Blue smart watch with fitness app icon on the screen
Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Horloges met een hartslagmeter of sporthorloges zijn al lang niet meer alleen voor professionele sporters beschikbaar. In feite is het gebruik ervan de laatste jaren aanzienlijk populair geworden vanwege de vele voordelen die ze bieden, die verder gaan dan de meest voor de hand liggende, het meten van de hartslag.

Tegenwoordig zijn er specifieke modellen ontworpen die zich aanpassen aan de verschillende behoeften van de diverse sporten. Er zijn ook horloges die professionele functies bieden en andere die gericht zijn op amateursporters. Afhankelijk hiervan bieden ze verschillende niveau’s van nauwkeurigheid en hebben sommige modellen meer functies dan andere.
Belangrijk om te weten

  • Sporthorloges geven je hartslag aan. Met deze informatie kun je je sporttraining veel beter plannen en controleren. Op deze manier kun je erachter komen of je genoeg opgewarmd bent of dat je volledig hersteld bent na het uitvoeren van een snelheidsreeks.
  • Er zijn twee soorten sporthorloges: horloges met een band en horloges zonder band. De eerste zijn veel nauwkeuriger, omdat ze een elastische band hebben, die op de borst wordt geplaatst en een hartslagmeter bevat. De tweede hebben het voordeel dat ze veel comfortabeler zijn, hoewel ze een lagere nauwkeurigheid hebben.
  • Het is van essentieel belang dat je bedenkt voor welk soort sportbeoefening je het sporthorloge het meest nodig hebt. Je hebt niet hetzelfde model nodig om te zwemmen als om te fietsen of voor het hardlopen. Voor elke activiteit bestaan er specifieke modellen, die een reeks extra functies bevatten, zoals het meten van de afgelegde afstand of het aantal uitgevoerde slagen.

Onze selectie: De beste sporthorloges op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste sporthorloges die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het perfecte sporthorloge een stuk eenvoudiger.

Het beste multi-sporthorloge

Dit sporthorloge van Polar is een zeer compleet en geavanceerd sporthorloge. Zo uitgebreid vind je ze maar weinig in deze categorie. Het horloge heeft een lange batterijduur, is eenvoudig op te laden en beschikt over meer dan 130 sportprofielen.

Het is een sportief horloge door de hartslagfunctie, stappenteller en GPS-functie. Bovendien is het horloge volledig swimproof. Vantage M heeft vele slimme functies om je optimaal te begeleiden bij jouw sport.

Het meest praktische sporthorloge

Het Fossil sporthorloge volgt je activiteiten gedurende de hele dag en berekent je calorieverbruik. Door het apparaat met je smartphone te verbinden, ontvang je er o.a. appjes, notificaties en oproepen op.

Koppel je de Fossil Sport met je social media, dan kan je de wijzerplaat customizen met je meest favoriete foto’s. Een ander groot voordeel van dit model is dat het zeer snel oplaadt. Binnen 1 uur is 80% van de batterij opgeladen.

Het beste sporthorloge de Android-gebruiker

De Huawei Watch GT 2e is een dun horloge dat gericht is op het meten van je sportresultaten. Het horloge heeft bovendien een aantal slimme functies zoals sleeptracking, hartslagmeting, GPS-tracking en dient als een informatie-assistent.

Met dit horloge kun je van je favoriete muziek genieten, zonder je telefoon bij je te hebben. De muziek en wijzerplaten kun je wel alleen met een Android apparaat toevoegen op het horloge.

Het beste high-end sporthorloge

Dit sporthorloge Vivoactive 3 van Garmin heeft het allemaal. Met de Garmin Pay kun je nu je aankopen met je horloge betalen. Het horloge beschikt over meer dan 15 vooraf geïnstalleerde GPS- en binnensportapps, zoals yoga, hardlopen, zwemmen en nog veel meer.

Hou je fitnessniveau bij aan de hand van schattingen van je VO2 max en fitnessleeftijd en bekijk hoe je op stress-situaties reageert. De levensduur van de batterij is maximaal 7 dagen in smartwatch-modus en 13 uur in GPS-modus.

Shopgids: Alles wat je moet weten over sporthorloges

Het is van groot belang dat je voordat je een sporthorloge koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

smartwatch happy girl showing display screen on trendy new smart watch fitness tracker wristwatch. healthy young asian sporty woman smiling on beach vacation running at sunset living an active life.

Met hartslagmeters kun je je hartslag nauwkeurig meten.
(Bron: Maridav: 54454567/ 123rf.com)

Wat zijn sporthorloges precies?

Een sporthorloge is een klein polsapparaat dat, naast de eigen functies van het horloge, zoals het meten van de tijd of het aangeven van de datum, een hartslagmeter bevat om de hartslag van de persoon die het horloge gebruikt te meten. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan modellen met verschillende designs en met verschillende extra functies.

Wat zijn de voor- en nadelen van sporthorloges?

Sporthorloges stellen je in staat om je hartslag te monitoren met een hartslagmeter. Dit biedt een aantal belangrijke voordelen bij het beoefenen van de meest uiteenlopende sporten. In feite is het beeld van professionele voetballers, olympische atleten, fietsers of zwemmers met een borstband om hun hartslag te meten niet ongewoon.

Sporthorloges helpen je te weten wanneer je goed opgewarmd bent. Ze laten je ook weten wanneer je volledig hersteld bent van een snelheidsreeks en klaar bent voor de volgende. Ze vertellen je ook welke calorieën je hebt verbrand en kunnen hartproblemen detecteren. Je kunt een overzicht van deze en andere voordelen in de onderstaande lijst vinden.

Voordelen: Ze stellen je in staat om je hartslag te meten zodat je een zeer belangrijk aspect van je gezondheid kunt monitoren. Op deze manier helpen ze bij het opsporen van mogelijke hartproblemen. Ze zijn ook een essentieel instrument voor de sporttraining. Hiermee kun je je hartslag in de gaten houden. Zo weet je wanneer je na een reeks van snelheden volledig hersteld bent.

Ze stellen je in staat om in een hartslagzone te trainen, d.w.z. binnen bepaalde pulsbereiken die bepaalde metabolische aanpassingen bevorderen. Ze helpen je ook om te weten wanneer je goed bent opgewarmd. Ze zijn een perfect hulpmiddel om de calorische belasting van een dieet te bepalen en zijn een ideale motivatie voor je training.

Nadelen:Sommige modellen kunnen helaas een beetje oncomfortabel zijn als ze gebruikt worden in lange sportsessies.

Girl watching her smartwatch in the beach

De hartslagmeters geven je informatie over de verbrande calorieën.
(Bron: citalliance: 131538714/ 123rf.com)

Is het de moeite waard om een sporthorloge te kopen?

Gezien de vele voordelen die ze bieden voor zowel het dagelijks leven als voor het sporten, is het echt de moeite waard. Het is waar dat een sporthorloge een hogere investering vergt dan een conventioneel horloge. Maar in ruil daarvoor kun je genieten van een aantal interessante extra functies.

Ze zijn ideaal voor zowel professionele- als amateursporters. Met deze horloges kun je veel meer uit de sportbeoefening te halen en ze kunnen zelfs van groot nut zijn voor de calorische planning van je dieet. Zoals we in het vorige punt hebben gezien, hebben ze nauwelijks echt relevante nadelen.

Wat zijn de verschillen tussen sporthorloges met en zonder een hartslagband?

Op dit moment zijn er twee soorten sporthorloges te onderscheiden, de sporthorloges met en zonder hartslagband. De eerste bieden nauwkeurigere metingen, terwijl de tweede veel comfortabeler zijn. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de band een fundamenteel onderdeel is van het functioneren van de hartslagmeter.

De harslagband is ergonomisch ontworpen en wordt op hartniveau geplaatst. Het bestaat meestal uit een elastische band die zich kan aanpassen aan de verschillende maten van elke persoon. Een interessante optie is een horloge met een hartslagmeter die aan een band kan worden gekoppeld. Zo profiteer je van de voordelen van beide systemen.

Met band Zonder band
Nauwkeurigheid Maakt het mogelijk om veel nauwkeuriger hartslagmetingen uit te voeren. Minder nauwkeurigheid bij de hartslagmeting, maar meer comfort.
Comfort Ze zijn minder comfortabel dan apparaten zonder band.

Banden met ergonomisch design.

Comfortabeler, omdat het ontwerp identiek is aan dat van een horloge of een smartwatch.
Gebruik Ideaal voor professionele sporters en watersporters. Dagelijkse activiteiten, sommige hebben professionele toepassingen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een sporthorloge om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het horloge te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het sporthorloge dat je nodig hebt:

Gebruik

De eerste vraag die je je ongetwijfeld moet stellen, is welk gebruik je van je sporthorloge zult maken. In het algemeen zijn de belangrijkste toepassingen ervan op het gebied van sport. Maar elke sportbeoefening heeft bepaalde specificaties, daarom zijn er horloges voor verschillende sporten te koop.

Voor het hardlopen heb je dus een horloge nodig waarmee je ook de afgelegde afstand kunt meten. Om te zwemmen, moet je een onderwaterhorloge hebben dat ook je zwemstijl en het aantal slagen detecteert. Als je van fietsen houdt, kan je geïnteresseerd zijn in een horloge met een hartslagmeter waarmee je de verschillende waarden kunt zien zonder dat je het zicht op de weg hoeft te verliezen.

Man running in the park

Als je een sportief type bent, is een hartslagmeter heel geschikt om je hartslag te controleren.
(Bron: Maridav: 39704427/ 123rf.com)

Functies

Eén van de belangrijkste aspecten bij de keuze van een sporthorloge zijn de extra functies. Velen hebben calorieën- en stappentellers. Er zijn er ook met calorietellers en stappentellers. Met sommige modellen kun je je slaap in de gaten houden. De meeste hebben GPS, afstandsmeter en routeplanner.

Zoals we hebben gezien, kun je met de meer specifieke exemplaren ook het aantal slagen en de stijl meten bij het zwemmen. Of de afstand die wordt afgelegd bij het zwemmen, fietsen of hardlopen. En in sommige gevallen kun je zelfs e-mail- en berichtmeldingen van je mobiele telefoon ontvangen.

Scherm

Het scherm van het sporthorloge is een belangrijk element bij deze apparaten. Hierdoor krijgt je toegang tot de configuratieopties en lees je de metingen van de verschillende beschikbare instellingen af, vooral de waarde van de pulsaties. Het is interessant om rekening te houden met de grootte ervan en de manier waarop de informatie wordt gepresenteerd.

Sommige modellen bieden je de mogelijkheid om verschillende profielen te downloaden om de informatie op het scherm te personaliseren. Aangezien dit apparaten zijn die je waarschijnlijk tijdens het sporten zult gebruiken, is een ander aspect van het scherm dat je de weerstand tegen stoten en krassen niet moet vergeten. Het is nog beter als het digitaal is.

Jos GeijselInspanningsfysioloog en adviseur bij onder andere Ajax en de Nederlandse hockeytop
“Ik houd toevallig deze week een verhaal voor de hockeyclubs uit de dames-hoofdklasse. Centraal daarin staan de metingen die verricht zijn tijdens de wedstrijden om de Champions Trophy eerder deze maand in Australië. Die uitslagen laten bijvoorbeeld zien of er intensief genoeg is getraind.”

Design

Met betrekking tot het ontwerp van het horloge is het belangrijk dat je rekening houdt met het gebruiksgemak, je gaat het horloge tenslotte gebruiken bij het sporten. In die zin is het beter dat het licht van gewicht is. Daarnaast is het belangrijk dat het gemaakt is van hoogwaardige materialen en dat het bestand is tegen schokken en eventuele valpartijen. En als je het horloge voor zwemmen wilt gebruiken moet het daarvoor geschikt zijn.

Connectiviteit en compatibiliteit

Om het horloge met je smartphone of computer te verbinden, heb je een horloge nodig met een Bluetooth en/of WiFi-verbinding. Aan de andere kant is het een goed idee om te weten welke informatie het horloge kan opslaan en overdragen. Het is ook belangrijk om na te gaan met welke software en besturingssystemen het compatibel is.

Batterij

De levensduur van de batterij is een aspect van een sporthorloge dat je niet over het hoofd kunt zien bij de keuze ervan. Anders kan je voor een onaangename verrassing komen te staan en een apparaat kopen waarvan de batterij zeer snel leeg is, met de frustratie en het ongemak dat daarmee gepaard gaat.

Wat dat betreft zijn er modellen die ook een batterijbesparende modus integreren om de autonomie te vergroten. Ook is het belangrijk om te overwegen of het een snellaadsysteem heeft. En vergeet niet dat de levensduur van de batterij kan variëren afhankelijk van hoe je je horloge gebruikt, want tijdens de training is het energieverbruik ervan hoger.

Merk

Ons advies is dat je kiest voor een model van één van de topmerken van dit segment. Op deze manier bent je verzekerd van hoge kwaliteitsnormen en een goede klantenservice. De prijs kan iets hoger zijn, maar op de lange termijn is het de moeite waard. Vergeet niet dat goedkoop vaak duurkoop is.

Enkele van de meest prestigieuze merken zijn: Garmin, Polar en TomTom. Deze laatste biedt zeer slanke ontwerpen met grote schermen. Polar onderscheidt zich door het aanbieden van enkele van de meest geavanceerde hartslagmeters op de markt. Garmin biedt robuuste, nauwkeurige, goed afgewerkte en indrukwekkende prestaties.

Samenvatting

Het hebben van real-time informatie over je hartslag geeft je een aantal voordelen bij het trainen van een breed scala aan sporten. Het stelt je in staat om de opwarming, de rustperiodes en een meer diepgaande controle van je conditie te optimaliseren.

Dit zijn echter slechts enkele van de vele toepassingen van de huidige sporthorloges. De meeste bevatten dan ook een aantal praktische extra functies, zoals GPS, routeplanner, stappenteller, calorieteller en zelfs de mogelijkheid om slaapcycli te controleren.

Vond je ons artikel over sporthorloges interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte sporthorloge kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Aleksey Boldin: 26618276/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies