toetsenbord met trackpad zijn inbegrepen
Laatst bijgewerkt: 03-02-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

19Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende manieren om met computers om te gaan. Hierdoor zijn we niet langer beperkt tot het traditionele toetsenbord en de muis. Naast een aparte muis kun je ook voor een trackpad kiezen. Door met je vingers over het touch oppervlak te bewegen scroll en swipe je met het grootste gemak door je bestanden en programma’s.

Een trackpad vervangt dus eigenlijk de ‘ouderwetse’ muis die je nog naast je toetsenbord hebt staan. Je bedient er ook de cursor op je beeldscherm mee. Trackpads beschikken over een arsenaal aan verschillende knoppen en functies. De prestaties van trackpads zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, waardoor ze veel krachtiger en veelzijdiger zijn geworden. In deze shopgids ontdek je wat de beste trackpads op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Trackpads zijn touch panels die in principe dezelfde functies uitvoeren als de traditionele muizen.
 • De trackpads zijn de afgelopen jaren enorm doorontwikkeld. Hierdoor zijn ze veranderd in veel krachtigere en veelzijdigere gadgets dan vroeger.
 • Als je een trackpad koopt, is het belangrijk om van tevoren te controleren of het apparaat compatibel is met het besturingssysteem dat je op je laptop gebruikt. Let ook op de grootte, welke knoppen en functies erop zitten en met welke apparaten je de trackpad nog meer kunt verbinden.

De beste trackpads op de markt: onze aanbevelingen

Hieronder vind je een selectie met de beste trackpads die op de markt verkrijgbaar zijn, hierbij rekening houdende met de prijs-kwaliteitverhouding, de grootte, het gebruiksgemak en de veelzijdigheid van de apparaten. Ben je op zoek naar de beste trackpads? Neem dan snel een kijkje in de onderstaande selectie:

Eerdere Aanbevelingen

De beste trackpad voor Apple-fans

Eén van de meest bekende en populaire trackpads is de Apple Magic Trackpad 2. Je verbindt de Magic Trackpad 2 eenvoudig via Bluetooth met je MacBook. Het glazen oppervlak is groter dan zijn voorganger, maar tegelijkertijd nog steeds erg compact en licht.

De batterij gaat tot een maand lang mee zonder dat je deze tussendoor moet opladen. Het apparaat doet precies wat je wilt en ziet er ook nog eens heel mooi uit, zoals we gewend zijn van Apple. Ook verkrijgbaar in het wit.

De beste trackpad voor Windows-gebruikers

Met de multi-touch bediening van Silvergear klik, scroll en swipe je eenvoudig door je Windows computer of laptop. De trackpad heeft een geïntegreerde batterij, waardoor je dagenlang achter elkaar kunt werken. Het grote oppervlakte van de touchpad zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de nodige acties uit te voeren.

De gadget is snel geïnstalleerd en heeft een aantal slimme functies. De trackpad is trouwens ook compatibel met Apple computers en laptops, maar we zijn vooral weg van de snelle en eenvoudige werking met een Microsoft apparaat.

De beste goedkope trackpad


AffiliateLink


Ben je op zoek naar een touchpad zonder dat je daar direct de hoofdprijs voor hoeft te betalen? Kijk dan eens naar deze touchpad van Perixx. Zoals je waarschijnlijk meteen opvalt, ligt de prijs van dit apparaat een stuk lager dan de andere apparaten in deze selectie.

Hoewel er ook andere prestaties bij dit prijskaartje horen, is dit een zeer geschikte optie als je eens voorzichtig wilt uitproberen of een trackpad echt wat voor jou is. Je kunt de pad gebruiken om te swipen, tikken, scrollen en zoomen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over trackpads

Bij het kopen van een trackpad is het essentieel om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Denk er bijvoorbeeld aan dat niet alle trackpads dezelfde functies hebben. Om je te helpen de trackpad te vinden die het beste bij je past, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over deze handige gadget.

persoon die mac-trackpad gebruikt

Trackpads zijn touch panels die in principe dezelfde functies uitvoeren als de ‘ouderwetse’ muizen. (Bron: Ayudthya: 4879575160/ Flickr.com)

Wat zijn trackpads precies?

Trackpads zijn touch panels die dezelfde functie vervullen als de traditionele muizen. Oorspronkelijk werden trackpads geïntegreerd in laptops. Sinds enkele jaren zijn ze echter ook verkrijgbaar als zelfstandige randapparatuur voor pc’s en laptops. De losse trackpads zijn over het algemeen iets groter dan die van laptops.

Wat zijn de voor- en nadelen van trackpads?

Het gebruik van een trackpad biedt een aantal voordelen die de minder sterke nauwkeurigheid van traditionele muizen kunnen compenseren. Je vindt ze in de volgende tabel:

Voordelen
 • Zijn erg comfortabel in gebruik
 • Je kunt er je laptop eenvoudig mee bedienen door je vingers over het panel te bewegen
 • Zijn erg licht en gemakkelijk te vervoeren
 • Hebben over het algemeen een ergonomisch ontwerp
 • Het gebruik ervan vereist minder ruimte dan traditionele muizen
 • De meeste trackpads hebben stijlvolle designs
Nadelen
 • Voor sommige taken zijn trackpads iets minder nauwkeurig dan muizen
 • Zijn niet de beste optie voor het spelen van videogames

Voor wie is een trackpad interessant?

Trackpads zijn vooral interessant voor gebruikers die erg gewend zijn om met de trackpads van laptops te werken. Vooral in het geval van MacBooks is het multi-touch trackpad één van de sterkste punten van de laptop. Met een touchpad kun je van een desktop genieten alsof het een laptop is. Ook heeft een trackpad in de meeste gevallen veel meer functies dan een ‘ouderwetse’ muis.

Wat is het verschil tussen een touchpad en een trackpad?

Het verschil tussen een touchpad en een trackpad is heel erg klein. Het zijn eigenlijk twee namen die verschillend door merken worden gebruikt voor het zelfde apparaat. Mac noemt haar apparaten trackpads, terwijl de Windows-apparaten vaak touchpads worden genoemd. Uiteraard is iedere versie aangepast aan de mogelijkheden die elk besturingssysteem biedt.

desktop-trackpad

Trackpads zijn de afgelopen jaren enorm doorontwikkeld. Hierdoor zijn ze veranderd in een veel krachtigere en veelzijdigere gadgets dan voorheen.
(Bron: Skalldan: 5889956478/ Flickr.com)

Wat is het verschil tussen een trackpad en een tekentablet?

Tekentablets, ook wel grafische tablets of digitale kladblokken genoemd, zijn digitale apparaten die de bewegingen van een potlood naar een monitor overbrengen. Het zijn in feite dus hele andere apparaten dan een trackpad, die andere functionaliteiten en toepassingen bieden. Om het verschil tussen de twee soorten apparaten duidelijker te maken, vind je hieronder een handige tabel:

Trackpad Tekentablet
Gebruik Vervangt een traditionele muis in al zijn functies. Kan een muis vervangen, hoewel dit niet hun belangrijkste functie is. Wordt voornamelijk gebruikt om te tekenen, schrijven en afbeeldingen te bewerken.
Toepassingen Algemeen gebruik. Grafisch ontwerp en digitaal publiceren.
Doelgroep Geschikt voor alle soorten gebruikers. Met name bedoeld voor professionele gebruikers zoals grafisch ontwerpers, illustratoren, ingenieurs en architecten.

Is een trackpad geschikt om spelletjes te spelen?

Hoewel het inderdaad mogelijk is om videogames met een trackpad te spelen, zul je hier, op een aantal specifieke spelletjes na, niet dezelfde ervaring mee hebben wanneer je dit met een muis doet. Dat geldt nog veel sterker voor gaming muizen. Het verschil in prestatie en nauwkeurigheid is vooral merkbaar bij actie-, simulatie- en real-time strategische spellen.

Wat is de Force Touch-technologie in Apple-trackpads?

Force Touch is de technologie van de modernere trackpads van Apple waarmee je kunt genieten van een betere controle over de apparaten en van nieuwe, interessante functies. Eén van de belangrijkste verbeteringen is de mogelijkheid om op een willekeurige plek op het trackpad te klikken, zodat je niet meer altijd aan de onderkant van het trackpad hoeft te klikken.

Daarnaast kun je met de Force Touch-technologie de druksensor volledig volgens je eigen voorkeuren instellen. Vergeet bovendien de overige configureerbare acties niet, zoals het regelen van de voorwaartse en de achterwaartse snelheid van video’s en de mogelijkheid om snel en eenvoudig gegevens op te zoeken.

Wat zijn de belangrijkste trackpadgebaren van Apple?

Als je een trackpad koopt, is het belangrijk om de touch-bewegingen goed te kennen. Hiermee voer je immers alle handelingen uit die je normaal gesproken met je muis uitvoert. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste gebaren van Apple-trackpads:

 • Slepen met twee vingers: Met dit gebaar kun je eenvoudig een document verplaatsen. Ook kun je zo door documenten en programma’s scrollen.
 • Slepen met drie vingers: Met dit gebaar is het mogelijk om door een afbeelding of document te scrollen dat groter is dan de schermgrootte.
 • Tikken met één vinger: Als je eenmaal tikt, selecteer je. Als je twee tikt, klik je.
 • Tikken met twee vingers: Door met twee vingers te tikken, krijg je toegang tot de secundaire klik waarmee het contextmenu wordt geopend, alsof je met je rechtermuisknop klikt.
 • Scheiden of samenvoegen met twee vingers: Met dit gebaar is het mogelijk om in of uit te zoomen.

In de video hieronder worden de meest gebruikte trackpadgebaren van Apple verder uitgelegd:

Samenvatting

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende manieren om met computers om te gaan. Hierdoor zijn we niet langer beperkt tot het toetsenbord en de muis. Trackpads zijn touch panels die dezelfde functie vervullen als de traditionele muizen. Oorspronkelijk werden trackpads geïntegreerd in laptops. Sinds enkele jaren zijn ze echter ook verkrijgbaar als zelfstandige randapparatuur voor pc’s en laptops.

In deze shopgids laten we je zien wat de beste trackpads op de markt zijn. Ook geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit handige product.

Vond je onze shopgids over trackpads interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel de gids op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Dennis: 5157366559/ Flickr.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies