Laatst bijgewerkt: 07-01-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

26Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Oudere mensen vinden het vaak erg moeilijk om een mobiele telefoon te vinden waarmee ze zich op hun gemak voelen en die ze zonder problemen kunnen gebruiken. De reden hiervan? Ze zijn niet in het digitale tijdperk geboren. Ze zijn niet opgegroeid met technologieën zoals wifi, bluetooth of touchscreens. Het is niet eenvoudig om deze dingen te leren als je op een bepaalde leeftijd bent.

Mobiele technologie is één van de kenmerken van onze tijd. Het is misschien wel de grootste communicatierevolutie in de geschiedenis geweest. Als zodanig hebben alle generaties hiermee te maken, ongeacht de leeftijd. Maar hoe vind je smartphones voor oudere mensen die ze echt goed kunnen gebruiken? In deze shopgids die we voor je samengesteld hebben kun je er alles over lezen.
Belangrijk om te weten

 • Smartphones voor ouderen zijn mobiele telefoons die alle of bijna alle bestaande communicatietechnologieën bevatten. Maar tegelijkertijd worden ze gekenmerkt door een meer intuïtieve vormgeving, interface, functies en navigatiemodus zodat oudere mensen ze gemakkelijker kunnen gebruiken.
 • Het idee achter smartphones voor ouderen is ervoor te zorgen dat oudere mensen, die in het algemeen niet erg vertrouwd zijn met de technologische vooruitgang, altijd bereikbaar zijn en ze zelf ook om hulp kunnen vragen. Dit is ook belangrijk voor hun familie of verzorgers.
 • Wat ouderen het meest zoeken in een smartphone zijn die functies die het gebruik ervan vereenvoudigen: comfortabele en toegankelijke software, grote pictogrammen en nummers, luide en heldere geluiden, en functionele toetsenborden, zoals je onder andere zult zien in de aankoopcriteria.

Onze selectie: De beste smartphones voor ouderen

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste smartphones voor ouderen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste smartphone een stuk eenvoudiger.

Eerdere Aanbevelingen

De meest complete smartphone voor ouderen

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De DoroPhone Easy 613 heeft een verlicht scherm en toetsenbord en is zeer gemakkelijk in te stellen en te bedienen, mede dankzij de grote, gescheiden toetsen.  En met de 2 megapixel camera maak je foto’s die je vervolgens aan contactpersonen kan koppelen.

Zo zie je aan de foto al wie er belt. De telefoon beschikt over een rekenmachine, wekker, FM-radio en kalender met herinneringen. Zo kan er bijvoorbeeld een alarm worden gezet voor het nemen van medicijnen.

De meest overzichtelijke smartphone voor ouderen

De Emporia F220 combineert overzichtelijkheid en compactheid – met noodoproepknop, groot toetsenveld en overzichtelijk kleurendisplay. De telefoon heeft als functies een eenvoudige bediening, extra grote toetsen met uitstekend drukpunten een display met goed leesbare tekens.

De smartphone is geschikt voor slechthorenden. De noodoproepfunctie werkt als volgt: er worden maximaal 4 alarmnummers automatisch achter elkaar gebeld met een druk op een toets.

De beste smartphone voor ouderen met desktop oplader

De Swisstone BBM 320c is een eenvoudig te gebruiken mobiele telefoon die niet alleen geschikt is voor ouderen. De eenvoudige plaatsing van de toetsen en het grote verlichte kleurendisplay maken de bediening van de mobiele telefoon kinderspel.

In de ruststand houdt u de noodoproeptoets op de achterkant van de telefoon 3 seconden ingedrukt om de noodoproep te starten. De mobiele telefoon stuurt een noodsms naar alle geprogrammeerde noodnummers 1 tot 5.

De beste senioren smartphone voor slechthorenden en slechtzienden

De AEG Voxtel SM250 is een mobiele telefoon die specifiek op de behoeften van mensen met gehoor- en gezichtsproblemen is ontworpen. Een overzichtelijk display en een duidelijk herkenbaar toetsenbord spelen daarbij belangrijke factoren.

Bovendien zorgt de geïntegreerde noodoproeptoets voor veiligheid. Als deze gedurende 3 seconden wordt ingedrukt, klinkt een noodoproepsignaal. Er wordt een SMS-bericht verstuurd naar 5 noodcontacten en het eerste contact wordt gebeld.

Shopgids: Alles wat je moet weten over smartphones voor ouderen

Het is van groot belang dat je voordat je een smartphone voor ouderen koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

old people using new technologies

Het is erg handig voor oudere mensen om een smartphone bij zich te hebben.
(Bron: Dmitriy Shironosov: 34852159/ 123rf.com)

Wat zijn smartphones voor ouderen precies?

Het zijn smartphones die ontworpen en bedacht zijn voor oudere mensen. Dit betekent dat alle of bijna alle typische kenmerken van de huidige mobiele telefoons zijn aangepast zodat oudere mensen ze gemakkelijk en comfortabel kunnen gebruiken. De nadruk wordt ook gelegd op de centrale functies: bellen, messaging, audio en het zoeken naar frequente contacten.

Een handvol Android-smartphones heeft een ‘eenvoudige stand’. Dat is een speciaal beginscherm met grotere tekst en knoppen die een mobiele telefoon geschikt maakt voor ouderen. Veelgebruikte functies zijn daarmee makkelijker te starten en geavanceerde functies zijn verborgen.

Waarom zijn smartphones voor ouderen noodzakelijk?

Ouderen zijn niet alleen niet in het digitale tijdperk geboren, maar ze zijn ook niet opgegroeid met smartphones en hebben ze bovendien niet nodig gehad voor hun werk of gezinsleven. Tegenwoordig heeft het grootste deel van de samenleving interactie en communicatie met deze mobiele telefoons. Maar de overweldigende hoeveelheid functies en eigenschappen die ze hebben, zijn voor hen moeilijk te bevatten.

Daarom zijn veel merken begonnen met het aanbieden van smartphones voor senioren met als doel hun complexere functies tot een minimum te beperken en het leren te vergemakkelijken. Oudere mensen kunnen zo deel gaan uitmaken van de hypergekoppelde wereld waarin we leven, wat vooral nuttig is om in meerdere behoeften te voorzien.

Wouter RensinkExpert Elektronica Consumentenbond
“Een handvol Android-smartphones heeft een ‘eenvoudige stand’. Dat is een speciaal beginscherm met grotere tekst en knoppen die een mobiele telefoon geschikt maakt voor ouderen. Veelgebruikte functies zijn daarmee makkelijker te starten en geavanceerde functies zijn verborgen.”

Wat is het verschil tussen smartphones voor ouderen en andere smartphones?

Het idee achter smartphones voor senioren is dat ze hun basisfuncties kunnen gebruiken, maar dat deze van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn. De rest van de smartphones, met name de nieuwste generatie, bevatten veel meer geavanceerde functies die voor ouderen complex of onnodig zijn. Op het beeldscherm worden de verschillen echt duidelijk: begrijpelijk taalgebruik, duidelijke iconen en grote tekst. De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillen:

Smartphones voor ouderen Traditionele smartphones
Ontwerp Ze zijn meestal compact en bestand tegen vallen en stoten. De meeste van hen hebben een beschermcover. In het algemeen hebben ze een meer verfijnd ontwerp, met minder resistente maar meer esthetische materialen.
Ze hebben geen beschermhoesje.
Scherm Het is meestal klein (maximaal 3 inch). Normaal gesproken is het niet digitaal, dus ze integreren het mechanische toetsenbord onder het scherm. Het scherm bedekt het gehele of bijna het gehele frontoppervlak van de smartphone. Het is digitaal en bevat verschillende sensoren, zoals vingerafdruksensoren voor veiligheidsdoeleinden.
Batterij Het heeft een hoge mate van autonomie die zelfs meerdere dagen duurt. Naast een USB-kabel wordt meestal ook een oplaadstation meegeleverd. De batterijen gaan, op enkele uitzonderingen na, niet langer mee dan één dag. Geen enkel model bevat een oplaadbasis, hoewel draadloze bases steeds vaker voorkomen.
Apps Ze hebben vrijwel geen apps geïnstalleerd, aangezien gesprekken, berichten en contacten prioriteit hebben. Veel modellen hebben een applicatie om naar de radio te luisteren. Afhankelijk van het merk zijn er verschillende applicaties geïnstalleerd, variërend van nieuwsdiensten, kalenders, virtuele assistenten en e-wallets.

Waarom hebben de batterijen van smartphones voor ouderen zoveel autonomie?

Omdat de processoren die ze bevatten niet zo hard hoeven te werken aangezien het aantal apps veel kleiner is. Niet alleen zijn er maar weinig voorgeïnstalleerd, maar oudere mensen installeren meestal ook geen nieuwe. Bovendien surft dit type gebruiker meestal niet op het internet of maakt hij geen gebruik van sociale netwerken, dus de batterijen zorgen alleen voor de basisfuncties.

Older people taking happy selfie

Dit type mobiele telefoon is vooral ontworpen om ouderen te helpen.
(Bron: Dmitriy Shironosov: 62299022/ 123rf.com)

Waar letten mensen die smartphones voor ouderen kopen vooral op?

Het eerste en belangrijkste wat oudere mensen van smartphones vragen is dat ze gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn. Om dit te bereiken is het essentieel dat de scherminterface zeer eenvoudig is en dat de pictogrammen of tekens die verschijnen groot en duidelijk zijn. Hetzelfde geldt voor de toetsenborden: de nummers moeten groot, gemakkelijk te identificeren en in te drukken zijn. Ook moet er het liefst een radio, wekker, kalender en noodoproepknop op zitten.

Zijn smartphones voor senioren voorzien van een internetverbinding?

Dat ligt eraan. Er zijn veel modellen die wel een internetverbinding hebben, dus je hebt toegang tot toepassingen en berichtendiensten zoals WhatsApp, maar er zijn er ook veel die dat niet hebben. Er zijn mensen die vinden dat deze laatste dan ook geen smartphones kunnen worden genoemd. Het is raadzaam om het model te kiezen al naar gelang het profiel en de capaciteit van de oudere.

Wat zijn de voor- en nadelen van smartphones voor ouderen?

Dit type mobiele telefoon is ontworpen om oudere mensen te helpen en hen deel te laten uitmaken van de hypergekoppelde wereld waarin we leven. Kleinkinderen kunnen met hun grootouders communiceren en ze kunnen een waardevol instrument hebben als ze iets nodig hebben of als ze een noodgeval hebben. De volgende tabel toont de voor- en nadelen van smartphones voor ouderen:

Voordelen
 • Ze zijn zeer goed bestand tegen vallen en stoten.
 • Het is eenvoudig om te leren hoe je ze moet gebruiken.
 • Ze hebben een grote autonomie.
 • Ouderen hebben een veilige, directe en toegankelijke manier van contact.
Nadelen
 • Veel modellen zijn niet voorzien van een internetverbinding.
 • De fotocamera”s zijn meestal zeer eenvoudig.
 • Ze kunnen snel verouderd raken.
 • Ze hebben geen goede beveiliging of privacy systemen.

Waarom hebben de meeste smartphones voor senioren een cover?

Oudere mensen drukken vaak per ongeluk nummers of toetsen in, ook als ze die in hun zak hebben, omdat ze hun smartphones niet goed kunnen bedienen. De externe afdekking lost dit probleem eenvoudig op, omdat deze het hele toetsenbord bedekt en voorkomt dat onbedoelde telefoontjes die tot hoge kosten kunnen leiden, worden gemaakt.

Bovendien is het heel gebruikelijk om dit type mobiele telefoon zo te configureren dat het hoesje het begin en einde van de gesprekken bepaalt. Op deze manier komt het openen van de cover bij het binnenkomen van een oproep overeen met het beantwoorden van een oproep. En het sluiten van de cover als men klaar is met spreken komt overeen met het ophangen van de smartphone. Ouderen, die liever bellen dan berichten sturen, waarderen deze mogelijkheid.

Telecompaper Nederland
“Steeds meer Nederlanders van vijftig jaar en ouder zijn in het bezit van een smartphone. Volgens onderzoek van Telecompaper had aan het einde van het eerste kwartaal 84 procent van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 50-64 jaar een smartphone.”

Waarvoor dient de knop die normaal gesproken op de cover van smartphones voor senioren zit?

Veel smartphones voor ouderen hebben een SOS-knop geïnstalleerd op de buitenzijde van de behuizing, d.w.z. een noodknop. Dit werkt als volgt: wanneer de mobiele telefoon lange tijd ingedrukt wordt gehouden, belt hij automatisch de contacten die reeds in het systeem zijn voorgeprogrammeerd en geconfigureerd. Als het eerste referentiecontact niet antwoordt, gaat het door naar het volgende contact.

miling senior man holding can

Veel smartphones voor ouderen hebben een SOS-knop geïnstalleerd op de buitenzijde van de cover.
(Bron: Katarzyna Białasiewicz: 42421002/ 123rf.com)

Is de spraakfunctie nuttig bij smartphones voor ouderen?

De spraakfunctie is heel handig. Veel ouderen hebben visuele en auditieve problemen, waardoor het moeilijk is om het toetsenbord te gebruiken om te bellen of berichten te versturen. De spraakfunctie stelt hen in staat om met een druk op de knop de mobiele telefoon automatisch het werk voor hen te laten doen. Het is echter noodzakelijk dat het audiosysteem zeer goed is en het volume hoog genoeg is.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een smartphone voor ouderen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de smartphone te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de smartphone voor senioren die je nodig hebt:

Software

Het aspect dat het verschil moet maken in een smartphone voor senioren is de software. Het moet allemaal vooral duidelijk en eenvoudig zijn. Oudere mensen zijn niet op zoek naar complexe functies of ingewikkelde manieren om door de mobiele telefoon te navigeren. Het gebruik ervan zal eenvoudig zijn, dus de software moet dat ook zijn. Dit uit zich in de interne configuraties.

Scherm

Het scherm is het eerste wat een oudere persoon probeert te begrijpen bij de aankoop van een smartphone. Hoewel je niet kunt verwachten om een Full HD-interface te krijgen, zoals bij high-end mobiele telefoons, moet je er wel voor zorgen dat het display van goede kwaliteit is. Pictogrammen, navigatiemenu’s en inscripties moeten groot zijn, met duidelijke letters en gemakkelijk te herkennen.

Toetsenbord

Het toetsenbord geeft meestal de grootste problemen aan ouderen die een smartphone hebben. Ze vinden het vaak moeilijk om de toetsen te onderscheiden of vergissen zich bij het schrijven als ze te dicht bij elkaar staan. Het is daarom raadzaam om te controleren of de verdeling van de nummers en knoppen optimaal is voor het gebruiksgemak. Het is ook goed dat het toetsenbord een hoes heeft die voorkomt dat er per ongeluk gebeld wordt.

Batterij

Als oudere mensen een belangrijke behoefte of noodgeval hebben, is het essentieel dat hun smartphone altijd over voldoende batterij beschikt. Gelukkig zorgen de meeste modellen voor een hoge mate van autonomie, maar je moet er op letten dat de batterijen minstens 700 mAh zijn en dat de mobiele telefoon natuurlijk geen toepassingen heeft, want die gebruiken meestal veel energie.

Noodgevallen

Zoals we hebben uitgelegd, zijn de noodoproepen eén van de belangrijkste redenen waarom ouderen of hun gezinsleden op zoek zijn naar smartphones. In die zin zijn de SOS-knoppen die veel modellen in de externe covers hebben verwerkt, zeer nuttig voor dit doel. Als je deze knop niet hebt, zijn er configuraties die soortgelijke functies vervullen en waar je op moet letten bij je keuze.

Samenvatting

Smartphones voor ouderen zijn mobiele telefoons waarvan de bediening, de functies en het ontwerp vereenvoudigd zijn voor het gebruiksgemak. Ouderen, die niet erg vertrouwd zijn met mobiele technologie, kunnen dus profiteren van de communicatieve voordelen die deze apparaten bieden: het gaat hierbij vooral om bellen en berichten versturen.

Dit type smartphone beschikt over een duidelijke interface, een kwaliteitsdisplay en een eenvoudig te gebruiken extern toetsenbord. De batterijen hebben meestal veel autonomie en niet alle modellen hebben een internetverbinding. Vanwege mogelijke noodsituaties bij ouderen is het gebruikelijk dat ze over een SOS-knop beschikken om snel referentiecontacten te bellen.

Vond je ons artikel over smartphones voor ouderen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale smartphone voor senioren kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Rido: 56370537/ 123rf.com)

Recensies