Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

28Beoordeelde onderzoeken

189Verzamelde opmerkingen

Dankzij videocamera’s kunnen onze favoriete momenten gemakkelijk en snel op video vastgelegd worden zonder dat je een professional hoeft te zijn. Er is echter een onhandelbare verscheidenheid aan videocamera’s die extra beschreven worden met technische gegevens als 4k of Full-HD (FHD), die je niet begrijpt en ook niet precies weet of je ze wel nodig hebt.

Wat wel zeker is, is dat er in dit videocamera oerwoud voor elke gebruiker een geschikte videocamera te vinden is, of het nu een videocamera voor kinderen is, eentje met een microfoon of een krachtige 4K videocamera. In deze videocamera test 2023 hebben we talrijke videocamera’s vergeleken en er een paar voorgesteld, zodat je een product kunt vinden dat op je behoeften is afgestemd.
De belangrijkste feiten in een notendop

  • De meeste in de handel verkrijgbare videocamera’s bieden een zeer goede videokwaliteit. De doorslaggevende factor bij de keuze van het juiste product is het beoogde gebruik.
  • Een 4K videocamera biedt viermaal de resolutie van Full HD (FHD), maar je hebt ook een geschikt scherm nodig om deze resolutie weer te geven. Voor het gewone dagelijkse gebruik van een videocamera is een FHD resolutie ruim voldoende.
  • Behalve met de optische zoom moet ook rekening gehouden worden met gewicht en afmetingen. Videocamera’s voor kinderen moeten niet te groot en zwaar zijn. Zoek je daarentegen een videocamera voor YouTube, dan kan de vlogfunctie een voordeel zijn.

Videocamera: Onze selectie

Videocamera’s: koop- en beoordelingscriteria

De keuze aan videocamera’s is bijna onbeperkt. Talrijke merken bieden videocamera’s aan met uiteenlopende functies en mogelijkheden, voor beginners tot professionals. Daarom willen we je helpen de juiste beslissing te nemen op basis van de volgende criteria:

In de volgende paragrafen leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van een videocamera:

Videokwaliteit

Een van de belangrijkste kenmerken van een videocamera is de videokwaliteit. Ook al leveren de meeste videocamera’s tegenwoordig goede opnamen, toch zijn er verschillen in resolutie, die belangrijk zijn afhankelijk van het beoogde gebruik. De nieuwste en meest gebruikte toestellen bieden Full HD (FHD) of 4K resolutie. FHD heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Camcorders met een 4K resolutie, ook bekend als Ultra HD (UHD), bieden echter krachtigere opnamen. Een 4K resolutie komt overeen met 3480 x 2160 pixels, vier keer de resolutie van FHD.

4K resolutie biedt haarscherpe en heldere opnamen.

Het heeft dus geen zin om een 4K videocamera te kopen als je geen krachtig 4K scherm hebt. Maar 4K geeft je meer speelruimte bij het bewerken van je opnamen. Er is bijvoorbeeld nauwelijks kwaliteitsverlies bij het inzoomen en je kunt ook foto’s van hoge kwaliteit van de video maken. FHD biedt je ook heel goede en scherpe opnamen.

De resolutie van 1920 x 1080 komt overeen met die van gewone televisies en beeldschermen. Een voordeel ten opzichte van 4K is het kleinere gegevensvolume van een FHD opname, zodat je niet zoveel opslagruimte op je PC of opslagmedium nodig hebt. Voor normaal gebruik is een FHD videocamera dus helemaal voldoende.

Gewicht en afmetingen

Het gewicht van een videocamera speelt een beslissende rol in de hanteerbaarheid ervan. Afhankelijk van waar je de videocamera voor wilt gebruiken, kan het gewicht je beïnvloeden. Het bereik van het gewicht van videocamera’s gaat van ongeveer 190 tot 1400 gram. Zo zie je, het verschil kan behoorlijk groot zijn.

Als je mobiel wilt zijn en je videocamera mee op reis wilt nemen, moet het gewicht niet te hoog zijn.

Voor fotograferen met een statief speelt het gewicht een ondergeschikte rol. Gewicht en afmetingen spelen ook een belangrijke rol bij videocamera’s voor kinderen, want ze mogen niet te zwaar en te groot zijn. Er zijn ook verschillen in afmetingen. Je moet goed op de afmetingen letten, vooral als je online koopt. Bedenk voor je koopt waar je de videocamera het vaakst voor nodig zult hebben, zodat je de juiste maat kunt zoeken.

Levensduur van de batterij

Er is niets erger dan een foto proberen te maken en zonder batterij komen te zitten. Daarom vinden we de levensduur van de batterij een belangrijke factor bij de aanschaf van een videocamera, want er zijn aanzienlijke verschillen.

De levensduur van de batterij varieert van ongeveer 90 tot 210 minuten.

Je moet daarom goed kijken hoe lang de levensduur van de batterij is, zodat je genoeg looptijd hebt voor je gebruik.

Voor korte en sporadische video-opnamen zijn korte runtimes heel voldoende. Maar als je een dagtocht maakt op vakantie, een stedentrip of een bruiloft, is het aan te raden een videocamera met een krachtige batterij te hebben.

Optische zoom

Met optische zoom wordt een opname vergroot door de lens mechanisch te verwisselen zonder dat de resolutie verandert. Hij wordt uitgedrukt als x-voud, hoe groter de x, hoe meer de opname vergroot wordt.

Niet te verwarren met digitale zoom. Dit is een technische vergroting.

De camera maakt een vergroting en berekent daarbij de ontbrekende gegevens. Dit gaat ten koste van de resolutie. Je moet dus vooral letten op de optische zoom. De meeste videocamera’s bieden een optische zoom. Dit kan variëren van 3x tot 54x.

Je moet dus goed nadenken over waarvoor je de videocamera wilt gebruiken. Met een grote optische zoom kun je goede lange-afstandsopnamen maken omdat je veel kunt inzoomen, maar je hebt wel een vaste hand of een statief nodig.

WI-FI

Als je eenmaal wat video-opnamen gemaakt hebt, is de vraag hoe je de videocamera op de PC aansluit en hoe gemakkelijk en snel je de gegevens naar de PC of direct naar het Internet kunt uploaden. Een videocamera met Wi-Fi maakt een directe verbinding met het internet mogelijk, zodat je de opnamen direct met iemand kunt delen of ze naar een platform kunt uploaden. Dat kan bijvoorbeeld een wolk zijn, of een sociaal internetplatform zoals YouTube, Facebook of Instagram.

Met behulp van WLAN kun je de opnamen veel sneller delen via het internet, maar je moet wel enigszins technisch onderlegd zijn. De traditionele manier is eenvoudiger: de videocamera wordt via een USB kabel met de PC verbonden.

Voor velen is een videocamera met WLAN meer een overbodige add-on. Maar als je veel video’s direct naar het internet uploadt, veel aan streaming doet of zelfs een YouTube kanaal hebt, is de Wi-Fi functie ideaal om opnamen snel en gemakkelijk te delen.

Videocamera: veel gestelde vragen en antwoorden

Er zijn zo veel videocamera’s in omloop dat je ze gemakkelijk allemaal uit het oog kunt verliezen. Hieronder beantwoorden we enkele basisvragen over videocamera’s, zodat je wat duidelijkheid krijgt.

Wat is een videocamera?

Een videocamera is een apparaat waarmee je beelden kunt opnemen in de vorm van elektrische signalen. Er wordt een microfoon geïnstalleerd om het geluid op te nemen. Het resultaat is wat wij verstaan onder video of film.

Er zijn veel fabrikanten van videocamera’s. De bekendste zijn Sony, Panasonic, JVC, Nikon, Canon, en Toshiba. Deze merken bieden goede videocamera’s met beproefde onderdelen.

Videocamera’s zijn er in verschillende kleuren, maten en met verschillende functies. Of het nu een waterdichte videocamera is voor zwemplezier, een kleine robuuste videocamera voor avonturen buitenshuis, voor het bewaken van de ingang van het huis met nachtzicht of zelfs als parkeerhulp voor auto’s.

Videokamera-1

Met 4K videocamera’s kun je alle details van prachtige landschappen in al hun glorie vastleggen.
(Beeldbron: rawpixel/ 123rf.com)

Met een videocamera kunnen ervaringen, momenten en gebeurtenissen in een film worden vastgelegd. Een videocamera is dus geschikt voor iedereen die een vakantie, een huwelijk, de natuur of een sportevenement in bewegende beelden wil vastleggen. Het is vaak mogelijk om video’s op te nemen met een digitale camera of een kindercamera, maar de kwaliteit is vaak slecht.

Welke soorten videocamera’s zijn er?

Afhankelijk van de eigenschappen van de videocamera, wordt hij voor verschillende doeleinden gebruikt. De volgende tabel toont de belangrijkste kenmerken:

Type Kenmerken
4K videocamera Legt hoge-resolutie video’s vast waarin de details en kleuren perfect worden weergegeven. Hiermee kun je professionele video’s maken
FHD videocamera videocamera met zeer goede resolutie. In de eerste plaats bedoeld voor de all-round gebruiker. Maken van o.a. vakantie-, excursie-, trouwvideo’s
Videocamera voor kinderen Compact, robuust en licht van gewicht. Weinig instelmogelijkheden. Eenvoudige bediening.
Videocamera voor YouTube Videocamera met goede resolutie, externe microfoon en statief. Functie vloggen, waarmee direct streamen op sociale platforms mogelijk is.

Niet alleen het type videocamera, maar ook de prijs spelen een centrale rol bij de aankoopbeslissing, zoals je hieronder kunt zien.

Wat kost een videocamera?

De prijsklasse voor videocamera’s is groot. De verschillende functies en onderdelen maken verschillende soorten videocamera’s. Er is een videocamera voor elk budget. De goedkoopste videocamera’s zijn rond de 50 euro, met nauwelijks bovengrenzen. Videocamera’s voor professionals kunnen enkele duizenden euro’s kosten.

Type prijsklasse (€)
All-round videocamera 100 – 450
Videocamera voor professionals 750 en hoger
Videocamera voor kinderen 50 – 150
Videocamera voor YouTube 80 – 200

Het merk zelf speelt een rol in de prijs, maar meer nog de bestanddelen van het product. Er zijn componenten van betere en slechtere kwaliteit, die in de prijs tot uiting komen. In principe geldt: hoe hoger de prijs, hoe beter de lens en hoe beter de opnamen. Behalve de traditionele videocamera zijn er talloze manieren om video’s op te nemen. Sommige specifieke soorten zijn voor dit doel in de handel verkrijgbaar. De volgende tabel toont de belangrijkste alternatieven en hun kenmerken.

Type Gebruik
Fotocamera Maakt video-opnamen met beperkte kwaliteit mogelijk, naast het maken van foto’s
Mobiele telefoon De ingebouwde camera maakt video-opnamen mogelijk, naast het maken van foto’s. De beperkte resolutie en het ontbreken van optische zoom maken een goede kwaliteit niet mogelijk
Actioncam Compacte, robuuste en waterdichte videocamera, geschikt voor video-opnamen tijdens een actieve activiteit zoals skiën, duiken, enz.
Parkeerhulpcamera Videocamera die aan de achterkant van een voertuig bevestigd wordt en videobeelden van de buitenkant geeft bij het parkeren
Bewakingscamera Videocamera voor het bewaken van de ingang van een huis of een willekeurige plaats. Meestal met een bewegingssensor die de camera inschakelt en een alarmsignaal geeft wanneer beweging wordt waargenomen

Behalve de specifieke videocamera’s in de tabel zijn er nog meer alternatieven, maar die zijn heel specifiek en meestal voor professioneel gebruik.

Welke videocamera is geschikt voor beginners?

Je hoeft geen professional te zijn om een goede video-opname te maken. Er zijn veel beginnersmodellen die je kunt gebruiken om uitstekende video’s te maken.

Je kunt een goede videocamera voor beginners krijgen voor zo weinig als 100 euro. Let goed op de uitrusting en de gebruiksaanwijzing.

Het is belangrijk dat je niet een te ingewikkelde videocamera koopt. Het heeft voor een beginner geen zin om duizenden euro’s uit te geven aan een videocamera als je de functies niet kent en ook niet weet hoe je ze goed moet gebruiken.

LateNightStreaming RedaktionVideokamera für Amateur-Regisseure
Na een filmmarathon waarin je niet kon stoppen met kijken naar de films die je op latenightstreaming.com vond, wil je nu regisseur worden? Begin dan met jezelf een videocamera voor beginners aan te schaffen. (Bron: latenightstreaming.com)

Ook moet opgemerkt worden of er op het internet uitlegvideo’s te vinden zijn op de website van de fabrikant of op andere kanalen. Dit is vaak het geval, vooral met merkproducten. Een FHD videocamera die goed in de hand ligt en niet te zwaar of te groot is, is voor een beginner ruim voldoende. Je moet de videocamera gemakkelijk kunnen vervoeren, je wilt immers veel verschillende video’s maken en zo ervaring opdoen.

Hoe verbind ik een videocamera met mijn PC?

De meeste videocamera’s worden op de PC aangesloten via een HDMI of een USB kabel. Dit is meestal plug-and-play, dus zodra de camera is aangesloten, wordt hij door de PC herkend en verschijnt een venster met de juiste cameramap. Je hoeft geen expert op dit gebied te zijn om de video’s naar de PC te downloaden.

Videokamera-3

Met de videocamera’s voor YouTube kunnen video’s online gestreamd worden, wat ideaal is voor vlogging.
(Image source: StockSnap / Pixabay)

Als je een videocamera met WLAN hebt, hoef je hem niet eens met je PC te verbinden. Breng eenvoudig de verbinding met de videocamera tot stand en de video kan direct in een cloud map geladen worden. Maar er is ook de mogelijkheid om de videocamera via een kabel aan te sluiten.

Conclusie

Videocamera’s zijn een dubbeltje in een dozijn. Als je beslist wat je wilt kopen, is het belangrijk dat je duidelijk bedenkt waarvoor je de videocamera wilt gebruiken. Vaak krijg je aanbiedingen die niet op het beoogde gebruik zijn afgestemd. We hebben nagedacht over de verschillende doeleinden en de volgende categorieën gedefinieerd:

  • All-round videocamera
  • Hoge-resolutie 4K videocamera
  • Videocamera met microfoon
  • Videocamera voor kinderen
  • Videocamera’s onder de 100 euro
  • Videocamera voor YouTube

Waarschijnlijk zul je jezelf in een van deze categorieën kunnen plaatsen. Dit zal je helpen de juiste aankoopbeslissing te nemen, zodat je precies krijgt wat je voor je geld wilt.

Foto bron: victor217 / 123rf.com

Recensies