Laatst bijgewerkt: 05-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Elektronische apparaten zoals laptops, tablets en telefoons worden steeds compacter en lichter, zodat ze gemakkelijker te vervoeren zijn. Dit soort apparaten hebben echter ook de neiging om, juist om deze reden, meerdere ingangen kwijt te raken. Het is goed mogelijk dat de vier poorten die normaal in een laptop zijn opgenomen, tegenwoordig bijna onvindbaar zijn.

Gelukkig biedt de vooruitgang van de technologie ons steeds meer nieuwe manieren om dit soort problemen op te lossen. Een voorbeeld is de USB-hub. Als je niet genoeg USB poorten op je laptop of PC hebt is een usb-hub onmisbaar. USB-hubs zijn compact, eenvoudig aan te sluiten en je hebt er meteen een aantal USB-poorten bij. In deze shopgids presenteren we de beste USB-hubs op de markt.
Belangrijk om te weten

  • Een USB-hub is in feite een splitter. Het maakt van 1 USB-poort meerdere USB-poorten. Met een USB-hub kun je meerdere apparaten gelijktijdig met elkaar verbinden. De meeste modellen bevatten alleen USB-poorten, maar er zijn ook modellen die nog andere soorten ingangen hebben, zoals een HDMI-ingang.
  • Er zijn verschillende soorten USB-hubs verkrijgbaar op de markt. Je moet op een paar dingen letten als je een USB-hub gaat kopen. Kijk bijvoorbeeld of er een adapter bij zit. Ook het aantal USB-poorten kan verschillen.
  • Bij het kopen van een USB-hub moet je echter niet alleen op de prijs en het aantal USB-poorten letten. Er zijn verschillende aankoopcriteria waar je rekening mee moet houden, afhankelijk van de manier waarop je het apparaat wilt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan factoren zoals de snelheid en het gemak waarmee je de USB-hub vervoert.

Onze selectie: De beste USB-hubs op de markt

Met een USB-hub heb je onmiddellijk toegang tot meer USB-poorten. Hieronder vind je de beste USB-hubs die op de markt verkrijgbaar zijn. We hebben de belangrijkste kenmerken van elk model opgenomen. Op die manier kun je de apparaten met elkaar vergelijken en het model kiezen dat het beste bij je past. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De USB-hub met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Met de Anker 4-poorts USB-3.0 hub breid je een enkele USB-poort uit naar 4 USB-poorten. Met een datasnelheid tot 5 Gbps kunnen HD-films binnen enkele seconden worden getoond. De USB-hub weegt minder dan 30 gram en is superklein.

De kleine en vederlichte datahub past in elke zak. De versterkte kabel, robuuste buitenkant en hittebestendige plug zorgen ervoor dat het apparaat extreem veerkrachtig en slijtvast is en lang meegaat.

De meest praktische USB-hub

De TP-Link UH700 is een 7 poorts USB 3.0 Hub en is geschikt voor alle USB-apparaten, zoals USB-sticks en -drives, muizen, printers, camera’s, telefoons en MP3, luidsprekers en andere apparaten die je tegelijkertijd wilt gebruiken.

De USB 3.0 aansluitingen bieden transmissiesnelheden tot 5 Gbps, 10 maal sneller dan de USB 2.0 standaard. De UH700 is met diverse beveiligingen uitgerust, zodat schade aan aangesloten apparaten wordt voorkomen, ongeacht of je data overbrengt of apparaten oplaadt.

De beste USB-hub voor op reis


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Compacte 4-poorts USB 2.0-hub voor op reis om extra USB-apparaten op uw laptop aan te sluiten. De USB-hub heeft een plat en compact ontwerp en is daarom eenvoudig mee te nemen.
De USB-kabel kan onderweg op de hub worden aangesloten.

Je kunt met deze hub tot vier apparaten op je pc of laptop aansluiten. De hub beschikt over een platte USB-kabel die niet in de knoop raakt. Er zit veel ruimte tussen de poorten zodat alle typen USB-apparaten eenvoudig kunnen worden aangesloten.

De beste budget USB-hub

De Snappy Slim USB-hub breidt je PC uit met vier snelle USB-2.0-poorten ideaal voor het aansluiten van muis, toetsenbord en externe opslagmedia. De USB-hub laat zich bijzonder eenvoudig installeren. Een externe voeding is niet nodig.

De USB-hub heeft een snelle gegevensoverdracht tot maximaal 480Mbit/s. Daarbij sluit de Snappy Slim perfect aan op het design van moderne notebooks zonder veel plaats in te nemen. Juist die slanke vormgeving maakt hem bovendien heel geschikt voor mobiel gebruik.

Shopgids: Alles wat je moet weten over USB-hubs

Het aantal USB-poorten van een computer varieert. Soms kom je poorten tekort. Een USB-hub biedt dan de oplossing. Er zijn veel verschillende soorten USB-hubs op de markt verkrijgbaar. Als je technologische kennis niet erg uitgebreid is, kan het zijn dat je verdwaald raakt tussen het grote aanbod met verschillende modellen, elk met een eigen prijs en functionaliteiten. Om je verder te helpen vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over USB-hubs.

Hub-USB

Een USB-hub is in feite een splitter. Het maakt van 1 USB-poort meerdere USB-poorten.
(Bron: Chainarong Chokrung: 80650397/ 123rf.com)

Wat is een USB-hub en wat doet het?

Een USB hub is in feite een splitter. Het maakt van één USB-poort meerdere USB-poorten. Met een USB-hub heb je dus onmiddellijk toegang tot meer USB-poorten. Op die manier kun je meerdere apparaten aansluiten op bijvoorbeeld je computer. Dat is handig als je poorten tekort komt. Sommige modellen beschikken niet alleen over 2.0- en 3.0 USB-poorten, maar hebben ook nog andere ingangen zoals een HDMI-, of USB-C- en micro SD-ingang.

Wat is een USB-hub met ‘Plug & play’-technologie?

Als je de markt afzoekt naar een USB-hub kom je regelmatig de term ‘Plug & play’ tegen. Dit staat voor de technologie die ervoor zorgt dat een computersysteem zichzelf automatisch installeert. Op die manier hoef je geen stuurprogramma’s of software te installeren of je zorgen te maken over instellingen, aangezien het apparaat zichzelf automatisch identificeert en configureert. De meeste actuele USB-hubs zijn op deze manier gefabriceerd.

Als je weinig kennis van computers hebt, raden we daarom aan op zoek te gaan naar een model met de Plug & play-functie. Dit zal je leven een stukje makkelijker maken. Het apparaat zal zichzelf verbinden waardoor je het onmiddellijk kunt gebruiken zonder dat je hoeft te weten hoe je het apparaat configureert. Met het Plug & Play hoef je geen gebruikershandleiding te lezen, iets waar veel gadgetfreaks toch al geen fan van zijn.

Als je de markt afzoekt naar een USB-hub kom je regelmatig de term ‘Plug and play’ tegen. Dit is een technologie die ervoor zorgt dat een computersysteem zichzelf automatisch installeert.
(Bron: Kudoh: 94649734/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen USB-hubs met USB 2.0 en 3.0?

De afkorting ‘USB’ staat voor ‘Universal Serial Bus’, of in het Nederlands: ‘Universele Seriële Bus’. Het verschil tussen de twee USB-typen zit in de snelheid van de gegevensoverdracht. Het USB 2.0-type heeft een snelheid die 60 megabits per seconde (Mbps) kan bereiken. Dit USB-soort wordt echter geleidelijk vervangen door het USB 3.0-type, waarvan de prestaties tot tien keer hoger zijn, oftewel: 600 Mbps.

Het 2.0-type werkt goed met randapparatuur zoals toetsenborden, muizen, luidsprekers of USB-sticks. Bij apparaten of bestanden die hogere lees- en schrijfsnelheden vereisen, zoals HD-films, hebben we echter een 3.0-USB-hub nodig. Deze laatste apparaten zijn compatibel met het type 2.0, maar niet andersom.

Hoe werkt een USB-hub?

Een USB-hub is zeer eenvoudig te gebruiken. Normaal gesproken werken USB-hubs via het Plug & Play-systeem. Dit houdt in dat je het apparaat alleen maar met je computer hoeft te verbinden om het te gebruiken. Sommige USB-hubs hebben echter de optie om de werking van de poorten aan te passen door bijvoorbeeld de stroomsterkte naar wens in te stellen. In dit geval moet je de USB-hub zelf installeren en configureren met het stuurprogramma dat wordt meegeleverd met de hub.

multiport charging station

Een USB-hub is zeer eenvoudig te gebruiken. Normaal gesproken werken USB-hubs via het Plug & Play-systeem.
(Bron: Jipen: 103548179/ 123rf.com)

Welke soorten USB-hubs zijn er?

Op het eerste gezicht lijken alle USB-hubs misschien op elkaar. Toch is elke hub anders. Ten eerste kunnen we onderscheid maken op basis van het aantal poorten dat de USB-hub heeft. De meest eenvoudige modellen hebben maximaal vier poorten, meestal allemaal USB-poorten. De meer uitgebreide apparaten hebben meer dan vier poorten, over het algemeen zijn het er zeven of meer. Bovendien kunnen deze laatste modelen verschillende soorten ingangen bevatten, zoals een HDMI-aansluiting.

Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste soorten USB-hubs die er zijn:

Basic Uitgebreid
Poorten Tot 4 poorten Groot aantal poorten
Nadelen Meer beperkte mogelijkheden om apparaten te verbinden Verbruikt meer energie
Voordelen Gemmaklijker te vervoeren Je kunt met meer apparaten en verschillende soorten verbinding maken, zoals een HDMI-verbinding

Daarnaast is er een verschil tussen een USB-hub met en zonder voeding. Een USB-hub zonder voeding verdeelt alle energie vanuit de USB-poort van de laptop of pc over de verschillende aangesloten apparaten. Het werkt als het ware als een fysieke verbindingslink.

Het kan dan zijn dat je stroom tekort komt om meerdere apparaten zonder stroomvoorziening aan te sluiten op de hub. Om dit te voorkomen, kies je voor een USB-hub met voeding. Deze versterkt het signaal dat binnenkomt om het door te geven aan de apparaten die op de verschillende poorten die zijn aangesloten.

Van welk materiaal is een goede USB-hub gemaakt?

USB-hubs werken op elektrische energie. Hierdoor genereren ze warmte. Als het apparaat te heet wordt, kunnen er onderdelen smelten en beschadigd raken. Om deze reden is het erg belangrijk te letten op het materiaal waar de hub van is gemaakt. We adviseren om in kwaliteit te investeren, omdat het apparaat anders niet lang mee zal gaan.

We raden ook aan om een USB-hub te kiezen die gekoeld blijft en gemaakt is van materialen die de warmte goed afvoeren. Je kunt het beste kiezen voor modellen van aluminium, in plaats van plastic. Let er ook op dat het apparaat een stevige structuur heeft zodat het schokbestendig is, zeker als je van plan bent de USB-hub regelmatig te vervoeren.

Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste tips die helpen de levensduur van een USB-hub te verlengen:

  • Verbind niet teveel apparaten tegelijkertijd. Op deze manier voorkom je dat de USB-hub oververhit raakt en kapot gaat.
  • Kies een USB-hub dat van stevig en hittebestendig materiaal is gemaakt. Anders is er kans op oververhitting en zal de USB-hub niet lang meegaan.
  • Houd het apparaat stofvrij. Als het ventilatiesysteem is bedekt met stof, kan dit leiden tot oververhitting van het apparaat.
  • Kies materialen die schokbestendig zijn. Dit geldt vooral als je geneigd bent zaken gemakkelijk uit je handen te laten glijden of als je van plan bent de USB-hub veel te vervoeren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je van plan bent een USB-hub te kopen, moet je niet alleen op de prijs letten. Het is jammer van je geld als je tegen een zeer betaalbare prijs een apparaat koopt, dat uiteindelijk niet in je behoeften voorziet. Aan de andere kant is het ook niet nodig om meer geld uit te geven aan een zeer complex apparaat met functies die je niet nodig hebt. Om je te helpen het apparaat te vinden dat het beste bij je past, vind je hieronder de belangrijkste aankoopcriteria voor de aanschaf van een USB-hub:

Aantal poorten

Misschien denk je in eerste instantie dat hoe meer poorten een USB-hub heeft, hoe beter. Natuurlijk geldt dat hoe meer poorten, hoe meer apparaten je tegelijkertijd kunt aansluiten. Je moet er echter ook rekening mee houden dat hoe meer poorten het apparaat heeft, hoe hoger de kosten zijn en hoe meer energie er nodig is aangezien de stroom wordt gedeeld door het aantal aansluitingen.

Hoeveel poorten je nodig hebt wisselt per persoon. Daarom raden we aan om een USB-hub te kopen, die bij je persoonlijke behoeften past. Als je maar één of twee poorten nodig hebt omdat je laptop bijvoorbeeld compact van opzet is en niet genoeg poorten heeft, raden we aan om voor een simpel model met vier poorten te kiezen. Als je echter meer en verschillende soorten poorten nodig hebt kun je het beste voor een uitgebreider model kiezen.

Hub-USB

Hoeveel poorten je nodig hebt wisselt simpelweg per persoon.
(Bron: Maturee Moonhirun: 108814846/ 123rf.com)

Soorten poorten

Er zijn USB-hubs met verschillende soorten invoer en aanvullende functies, naast de USB 2.0- en 3.0-opties. Zo zijn er bijvoorbeeld modellen met een USB-C-optie die dienen om je mobiele telefoon op te laden, modellen met een optie voor het gebruik van een geheugenkaart en met een HDMI-ingang.

Houd er rekening mee dat normaal gesproken, vanwege de grotere functionaliteiten die USB-hubs met verschillende soorten invoer bieden, deze apparaten doorgaans hogere kosten meebrengen. Als dit echter functionaliteiten zijn die je nodig hebt, is dit een uitstekende investering. Het zal je leven in dat geval zeker een stukje makkelijker maken.

Ontwerp

Als je veel onderweg bent of de USB-hub op verschillende locaties wilt gebruiken, is het belangrijk dat het apparaat gemakkelijk te vervoeren is. De draagbaarheid van een USB-hub gaat hand in hand met de afmetingen en het gewicht van het apparaat. Als je de USB-hub alleen thuis wilt gebruiken, kun je kiezen voor een model met meerdere poorten met voeding. Deze modellen zijn normaal gesproken zwaarder. Als je van plan bent de USB-hub continu te vervoeren, bijvoorbeeld naar je werk of op vakantie, is het beter om een kleiner, lichter en draagbaarder model te kiezen.

Voeding

Sommige USB-apparaten vragen nogal wat stroom. Het is, als je veel van dit soort apparaten gebruikt, handig om op zoek te gaan naar een USB-hub met adapter. Er is een verschil tussen enerzijds USB-hubs die niet op een stopcontact hoeven te worden aangesloten en op hun eigen stroom werken en anderzijds USB-hubs met een adapter.

De eerste groep zijn slechts fysieke verbindingspunten die geen elektriciteit verbruiken. Dit is meestal voldoende als de USB-hub niet over een groot aantal poorten of aanvullende functionaliteiten beschikt. De USB-hubs met adapter moeten worden aangesloten op een stopcontact, omdat ze het signaal versterken en doorgeven aan de andere poorten.

https://www.instagram.com/p/Bywk9XRA62T/

Snelheid

De gegevensoverdracht van USB-hubs wordt normaal gesproken gemeten in Megabits per seconde (Mbp/s). De snelheid die je nodig hebt is afhankelijk van de apparaten die je gebruikt. De simpele modellen hebben meestal alleen USB 2.0-poorten. Deze modellen zijn vaak goedkoper. Als je niet echt een hoge snelheid nodig hebt, zal dit voldoende zijn.

Als je echter een hogere snelheid nodig hebt, kies dan voor een hub met USB 3.0-poorten die, bovendien, ook compatibel zijn met het type 2.0. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat je onvoldoende capaciteit hebt om gegevens te lezen en te schrijven. Onthoud dat USB type 3.0 tien keer krachtiger is dan 2.0.

Samenvatting

Het aantal USB-poorten van een computer varieert. Soms kom je poorten tekort. Een USB-hub biedt dan de oplossing. Op het eerste gezicht lijken alle USB-hubs misschien op elkaar. Maar elke USB-hub is anders en heeft zijn eigen functies en mogelijkheden. Het kan daardoor lastig zijn om te kiezen welke USB-hub het beste bij je past.

Bij het kiezen van een geschikte hub moet je niet alleen naar de prijs kijken. Het aantal en de verschillende soorten poorten is minstens zo belangrijk. Bedenk, voordat je een USB-hub koopt, waar je het apparaat precies voor wilt gebruiken. Welke apparaten wil je verbinden en wat voor soort poorten heb je hiervoor nodig? Om de meest geschikte USB-hub te vinden, moet je bovendien rekening houden met het ontwerp, de voeding en de snelheid van de hub.

Vond je onze shopgids over USB-hubs interessant? Vergeet dan niet hieronder een reactie achter te laten of het artikel op social media te delen.

(Bron van de header afbeelding: Vladdon: 117263687/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies