closeup of young woman using camera over gray background
Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

19Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

47Verzamelde opmerkingen

Je hebt vast wel eens gehoord van systeemcamera’s. Er bestaat echter een kans dat je nog steeds niet precies begrijpt wat een systeemcamera nu precies is en waarom ze zo populair zijn geworden. Wees niet bang, je bent niet de enige. Veel mensen vragen zich af wat systeemcamera’s onderscheidt van andere camera’s en waarom je voor dit type camera’s zou moeten kiezen, boven de andere soorten camera’s die op de markt verkrijgbaar zijn. In deze shopgids leggen we het je allemaal uit.

Een systeemcamera is een digitale camera met verwisselbare lenzen zonder een (opklapbare) spiegel voor het zoekersysteem. In het Engels wordt de camera ook wel een EVIL-camera (Electronic Viewfinder Interchangeable Lens) genoemd. Systeemcamera’s verschillen van andere camera’s door hun vermogen om goede beelden te verkrijgen zonder een groot apparaat bij je te hoeven hebben.
Belangrijk om te weten

  • Een systeemcamera biedt een beeldkwaliteit die vergelijkbaar is met die van een spiegelreflexcamera. Het formaat is echter kleiner en compacter, vergelijkbaar met dat van een normale digitale camera.
  • In het Engels heeft dit type camera verschillende namen, waaronder: Mirrorless, ILC (Interchangeable-Lens Compact), EVIL (Electronic Viewfinder Interchangeable Lens), MILC (Mirrorless Interchangeable-Lens Camera) en CSC (Compact System Camera).
  • In deze shopgids vind je de belangrijkste aankoopcriteria die gelden bij de aankoop van een systeemcamera. Hier vind je de kenmerken die dit type camera onderscheiden van andere soorten camera’s, zoals de spiegelreflex-, compact- en superzoom-camera’s.

Onze selectie: De beste systeemcamera’s op de markt

Op het moment dat je ervoor kiest om een systeemcamera aan te schaffen, betekent dit meestal dat je andere typen camera’s al hebt uitgesloten, zoals een spiegelreflex-, compact- of superzoom-camera. Wees je er echter van bewust dat er ook binnen het aanbod van systeemcamera’s veel verschillende modellen verkrijgbaar zijn, elk met hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Welke camera het beste bij je past is afhankelijk van je fotografische interesses. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete modellen.

Sony Systeemcamera

De Sony Alpha 6400 wordt geleverd met de SEL-P1650 lens, een accu (NP-FW50), een micro-USB-kabel, een netsnoer, een voedingsadapter (AC-UUE12), een lensdop, een oculairdop, een comfortabele schouderriem en een accessoireschoendop. Deze indrukwekkende camera met accessoires is het perfecte pakket voor zowel professionals als enthousiaste amateurs die hun fotografie- en filmkunst naar een hoger niveau willen tillen. Grijp deze kans en leg uw wereld vast met de ongeëvenaarde kwaliteit en prestaties van de Sony Alpha 6400 systeemcamera.

Nikon Systeemcamera

De meegeleverde Z 6II body en 24-70mm lens zorgen ervoor dat u klaar bent om direct aan de slag te gaan. Daarnaast wordt de camera geleverd met een EN-EL15C oplaadbare Li-ion accu, een MH-25A acculader, een draagriem en een USB-kabel. Met een gewicht van slechts 705 gram en afmetingen van 134 x 100,5 x 67,5 mm (B x H x D), is deze Nikon systeemcamera dé ideale metgezel voor al uw fotografie avonturen.

Panasonic Systeemcamera

Ervaar de beste bedienbaarheid met deze compacte systeemcamera, uitgerust met een oled-zoeker van hoge resolutie (0,83 x 3,7 mp, 120 b/s, zonder blackout), een schouderdisplay, een handige joystick en een zwenkmonitor. Als u op zoek bent naar de hoogste betrouwbaarheid en veelzijdigheid in een reiscamera of outdoor camera, dan bent u bij de Panasonic systeemcamera aan het juiste adres. De camera beschikt over een magnesiumfront, bescherming tegen koude, stof en spatwater, 2 SD-sleuven met UHS II, 200k triggers en de mogelijkheid om op te laden via USB.

De systeemcamera met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Sony Alpha is uitgegroeid tot een van de meest geavanceerde modellen in de systeemcamera-sector. De camera’s zijn klein, maar hebben zeer geavanceerde functies. De Sony Alpha 6000 systeemcamera maakt prachtige foto’s met een schitterende 24 MP-kwaliteit. Het apparaat heeft een snelle autofocus, waardoor je eenvoudig scherpe foto’s maakt. Zo zul je geen momentopname meer missen. Maak eenvoudig selfies vanuit ongebruikelijke hoeken door je camera te bedienen via een smartphone.

De beste systeemcamera voor vloggers

De Olympus PEN E-PL8 is een prachtige systeemcamera met een modieuze uitstraling. Het opmerkelijke design heeft ronde vormen en een hoogwaardige afwerking. Door de leren afwerking ligt de camera erg fijn in de hand. De Olympus PEN E-PL8 heeft een kantelbaar touchscreen met automatische selfie modus.

De systeemcamera van Olympus is ideaal voor vloggers. De ingebouwde wifi functie zorgt ervoor dat je gemakkelijk je foto’s over kunt zetten naar je smartphone, tablets en social media. De camera heeft een 16,1 megapixel sensor en Full HD video.

De meest gebruiksvriendelijke systeemcamera

Dankzij de krachtige NIKKOR-lens met 40x optische zoom, die kan worden uitgebreid tot 80x met de Dynamic Fine Zoom, voelt het alsof je zelf midden in de actie van het te fotograferen onderwerp zit. Het kantelbare scherm met hoge resolutie biedt unieke perspectieven. Met de overzichtstoets kun je snel en eenvoudig de volledige foto weergeven. De Snapbridge-functionaliteit zorg ervoor dat de camera altijd is verbonden met je smartphone of tablet.

De beste systeemcamera voor op reis

De Canon EOS M50 is een compacte systeemcamera met een strak design. Je maakt scherpe foto’s met de 21,4 megapixel sensor en deel je draadloos via WiFi, Bluetooth en NFC met vrienden en familie. Video is ook geen probleem voor deze camera.

Dankzij het 180 graden kantelbare LCD scherm maak je eenvoudig de leukste video’s en vlogs in 4K en haarscherp door de beeldstabilisatie. Om je fotografie te verbeteren, beschikt deze systeemcamera over de Creative Assist-functie waarmee de camera je leert hoe jouw instellingen je foto’s en video’s beïnvloeden.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over systeemcamera’s

Systeemcamera’s zijn nog een relatief nieuw product op de markt. Als amateur- of professioneel fotograaf heb je keuze uit veel verschillende soorten camera’s. Het kan daardoor best lastig zijn om te beslissen welke camera het beste bij je past. Dat geldt ook voor de verschillende typen systeemcamera’s. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit product.

Close up of a photographer photographing with a dslr camera

In het Engels wordt een systeemcamera onder andere EVIL (Electronic Viewfinder Interchangeable Lens) camera genoemd.
(Bron: Guillem: 39083219/ 123rf.com)

Zijn systeemcamera’s een trend die voorbij gaat, of hier om te blijven?

Systeemcamera’s kwamen iets meer dan 10 jaar geleden op de markt. Toch zijn ze vooral de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De cijfers tonen vooral duidelijk aan dat de omzet van systeemcamera’s ieder jaar stijgt, geheel tegen de trend van de dalende cameramarkt in. Het lijkt er dus op dat systeemcamera’s voorlopig niet van de markt weg te denken zijn.

Ondanks de goede ontvangst die SLR-camera’s al heel lang bij fotografen hebben, troeft de systeemcamera de DSLR-camera af. Het is de combinatie van de kwaliteit, prijs, grootte en prestaties van deze spiegelloze camera’s, die ervoor zorgt dat veel fotografen voor dit type camera kiezen.

Wat betekent het als een camera spiegelloos is?

Het kenmerk dat systeemcamera’s misschien nog wel het meest onderscheidt van andere typen camera’s, is het feit dat ze geen spiegel hebben. Terwijl spiegelreflexcamera’s een spiegel hebben die dient om het beeld te reflecteren dat door de lens binnenkomt en direct in de zoeker wordt geprojecteerd, ontbreekt dit onderdeel in de systeemcamera.

Het ontbreken van de spiegel maakt een systeemcamera compacter en makkelijker beheersbaar, zonder dat de kwaliteit sterk wordt aangetast. Hoewel de afwezigheid van een spiegel betekent dat de focus aan kwaliteit kan verliezen, heeft het een positief effect op de levensduur en weerstand van de camera, door af te zien van een mechanisch sluitersysteem.

Side view of a photographer photographing the sun silhouette against the light with a DSLR camera

Wil je de beeldkwaliteit van een spiegelreflexcamera en lenzen kunnen wisselen, maar liever niet zo’n grote camera, kies dan voor een kleine systeemcamera.
(Bron: Guillem: 64632984/ 123rf.com)sunrise on the beach with the ocean in the background

Wanneer heb je een systeemcamera nodig?

Tegenwoordig strijden spiegelreflex camera’s en systeemcamera’s om de aandacht van fotografen van alle niveaus. Als je een semi-professioneel of professioneel fotograaf bent, is de aanschaf van een systeemcamera een goede optie. Met deze camera geniet je van een geavanceerde, moderne en vergelijkbare technische kwaliteit als die van spiegelreflexcamera’s. Dit maakt de systeemcamera een zeer interessante optie voor veel fotografen.

Als je verder wilt gaan en jezelf op een professionele manier wilt ontwikkelen in de wereld van de fotografie, kan een systeemcamera in sommige functies misschien te beperkend zijn. Om video’s te maken moet je bijvoorbeeld een XLR-microfoonadapter gebruiken om maximale audiokwaliteit te bereiken, terwijl bij het maken van video’s het krijgen van goed geluid altijd een prioriteit moet zijn.

Waarom is de sensorgrootte van een systeemcamera belangrijk?

Veel mensen denken dat het aantal pixels van de camera de kwaliteit van het beeld bepaalt. Maar eigenlijk is er een ander aspect dat nog relevanter is op dit gebied, en dat is de grootte van de sensor. Hieronder vind je de meest gebruikte sensoren voor systeemcamera’s:

  • Full frame: Lijkt qua afmetingen het meest op de de klassieke analoge camera (35 mm). Biedt de beste kwaliteit en oog voor detail.
  • APS-C: Heeft een klein formaat en een goede beeldkwaliteit. Kleine en lichte camera’s.
  • 4/3: Kleiner dan de vorige en geschikt voor het gebruik van kleine en lichte lenzen.

Kun je de lenzen van een systeemcamera vervangen?

Afhankelijk van het type fotografie dat je wilt beoefenen, is het erg handig dat je de lenzen van je systeemcamera kunt verwisselen. Voor foto’s in de portretmodus bijvoorbeeld, heb je een ander soort lens nodig dan in andere situaties. Hetzelfde geldt voor sportevenementen, waarbij je verschillende lenzen kunt gebruiken om de details van snelle bewegingen beter vast te leggen.

Het is daarom interessant om een systeemcamera te kopen waarvan je de lenzen kunt verwisselen en vervolgens de lenzen te kopen die het beste passen. Maar hoewel je met een systeemcamera inderdaad de lenzen kunt verwisselen, is het wel belangrijk er rekening mee te houden dat de verscheidenheid aan lenzen niet zo groot is als in de wereld van de spiegelreflexcamera’s.

Wat zijn de verschillen tussen de belangrijkste soorten camera’s?

Het cameralandschap was nog nooit zo uitgebreid. Met de moderne technologische ontwikkelingen zijn de laatste jaren veel modellen met onderscheidende kenmerken op de markt gebracht. Maar welke camera maakt nu de mooiste foto’s? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste soorten camera’s, elk met hun eigen functies en voor- en nadelen:

Soort camera Systeem Spiegelreflex Compact Superzoom
Formaat en gewicht Klein en licht. Groter en zwaarder. Zeer klein en licht. Ligt tussen de compact- en spiegelreflexcamera.
Voordelen Mechanisch resistenter. Grote beeldsensor en uitgebreide variëteit aan accessoires. Goed te betalen. Optiek met groot brandpuntsbereik. Mirrorless.
Nadelen Het contrastfocussysteem is minder nauwkeurig dan dat van spiegelreflexcamera’s. Sommige modellen hebben geen geïntegreerde zoeker. Duur. Niet-uitwisselbare lens, minder kwaliteit en een kleine sensor. Vaste lens.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In tegenstelling tot een compactcamera, kun je bij een systeemcamera de lenzen verwisselen en heb je meer controle over de instellingen. Systeemcamera’s zijn de laatste jaren erg in ontwikkeling. Als je er een wilt kopen, is het handig als je de belangrijkste kenmerken kent en het apparaat hierop kunt beoordelen. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria die gelden bij de aanschaf van een systeemcamera:

Lenzen

Zoals je eerder in deze shopgids hebt kunnen lezen, is het feit dat je lenzen kunt verwisselen een van de belangrijkste aspecten waarmee systeemcamera’s zich onderscheiden van andere soorten camera’s. Als je wilt groeien en professionele foto’s wilt nemen, is dit een relevant aspect dat je moet overwegen. Het is daarom belangrijk je er bewust van te zijn wat voor soort foto’s je wilt nemen en welk resultaat je wilt bereiken.

Het kan echter lastig worden als je moet kiezen uit een breed scala aan lenzen. Hoewel systeemcamera’s minder verschillende soorten lenzen hebben dan spiegelreflexcamera’s, zijn er nog steeds veel modellen die, als je niet weet hoe ze werken, de keuze gecompliceerd kunnen maken. Hieronder vind je de 3 meest gebruikte lenzen:

  • Groothoek: Met brandpuntsobjecten tussen de 18 en 35 mm.
  • Standaard: Meestal een lens van 50 mm groot.
  • Telelens: Met een lensgrootte tussen de 70 en 135 mm.

camera lens close up

Het feit dat de lenzen kunnen worden uitgewisseld, is een van de belangrijkste aspecten waarmee een systeemcamera zich onderscheidt van andere soorten camera’s. 
(Bron: Ensup: 20952754/ 123rf.com)

Zoeker

Niet elke systeemcamera is voorzien van een digitale zoeker. Bij een camera zonder zoeker, zie je het live beeld op je display. Het idee hierachter is dat je zo kleinere en beter beheersbare apparaten krijgt, zonder aan goede beeldkwaliteit in te hoeven leveren. Als je overstapt van een compact- naar een systeemcamera, kan een systeemcamera zonder zoeker een goede optie zijn.

Voor meer professionele gebruikers of gebruikers die gewend zijn scherp te stellen met behulp van een elektronische zoeker, kan het gebrek hieraan een groot gemis zijn.  Het kan dan lastiger zijn om goede fotografische resultaten te bereiken. Het is daarom belangrijk dat je controleert of de camera die je wilt kopen wel of geen zoeker heeft, voordat je een beslissing neemt en het apparaat koopt.

Video-opnames

Er zijn steeds meer mensen die een systeemcamera gebruiken voor hun videoprojecten, zowel voor YouTube-kanalen als voor semi-professionele opnames. De beeld- en geluidskwaliteit van dit soort projecten wordt steeds belangrijker, gezien de technologische ontwikkelingen die niet meer tegen te houden zijn. Het is daarom essentieel om te controleren of de camera voldoende technische functionaliteiten heeft om goede video’s te kunnen maken.

Als je een systeemcamera koopt om video’s te maken, moet je er in ieder geval voor zorgen dat het apparaat een goed autofocussysteem heeft. Ook kenmerken zoals de 4K-opname, beeldsnelheid per seconde, optie om op te nemen in slow motion, externe microfoon-ingang of beeldstabilisatie zijn enkele voorbeelden van technische aspecten die je van tevoren moet overwegen.

Wifi

In een wereld waarin alles met elkaar verbonden is, wordt het voor elektronische apparaten steeds belangrijker om de optie voor een wifi-verbinding te hebben. Dat geldt ook voor systeemcamera’s. Niet alle camera’s hebben de mogelijkheid om ze met wifi te verbinden. Dit hangt af van het prijskaartje. Hoe meer je wilt betalen, hoe groter de kans is dat de camera deze optie biedt. Gelukkig hoef je tegenwoordig echter niet veel meer te betalen voor dit soort functionaliteiten.

Wist je al dat je met wifi direct foto’s van de camera naar je smartphone of tablet kunt sturen? Ook kun je foto’s op afstand maken. Met sommige apparaten kun je zelfs foto’s rechtstreeks van de systeemcamera naar de printer sturen en laten afdrukken.

Snelheid

Ook voor fotografen die een camera met een hoge snelheid nodig hebben, bijvoorbeeld om sport, dieren of soortgelijke onderwerpen te fotograferen, zijn systeemcamera’s geschikt. Door hun mechanisme kunnen ze sneller fotograferen dan spiegelreflexcamera’s. Bovendien maakt ook de grootte van de systeemcamera’s hen in dit opzicht een aantrekkelijke optie.

Het probleem dat spiegelreflexcamera’s meestal hebben, is dat de spiegelbeweging de interval tussen de opnamen beperkt. Een systeemcamera heeft dit niet, waardoor je er sneller mee kunt fotograferen. De snelheid van de camera is tot slot ook belangrijk als je meerdere foto’s tegelijkertijd wilt nemen, zonder de details van de actie te verliezen.

Samenvatting

Een systeemcamera is een digitale camera met verwisselbare lenzen zonder een (opklapbare) spiegel voor het zoekersysteem. In het Engels wordt de camera ook wel een EVIL-camera (Electronic Viewfinder Interchangeable Lens) camera genoemd. Systeemcamera’s worden steeds populairder en zijn gekomen om te blijven. De cijfers tonen vooral duidelijk aan dat de omzet van systeemcamera’s ieder jaar stijgt, geheel tegen de trend van de dalende cameramarkt in.

Als je een systeemcamera wilt kopen, is het belangrijk voldoende aandacht te schenken aan de technische aspecten van dit apparaat. De focus, stabilisatie, sensor of schietsnelheid van het apparaat zijn enkele van de meest relevante factoren. Andere kenmerken zoals de optie om lenzen te verwisselen, de aanwezigheid van een zoeker en voldoende technische kwaliteit om video-opnames te maken, zijn andere criteria die je uiteindelijke aankoopbeslissing beïnvloeden.

Vond je onze shopgids over systeemcamera’s interessant? Laat hieronder je reactie achter, of deel het artikel op social media met vrienden en familie. We zijn erg benieuwd naar je ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Rido: 29864343/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies