportevenementen, films, tv-programma’s, videogames en zelfs YouTube-video’s. Met het PropVue projectiescherm bent u verzekerd van een onvergetelijke en indrukwekkende kijkervaring, waar dan ook.

Ghkjok Projectiescherm

Duik in de ultieme filmervaring met het nieuwste GHKJOK projectiescherm, speciaal ontworpen om u te laten genieten van de beste kwaliteit beelden met ondersteuning voor zowel 4K- als 3D-projectie. Met een royale kijkhoek van 160 graden kunt u er zeker van zijn dat u nooit een moment mist. Dit lichtgewicht en draagbare projectiescherm is de perfecte aanvulling op uw thuisbioscoop en biedt haarscherpe beelden.

Het projectiescherm met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Dit projectiescherm heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer betaalbare prijs haal je een kwalitatief goed scherm in huis. Aan dit doek zul je voldoende hebben als je niet meer wilt doen dan af en toe eens thuis een filmpje op een groot scherm vanaf de bank kijken.

Het voordelige projectiescherm is compact en kan na het vouwen in een tas worden bewaard, waardoor je het makkelijk vervoert. Het projectiescherm is vinyl gecoate en daarmee onderhoudsvriendelijk en robuust.

Het projectiescherm met de beste prestaties

Dit projectiescherm van Top-Vision is misschien duurder dan de andere modellen, maar wees gerust, de prijs zal zich op de langere termijn zeker uitbetalen in kwaliteit en presentatieplezier. Het scherm staat op een statief en is makkelijk en snel op te stellen.

Het top-kwaliteitsdoek bestaat uit 4 lagen waarvan de laatste volledig zwart is zodat er geen licht doorheen komt. Het scherm is volledig in hoogte verstelbaar. Dit grote scherm is ook in kleinere maten verkrijgbaar.

Het beste elektrische projectiescherm

Ben je specifiek op zoek naar een elektrisch projectiescherm? Het elektrisch scherm van Top-vision komt in deze categorie het beste uit onze test. Met een afmeting van 204 cm x 237 cm x 115 cm heb je voldoende ruimte om al je gewenste beeldmateriaal af te spelen.

Je kunt het elektrische scherm aan de muur of op het plafond installeren en gebruiken voor filmavonden, sportuitzendingen en zelfs zakelijke toepassingen. Eenmaal geïnstalleerd, kun je het scherm gemakkelijk bedienen met de afstandsbediening.

Het beste projectiescherm voor op tafel

Een tafelprojectiescherm is vooral geschikt voor mini-beamers. Met de handige standaard kun je het tafelprojectiescherm gemakkelijk op iedere tafel neerzetten. Het mobiele tafelprojectiescherm van BST is de ideale begeleider, om je klanten voor presentaties op een notebook te behoeden.

De beschermhoes wordt meegeleverd. Een tafelprojectiescherm is een uitkomst als je veel presentaties op verschillende locaties moet geven. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is echt uitstekend. Wij zijn fan!

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over projectieschermen

Het vervangen van traditionele televisies door projectieschermen is een gewoonte die steeds populairder woont in Nederlandse huizen en bij bedrijven. En terecht! Projectieschermen bieden veel voordelen en het prijsverschil met andere vergelijkbare apparaten is erg groot. Om je te helpen het model te vinden dat het beste bij je past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom projectieschermen.

Projectiescherm

Om te projecteren, heeft het gebruik van een wit bord niet dezelfde voordelen als een projectiescherm.
(Bron: Dean Drobot: 52192990/ 123rf.com)

Wat is een projectiescherm precies?

Een projectiescherm is een glad oppervlak, meestal gemaakt van stof of iets soortgelijks, dat dient om een beeld of video te reflecteren en aan een publiek te tonen. Om dit te doen, heb je een projector nodig die de afbeeldingen of video’s uitzendt. De schermen kunnen functioneren als een permanente installatie, zoals in een bioscoop, of als verwijderbare en mobiele schermen.

De meeste schermen werken met frontprojectie, hoewel er ook modellen zijn die retroprojectie  ondersteunen. De gebruikte kleuren zijn bijna altijd wit en grijs, om verkleuring van het weergegeven beeld te voorkomen. Hoewel de meeste schermen vlakke oppervlakken zijn, zijn er ook curved projectieschermen, die beter geschikt zijn voor speciale toepassingen, zoals voor simulators in de lucht en panoramische projecties.

Tom BurchCOO bij Projection Artworks
“Mensen zijn gefascineerd door de effecten van de creatieve technologie van projectieschermen. Het is onze uitdaging om niveaus van innovatie, ontwerp en visualisatie aan te bieden die in staat zijn betere ervaringen te creëren, vooral in zo’n verzadigde markt.”

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van projectieschermen?

Als je snel kijkt, zien alle projectieschermen er hetzelfde uit. En hoewel het waar is dat de overgrote meerderheid wit is en gemaakt is van polyester, zijn er aspecten die ieder scherm anders maken. Projectieschermen kunnen van elkaar verschillen op het gebied van dikte, sterkte, helderheid en akoestische transparantie. In de tabel hieronder vind je een duidelijker overzicht van de verschillen:

Kenmerk Beschrijving
Gain De waarde die de prestaties van het scherm bepaalt.

Hoe minder gain, hoe groter de gezichtshoek en hoe minder het uitmaakt waar je zit.

Hoe meer gain, hoe meer de helderheid is geconcentreerd in het midden van het scherm. Het beeld is dan beter voor degenen die vooraan staan.

Glans Wordt gemeten in LUX en weergeeft de contrastverhouding van het geprojecteerde beeld.

Hoe meer contrast tussen het scherm en de achtergrond, hoe beter de beeldkwaliteit.

Akoestische transparantie Verwijst naar de mogelijkheid dat geluid door het scherm gaat en niet wordt weerkaatst.

Veel stoffen worden geperforeerd zodat de transparantie groter is, wat de geluidskwaliteit verbetert.

Wat is de beeldverhouding van projectieschermen?

De beeldverhouding van een projectiescherm is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van het scherm. De verhouding wordt berekend door de breedte door de hoogte te delen en wordt uitgedrukt als X:Y. Schermen met een 1:1-verhouding bijvoorbeeld, vormen een perfect vierkant, zoals een ouderwetse tv. Tegenwoordig is de standaard verhouding voor high-definition projectieschermen 16:9.

Omdat projectieschermen meestal schermen uit de bioscoop nabootsen, wordt het aanbevolen om een scherm met een beeldverhouding van 16:9 te kopen. Dit is het ideale panoramische formaat om thuis van een goede film te genieten. Het is meer rechthoekig en horizontaal georiënteerd, waardoor het meer dynamiek biedt en dichter bij de manier waarop we de wereld bekijken komt.

Welke projectieschermen zijn er, op basis van hun installatietechniek?

Projectieschermen zijn over het algemeen erg makkelijk te installeren. Niet alle systemen zijn echter hetzelfde. De gewenste installatietechniek hangt grotendeels af van het gebruik waarvoor je het scherm koopt. In de onderstaande tabel worden de kenmerken van 3 verschillende installatietechnieken met elkaar vergeleken:

Soort projectiescherm Installatietechniek
Vast Het scherm is verankerd aan de muur en zit vast.

De projector moet altijd op dezelfde plaats staan.

Meestal wordt het scherm opgerold bewaard.

Handbediend Het scherm wordt opgerold of gevouwen om in een holster of hoes bewaard te worden.

Wordt meestal geleverd met een statief voor de ondersteuning van het scherm.

Ook de projector moet mobiel zijn.

Elektrisch bediend Is een subcategorie binnen de vaste projectieschermen categorie. Heeft echter een geïntegreerde elektrische motor en een afstandsbediening om het scherm bijvoorbeeld te in- of uit te rollen.

Wordt gebruikt in bioscopen en werkomgevingen, bijvoorbeeld in vergaderzalen.

Wat is beter, een plat of een curved projectiescherm?

Hoewel ze vanuit esthetisch oogpunt erg van elkaar verschillen, zijn er verder geen grote verschillen tussen platte en curved projectieschermen. Curved projectieschermen zijn schermen die later zijn ontwikkeld. Het scherm vormt een boog. Hiermee voorkom je een vervorming van het beeld dat door de projector wordt uitgezonden, aangezien de projector op een gelijke afstand van elk punt van het scherm zou staan.

Voorstanders van de curved projectieschermen beweren dat elk punt zich op deze manier op dezelfde afstand van de ogen van de kijker bevindt vanwege het omhullende effect van de curve. Zo zou je een meer meeslepende ervaring moeten krijgen. Tegenstanders aan de andere kant, beweren dat de kromming een vreemde perceptie veroorzaakt, alsof je een 3D-effect krijgt dat er eigenlijk niet is.

Projectiescherm

Met een projectiescherm haal je het maximale uit de beeldkwaliteit van je beamer. 
(Bron: ANdreas Schindl: 27146999/ 123rf.com)

Welk formaat projectiescherm is het beste?

Deze vraag wordt veel gesteld. Zoals we eerder hebben uitgelegd, is de beeldverhouding belangrijker dan de grootte van het scherm. Over het algemeen stelt een projector ons in staat om een beeld te zien dat tot 300 inch kan bereiken. Maar dit betekent niet dat de schermen zo groot hoeven te zijn.

Als je het projectiescherm thuis wilt installeren, is het het beste als de hoogte van het scherm niet groter is dan een zesde van de afstand tussen het scherm en de plaats waar je zit. Oftewel, als je bijvoorbeeld 250 centimeter van het beeld af zit, is er geen probleem als het scherm 100 inch groot is.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kopen van een projectiescherm is de eerste stap naar een betere kijkervaring bij jou thuis. Door de voordelen en het comfort zul je je oude tv al snel vergeten. Hoewel er veel verschillende modellen zijn, die ieder aan de behoeften van de verschillende gebruikers voldoen, zijn er enkele aankoopcriteria die je van tevoren moet beoordelen. Hieronder vind je een lijst met een aantal van de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten bij de aankoop van een projectiescherm:

Helderheid en contrast

De helderheid en het contrast van een projectiescherm zijn belangrijke criteria als je niet het typische witachtige beeld wilt dat wordt weergegeven in presentaties van slechte kwaliteit of die op de muur worden gepresenteerd. Voor normale lichtomstandigheden wordt een helderheid tussen de 100 en 400 LUX aanbevolen. Als je het scherm thuis gebruikt en het licht zelf regelt, is het een helderheid van 100 LUX voldoende.

JongRyul KimCEO bij CJ 4DPLEX
“We willen dat kijkers een ervaring hebben die verder gaat dan een televisie. Projectieschermen zijn een nieuwe manier om een verhaal te vertellen en het beeld uit te breiden tot een panoramisch beeld, dat lijkt op het beeld in de bioscoop.”

Formaat en rand

Zoals we eerder in deze shopgids hebben uitgelegd, zijn het projectieformaat en de beeldverhouding belangrijker dan de schermgrootte. De panoramische 16:9-verhouding komt het meest voor en is ook het meest aan te bevelen, omdat dit de standaard is voor HD-resolutie. De zwarte randen van het scherm helpen ons bovendien om het zicht op het geprojecteerde beeld goed af te bakenen.

Installatie

Projectieschermen kunnen ons een zeer goede beeld- en geluidservaring bieden. Echter, als de installatie en werking van het apparaat complex zijn, zul je er snel klaar mee zijn en stoppen met het gebruik ervan. Het is daarom raadzaam om van tevoren goed in de installatiehandleidingen te lezen hoe het scherm wordt geïnstalleerd en te controleren voor welke ruimtes het scherm geschikt is.

Projectiescherm

Dankzij een outdoor cinema set kun je de bioscoopsfeer creëren in je eigen tuin.
(Bron: Vera Petrunina: 84937056/ 123rf.com)

Materiaal

Het scherm van een projectiescherm is als een canvas waarop de afbeelding wordt geprojecteerd. Het is belangrijk dat er materialen worden gebruikt die een optimale transmissie van licht en geluid mogelijk maken. Over het algemeen voldoet polyester aan deze eisen. Een ander voordeel van dit materiaal is dat het het beeld niet weerkaatst. Als het scherm bovendien micro-geperforeerd is, krijg je een nog beter geluid.

Samenvatting

Projectieschermen zijn meestal witte schermen waar afbeeldingen en video’s op geprojecteerd worden in een indeling die erg lijkt op die van een bioscoop. De schermen zijn populair voor gebruik binnenshuis, outdoor of in vergaderzalen. Je hebt een projector nodig om de multimedia-inhoud uit te zenden. Met een projectiescherm haal je het maximale uit de beeldkwaliteit van je beamer.

De schermen zijn zodanig ontworpen dat het beeld niet terugkaatst, zodat de kwaliteit van het beeld behouden blijft zoals op de televisie. Je hebt keuze uit vaste, handmatige en elektrische modellen. Afhankelijk van waar je het projectiescherm voor nodig hebt, kies je voor het een of het andere model. Zo zijn er ook schermen in verschillende formaten en vormen. Het is belangrijk dat het projectiescherm is gemaakt van materialen die een optimale transmissie van licht en geluid mogelijk maken.

Vond je onze shopgids over projectieschermen interessant? Deel het dan met je vrienden en familie, zodat ook zij alles te weten komen over projectieschermen. Als je wilt, kun je ook hieronder een reactie achterlaten. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: ANdreas Schindl: 27146999/ 123rf.com)

Recensies