Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

36Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

130Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote test van studiomicrofoons 2023. Hier stellen we alle studiomicrofoons die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste studiomicrofoon voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een studiomicrofoon wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • Studiomicrofoons worden vooral gebruikt in professionele omgevingen omdat ze geluid van hoge kwaliteit bieden.
 • In ons artikel maken we onderscheid tussen dynamische microfoons, condensatormicrofoons en ribbon microfoons.
 • De richtkarakteristiek van microfoons hangt af van de hoek van de ontvangen geluidsgolven.

Studio Microfoon: Onze selectie

Neewer Studiomicrofoon

Ervaar geweldige prestaties, doordat dit meesterwerk ongewenste externe audiogolven en trillingen, ook wel bekend als lawaai en interferentie, afschermt van het opnamebereik. Hierdoor vindt uw stem een vrije weg naar uw microfoon. Bovendien is de Neewer studiomicrofoon licht en mobiel, dankzij het unieke ontwerp met drie platen. De twee opvouwbare eindplaten maken hoekaanpassingen mogelijk en maximaliseren de geluidsabsorptie.

Hitechlife Studiomicrofoon

Ontdek de ultieme opname-ervaring met de HITECHLIFE studiomicrofoon, speciaal ontworpen om u te voorzien van de meest heldere en storingsvrije geluidskwaliteit. Dankzij de geavanceerde absorberende schuimisolatie kunnen geluidsreflectie en extra akoestische ruis tijdens het opnemen aanzienlijk worden verminderd, waardoor de microfoonafscherming uitzonderlijk effectief is tegen interferentie.

01 Studiomicrofoon

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Presentatie van de Studio Microfoon 01: een top-innovatie op het gebied van geluidsopnameapparatuur die uw opnames naar een nieuw niveau tilt. Deze studiomicrofoon heeft een geavanceerd akoestiekprincipe waarbij gebruik wordt gemaakt van een ommuurde eva-schuimgeluidsabsorberende spons met hoge dichtheid en hoogwaardige kunststof geluidsabsorberende materialen. Het binnenste isolatiemateriaal van deze microfoon zorgt ervoor dat geluidsreflectie en diffuse geluidsgolven effectief verminderd worden.

Sorandy Studiomicrofoon

No products found.

Het microfoonisolatiescherm van de Sorandy studiomicrofoon zorgt ervoor dat omgevingsgeluid aan de achterkant en zijkant wordt verminderd, terwijl het externe ruis effectief voorkomt dat uw microfoon verstoort. Gebaseerd op akoestische principes, maakt het gebruik van een EVA-schuim geluidsabsorberende spons met scherpe wanden en hoge dichtheid, evenals innovatief binnenisolatiemateriaal dat geluidsreflectie en diffuse geluidsgolven effectief vermindert.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een studiomicrofoon koopt

Wie heeft er een studiomicrofoon nodig?

Studiomicrofoons zijn geschikt voor het maken van professionele geluidsopnamen. Zoals de naam al doet vermoeden, worden ze vooral in opnamestudio’s gebruikt. Zulke studiomicrofoons zitten meestal in een hoger prijssegment en zijn ook van hogere kwaliteit dan gewone microfoons. Als je van plan bent kwaliteitsvolle geluidsopnamen te maken of als dit al je beroep is, zijn studiomicrofoons een goede keuze voor je.

Studiemicrofoons worden gebruikt voor professionele opnamen. Je kunt opnamen van hoge kwaliteit maken, niet alleen in de studio, maar ook thuis. (Beeldbron: unsplash.com / Dan LeFebvre)

Om te illustreren waar studiomicrofoons het vaakst gebruikt worden, hebben we de volgende lijst opgesteld:

 • Zingen, Rap
 • Muziekinstrumenten
 • Radio
 • Televisie
 • Film
 • Podcast
 • Luisterboek, hoorspelen
 • Webvideo-inhoud (YouTube)

Als je hier je bezigheid vindt, is een studiomicrofoon van goede kwaliteit een goede keuze voor je, want je bent afhankelijk van goede kwaliteit als je met je geluidsopnamen een bepaald publiek wilt bereiken.

Hoeveel kosten studiomicrofoons?

Als we vragen naar de kosten van studiomicrofoons, vinden we de producten in 3 gedefinieerde producttypes. Deze vergelijking moet je helpen het beste product voor je budget te vinden. Voor deze lijst werden alleen studiomicrofoons met individuele prijzen in aanmerking genomen, om ze beter te kunnen vergelijken.

Microfoon Prijsklasse
Dynamische Microfoon 20€-1.000€
Condensator Microfoon 20€-10.000€
Lintmicrofoon 70€-2.000€

Bij de dynamische microfoons zijn er al microfoons vanaf 20€, maar die moeten niet geschikt zijn voor studio-opnamen van hoge kwaliteit. Hetzelfde geldt voor condensatormicrofoons, die ook vaak voor zo weinig als 20€ verkrijgbaar zijn. Lintmicrofoons beginnen in vergelijking daarmee veel duurder. De dynamische en ribbon microfoons eindigen in de klasse 1000€-2000€, waarbij vooral de condensatormicrofoon tot 10.000€ kan kosten.

Wat zijn de alternatieven voor studiomicrofoons?

Het hangt ervan af welke geluidskwaliteit je nodig hebt. Zoals eerder gezegd worden studiomicrofoons gebruikt in een professionele omgeving. Zo’n omgeving heeft meestal een bepaald bereik, waar een bepaalde kwaliteit vereist is, zoals bij radio of televisie. Op zich kan geluid alleen met microfoons opgenomen worden, dus er is geen alternatief voor geluidsopnamen. Je kunt echter verschillende soorten microfoons gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld een richtmicrofoon krijgen als je geluid van voren wilt opnemen. Wil je daarentegen alleen spraak opnemen, dan is een reversmicrofoon het beste voor jou. Hierboven, in de rubriek “Wie heeft een studiomicrofoon nodig?” vind je de activiteiten waarbij studiomicrofoons meestal nodig zijn. Nu komt het beslissingsgedeelte, waarin we de meest voorkomende soorten studiomicrofoons voorstellen en je hun voor- en nadelen laten zien.

Besluit: Welke soorten studiomicrofoons zijn er en welke is de juiste voor jou?

Bij het kiezen van de juiste microfoon is het ook belangrijk dat je de verschillende voor- en nadelen van elk type microfoon kent. Als je kwaliteitsopnamen wilt maken met een studiomicrofoon, heb je deze drie categorieën die we je voorstellen.

 • Dynamische Microfoon
 • Condensatormicrofoon
 • Lintmicrofoon

In het volgende zullen we elke categorie nader bekijken en de voor- en nadelen van elke microfoon onderzoeken.

Wat onderscheidt een dynamische microfoon en wat zijn de voordelen en nadelen?

Met een dynamische microfoon wordt geluid omgezet in elektrische impulsen. De manier waarop het werkt hangt af van de soort transducer. Bij het z.g. inductieprincipe vormen twee magneten een magnetisch veld binnen een z.g. spoel. Als het geluid de dynamische microfoon binnenkomt, beweegt de spoel op en neer in het magnetisch veld. De beweging in het magnetisch veld wekt dan elektrische impulsen op.

Voordelen
 • Robuustheid
 • Geschikt voor luide instrumenten
Nadelen
 • Voorversterker nodig
 • Zwaar diafragma

Omdat hij zo robuust is, wordt hij vaak gebruikt voor live-optredens. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om luide instrumenten zoals drums op te nemen. Bovendien moet een voorversterker gebruikt worden om het toestel te laten werken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een condensatormicrofoon?

Met condensatormicrofoons wordt het geluid anders omgezet. Als je spreekt of zingt, komen de geluidsgolven in de microfoon. Dit zet dan het membraan in beweging en er wordt een elektrisch signaal opgewekt. Met een condensatormicrofoon is fantoomvoeding altijd nodig.

Voordelen
 • Warm en krachtig geluid
 • licht diafragma
Nadelen
 • Robuustheid
 • Ruis

Door de geringe massa van het diafragma kunnen hogere gevoeligheden verkregen worden. Dit resulteert dan in een uitstekende geluidskwaliteit. Hij is echter weinig robuust bij hoge temperaturen of onder invloed van vochtigheid. Daarom is deze microfoon niet geschikt voor live-optredens.

Wat zijn de kenmerken van een lintmicrofoon en wat zijn de voor- en nadelen?

Lintmicrofoons werken, net als dynamische microfoons, volgens het inductieprincipe.

Voordelen
 • Lage frequenties
 • Gedetailleerde opname
Nadelen
 • Robuustheid
 • Ruis

Lintmicrofoons zijn echter veel gevoeliger dan dynamische microfoons. Daarom zijn ze eerder aan te bevelen voor gebruik in een geïsoleerde opnamestudio dan voor thuisopnamen. Ze zijn daarom ook erg gevoelig voor omgevingslawaai. In de koopcriteria gaan we dan meer in detail in op de afzonderlijke factoren waar je op moet letten bij het kopen van een studiomicrofoon.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om studiomicrofoons te vergelijken en te evalueren

Nu willen we je laten zien welke criteria voor jou doorslaggevend kunnen zijn bij de aanschaf van een studiomicrofoon. Je kunt de volgende criteria betreffende het product gebruiken om de toestellen beter met elkaar te vergelijken:

 • De kenmerken
 • Het geluid
 • Het vakmanschap

Nu zullen we deze afzonderlijke criteria, die belangrijk zijn voor de aankoop van een studiomicrofoon, uitleggen.

Kenmerken

Kenmerken beschrijven de uitrusting van een studiomicrofoon. Deze kunnen sterk afhankelijk zijn van de kosten van een microfoon. Gewoonlijk geven microfoons met veel mogelijkheden een beter kwaliteitsresultaat dan microfoons met minder mogelijkheden.

Type verbinding

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen USB, XLR en draadloos. We laten je hier zien wat de afzonderlijke soorten zijn:

 • USB: Een handige eigenschap zou bijvoorbeeld een USB poort zijn waarmee je het apparaat direct op je PC kunt aansluiten. Niet elke studiomicrofoon heeft zo’n digitale verbinding, want ze werken traditioneel in de analoge modus.
 • XLR: De traditionele microfoons zijn meestal verbonden via een analoog signaal via een XLR verbinding, dat niet via een PC geluidskaart afgetapt kan worden. Je zou een extra omvormer nodig hebben om je signaal van analoog in digitaal om te zetten zodat de PC het geluid kan herkennen.
 • Radio: Dan zijn er ook, bijvoorbeeld, dynamische microfoons die ook met batterijen kunnen werken. Om toch het signaal te kunnen uitzenden, hebben ze ook een interne radiofunctie. Het voordeel van een radiomicrofoon is dat je niet meer afhankelijk bent van een kabel en, vooral voor live-optredens, je je minder zorgen hoeft te maken over de bekabeling. Het heeft ook het voordeel dat je je vrijer kunt bewegen.

Polair patroon

Dan is er nog de richtingskarakteristiek. Afhankelijk van hoe de hoek is ingesteld, beïnvloedt dit de gevoeligheid van de ontvangen geluidsgolven.

De richtingskarakteristiek beschrijft de gevoeligheid en de afhankelijkheid van de hoek van de ontvangen geluidsgolven.

Er zijn vier verschillende categorieën richtingskarakteristieken.

Polair patroon Toepassingsgebied
Omnidirectioneel Voor een thuisstudio zou je dit type kunnen gebruiken om je akoestische instrumenten of achtergrondzang op te nemen.
Cardioïde Deze eigenschap kun je gebruiken om zang, spraak of instrumenten op te nemen als je ze bijzonder dichtbij wilt laten komen.
Eight Deze microfoon wordt vooral aanbevolen in professionele toepassingen om stereotechnieken te creëren, zoals gekruiste acht of midden/zij stereofonie.

Omnidirectioneel

Deze microfoons kunnen in de omtrek van een cirkel alles om hen heen horen. As of geluid kan uit alle richtingen worden opgepikt. Qua eigenschappen lijkt dit erg op het menselijk oor.

Cardioïde

Dit is de meest gebruikte soort voor podium- en studiotoepassingen. Om alleen het geluid op te pikken dat de microfoon recht van voren raakt, wordt de cardioïde karakteristiek gebruikt. Dit betekent dat geluidsgolven die de zijkant van de microfoon raken minder worden opgepikt. Geluid dat de microfoon van achteren raakt, wordt direct onderdrukt, d.w.z. niet opgepikt en dus onhoorbaar gemaakt.

Acht

Een microfoon die geluid van voren en van achteren kan opvangen heeft een zogeheten achtkarakteristiek. Dit betekent dat in dit geval het geluid dat van opzij op de microfoon slaat onderdrukt wordt. Lintmicrofoons hebben dit soort eigenschap het meest. De membranen worden afzonderlijk of gelijktijdig met verschillende spanningen van stroom voorzien. Hieruit kunnen dan de reeds genoemde eigenschappen verkregen worden.

Bij de richtingskarakteristiek bepaalt de hoek hoe het geluid door de microfoon wordt opgepikt. (Foto bron: unsplash.com / Jason Rosewell)

Andere kenmerken

Behalve de reeds genoemde kenmerken zijn er ook meer specifieke soorten. Dit zijn bijvoorbeeld de schakelbare, de breed-cardioïde en de super-cardioïde. De brede cardioïde is een mengeling van omnidirectionele en cardioïde kenmerken. In dit geval is de cardioïde minder naar voren gericht.

De mengeling van omnidirectionele en cardioïde kenmerken is geschikt voor het opnemen van akoestische gitaren of vocale groepen.

De supercardioïden vloeien voort uit de eigenschappen van de cardioïde en de figuur-van-acht. Het geluid dat hier van voren komt is nog sterker dan bij de conventionele cardioïde karakteristiek. Bij deze methode wordt het achterste geluid echter minder onderdrukt dan bij de gewone variant. Hypercardioïden zijn erg nuttig op het toneel.

Bijvoorbeeld bij het juist opstellen van podiummonitoren. Er zijn condensatormicrofoons die voorzien zijn van een omschakelbare karakteristiek. Ze bestaan uit twee enkelvoudige diafragma’s met cardioïde eigenschappen, die rug aan rug geplaatst zijn. De gewenste kan dan naar behoefte op de microfoon gekozen worden, meestal via een schakelaar. Als het een buizenmicrofoon is, zit zo’n schakelaar ook op de voeding van het toestel. Hij is ook goed voor het oppakken van trommels, zoals de snare.

Het Geluid

Misschien wel het belangrijkste aspect van een microfoon die in de studio gebruikt wordt is de geluidskwaliteit.

Als je een professioneel geluid wilt bereiken, is de keuze van de juiste microfoon met studiokwaliteit van cruciaal belang.

Het frequentiebereik speelt een belangrijke rol voor het geluid, want het beschrijft in welk bereik de microfoon geluid kan opvangen. Het frequentiebereik wordt altijd aangegeven in Hertz (kort: Hz). Een gangbaar frequentiebereik ligt tussen 50 Hz en 18.000 Hz. Bijzonder hoogwaardige studiomicrofoons kunnen ook een frequentiebereik tussen 20 Hz en 20.000 Hz hebben.

Het begrenzende geluidsdrukniveau evalueert de gevoeligheid of de transmissiefactor van microfoons. Dit wordt vaak aangegeven onder SPL (Sound Pressure Level) met de bijbehorende decibel (afgekort: dB). Hoe hoger de dB, hoe luider de geluiden die de microfoon kan opvangen. Voor je oriëntatie is dit vaak tussen 100 dB en 140 dB.

De impedantie van een studiomicrofoon is de uitgangsimpedantie en de belastingsimpedantie. Deze worden meestal uitgedrukt in ohm. Als een microfoon een uitgangsimpedantie van 200 ohm opgeeft, dan moet de ingangsimpedantie van de voorversterker minstens 1.00 ohm zijn.

Verwerking

De afwerking van studiomicrofoons is meestal van een hogere kwaliteit dan die van minder dure microfoons. Gemiddeld genomen is de afwerking van dure microfoons meestal van betere kwaliteit. Dit omvat het materiaal waarvan het produkt gemaakt is en de kwaliteit van de produktie.

Wetenswaardigheden over studiomicrofoons

Welke problemen kunnen zich voordoen bij het gebruik van microfoons?

Maar het kan zijn dat je een ander probleem hebt. Daarom hebben we deze tabel gemaakt om je te helpen je problemen op te lossen.

Aanbeveling Beschrijving
Controleer de verbinding Dit kan gemakkelijk over het hoofd gezien worden. Maar het is belangrijk dat je de microfoon in de juiste aansluiting steekt. Het kan gemakkelijk zijn om de microfoon verkeerd aan te sluiten bij stress.
Controleer je stuurprogramma’s vooral als je een USB microfoon gebruikt, moet je altijd controleren of je het nieuwste stuurprogramma geïnstalleerd hebt.
Controleer je microfooninstellingen Als alles goed aangesloten en geïnstalleerd is, controleer dan of de instellingen juist zijn. Als er per ongeluk iets veranderd is, is het raadzaam de aanbevolen standaardinstellingen van de fabrikant te volgen.

Wat is de beste audio editor?

Je hoeft niet per se veel geld uit te geven aan een goede audio editor. Het beste voorbeeld is Audacity. Je kunt op YouTube verschillende video’s vinden die een gedetailleerde uitleg geven.

Beeldbron: unsplash.com / israel palacio

Recensies