Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

De computerwereld is veel gevarieerder dan veel mensen denken. Aan de ene kant zijn er mensen die liever de beste geïntegreerde apparatuur hebben, zoals de meest uitgebreide computers, laptops en tablets. Maar er zijn ook mensen die continue op zoek zijn naar mogelijkheden om met minder middelen nieuwe modellen te maken. Ze geven er de voorkeur aan hun computerapparatuur op een eigen manier samen te stellen. En dat kan met een Raspberry Pi.

Een Raspberry Pi is een mini-computer, waarin alles zit wat ook in een gewone computer zit, maar dan op het formaat van een visitekaartje. Maak je geen zorgen als je nog nooit van dit apparaat hebt gehoord. Je bent niet de enige. In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten over de Raspberry Pi en alle voordelen die het apparaat biedt.
Belangrijk om te weten

  • Een Raspberry Pi is een mini-computer. Het formaat is net zo klein als een creditcard en past in de palm van één hand. Toch heeft het alle aansluitmogelijkheden om het apparaat te verbinden met een tv, toetsenbord en andere apparaten. Je kunt het apparaat dus bijna gebruiken alsof het een ‘gewone’ computer is.
  • Een Raspberry Pi bestaat uit slechts één onderdeel: het moederbord. Er is geen geïntegreerde randapparatuur. De Raspberry Pi werd voor het eerst ontworpen in het Verenigd Koninkrijk voor educatieve doeleinden. Het apparaatje werd populairder dan verwacht en is tegenwoordig een veelzijdige machine die de deuren opent voor het leren en experimenteren in de wereld van de informatica.
  • De meeste fabrikanten verkopen Raspberry Pi in pakketten met andere componenten of randapparatuur om de weg vrij te maken voor mensen die willen beginnen met experimenteren. Als je een Raspberry Pi gaat kopen, is het noodzakelijk om van tevoren de snelheid, het RAM-geheugen, de verbindingspoorten en de netwerkmogelijkheden van het apparaat te beoordelen.

Onze selectie: De beste Raspberry Pi’s op de markt

Misschien ben je nieuw in de wereld van de Raspberry Pi’s en wil je meer weten over de vele mogelijkheden die dit apparaat biedt. Of weet je al wat je met het apparaatje moet doen en ben je alleen op zoek naar manieren om meer uit het apparaat te halen. Het is hoe dan ook belangrijk om de markt goed te kennen. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete Raspberry Pi’s op de Nederlandse markt.

Raspberry Pi Raspberry Pi

Ontdek de magische wereld van DIY-elektronica met de nieuwste Raspberry Pi RP2040 microcontroller-chip, ontworpen en geproduceerd door het gerenommeerde merk Raspberry Pi, rechtstreeks in het Verenigd Koninkrijk. Maak kennis met de voortreffelijke prestaties van de dual-core ARM Cortex M0+ processor, die flexibel geklokt kan worden tot wel 133 MHz voor razendsnelle verwerking van uw projecten.

Raspberry Raspberry Pi

Ervaar de voordelen van verbeterde netwerkfunctionaliteit met de toevoeging van 5 GHz WLAN-ondersteuning, naast het bestaande 2,4 GHz wireless LAN. Deze extra frequentieband biedt u de mogelijkheid om verbinding te maken met snellere en minder drukke draadloze netwerken, wat resulteert in een betere en vlottere internetervaring.

Raspberry Pi Raspberry Pi

Kies het model dat het beste bij uw behoeften past, met opties van 1 GB, 2 GB, 4 GB of 8 GB LPDDR4-3200 SDRAM om u volledige controle over uw projecten te geven. De Raspberry Pi is uitgerust met een geïntegreerd 2,4 GHz en 5,0 GHz IEEE 802.11ac draadloos systeem, waardoor het comfortabel en eenvoudig is om verbinding te maken met andere apparaten. Daarnaast biedt het Bluetooth 5.0 en BLE voor nog meer veelzijdigheid.

Geekworm Raspberry Pi

Ontdek de kracht van de Geekworm X825 V2.0, dé ultieme upgrade van de vorige X825 V1.5-versie. Dit innovatieve product is speciaal ontworpen om uw Raspberry Pi-projecten naar een hoger niveau te tillen en ondersteunt 2,5 inch SATA HDD / SSD. Hoewel de SSD-capaciteit in theorie onbeperkt is, is de dikte van de SSD beperkt door de hoogte van de afstandhouders of behuizing.

De Raspberry Pi met de beste prijs-kwaliteitverhouding

No products found.

Je verbindt het Raspberry Pi 3 Model B moederbord eenvoudig met een monitor, muis en toetsenbord. Indien gewenst kun je de nodige software downloaden en installeren via een SD-kaart. De grafische chip en de Broadcom BCM2837 processor maken de Pi 3 krachtig om hem bijvoorbeeld als mediaspeler te gebruiken. Als je het apparaat via een HDMI-kabel aan je tv verbindt, stream je gemakkelijk video’s in een hoge resolutie.

De beste Raspberry Pi met heatsinks en actieve ventilator

De Raspberry Pi 4 wordt door de gekozen processor een stuk warmer dan zijn voorgangers. Ondanks dat de processor en de Pi dit prima aan kunnen, kan een heatsink en een ventilator van pas komen om de temperatuur verder naar beneden te krijgen. Dit is vooral handig wanneer de Raspberry Pi continue veel rekenwerk voor zijn kiezen krijgt.

Deze Raspberry Pi 4-set van Raspberrystore.nl is een handig pakket voor zowel beginnende als meer geavanceerde Raspberry Pi-gebruikers.

De beste Raspberry Pi-set voor starters

Is de Raspberry Pi nieuw voor je? Wil je een kant en klare set om mee te beginnen? Dan is deze starterskit iets voor jou. Hiermee ontdek je stap voor stap wat je met een Raspberry Pi kunt doen. De set is inclusief besturingssysteem, stroomadapter en behuizing.

Dankzij de micro SD kaart die reeds voorzien werd van de laatste versie van NOOBS, is de installatie eenvoudig en kan je je Raspberry Pi dus meteen opstarten.

De Raspberry Pi-set met touchscreen display

De Raspberry Pi heeft een eigen officiële LCD-touch screen. Het duurde even voordat deze op de markt kwam, aangezien de Raspberry Pi Foundation het heel belangrijk vond dat het scherm perfect zou zijn, zonder compromissen te willen sluiten. De installatie is snel en gemakkelijk.

Het scherm is compatibel met de Raspberry Pi B+, versie 2 (model A en B) en versie 3 (model B). Het Multi-touch capacitieve touchscreen ondersteunt tot 10 vingers.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over Raspberry Pi

Als je op het punt staat je eerste Raspberry Pi te kopen, vraag je je waarschijnlijk af welk model of welke versie je moet kiezen. Als je al een frequent gebruiker bent, wil je misschien dieper ingaan op de mogelijkheden die de verschillende versies bieden. Om je te helpen de Raspberry Pi te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit handige apparaat.

robotic engineer

Een Raspberry Pi kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor robotica-projecten.
(Bron: Luchschen: 34147375/ 123rf.com)

Wat is een Raspberry Pi precies?

Raspberry Pi is de merknaam van een mini-computer, ook wel een enkele boordcomputer genoemd. Het wordt gekenmerkt door een kleine omvang en lage kosten. Een Raspberry Pi heeft alles wat ook op een ‘gewone’ computer zit, maar dan in het formaat van een visitekaartje. De Raspberry Pi bestaat al een aantal jaren, en inmiddels zijn er veel verschillende versies. Volgens de Raspberry Pi Foundation zijn er in februari 2015 al meer dan 5 miljoen modellen verkocht, wat het de best verkochte Britse computer maakt.

raspberry pi programing board

Een van de dingen die je met een Raspberry Pi kunt doen, is je retro-gameconsole ombouwen om er klassieke spelletjes opnieuw mee te kunnen spelen.
(Bron: Kanawee Kittikorn: 44661542/ 123rf.com)

Nadat de Raspberry Pi 1 B was gelanceerd, creëerde de stichting de afdeling Raspberry Pi Trading. Met Eben Upton als CEO werd het derde model ontwikkeld, de Raspberry Pi 1 B +. Raspberry Pi Trading is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van technologie, terwijl de stichting een educatieve organisatie is met het doel om computeronderwijs in ontwikkelingslanden te ontwikkelen.

Hoe werkt een Raspberry Pi?

Een Raspberry Pi bestaat uit dezelfde onderdelen als een ‘gewone’ computer, namelijk een SoC (chipsysteem), CPU, RAM, audio- en video-invoer- en uitvoerpoorten, netwerkingang, SD-opslag en socket voor stroom- en perifere verbindingen.

Om het bord te starten, moet je eerst de invoer- en uitvoerrandapparatuur aansluiten. De muis, het toetsenbord en het scherm zijn meestal niet inbegrepen, hoewel er wel complete sets verkrijgbaar zijn. Nadat de nodige verbindingen zijn gemaakt, moet je het bord nog op de voeding aansluiten. Daarna is de Raspberry Pi klaar voor gebruik.

Wat voor voeding heeft een Raspberry Pi nodig?

Het Raspberry Pi-bord wordt aangedreven door een micro-USB-voeding, zoals het geval is bij de meeste standaard mobiele opladers. Het apparaat heeft stroom van goede kwaliteit nodig die voldoende stroom voor het desbetreffende model levert. In de tabel hieronder beschrijven we de voeding die elk model nodig heeft.

Versie Capaciteit van de aanbevolen voeding Typisch stroomverbruik
Raspberry Pi A 700 mA 200 mA
Raspberry Pi Model B 1,2 A 500 mA
Raspberry Pi Model A+ 700 mA 180 mA
Raspberry Pi Model B+ 1,8 A 330 mA
Raspberry Pi 2 Model B 1,8 A 350 mA
Raspberry Pi 3 Model B 2,5 A 400 mA
Raspberry Pi 3 Model A+ 2,5 A 350 mA
Raspberry Pi 3 Model B+ 2,5 A 500 mA
Raspberry Pi 4 Model B 3,0 A 600 mA
Raspberry Pi Zero W/WH 1,2 A 150 mA
Raspberry Pi Zero 1,2 A 100 mA

Heeft de Raspberry Pi open hardware en software?

Hoewel het niet expliciet wordt vermeld of het inderdaad om open hardware gaat of dat de rechten eigenlijk onder een merk vallen, legt de officiële website van de Pi Foundation uit dat ze distributie- en verkoopcontracten hebben met bepaalde bedrijven. Tegelijkertijd kan niet iedereen een wederverkoper of distributeur van Raspberry Pi-borden worden, wat betekent dat het een product met geregistreerd eigendom is.

De software daarentegen is open source. Het officiële besturingssysteem is een aangepaste versie van Debian, Raspbian genoemd, hoewel je ook andere besturingssystemen kunt gebruiken, waaronder Linux en een versie van Windows 10. De stichting ondersteunt downloads van veel systemen en bevordert vooral het leren van de programmeertaal Python.

Wat zit er op een moederbord van Raspberry Pi?

Een Raspberry Pi singleboardcomputer bestaat uit een kleine printplaat met een Broadcom SoC, elektronische componenten en een aantal onderdelen voor connectoren waarmee onder andere een toetsenbord en een monitor aangesloten kunnen worden. De verschillende versies van de Raspberry Pi hebben een Broadcom-processor, RAM, GPU, meerdere USB-poorten, HDMI- en Ethernet-ingang (op het eerste model na), 40 GPIO-pinnen (van de Raspberry Pi 2) en een camera-aansluiting. De eerste versie had een SD-kaart en latere edities een MicroSD-kaart als geheugen.

Jamie MolaroNASA-wetenschapper
“We denken dat we met een Raspberry Pi-seismometer kunnen zien hoe aardbevingen tekenen van een thermisch breukproces weerspiegelen waarbij de maanblokken afbreken. We kunnen experimenten op aarde doen die dit proces nabootsen en ons leren om seismische gegevens beter te begrijpen.”

Wat zijn de verschillen tussen de Raspberry Pi-versies?

Sinds de lancering van de eerste Raspberry Pi is aantal verschillende versies enorm gegroeid. Dat is te verklaren door het grote aantal verschillende gebruiken die de mini-computers hebben gekregen. De meeste onderdelen zijn in de verschillende Raspberry Pi-versies bewaard, maar wel in kracht en bereik verbeterd. In de volgende tabel worden alle modellen uitvoerig met elkaar vergeleken:

Versie SoC Snelheid RAM USB-poorten Ethernet Bluetooth
Raspberry Pi A+ BCM2835 700 MHz 512 MG 1 Nee Nee
Raspberry Pi B+ BCM2835 700 MHz 512 MG 4 100BASE – T Nee
Raspberry Pi 2 B BCM2836 900 MHz 1 GB 4 100BASE – T Nee
Raspberry Pi 3 B BCM2837A0/B0 1200 MHz 1 GB 4 100BASE – T 4.1
Raspberry Pi 3 A+ BCM2837B0 1400 MHz 512 MB 1 Nee 4.2
Raspberry Pi 3 B+ BCM2837B0 1400 MHz 1 GB 4 100BASE – T 4.2
Raspberry Pi 4 B BCM2711 1500 MHz 1 GB 2 USB-2

2 USB-3

100BASE – T 5.0
Raspberry Pi 4 B BCM2711 1500 MHz 2 GB 2 USB-2

2 USB-3

100BASE – T 5.0
Raspberry Pi 4 B BCM2711 1500 MHz 2 GB 2 USB-2

2 USB-3

100BASE – T 5.0
Raspberry Pi Zero BCM2835 1000 MHz 512 MB 1 Nee Nee
Raspberry Pi Zero W BCM2835 1000 MHz 512 MB 1 Nee 4.1
Raspberry Pi Zero WH BCM2835 1000 MHz 512 MB 1 Nee 4.1

Wat kun je met een Raspberry Pi doen?

Zoals je eerder in deze shopgids hebt kunnen lezen, is de Raspberry Pi de afgelopen jaren erg populair geworden. Waar het oorspronkelijk begon als tool om kinderen op eenvoudige wijze kennis te laten maken met programmeren, zijn er tegenwoordig veel verschillende versies voor andere gebruiken. Het moederbord van de Raspberry Pi kan redelijkerwijs voor van alles worden gebruikt. Grappig genoeg was dit uiteindelijk ook precies het idee van de Pi Foundation: ruimte creëren voor experimenten. Je kunt de Raspberry Pi op de volgende manier gebruiken:

  • Als mediacenter, dat wil zeggen, je kunt er een televisie mee omzetten in een smart-tv, met de LIBRELEC of OSMC-software.
  • Een retro-gameconsole opnieuw bruikbaar maken, zodat je geweldige klassiekers die niet langer beschikbaar zijn in de nieuwe formaten opnieuw kunt spelen.
  • Als computer met Linux-besturingssysteem, via distributies zoals Ubuntu, Raspbian of Pidora.
  • Om je huis slimmer te maken, bijvoorbeeld via Windows 10 IOT Core. Het is bijvoorbeeld mogelijk om apparaten zoals weerstations te bouwen.
  • Voor robotica-projecten, met bijvoorbeeld drones, draadloze converters, 3D-printers en zelfs een zelfgemaakte robotstofzuiger. Raspberry Pi-borden, geprogrammeerd met software zoals Arduino, kunnen verrassende resultaten opleveren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De Raspberry Pi kan een nieuwe uitdaging voor je worden, die je interesse wekt om de wereld van computers en programmeren beter te leren kennen. Het biedt je de mogelijkheid zelf computers of consoles te leren bouwen. Als je nieuw bent in de wereld van de Raspberry Pi, of misschien al bekend maar graag de verschillen tussen de versies beter leert kennen, raden we aan om voorafgaand aan de koop de volgende aankoopcriteria te beoordelen:

Processor

De Raspberry Pi is de naam van diverse singleboardcomputers gebaseerd op een ARM-processor die tegen een minimale prijs worden vervaardigd en verkocht. Als je bedenkt dat een Raspberry Pi een computer is, hoewel een mini-computer, is het bij de aanschaf van het apparaat belangrijk om op de kwaliteit van de processor te letten.

Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoeveel kernen deze heeft en hoe snel de processor is. Hoe hoger de waarden, hoe meer kracht het moederbord zal hebben. Hierdoor kun je meer rekenmogelijkheden ervaren en de verbinding met verschillende randapparatuur beter ondersteunen.

man watching tv

Een van de manieren waarop je een Raspberry Pi kunt gebruiken, is om van je televisie een smart tv te maken.
(Bron: Andriy Popov: 44589454/ 123rf.com)

Bluetooth

Met betrekking tot draadloze verbindingen is, op een WiFi-verbinding na, de beste technologie voor het verzenden van gegevens, een Bluetooth-verbinding. Ongeacht de manier waarop je de Raspberry Pi gebruikt, is het zeer waarschijnlijk dat je op een gegeven moment gegevens van of naar een ander apparaat moet verzenden of ontvangen. Zorg er daarom voor dat het model met een recente Bluetooth-versie werkt.

Verbindingspoorten en randapparatuur

Het moederbord van de Raspberry Pi alleen is niet voldoende om alles uit het apparaat te halen. Om optimaal gebruik te maken van het apparaat moet je deze aansluiten op verschillende randapparatuur, van een muis en een toetsenbord tot een monitor of tv. Om dit te kunnen doen, moet het moederbord een groot aantal verschillende verbindingspoorten hebben. De belangrijkste poorten zijn in ieder geval de poorten voor een USB-, HDMI-, Ethernet- en VGA-verbinding.

Software

Als je leert programmeren, is het goed om meerdere programmeertalen te kennen en te experimenteren met verschillende besturingssystemen. Misschien ben je erg traditioneel en geef je de voorkeur aan een versie van Windows of Linux. Wat je ook gebruikt, je moet controleren of je nieuwe Raspberry Pi werkt met de software die je kiest.

Behuizing

Ook de behuizing van een Raspberry Pi is een aankoopcriterium dat je niet over het hoofd mag zien. Het moederbord kan erg gevoelig zijn voor stoten of vallen. Om schade te voorkomen, is het raadzaam om gebruik te maken van de behuizingen die worden aangeboden in de standaard Raspberry Pi-sets. Het is heel belangrijk dat je een officieel exemplaar gebruikt dat wordt verkocht door een legitieme fabrikant, omdat deze speciaal zijn ontworpen volgens het bord en de werking ervan.

Samenvatting

Een Raspberry Pi is een mini-computer, waarin alles zit wat in een ‘gewone’ computer zit, maar dan in het formaat van een visitekaartje. Het doel van de Raspberry Pi was oorspronkelijk om kinderen op eenvoudige wijze kennis te laten maken met programmeren, zonder grote kosten te maken. Naast het formaat van de Raspberry Pi’s is ook de prijs interessant voor het onderwijs.

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende versies. De modellen groeiden in populariteit en worden tegenwoordig onder andere gebruikt voor het spelen van games en het bouwen van robots of weerstations. Je kunt natuurlijk alleen een Raspberry Pi kopen, maar er ook voor kiezen om direct een complete set te kopen, met de nodige randapparatuur. Het bord heeft geen aan/uit-schakelaar, maar is in plaats daarvan middels elektrische stroom op te starten.

Sinds de lancering van de eerste versie, zijn de kracht van de processor en verbindingspoorten alleen maar verbeterd. In deze shopgids heb je kunnen lezen waar je op moet letten bij de aanschaf van een Raspberry Pi. Vond je onze shopgids over Raspberry Pi interessant? Deel het artikel op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij alles te weten komen over Raspberry Pi. Je kunt hieronder ook een reactie achterlaten. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen.

(Bron van de header afbeelding: Broadbent: c3YpscwJb04/ Unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies