Laatst bijgewerkt: 08-12-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Gezien het grote aantal apparaten dat we tegenwoordig aansluiten op het internet, is het belangrijk om een goede router te hebben om deze verbindingen te beheren. Helaas is de apparatuur die je van de internetproviders krijgt vaak te elementair zodat je niet kunt profiteren van de hoge snelheden die ze aanbieden.

Daarom kan het een goed idee zijn om een router van betere kwaliteit te kopen. Over het algemeen weten de meeste mensen echter niet waar ze op moeten letten bij de aankoop van een router. Om je bij je aankoop op weg te helpen, hebben we deze uitgebreide gids voor je opgesteld.
Belangrijk om te weten

  • Een router is een apparaat dat twee of meer verschillende computernetwerken met elkaar verbindt, bijvoorbeeld internet en een bedrijfsnetwerk, en pakketten data van het ene naar het andere netwerk verzendt. Dankzij deze apparaten kunnen we op het internet surfen, videoconferenties houden, genieten van streaming films in hoge definitie of online games spelen.
  • De routers die internetproviders gewoonlijk geven, zijn zeer elementaire apparaten met weinig functionaliteiten. Als je extra functies of een snellere en stabielere verbinding nodig hebt, is het handig om een apparaat van hogere kwaliteit aan te schaffen.
  • Het wordt steeds gebruikelijker voor de huidige routers om een dubbele band of dual band te hebben, waardoor verbindingen met een frequentie van 2,4 GHz en een frequentie van 5 GHz mogelijk worden. Op deze manier is het mogelijk om zo te genieten van een groter aantal verbindingen en een hogere verbindingssnelheid.

Onze selectie: De beste routers op de Nederlandse markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste routers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste router een stuk eenvoudiger.

De router met de beste prijs-kwaliteitsverhouding


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Met de FRITZ!Box 4040 breidt AVM de serie FRITZ!Box-routers zonder geïntegreerde modem uit met een nieuw topmodel. De FRITZ!Box 4040 kan als snelle WiFi AC- router in elk bestaand netwerk of met een willekeurige DSL-, kabel- of glasvezelmodem worden gebruikt.

Ook UMTS-, HSPA- en LTE-sticks voor de internettoegang worden ondersteund. Met het vertrouwde comfort verbindt de FRITZ!Box 4040 alle computers, smartphones, tablets en andere netwerkapparaten onderling en met het thuisnetwerk.

De beste router voor basisgebruik

De TP-Link TLWR841N beschikt over een stabiel draadloos netwerk waarmee je internet, bestanden en apparaten binnen je thuisnetwerk kunt delen. De router biedt draadloze snelheden tot 300Mbps, wat meer dan voldoende is om je standaard netwerktaken zoals bijvoorbeeld e-mailen, browsen en skypen zonder vertraging uit te kunnen voeren.

Single-band (2,4 GHz). De router is niet geschikt voor video-streamen, online gamen en veel devices tegelijkertijd.

De dualbandrouter met de beste prijs

De TP-Link Archer C50 is een dual-band wifi router waarmee in een paar minuten een snel en stabiel netwerk wordt opgezet. Met de C50 kunnen gecombineerde draadloze snelheden tot 1200 Mbps worden gehaald.

Dit is voldoende voor het streamen van HD content en voor basis online gamen zonder vertraging. Je kunt apparaten verdelen over de wifi-banden zodat de meest intensieve netwerktaken op de snellere 5 GHz wifi-band worden geplaatst, terwijl je de 2.4 GHz wifi-band gebruikt voor de basistaken.

Het beste multi-room wifi-systeem

De TP-Link Deco M5 is een multiroom wifi systeem bestaande uit drie losse stations. Deze drie stations communiceren allen met elkaar middels wifi mesh technologie, waardoor je hele woning wordt voorzien van één groot draadloos netwerk. Dankzij deze technologie ervaar je geen haperingen of verlies van snelheid meer en behoren je netwerkproblemen tot het verleden.

Dit systeem is ideaal voor woningen met meerdere devices, meerdere verdiepingen of meerdere kamers. Deco is eenvoudig te installeren. Download de app en laat Deco de perfecte plek vinden voor het beste bereik.

Shopgids: Alles wat je moet weten over routers

Het is van groot belang dat je voordat je een router koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Niña utilizando computadora portatil

Het is belangrijk dat je router meerdere verbindingen tegelijk ondersteunt, zodat je geen snelheid en kwaliteit in het netwerk verliest.
(Bron: Kittichai Boonpong: 95620420/ 123rf.com)

Wat is een router precies?

Een router is een elektronisch apparaat voor het verbinden van computernetwerken, dat zorgt voor een goede routering van datapakketten binnen het netwerk. Op deze manier kunnen verschillende apparaten op hetzelfde netwerk worden aangesloten, waarbij de router de beheerder van het dataverkeer is.

Waar dient een router voor?

De belangrijkste functie van routers is de distributie van het internet via bekabelde of draadloze verbindingen. De huidige apparaten bieden echter aanzienlijk meer mogelijkheden, vooral de modernste.

Ze kunnen ook de verbindingsprioriteit van de verschillende apparaten beheren of extra veiligheidsmaatregelen toevoegen.

Is het de moeite waard om een router te kopen?

Als je geavanceerde functies wilt gebruiken waar de eenvoudige apparaten die je van de internetproviders krijgt niet over beschikken, dan is het antwoord bevestigend. Op deze manier krijg je meer verbindingen, meer geavanceerde functies, een groter signaalbereik en kan je zelfs een server opzetten of schijven delen in een netwerk.

Bovendien ondersteunen de routers die door de operatoren worden gegeven vaak alleen de WiFi N-standaard en de 2,4 Ghz-band, zodat de maximale snelheid die ze kunnen bieden in de orde van 300 tot 450 Mbps ligt. Aan de andere kant is het met een krachtigere router mogelijk om over connectiviteit te beschikken van dual band WiFi N en WiFi AC op 5 GHz en snelheden tot 1.750 Mbps.

El internet ha cambiado la vida de las personas

Het internet heeft onze levenswijze veranderd.
(Bron: Harnprasop: 21427512/ 123rf.com)

Wat kunnen de redenen zijn om een nieuwe router te kopen?

Eén van de belangrijkste redenen om een nieuwe router te kopen is om ten volle te willen profiteren van de verbindingssnelheid die je provider je biedt. Andere mogelijke motieven zijn dat je een hele grote ruimte moet voorzien van internetverbinding of dat veel verschillende apparaten vaak met je netwerk zijn verbonden.

Je kunt ook geïnteresseerd zijn in het kopen van een router van een hogere kwaliteit dan de router die je van de provider krijgt als je een regelmatige online videospeler bent en je een snellere en stabielere verbinding wilt garanderen. Er is niets frustrerender dan een nederlaag die wordt veroorzaakt door een vroegtijdige en onverwachte verbroken verbinding.

Es importante disponer de un buen router en el hogar

Met een router kan je optimaal van het internet gebruik maken.
(Bron: Boonpong: 67418874/ 123rf.com

Wat zijn de voor- en nadelen van routers?

Een goede router biedt een aantal voordelen die een extra investering waard kunnen zijn. Helaas zijn de meeste gebruikers er niet van op de hoogte en beperken ze zich tot het gebruik van de apparatuur van de internetproviders. Zo gaan veel van de mogelijkheden van de huidige netwerken verloren.

De belangrijkste voordelen zijn onder andere hogere verbindingssnelheden, stabielere verbindingen en de mogelijkheid om een groter aantal apparaten tegelijkertijd aan te sluiten. Bovendien zijn de prijzen van routers de laatste jaren aanzienlijk gedaald en is de installatie ervan niet al te ingewikkeld.

Voordelen Nadelen
Je kunt ten volle profiteren van de snelheid van de door je provider aangeboden verbinding. Je moet een extra investering maken, vooral in het geval van hoogwaardige apparatuur.
Je kunt van geavanceerde functionaliteiten gebruik maken. Je zult de nieuwe apparatuur zelf moeten installeren of een gespecialiseerde technicus moeten inhuren. Al is de installatie van de meeste van de huidige apparatuur vrij eenvoudig.
Je kan meer apparaten aansluiten en een groter aantal verbindingen beter beheren.
Een router van hogere kwaliteit bespaart je de aanschaf van signaalversterkers.
Professionele routers gebruiken straalvormende technologieën om de signaal- en verbindingssnelheid te verhogen.
Sommige fabrikanten hebben gratis mobiele apps waarmee je je thuis- of bedrijfsnetwerk vanaf je smartphone kunt beheren.
Je kunt gebruik maken van een veel hoger niveau van netwerkaanpassing.

Welke WiFi-standaarden hebben de huidige routers?

Op dit moment zijn er verschillende WiFi-standaarden, elk met verschillende functies. Op deze manier, afhankelijk van de WiFi-standaard die door een router wordt ondersteund, biedt het verschillende verbindingssnelheden en is het mogelijk om meerdere apparaten tegelijkertijd aan te sluiten.

Standaard Maximale snelheid
802.11abg 300 Mbps
802.11n of Wi-Fi 4 800 Mbps
802.11ac of Wi-Fi 5 1300 Mbps of 1733 Mbps bij een bandbreedte van 5 Ghz
802.11ad 800 Mbps bij 2,4 GHz, 1.733 Mbps bij 5 GHz y 4.600 Mbps bij een bandbreedte van 60 GHz
802.11ax of Wi-Fi 6 11.000 Mbps

Een router of een mesh-netwerk?

In sommige gevallen kan het interessanter zijn om te kiezen voor een mesh-netwerk in plaats van een enkele router. Een mesh- netwerk bestaat uit een router en de bijbehorende units. Op deze manier beheert het geheel het netwerk op een geavanceerde manier en biedt het een WiFi-signaal van maximale kwaliteit in elke situatie.

Deze oplossing is vooral geschikt voor grote ruimtes waar het signaal van één enkele router niet voldoende is. Dit vermijdt dat er zones zonder bereik zijn, waardoor ongewenste onderbrekingen van de verbinding worden uitgesloten, omdat het een veel homogener WiFi-signaal biedt. Logischerwijs is het ook een veel duurdere optie.

Andy NixExpert in draadloze verbindingen van de Universiteit van Bristol in het Verenigd Koninkrijk
“Als je een router van slechte kwaliteit hebt en je gebruikt wifi op een bepaalde afstand, kan het moeilijk zijn om een fatsoenlijk Skype-gesprek te krijgen.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een router om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de router te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de router die je nodig hebt:

Verbindingen en antennes

Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is het aantal kabelaansluitingen en het aantal antennes dat je nodig hebt. Waar mogelijk kan de apparatuur het beste met een kabel worden aangesloten, omdat de verbinding stabieler is. De huidige routers hebben in die zin meestal twee tot vier LAN-ethernetpluggen.

Sommige hebben er zelfs nog meer. Het beste is dat het Gigabit LAN-verbindingen zijn. Aan de andere kant, als je veel apparatuur via WiFi gaat aansluiten en het huis is groot, is het interessant als de router verschillende externe antennes heeft die in verschillende richtingen georiënteerd kunnen worden. Als ze intern zijn, zorg er dan voor dat je er minstens meerdere hebt.

Hombre en computadora

De juiste snelheid van het internet maakt het grote verschil.
(Bron: Alphaspirit: 51768274/ 123rf.com)

Wifi-standaard

Een belangrijk aspect bij het kiezen van een router is de wifi-standaard die het ondersteunt. De snelheid en het vermogen om verschillende verbindingen te beheren zal ervan afhangen. De meest actuele standaard wordt Wi-Fi 6 of WiFi 802.11ax genoemd. Deze standaard maakt 55% snellere verbindingen en veel meer verbindingen tegelijk mogelijk.

Band

Eén van de belangrijkste kenmerken van routers is de band waarin ze opereren. De éénbandapparatuur werkt in een frequentie van 2,4 GHz, de tweebandsapparatuur in een frequentie van 2,4 GHz en een van 5 GHz en een drievoudige band in een band van 2,4 GHz en twee banden van 5 GHz.

Het grote voordeel van dual- en tripleband apparatuur is dat de 5 GHz band minder overbelast is en minder interferentie vertoont. De reden hiervan is dat het niet wordt gebruikt door andere technologieën, zoals Bluetooth-verbindingen.

Wist je dat je met meer dan één band meer apparaten aan kunt sluiten door ze aan verschillende banden toe te wijzen?

Multigebruiker MIMO

Dit is een technologie die steeds vaker aanwezig is in de modernste routers. Het lost één van de meest voorkomende problemen op bij wifi-verbindingen, de meerdere gelijktijdige verbindingen. Wanneer meerdere computers op een traditionele router zijn aangesloten, kan deze er vaak voor kiezen om de gegevens één voor één naar de apparaten te sturen.

Met de MIMO-technologie stuurt de router echter informatie naar meerdere apparaten tegelijk, waardoor de verbindingssnelheid aanzienlijk wordt verbeterd. Als er dus meestal veel apparatuur op je netwerk is aangesloten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een router koopt die deze technologie heeft.

Importante tener en buena condicion el cableado

Een goede router is essentieel voor je internetverbinding.
(Bron: Adamowicz: 32759208/ 123rf.com)

Hardware van de router

Routers hebben hun eigen microprocessor en RAM-geheugen. Met name de meest geavanceerde apparaten zijn uitgerust met dual-core Qualcomm-processoren en kunnen zelfs meer dan 1 GB RAM bevatten. Het is echter een feit dat de meeste van de huidige routers RAM-geheugens minder opslagruimte hebben, namelijk 250 of 500 MB.

View this post on Instagram

GUYS! This is super exciting!! @TPLink has kindly gifted me with the coolest Whole Home Wi-Fi System! Do you see how cute and functional this system is?! Also, AFFORDABLE. The Deco W2400 is a Walmart Exclusive and ONLY $99.99. The set up is super easy, it only took me a matter of minutes. I customized my network name to "the PINGslayer". Where are all my GOT fans out there? ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ 👉🏻 For more details: https://www.walmart.com/ip/TP-Link-Deco-W2400-Dual-Band-Mesh-WiFi-system-2-Pack-Walmart-Exclusive/700801321 ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ @TPLink has also given me an extra set! WHAT?! So it's Giveaway time. 🙌🏻🙌🏻 ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ✨The Rules:✨ 1️⃣ Like this photo. 2️⃣ Follow me on Instagram (if you unfollow later, you will be removed from future giveaways). 3️⃣ Follow @tplink !! 4️⃣ Let me know below why you would like this Whole Home Wi-Fi System. 5️⃣Share this giveaway on your IG story for a bonus entry! ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ Giveaway ends on Friday, 6/7 at midnight PST. Winner will be announced on Monday, 6/10. ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ US Only. That's it! Ready, set, go! Good luck! ⠀⠀⠀⠀ • • #tplink #DecoW2400 #wifisystems #routers #internet #bandwidth #informationtechnology #tech #ladiesinstem #meshwifi #walmart #tplinkrouter #productreviews #networking

A post shared by @ techisthenewpink on

Software en interface

Of je de gebruikersinterface nu slechts af en toe nodig hebt of dat je regelmatig toegang tot de router moet hebben, het is in beide gevallen belangrijk dat deze eenvoudig en confortabel te gebruiken is. In die zin hebben sommige routers vrij eenvoudige interfaces om de basisaspecten af te stellen.

Ook deze interfaces kunnen, indien nodig, geavanceerde opties beheren. Het is echter aan te raden dat het desktop-apps zijn, omdat deze veel sneller zijn dan browser-apps. Aan de andere kant kun je ook geïnteresseerd zijn in extra functies om FTP-servers of VPN-netwerken op te zetten.

Bill GatesAmerikaanse ondernemer, filantroop en oprichter van Microsoft
“Het internet biedt de juiste informatie, op het juiste moment en voor het juiste doel.”

Merk

Bij het kopen van een router is het raadzaam om te kiezen voor een erkend merk. Het is echter mogelijk dat je niet bekend bent met de meest prestigieuze fabrikanten in de branche. In ieder geval moet je weten dat enkele van de belangrijkste D-Link, TP-Link, Asus en Netgear zijn.

De Duitse fabrikant AVM, verantwoordelijk voor de Fritz!Box router serie, verdient een speciale vermelding. FRITZ! is in Duitsland het toonaangevende merk voor het thuisnetwerk. Het bedrijf uit Berlijn, dat in 1986 werd opgericht, investeert al vanaf het begin in eigen ontwikkeling voor veilige en innovatieve producten voor de breedbandaansluiting.

Samenvatting

De routers die door de internetproviders worden geleverd, bieden slechts een reeks basisfuncties. Bovendien kan je vaak niet ten volle profiteren van de steeds hogere verbindingssnelheden die beschikbaar zijn. Als gevolg daarvan kiezen veel gebruikers ervoor deze te vervangen door apparaten die veel betere prestaties bieden.

Het is echter niet altijd gemakkelijk om de juiste router te kiezen. De gemiddelde gebruiker mist vaak de technische kennis om de specificaties van deze apparaten te begrijpen. Daarom hebben we geprobeerd om kort en duidelijk uit te leggen wat de belangrijkste aankoopcriteria zijn voor deze producten.

Vond je ons artikel over routers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste router kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Adamowiz: 63086877/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies