destacada
Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Het RAM geheugen vormt één van de pilaren van de moderne technologie. De eersten werden gemaakt in de jaren 40 van de vorige eeuw. Sindsdien is het RAM geheugen in elk type computer te vinden. Toen ook in de mobiele telefonie het RAM geheugen gebruikt begon te worden, groeide de sector enorm en bloeide het op.

Alhoewel het dus erg belangrijk is binnen de technologie van tegenwoordig, kan het natuurlijk zijn dat je niet goed weet waarvoor je een goede RAM geheugen kunt gebruiken. Tevens is het mogelijk dat door het enorme aanbod van verschillende  soorten RAM geheugen, dat je twijfelt bij de aankoop van RAM geheugen voor je mobiele telefoon of computer. Dit is echter wel zo’n belangrijk onderdeel dat het het prestatievermogen van je apparaat kan beïnvloeden.
Belangrijk om te weten

  • In welk apparaat dan ook speelt het RAM geheugen een hoofdrol. Op het RAM geheugen worden alle gegevens van onder andere programma’s op een tijdelijke manier opgeslagen. Als het RAM geheugen op een of andere manier crasht vermindert het prestatievermogen van de computer drastisch.
  • Met een hogere capaciteit kan de computer meer applicaties en programma’s uitvoeren. Tevens heeft de capaciteit invloed op het functioneren van het systeem op het moment dat er tegelijkertijd applicaties en programma’s draaien.
  • Er bestaan verschillende types RAM geheugen, elk type heeft weer andere eigenschappen en voordelen. Door het juiste RAM geheugen aan te schaffen, kun je het beste uit je computer halen.

Onze selectie: De beste RAM-geheugens op de markt

Zoals je hebt kunnen lezen in de korte introductie hierboven, bestaan er verschillende types RAM geheugen. In dit artikel gaan we gedetailleerd in op elk type, maar eerst gaan we je laten zien wat de vijf beste RAM geheugens zijn die er tegenwoordig op de markt te verkrijgen zijn. Bij elke beschrijven we de technische details, zodat je een compleet overzicht hebt.

Het RAM-geheugen met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Crucial frist je geheugen op. De geheugenmodules en drives voor opslag laten je op een veilige manier sneller werken. Het RAM-geheugen van Crucial is een DDR3-geheugen.

Het geheugen kan een werkfrequentie van 1600 MHz bereiken. Het is compatibel met een groot aantal Intel- en AMD-chipsets. Het interne geheugen van het apparaat is 8 GB. Het RAM-geheugen is makkelijk te installeren en doet precies wat het moet doen, voor een vriendelijke prijs.

Ons favoriete DDR4 RAM-geheugen

DDR4 RAM geheugens zijn meestal sneller dan de DDR3 (en veel sneller dan de DDR2). Over het algemeen bereiken ze met gemak hogere prestatieniveaus. De gloednieuwe Corsair Vengeance RGB Pro is hier een duidelijk voorbeeld van. Het is niet verrassend dat hij een prominente plaats inneemt op de huidige markt.

Een van de belangrijkste voordelen is de lage latentie van de modules (deze overschrijdt CL18 zelfs niet bij frequenties boven 4000 MHz). De Corsair Vengeance RGB Pro is compatibel met bijna alle Intel- en AMD-chipsets en biedt pakketten tot 128 GB met een garantie van 10 jaar.

Het meest veelzijdige RAM-geheugen

De G Skill Ripjaws V is in zijn DDR4-versie zeer gewild vanwege zijn veelzijdigheid. De prijs kan wat hoog lijken. Dit beeld wordt echter bijgesteld wanneer je met eigen ogen ziet wat voor geweldige prestaties hij levert en het brede scala aan mogelijkheden dat hij biedt. Dat is vooral het geval met de meeste Intel-processors.

Deze RAM-geheugens zijn beschikbaar met capaciteiten van 4, 8 en 16 GB (de mogelijkheid is er om ze te kopen in verschillende pakketten die uiteenlopen van 8 tot 128 GB). Net als de vorige twee opties, biedt de G Skill Ripjaws V een garantie van 10 jaar. Bovendien worden ze verkocht met frequenties van 2400 tot 3600 MHz.

Het meest praktische RAM-geheugen

Voor ons hebben we een RAM-type SO-DIMM en dit type RAM geheugen is ideaal voor laptops. In de afgelopen jaren is de verkoop aanzienlijk gegroeid omdat er steeds meer hoogwaardige laptops zijn en de Hyper X Impact is daar een uitstekende optie voor.

Op het compatibiliteitsniveau (Intel- en AMD-processors) is Hyper X Impact de beste keuze. Ze bieden standaard overklokken met als doel superieure prestaties te garanderen. Ze zijn verkrijgbaar met thermische sticker en koellichaam en worden verkocht met capaciteiten van 4 en 8 GB via pakketten van 8 en 16 GB.

Corsair Mac Memory

Als je een MAC-gebruiker bent, maak je geen zorgen, er zijn namelijk ook RAM-geheugen voor dit besturingssysteem. Het Corsair Mac-geheugen in dit opzicht de beste die wordt aangeboden op de Nederlandse markt. Hoewel ze alleen worden verkocht in de DDR3-generatie, met beperkte frequenties en met een SO-DIMM-interface, zijn hun prestaties zeer hoog.

Je kunt ze kopen met een capaciteit van 4 en 8 GB in packs van 8 en 16 GB. Ze hebben een garantie van 10 jaar. Dit RAM geheugen is ongetwijfeld geschikt voor de gebruikers met een middelgroot of laag budget, die niet willen inboeten op kwaliteit.

Shopgids: Alles wat je moet weten over RAM geheugens

Als je problemen hebt met je computer op het moment dat je hem verschillende programma’s op hetzelfde moment laat draaien, is het waarschijnlijk dat je een RAM geheugen nodig hebt of dat er iets is met je RAM geheugen. Of je moet kiezen voor de een of de ander hangt af van verschillende factoren. Niet alle RAM geheugens zijn namelijk voor hetzelfde soort gebruik ontworpen. Bovendien is het goed om rekening te houden met een aantal criteria om het maximale uit je RAM geheugen te halen.

Met een RAM geheugen kun je genieten van hoge grafische resolutie zonder in te korten op de kwaliteit.
(Bron: Cervo: 38653338/ 123rf.com)

Wat is een RAM geheugen?

Het RAM geheugen staat ook wel bekend als werkgeheugen of intern geheugen van een computer. RAM is een Engels afkorting voor Random Access Memory. Dat betekent dus eigenlijk dat het RAM geheugen een hardware onderdeel is van een computer die wordt gebruikt om gegevens op een tijdelijke manier op te slaan.

Door de tijdelijkheid van het geheugen spreken veel informatica over het RAM geheugen als werkgeheugen. In grote lijnen kun je zeggen dat het RAM geheugen het mogelijk maakt dat een computer op hetzelfde moment met verschillende soorten gegevens werkt.

In grote lijnen kun je zeggen dat het RAM geheugen op een directe manier de prestaties van een computer beïnvloed.

Waar wordt een RAM geheugen voor gebruikt?

In feite faciliteert het RAM geheugen een snelle toegang tot gegevens die nodig zijn voor een optimaal functioneren van een computer. Maar je kunt je afvragen waarom worden die gegevens opgeslagen of waarom gaan ze via dit RAM geheugen? Dat komt omdat het RAM geheugen veel sneller werkt op het gebied van toegang tot gegevens dan een harde schijf dit doet.

Het verschil tussen een harde schijf en het RAM geheugen is dat in de harde schijf de opgeslagen gegevens niet verloren kunnen gaan. Daarentegen raken de gegevens die zijn opgeslagen in het RAM geheugen verloren omdat ze worden verwijderd wanneer de computer of je mobiele telefoon uit wordt gedaan. Als dat namelijk niet zou gebeuren, zijn de programma’s of opgeslagen bestanden altijd aanwezig. Dat is natuurlijk niet nodig.

Overklokken is een soort configuratie die het RAM geheugen in staat stelt om hogere snelheden te bereiken.
(Bron: Białasiewicz: 33260834/ 123rf.com)

Om al deze redenen kunnen we stellen dat het RAM geheugen de reactiesnelheid van het apparaat verhoogt op het moment dat programma’s of applicaties worden gebruikt. Wanneer deze programma’s of applicaties in gebruik zijn, worden de noodzakelijke instructies naar de processor gecommuniceerd. Eenmaal op dit punt aangekomen, worden gegevens overgebracht die nodig zijn voor het draaien van de programma’s en applicaties.

Welke soorten RAM geheugen bestaan er?

De sleutel tot het kiezen van het juiste type RAM geheugen, is het leren kennen van de verschillende types die er op de Nederlandse markt zijn te krijgen. Als je niet weet welke opties er te kiezen zijn, of welk type RAM geheugen je computer op dit moment gebruikt, riskeer je een geheugen te kopen dat niet werkt op jouw computer.  Het kan ook gebeuren dat onwetendheid je leidt tot het kopen van een variant die je eigenlijk niet nodig hebt.

Type RAM geheugen Ontworpen voor
DIMM Desktopcomputers
SO-DIMM Laptops en andere apparaten met een klein formaat

De RAM geheugens kunnen tevens in functie variëren vanwege de generatie waartoe ze behoren. De generatie bepaalt hoe modern een RAM geheugen is. Die van DDR4 zijn vaak de meest recente en over het algemeen zijn de RAM geheugens van deze generatie alleen geschikt voor de processors die vandaag de dag worden geproduceerd.

Er bestaan ook RAM geheugens van de generatie DDR3 en DDR2. Deze worden gebruikt voor computers met een bepaalde leeftijd. Alhoewel ze steeds minder voorkomen, worden ze nog steeds wel gebruikt. Dat ze er nog zijn, zorgt ervoor dat gebruikers van de wat oudere modellen computers nog steeds hun geheugen kunnen uitbreiden. Daardoor kan de levensduur van deze apparaten worden verlengd, zonder dat het al te veel geld kost.

Wat zijn de voordelen van het RAM geheugen DDR4?

Het DDR4 RAM geheugen heeft in principe het DDR3 RAM geheugen vervangen en wel om de volgende voordelen die het DDR4 RAM geheugen biedt:

  • Bieden 50 procent meer bandbreedte.
  • Beschikken over een grotere capaciteit.
  • Het is mogelijk om een hogere frequentie te behalen.
  • Vermindert het energieverbruik met ongeveer 40%.

Waarom is het RAM geheugen zo belangrijk voor het prestatievermogen van een computer?

Een computer die een RAM geheugen van minimaal 8 GB heeft geen grote problemen om verschillende programma’s en applicaties op hetzelfde moment uit te voeren. Met een geheugen dat onder die 8 GB komt, merk je al snel dat je computer problemen krijgt. Het grootste probleem is dat je computer trager wordt, maar dat is niet het enige probleem.

Als je een gamer bent, wil je een ruim RAM geheugen hebben aangezien je alhoewel je maar één programma open hebt staan (het spel), je gebruik maakt van verschillende functies. Denk hierbij aan de beweging van je muis, de grafische facetten van het spel, het geluid en vele andere functies. Deze werken allemaal door middel van het RAM geheugen. Daardoor geldt dat hoe meer capaciteit van het RAM geheugen, hoe vloeiender je spel en hoe beter het gevoel van spelcontrole je hebt.

RAM staat voor het Engelse Random Access Memory.
(Bron: Mahapolheran: 11949642/ 123rf.com)

Wat gebeurt er als het RAM geheugen vol raakt?

Alhoewel de gegevens die in het RAM geheugen opgeslagen zijn niet op dezelfde manier worden gebruikt als in een harde schijf, kan de maximale opslagcapaciteit van een RAM geheugen ook bereikt worden. Als dit het geval is, zul je dat waarschijnlijk merken aan het feit dat je programma’s niet kunt openen of dat verschillende programma’s niet tegelijkertijd kunnen draaien. Je zou het ook kunnen merken doordat ze wel openen maar dat het lang duurt voordat taken worden uitgevoerd.

Het kan zelfs voorkomen dat door een RAM geheugen zonder vrije opslagruimte de computer laat crashen. Dan moet je telkens je computer opnieuw opstarten. Als je op dit moment bent aangekomen, doe je er wellicht verstandig aan om het RAM geheugen uit te breiden. De prijzen zijn, met uitzondering van een aantal, veelal niet zo hoog meer. Iets dat Allan Gray, de mede-oprichter van Endto-End Analytics bevestigt:

Allan GrayMede-oprichter van Endto-End Analytics
“Tot nu toe werkte iedereen op een andere manier, omdat RAM geheugen eigenlijk te duur was. Wat er de afgelopen tijd is gebeurd is dat de prijzen van RAM geheugen elk jaar met 33 % verlaagd werden. Hierdoor zijn we op het punt aangekomen dat het kopen van RAM geheugen zo goedkoop is geworden dat een bedrijf gemakkelijk over genoeg RAM geheugen kan beschikken.”

Wat zijn de voor- en nadelen van het RAM geheugen?

Voordat we een aantal criteria die van belang zijn bij de aankoop van een RAM geheugen, kun je een blik werpen op de onderstaande tabel. In deze tabel hebben we een aantal voor- en nadelen opgesteld over je aankoop. Zoals je ziet zijn er veel meer voordelen, indien je een voor jouw behoeftes geschikt RAM geheugen koopt,  dan nadelen.

Voordelen Nadelen
De mogelijkheid om zonder problemen verschillende taken op hetzelfde moment uit te voeren. In bepaalde gevallen kunnen ze behoorlijk duur zijn.
Constante snelheid tevens wanneer er verschillende programma’s op hetzelfde moment draaien. Het zijn echt delicate producten waar je voor de installatie een expert nodig hebt.
Betere navigatie op het web: snel en vloeiend.
Laadtijden van Flash of HTML5 zit onder het gemiddelde.
De mogelijkheid om een groter aantal applicaties en spellen te gebruiken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een goed RAM geheugen laat je in stilte werken. Om dit te bereiken is het noodzakelijk om het meest geschikte RAM geheugen te kiezen voor het gebruik dat je van je apparaat maakt. Het is goed om rekening te houden met bepaalde criteria, zodat je de beste optie kiest:

Snelheid

Dit is één van de belangrijkste elementen waar je op moet letten als je op het punt staat om een RAM geheugen te kopen. De snelheid van het RAM geheugen wordt afgelezen aan de hoogte van de waarde en wordt uitgedrukt in megahertz (MHz). Dit cijfer drukt uit hoeveel cycli het RAM geheugen kan voltooien per seconde. Hoe hoger die snelheid, dus hoe vaker het RAM geheugen dat kan per seconde, hoe beter!

Ook al wil je een RAM geheugen met een hoge frequentie, of je hem kiest of niet hangt af van de processor en de chipset in het moederbord van je PC. Sommige processors kunnen niet meer dan 2666 MHz aan terwijl anderen veel meer aankunnen. De oudere modellen benaderen dit cijfer niet eens.

Het RAM geheugen zijn een ideaal onderdeel van je computer.
(Bron: Cherkasov: 50388031/ 123rf.com)

Latentie

Een andere factor die direct van invloed is op de snelheid of frequentie van je RAM geheugen is de latentie. Om je een idee te geven, latentie refereert aan de tijd die nodig is vanaf het moment dat het RAM geheugen een opdracht krijgt van de processor tot de uitvoering daarvan.

Je kunt je voorstellen dat deze tijd ontzettend kort is. Toch kunnen bijvoorbeeld experts en gamers dat op een bepaald moment wel gaan merken. Om deze eigenschap te achterhalen kun je op het RAM geheugen een reeks met vier cijfers die de latentie aangeven. De eerste daarvan is latentie CAS en tevens de belangrijkste. Hoe lager die is, hoe beter.

De latentie is een van de criteria die meespelen bij de aankoop van RAM geheugen.
(Bron: Takonov: 83972931/ 123rf.com)

De CAS latentie is handig om te bekijken wanneer je moet kiezen tussen twee RAM geheugens die dezelfde snelheid hebben. Snelheid is namelijk belangrijker dan latentie. In ieder geval is het zo dat met grotere snelheid of frequentie is de latentie hoger. Er kunnen wat verschillen bestaan, maar over het algemeen kun je geen RAM geheugen vinden met veel frequentie en weinig latentie.

Voltage

Het voltage is niet meer dan de hoeveelheid energie die het RAM geheugen gebruikt om zijn taken uit te voeren. Net zoals bij de latentie, hoe minder dat is, hoe beter. Lage cijfers wijzen op een laag gebruik van energie en dat betekent ook een lagere temperatuur. Dit laatste is bijzonder belangrijk omdat dit de levensduur van het RAM geheugen verlengd.

In de RAM geheugens van de nieuwste generatie ligt het voltage meestal ongeveer tussen de 1.2 v en de 1.35 v. Gedurende het zogenaamde overklokken kan het voltage stijgen.

Als je een RAM geheugen met een lager voltage hebt, is dat beter. Het heeft namelijk in dat geval bij het overklokken meer marge tot zijn beschikking.

Overklokken

Overklokken is een soort configuratie die het mogelijk maakt dat het RAM geheugen hogere snelheden dan de standaardsnelheid kan bereiken. Dit hangt natuurlijk wel af van het type RAM geheugen, maar ook van de chip onderdelen die je computer heeft. Met het overklokken kan de frequentie, de latentie en het voltage worden aangepast.

Om die drie waarden zo aan te passen om de optimale prestatie van je RAM geheugen mogelijk te maken is een complex proces. Een slechte configuratie kan het geheugen van je computer beschadigen. Gelukkig bestaan er vandaag de dag RAM geheugens die al vooraf aangepaste configuraties hebben. Dankzij deze preconfiguraties kun je zonder risico te lopen dat je computer wordt beschadigd, gebruik maken van het overklokken.

Het type gebruiker dat je bent

Voordat je meer RAM geheugen aanschaft, is het aan te raden om eerst je computer op te schonen. Met schoonmaken bedoelen we hier je computer vrijmaken van alle onnodige gegevens. Maak je geen zorgen, om je computer schoon te maken van al die onnodige data is het niet nodig dat je een informatica bent!

Als je na de schoonmaak van je computer toch nog meer RAM geheugen nodig hebt, is het aan te raden om ze in een pak met twee modules te kopen. Op deze manier kun je meer prestatie uit je RAM geheugen halen. Om je een idee te geven, als je een RAM geheugen van 16 GB wilt kopen, bevelen we aan om een pak met twee modules van 8 GB aan te schaffen.

De hoeveelheid RAM geheugen dat je gaat kopen, hangt af van het gebruik dat je van je computer gaat maken, oftewel waarvoor je je computer wilt gebruiken. Als je een online gamer bent of als je computerspellen speelt die zwaar zijn of grafisch complex, dan heb je behoorlijk veel RAM geheugen nodig. Als je alleen zogezegd alleen maar licht gebruik maakt van je computer, zonder al te veel zware programma’s heb je veel minder RAM geheugen nodig.

Samenvatting

Of je nu je computer voor eenvoudige taken gebruikt of voor de allernieuwste computerspellen, je hebt altijd een RAM geheugen nodig. Zonder een RAM geheugen kan je computer of je mobiele telefoon niet de maximale prestaties leveren. Om het goede type RAM geheugen uit te zoeken, raden wij aan om te kijken naar verschillende aspecten, zoals snelheid, latentie, overklokken of voltage.

Bovendien is het erg handig om de verschillende types RAM geheugen die er op de markt verkrijgbaar zijn te kennen. Het onderscheid tussen de types wordt gemaakt op basis van generatie en besturingssysteem. Er zijn namelijk bijvoorbeeld specifieke RAM geheugens voor Android of macOS apparaten. De meest moderne generatie RAM geheugen is die van DDR4. Deze bieden over het algemeen de meest potente RAM geheugens.

Als deze gids nuttig of interessant voor je was, aarzel dan niet om een commentaar achter te laten of om het te delen via je social media!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Scanrail: 86126106/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies