Laatst bijgewerkt: 08-12-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Hoewel commerciële transacties steeds meer met credit- en debitcards gebeuren, is het betalen van fysiek geld – de bankbiljetten – nog steeds meer dan ooit gangbaar. Als je met grote hoeveelheden contant geld moet omgaan, bijvoorbeeld als je achter een kassa staat of als je zelf een winkel hebt, blijft de angst bestaan dat er een vals biljet tussen zit.

Als je dat nog nooit hebt meegemaakt dan heb je geluk gehad. Maar dit komt veel vaker voor dan je misschien denkt. Gelukkig zijn er vals geld detectors, die je helpen in de strijd tegen dit probleem, dat heel vervelend kan zijn. Ken je deze apparaten nog niet? Blijf dan deze shopgids lezen, die je alles vertelt wat je moet weten om je geld te beschermen.
Belangrijk om te weten

  • Vals geld detectors zijn machines die je helpen om merken, onderdelen of aspecten van een bankbiljet te onderscheiden om er zeker van te zijn dat het echt is. Ze worden wereldwijd gebruikt in winkels, supermarkten en elke vestiging waar veel contant geld circuleert.
  • De bekendste of meest gebruikte vals geld detectors zijn elektromagnetische apparaten die op batterijen werken en die een grote capaciteit hebben om kenmerken in bankbiljetten te identificeren die aan het menselijk oog ontsnappen. Het zijn echter niet de enige opties die hiervoor gebruikt worden, want er zijn bijvoorbeeld ook markers.
  • Deze machines zijn in de loop van de tijd geëvolueerd en bieden vandaag de dag verschillende functies, afhankelijk van het model. Ze variëren bijvoorbeeld afhankelijk van de valuta’s die ze kunnen detecteren of van de veiligheidscontroles waarmee ze op echtheid van een bankbiljet kunnen controleren. Ze zijn klein, gemakkelijk te vervoeren en eenvoudig te gebruiken.

Onze selectie: De beste vals geld detectors op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste vals geld detectors die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste detector een stuk eenvoudiger.

De meest verkochte vals geld detector

De Safescan 155-S controleert meerdere valuta’s snel, eenvoudig en uitgebreid op echtheid. Confrontaties met klanten worden geëlimineerd door een 100% accurate authenticatie van zeven kenmerken (watermerk, infraroodprofiel, magnetische inkt, metaaldraden, hologrammen, kleur en papierformaat en -dikte). Geschikt en 100% getest voor verificatie van bestaande en de nieuwe Europese serie bankbiljetten.

De vals geld detector die het meest door winkelketens gebruikt wordt

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De Detectalia D7 dectector garandeert een 100% detectie van vervalsingen van zowel oude als nieuwe euro bankbiljetten. Er zijn geen updates nodig voor de euro. Deze apparaten zijn geïnstalleerd in alle takken van de Inditex Groep (ZARA) en zijn te gebruiken voor maximaal 5 valuta’s (EUR, GBP, CHF, SEK en PLN). De detector heeft 7 vormen van detectie (watermerk, infraroodprofiel, magnetische inkt, metaaldraden, hologrammen, kleur en papierformaat en -dikte) en telt het aantal biljetten en het totaal.

De beste vals geld detector met oplaadbare batterij

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De Safescan 155-SX controleert de oude en nieuwe eurobankbiljetten en GBP, CHF en PLN. en beschikt over een 7-voudige vals geld detectie. De detectro geeft een optisch en akoestisch alarm bij verdachte bankbiljetten. De controlesnelheid bedraagt minder dan 0,5 per seconde. Het apparaat is 100% getest. Een oplaadbare batterij is bij de detector inbegrepen, daarom is deze detector hoger geprijsd dan de 155-S.

De beste UV-vals geld detector

De Olympia UV 585 vals geld detector geeft een visuele controle van het bankbiljet door middel van een UV-lamp met 9W vermogen. Het apparaat genereert ultraviolet licht van 365 nm en toont de UV-vlekken in de bankbiljetten. De stroomvoorziening van de detector is 230V, 50Hz, 10W. Dit goedkopere en minder professionele apparaat is geschikt voor euro-biljetten, de Zwitserse frank en de Britse pond.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vals geld detectors

Het is van groot belang dat je voordat je een vals geld detector koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

banknote detector is used to check the authenticity of money, pr

Deze detectoren zijn machines, meestal op batterijen, die bedoeld zijn om de echtheid van de bankbiljetten te garanderen.
(Bron: Amirul Syaidi: 95622080/ 123rf.com)

Wat is een vals geld detector precies?

Zoals hun naam al aangeeft, zijn deze detectors apparaten, meestal op batterijen, die bedoeld zijn om de echtheid van de bankbiljetten te garanderen. Door middel van verschillende detectiesystemen, afhankelijk van het model, zijn ze in staat om verschillende kenmerken van het papier waarvan de bankbiljetten zijn gemaakt te analyseren en een signaal af te geven wanneer een van de bankbiljetten niet voldoet aan de wettelijke parameter.

Waarom is het nodig om vals geld detectors te gebruiken?

Contant geld (in principe biljetten en munten) is nog steeds het meest gebruikte commerciële transactiesysteem ter wereld. Betalen met krediet- en debetkaarten komt steeds vaker voor, maar ze zijn er niet in geslaagd de traditionele middelen te vervangen. Dit heeft geleid tot een steeds geavanceerdere industrie voor de vervalsing van bankbiljetten.

Enkele tientallen jaren geleden konden voldoende getrainde mensen door nauwkeurige observatie valse biljetten identificeren. Door de vooruitgang in de technologie is de vervalsing echter zo professioneel geworden dat het niet genoeg is om alleen maar te kijken. Detectiemachines zijn voorzien van herkenningssystemen die voor het menselijk oog niet toegankelijk zijn.

dnb.nlWebsite van De Nederlandse Bank
“Er zijn verschillende detectieapparaten die worden getest door DNB en de andere centrale banken. De ECB-site biedt de testresultaten en contactgegevens van fabrikanten van detectieapparatuur.”

Wat zijn de meest gangbare systemen die door vals geld detectors worden gebruikt?

De machines voor het detecteren van valse biljetten zijn steeds geavanceerder geworden omdat de biljetten zelf ook zijn geëvolueerd en er nieuwe veiligheidsparameters in zijn opgenomen. Over het algemeen variëren deze apparaten in de hoeveelheid beveiligingsmiddelen die ze kunnen herkennen. In de volgende tabel laten we je de meest gangbare zien:

Detectiesysteem voor bankbiljetten Hoe werkt het?
Ultraviolet controle De huidige bankbiljetten worden gemaakt met ultraviolette (UV) inkt, dat wil zeggen met fluorescerende inkt die niet met het blote oog te zien is, maar met gespecialiseerde machines kan worden gedetecteerd dankzij specifieke sensoren.
Magneetstripcontrole Banken gebruiken ook magnetische inkt in verschillende kleuren voor hun bankbiljetten. Ze drukken er complexe magnetische patronen (draden) op die het menselijk oog niet duidelijk kan waarnemen.
Infraroodcontrole De huidige eurobiljetten bevatten een derde soort inkt die, onder infrarood licht, anders reageert. Sommigen reflecteren en schijnen, anderen worden donkerder. Beide zijn bij daglicht onzichtbaar en alleen detectiemachines kunnen ze herkennen.
Controle van de fysieke aspecten Wat de euro betreft, heeft elk bankbiljet zijn eigen lengte, breedte en dikte. Met andere woorden, elke waarde heeft een unieke dimensie en gewicht. De LED-zendontvangers van de machines zijn in staat om deze aspecten met een zeer hoge mate van precisie te meten.

Hoe werken vals geld detectors?

Om de bovengenoemde detectiecontroles uit te voeren, zijn de machines gebaseerd op de verschillende inkten waarmee de bankbiljetten worden gemaakt: hun patronen, texturen, holografische tekens en reacties. Wanneer ze een bepaald bankbiljet scannen, analyseren ze het met behulp van een zeer gevoelige spectrumsensor en vergelijken het met het juiste beeld dat in het geheugen van het apparaat is opgeslagen.

euro

De huidige bankbiljetten worden gemaakt met ultraviolette (UV) inkt, d.w.z. met fluorescerende inkt die niet met het blote oog te zien is.
(Bron: Andriy Popov: 120158493/ 123rf.com)

Hoe worden vals geld detectors gebruikt?

Het gebruik van vals geld detectoren is zeer eenvoudig. Bijna alle modellen zijn voorzien van een goed afleesbaar LED-display en een akoestisch alarm dat waarschuwt voor eventuele afwijkingen. Je hoeft alleen maar dunne bundels van bankbiljetten door de gleuf te steken die aan de voorkant of ingangsbak zit. De detector leest ze en werpt ze uit via de achterste sleuf of de uitgangsbak.

Wat gebeurt er met de vals geld detectoren als de banken de valuta’s actualiseren?

In het algemeen werken de centrale banken van de meeste valuta’s voortdurend aan het verbeteren van de veiligheid van de bankbiljetten en het voorkomen van valsemunterij. Sommige detectormodellen werken de software automatisch bij als er een nieuwe valutaverandering wordt aangekondigd. Andere vereisen dat de gebruiker verbinding maakt met een computer om de instructies voor dit doel op te volgen.

Meestal hebben vals geld detectoren USB-poorten, dus het aansluiten op een computer om de software bij te werken is eenvoudig. Nieuwere hebben zelfs sleuven voor het inbrengen van microSD-kaarten. Hoe dan ook, om risico’s te vermijden, is het altijd handig om op de hoogte te zijn van de door De Nederlandse Bank aangekondigde wijzigingen.

Arthur LubbersRedacteur en tekstschrijver voor Blokboek.com
“Over de hele wereld nam het aantal gevonden vervalsingen met bijna een kwart af tot 684.000. Of er ook daadwerkelijk minder valse biljetten in omloop zijn, wordt uit de cijfers niet duidelijk. DNB gaat ervan uit, dat het toegenomen gebruik van detectieapparaten door winkeliers en de beter beveiligde bankbiljetten die de afgelopen jaren in gebruik zijn genomen, het valsemunters een stuk moeilijker maken.”

Zijn er andere vals geld detectoren dan de op batterijen werkende machines?

Ja. De bekendste hiervan zijn de detectormarkers. Deze werken met een speciale inkt die een specifieke reactie veroorzaakt als het gaat om een vals biljet. Ze zijn niet zo geavanceerd als de andere apparaten en garanderen niet dezelfde betrouwbaarheid, maar ze zijn eenvoudiger te gebruiken en vereisen geen batterijen of elektriciteit.

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van vals geld detectors?

Als je achter een kassa staat, als je een winkelmanager bent, of als je gewoon veel contant geld bij je hebt voor je werk, dan krijg je vroeg of laat waarschijnlijk een vals biljet. Detectiemachines kunnen zeer nuttig zijn om deze mogelijkheid te minimaliseren, zoals de volgende tabel laat zien.

Voordelen
  • Ze zijn klein en licht.
  • Ze werken op batterijen, dus ze hoeven niet steeds aangesloten te worden.
  • Ze zijn gemakkelijk te gebruiken: je hoeft alleen maar het bankbiljet in te voeren en het apparaat doet de rest.
  • Ze werken met een zeer hoge snelheid.
Nadelen
  • Ze brengen een extra stap in elke transactie met zich mee, waarmee je tijd kan verliezen.
  • Ze kunnen na verloop van tijd verouderd raken.
  • Als het biljet beschadigd is, bestaat er de kans dat het niet werkt.

Kan ik dezelfde vals geld detector gebruiken met verschillende valuta’s?

Normaal gesproken wel, maar je moet goed kijken naar de productbeschrijving om er zeker van te zijn. De modellen die in Nederland worden verkocht, werken meestal met de euro en maximaal vier andere valuta’s uit landen die deel uitmaken van de Europese Unie of het Schengengebied. Bijvoorbeeld Britse ponden of Hongaarse guldens.

Welke andere functies kunnen vals geld detectoren hebben?

Deze machines zijn meestal zeer specifiek en dienen alleen om de authenticiteit van de bankbiljetten te bevestigen. In de afgelopen jaren zijn er echter ook meerdere modellen verschenen die kunnen tellen. Deze functie is zeer handig voor degenen die grote hoeveelheden bankbiljetten verwerken, aangezien het veel tijd zal besparen door twee functies tegelijkertijd uit te voeren.

Several hundred euro banknotes stacked by value. Euro money concept

De meeste vals geld detectoren worden gevoed door oplaadbare lithiumbatterijen.
(Bron: Marian Vejcik: 50529835/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een vals geld detector om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de detector die je nodig hebt:

Voeding

De meeste vals geld detectoren worden gevoed door oplaadbare lithiumbatterijen. Dit is heel handig, want het maakt je niet uitsluitend afhankelijk van een elektrische voeding. Het is aan te raden om een model aan te schaffen dat een minimum gebruik van 8 uur garandeert, zodat je de detector een volledige werkdag zonder problemen kunt gebruiken.

businessman counting money

De huidige eurobiljetten bevatten een derde soort inkt die, onder infrarood licht, op verschillende manieren reageert.
(Bron: Ferli: 14066943/ 123rf.com)

Betrouwbaarheid

Een vals geld detector die onbetrouwbaar is, is uiteraard niet veel waard. Voordat je een van deze machines gaat kopen, moet je controleren of ze zijn gecertificeerd door de Europese centrale banken. Als dat het geval is, weet je zeker dat de sensoren in staat zullen zijn om de nieuwste beveiligingstechnologieën die worden toegepast op bankbiljetten met 100% betrouwbaarheid te detecteren.

Detectiesystemen

Zoals je hebt kunnen zien, kunnen vals geld detectoren één, twee of meerdere systemen hebben om de authenticiteit van de biljetten te controleren. De twee belangrijkste zijn de UV-controle en de controle van de magneetstrips, omdat deze het moeilijkst te vervalsen zijn. Als je apparaat meer detectiesystemen heeft dan deze twee is het natuurlijk nog beter.

Verschillende valuta’s

Hoewel we in Nederland het meest geïnteresseerd zijn in de euro, moet je om voor de hand liggende redenen de enorme hoeveelheid toeristen die je bij je werk tegen kunt komen niet vergeten. In die zin kan het passend zijn dat de door jou aangeschafte vals geld detector andere valuta’s uit nabijgelegen landen (Verenigd Koninkrijk, Polen, Hongarije), op echtheid kan controleren om fraude te voorkomen.

Sander ArtsAdvocaat van Singel Advocaten
“Lastig is het soms wel om dat neppe geld te onderscheiden van echte geld. Het is een open deur, maar je moet gewoon goed opletten. Als ik betaal kijk ik ook niet goed naar het geld. Waarom niet? Omdat je het vertrouwt. Je moet dus jezelf aanleren om naar het geld te kijken. Er zijn maar weinig mensen echt goed in het maken van vals geld. Het is vooral een hobby van mensen thuis.”

Software update

Bankbiljetten veranderen niet elk jaar, maar ze veranderen wel van tijd tot tijd omdat ze meer geavanceerde veiligheidsmaatregelen bevatten. Het is belangrijk dat vals geld detectoren de mogelijkheid bieden om hun software op een eenvoudige manier te updaten. Anders zou je elke keer als de banken veranderingen aankondigen een nieuw apparaat moeten kopen. Dat zou natuurlijk niet handig zijn.

Samenvatting

Vals geld detectoren worden gebruikt om de echtheid van bankbiljetten vast te stellen. Het gebruik ervan wordt steeds meer toegepast in winkels, vastgoedbedrijven en kassa’s van supermarkten of warenhuizen, vanwege de betrouwbaarheid, het gebruiksgemak en de snelheid ervan. Vandaag de dag zijn deze apparaten de beste manier om de maffia van valse bankbiljetten te bestrijden.

De meeste van deze apparaten worden gevoed door oplaadbare lithiumbatterijen. Ze kunnen verschillende detectiesystemen hebben, afhankelijk van hun geavanceerdheid, maar de belangrijkste zijn de UV-controle en de controle van de magneetstrips. Sommigen detecteren verschillende valuta’s en de beste worden gecertificeerd door de centrale banken en worden geactualiseerd wanneer ze veranderingen aankondigen.

Vond je ons artikel over vals geld detectors interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste detector kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Andriy Popov: 120820672/ 123rf.com)

Recensies