Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

14Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Lens, sensor, zoeker? Er is veel om rekening mee te houden als je een camera koopt. De juiste camera vinden kan een hele uitdaging zijn. Met onze Sony camera test 2022 leiden we je in dit artikel door de Sony camera serie en beantwoorden al je vragen.

De koopcriteria helpen je ook om Sony camera’s te evalueren en te vergelijken. De fabrikant heeft een breed assortiment van verschillende camera’s en biedt je hoge kwaliteitsnormen. Het assortiment omvat kleine compactcamera’s, grotere systeemcamera’s waarbij je de lens kunt verwisselen, en veel accessoires voor je Sony camera. Binnenkort kun je de juiste camera voor je project in je handen houden en onvergetelijke momenten vastleggen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Sony camera’s worden gekenmerkt door hun goede kwaliteit, hoogwaardige vakmanschap en hoge lichtsterkte. De innovatieve fabrikant Sony biedt voor elk type gebruiker het juiste cameramodel, en ook diverse accessoires.
 • Sony camera’s zijn verdeeld in twee basistypes, compact camera’s en camera’s met verwisselbare lenzen. De kleine compacte camera’s zijn ideaal voor op reis en zijn gemakkelijk te gebruiken zonder voorkennis. Camera’s met verwisselbare lens zijn iets groter en omvangrijker, maar geven je beelden van grote professionele kwaliteit.
 • Je Sony camera wordt geleverd met twee jaar garantie en een uitgebreide service voor reparaties en reserve-onderdelen.

Sony camera: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Sony camera koopt

Als je overweegt een Sony camera aan te schaffen, zul je waarschijnlijk een paar vragen hebben. In dit gedeelte geven we je wat relevante achtergrondinformatie om je te helpen bij je beslissing.

Wat maakt Sony camera’s anders dan andere fabrikanten?

Sony is een bekend elektronicabedrijf uit Japan met een groot marktaandeel in de consumentenelektronica-industrie. De fabrikant is een betrouwbaar adres als het om foto-uitrusting gaat. Sony camera’s worden gekenmerkt door goede kwaliteit, hoogwaardige afwerking en hoge lichtsterkte. Of je nu amateur of professioneel bent, Sony heeft voor elk type gebruiker een geschikte camera in zijn assortiment. Er moet echter ook bij gezegd worden dat de meeste modellen relatief prijs-intensief zijn.

Sony Kamera-1

Sony camera’s zijn van goede kwaliteit. Er is een geschikt cameramodel voor bijna elke behoefte.
(Beeldbron: unsplash.com / Pavel Anoshin)

De met een Sony camera gemaakte foto’s zijn van overtuigend hoge kwaliteit. Als het om de productie van camera’s gaat, kun je dus vertrouwen op Sony als een innovatieve fabrikant. Sony wil inspireren en nieuwsgierigheid opwekken en biedt zijn klanten een soort digitale ruimte met extra diensten.

Je kunt op de website online een account aanmaken en je gekochte product, d.w.z. je camera, registreren. Je ontvangt uitgebreide ondersteuning, nuttige tips en handleidingen over het gebruik van de camera, en actuele aanbiedingen en promoties. Er is ook een discussieforum waar je ervaringen en oplossingen kunt uitwisselen met de gemeenschap.

Voor wie is een Sony camera bedoeld?

Sony heeft een breed gamma camera’s met voor elk wat wils.

Sony heeft cameramodellen voor iedereen.

Hobbyfotografen, beginners, gevorderden en professionele fotografen vinden een geschikte camera in het Sony assortiment. In de loop van dit artikel vind je tips en uitleg over welk type Sony camera geschikt is voor je behoeften.

Wat is de prijsklasse van Sony camera’s?

Sony camera’s hebben de neiging in de hoge prijsklasse te zijn. Vooral voor een camera met verwisselbare lens moet je dieper in de buidel tasten.

Type camera prijsklasse
Sony compact camera ca. 200-4200 euro
Sony camera met verwisselbare lens ca. 450-5400 euro

Sony biedt echter van tijd tot tijd ook spaaracties aan. Dankzij de zogenaamde Sony Cashback campagne heb je de kans de aankoopprijs terug te krijgen, mits je je camera binnen een bepaalde tijd koopt en aan alle voorwaarden voldoet. Studenten kunnen ook op zoek gaan naar studentenkortingen van Sony voordat ze een nieuwe camera kopen.

Als je geïnteresseerd bent in de financiering van je Sony camera, kun je op Google zoeken naar de nieuwste aanbiedingen. Diverse online winkels en zelfs sommige elektronicawinkels bieden financieringsmogelijkheden.

Waar kan ik Sony camera’s kopen?

Je kunt Sony camera’s kopen in elke gangbare elektronicawinkel, Sony Store of fotozaak. Je kunt ook rechtstreeks naar de Sony website gaan en winkeliers bij jou in de buurt zoeken. Er zijn ook talloze online winkels waar je je Sony camera’s thuis kunt laten bezorgen. Als je geluk hebt, kun je ook online een goede deal vinden en je Sony camera tweedehands voor minder krijgen.

Welke accessoires kan ik voor mijn Sony camera kopen?

Sony biedt een enorme keuze aan accessoires voor je camera. De volgende lijst geeft je een overzicht van welke extra’s of extra uitrusting je kunt kopen:

 • Batterijen, opladers en voedingen
 • Portretgrepen
 • Flitsers en lampen
 • Microfoons
 • Zoekers en monitoren
 • Statieven en afstandsbedieningen
 • Koffers/cameratassen, hoezen en riemen
 • Andere accessoires zoals lensdoppen en beschermfolies

Sony Kamera-2

Sony biedt een ruime keuze aan accessoires voor bij je Sony camera, waaronder cameratassen, statieven en afstandsbedieningen.
(Image source: unsplash.com / Jakob Owens)

Welke alternatieven zijn er voor Sony camera’s?

Sony zelf biedt naast camera’s ook speciale videocamera’s aan als je liever bewegende beelden opneemt. Hiertoe behoren Sony actiecamera’s, Sony camcorders en professionele Sony camcorders.

De fabrikant biedt ook smartphones met camerafuncties. Afhankelijk van waar je de camera voor wilt gebruiken, kunnen deze alternatieven ook een geschikte optie voor je zijn. Andere bekende camerafabrikanten zijn Nikon en Canon.

Besluit: Welke soorten Sony camera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een Sony camera wilt kopen, kun je eerst kiezen uit twee hoofdcategorieën waarin de fabrikant zijn camera’s indeelt.

 • Sony compacte camera
 • Sony camera met verwisselbare lens

In de volgende paragrafen leggen we deze twee soorten en hun respectieve voor- en nadelen meer in detail uit.

Wat zijn Sony compact camera’s en wat zijn de voordelen en nadelen?

Sony compact camera’s, of Cyber-Shot modellen, kunnen verder in drie brede subgroepen verdeeld worden.

Subgroep Beschrijving
Sony Cyber-Shot camera voor hobbyfotografen Zeer compacte, platte, lichte en goedkope camera met weinig mogelijkheden/functies (bv. model W830)
Sony Cyber-Shot camera met grote zoom Kleine compacte camera’s met 20-30x zoom of iets grotere brugcamera’s (brug tussen compactcamera’s en camera’s met verwisselbare lens) met 50-60x zoom (bv. model types H- of H-serie). Bv. modeltypes H- of HX)
Sony Cyber-Shot camera voor professionals Stijlvolle compacte camera’s met krachtige technologie die beelden van professionele kwaliteit opleveren (bv. modeltype RX)

Compactcamera’s zijn dus kleine en compacte camera’s die vooral geschikt zijn voor op reis en onderweg. Ze nemen niet veel plaats in en zijn gemakkelijk mee te nemen.

Voordelen
 • Aanzienlijk goedkoper
 • Klein, compact, mobiel
 • Geen technische voorkennis nodig voor bediening
Nadelen
 • Kleiner bereik aan functies
 • Vaste lens, geen verwisselen mogelijk
 • Beeldkwaliteit niet zo hoog als bij camera’s met verwisselbare lens

Omdat Sony compact camera’s geleverd worden met een lens die al ingebouwd is en de functionaliteit beperkt is tot het essentiële, kunnen zelfs leken zonder voorkennis gemakkelijk mooie foto’s maken.

Wat zijn Sony camera’s met verwisselbare lens en wat zijn de voordelen en nadelen?

Sony camera’s met verwisselbare lens leveren beelden van professionele kwaliteit. Ze zijn echter ook vrij duur. Sony camera’s met verwisselbare lens hebben ook twee subcategorieën.

 • Enkel-lensreflex camera (halfdoorzichtige spiegel): DSLR (digital single-lens reflex) Sony modellenreeks: A-mount
 • Spiegelloze systeemcamera: DSLM (digital single-lens mirrorless) Sony modellenreeks: E-bevestiging

SLR camera’s werden een paar jaar geleden nog DE camera’s genoemd. Intussen ondervinden ze ook sterke interne concurrentie van Sony’s spiegelloze systeemcamera’s. Sony heeft zijn aandacht ook meer verlegd naar systeemcamera’s zonder spiegels.

Voordelen
 • Opnamen in professionele kwaliteit
 • Verwisselbare lens
 • Talrijke instellingen en functies
Nadelen
 • Prijs-intensief
 • Groter, zwaarder, niet zo handig
 • Je moet know-how hebben om hem te bedienen

Dankzij de verwisselbare lenzen kun je je camera optimaal instellen en aanpassen aan het gebruiksgebied. Zelfs als je een nieuwe, betere lens wilt gebruiken, kun je die gemakkelijk verwisselen zonder een compleet nieuwe camera te hoeven kopen.

Uiteindelijk hangt het af van wat je met je Sony camera wilt doen. Als je zonder veel moeite of voorkennis mooie foto’s wilt maken, bijvoorbeeld op reis, moet je een compact camera overwegen. Maar als je een professionele beeldkwaliteit wilt bereiken en een verscheidenheid aan instellingen belangrijk voor je is, is een Sony camera met verwisselbare lens een goede keuze.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om Sony camera’s te vergelijken en te evalueren

Sony camera’s zijn er in verschillende versies en modellen. De volgende koopcriteria helpen je de modellen te vergelijken en de juiste Sony camera voor je te vinden.

In het volgende leggen we uit wat je bij elk criterium moet zoeken.

Lens en sensor

De juiste lens en een goede sensor zijn van cruciaal belang voor een camera. Bij de sensor geldt: hoe groter hoe beter. Wat de lens betreft, moet je je eerst afvragen waarvoor je de camera wilt gebruiken, want er is geen perfecte lens voor alles. Als je verschillende dingen wilt doen of veelzijdige foto’s wilt maken, dan is een camera met verwisselbare lens waarschijnlijk te verkiezen boven een compactcamera. Er zijn Sony camera’s met APS-C lenzen en full-frame camera’s.

Verder kun je ruwweg kiezen uit lenzen met zoom, vaste brandpuntsafstand of groothoek. De keuze van de lens hangt ook af van de lichtsterkte, de beeldstabilisator en het aantal megapixels. Voor portretfotografie, bijvoorbeeld, is een vaste brandpuntsafstand met hoge snelheid geschikt. Hoge snelheid betekent dat het diafragma zo wijd mogelijk geopend kan worden, waardoor veel licht op de sensor kan vallen. Je kunt niet zoomen met een objectief met vaste brandpuntsafstand. Vergeleken met zoomlenzen kan het diafragma door de constructie van de camera wijder geopend worden, en daarom zijn deze lenzen sneller.

Verder kan een beeldstabilisator belangrijk zijn, zodat de opnamen niet onscherp zijn. Maar als je toch altijd met een statief fotografeert, heb je niet per se een beeldstabilisator nodig. Sommige camera’s hebben een stabilisator ingebouwd in de body, andere moet je er misschien voor zorgen dat de lens een stabilisator heeft. Ook de megapixels spelen hier een rol, want ze geven je informatie over de resolutie van de foto’s. Eén megapixel staat voor één miljoen pixels. Wat het aantal megapixels betreft, geldt: hoe meer hoe beter. De beeldkwaliteit kan ook slechter lijken als er te veel megapixels zijn, want de ruis neemt toe.

Connectiviteit

Connectiviteit heeft betrekking op gegevensoverdracht, d.w.z. het overbrengen van foto’s. Met een app (Imaging Edge) of via WiFi kunnen de foto’s gemakkelijk van de camera naar de mobiele telefoon of een laptop overgebracht worden.

Sony Kamera-3

Sommige Sony cameramodellen kunnen zelfs op afstand via een app bediend worden.
(Image source: unsplash.com / Ken Suarez)

Er is ook de mogelijkheid van NFC (Near Field Communication) one-touch sharing, waarmee je foto’s en video’s naar een mobiel toestel kunt overbrengen. Mits het Sony toestel en je mobiele telefoon deze functie aankunnen, kan moeiteloos en onmiddellijk een Bluetooth verbinding tot stand gebracht worden, die dan gebruikt kan worden om de beelden snel over te zetten.

Anders heb je de traditionele mogelijkheid om beelden over te zetten via een USB kabel. Zorg ervoor dat je de aansluitmogelijkheden van de Sony camera van je keuze controleert als je hem koopt, zodat als je later de beelden overbrengt, hij werkt zoals je wilt.

Monitor en zoeker

De taak van de zoeker is het beeld voor te bereiden. Het componeert de foto, controleert de juiste scherpstelling en scherpte. Er zijn optische en elektronische zoekers. Als er geen zoeker in de camera zit, dient het beeldscherm als zoeker. Het beeldscherm moet daarom groot genoeg zijn en een goede resolutie hebben. Om beelden vanuit verschillende hoeken te kunnen bekijken, is een opvouwbaar beeldscherm erg praktisch.

Gewicht en afmetingen

De verschillende soorten en modellen Sony camera’s zijn er in verschillende maten. Compacte camera’s zijn, zoals de naam al zegt, klein en compact. Ze zijn dus erg handig en zijn heel geschikt voor onderweg, bv. op reis. Systeemcamera’s met verwisselbare lenzen, daarentegen, zijn iets groter en zwaarder.

Je kunt er ook verschillende accessoires kopen. Dit geeft je meer en betere mogelijkheden voor je opnamen, maar betekent ook dat je meer spullen met je mee moet dragen. Wat natuurlijk het belangrijkst is, is wat je met de camera wilt doen en waarvoor je hem wilt gebruiken.

Wetenswaardigheden over Sony camera’s

In dit gedeelte beantwoorden we vragen over Sony camera’s en de fabrikant zelf die je misschien nog hebt nadat je je aankoop gedaan hebt.

Hoe maak ik mijn Sony camera met verwisselbare lens goed schoon?

Allereerst is het heel belangrijk dat je goed voor je Sony camera zorgt. Je moet altijd een lensdop en een hoesje voor je camera gebruiken. Lenzen zijn erg gevoelig en kunnen snel bekrast raken. Daarom moeten lenzen alleen schoongemaakt worden als dat absoluut noodzakelijk is. Als je foto’s vlekkerig zijn of je ziet stof op de foto’s, is dat meestal omdat er stof op de camerasensor zit. Het schoonmaken van de sensor werkt als volgt:

 • 1. Stap – Zet de camera uit: Zet eerst je camera uit. Door de trilling van de sensor valt er los stof af.
 • 2. Stap – Blaas stof van de spiegel: Nu moet je de lens verwijderen. Dit onthult de halfdoorzichtige spiegel erachter. Gebruik een blaasbalg om het stof van de spiegel te blazen. Maar pas op dat je de spiegel niet aanraakt.
 • 3. Stap – Vouw de spiegel op: Je moet nu de spiegel optillen door de spiegelvergrendelingshendel voorzichtig in te drukken. Dit geeft je toegang tot de sensor achter de spiegel.
 • 4. Stap – Blaas stof van de sensor: Om stof van de sensor te verwijderen en uit de camera te krijgen, moet je nu een paar keer met de balg in de houder blazen. De lensvatting moet naar beneden gericht zijn en de balg moet net binnen de vatting zitten.
 • 5. Stap – Vouw de spiegel weer naar beneden: Dan kun je de spiegel voorzichtig weer naar beneden klappen tot hij op zijn plaats klikt. Nogmaals, zorg ervoor dat je alleen de lijst van de spiegel aanraakt.

Een (rubberen) balg is het beste om de Sony camera schoon te maken. Gebruik nooit perslucht of reinigingsvloeistoffen om je camera schoon te maken. Je moet ook niet proberen om stof met je mond weg te blazen. Camera’s zijn hier erg gevoelig voor. Verzorg ze volgens de instructies. Als je bijvoorbeeld je Sony camera beschadigt door hem verkeerd schoon te maken, valt dit niet onder je garantie.

Maak je Sony camera altijd schoon zoals aanbevolen, en zorg er goed voor, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. Gebruik geen perslucht of reinigingsvloeistoffen bij het schoonmaken van je camera en raak de spiegel nooit aan om te voorkomen dat de beeldkwaliteit en de prestaties van de camera worden beïnvloed.

Welke garantie geeft Sony me op mijn camera?

Je hebt twee jaar garantie op je Sony camera.

Sony geeft je twee jaar garantie op je camera. Als je camera echter beschadigd is door vallen, vocht, bliksem of verkeerd gebruik in het algemeen, biedt Sony geen garantieservice. Je hebt wel de mogelijkheid om na aankoop een verlengde garantie van Sony te kopen. Er zijn verschillende manieren waarop je de garantie kunt verlengen.

Dit werkt als een soort verzekering en kost tussen de 30-90 euro, afhankelijk van de omvang. Je kunt een premium service van +1 tot +3 jaar kopen bovenop de gewone garantie en dan ondersteuning krijgen als er iets mis is met de camera. Op de Sony website kun je ook je gekochte product registreren. Je kunt dan de juiste aankoopdatum gebruiken om de einddatum van je garantie online te berekenen.

Kan ik mijn Sony camera laten repareren en zijn er reserve-onderdelen voor Sony camera’s?

Je kunt je kapotte camera terugbrengen naar Sony. Als je nog binnen de garantieperiode valt, repareert Sony je camera gratis voor je. Als je voorbij de garantieperiode bent of als de schade aan je camera niet onder Sony’s garantie valt, kun je hem toch opsturen. In dit geval moet je de reparatie echter zelf betalen.

De fabrikant zal je ook helpen bij het vinden van vervangende onderdelen. Als je nog onder de garantie valt, kun je gewoon via hun website contact opnemen met Sony en die zal je het proces, de garantie en het reparatiebeleid uitleggen. Als de garantie op je Sony camera verlopen is, kun je nog steeds originele, geteste vervangingsonderdelen kopen via Sony’s partner EET Europarts of regionale servicecentra.

Welke andere producten biedt Sony aan?

Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft behalve camera’s nog veel andere producten in zijn assortiment. Het gamma producten van Sony op de Duitse markt is als volgt:

 • Camera’s: camera’s met verwisselbare lenzen, objectieven, compact camera’s
 • Videocamera’s: Camcorders, actiecamera’s, professionele camcorders
 • Mobiele telefoons: Smartphones en accessoires
 • Thuisamusement: TV’s, soundbars, projectoren, Blu-ray Disc en DVD spelers
 • Audio: Hoofdtelefoons, mp3 spelers, hoge-resolutie audio, draadloze luidsprekers
 • Auto en boot: auto-ontvangers en -spelers, luidsprekers/versterkers, maritieme audio, car audio systemen
 • Geheugen: geheugenkaarten, kabels
 • Modevermaak: E-paper modehorloge (het ontwerp kan op elk moment veranderd en aangepast worden aan de huidige trends)

Foto bron: luchschen/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies