Laatst bijgewerkt: 05-12-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

De televisie blijft een belangrijke rol spelen in onze omgeving. Alhoewel het waar is dat de televisie steeds meer competitie heeft, is het ook zo dat het zich steeds moet vernieuwen. Daarom biedt de televisie ons steeds meer materiaal en meer kanalen. Er bestaan betaalde kanalen, publieke en commerciële kanalen, internationale en zelfs die worden uitgezonden op internet.

Gezien deze nieuwe ontwikkelingen zijn de televisie decoders een fantastische mogelijkheid om de televisie een nieuw leven in te blazen door het aanbod van kanalen te verrijken, door een verbinding met internet en door spelletjes te kunnen spelen op de televisie. Doordat het aanbod van televisie decoders blijft groeien, worden de prestaties ook steeds beter.
Belangrijk om te weten

  • Met televisie decoders is het mogelijk om te genieten van een groot aantal televisiekanalen, waarvan vele niet op een andere manier toegankelijk zijn. Veel van deze kanalen zijn internationaal of buitenlands die anders niet beschikbaar zijn in Nederland.
  • De twee meest voorkomende besturingssystemen van televisie decoders zijn Linux en Android. De keuze tussen deze twee is een van de belangrijkste die je moet maken op het moment dat je er een gaat aanschaffen.
  • Tegenwoordig hebben de televisie decoders steeds meer functies. Sommige kun je zelfs bijna beschouwen als een computer die verbonden is met je televisie.

Onze Selectie: De beste televisie decoders op de markt

Hieronder presenteren we je een Ranking die we voor je hebben samengesteld met de vijf beste televisie decoders die er tegenwoordig op de Nederlandse markt te vinden zijn. We hebben geprobeerd om een zo divers mogelijke keuze te maken, maar we hebben daarbij altijd gelet op een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Thomson THC300

Als je op zoek bent naar een televisie decoder van de nieuwe generatie, is de Thomson THC300 een goede optie. De THC300 kan namelijk meer dan alleen SD- en HD-kanalen ontvangen in digitaal formaat. Deze decoder heeft de beschikking over een opname en timeshift functie waardoor het kijken van je favoriete films en programma’s heel eenvoudig wordt.

Wanneer de ontvanger is aangesloten op een digitale audioversterker biedt deze decoder surroundgeluid. Door de USB poort verander je gemakkelijk de televisie in een multimediastation en kun je genieten van eersteklas beeld en geluid. Bovendien voldoet het compacte ontwerp aan de nieuwste technologie. Let op: Analoog abonnement is verplicht.

Humax  HD-ontvanger inclusief Humax Wi-Fi dongle

De Humax iRHD-5300C is uitermate geschikt voor iedereen die wil genieten van HDTV maar geen behoefte heeft aan een ontvanger met ingebouwde harde schijf. De Humax iRHD-5300C biedt echter wel de mogelijkheid om programma’s op te nemen, te pauzeren of terug te spoelen. Dit kan met behulp van een externe harde schijf.

Daarnaast is de ontvanger geschikt voor interactieve TV (afhankelijk van je tv-aanbieder). De decoder is voorzien van 2 usb-poorten aan de achterzijde waarop een externe harddisk kan worden aangesloten. Je kunt dan al je favoriete programma’s in de hoogste digitale kwaliteit opnemen.

VU+ Ultimo 4K Smart Linux decoder

Met deze High-End Ultimo 4K Smart Linux receiver, levert Vu+ een receiver die gemakkelijk voldoet aan de hoogste eisen. De receiver beschikt over mogelijkheid tot twee flexibele Plug & Play Dual FBC tuners en één Plug & Play Dual tuner. Hierdoor biedt de decoder zeer veel vrijheid in het te ontvangen aanbod.

De VU+ Ultimo 4K haalt zijn kracht uit een zeer krachtige 20.000 DMIPS Quad Core Processor en een geheugen van 4GB Flash en 3GB RAM. Daarnaast biedt de decoder een overvloed mogelijkheden door twee USB 3.0 poorten & één USB 2.0 poort, twee HDMI 2.0 (in/out) poorten, een twee CI-Sloten en twee Smartcard-lezers, geïntegreerde Dualband-WLAN en Bluetooth 4.0.

Edision Proton T265 LED

De Edision Proton T265 LED is een Full HD Terrestrische & Kabel ontvanger, die ontzettend veel mogenlijkheden bied met een zeer compacte behuizing. Met nadruk op de ondersteuning voor de nog vrij nieuwe videocodec H.265 (HEVC). Aan de voorkant bevindt zich ook een LED scherm die tijd of het huidige kanaalnummer kan weergeven.

Je kunt de ontvanger gebruiken voor het ontvangst van alle FTA (Free to air) gratis kanalen. Ondanks het formaat heeft de PROTON T265 LED veel power in huis, waardoor er genoten kan worden van het zeer snel schakelen tussen de kanalen in minder dan een seconde. De ontvanger is voorzien van ondersteuning voor de meest gebruikte resoluties, met een maximale resolutie van 1080p.

HUMAX IRHD-5550C Minidecoder

De bijzonder compacte HUMAX IRHD-5550C is speciaal ontwikkeld voor de ontvangst van ongecodeerde (gratis) HD en SD zenders van de kabelmaatschappijen en glasvezelaanbieders met DVB-C. Kabelmaatschappijen zenden een groot aantal zenders ongecodeerd digitaal uit (free-to-air).

Voor de ontvangst van deze zenders heb je dus geen smartcard nodig, een goedkoop basis kabelabonnement is voldoende. De IRHD-5550C is ook een uitkomst als tweede ontvanger op bijv. de slaapkamer of voor een appartement of hotel met meerdere wooneenheden of kamers. Ook in dit geval is een smartcard niet nodig. Aansluiten en kijken!

Shopgids: Alles wat je moet weten over televisie decoders

Op het moment dat je een televisie decoder aan gaat schaffen is het goed om rekening te houden met een aantal belangrijke vragen. Je weet vast wel dat er verschillende modellen decoders bestaan die verschillende prestaties leveren. Daarom proberen we in de sectie hieronder een aantal twijfels die je mogelijk kunt hebben, weg te nemen.

Gelukkige paar kijken naar film op tv

Met televisie decoders kun je van een enorme hoeveelheid televisiekanalen genieten.
(Bron: Guillem: 50532995/ 123rf.com)

Wat zijn televisie decoders precies?

Televisie decoders of ook wel ontvangers genoemd, zijn elektronische apparaten die analoge en digitale signalen ontvangen en die vervolgens decoderen om ze op het televisiescherm te laten zien. Op deze manier kun je op je televisie of je computerscherm televisiekanalen zien waar je op een andere manier geen toegang tot hebt.

Hoe werken televisie decoders?

Om ervoor te zorgen dat data snel getransporteerd worden, worden ze gecomprimeerd verstuurd. Helaas kunnen televisies deze gecomprimeerde data niet lezen. Wat televisie decoders dus eigenlijk doen is deze gecomprimeerde data transformeren (decoderen of vertalen) naar data die de televisie wel begrijpt.

Modulair DVB-naar-IP-gateway-systeem voor IPTV-head-decoders

Televisie decoders hebben verschillende functies.
(Bron: Angchakan: 103366260/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van televisie decoders?

De enorme populariteit van de televisie decoders is te danken aan de grote voordelen die ze bieden. Het grootste voordeel is zonder twijfel dat we kunnen genieten van honderden televisiekanalen en op die kanalen een ongelofelijke hoeveelheid nieuwe televisieprogramma’s. Tevens is het dus mogelijk om een oude televisie om te vormen in een digitale televisie.

Bovendien bieden de decoders een serie functies die de mogelijkheden van veel televisies uitbreiden. Wat een erg interessante mogelijkheid is, is om de televisie te verbinden met het internet. Door dit te doen, kun je, afhankelijk van het gebruik dat er van wilt maken, door de aankoop van een decoder veel geld besparen.

Voordelen Nadelen
Dankzij de decoders kunnen we televisies een nieuw leven inblazen of een computer beeldscherm in een digitale televisie veranderen. Het ontwerp van een aantal is niet echt heel erg mooi.
Decoders bieden de mogelijkheid om te genieten van honderden kanalen en openen daarmee de deur naar nieuw beeldmateriaal. Het is een dynamische technologiesector waardoor je vroeger misschien een heel nieuw apparaat had moeten aanschaffen om bepaalde kanalen te kunnen zien.
Met decoders heb je mogelijk toegang tot een hoeveelheid buitenlandse kanalen. Je kunt een programma op een kanaal bekijken terwijl je navigeert op andere kanalen.
Decoders hebben een soort ouderlijk toezichtfunctie zodat kinderen geen toegang hebben tot ongeschikte beelden.  
Veel decoders hebben toegang tot internet om de software te actualiseren en films en apps te downloaden.

Waarvoor dienen televisie decoders?

Televisie decoders dienen vooral om televisie te kunnen kijken en om te kunnen genieten van een grote verscheidenheid aan televisiekanalen. Met een televisie decoder heb je toegang tot veel meer kanalen dan met een conventionele kabeltelevisie. Onder de kanalen waar je met een decoder toegang tot hebt steken de internationale er boven uit. Ideaal om te genieten van wat er wereldwijd op film- en seriegebied geproduceerd wordt.

Met een televisie decoder kun je bovendien programma’s opnemen en televisie te kijken in Full HD kwaliteit. Sommige gebruikers kijken met een decoder kanalen waar je normaal gesproken een abonnement voor nodig hebt, zonder aan dat abonnement vast te zitten. Dit is echter niet toegestaan en kan juridische consequenties hebben!

Johan CruijffNederlandse voetballer
“Je bent net zoveel waard als de tijd die je op TV komt.”

Heeft het zin om een televisie decoder aan te schaffen?

Als je een fervent televisiekijker bent en graag van nieuwe kanalen wilt genieten, is het antwoord natuurlijk ja. Op langere termijn is het waarschijnlijk goedkoper om een decoder aan te schaffen dan een betaalde service. Als je bovendien geïnteresseerd bent in televisiekanalen die niet op de Nederlandse televisie worden uitgezonden, is het een hele goede keuze. Met een decoder verander je je televisie bovendien in een smart tv!

Jonge vrouw tv kijken

Linux en Android zijn de meest gebruikte besturingssystemen voor televisie decoders.
(Bron: Bogicevic: 38719063/ 123rf.com)

Welke besturingssystemen gebruiken televisie decoders?

Net zoals de meerderheid van de elektronische apparaten hebben televisie decoders een besturingssysteem nodig om te functioneren. Tegenwoordig zijn de twee meest voorkomende besturingssystemen Linux en Android. De keuze voor de een of de ander bepaalt zeker weten voor een groot deel de eigenschappen van de decoder.

Android heeft het voordeel dat het makkelijker en sneller configureert. De interface is zeker weten meer intuïtief dan die van Linux. Linux is daarentegen veel beter af te stellen op persoonlijke voorkeuren. Daarbij is het ook nog een open source besturingssysteem wat als voordeel heeft dat het veel flexibeler is.

Iptv-box en afstandsbediening. Modern multimedia-apparaat voor televisiekijken via internet, multimediaspeler en bedieningspaneel.

Televisie decoders zijn elektronische apparaten die signalen ontvangen en transformeren.
(Bron: Irynal: 117303138/ 123rf.com)

Wat betekent de afkorting IKS?

De afkorting IKS staat voor de Engelse term Internet Key Sharing. Naar het Nederlands vertaald zou dat ongeveer staan voor sleutels delen op internet. Het gaat om een bepaalde technologie waarbij de decoders via bepaalde internetpagina’s verbonden zijn en daardoor continu geactualiseerd worden.

Welke soorten televisie decoders bestaan er?

Simpel gezegd kunnen we zeggen dat er twee soorten televisie decoders bestaan. Aan de ene kant zijn er de TDT decoders en aan de andere kant de satelliet decoders. De eersten worden gebruikt om oude televisies aan te passen aan de digitale televisie. De laatsten bieden de mogelijkheid om een grote hoeveelheid kanalen via de satelliet te ontvangen.

Type EIgenschap
TDT decoders Bieden de mogelijkheid om oude analoge televisies aan te passen aan de digitale televisie.

Hun prijs is werkelijk voordelig aangezien hun functies vrij eenvoudig zijn.

Satelliet decoders Bieden de mogelijkheid om een grote hoeveelheid kanalen via de satelliet te ontvangen waardoor het beschikbare aanbod kanalen en programma’s wordt vergroot.

Hun prijs kan vrij hoog liggen, vooral wanneer ze hogere prestaties bieden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Op het moment van de aanschaf van een televisie decoder is het aan te raden om een aantal criteria in gedachten te houden. Om je bij dit selectieproces te helpen, hebben we een aantal criteria uitgekozen die wij belangrijk achten. We hopen dat ze je helpen om te kiezen en in het bijzonder bij een keuze voor een decoder met een uitstekende kwaliteit-prijs verhouding.

RAM geheugen en processor

Het RAM geheugen en de processor zijn cruciaal om te kunnen genieten van een vloeiend beeld en betere prestaties van de functionaliteiten. Over het algemeen is de standaard maximale waarde 1 GB. Het is echter ook al mogelijk om apparaten tegen te komen met nog meer RAM geheugen. Ons advies is hoe meer RAM geheugen, hoe beter.

Wat betreft de processor, die heeft minimaal een snelheid van 1,2 GHz nodig. In elk geval geldt, net zoals bij het RAM geheugen, hoe meer, hoe beter. Het is wel aan te raden om altijd een balans te zoeken. Bijvoorbeeld, een heel hoog RAM geheugen en een heel lage processorsnelheid heeft eigenlijk niet heel veel zin.

achterkant van tv-decoders met verschillende ingangen

Televisie decoders hebben poorten voor veel verschillende aansluitingen.
(Bron: Ferwurlf: 14966396/ 123rf.com)

Verbinding

De verbinding is een van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden op het moment dat je een televisie decoder aanschaft.

Verzeker je ervan dat je in ieder geval een zogenaamde SCART poort, een RCA verbinding voor audio en een HDMI verbinding hebt. Daarnaast is het handig om een of meerdere USB poorten te hebben.

Tevens is het raadzaam om te kijken of de decoder die je kiest een SD kaartlezer heeft aangezien die net als een USB poort ervoor zorgt dat je extern materiaal af kunt spelen of dat je bepaalde apparaten kunt koppelen. Om dezelfde reden is het ook erg handig dat de decoder een Wifi en/of LAN en Bluetooth verbindingen tot zijn beschikking heeft.

Besturingssysteem

Zoals we eerder al even genoemd hebben, is een van de belangrijkste voordelen van Linux dat het een open source besturingssysteem is. Het is daardoor ontzettend flexibel. Bovendien kan het rekenen op veel verschillende teams met programmeurs die constant nieuwe software, drivers, kanaallijsten en andere hulpmiddelen ontwikkelen.

De apparaten die Android gebruiken als besturingssysteem hebben op hun beurt het voordeel dat ze het mogelijk maken om spelletjes en populaire apps zoals YouTube, Netflix of Kodi te gebruiken. Op deze manier kun je een multimedia ervaring hebben die veel meer is geïntegreerd. Het is echter wel zo dat de prijs van Android decoders hoger is dan die van Linux modellen.

Opname

Een erg interessante functie van de televisie decoders is de opname functie waarmee je de programma’s op verschillende kanalen tegelijkertijd kunt opnemen. Let daarom op of de televisie decoder over de opnamefunctie beschikt en of deze tegelijkertijd verschillende kanalen kan opnemen en of dat op een vooraf geprogrammeerde manier kan.

Hieraan gerelateerd is het goed om te kijken wat precies de interne opslagcapaciteit van de televisie decoder is om de opgenomen programma’s op te slaan. Sommige apparaten hebben de beschikking over een USB poort waardoor ze met externe harde schijven verbonden kunnen worden om de opnames op te kunnen slaan.

Mogelijkheid om van videotuner te wisselen

Als je niet voor elk soort signaal een ander apparaat wilt kopen, is het aan te bevelen om een decoder te kiezen die het toelaat om van signaal te veranderen. Op deze manier kun je kiezen tussen satellietsignaal, signaal dat afkomstig is van TDT, van dat van kabeltelevisie, van IPTV of zelfs van een service die je via internet hebt.

Vanzelfsprekend hebben dit soort apparaten een hogere prijs. Het is wellicht de investering wel waard, aangezien je op deze manier geen nieuwe apparaten voor de verschillende soorten services te kopen. Bovendien bespaar je ook aardig wat ruimte. Afgezien van het gemak van maar één apparaat heb je dus ook maar één afstandsbediening!

Een aantal decoders hebben de functie TimeShift om terug te spoelen en een vorige scene te bekijken.

Andere functies

De meest actuele televisie decoders hebben een serie functies tot hun beschikking die de mogelijkheden enorm uitbreiden. Sommigen van hen zijn praktisch onmisbaar tegenwoordig. Met bijvoorbeeld de functie Picture in Picture (PiP) kun je een kanaal bekijken terwijl je op hetzelfde moment in een klein schermpje in de hoek van de televisie een ander kunt zien.

Door de functie Time-Shift kun je een programma bekijken terwijl hij nog op wordt genomen. Deze laatste functie is echt ideaal omdat je niet hoeft te wachten tot het moment dat de opname is voltooid met het kijken naar je favoriete programma. Een andere interessante functie is die het mogelijk maakt om verschillende programma’s op hetzelfde moment op te nemen.

digitale ontvanger met afstandsbediening

De grote populariteit van de televisie decoders is te danken aan de vele voordelen die het biedt.
(Bron: Magraphics: 16016661/ 123rf.com)

Beeldkwaliteit

Aangezien de digitale decoders bestaan om televisie te kunnen kijken, is beeldkwaliteit een cruciale factor op het moment dat je kiest welk apparaat je gaat aanschaffen. Het is aan te raden om te kiezen voor eentje met minimaal een HD kwaliteit. De meeste modellen bieden tegenwoordig gelukkig film in Full HD en sommigen zelfs in 4K.

Merk

Het is belangrijk om te kiezen voor een eersteklas merk als je een decoder aanschaft. Daarnaast is het aan te bevelen om een van de nieuwste modellen te kiezen aangezien elk nieuw apparaat die de Nederlandse markt opkomt weer veel betere prestaties levert dan de vorige modellen. Het gaat zonder twijfel om een zeer dynamische sector.

Samenvatting

Televisie decoders geven zonder twijfel de televisie een tweede leven. Op het moment dat je een van deze apparaten gaat kopen, kunnen er natuurlijk een aantal vragen opkomen die niet altijd even makkelijk zijn te beantwoorden. Er bestaan ook nog erg veel merken en modellen waardoor het misschien moeilijk is om te overzien wat de nieuwste ontwikkelingen en de beste aankoop zou kunnen zijn.

Om die reden hebben we deze gids geschreven. We hopen hierin de grootste twijfels te hebben weggenomen. In deze gids hebben we onder andere de belangrijkste aankoopcriteria uitgelegd, zoals de verschillende besturingssystemen, de verschillende soorten verbindingen die er bestaan of de extra functies die een decoder kan hebben.

Tot slot, als je vindt dat deze gids nuttig voor je is geweest in je keuze voor een televisie decoder, twijfel dan niet om een commentaar achter te laten of het te delen op de verschillende social media.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Angchakan: 103366260/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies