Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

63Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

137Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote SSHD test 2022. Hier stellen we alle SSHD’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste SSHD voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een SSHD wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Zoals de naam al doet vermoeden, is de SSHD een mengsel van de functionaliteiten van HDD en SSD harde schijven: Flash geheugen en roterende magnetische schijf.
 • De hybride harde schijven zijn veel goedkoper dan de zuivere solid state schijven. Vaak gebruikte bestanden worden opgeslagen in het acht GB flashgeheugen van de SSHD, waardoor de toegangstijd korter wordt.
 • Belangrijke criteria waarmee je bij de aanschaf rekening moet houden zijn de interfaces, de rotatiesnelheid, de lees- en schrijfsnelheid en de vormfactor.

SSHD: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een SSHD koopt

Hoe werkt een SSHD?

Zoals de naam al doet vermoeden, is de SSHD een mengsel van de functionaliteiten van HDD en SSD harde schijven: Flash geheugen en magnetische schijf. Net als een gewone HDD heeft de hybride een of meer draaiende schijven, de platter, waarop gegevens worden opgeslagen en opgehaald met een lees/schrijfkop. Dit deel van de HDD vormt het grotere opslaggedeelte.

sshd

Een SSHD harde schijf bestaat uit de conventionele HDD harde schijven en de nieuwere SSD harde schijven. (Foto: StockSnap / pixabay.com)

Het andere deel van de harde schijf bestaat, net als de SSD, uit flash geheugenchips. Dit veel kleinere deel van het medium wordt gebruikt om gegevens op te slaan of te verplaatsen die vaak gebruikt worden. De snellere datasnelheden en toegangstijden op het flash-geheugen verhogen de totale prestaties.

Voor jou verschijnt de hele SSHD op de computer als een logische schijf. Dit betekent dat je je gegevens en besturingssysteem niet handmatig sorteert. Het sorteren gebeurt automatisch volgens een algoritme dat observeert welke bestanden vaak gebruikt worden. Je vindt dus vaak systeembestanden en besturingssysteem op de SSHD.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van gewone HDD’s?

Vergeleken met een HDD kan de Solid State Hybrid Drive het besturingssysteem over het algemeen wat sneller maken. Dat betekent kortere opstarttijden, sneller starten van programma’s. Je kunt het best genieten van de prestaties van het flash geheugen met repetitieve toepassingen.

HDD’s gebruiken een schrijfkop om hun gegevens op een specifieke plaats op de draaiende magnetische schijf op te slaan. Als de gegevens nodig zijn, moet de schrijfkop, die ook de leeskop is, naar de juiste plaats gaan en moet de schijf draaien. Dit proces kost tijd. Het principe is anders met flash geheugenchips. Er zijn geen bewegende delen, de gegevens worden elektrisch opgeslagen.

Met de combinatie van deze twee principes kan de hybride een hogere schrijf- en vooral leessnelheid bereiken dan een HDD. Gegevens die vaak gebruikt worden kunnen snel opgevraagd worden. Op veel forums melden kopers kortere opstarttijden en snellere programmastarts vergeleken met een gewone zuivere HDD. De harde schijf heeft minder invloed op de prestaties van afzonderlijke toepassingen.

Kan ik mijn computer / laptop upgraden met een SSHD?

Ja dat kan. Het is in bijna elk geval zinvol om de interne HDD te vervangen door een SSHD. Op deze manier kun je ook uit oudere computers een snelheidsverhoging halen.

De functie en constructie van de SSHD lijken zo sterk op die van de HDD, dat hij gemakkelijk in elke laptop en desktop computer vervangen kan worden. Let bij vervanging op de grootte, vormfactor en verbinding.

sshd

Laptops en computers kunnen opgewaardeerd worden met SSHD kaarten.

De installatie is vergelijkbaar met die van een HDD. Je hebt misschien een frame nodig als je een 2.5 inch SSHD in een 3.5 inch harde schijf compartiment wilt passen. Vooral bij laptops is het belangrijk dat de harde schijf precies past en niet kan verschuiven. Je moet ook vooraf nagaan of je speciaal gereedschap nodig hebt voor de installatie of verloopstekkers.

Maak voor de zekerheid altijd een systeemback-up op een externe harde schijf!

In elk geval zijn SSHD’s compatibel met alle gangbare besturingssystemen en kunnen ze naar wens geformatteerd en gepartitioneerd worden.

Hoe schakel ik over van een HHD naar een SSHD?

De gemakkelijkste manier is om de harde schijf van tevoren te klonen. Er zijn verschillende software hiervoor. Als je de mogelijkheid hebt om beide harde schijven samen in de computer te installeren, dan kun je de harde schijven eenvoudig spiegelen.

Als je maar één harddisk bay hebt, is het aan te raden een behuizing met USB of Thunderbolt te kopen. Op deze manier kun je beide harde schijven op het systeem aansluiten en ze klonen. Installatie, afmetingen, interfaces: werkt hetzelfde als met een gewone HDD.

Kan ik een SSHD harde schijf voor mijn PlayStation 4 gebruiken?

Ja. Door de grote opslagcapaciteit is de harde schijf zeer geschikt voor spelconsoles. Van Seagate bijvoorbeeld zijn er nu modellen met tot 2 TB die ook de vereiste vormfactor van 2,5 inch hebben en dus wonderwel in de PS 4 Pro en de Slim passen.

Met welke opslagformaten kun je SSHD kopen en hoeveel kosten ze?

De hybriden zijn goedkoper dan pure SSD. Je kunt een 500 GB schijf krijgen voor zo weinig als € 60 en 4 TB voor zo weinig als € 300. De opslagcapaciteiten variëren alleen met het mechanische deel van de hybriden en gaan van 500 GB tot 4 TB. De grootte van het flash-geheugen, daarentegen, blijft voor alle varianten gelijk en is meestal 8 GB.

Het grote voordeel van de SSHD harde schijf is de prijs. Vergeleken met zuivere solid state schijven zijn ze een factor 6 tot 10 goedkoper, afhankelijk van de capaciteit. Als je veel opslagruimte nodig hebt, is dit waarschijnlijk het grootste voordeel van de SSHD. Vergeleken met conventionele HDD’s betaal je meer voor hybriden.

Het flashgeheugen van de meest populaire modellen is 8 GB. Sommige modellen met 16 GB waren er al een tijdje. Hieronder staat een prijslijst voor verschillende geheugenformaten.

Ter vergelijking hebben we SSD en HDD harde schijven in de lijst opgenomen.

Opslagcapaciteiten Prijs SSD Prijs SSHD Prijs HDD
128 GB ca. 60€
256 GB ca. 100€
500 GB ca. 200€ ca. 60€ ca. 45€
1 TB ca. 320€ ca. 90€ ca. 55€
2 TB 700-800€ ca. 120€ ca. 80€
4 TB ca. 1300€ ca. 300€ ca. 130€

Vaak worden schijven nog goedkoper aangeboden in speciale aanbiedingen – als je een koopjesjager bent, moet je je ogen open houden en aanbiedingen bestuderen. Onze tip: bekijk regelmatig de huidige beste lijsten en testresultaten en vergelijk ze.

Besluit: Welke soorten SSHD’s zijn er en welke is het beste voor jou?

SSHD’s zijn er van verschillende fabrikanten in verschillende uitvoeringen. Hoewel er SSHD’s zijn met verschillende opslagcapaciteiten, is het belangrijkste verschil tussen de verschillende modellen het toerental of het aantal omwentelingen per minuut.

Wist je dat Hitachi, Samsung, Seagate Technology en Toshiba begin 2007 de Hybrid Storage Alliance vormden om de voordelen van de SSHD technologie beter op de markt te brengen?

De precieze doelen waren te laten zien hoe de nieuwe technologie de mogelijkheden van computers verbetert en uitbreidt en de introductie van de technologie op de markt specifiek te ondersteunen. In die tijd werd verwacht dat tegen 2010 35 procent van alle gekochte notebooks een SSHD zouden hebben.

De opslaggrootte bepaalt alleen hoeveel gegevens er op de harde schijf passen. De twee meest voorkomende RPM maten zijn:

 • SSHD met 5400 RPM
 • SSHD met 7200 RPM

SSHD’s combineren de voordelen van snelle SSD harde schijven en grote HDD harde schijven in één hybride harde schijf. Omdat het SSD aandeel meestal acht GB is, bestaat het grootste deel van een SSHD nog steeds uit de gewone HDD harde schijven. Deze harde schijven moeten draaien om gegevens te kunnen lezen. Het RPM getal geeft aan hoeveel omwentelingen de harde schijf per minuut draait.

Op basis van de RPM aantallen verschillen de SSHD modellen, waarbij dit ook bepaalde voordelen en nadelen oplevert. Daarom is niet elke SSHD even geschikt. hybride SSHD harde schijven verschillen ook in grootte. Ze zijn verkrijgbaar in 3,5 inch en 2,5 inch maten. Het enige verschil is dat de 3.5 inch modellen meer bedoeld zijn voor desktop gebruik en de 2.5 inch modellen voor gebruik in notebooks.

In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de diverse SSHD’s nader toegelicht, zodat je kunt beslissen welk model het meest geschikt is voor je PC. Bovendien worden de voor- en nadelen van de afzonderlijke SSHD’s beschreven.

Wat onderscheidt een SSHD met 5400 RPM en wat zijn de voordelen en nadelen?

In principe geldt: hoe meer RPM een harde schijf heeft, hoe sneller hij is. Dit betekent dat bestanden sneller van de harde schijf gekopieerd, verplaatst of naar beneden gekopieerd kunnen worden. Het voordeel met 5400 RPM modellen is dus alleen de prijs.

Deze modellen kunnen iets goedkoper gekocht worden dan modellen met hogere toerentalcijfers. Dit maakt SSHD’s met lage RPM aantallen interessant voor budget PC builds, bijvoorbeeld.

Deze SSHD is ook geschikt voor mensen die hun oude notebook gewoon wat sneller willen maken met een nieuwe harde schijf.

Voordelen
 • Onbetaalbaar
Nadelen
 • Lage lees- en schrijfsnelheid
 • Ongeschikt voor het lezen of schrijven van veel bestanden

Wat onderscheidt een 7200 RPM SSHD en wat zijn de voordelen en nadelen?

SSHD’s met 7200 RPM bieden een zeer hoog aantal toeren en zijn daardoor veel sneller dan modellen met een lager aantal toeren. Dat betekent dat ze weer wat sneller gegevens kunnen opslaan, kopiëren of verplaatsen. Het voordeel hier is dus prestatie.

Je moet hier echter ook rekening houden met een hogere prijs dan bij modellen met lagere toerentalcijfers. Dit maakt deze modellen bijzonder interessant voor al wie bereid is iets meer te betalen voor hogere prestaties en snelheid, of wie al veel gegevens op zijn PC kopieert en verplaatst.

Voordelen
 • Snelle lees- en schrijfsnelheid
 • Geschikt voor het lezen of schrijven van veel bestanden
Nadelen
 • Duur

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om een SSHD harde schijf te vergelijken en te evalueren

Als je nu besloten hebt over een SSHD, vraag je je misschien nog steeds af welke het moet worden. Je hoeft geen computerexpert of IT-er te zijn om dit te doen. Als je kort kijkt naar de belangrijkste factoren die we hieronder voor je hebben samengevat, weet je waar je op moet letten bij het kopen.

 • Type interface
 • Rotatiesnelheid / lees- en schrijfsnelheid
 • Opslagcapaciteit
 • Vormfactor
 • Afmetingen
 • Gewicht
 • Volume
 • Stroomverbruik

Type interface

De interface stelt de snelheidslimiet in. Sneller hier betekent minder wachttijd, snellere toegang, sneller werken. In het geval van de SSHD betekent dit dat je minder lang hoeft te wachten als je bestanden kopieert, als je je systeem opstart of programma’s opent.

sshd

Standaard hebben SSHD kaarten een SATA interface.

In de meeste gevallen worden SSHD’s gebruikt als interne harde schijven en hebben ze een SATA interface. Het nieuwste SATA type is Serial ATA-600, in de volksmond vaak SATA III genoemd. Via deze verbinding is een theoretische snelheid van 6.0 Gbit/s mogelijk.

SSHD harde schijven halen deze overdrachtssnelheden echter niet.

Rotatiesnelheid / lees- en schrijfsnelheid

Deze specificatie beschrijft de snelheid waarmee de magnetische schijf in de harde schijf ronddraait. Hoe sneller de schijf draait, hoe sneller gegevens kunnen worden opgehaald of geschreven.

De kleinere 2,5 inch schijven draaien meestal langzamer met 5.400 toeren per minuut dan de grotere 3,5 inch schijven met 7.200 toeren per minuut. De schrijf- en leessnelheden zijn waarden die de gegevenssnelheid van de schijf beschrijven. De snelheid zegt iets over de algemene prestaties van de schijf.

Sneller is beter. De meeste SSHD’s zijn sneller dan gewone HDD’s maar trager dan SSD’s.

Opslagcapaciteit

Meer opslagcapaciteit betekent dat je meer ruimte hebt voor je bestanden. In de meeste gevallen is meer natuurlijk beter. De modellen met groter geheugen verbruiken echter ook iets meer energie. De flash cache groeit niet mee met de mechanische schijven. In de meeste hybride modellen heeft het geheugen een omvang van 8 GB.

Dit is ruim voldoende voor de gemiddelde toepassing.

Wist je dat Windows Vista het eerste besturingssysteem was met SSHD ondersteuning? De “Windows ReadyDrive” functie in Vista maakte het gebruik van SSHD’s mogelijk, waardoor PC’s sneller opstarten.

Vormfactor

SSHD’s worden verkocht in 2,5 inch of 3,5 inch. In de regel zijn de kleinere schijven meer geschikt voor notebooks, de 3.5 inch modellen vooral voor oudere staande computers.

De vormfactor beschrijft niet noodzakelijk de hoogte van een model. De inches verwijzen meestal naar de diameter van de platter, de draaiende schijf in de harde schijf. De vormfactor zegt niets over het flash-geheugen.

Afmetingen

De afmetingen zijn van cruciaal belang voor de succesvolle installatie van het opslagmedium in een apparaat zoals een laptop of spelconsole.

Desktop computers hebben meestal wat meer ruimte voor de installatie. In elk geval is het raadzaam de sleuf voor de harde schijf precies op te meten of de afmetingen voor het apparaat te onderzoeken.

Gewicht

Het gewicht van SSHD schijven kan ook belangrijk zijn. Als je liever een heel lichte notebook hebt omdat je veel met je computer reist, moet je hier ook eens naar kijken en vergelijken.

2.5 inch harde schijven worden meestal in mobiele toestellen geïnstalleerd. Deze zijn van nature lichter dan de grotere 3.5 inch harde schijven.

Volume

De bewegende delen in de SSHD maken lawaai. Dit kan soms vervelend zijn bij het werken. Of in mobiele toestellen kan het gebeuren dat er gewerkt wordt op plaatsen waar het heel stil moet zijn. Gelukkig zijn de geluidsniveaus niet meer dezelfde als een paar jaar geleden met HDD’s.

Intussen is het over het algemeen erg rustig. Toch is er een klein verschil tussen de afzonderlijke modellen. Hier wordt het geluidsniveau gegeven in decibels tijdens bedrijf en stationair draaien. De waarden liggen allemaal vrij dicht bij elkaar. Je moet het stellen met tussen de 22 en 27 decibel.

Ter vergelijking: een koelkast met een geluidsniveau tot 35 decibel wordt als een “stil” apparaat beschouwd.

Energiebudget

Als je graag met je laptop in cafés of in de natuur werkt, heb je goede prestaties van de batterij nodig. Harde schijven verbruiken een groot deel van het totale stroomverbruik omdat ze voortdurend in gebruik zijn. Ook op stand-alone computers kan het energieverbruik een verschil maken.

Vooral als de computer lang achter elkaar draait, kan het aan het eind van het jaar verschil maken of je een energiebesparende of een energie slurpende harde schijf koopt. De 2,5 inch harde schijven verbruiken minder energie dan de grotere 3,5 inch omdat ze langzamer ronddraaien.

Als je bij de aanschaf van een SSHD vooral let op prestaties en opslagcapaciteit, dan zul je in de meeste gevallen een hoger stroomverbruik moeten accepteren.

Beeldbron: Pixabay.com / fernandozhiminaicela

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies