Laatst bijgewerkt: 01-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

27Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Wat is er lekkerder dan ’s avonds op de bank te ontspannen met het nieuwste actiespektakel of je favoriete serie? Alles wat je nodig hebt is de juiste televisie. Je hebt al jaren dezelfde TV en je begint te denken dat het tijd wordt voor een nieuwe. Plotseling duiken overal termen op als Smart TV, Ultra HD, LED of OLED en je vraagt je onvermijdelijk af, wat betekent dat allemaal?

Wat kunnen deze Smart TV’s precies en waar moet je op letten? Met onze grote Sony Smart TV test 2022 willen we je helpen de beste Smart TV voor jou te vinden. We hebben informatie over de beeldschermdiagonaal, de functies en de verschillende resoluties voor je opgesteld. We hebben ook LED Smart TV’s, FALD Smart TV’s en OLED Smart TV’s met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je beslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een Smart TV is een TV die ook een computerarchitectuur heeft, waardoor functies als internet, streaming, apps en spelletjes in je huiskamer komen.
 • Voordat je een Sony Smart TV kiest, moet je eerst precies plannen en meten hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, zodat je die optimaal kunt benutten.
 • Er zijn drie soorten Smart TV’s die Sony maakt: LED TV’s, FALD TV’s en OLED TV’s. Alle drie bieden ze hun eigen voor- en nadelen en je moet goed overwegen welke voor jou de juiste is.

Sony Smart TV: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Sony Smart TV koopt

Wat betekent Smart TV?

De meeste TV’s van vandaag heten Smart TV’s, maar wat betekent dat eigenlijk? Met de term Smart TV wordt in het algemeen een TV bedoeld die naast TV-functionaliteit ook computer-functionaliteit heeft, met name Internet-mogelijkheid. Smart TV’s hebben extra aansluitingen voor WLAN, HDMI, USB, Bluetooth of geheugenkaarten.

Dit geeft de TV toegang tot allerlei extra functies. Belangrijke extra functies zijn bijvoorbeeld het gebruik van streaming diensten als Netflix of Amazon Prime, de beschikbaarheid van apps en het afspelen van smartphone of laptop inhoud op de Smart TV.

Sony Smart TV-1

Een Smart TV hoeft niet alleen voor amusementsdoeleinden te dienen, maar kan ook helpen om een kamer visueel in te richten.
(Beeldbron: unsplash.com / Jens Kreuter)

Welk schermformaat is geschikt voor mij?

De vraag naar de schermgrootte is een van de belangrijkste vragen die je je moet stellen voor je een Smart TV koopt, want de Smart TV moet in je huiskamer passen. Omdat elke Smart TV een andere standaard heeft en de frames ook van fabrikant tot fabrikant verschillen, kunnen we je hier geen precieze informatie geven, maar je kunt de respectieve inch specificaties van de Sony Smart TV als richtlijn gebruiken. We hebben een tabel voor je gemaakt met de gebruikelijke TV afmetingen en de geschatte afmetingen van het scherm zonder standaard.

Diameter in inches Diameter in centimeters Schermgrootte (hoogte x breedte)
40 inch ca. 82 cm ca. 40 x 70 cm
50 inch ca. 127 cm ca. 63 x 110 cm
55 inch ca. 139 cm ca. 73 x 122 cm
65 inch ca. 164 cm ca. 85 x 145 cm
75 inch ca. 190 cm ca. 96 x 167 cm
85 inch ca. 215 cm ca. 110 x 191 cm

Wat is de prijsklasse van Sony Smart TV’s?

De prijzen van Sony Smart TV’s variëren sterk, afhankelijk van de afmetingen van het toestel zelf en de mogelijkheden ervan. De prijzen in de lagere prijsklasse liggen tussen €400 en €700. De middelste prijsklasse is meer gespreid en ligt tussen €800 en €1.500.

Alles daarboven zou in de premium range vallen, die tussen € 2.000 en € 5.000 ligt. Er is ook het segment van de televisies waarin nieuwe, vernieuwende technologieën worden gebruikt, momenteel bijvoorbeeld de 8K resolutie van Sony. Zo’n TV kost bij Sony € 16.000 – niet betaalbaar voor de gemiddelde consument en (nog steeds) niet erg relevant.

Wat onderscheidt Sony Smart TV’s van andere fabrikanten?

Sony Smart TV’s hebben een paar kenmerken die ze onderscheiden van de concurrentie.Sony gebruikt Android voor TV als besturingssysteem in bijna al zijn nieuwere Smart TV’s, wat je toegang geeft tot de Google Play Store. Als je Smart TV HDR ondersteunt, wat de meeste nieuwere Smart TV’s doen, gebruikt Sony de Dolby Vision technologie, die theoretisch de best mogelijke kwaliteit biedt voor HDR inhoud via 12-bits kleurdiepte. Verder vertrouwt Sony, net als andere fabrikanten, steeds meer op OLED TV’s, maar daarover later meer. Sony vertrouwt ook steeds meer op zijn eigen Triluminos beeldschermen, die voor een goede kleurweergave zorgen.

Sony Smart TV-2

Netflix wordt steeds populairder en wijdverbreider. Een Smart TV zonder Netflix app? Ondenkbaar tegenwoordig.
(Beeldbron: unsplash.com / Thibault Penin)

Wat zijn de alternatieven voor Sony Smart TV’s?

De wereld van slimme TV’s zit vol met verschillende leveranciers en merken en de enorme hoeveelheid keuze kan overweldigend zijn. Ondanks de vele alternatieven hebben Sony Smart TV’s een zeer goede reputatie voor zowel beeldkwaliteit als technologie en hebben ze een toegewijde aanhang.

Besluit: Welke soorten Sony Smart TV’s zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een Sony Smart TV wilt kopen, kun je kiezen uit drie verschillende schermtechnologieën:

 • LED – Lichtgevende Diodes
 • FALD – Volledig array lokaal dimmen
 • OLED – Organische Licht Emitterende Diode

In de volgende beschrijvingen vertellen we je meer over de verschillen ertussen en hun voor- en nadelen.

Wat onderscheidt een Sony Smart LED TV en wat zijn de voordelen en nadelen?

LED TV’s gebruiken lichtgevende diodes voor de achtergrondverlichting of voor het genereren van het beeld. In de meeste gevallen hebben LED TV’s een LCD scherm dat van achteren verlicht wordt door lichtgevende diodes. Deze technologie wordt het meest gebruikt in televisies – van het goedkope segment tot de luxeklasse.

Daardoor kunnen er serieuze verschillen zijn in de beeldkwaliteit van LED Smart TV’s. Vooral goedkope toestellen kunnen contrast en dynamiek missen, en het zwart heeft de neiging diep grijs te zijn.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Hoog contrast in lichte kamers
Nadelen
 • Wisselende beeldkwaliteit afhankelijk van de prijs
 • Ongelijkmatige verlichting van het scherm
 • Beperkte stabiliteit van de kijkhoek
 • Geen HDR mogelijk

Wat onderscheidt een Sony Smart Full Array LED TV met Local Dimming en wat zijn de voordelen en nadelen?

Behalve standaard LED verlichting biedt Sony zijn klanten ook Smart TV’s in de middelhoge tot hoge prijsklasse die voorzien zijn van een volledig array lokaal dimmend beeldscherm. Hiermee zit een groot aantal LED’s op het hele oppervlak van het scherm achter een LCD scherm. Een andere eigenschap van FALD TV’s is lokaal dimmen, waarmee de LED’s gegroepeerd zijn in zogenaamde dimzones en de TV de helderheid van elke zone afzonderlijk kan regelen.

Voordelen
 • Betere contrastverhouding dan gewone LED TV’s
 • Goede zwartniveaus
 • Zeer geschikt voor HDR-inhoud
Nadelen
 • Prijs
 • Hoog energieverbruik

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Sony Smart OLED TV?

OLED TV’s zijn momenteel de duurste Smart TV’s die op de markt zijn. OLED’s zijn zelflichtende organische lichtgevende diodes. Elke afzonderlijke diode is een apart lichtpuntje dat rood, groen, blauw of wit kan gloeien. Dit betekent dat OLED schermen geen achtergrondverlichting nodig hebben om te functioneren, want elke pixel kan gemengd worden uit de vier verschillende pixelkleuren. Door het ontbreken van een achtergrondverlichting kan het OLED scherm niet zulke hoge helderheidswaarden produceren als een FALD scherm, maar de kleuren lijken contrastrijker en het levert de beste zwartwaarden.

Voordelen
 • Lager stroomverbruik
 • Uitstekende contrastwaarden
Nadelen
 • Prijs

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om Sony Smart TV’s te vergelijken en te beoordelen

Beeldschermdiagonaal

Een van de belangrijke criteria, zoals hierboven beschreven, is de beeldschermdiagonaal van de Smart TV. Je moet er rekening mee houden dat de voeten ook nogal wat ruimte in beslag kunnen nemen. In elk geval moet je de afmetingen van de Smart TV te weten komen voor je hem koopt en hem in je eigen vier muren opmeten.

Wist je dat een CD precies 74 minuten kan bevatten? Wat echter veel interessanter is, is dat dit technische feit te danken is aan de vrouw van een vice-president van Sony. De genoemde vrouw wenste dat men de langste versie van Beethovens Negende Symfonie op één schijf kon horen. Deze versie duurt precies 74 minuten.

Het besturingssysteem

Sony Smart TV’s gebruiken meestal Android voor TV, dat de Google Play Store opent en zijn brede scala aan toepassingen, zoals streaming diensten, kalenders en zelfs spelletjes. Je moet beslist letten op wat er in de beschrijving of op de verpakking van je TV staat, vooral in de lage prijsklasse is het niet vanzelfsprekend dat een TV een goed en werkend besturingssysteem met apps en spelletjes biedt. In deze prijscategorie zijn er enkele toestellen die Smart TV’s genoemd worden, maar uiteindelijk alleen verbinding kunnen maken met de WLAN.

Full HD of Ultra HD resolutie

Zowel Full HD als Ultra HD, of 4k zoals het vaak synoniem genoemd wordt, verwijzen naar verschillende beeldresoluties.

Een Full HD resolutie betekent dat je TV een beeldscherm heeft van 1920 x 1080 pixels. Een 4k resolutie is eenvoudigweg het dubbele aantal pixels, dus 3840 x 2160 pixels. Wat heb je precies nodig, en waarvoor? Een Full HD resolutie is absoluut voldoende voor geschikt beeldmateriaal. De sprong van Full HD naar 4K is bij lange na niet zo indrukwekkend als de sprong van beeldbuis TV’s naar HD toestellen die bijna 15 jaar geleden plaatsvond.

Ondanks dit alles kan met Ultra HD een veel groter aantal pixels worden weergegeven en worden dus beduidend meer details zichtbaar. Dus als je de kans hebt, moet je gaan voor een Ultra HD Smart TV van Sony. Ook is het nu het juiste moment om een 4K TV te kopen, want de hoeveelheid 4K materiaal op streamingdiensten en Blu Ray is de laatste jaren gestaag toegenomen.

HDR

HDR is kort voor High Dynamic Range en verwijst naar een technologie waarmee TV’s kleuren en contrasten sterker tot uitdrukking kunnen brengen. HDR zorgt voor een gelijkmatige helderheid en voorkomt dat beelden te donker of te licht zijn. Als resultaat geeft HDR meer waarneembaar detail in het beeld.

Er zijn verschillende HDR standaarden open voor gebruik door bedrijven, zoals HDR 10. Sony biedt echter Dolby Vision aan, een HDR technologie die een kleurdiepte van 12 bits gebruikt en zo tot 68 miljard verschillende kleuren kan weergeven. Dolby Vision wordt beschouwd als de beste HDR technologie.

HDR is voor jou het meest de moeite waard in combinatie met een Ultra HD Smart TV, zodat de HDR verbeteringen ook direct merkbaar zijn.

Speleigenschappen

Als je een gamer bent, zijn er nog een paar andere kenmerken waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je Sony Smart TV. Eén ervan is de beruchte input lag, wat niets anders is dan de vertraging in je invoer en de respons op de TV. Meestal is dit maar een kwestie van milliseconden, maar het zijn juist deze die je spelervaring kunnen bederven in een spel waar snel reageren belangrijk is. Sony heeft, net als veel andere fabrikanten, al een Spelmodus ingesteld. Als je dit activeert, worden verschillende instellingen gemaakt die je spelervaring verbeteren.

Sony Smart TV-3

Niet langer alleen een grapje voor de kinderen. Sony’s Playstation Network heeft maandelijks tot 70 miljoen actieve gebruikers.
(Image source: pixabay.com / Pexels)

Verbindingen

Een andere belangrijke eigenschap waar je vooraf aan moet denken is het aantal aansluitingen dat je nodig hebt voor je respectieve multimedia-apparaten. Er moet een voldoende aantal HDMI aansluitingen beschikbaar zijn, want Blu Ray spelers, Playstation of een Fire TV stick, bijvoorbeeld, hebben allemaal hun eigen HDMI aansluiting nodig. Een of meer USB poorten kunnen ook geen kwaad. Als je oudere apparaten, zoals een videorecorder of iets dergelijks, op je Smart TV wilt aansluiten, moet je van tevoren nagaan of dit mogelijk is.

Wetenswaardigheden over Sony Smart TV

Kan ik mijn Sony Smart TV bedienen met Alexa?

Voor het geval je het niet weet, Alexa is de naam van een fictief personage achter de Amazon Echo en Echo Dot apparaten. Het is een zogenaamde spraakassistent die reageert op vragen en commando’s van je en ze uitvoert. Je kunt Alexa bijvoorbeeld vragen iets bij Amazon te bestellen of, in verband met de televisie, het kanaal te veranderen of een app te starten.

Het is mogelijk om je Sony Smart TV zonder verdere problemen met Alexa te verbinden. Het is belangrijk op te merken dat oudere Sony Smart TV’s Alexa misschien niet ondersteunen.

Welke extra apparaten zijn compatibel met mijn Sony Smart TV?

Er zijn tal van accessoires verkrijgbaar voor je Sony Smart TV, variërend van afstandsbedieningen en multimediaspelers tot functionele producten zoals muurbeugels. Je kunt ook een home entertainment systeem op je Smart TV aansluiten. Als je je zorgen maakt over compatibiliteit, kijk dan eens naar enkele van Sony’s eigen luidsprekersystemen of geluidsboxen. Elke populaire spelconsole moet ook via HDMI kunnen worden aangesloten.

Welke andere producten biedt Sony aan?

Sinds de oprichting in 1946 is de firma betrokken geweest bij zowat elk aspect van elektronisch amusement.

Sony is het op twee na grootste elektronicaconcern in Japan en is wereldwijd bekend. Een van Sony’s meest succesvolle producten is de Playstation, waarvan de vierde versie meer dan 100 miljoen stuks verkocht heeft en daarmee marktleider onder de spelconsoles is geworden.

Een ander werkterrein is de produktie van camera’s voor privé en professioneel gebruik. Een andere bekende afdeling van Sony is de afdeling mobiele telefoons en de vlaggenschip modellen van de Xperia serie. Sony was ook in belangrijke mate betrokken bij de ontwikkeling van de Blu Ray technologie.

Foto bron: Popov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies