Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

36Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Je zit lekker op de bank met de afstandsbediening in je hand, op zoek naar een goede film of een spannende serie. Maar ook al heb je de kanalenlijst drie keer doorgenomen, je kunt nog steeds niets geschikts vinden. Ken je dit? Maar dat veranderde met de introductie van smart TV’s. Want “slimme” TV’s zijn al lang niet meer alleen in staat beeld en geluid weer te geven. Of je nu Netflix streamt of op het internet surft, 40-inch smart TV’s maken het mogelijk. Maar hoeveel kost een 40-inch Smart TV eigenlijk, waar kun je er een kopen en wat heeft hij te bieden? We geven je deze antwoorden in deze 40-inch Smart TV test 2023. Natuurlijk vergelijken we ook verschillende modellen en presenteren we de favorieten van onze redactie om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Smart TV’s hebben, in tegenstelling tot gewone TV’s, een verscheidenheid aan interfaces en een verbinding met het Internet. Je kunt ermee op het internet surfen, films en series streamen en verschillende apps bedienen.
 • De meeste 40-inch Smart TV’s hebben een Full HD of Ultra HD resolutie. Terwijl Full HD tegenwoordig standaard is, kun je je voor de toekomst uitrusten met Ultra HD. Er zijn ook gebogen Smart TV’s als interessant alternatief.
 • Via Bluetooth, HMDI of USB verbindingen kun je je TV verbinden met een spelconsole, een PC of een Bluetooth toetsenbord. De meeste 40-inch Smart TV’s bieden ook de mogelijkheid om films op te nemen en op te slaan op USB harde schijven.

Smart TV 40 inch: Onze selectie

Dyon Smart Tv 40 Inch

Ontdek de wereld van home entertainment met de DYON Smart 40 XT smart LED TV, speciaal ontworpen voor uw kijkplezier. Met een indrukwekkende beeldschermdiagonaal van 100 cm (40 inch) en een full-HD resolutie van 1.920 x 1.080 pixels, bent u verzekerd van een fantastische kijkervaring. De vernieuwingssnelheid van 50/60 Hz zorgt voor vloeiende beelden zonder haperingen.

Chiq Smart Tv 40 Inch

Til uw audiobeleving naar een hoger niveau, dankzij de professionele expertise van DBX-TV-audiotechnici. Door de innovatieve inzet van de digitale audiosignaalprocessor (DSP) stemmen en optimaliseren zij de luidsprekers van de TV voor een optimale geluidskwaliteit. Maak verbinding met een stabiel en snel netwerk via de 2,4G/5G dual-band WiFi en geniet van draadloos gemak met Bluetooth 5.0. Sluit probleemloos een muis, toetsenbord, luidspreker of Bluetooth-headset aan voor een onbeperkte muziek- en game-ervaring.

Hisense Smart Tv 40 Inch

Ontdek de magie van kijkervaring met de 40 inch Hisense Smart TV die u een wereld van luxueus entertainment biedt. Dankzij de Full HD-technologie geniet u van beelden met een helderheid die twee keer zo hoog is als bij een conventionele HD-TV. De Hisense FHD-TV brengt beelden tot leven met vlijmscherpe details en vermindert tegelijkertijd ongewenste ruis en beeldvervorming.

Sharp Smart Tv 40 Inch

Ontdek de toekomst van entertainment met de Sharp 40 inch Android Smart TV. Met dit intelligente platform heeft u rechtstreeks toegang tot de meest uiteenlopende streamingdiensten met ruim 400.000 films en programma’s. Geniet van uw favoriete video’s, muziek en foto’s door ze draadloos van uw smart-apparaten naar uw televisie te sturen, dankzij de geïntegreerde Chromecast.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 40-inch Smart TV koopt

Wat is een 40-inch Smart TV en voor wie is hij geschikt?

Een Smart TV is een alleskunner waarmee je video’s, series, films en muziek kunt streamen, maar ook kunt surfen op het internet, door hem op het internet aan te sluiten. In principe is een Smart TV geschikt voor iedereen die zijn TV-toestel voor iets meer wil gebruiken dan alleen TV kijken.

Smart TV’s worden vaak ook “hybride TV’s” genoemd!

Smart TV’s daarentegen hebben verschillende voordelen ten opzichte van gewone TV’s. Waarschijnlijk het grootste verschil is het aantal verschillende interfaces. “Smart TV’s kunnen gezien worden als een combinatie van TV en PC, omdat ze vaak ook aansluitingen hebben zoals USB, HDMI, netwerk of voor geheugenkaarten. De meeste smart TV’s hebben ook krachtige processors die de mogelijkheid bieden om een breed scala van toepassingen uit te voeren.

Smart TV 40-1

Het grote aantal verschillende interfaces, zoals USB, HDMI of Ethernet, is een van de grootste voordelen van Smart TV’s.
(Image source: pexels.com / Soonios Pro)

Waarschijnlijk de belangrijkste interface is de verbinding met het internet, die hetzij via een netwerkverbinding, hetzij draadloos via WLAN verloopt. Met deze interface kan de TV functies oproepen, zoals het streamen van films, series of video’s, die vroeger alleen op een computer mogelijk waren. Als de TV ook een geïntegreerde camera heeft, is ook videotelefonie via apps als Skype mogelijk.

Wat kost een 40-inch Smart TV?

De prijs van de verschillende 40-inch Smart TV’s varieert sterk. Goedkopere modellen zijn verkrijgbaar voor slechts €250, terwijl de duurdere modellen tot €750 kunnen oplopen. Afhankelijk van het merk, de functies en de schermresolutie, variëren de kosten. Kies je voor functies als spraakbesturing, opnamefunctie, 3D of een geïntegreerde harde schijf, dan stijgt de prijs van het TV toestel. Bovendien zijn Full HD sets veel betaalbaarder dan UHD 4K (Ultra HD) sets.

Schermresolutie prijsklasse
Full HD 250 – 400€
UHD 4K 450 – 700€

Bij het kopen is het vooral belangrijk te letten op de functies die je nodig hebt. Je moet ook de prijzen van verschillende fabrikanten vergelijken, want die kunnen sterk uiteenlopen.

Welk ontwerp is ideaal voor mij?

Wat vormgeving betreft spelen de kleur van de TV, het frame en het verschil tussen een plat en een gebogen scherm een bijzondere rol. De meest gangbare modellen zijn verkrijgbaar in zwart, zilver of wit. Terwijl de wat goedkopere modellen meestal een breder frame hebben, hebben de duurdere modellen meestal een frameloos ontwerp dat er modern en stijlvol uitziet.

Smart TV 40-2

In tegenstelling tot het klassieke tv-scherm heeft het gebogen scherm verschillende voordelen.
(Image source: flickr.com / Janitors)

Zogenaamde “gebogen schermen” zijn er niet alleen voor gaming of op het werk, maar nu ook voor amusementsdoeleinden. Deze kunnen punten scoren, niet alleen met hun elegante vormgeving, maar ook met hun vloeiende schermkromming. Bovendien zijn dergelijke TV-toestellen gemakkelijker voor de ogen en bieden ze een panoramisch zicht.

Welke alternatieven zijn er voor een Smart TV van 40 inch?

Als je momenteel geen Smart TV bezit en niet overweegt er een te kopen, maar toch enkele functies van een Smart TV toestel zou willen gebruiken, kun je ook deze volgende alternatieven overwegen. De meest gangbare opties zijn de Amazon Fire TV Stick of Cube, de Google Chromecast en de Apple TV. Deze worden eenvoudig via USB op de TV aangesloten en via WLAN met het internet verbonden.

Alternatief Prijs
Amazon Fire TV Stick/Cube 60€/120€
Google Chromecast 40€
Apple TV 160€

Van deze alternatieven levert de Google Chromecast de beste “Smart TV ervaring”. Terwijl de functie van de andere twee apparaten beperkt blijft tot streaming diensten, kun je met de Google Chromecast ook op het Internet surfen via de geïntegreerde Chrome browser.

Besluit: Welke soorten 40 inch Smart TV’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe hebben de meeste 40-inch Smart TV’s een Full HD of Ultra HD beeldkwaliteit. De resolutie van het TV scherm verschilt. In het volgende zullen we deze twee soorten uitleggen en ingaan op de voordelen en nadelen.

Wat biedt een Full HD Smart TV van 40 inch en wat zijn de voordelen en nadelen?

De term Full HD (Full High Definition) verwijst naar een TV-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Synoniemen hiervoor zijn True HD of HD ready. In de volgende tabel staan de voor- en nadelen van een Full HD Smart TV:

Voordelen
 • Meestal goedkoper dan UHD TV’s
 • Voor het opnemen van Full HD films is minder opslagruimte nodig
Nadelen
 • Lagere resolutie dan UHD TV
 • Beeld kan waziger zijn dan UHD TV

Wat biedt een Ultra HD Smart TV met 40 inch en wat zijn de voordelen en nadelen?

Ultra HD TV (Ultra Hoge Definitie Televisie) verwijst naar de kwaliteit van TV-schermen met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Vooral in de toekomst zal steeds meer beeldmateriaal in 4K resolutie worden aangeboden. In de volgende tabel tonen we je de voordelen en nadelen van een Ultra HD Smart TV:

Voordelen
 • Zeer hoge resolutie door hoog aantal pixels
 • Investering voor de toekomst
 • Aanbevolen als de zitafstand tot de TV vrij klein is
Nadelen
 • Momenteel weinig UHD films en series
 • Menselijk oog kan geen verschil zien tussen de resolutie
 • UHD heeft meestal alleen zin bij grotere TV modellen

Als de scherpte en resolutie van je Smart TV bijzonder belangrijk voor je is, moet je voor de UHD versie gaan.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om 40-inch Smart TV’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke Smart TV’s. De criteria die je kunt gebruiken om 40-inch Smart TV’s te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Schermresolutie

Schermresolutie is duidelijk een van de belangrijkste koopcriteria waarmee je rekening moet houden. Eenvoudig gezegd beschrijft beeldschermresolutie het aantal pixels dat op het scherm wordt weergegeven. De meeste 40-inch Smart TV’s zijn Full HD of Ultra HD toestellen.

etikettering resolutie (pixels)
Full HD – 1080p 1920 x 1080 pixel
Ultra HD – 2160p 3840 x 2160 pixel

Full HD is nu een van de standaarden voor beeldschermen van allerlei soort. Zoals uit de tabel hierboven blijkt, geven Full HD Smart TV’s maximaal 1920 pixels horizontaal en 1080 pixels verticaal weer. Terwijl UHD Smart TV’s maximaal 3840 pixels horizontaal en 2160 pixels verticaal kunnen weergeven. In principe is het kopen van een UHD TV toestel van 40 inch in de meeste gevallen zinvol. Bovendien kan worden aangenomen dat hoe dichter je bij de Smart TV zit, hoe groter de kans is dat je voor een 4K toestel gaat.

Besturingssysteem

Grofweg is het besturingssysteem de interface of software op de Smart TV, vergelijkbaar met Windows 10 of Apple IOS op een computer. Verschillende fabrikanten hebben hun eigen besturingssysteem, zoals de volgende tabel laat zien:

TV fabrikant Besturingssysteem
Samsung Tizen
LG WebOS
Panasonic My Home Screen
Philipps, Sony, enz. AndroidTV

De besturingssystemen verschillen meestal alleen in termen van de interface, de vormgeving en de app store. Bovendien bieden de meeste besturingssystemen dezelfde functies, alleen op het gebied van apps of opnamemogelijkheden zijn er afwijkingen.

Om je persoonlijke favoriet te kiezen, kun je direct naar de dichtstbijzijnde elektronicawinkel gaan en de verschillende systemen uitproberen en bekijken. Er zijn ook veel foto’s en video’s van de verschillende besturingssystemen en interfaces op het internet te vinden, zodat je je een goed eerste oordeel kunt vormen.

Aansluitingen en extra functies

Een bijzonder kenmerk van Smart TV’s is het grote aantal aansluitingen en extra functies, maar welke heb ik echt nodig? Deze lijst toont je de meest voorkomende aansluitingen op een 40-inch Smart TV:

 • USB verbinding
 • HDMI verbinding
 • Ethernet verbinding voor het Internet
 • Hoofdtelefoonaansluiting
 • Audio uitgang/ingang
 • CI+ slot voor HD+ klanten
 • WLAN functie
 • Bluetooth functie

Je 40-inch Smart TV moet minstens twee HDMI aansluitingen hebben, een USB aansluiting en ofwel een Ethernet verbinding of de WLAN functie. Als je een Bluetooth koptelefoon of een Bluetooth toetsenbord op je TV wilt aansluiten, zorg dan dat je toestel Bluetooth heeft.

Als je een spelconsole, je PC, een projector of je home cinema op het TV-toestel wilt aansluiten, zorg dan voor minstens twee HDMI aansluitingen, zodat je ze niet steeds hoeft in te pluggen. Om je smartphone of camera op de 40-inch Smart TV aan te sluiten, kun je de USB poorten gebruiken.

In principe geldt, als het om verbindingen gaat, niet alleen “hoe meer, hoe beter”, maar ook “hoe actueler, hoe beter”. Om snellere gegevensoverdracht mogelijk te maken, moet je ervoor zorgen dat de HDMI aansluitingen HDMI 2.0 ondersteunen en de USB aansluitingen USB 3.0.

Veel 40-inch Smart TV’s bieden extra functies zoals spraak- of gebarenbesturing, ouderlijk toezicht, USB-opname of surround sound. Overweeg vóór de aankoop of het de moeite waard is een iets hogere prijs te betalen voor deze extra functies. Veel daarvan zijn meestal alleen maar “gimmicks” die je niet echt nodig hebt.

Energie-efficiëntieklasse

De energie-efficiëntieklassen geven informatie over de energie-efficiëntie van technische apparaten, gebouwen of machines. Op het gebied van TV-toestellen gaan de klassen van A++ (zeer hoog rendement) tot E (laag rendement). Bovendien moet op het etiket verdere informatie vermeld worden, zoals het stroomverbruik, het vermogen in Watt en de beeldschermdiagonaal.

De energie-efficiëntieklasse geeft echter geen informatie over het werkelijke stroomverbruik van het TV-toestel. Het is belangrijker je te concentreren op het stroomverbruik in kilowattuur per jaar (kWh/annum) en dit cijfer te vergelijken met andere Smart TV’s. Deze gegevens worden meestal ook op het energielabel vermeld.

Smart TV 40-3

Sinds 2013 moeten fabrikanten informatie geven over energie-efficiëntie. Smart TV’s worden ingedeeld van A++ tot E. Niettemin moet je ook letten op het werkelijke elektriciteitsverbruik per jaar.
(Foto bron: flickr.com / Bankenverband)

Dus als je een 40-inch Smart TV zoekt en niet wilt dat je energiekosten exploderen, vergelijk dan het elektriciteitsverbruik per jaar van de verschillende modellen. Dit dient als een heel goede gids, vooral voor toestellen met dezelfde beeldschermdiagonaal.

Processor

De processor zorgt ervoor dat een Smart TV niet zomaar een gewoon TV-toestel is. Daarom moet je bij je keuze de processor goed in de gaten houden. De processor zorgt voor een soepele werking van het besturingssysteem.

De processor is het hart van een Smart TV.

De meeste 40 inch Smart TV’s hebben een Quad Core processor of een Quad Core Plus processor. Om er zeker van te zijn dat de processor van je Smart TV krachtig is, kun je ook verschillende tijdschriften op het Internet raadplegen, want die voeren voortdurend prestatietests van processors uit.

Ontvangstfunctie

Als het om het ontvangsttype van Smart TV’s gaat, wordt een basisonderscheid gemaakt tussen de volgende mogelijkheden: DVB-C (kabel), DVB-S (satelliet) of DVB-T2 (terrestrisch). DVB-T bestaat sinds ongeveer 2016 niet meer en is vervangen door zijn opvolger DVB-T2. Bij de keuze van de ontvangst moet je er vooral op letten of je vorige verbinding met het TV-toestel geschikt is. Je moet ook bedenken of je inhoud in UHD wilt bekijken, dus kies je of DVB-S2, DVB-T2 of DVB-C met een aangesloten ontvanger.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je kiezen voor een drievoudige tuner TV, die alle drie de ontvangsttypes ondersteunt.

Wetenswaardigheden over 40-inch Smart TV’s

Hoe verbind ik mijn 40-inch Smart TV met het internet?

Een verbinding met het Internet is nodig om de meeste functies van een Smart TV te gebruiken. Hoe je verbinding maakt met het Internet hangt af van je TV toestel. Heeft het toestel Wi-Fi of een netwerkverbinding? Als je 40-inch Smart TV een netwerkverbinding heeft maar geen Wi-Fi, moet je je TV met een Ethernet kabel op de lijn aansluiten en dan in de instellingen het gewenste netwerk kiezen.

Als je een draadloze verbinding hebt, selecteer je gewoon je Wi-Fi in de instellingen, voer het wachtwoord in en je bent verbonden met het Internet. Als je nog steeds problemen hebt met verbinden, kijk dan eerst of je software op de TV updates heeft. Is dit niet het geval, dan kun je op de homepage van de meeste fabrikanten nagaan waar het probleem zit.

Hoe installeer ik een app op mijn 40-inch Smart TV?

In principe is het installeren en downloaden van een app een fluitje van een cent. Zorg er eerst voor dat je TV met het Internet verbonden is. Dan moet je naar de App Store van je Smart TV gaan. Voor Samsung en LG toestellen werkt dit via de Home toets of de “Smart Hub” toets, en voor Panasonic toestellen via de “Viera Cast” toets.

Dan hoef je alleen nog maar de gewenste app te kiezen met de pijltjestoetsen en te bevestigen met de Enter toets. Nadat je op de “Install” knop gedrukt hebt, kun je de app openen en gebruiken. Om een app te verwijderen klik je op de app en dan op “Remove”.

Welke Smart TV apps moet ik zeker gebruiken op mijn 40 inch Smart TV?

Om alle functies van de Smart TV te kunnen gebruiken, is het aan te raden verschillende apps uit de App Store te installeren. Ik zal nu een aantal interessante apps opnoemen die je zeker eens moet bekijken. Om je favoriete series en films gemakkelijk op de Smart TV te streamen, heb je de app van een streaming aanbieder nodig, bv. Netflix, Amazon Prime of Sky Go. Om dit uit te breiden kun je de YouTube en Spotify app downloaden.

Gaming apps maken van je Smart TV een spelconsole.

Met de app “Zattoo” kun je draadloos TV kijken, ook zonder satelliet. Voor een maandelijks bedrag kun je meer dan 100 verschillende TV kanalen streamen. Ongeveer 70 kanalen zijn zelfs gratis. Als je sociale netwerken op je Smart TV wilt gebruiken, kun je ook apps installeren zoals Facebook, Twitter of Skype.

Hoe verbind ik een PC/beamer/PS4 of XBOX met mijn 40-inch Smart TV?

In de meeste gevallen worden deze apparaten verbonden via een HDMI kabel. Maar misschien heeft je toestel al Bluetooth en hoef je het alleen maar in de instellingen te koppelen. Om je PC, projector of spelcomputer op de TV aan te sluiten, volstaat een gewone HDMI kabel die tussen €5 en €10 kost. Oudere apparaten, zoals thuisbioscopen, kunnen via een VGA verbinding aangesloten zijn.

Hoe verbind ik mijn smartphone met de 40-inch Smart TV?

Wil je de inhoud van je smartphone op je TV-toestel afspelen, dan kun je dat doen door hem rechtstreeks aan te sluiten. Met je Android smartphone kun je ofwel de app “Screen Mirroring” gebruiken. Om dit te doen kies je de gewenste TV op je mobiele telefoon, voer de beveiligingscode in en het scherm van je smartphone verschijnt op de TV.

Als alternatief is er ook een app, Miracast genaamd, die op dezelfde manier werkt en je mobiele telefoon via WLAN met de TV verbindt. Er is ook de mogelijkheid om je smartphone via USB aan te sluiten, maar dit is niet zo handig als het gebruik van een app.

Hoe kan ik programma’s en films opnemen op mijn 40-inch Smart TV?

Je kunt kiezen of je je films en series direct op de TV wilt opslaan, op een ingebouwde harde schijf of op een externe harde schijf / USB stick. De iets duurdere 40 inch Smart TV’s hebben meestal een interne opslagruimte, anders moet je de variant met de USB stick meenemen.

Een harde schijf van 500 GB is voldoende voor ongeveer 50 films in HD. Nadat je de harde schijf geformatteerd hebt, kun je beginnen met opnemen door op de “Record” knop op de afstandsbediening te klikken. Om de opname te stoppen, klik je gewoon op de knop “Stop”.

Hoe maak ik mijn 40 inch Smart TV schoon?

Om je 40-inch Smart TV schoon te maken, is het aan te bevelen een speciaal TV schoonmaakmiddel te gebruiken. Je kunt ze krijgen bij je dichtstbijzijnde elektronicawinkel of bij online winkels en ze kosten meestal tussen €5 en €10. Gebruik microvezeldoeken om geen krassen achter te laten. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want dat kan het scherm beschadigen. Zet de TV uit voordat je hem schoonmaakt en haal, indien mogelijk, de stekker uit het stopcontact. Veeg de TV na het nat reinigen droog.

Wat is de optimale zitafstand tot een 40-inch Smart TV?

In principe kun je met een vuistregel de optimale zitafstand tot het TV-toestel berekenen. Dit is: beeldschermdiagonaal in cm x 2,5 = afstand in cm. Andere factoren, zoals je eigen gezichtsvermogen, de resolutie van de set en je eigen waarneming, spelen echter een grote rol.

In het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie van het TV toestel, hoe korter de benodigde afstand tot de 40 inch Smart TV. Dit komt omdat hoe verder je van de TV zit, hoe minder je de slechte en wazige resolutie opmerkt. Dus als je een Full HD toestel hebt, moet je verder weg zitten dan als je een UHD toestel hebt.

Met een 40 inch Smart TV, d.w.z. een beeldschermdiagonaal van 101,6 centimeter, is de optimale zitafstand, ongeacht gezichtsvermogen en beeldschermresolutie, 254 centimeter, d.w.z. ca. 2,5 meter.

Foto bron: Popov/ 123rf.com

Recensies