spaarzame gloeilampen
Laatst bijgewerkt: 03-02-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

15Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Het begon allemaal met smartphones. Daarna volgden de smart tv’s om nu ook opgevolgd te worden door smart speakers. Een smart home is niet langer een futuristisch beeld dat ver weg van ons is. Sterker nog, veel huishoudens in Nederland zijn tegenwoordig volledig smart. Maar hoe maak je van jouw huis het ultieme slimme huis?

In slimme huizen is het mogelijk om huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, wasmachines en de verwarming vanaf een afstand te bedienen. Ook slimme lampen worden steeds populairder. Ze maken het mogelijk om altijd de juiste sfeer in huis te creëren. Klinkt interessant toch? Blijf lezen als je meer wilt weten.
Belangrijk om te weten

 • Slimme lampen zijn lampen die je eenvoudig via een wifi- of bluetooth-verbinding met andere apparaten verbindt. Op deze manier kun je ze vanaf je mobiele telefoon of via een stemassistent bedienen.
 • Je past gemakkelijk de helderheid en de kleur van slimme lampen aan. Zo zorg je ervoor dat de verlichting goed bij de omstandigheden en het tijdstip van de dag passen. Ook kun je de lampen vanaf een afstand aan of uit zetten.
 • Voordat je een slimme lamp koopt, is het goed om na te denken over de plek waar je deze wilt installeren, bijvoorbeeld op je nachtkastje of in de woonkamer. Andere factoren waar je op moet letten zijn het vermogen en de aansluitmogelijkheden van de lamp.

De beste slimme lampen op de markt: onze aanbevelingen

Hieronder presenteren we een selectie met de beste slimme lampen die op de markt verkrijgbaar zijn. Deze selectie zit bomvol slimme lampen van de hoogste kwaliteit. Op deze manier hopen we je te helpen de slimme lamp te vinden die het beste bij je past. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

De beste draagbare slimme lamp

Philips is één van de grootste fabrikanten in het land als het op slimme lampen aankomt. Deze Philips Hue Go Tafellamp is een absolute topper. De draagbare lamp beschikt over wit licht, 16 miljoen kleuren (!) en diverse natuurlijke dynamische effecten.

Je past het licht dus altijd eenvoudig op je stemming aan. De lamp is eenvoudig te verplaatsen, waardoor je hem altijd eenvoudig met je meedraagt en gebruikt waar en wanneer je dat wilt.

De beste slimme lampenbol


AffiliateLink


Ben je op zoek naar een lampenbol, die je eenvoudig in een lamp draait die je al hebt? Dan is deze LED-lampenbol van Meross iets voor jou. Je kunt het licht van de lamp eenvoudig op afstand bedienen vanaf je smartphone.

De lamp is eenvoudig in te draaien en te gebruiken, je hebt verder geen enkele accessoire nodig. De lampen zijn te bedienen met Amazon Alexa, Google Assistant en SmartThings.

De beste slimme plafondlamp

Het LED-paneel van EGLO Connect is een veelzijdige lamp met een mooie egale lichtverdeling in een modern vormgegeven jasje. Dankzij het handige opbouwframe gebruik je de lamp eenvoudig als zwevende wand- of plafondlamp.

Ook kun je de lamp als inlegpaneel in systeemplafonds toepassen. De lamp is te bedienen via de meegeleverde afstandsbediening of de app op je smartphone, tablet en smartwatch.

Het beste slimme nachtlampje

Moeite met opstaan? Dan is deze slimme nachtlamp van Xiaomi iets voor jou. De lamp hult je slaapkamer ’s avonds in verschillende kleuren en wekt je ’s ochtends op een zeer aangename manier. Met de app bepaal je wanneer je wilt dat de lamp zichzelf uit en aan zet.

De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is zeer goed. De LED-lamp heeft een prachtig design, een vermogen van 9 watt en is bovendien ook nog eens zeer eenvoudig te bedienen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over slimme lampen

Als je overweegt een slimme lamp te kopen, kan het zijn dat je hier veel vragen over hebt. Dat is logisch, want het is een aanzienlijk nieuw product dat nog onbekend is bij het grote publiek. Om je te helpen de slimme lamp te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen van kopers.

meisje analyseren gloeilampen

Eén van de voordelen van een slimme lamp is dat je de lichttonen aan de situatie en de behoeften van het moment kunt aanpassen.  (Bron: Lightpoet: 67129313/ 123rf.com)

Wat zijn slimme lampen precies?

Slimme verlichting is een verlichtingstechnologie die is ontworpen voor energie-efficiëntie, gemak en veiligheid. Slimme lampen zijn lampen die je met andere apparaten via een bluetooth- of Wi-Fi-verbinding koppelt. Op deze manier bedien je de lampen op afstand vanaf je mobiele telefoon, tablet of pc. Bovendien hebben slimme lampen, aangezien het over het algemeen led-lampen zijn, een lager energieverbruik.

Welke functies zitten er op slimme lampen?

Er zijn veel verschillende soorten slimme lampen op de markt. Iedere lamp heeft zo zijn eigen kenmerken en voordelen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende functies van slimme lampen:

 • Zet de lamp aan of uit vanaf je mobiele telefoon.
 • Pas de kleurtonen aan, afhankelijk van de situatie en de behoeften van het moment.
 • Stel een timer in om de lamp op bepaalde tijden aan en uit te laten gaan.
 • Bedien de lamp op afstand, zelfs als je niet thuis bent.
 • Sommige slimme lampen hebben sensoren die het licht in- en uitschakelen als er iemand langsloopt of de kamer binnenkomt.
 • Sommige slimme lampen kunnen het licht aanpassen op geluiden en muziek.
 • Er zijn modellen die compatibel zijn met IFTTT, een website die verschillende webapplicaties en websites koppelt met het doel om acties te automatiseren.
 • De slimme lampen met een wake-up functie kunnen geleidelijk in- en uitgeschakeld worden om zonlicht te simuleren.

Zoals je ziet zijn slimme lampen behoorlijk veelzijdige apparaten. Als je een slimme lamp koopt is het daarom handig als je van tevoren bedenkt welke van deze functies jij belangrijk vindt.

Enzo PeresProduct Manager SMART+, LEDVANCE
“Slimme verlichting is leuk!”

Wat zijn de voordelen en nadelen van slimme lampen?

Slimme lampen bieden tal van voordelen. Het grootste voordeel van slimme lampen is misschien wel dat je eenvoudig de intensiteit van de lampen aanpast, zodat het licht altijd bij de sfeer in huis past. Bovendien hebben ze een lager energieverbruik, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

In de volgende tabel vind je een compleet overzicht van deze en vele andere voordelen van slimme lampen. Om je te helpen bepalen of een slimme lamp echt bij je past, hebben we ook de nadelen opgenomen:

Voordelen
 • Hebben een lager energieverbruik
 • Je bespaart ermee op je elektriciteitsrekening
 • Gaan veel langer mee dan andere lampen
 • Je bedient ze op afstand
 • Worden veel minder warm, waardoor hun gebruik veiliger is
 • Je past eenvoudig de kleur en de intensiteit van het licht aan, afhankelijk van de situatie en de mood in de kamer
 • Je creëert eenvoudig een bepaalde sfeer
 • Beter voor het milieu
Nadelen
 • De verkoopprijs is hoger dan die van een traditionele gloeilamp
 • Hebben nog niet het helderheidsniveau bereikt van andere soorten gloeilampen

Hoe werken slimme lampen?

Er zijn verschillende manieren om slimme lampen te bedienen. Hoe je dit doet, hangt af van de lamp, de beschikbare connectiviteitsmodus, de fabrikant en de functies van het apparaat. De meeste slimme lampen bedien je vanaf een handige app op je smartphone, tablet of laptop. Zo eenvoudig is het, een kind kan de was doen!

Andere modellen bedien je gemakkelijk met je stem via een virtuele assistent, zoals Google Assistant en Amazon Alexa. Nog andere lampen zijn kinderlijk eenvoudig in de bestaande fittingen te draaien en werken direct na het koppelen met je smartphone of de centrale hub.

keuken met slimme verlichting

Eén van de voordelen van slimme lampen is dat ze over het algemeen minder energie verbruiken. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee. (Bron: Zstockphotos: 37743199/ 123rf.com)

Kun je besparen op je elektriciteitsrekening met een slimme LED-lamp?

Eén van de voordelen van slimme lampen is dat ze over het algemeen minder energie verbruiken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dat slimme lampen energiezuiniger zijn, is grotendeels te verklaren door twee redenen. Enerzijds is het met een slimme lamp een stuk makkelijker om de lampen automatisch in en uit te laten schakelen en zo alleen te gebruiken wanneer daadwerkelijk nodig.

Aan de andere kant zijn de meeste slimme lampen LED-lampen, een technologie die veel zuiniger is dan traditionele gloeilampen. Hoeveel geld je uiteindelijk bespaart, hangt af van het aantal uren dat je de lamp gebruikt en de prijs per kWh. In onderstaande tabel hebben we drie soorten gloeilampen met dezelfde lichtopbrengst (800 lumen) vergeleken bij een gebruik van drie uur per dag, 365 dagen in een jaar en voor een prijs van 0,11 euro per kWh.

Soort lamp Vermogen (W) Energieverbuik (kWh) Kosten (euro’s) Besparing in vergelijking met een gloeilamp (euro’s)
LED-lamp 10 W 10,950 kWh 1,20 euro 6 euro
Energiebesparende gloeilamp 15 W 16,425 kWh 1,80 euro 5,40 euro
Gloeilamp 60 W 65,700 kWh 7,20 euro NVT

Zoals je ziet zijn slimme lampen dus zuiniger. Door de slimme toepassingen staan ze bovendien nooit te lang aan.

Samenvatting

De verlichting van je ruimtes speelt een fundamentele rol als het gaat om het creëren van een bepaalde sfeer, of dat nou thuis, op kantoor of op welke plek dan ook is. Slimme lampen bieden tal van nieuwe mogelijkheden. Ze zijn bovendien een stuk energiezuiniger dan traditionele gloeilampen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Als je van mening bent dat onze shopgids over slimme lampen nuttig is geweest bij je selectieproces, laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Chokrung: 57835092/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies