Laatst bijgewerkt: 04-12-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Door USB-C is het mogelijk om met één kabel je laptop op te laden en tegelijkertijd video’s af te spelen op een extern beeldscherm. Steeds meer apparaten maken gebruik van deze nieuwe technologie. Het is goed mogelijk dat USB Type-C in de komende jaren de huidige USB-standaarden zal vervangen.

Een goede informatie-ondersteuning is van cruciaal belang, ongeacht welk beroep je uitoefent. Een USB-adapter helpt je bij de overdracht van informatie tussen verschillende apparaten. USB-C kan, net als zijn voorgangers, data overdragen en apparaten opladen, maar je kunt er ook video en audio mee versturen. Daarmee is USB-C niet alleen een opvolger van USB, maar ook van HDMI.
Belangrijk om te weten

 • Afhankelijk van je behoeften, kun je kiezen voor een USB-C adapter met slechts één ingang of juist met meerdere ingangen. De adapters variëren van modellen met één toegangspoort tot een model met 10 poorten, waarop je veel verschillende apparaten kunt aansluiten.
 • In het geval van adapters met één ingang is de kabellengte een belangrijk kenmerk bij het kiezen van een product. Hoe langer de kabel, hoe meer mobiliteit.
 • De grootte van de USB-adapter is ook een belangrijk criterium. Uiteindelijk hangt de mobiliteit en transporteerbaarheid van de adapter hier grotendeels van af.

Onze selectie: De beste USB-C adapters op de markt

Hieronder presenteren een selectie met onze favoriete USB-C adapters die op de markt verkrijgbaar zijn. We hebben rekening gehouden met verschillende factoren, zoals het aantal invoerpoorten, de kabellengte, het ontwerp, het materiaal en uiteraard de prijs-kwaliteitsverhouding. Op basis daarvan hebben we de onderstaande lijst gemaakt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De beste USB-C hub

Met deze stevige USB-C hub heb je alles in één oplossing. Geen gedoe meer met verschillende poorten. Plug hem eenvoudig in je MacBook en gebruik alle poorten die je nodig hebt. De hub van OAK Power+ ziet er door de kleur en vormgeving uit als een mooie toevoeging van je laptop.

De poorten van de hoogst mogelijke kwaliteit waardoor jij altijd snel kunt laden en een snelle input en output zult hebben. De 4K Video HD Output Adapter is geschikt om een extra werkscherm te creëren. De snelle toegang zorgt ervoor dat de geen vertraging is. De HDMI is ook geschikt voor het aansluiten van een TV.

De beste USB-C 3 in 1 mini adapter

De nieuwe USB-C 3 in 1 mini dock van Robotsky is speciaal ontworpen voor de Macbook. met USB-C aansluiting. De USB-C 3 in 1 connector heeft een duurzame en stijlvolle aluminium behuizing. De USB-C 3 connector maakt het mogelijk om 1 USB type-C poort “om te zetten” naar 3 poorten met ondersteuning van opladen, HDMI en een USB 3.0 poort.

Het is niet alleen geschikt voor de Macbook. Let op dat je USB-C uitgang HDMI ondersteund, dit is niet altijd zo, bekijk de specs. Werkt wel op Samsung Galaxy S8, maar niet op de Samsung Galaxy TAB A (2018).

De beste USB-C adapter voor Samsung-apparaten

De USB-C connector is de nieuwste USB connector, speciaal gemaakt om meer data en meer vermogen door een relatief kleine connector te sturen. Het compacte formaat maakt deze aansluiting ideaal voor portable apparaten. De USB-C connector is zo gemaakt dat deze altijd in de aansluiting past.

Je hoeft dus niet meer te kijken hoe je de connector erin steekt. Gebruik deze USB type C lader om je portable apparaten met USB C aansluiting op te laden. Deze lader is geschikt voor apparaten die 2A of minder nodig hebben om op te kunnen laden. De meegeleverde USB kabel volgt de USB2.0 specificatie en is geschikt voor data snelheden tot 480 Mbit/s.

De beste Micro-USB naar USB C Converter


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Met deze verloop adapter hoef je geen snelheid of functie’s op te offeren. Je kunt eenvoudig alle micro USB-apparaten die je hebt aansluiten: van toetsenborden tot flash-drive’s en harde schijven, laptops en telefoons. Converteer oude Micro-USB naar nieuwe USB-C: maakt je smartphone gebruik van een oude MICRO-USB invoer, maar heb je geen USB-C oplaadkabels?

Dan is deze adapter voor jou. De adapter is op maat gemaakt om perfect in je apparaat te passen zonder extra gewicht, het neemt bijna geen ruimte in beslag, past in portefeuilles en kan zelfs op veel apparaten blijven terwijl deze nog aan staan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over USB-C adapters

Misschien weet je nog niet helemaal zeker wat een USB-C adapter precies is of wat de redenen zijn om er een te kopen. Om je hierbij te helpen, beantwoorden we hieronder enkele van de meest voorkomende vragen over dit handige product. Van wat het precies is, tot de soorten invoer waarmee het compatibel is en wat de verschillen zijn met andere USB-modellen.

Happy man tourist charging battery of mobile phone in forest

USB-C adapters zijn handige apparaten die helpen om traditionele USB-apparaten aan te sluiten op de nieuwste apparaatingangen.
(Bron: Drobot: 61693760/ 123rf.com)

Wat is een USB-C adapter precies?

Naast een nieuw uiterlijk heeft het nieuwe type USB ook nieuwe functionaliteiten. USB-C adapters zijn  handige apparaten die elk USB-apparaat compatibel maken met de nieuwste USB-poort, of het nou gaat om SD of microSD-, Ethernet- of HDMI-apparaten. Je kunt ze gebruiken met de nieuwe USB type C-ingangspoort, die aanwezig is in producten zoals bepaalde Mac-computers en Samsung-, LG- en Google-modellen.

USB-C adapters zijn, net als gewone USB-sticks, handige apparaten voor mensen die veel met informatie en digitale gegevens werken.

Sommige USB-C adapters hebben slechts één ingang voor een ouder type USB, terwijl andere modellen meerdere ingangen van alle hierboven genoemde typen hebben.

Wat is het verschil tussen USB en USB-C?

De geschiedenis van USB begon in 1996 als een gezamenlijk project van Intel, Microsoft, IBM, Compaq, DEC, NEC en Nortel om hardwareverbindingen met computers te standaardiseren. USB-C is de nieuwste USB-soort. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen oudere USB-modellen en de nieuwe USB-C soort.

 • USB-C apparaten hebben een kleinere ingang, die slechts 8,2 millimeter breed en 2,6 millimeter dik is, net iets groter dan een micro-USB dus.
 • In tegenstelling tot de klassieke USB is het type C volledig omkeerbaar en kan de kabel zowel ondersteboven als andersom worden aangesloten, wat mogelijke schade door verwarring voorkomt.
 • Indien vergezeld door het nieuwe USB 3.1-protocol, biedt de USB Type-C ingang een hogere snelheid en een groter vermogen.
 • Niettemin is USB Type-C ook compatibel met de USB 2.0-standaard. Dit is een cruciaal voordeel voor hardwarefabrikanten.
Stefan ZweigFilosoof
“Informatie is alles, zowel in oorlog als in vrede, in politiek als in de economie.”

Hoe onderhoud je een USB-C adapter?

Kort gezegd, vereist een USB-C adapter hetzelfde onderhoud, misschien zelfs minder, dan de traditionele USB-modellen. Aangezien het Type C volledig omkeerbaar is en je apparaten onafhankelijk van beide kanten kunt aansluiten, voorkom je dat je op moet letten op welke manier de ingang moet worden aangesloten. Dit kan je een hoop tijd en problemen besparen.

One USB type C cable disconnected from laptop

Omdat het volledig omkeerbaar is, kun je met een USB-C ingang de connector op 2 manieren plaatsen.
(Bron: Pripir: 105390018/ 123rf.com)

Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat je ervoor moet zorgen dat je een USB-type C niet aansluit op de ingang van een ander USB-type, omdat dit kan leiden tot het beschadigen van het apparaat. Bovendien worden werken de adapters sneller met USB 3.1.

Hieronder vind je een lijst met de voor- en nadelen van USB-C adapters:

Voordelen
 • Compact
 • Omkeerbaar
 • Vermijdt verwarring
 • Achterwaarts compatibel met USB 2.0
Nadelen
 • Minder voordelen als het apparaat niet compatibel is met USB 3.1

Met hoeveel soorten ingangen is een USB Type-C-adapter compatibel?

Zoals eerder in deze shopgids vermeld, is de USB-C adapter het element dat USB Type-C compatibel maakt met elke andere invoermethode. Zo maken de meest complete adapters met meerdere ingangen een USB-C apparaat compatibel met:

 • HDMI-video-ingang in 4K-kwaliteit
 • Traditionele USB-ingang en microUSB.
 • SD- en microSD-kaarten.
 • Ethernet kabel.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een USB-C adapter wilt kopen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, afhankelijk van de manier waarop je de adapter wilt gebruiken. Een fotograaf zal bijvoorbeeld niet hetzelfde type adapter kiezen als een data-expert. De eerste heeft een invoer voor SD- of microSD-kaarten nodig, terwijl dit niet nodig is voor iemand die alleen de invoer van een harde schijf wilt bekijken.

De belangrijkste aankoopcriteria voor de aanschaf van een USB-C adapter zijn:

Formaat

De grootte van een USB-C adapter is een belangrijk criterium bij de aanschaf van een adapter. Er zijn adapters die alleen bestaan uit een kabel met een adapterkop. Het voordeel van dit soort apparaten is dat ze klein en compact zijn. Andere modellen, bijvoorbeeld die met meer dan 5 verschillende poorten, zijn groter. Voor welk formaat je het beste kunt kiezen, hangt volledig af van wat je nodig hebt.

Black realistic usb type c cable isolated on white background. 3d rendering

De grootte van de USB-C adapter is een belangrijk criterium. Als je de adapter vaak wilt vervoeren, kun je het beste voor een klein model kiezen.
(Bron: Kocuob: 117814552/ 123rf.com)

Aantal ingangspoorten

In dezelfde lijn als het formaat, ligt het aantal ingangspoorten van de USB-C adapter. Als je het apparaat alleen nodig hebt om een apparaat met een klassieke USB-kabel aan te passen aan bijvoorbeeld een laptop met een USB-C ingang, zal het voldoende zijn om een model met slechts één ingangspoort te kiezen. Als je echter met verschillende soorten invoeren werkt, moet je op zoek gaan naar een iets uitgebreider model.

USB-adapter

USB-C adapters zijn erg praktisch en veelzijdig.
(Bron: Atkishkin: 72225449/ 123rf.com)

Soorten ingangspoorten

USB-C-adapters kunnen gebruikt worden voor veel verschillende ingangspoorten, van eerdere USB-kabels tot SD- of microSD-kaarten, ethernetkabels, HDMI en meer. Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt, moet je voordat je een USB-C adapter koopt controleren of de betreffende adapter de ingangspoorten biedt die je nodig hebt.

De nodige ingangspoort Functie
Traditionele USB-soorten Voor degenen die een traditionele USB-ingang willen aanpassen naar USB-C.
SD- of microSD-kaarten Voor degenen die direct vanaf deze kaarten inhoud naar apparaten met een USB-C invoer willen overzetten.
Ethernetkabels Handig als je een ethernetkabel wilt aansluiten op een apparaat met een USB-C ingang.
HDMI Om beelden van 4K-kwaliteit te bekijken op apparaten met een USB-C ingang.

Ontwerp

Hoewel de keuze voor een bepaald ontwerp een subjectief concept is, betekent dat niet dat dit minder belangrijk is. Houd er rekening mee dat de USB-C adapter die je koopt, waarschijnlijk wel een tijdje mee zal gaan. Het is daarom belangrijk om een model te kiezen dat past bij je eisen voor de ruimte die het apparaat inneemt, je favoriete kleuren en je stijl.

Antoine de Saint-ExupérySchrijver
“Een ontwerper weet dat hij perfectie heeft bereikt, niet wanneer hij niets meer toe te voegen heeft, maar wanneer hij niets meer te verwijderen heeft.”

Materiaal

Ook het materiaal waar de adapter van is gemaakt, is van belang bij de aankoop. Dit komt omdat dit impact heeft op het gewicht, de kans op oververhitting en op hoe stevig en robuust het apparaat is, wanneer het bijvoorbeeld ergens tegenaan slaat. Aluminium is het materiaal dat een van de beste combinaties van deze 3 kenmerken biedt.

Het materiaal waar de adapter van is gemaakt, kan het verschil maken bij het voorkomen van oververhitting en het gewicht dat je moet vervoeren. Aluminium is bijvoorbeeld robuust, licht en raakt niet snel oververhit.

Samenvatting

Door USB-C is het mogelijk om met één type kabel je laptop op te laden en video af te spelen op een extern beeldscherm. Steeds meer producten maken gebruik van deze technologie. USB-C adapters zijn handige tools die in de loop van de tijd steeds belangrijker worden. Binnen de verschillende soorten adapters kun je onderscheid maken tussen 2 soorten: de USB-C adapters met slechts één invoer of die met meerdere invoeren.

Als je een nieuwe USB-C adapter wilt kopen, moet je op een aantal belangrijke aankoopcriteria letten, zoals bijvoorbeeld de functionaliteit, het uiterlijk, het formaat, het materiaal en zelfs het ontwerp van de adapter. Het is aan de gebruiker om te beoordelen welke van de functies voor hem of haar het belangrijkst is.

Vond je onze shopgids over USB-C adapters interessant? Deel dan het artikel op social media of plaats hieronder je reactie of vragen. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Anatol Adutskevich: 67419119/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies